Filosoferen met kunst met je eigen virtuele vakdocent

18.05.21

Wat heeft Erasmus met een mooi gedekte tafel te maken? Mag je een aap leren fietsen? Wat vertelt een silhouet? Is Plato het daar mee eens? Met het lespakket Knip je Knap gaan kinderen op verschillende manieren met knipkunst aan de gang en worden daardoor ook aan het filosoferen gezet. Scholen ontvangen dan twee vakdocenten in de klas. Zij komen echter niet fysiek maar virtueel op bezoek.

In een video-opdracht laat knipkunstenaar Eline Janssens samen met de kinderen Jasper, Lyssa, Laura en Fay zien hoe je de kunstwerken maakt, maar ook waarom deze kunstopdracht interessant is.

Filosoferen met kunst
Met de bijbehorende lesbrieven van kinderfilosoof Fabien van der Ham kan de leerkracht aansluitend met de klas gaan filosoferen. Want kunst is niet alleen mooi om naar te kijken, maar zet ook aan het denken!
Deze lesbrieven bevatten bovendien een extra denkuitdaging voor de bovenbouw en plusklassen. In deze downloads staan ook alle werkbladen die nodig zijn voor de kunstopdracht. De lesvoorbereiding voor de leerkracht is hierdoor minimaal.

Drie lessen
Het lespakket bestaat uit drie volledig verzorgde lessen. In de les Een aap op een fiets spelen de kinderen met de grenzen van onze werkelijkheid en denken hier vervolgens over na. De les Aan tafel leert kinderen over mooi gedekte tafels en hoe het hoort en niet hoort en hoe dat zo gekomen is. De les Het verhaal van een silhouet doet je nadenken over de essentie van iets of iemand. Want een silhouet is slechts een omtrek, maar vertelt je toch veel.

De Virtuele Vakdocent
Knip je Knap is onderdeel van het onderwijsconcept De virtuele vakdocent. Hierbij komen vakdocenten via het digibord in de klas. Zo krijgt een klas het beste van twee werelden. De expertise en inspiratie van een vakdocent en de rust en structuur van het eigen klassenmanagement.

Kosten en doelgroep
Het lespakket kost 33 euro. Voor dit bedrag komen de virtuele vakdocenten van Knip je Knap in alle gewenste klassen, elk jaar weer. De lessen zijn geschikt voor groep 4 t/m 8.

Trailer
Een trailer is te bekijken op het Filosovaardig YouTube kanaal. Te vinden met de zoektermen Knip je Knap.

Beeldend kunstenaar Eline Janssens
Beeldend kunstenaar Eline Janssens maakt kunst voor de openbare ruimte. Denk aan een beeld, een tegelwand in een tunnel of een bijzonder hek. Ze werkt graag met silhouetten omdat dit de fantasie prikkelt. Ook gebruikt ze collagetechnieken.

Kinderfilosoof Fabien van der Ham
Fabien van der Ham is gespecialiseerd in filosoferen met kinderen en ontwikkelt les- en spelmaterialen. ‘Hoe je denkt is wie je bent. Daarom ontwikkel ik educatieve materialen waarbij de aandacht gaat naar het authentieke denken van kinderen en dus naar het kind zelf.’

Denkballades
In september verscheen het eerste Virtuele Vakdocent lespakket, namelijk de Denkballades. Ook hierbij start je de les met een video. Dit keer met muzikant Floor Wittink die op betoverende wijze verhalen van Toon Tellegen voordraagt. Na de vertelling volgt steeds een filosofische overpeinzing van kinderfilosoof Fabien van der Ham. Met de bijgeleverde vragenkaartjes en doebladen start de leerkracht vervolgens eenvoudig een filosofisch gesprek.
Deel bericht
(advertentie)

Koningsspelen op veel scholen afgelast: te nat en te koud

19.04.24
Op veel basisscholen gaan de Koningsspelen vrijdag niet door. Er wordt regen voorspeld en daarmee valt de sportieve dag in het water. "Kinderen krijgen het anders hartstikke koud", zegt een organisator. Sommige scholen verplaatsen de activiteiten naar binnen, maar dat kan niet overal omdat de groepen kinderen zo groot zijn.
Deel bericht

