Nieuw voor basisscholen: virtuele filosofielessen in de klas

14.10.20

Ingezonden mededeling - Wil je graag filosoferen met kinderen, maar weet je niet hoe te beginnen? Een muzikante en ervaren gastdocent ontwikkelde vijf filosofische videolessen. Ze zijn volledig corona-proof: via het digibord krijgt de klas bezoek van muzikant Floor Wittink en kinderfilosoof Fabien van der Ham. In een video van 8 minuten geven zij de filosofieles een vliegende start.

Hoe het werkt
De professionals zorgen voor lesmateriaal en handige tips om het gesprek met kinderen te voeren. Fabien van der Ham: ‘Wij geven de voorzet, je hoeft de bal alleen nog maar in het doel te schieten. En dat doel is natuurlijk: kinderen zelf laten denken zodat ze hun eigen stem ontdekken.’

Opzet van de video’s (5 lessen):
- Muzikant Floor Wittink draagt op betoverende wijze een verhaal van Toon Tellegen voor. Ze begeleidt zichzelf daarbij op piano en saxofoon. De verhalen zijn filosofisch en soms absurdistisch. Ze vertelt zo mooi, dat het voelt als een klein intiem theater.
- Filosoof Fabien van der Ham volgt met een filosofische overpeinzing. Ze stelt bijzondere vragen zoals ‘Hoe weet ik zeker dat ik een mens ben?’ ‘Weet je iets als je droomt?’ ‘Is het raar als je niet van feestjes houdt?’ ‘Is het niet slim om je hele leven onder een steen te blijven zitten?’ ‘Heeft het bestaan van een taart zin?’. Daardoor raken de kinderen in een prettige filosofische verwarring. Er ontstaat ruimte voor nieuwe gedachten.

Na de video kan de leerkracht met de kinderen filosoferen. Daarvoor is lesmateriaal ontwikkeld:

- Vragenblad: met aansluitende filosofische vragen die je kunt stellen aan de kinderen.
- Doeblad: met een creatieve schrijf- of tekenopdracht voor de kinderen.

Extra verdieping: elke les bevat een literatuur- en muziekweetje, over het werk van Toon Tellegen en de componist van de gebruikte muziek.

Kerndoelen
De lessen raken verschillende kerndoelen van het basisonderwijs:
- Oriëntatie op jezelf en de wereld (mens en samenleving)
- Kunstzinnige oriëntatie
- Nederlands mondeling onderwijs
- Nederlands schriftelijk onderwijs

Voor wie?
De lessen zijn te gebruiken van groep 3 t/m 8.

Over het ontstaan van de lesmethode
Deze lesmethode werd speciaal ontwikkeld vanwege de coronacrisis. Tot de lockdown in maart trad Floor Wittink op voor volwassenen met haar vertelconcert ‘Misschien wisten zij alles’ waarin zij de dierenverhalen van Toon Tellegen vertelt en zichzelf daarin begeleidt met klassieke muziek. Omdat Floor door corona niet meer op kon treden, heeft ze van haar voorstelling een digitale belevenis gemaakt. Ze vroeg of Filosovaardig de video's kon gebruiken omdat de verhalen natuurlijk ook populair zijn bij kinderen. Zo ontstond het idee voor de Denkballades.

Over de muzikale verteller
Klassiek saxofonist Floor Wittink speelde in vele projecten, variërend van kamermuziek en symfonische muziek tot muziektheater. In haar vertelconcert ‘Misschien wisten zij alles’ combineert ze de verhalen van Toon Tellegen met klassieke muziek.

Over de educatief ontwikkelaar
Fabien van der Ham is gespecialiseerd in filosoferen met kinderen. Ze schrijft filosofische kinderboeken en ontwikkelt les- en spelmaterialen. Ze vindt het belangrijk dat kinderen zich ontwikkelen tot zelfstandige, onafhankelijke denkers. Dat lukt alleen als ze zich gezien en gehoord voelen. Voor haar eerste spel Praatprikkels ontving zij de Berrie Heesen Prijs. Voor haar laatste spel Denktekenen is ze genomineerd voor de NOT innovatie Prijs 2021.

Over de producent
Uitgeverij Filosovaardig (voorheen Filosofiejuf.nl) geeft materialen, spellen en boeken uit om het zelfstandige denken van kinderen te stimuleren.

