Amsterdams studentencorps gestraft voor uit de hand gelopen ontgroeningen

14.09.21
Het bestuur van de Amsterdamse studentenvereniging ASC/AVSV is voor dit jaar zijn bestuursbeurzen kwijt. De Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam willen de vereniging straffen voor de uit de hand gelopen ontgroeningen eerder deze maand.
Deel bericht
(advertentie)

Blog | Kort, korter, kortst

06.10.22
Een van de trends in het basisonderwijs is dat de teksten die kinderen lezen steeds korter worden. Ook in de Cito-toetsen verschralen de teksten. Als we het leesonderwijs willen verbeteren, dan moeten we aan de slag met rijke teksten en een kansrijke didactiek en zou het afnemen van deze toetsen geweigerd moeten worden.
Deel bericht

Studenten in Groningen de straat op voor energietoeslag

06.10.22
In Groningen gaan studenten vanavond de straat op omdat ze in aanmerking willen komen voor de energietoeslag van 1300 euro. Dat bedrag is bedoeld om huishoudens met een laag inkomen te helpen met hun hoge energierekening. Studenten zijn als groep van die toeslag uitgesloten, terwijl ze vaak moeten rondkomen van geleend geld en een bijbaantje.
Deel bericht

Promotie: Betere weerbaarheid kan burn-out docenten op multiculturele scholen voorkomen

06.10.22
In heel Nederland en bij alle typen onderwijs is er een tekort aan docenten. Dat tekort neemt met name toe in het vmbo op multiculturele scholen in de Randstad. Een van de redenen is dat docenten in dit type onderwijs zich vaak niet voorbereid voelen op wat hen te wachten staat.
Deel bericht

[EduAd] Kerst is het feest van verhalen

06.10.22
Verhalen die je op veel verschillende manieren kunt vertellen. Speel bijvoorbeeld samen met je klas een kerstverhaal als musical, lees prentenboeken of ga creatief aan de slag met kerstdoeboeken.
Deel bericht

De digitale speurtocht: leren met én over ICT op de pabo

06.10.22
Hoe maak je toekomstige leraren digitaal geletterd? De mooie verhalen liggen voor het oprapen. De twee Utrechts pabo’s (Hogeschool Utrecht en Marnix Academie) ontwierpen een speurtocht over slavernij in Utrecht met behulp van een app. De speurtocht-app wordt tevens gebruikt in de lessen digitale geletterdheid. Leren met ict maar ook: leren óver ict.
Deel bericht

INNOVATORS Academy - Nieuw professionaliseringsevent

06.10.22
De INNOVATORS Academy is een nieuw professionaliseringsevent voor docenten werkzaam in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Op dinsdag 8 november 2022 zal de eerste editie van de INNOVATORS Academy plaatsvinden voor het VO. Op woensdag 16 november is het MBO aan de beurt.
Deel bericht

Afstandsonderwijs levert hoger onderwijs uit aan Amerikaanse tech-reuzen

06.10.22
Van de achttien digitale platforms die Europese docenten gebruiken zijn er zeventien Amerikaans en slechts drie open source. Daarnaast zijn alle achttien platforms in private handen en zijn de populairste, Zoom en Microsoft Teams, niet eens primair voor het onderwijs bedoeld. Het hoger onderwijs dreigt daarom geplatformiseerd, geprivatiseerd en gecommercialiseerd te worden, waarschuwen Europese onderzoekers.
Deel bericht

Marianne (67) staat ook na haar pensioen voor de klas en geniet

06.10.22
Woensdag was de internationale Dag van de Leraar. Marianne Jacquemijns (67) uit Hellevoetsluis is al bijna een halve eeuw werkzaam in het basisonderwijs en ze is nog lang niet van plan te stoppen.
Deel bericht

Franse leraar voelt zich niet alleen onderbetaald, maar ook ondergewaardeerd

06.10.22
Een op de vijf lerarenvacatures kan in Frankrijk niet vervuld worden. „Ik weet niet of ik hier nog mee kan doorgaan tot mijn pensioen.”
Deel bericht

[EduAd] Herfst op de thematafel

06.10.22
Vind jij het aankleden van de thematafel iedere keer een uitdaging? Met de themaboom heb je een vast element die je ieder thema weer anders kunt versieren. Knutsel bijvoorbeeld mooie herfstbladeren en hang ze in de boom. Ontdek de themaboom!
Deel bericht

