Nieuw voor basisscholen: virtuele filosofielessen in de klas

14.10.20

Ingezonden mededeling - Wil je graag filosoferen met kinderen, maar weet je niet hoe te beginnen? Een muzikante en ervaren gastdocent ontwikkelde vijf filosofische videolessen. Ze zijn volledig corona-proof: via het digibord krijgt de klas bezoek van muzikant Floor Wittink en kinderfilosoof Fabien van der Ham. In een video van 8 minuten geven zij de filosofieles een vliegende start.

Hoe het werkt
De professionals zorgen voor lesmateriaal en handige tips om het gesprek met kinderen te voeren. Fabien van der Ham: ‘Wij geven de voorzet, je hoeft de bal alleen nog maar in het doel te schieten. En dat doel is natuurlijk: kinderen zelf laten denken zodat ze hun eigen stem ontdekken.’

Opzet van de video’s (5 lessen):
- Muzikant Floor Wittink draagt op betoverende wijze een verhaal van Toon Tellegen voor. Ze begeleidt zichzelf daarbij op piano en saxofoon. De verhalen zijn filosofisch en soms absurdistisch. Ze vertelt zo mooi, dat het voelt als een klein intiem theater.
- Filosoof Fabien van der Ham volgt met een filosofische overpeinzing. Ze stelt bijzondere vragen zoals ‘Hoe weet ik zeker dat ik een mens ben?’ ‘Weet je iets als je droomt?’ ‘Is het raar als je niet van feestjes houdt?’ ‘Is het niet slim om je hele leven onder een steen te blijven zitten?’ ‘Heeft het bestaan van een taart zin?’. Daardoor raken de kinderen in een prettige filosofische verwarring. Er ontstaat ruimte voor nieuwe gedachten.

Na de video kan de leerkracht met de kinderen filosoferen. Daarvoor is lesmateriaal ontwikkeld:

- Vragenblad: met aansluitende filosofische vragen die je kunt stellen aan de kinderen.
- Doeblad: met een creatieve schrijf- of tekenopdracht voor de kinderen.

Extra verdieping: elke les bevat een literatuur- en muziekweetje, over het werk van Toon Tellegen en de componist van de gebruikte muziek.

Kerndoelen
De lessen raken verschillende kerndoelen van het basisonderwijs:
- Oriëntatie op jezelf en de wereld (mens en samenleving)
- Kunstzinnige oriëntatie
- Nederlands mondeling onderwijs
- Nederlands schriftelijk onderwijs

Voor wie?
De lessen zijn te gebruiken van groep 3 t/m 8.

Over het ontstaan van de lesmethode
Deze lesmethode werd speciaal ontwikkeld vanwege de coronacrisis. Tot de lockdown in maart trad Floor Wittink op voor volwassenen met haar vertelconcert ‘Misschien wisten zij alles’ waarin zij de dierenverhalen van Toon Tellegen vertelt en zichzelf daarin begeleidt met klassieke muziek. Omdat Floor door corona niet meer op kon treden, heeft ze van haar voorstelling een digitale belevenis gemaakt. Ze vroeg of Filosovaardig de video's kon gebruiken omdat de verhalen natuurlijk ook populair zijn bij kinderen. Zo ontstond het idee voor de Denkballades.

Over de muzikale verteller
Klassiek saxofonist Floor Wittink speelde in vele projecten, variërend van kamermuziek en symfonische muziek tot muziektheater. In haar vertelconcert ‘Misschien wisten zij alles’ combineert ze de verhalen van Toon Tellegen met klassieke muziek.

Over de educatief ontwikkelaar
Fabien van der Ham is gespecialiseerd in filosoferen met kinderen. Ze schrijft filosofische kinderboeken en ontwikkelt les- en spelmaterialen. Ze vindt het belangrijk dat kinderen zich ontwikkelen tot zelfstandige, onafhankelijke denkers. Dat lukt alleen als ze zich gezien en gehoord voelen. Voor haar eerste spel Praatprikkels ontving zij de Berrie Heesen Prijs. Voor haar laatste spel Denktekenen is ze genomineerd voor de NOT innovatie Prijs 2021.

Over de producent
Uitgeverij Filosovaardig (voorheen Filosofiejuf.nl) geeft materialen, spellen en boeken uit om het zelfstandige denken van kinderen te stimuleren.

