12 x nieuw mediawijsheid-onderzoek

16.07.21
De database van de Wetenschappelijke Raad groeit. Peter Wiegman bespreekt 12 nieuw toegevoegde onderzoeken. Welke kennis bieden zij?
Het bericht 12 x nieuw mediawijsheid-onderzoek verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht
(advertentie)

Juf Jeanet (81) geeft nog met veel plezier bijles: ‘Onderwijs is totaal in de vernieling geholpen’

23.10.21
Kom bij Jeanet Meijs (81) niet aan met alarmerende verhalen over toename van kinderen met dyslexie, rekenblindheid en ADHD. Met het gros van de leerlingen is volgens de ‘Juf voor het leven’ weinig mis. ,,Het echte probleem is de belabberde staat van het Nederlandse taal- en rekenonderwijs.”
Deel bericht

Winnaars Cinekid Awards 2021

23.10.21
Cinekid Festival heeft in Pathé Amsterdam Noord de Cinekid Leeuwen uitgereikt voor de beste series, films, games & apps van 2021 voor kinderen. De felbegeerde Cinekid Leeuwen voor Beste Kinderfilm en Beste Nederlandse Kinderfilm gingen naar de spannende sciencefiction film Captain Nova, dat op de openingsavond van Cinekid in wereldpremière ging én in 2018 op de Junior Co-production Market is gepitcht.
Deel bericht

#WvdM: Hoe zeg je online sorry? SETUP en Bibliotheek Utrecht ontdekken het

22.10.21
Hoe kun je als bibliotheek of organisatie aanhaken op de Week van de Mediawijsheid? Andrea Rhodenborgh werkzaam bij Medialab SETUP vertelt hoe zij meedoen aan de #WvdM. Tijdens de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november) vinden door het hele land activiteiten plaats. Van groot tot klein en voor...
Deel bericht

Leraar schrijft boek over speciaal onderwijs: 'Beeld dat veel mensen hebben klopt niet'

22.10.21
Veel mensen weten weinig van speciaal onderwijs. Met die gedachte begon Bart Heeling, leraar aan RENN4-school De Aventurijn in Emmen, een jaar geleden met het schrijven van zijn ervaringen op LinkedIn.
Deel bericht

Leidse sterrenkundestudent krijgt tien voor scriptie: 'Had het niet verwacht'

22.10.21
Arend Moerman, student sterrenkunde uit Leiden, heeft een tien gekregen voor zijn masterscriptie waarin hij de interactie tussen drie zwarte gaten simuleerde. Het komt gemiddeld een keer in de tien jaar voor dat een student sterrenkunde een tien haalt. De resultaten zijn gepubliceerd in het vooraanstaande vakblad Physical Review D.
Deel bericht

Veel schoolkinderen in Rotterdam-Zuid hebben extraatje nodig

22.10.21
Johan Muurlink voorziet kinderen op drie basisscholen van ontbijt. Juffen en meesters ontvangen hem met open armen. “Maar die schooldirecteuren zitten nogal vastgeroest in hun eigen tradities.”
Deel bericht

Extra geld voor basisonderwijs vooral gebruikt voor aantrekken leerkracht

22.10.21
De bijna 2 miljard euro die demissionair minister Slob heeft vrijgemaakt om de corona-achterstanden in het basisonderwijs weg te werken, wordt vooral gebruikt om tijdelijk extra mensen aan te nemen, zeggen 26 schoolleiders uit het hele land tegen de NOS.
Deel bericht

Opinie | ‘Schaduwlijsten’ met vroege aanmeldingen maken scholen nog ongelijker dan ze al zijn

21.10.21
Enkele decennia geleden was Wittevrouwen een Utrechtse volkswijk. De gelijknamige openbare basisschool was dus een volksschool. Momenteel wordt Wittevrouwen overwegend bevolkt door witte, hogeropgeleide tweeverdieners. De school is navenant meeveranderd. Voor schooldirecteur Jaap Nelissen is dat simpelweg een gegeven.
Deel bericht

Opinie | Het is tijd voor omdenken in het onderwijs

21.10.21
Het is gaten met gaten vullen in het onderwijs. Ook in Zeeland wordt het lerarentekort steeds nijpender. Steeds vaker moet het noodplan uit de kast worden getrokken. Vacatures kunnen niet worden ingevuld, en de invalkrachten zijn op. Nog meer geld in het onderwijs stoppen is niet de oplossing. Het is tijd voor omdenken.
Deel bericht

Leraar ziek? Help! De vervangers zijn op. Directeur Margreet Wabeke: ‘Ik heb er soms buikpijn van’

