Roep om 'gratis' kinderopvang steeds luider na toeslagenaffaire
25.01.21
Met de verkiezingen in aantocht en de toeslagenaffaire vers in het geheugen pleiten steeds meer partijen en maatschappelijke organisaties voor gratis kinderopvang. Met name de linkerkant van het politieke spectrum wil af van de toeslagen. Maar gratis opvang voor ouders kost in dit geval enkele miljarden.
Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda zijn de winnaars van de 34e Woutertje Pieterse Prijs, voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Zij ontvingen de prijs voor het boek Hele verhalen voor een halve soldaat (Em. Querido’s Uitgeverij). Dit werd vandaag in het NPO Radio 1 programma De Taalstaat (KRO-NCRV) bekendgemaakt door juryvoorzitter Abdelkader Benali. Aan de prijs is een bedrag van €15.000,- verbonden.
Vijf tot zeven procent van de kinderen in Nederland heeft een taalontwikkelingsstoornis, afgekort: TOS. Toch is TOS nog een relatief onbekend begrip. En dat terwijl een vroege diagnose deze kinderen enorm helpt om goed met hun taalproblemen om te gaan.
Over ongeveer een week komen de eerste dozen met sneltesten aan bij scholen in het primair en voortgezet onderwijs, schrijft minister Arie Slob. Onderwijspersoneel kan zichzelf dan maximaal twee keer per week thuis preventief testen op Covid-19. Gratis en op vrijwillige basis.
Ook voor het schooljaar 2021 – 2022 zijn er gelden beschikbaar voor de werkdrukvermindering. Deze middelen zijn structureel en worden verstrekt via het budget personeels- en arbeidsmarktbeleid. Het ministerie van OCW heeft hiervoor een tool gemaakt.
De Hogeschool Rotterdam heeft alle studenten maatschappijleer excuses aangeboden voor de situatie waarin de opleiding verkeert. Studenten klaagden over gebrek aan onderwijs en communicatie. Ontevreden studenten vinden de excuses onvoldoende en eisen een jaar collegegeld terug.
De Tweede Wereldoorlog is lang geleden en er blijven steeds minder mensen over die het zelf hebben meegemaakt. Om te zorgen dat hun verhalen blijven bestaan, is er een speciale verhalendag.
Aan het eind van het basisonderwijs (bo) behaalt 33% van de leerlingen het niveau 1S voor rekenen-wiskunde. In het speciaal basisonderwijs (sbo) is dit 1,8%. Daarmee liggen de prestaties voor het streefniveau nog ver verwijderd van de ambitie van 65% 1S die de commissie-Meijerink in 2010 formuleerde...
Middelbare scholieren krijgen in coronatijd bijna 2,5 dag per week fysiek les op school en 2 dagen onderwijs op afstand. Dat is ruim meer dan de minimaal één dag per week fysiek les die bij de heropening van de scholen per 1 maart is afgesproken.
Veel leraren zullen het fenomeen herkennen: leerlingen die eerst nog goed meekwamen met lezen, vallen in de hogere groepen steeds vaker uit. Ze begrijpen niet meer wat ze lezen. Dit is de beruchte fourth grade slump, een term die is bedacht door de Amerikaanse leesonderzoeker Jeanne Chall.
Op de laatste peildatum 31 maart waren 35 basisscholen en 3 scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs gesloten vanwege het coronavirus, en 3 middelbare scholen. Dat is 0,5% van de basisscholen en (voortgezet) speciaal onderwijs, en 0,2% van de middelbare scholen. Op 15 december, vlak voor de vol...
Onderwijspersoneel krijgt geen voorrang in de vaccinatiestrategie. Dat schrijven demissionaire onderwijsministers Slob en Van Engelshoven onlangs in een brief als (late) reactie op de brief van begin januari van een groot aantal onderwijsorganisaties, waaronder de AVS.
Schoolbesturen trekken aan de bel: de subsidieregeling die de ventilatie in klaslokalen moet verbeteren, functioneert niet. Het ministerie van Onderwijs trok 360 miljoen euro uit voor directe verbeteringen, maar voor veel scholen blijft het op orde brengen van de ventilatie onbetaalbaar.
Corona heeft ervoor gezorgd dat het leven van veel jongeren en jongvolwassenen al ruim een jaar praktisch stilstaat met alle gevolgen van dien. "Het openen van het voortgezet onderwijs, de hogescholen en de universiteiten moet topprioriteit zijn", zegt Micha de Winter in Spraakmakers.
Springend sommen maken, extra gymlessen of instructie volgen op een wiebelkruk: steeds meer scholen koppelen beweging aan leren. Maar wat levert dit nou echt op? Didactief ging in between lockdowns langs bij twee scholen (po en vo) en sprak met onderzoekers.
Het personeelstekort in het onderwijs maakt het waarschijnlijk onmogelijk om voor eind 2023 de 8,5 miljard euro van het Nationaal Programma Onderwijs te besteden. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn Centraal Economisch Plan 2021.
Aan het curriculum van het primair en voortgezet onderwijs moet met spoed digitale geletterdheid worden toegevoegd. Dat adviseert de Cyber Security Raad (CSR).
Ouders vinden dat hun kinderen vaak te vroeg een profielkeuze moeten maken. Volgens Platform Talent voor Techniek (PTvT) kan het voorlichten van ouders over techniek, wat als een brede richting gezien wordt, de druk op de profielkeuze verlagen.
Voormalig RTL Nieuws presentator Roelof Hemmen, nu actief bij Radio 538, werd geraakt door de verhalen over jongeren in het boek 'De juf die geen juf is' van Katrín Gudmundsson. Katrín is 28 jaar werkzaam geweest in het onderwijs en de jeugdhulpverlening en werd daar door de kinderen 'de juf die geen juf is' genoemd. Beluister het het interview op www.dejufdiegeenjufis.nl.