Meer informatie
Mail voor nadere informatie of een interview aanvraag met Floor Wittink of Fabien van der Ham naar info@filosovaardig.nl of bel 06-48064402.

Sneak preview
Bekijk een sneak preview via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=MODjXE5eyWc Of zoek op YouTube naar Denkballades.

Titelinformatie
Titel: Denkballades – vijf filosofische videolessen
Producent: Filosovaardig.nl
EAN: 7423607975985
Prijs: € 55,00
Verschenen: 1 oktober 2020
Deel bericht
(advertentie)

Studentennetwerk biedt gratis online activiteiten voor studenten

25.04.24
De Taalunie nodigt je van harte uit voor de online activiteiten van het studentennetwerk. Op de pagina van het studentennetwerk vind je de kalender met activiteiten en meer informatie. Het studentennetwerk is speciaal ontwikkeld voor alle studenten Neerlandistiek over de hele wereld, van bachelor- tot PhD-niveau.
Deel bericht

Alle systemen plat! Het SPON-bestuur oefende een cybercrisis

25.04.24
Een volgeschreven whiteboard, lege koffiebekers en een heleboel post-its in allerlei kleuren: dat was de tastbare opbrengst van de cybercrisisoefening op het Papendrechtse bestuurskantoor van SPON (Specialisten in Passend Onderwijs). “Je hoopt dat er een soort lichte paniek ontstaat, zodat je kunt zien of iedereen ook dan zijn rol goed vervult.”
Deel bericht

Relatief weinig discriminatie in onderwijs

25.04.24
Van de incidenten die vorig jaar door anti-discriminatievoorzieningen zijn geregistreerd, had 7% betrekking op het onderwijs. Dat is relatief weinig vergeleken met andere sectoren.
Deel bericht

Blog | Gepresenteerde conceptkerndoelen digitale geletterdheid: een doorwrochte beschrijving die vraagtekens oproept

25.04.24
Positief nieuws uit de kraamkamer van de vernieuwde SLO. Een groep van tien docenten uit PO en VO samen met een aantal curriculumexperts van de SLO hebben een doorwrocht document gepresenteerd waarin de conceptkerndoelen voor het nieuwe vak digitale geletterdheid – DG – staan geformuleerd. Vraag is wel hoe men al dit moois in de klas gerealiseerd kan krijgen.
Deel bericht

Deze scholen presteren ondermaats, hoe verbeteren zij hun onderwijs?

25.04.24
Twintig Gelderse scholen voldoen niet aan de eisen van de Onderwijsinspectie, blijkt uit een analyse van Omroep Gelderland op basis van de inspectierapporten. Recent trok de Inspectie aan de bel, omdat een groeiend aantal scholen een onvoldoende krijgt. Het betekent niet dat overal het onderwijs slecht is [...]
Deel bericht

AOb-columnist: ‘Leraren zeurderige en onderpresterende beroepsgroep’

25.04.24
De reden dat leraren in deeltijd werken is niet de hoge werkdruk, maar dat ze het dankzij hun hoge salarissen kunnen betalen. Dat stelt AOb-columnist Ton van Haperen.
Deel bericht

Extra geld voor bètafaculteiten is daar nooit terechtgekomen

24.04.24
De bètafaculteiten van de VU en de UvA lopen geld mis omdat die universiteiten de herallocatie van de Van Rijn-middelen niet hebben doorgevoerd. Ook de meeste andere universiteiten hebben dit niet gedaan, blijkt uit een PwC-onderzoek dat door de UvA is vrijgegeven na een Woo-verzoek door ScienceGuide. UNL wil geen ruchtbaarheid geven aan dit onderzoek omdat het nieuwe kabinet waarschijnlijk toch niet gaat investeren.
Deel bericht

Al zeker 42 minderjarige bommenleggers aangehouden: 'De gevolgen zijn groot

24.04.24
Alleen dit jaar al zijn er zeker 42 minderjarige verdachten aangehouden voor het plaatsen van een explosief bij huizen, of plannen daarvoor. De jongsten waren 11 jaar oud. Politie, justitie en jongerenwerkers waarschuwen voor de manier waarop deze jongeren benaderd worden: laagdrempelig, veelal in groepen op sociale media.
Deel bericht

MBO Raad nieuw lid van de Kenniscoalitie

24.04.24
De MBO Raad, de brancheorganisatie van scholen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie, is toegetreden tot de Kenniscoalitie. Het samenwerkingsverband tussen kennisinstellingen en ondernemers bestaat nu uit tien leden, en maakt zich hard voor een gezonde kenniseconomie in Nederland.
Deel bericht