Voorrang voor scholen bij elektriciteitsaansluiting

19.04.24
Scholen en andere instellingen met een maatschappelijk belang die een nieuwe elektriciteitsaansluiting nodig hebben, kunnen voorrang krijgen ten opzichte van andere partijen. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt.
Deel bericht

Havo-leerling Cato doet liever mbo-studie en daar denken steeds meer havisten zo over

19.04.24
Het middelbaar beroepsonderwijs wordt steeds populairder onder havo-leerlingen. Vaker dan ooit tevoren kiezen havisten voor een overstap naar het mbo. Dit blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Ook Flevolandse mbo-scholen bevestigen de trend.
Deel bericht

Martijn laat op TikTok zien hoe leuk het is om basisschoolleraar te zijn: ‘Iedere dag is compleet anders’

19.04.24
TikTok leraar Martijn Holsappel heeft inmiddels al meer dan honderdduizend volgers. Op dit moment is slechts één op de acht leraren een man, en Martijn Holsappel (30) is één van hen. Wat drijft hem om voor de klas te staan?
Deel bericht

Na Dijsselbloem wil ook NSC bindende afspraken over blijfkans internationale studenten

19.04.24
NSC wil weten of het mogelijk is om bindende afspraken te maken over het aantal afgestudeerde internationale studenten dat in Nederland blijft werken. Eerder stelde de Eindhovense burgemeester Jeroen Dijsselbloem al voor om het werven van buitenlands talent toe te staan voor opleidingen waarvan twee derde van de alumni in Nederland blijft werken.
Deel bericht

Hechtere samenwerking tussen Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederland op terrein van onderwijs en onderzoek

19.04.24
Achttien onderwijs- en kennisinstellingen uit het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederland gaan hun samenwerking op het gebied van onderwijs, onderzoek en wetenschap verder opbouwen en intensiveren. Zo willen ze onder andere gezamenlijk onderwijsprogramma’s gaan ontwikkelen. De bijzondere sa...
Deel bericht

Erika werd vroeger bijna dagelijks gepest, samen met haar pester bezoekt ze nu scholen om haar verhaal te vertellen

18.04.24
Schelden, uitsluiten, buitensluiten, maar ook slaan en schoppen in het fietsenhok. Overmorgen, op 19 april is het de dag tegen pesten. Op die dag besteden veel scholen in Nederland extra aandacht aan het stoppen van pesten. Want het komt altijd en overal voor en de impact kan enorm zijn.
Deel bericht

Estland als voorbeeld om Nederlands onderwijs uit slop te trekken: 'Zelfstandigheid van leraar is hier cruciaal'

18.04.24
Het Nederlandse onderwijs verkeert in zwaar weer. Volgens de onderwijsinspectie scoren steeds meer scholen een onvoldoende. Scholen in Estland doen het juist veel beter. Kunnen wij van hen leren? "De leerling staat hier centraal."
Deel bericht

Hoe bouw ik een school?

18.04.24
De studiedag is bedoeld voor bestuurders, directeuren en locatie- of facilitair managers van onderwijsinstellingen en managers onderwijshuisvesting van gemeenten.
Deel bericht

Landelijke uitbreiding waarschuwing schoolzones in navigatiesystemen

18.04.24
Gemeenten en scholen zoeken naar allerlei manieren om de verkeersveiligheid rond scholen te verbeteren. Aan het begin en einde van een schooldag is het namelijk druk rondom scholen. In 2023 voerde Rijkwaterstaat al een proef uit met waarschuwingen in navigatie-apps voor schoolzones in vijf gemeenten in Nederland.
Deel bericht

1800 nieuwe meldingen van kinkhoest, waaronder vijftig bij baby's

18.04.24
In de eerste twee weken van april zijn 1800 gevallen van kinkhoest gemeld, waaronder vijftig bij baby's. Ook werd het overlijden gemeld van iemand met kinkhoest, die ouder was dan 80 jaar. Volgens het RIVM zijn de aantallen heel hoog in vergelijking met voorgaande jaren, ook vergeleken met de jaren voor de coronapandemie.
Deel bericht