Meer informatie
Mail voor nadere informatie of een interview aanvraag met Floor Wittink of Fabien van der Ham naar info@filosovaardig.nl of bel 06-48064402.

Sneak preview
Bekijk een sneak preview via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=MODjXE5eyWc Of zoek op YouTube naar Denkballades.

Titelinformatie
Titel: Denkballades – vijf filosofische videolessen
Producent: Filosovaardig.nl
EAN: 7423607975985
Prijs: € 55,00
Verschenen: 1 oktober 2020
Deel bericht
(advertentie)

Als scholen openblijven, daalt aantal coronapatiënten minder snel

28.10.20
Als de scholen opeblijven, neemt het dagelijks aantal opnames van coronapatiënten op de intensice care-afdelingen van de ziekenhuizen minder snel af dan wanneer de scholen dichtgaan. Dat blijkt uit doorrekeningen van het RIVM.
Deel bericht

Miljoenen uit prestatiebox voor innovatie bewegingsonderwijs

28.10.20
De Twee Kamer heeft een motie aangenomen om het huidige budget voor bewegingsonderwijs vanuit de prestatiebox beschikbaar te stellen voor innovatieve plannen op het gebied van bewegingsonderwijs.
Deel bericht

‘Focus op lesgeven, doe al het andere later of online’

28.10.20
Doe op school alleen wat strikt noodzakelijk is, en dat is lesgeven. Doe al het andere - zoals open dagen, vergaderingen, oudergesprekken en vieringen - later of op afstand. Dat adviseren de AOb, CNV Onderwijs, de Federatie van Onderwijsvakorganisaties, LAKS en de VO-raad vandaag in een open brief aan 'iedereen die in het voortgezet onderwijs werkt of leert'.
Deel bericht

Pabo’s moeten zich richten op curriculumherziening

28.10.20
Een meerderheid in de Tweede Kamer is het ermee eens dat de pabo's hun onderwijs alvast moeten afstemmen op de komende curriculumherziening.
Deel bericht

Vo en ho blijven netwerken tijdens digitale werkconferentie

28.10.20
In tijden van corona is een soepele overgang tussen het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs misschien wel belangrijker dan ooit. In de regio Rotterdam wordt er hard gewerkt aan samenwerking.
Deel bericht

Google doet Zwarte Piet én roetveegpiet in de ban

28.10.20
Google komt met een verbod op advertenties met afbeeldingen van Zwarte Piet. Ook roetveegpiet, die wordt gezien als alternatief voor Zwarte Piet, wordt in de ban gedaan.
Deel bericht

Manon gaat niet naar school om haar vader te beschermen

28.10.20
Terwijl de regering nadenkt over strengere corona-maatregelen, hebben ze bij Manon thuis al maanden hun eigen strenge regels. Voor de veiligheid ontvangen ze thuis geen vrienden en familie en Manon gaat zelfs helemaal niet naar school
Deel bericht

Dit is waarom (urenlang) gamen goed is voor je kind

28.10.20
Urenlang naar een scherm kijken, niet meer naar buiten willen of zelfs een verslaving ontwikkelen. Gamen wordt door veel ouders als iets negatiefs gezien. Maar het hoeft niet slecht te zijn, zegt gedragspsycholoog Geert Verheijen.
Deel bericht

Scholier Mina (15) krijgt nu de helft van de tijd thuis online-les: 'Als het moet, dan moet het'

28.10.20
Schrift, boeken en tablet op de keukentafel, oortjes in en de les kan beginnen. Mina Babovic (15) uit De Meern krijgt sinds gisteren voor de helft online les. In de middag mag ze naar school. Op die manier probeert het Niftarlake College in Maarssen medewerkers en leerlingen de komende weken door de coronacrisis te leiden.
Deel bericht

Regionale scholenmarkt gaat online en open dagen voortgezet onderwijs worden open weken

28.10.20
De overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs is geen geringe. Spannend voor zowel ouder als leerling. Daarom nemen de scholenmarkt en de open dagen van het voortgezet onderwijs een belangrijke plaats in op de agenda van leerlingen van groep 8.
Deel bericht