21.10.21
Hoe zorgen we vandaag weer dat elke klas een leerkracht heeft? Die vraag bezorgt schooldirecteur Margreet Wabeke (60) van basisschool 't Honk in Kapelle steeds vaker kopzorgen. Het lerarentekort wordt ook in Zeeland nijpender: vacatures kunnen niet worden ingevuld, en de invalkrachten zijn op. ,,Ik heb er soms buikpijn van.”
Deel bericht

Scholen willen meer tijd om leerachterstanden weg te werken (ook al is daar bij taal en rekenen amper sprake van)

21.10.21
Twee jaar is veel te weinig om de leerachterstanden weg te werken die zijn ontstaan toen de basisscholen vorig en dit jaar dicht moesten vanwege corona. Scholen in Brabant en de Bommelerwaard smeren de overheidssteun (gemiddeld 180.000 euro per school) om te investeren in extra onderwijsondersteuners en scholing van leerkrachten liever uit over vier, vijf of zelfs tien jaar.
Deel bericht

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de AVG, school en ouders

20.10.21
In 2018 is Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de Europese privacywet, in de gehele Europese Unie, en dus ook in Nederland, ingevoerd. Voor scholen heeft deze invoering op vele fronten ingrijpende gevolgen gehad. Niet alleen moesten scholen nieuwe structuren en voorzieningen implementeren zoals het invoeren van een register en het aanstellen van een Functionaris gegevensbescherming.
Deel bericht

Zo geef je effectieve feedback

20.10.21
De NPO-menukaart, grotendeels gebaseerd op tools van de Britse EEF, krijgt nogal wat kritiek. Maar de EEF-leidraad over feedback is wel een aanrader.
Deel bericht

Mediamasters 2021 start op 4 november

20.10.21
MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media. Strijd tijdens de Week van de Mediawijsheid van 4 t/m 12 november 2021 tegen duizenden klassen om de titel 'meest mediawijze klas van Nederland'.
Deel bericht

Schoolkosten VO hoog en onduidelijk voor ouders

20.10.21
Ouders betalen hoge schoolkosten en denken nog vaak dat de vrijwillige ouderbijdrage verplicht is. Hierover moeten scholen veel duidelijker communiceren.
Deel bericht

Het hbo is niet populair en heeft niet de status die het zou verdienen

19.10.21
Jeroen Dijsselbloem is verbaasd dat het onderwijs 8,5 miljard moet uitgeven in tweeënhalf jaar. “De richtingloosheid is stuitend”, zei hij tijdens een bijeenkomst in De Balie. Volgens Mirjam van Praag, bestuursvoorzitter van de VU, moet er veel meer waardering komen voor het beroepsonderwijs in Nederland.
Deel bericht

'Bonus onderwijspersoneel achterstandsscholen zorgt voor tweedeling'

19.10.21
Meerdere schoolbesturen zijn ongelukkig met de toelage die demissionair Onderwijsminister Arie Slob speciaal voor personeel op achterstandsscholen heeft ingesteld. Bestuurder Ryszard Kruszel van scholenstichting Movare (46 basisscholen in Limburg) vindt het een ‘idiote maatregel’. Hij noemt de regeling ‘onrechtvaardig’ en volgens hem zorgt de toelage voor een tweedeling in het onderwijs en binnen teams.
Deel bericht

Eerste Islamitische middelbare school van Utrecht opent mogelijk in 2023 de deuren

18.10.21
Als het aan Utrechtse ouders ligt, komt er een Islamitische middelbare school in Utrecht. De initiatiefnemers achter Al Amana College Utrecht hebben voldoende handtekeningen opgehaald om bij het Ministerie van Onderwijs in te leveren en mee te dingen naar een plekje in de stad.
Deel bericht

Scholen willen meer tijd om coronageld te besteden, ministerie niet happig

18.10.21
Scholen krijgen dit en volgend schooljaar geld om leerachterstanden die tijdens de coronacrisis zijn ontstaan weg te werken. Verschillende scholen denken erover na om vanwege het lerarentekort langer de tijd te nemen om dit geld uit te geven, zo vertelt de PO-Raad aan NU.nl. Volgens het ministerie van Onderwijs is dat echter niet de bedoeling.
Deel bericht

De genetische en neurobiologische basis van stotteren

17.10.21
Stotteren was lange tijd een ongrijpbaar onderwerp voor de wetenschap. De variatie tussen mensen die stotteren onderling, maar ook binnen een en dezelfde stotteraar is simpelweg te groot voor pasklare antwoorden.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)