Minister Dijkgraaf: te veel studenten krijgen geen stagevergoeding

24.04.24
Te veel studenten krijgen geen stagevergoeding, vindt demissionair minister Dijkgraaf van Onderwijs. Dat moet anders en daarom doet hij een oproep aan werkgevers. "Iedere student verdient een positieve eerste kennismaking met de arbeidsmarkt, daar hoort een passende stagevergoeding bij."
Deel bericht

Thematisch leesonderwijs met het hele team op De Akker in Hengelo

24.04.24
Leescrisis? Niet op De Akker in Hengelo. De basisschool gooide drie jaar geleden het roer om en koos voor thematisch leesonderwijs. Hierin is ruim aandacht voor voorlezen, vrij lezen en kennisopbouw rondom wereldoriëntatie. “Kinderen vinden lezen weer leuk.”
Deel bericht

Amsterdam pakt commerciële voetbalscholen aan: 'Handel in voetbaldromen'

24.04.24
Amsterdam komt met nieuwe regels voor commerciële voetbalscholen. Volgens de gemeente hebben deze scholen een negatief effect op amateurvoetbalverenigingen: ze gebruiken de velden van verenigingen tegen lage tarieven en ze zouden trainers "wegkopen". Ook enkele andere gemeenten werken aan maatregelen.
Deel bericht

Nieuwe wet: leraren mogen vuurwapen dragen op school in Tennessee

24.04.24
Leraren en ander schoolpersoneel in de Amerikaanse staat Tennessee mogen voortaan een vuurwapen dragen, door een nieuw aangenomen wet in het door Republikeinen gedomineerde parlement in de staat. De hoop is dat deze nieuwe wet de veiligheid zal vergroten.
Deel bericht

Middelbare school PVO in Amsterdam-Noord hoeft toch niet dicht

24.04.24
De middelbare school voor Persoonlijk Voortgezet Onderwijs (PVO) in Amsterdam-Noord hoeft de deuren aankomende zomer toch niet te sluiten. Dat heeft de geschillencommissie dinsdag bepaald.
Deel bericht

Plan voor heel strenge regels op Franse scholen

24.04.24
Schooldagen van tien uur. Opstaan als de juf of meester de klas in komt. En naar een streng internaat als je je misdraagt. Als het aan de Franse premier ligt, worden de regels op Franse scholen een stuk strenger.
Deel bericht

Externe docent is per uur bijna twee keer zo duur, maar wordt toch steeds vaker ingehuurd

24.04.24
Docenten die via een extern bureau worden ingehuurd, kosten middelbare scholen per uur bijna twee keer zoveel als docenten in loondienst. Ondanks die hogere kosten, is de externe inhuur van docenten de afgelopen jaren sterk toegenomen.
Deel bericht

Veel minder aanmeldingen voor het praktijkonderwijs, 'Gevolg van nieuwe toets'

24.04.24
Het aantal aanmeldingen voor praktijkonderwijs in Almere is sterk gedaald. Landelijk keldert het aantal aanmeldingen met 15 procent, maar Almere zou te maken hebben met een aanmeldingsdaling tot wel 70 procent.
Deel bericht

Hoe ga je als school om met ChatGPT in het onderwijs?

23.04.24
AI ontwikkelt in een razend tempo. Verschillende organisaties hebben zich het afgelopen jaar moeten buigen over de vraag hoe zij ChatGPT op een productieve, veilige en ethische manier kunnen inzetten. Zo ook in het onderwijs. Er is in de afgelopen twee jaar veel aandacht geweest voor de mogelijke risico’s van het gebruik van ChatGPT door studenten. Maar de tool biedt ook kansen voor het onderwijs.
Deel bericht

Aandacht voor slavernijverleden

23.04.24
Het slavernijverleden wordt meegenomen in de lopende curriculumbijstelling. Dat meldt onder andere demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf in een brief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Belang van pedagogiek op school stijgt

23.04.24
Helpen bij de sociaal-emotionele ontwikkeling geeft leraren net iets meer voldoening dan het overdragen van kennis en vaardigheden. Dat blijkt uit onderzoek van het Onderwijsblad. Passend onderwijs, mentaal welbevinden en een veranderende samenleving spelen een rol.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)