Gezamenlijke verklaring van onderwijsbesturen over moord op Franse docent

27.10.20
Met ontzetting en afschuw hebben de besturen die aangesloten zijn bij Verus, de VO-raad, de PO-Raad, VOS/ABB, VGS, VBS en ISBO kennisgenomen van de onthoofding van de Franse docent en collega Samuel Paty. Zijn inzet voor en zijn geloof in de democratische rechtsstaat heeft hij met de dood moeten bek...
Deel bericht

Kamer stemt voor afschaffen bindend studieadvies

27.10.20
Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt het bindend studieadvies (bsa) na het eerste studiejaar op hbo en universiteit afgeschaft. Een meerderheid steunt het voorstel van GroenLinks om het bindend advies, waardoor studenten mogelijk moeten stoppen met hun studie, te vervangen door een niet-bindend advies. Minister Van Engelshoven moet daarover met de onderwijsinstellingen in gesprek, staat in de motie.
Deel bericht

Je suis professeur

27.10.20
Ook Nederland werd opgeschrikt door de moord op Samuel Paty die Frankrijk schokte. Samuel Paty was leraar geschiedenis aan het Collège de Bois d’Aulne bij Parijs en gaf zijn jaarlijkse lessenserie over burgerschap. Het ging over vrijheid van meningsuiting.
Deel bericht

Kinderen in Gelderland krijgen stripboek over de geschiedenis van hun provincie

27.10.20
Alle basisscholen in Gelderland krijgen een lespakket met daarin een stripboek over de geschiedenis van de provincie. Volgens de makers van het lespakket weten kinderen te weinig over de geschiedenis van hun provincie. Met het stripboek hopen ze daar verandering in te brengen.
Deel bericht

Fitter in de klas na een frisse neus

27.10.20
De #2uurnatuur challenge van IVN Natuureducatie is in volle gang. "Ook scholen en leerkrachten willen graag meer met leerlingen naar buiten, de natuur in en tijd besteden aan natuureducatie. Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat buitenonderwijs niet alleen gezond, maar ook belangrijk is voor de ontwikkeling van het kinderbrein", zegt IVN docent Mathijs ter Bork.
Deel bericht

Corona op school, moet de school nu dicht?

27.10.20
Het coronavirus gaat nog steeds rond in Groningen en steekt steeds vaker de kop op op scholen. Maar wanneer moet een school dicht en wanneer blijft een school open? En wanneer moet jouw kind thuisblijven bij een besmette klasgenoot?
Deel bericht

'De Slag om de Schelde' gaat (toch) in première voor Kerst

26.10.20
De makers van de duurste Nederlandse film in jaren, De Slag om de Schelde, laten de film toch voor de Kerst in première gaan. Een opmerkelijke keuze, omdat er vanwege de coronamaatregelen maximaal dertig bezoekers in een bioscoopzaal mogen zitten. De investering van ruim 14 miljoen euro in de Nederlandstalige film kan met die bezoekersaantallen niet worden terugverdiend.
Deel bericht

Krijg inzicht in de effecten van COVID19 voor jouw leerlingen

26.10.20
Het Nationaal Cohort Onderzoek biedt bestuurders en schoolleiders de mogelijkheid schoolspecifieke informatie te krijgen over de ontwikkeling van hun leerlingen in deze corona-tijden. Ook krijg je, als deelnemer aan dit LVS-project, handreikingen over effectieve praktijken in de huidige omstandigheden.
Deel bericht

Basisonderwijs staat zwaar onder druk, toch zijn ze tegen een lockdown

26.10.20
basisscholen. Dat blijkt uit een peiling van het NOS Jeugdjournaal, waarop ruim 500 scholen hebben gereageerd. Volgens de verschillende scholen is het een uitdaging om de boel open te houden. Dat ziet ook de PO-raad, de koepelorganisatie van basisschoolbesturen.
Deel bericht

Kinderarts en OMT-lid: sluiten scholen is funest voor kinderen

26.10.20
De druk op de ziekenhuizen blijft toenemen, de besmettingen blijven toenemen. En dus is de kans groot dat de huidige gedeeltelijke lockdown een strengere zal worden. En net als tijdens de eerste golf, neemt ook de onrust over besmettingen op scholen weer toe. Kinderarts Károly Illy, tevens lid van het OMT dat het kabinet adviseert over coronamaatregelen, vindt het sluiten van de scholen echter geen optie.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)