Jongeren relatief vaak naar middelbaar beroepsonderwijs

06.10.22
Jongeren tot 25 jaar gaan na het voortgezet onderwijs vaker naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), dan naar het hoger beroepsonderwijs (hbo) of het wetenschappelijk onderwijs (wo). 40 procent van de jongeren tot 25 jaar die deelnamen aan vervolgonderwijs volgde een mbo-opleiding tijdens studiejaar 2021-22.
Deel bericht

Leraar van het Jaar 2022: dit zijn de winnaars

06.10.22
De winnaars van de Leraar van het Jaar-verkiezing zijn tijdens een feestelijke uitreiking door minister Wiersma bekendgemaakt. Steffie van der Meijden, Erik Ex, Dimitri van Dillen en Lennart van der Meulen vertegenwoordigen komend jaar hun sector en zijn ambassadeur van Leraar24.
Deel bericht

‘OESO ziet volgend jaar kleiner loonverschil’

05.10.22
In het primair onderwijs verdienden leraren in 2021 gemiddeld 72% van wat andere hoogopgeleiden gemiddeld verdienden. Dat is minder dat het gemiddelde van 86% in de landen die zijn aangesloten bij de OESO.
Deel bericht

Steeds meer jongeren uit het Noorden in de zware criminaliteit: 'Heftig en zorgelijk'

05.10.22
Steeds meer jongeren in Noord-Nederland maken zich schuldig aan zware misdrijven. Bovendien worden de plegers telkens jonger. Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie (OM), dat erg bezorgd is.
Deel bericht

Zo koppelt OCW ‘grote verdwijntruc’ aan vereenvoudiging bekostiging

05.10.22
Tijdens een hoorzitting hebben schoolbesturen aan OCW uitgelegd waarom zij 600 miljoen euro terugeisen. Het gaat om wat VOS/ABB altijd al 'de grote verdwijntruc' van minister Dennis Wiersma noemt: met de vereenvoudiging van de bekostiging denkt hij 600 miljoen euro af te kunnen romen.
Deel bericht

De Nederlandse Onderwijspremie 2023: voor mbo, hbo en wo

05.10.22
In oktober opent het NRO de call om onderwijsteams voor te dragen voor de Nederlandse Onderwijspremie. De Nederlandse Onderwijspremie (voorheen: Nederlandse Hogeronderwijspremie) is de hoogste onderscheiding voor onderwijsteams van mbo-scholen, hogescholen en universiteiten.
Deel bericht

Gi-ga-groen! Vandaag begint de Kinderboekenweek

05.10.22
Andy Griffiths en Marije Tolman hebben zojuist vanuit een levensechte waanzinnige boomhut de Kinderboekenweek 2022 geopend. Daarbij waren 200 enthousiaste leesgierige jonge fans aanwezig om de kinderboekenauteurs toe te juichen. Passend bij het thema 'Gi-ga-groen!' was de start dit jaar bij Speelnatuur van OERRR in ’s Graveland.
Deel bericht

Kinderombudsman kritisch over Nationaal Plan Kindergarantie

05.10.22
De Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid spreekt donderdag 6 oktober over het Nationaal Plan Kindergarantie tijdens het debat armoede- en schuldenbeleid. Dit plan beschrijft hoe het kabinet kinderarmoede aanpakt. De Kinderombudsman mist in het plan een aanpak gericht op de inkomenspositie van ouders en de opvoedrelatie tussen ouders en kinderen.
Deel bericht

Mbo-docent van het Jaar 2021 Kirsten Cuppen geeft stokje over aan haar opvolger

05.10.22
Ze had de zomervakantie nodig om even bij te komen van alle drukte. Docent Kirsten Cuppen werd in december 2021 Leraar van het Jaar voor het mbo. Een hectische periode volgde. “Ik heb geleerd keuzes te maken en prioriteiten te stellen”, zegt de leraar van het ROC Tilburg. Morgen geeft ze het stokje over aan een nieuwe mbo-docent van het Jaar. 6 vragen aan Kirsten Cuppen.
Deel bericht

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

05.10.22
et Metzo College in Doetinchem heeft sinds een paar weken een eigen schoolhond. Labradorpup Max is niet alleen schattig, maar heeft volgens de leiding van de middelbare school ook een positief effect op de leerlingen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)