Feest voor de één, dikke pech voor de ander: Bregje en Jimi krijgen middelbare school te horen

18.04.24
Jimi en Bregje zitten allebei in groep 8 in Amsterdam, en dat betekent dat vandaag een spannende dag was: 7676 leerlingen krijgen te horen voor welke middelbare school ze zijn ingeloot. Bij Bregje thuis is het feest: ze komt op haar eerste keuze terecht, Jimi komt op keuze zeven volgend jaar. Maar hij ziet het positief: "Wel gewoon Montessori", want dit jaar was het voor Montessori, vrije en daltonleerlingen nóg spannender.
Deel bericht

Grote groep onvoldoende scholen moet leren van scholen waar het goed gaat

18.04.24
Scholen en opleidingen die de onderwijskwaliteit en basisvaardigheden niet op orde hebben, zouden meer voorbeeld moeten nemen aan scholen waar het wel goed gaat. Daarvoor pleit de Inspectie van het Onderwijs op basis van de bevindingen in de Staat van het Onderwijs 2024. De onderlinge verschillen tu...
Deel bericht

Capaciteitsproblemen zetten kwaliteit onder druk

18.04.24
Staat van het Onderwijs: professionalisering schoolleiders een speerpunt In de Staat van het Onderwijs 2024, die op 17 april werd gepresenteerd, stelt de Onderwijsinspectie dat de ideeën om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren er zijn, dat we ze kennen en ze gebruiken, maar nog lang niet vo...
Deel bericht

Eén op de vijf scholen ondermaats, zelfs inspectie schrikt van resultaten in rapport

18.04.24
Het gaat helemaal niet goed met het Nederlandse onderwijs, blijkt woensdag wederom uit de Staat van het Onderwijs. De Onderwijsinspectie luidt al jaren de noodklok over de kwaliteit van het onderwijs, maar van deze resultaten schrikken zelfs de inspecteurs. De formerende partijen lijken er geen oog voor te hebben. ,,De urgentie mag echt wel een stukje hoger.”
Deel bericht

Kabinet zet stevige aanpak voor beter onderwijs door

18.04.24
Met een aanpak om de basisvaardigheden bij leerlingen en studenten blijvend te verbeteren, structurele aandacht voor hun mentale welzijn en regionale samenwerking om het lerarentekort aan te pakken, blijft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap keihard werken aan beter onderwijs. Dat is...
Deel bericht

Hoe leer je differentiëren?

17.04.24
Differentiëren geldt als een van de lastigste kneepjes van het vak. Een reviewstudie maakt duidelijk met welke aanpak (aanstaande) leraren deze vaardigheid het beste onder de knie kunnen krijgen.
Deel bericht

Op basisschool De Schakel loopt de schoollunch gesmeerd

17.04.24
Op basisschool De Schakel in Utrecht maken leraren en vrijwilligers drie keer per week boterhammen voor de schoollunch. Op vrijdag krijgen alle leerlingen een warme groentelunch. “We willen dat de kinderen goed eten, zodat ze beter kunnen leren.”
Deel bericht

Dijkgraaf: ‘Ook in het mbo kun je excelleren’

17.04.24
Excelleren is niet voorbehouden aan universitaire studenten. Ook als mbo-geschoold vakman kun je tot grote hoogten stijgen. Als het aan minister Dijkgraaf ligt kunnen studenten in de toekomst op een mbo-school doorleren tot het meesterniveau.
Deel bericht

Vlaamse leraar die 15-jarig meisje naaktfoto stuurde en werd ontmaskerd door groep studenten, krijgt effectieve celstraf

17.04.24
Een 33-jarige EHBO-leraar uit het Oost-Vlaamse Laarne heeft drie jaar cel - waarvan twee met uitstel - gekregen omdat hij een minderjarig meisje op een school in Koksijde aanzette om naaktbeelden van haarzelf te sturen. Hij stuurde het meisje zélf een beeld van zijn geslachtsdeel, maar werd door medestudenten ontmaskerd.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)