Schoolreis naar het buitenland: veel scholen worstelen met keuze

08.10.21
Op examenreis naar het buitenland, veel middelbare scholen durven het nog niet aan. Het mag wel, maar het is voor velen een groot risico. Want als een ongevaccineerde leerling positief op het coronavirus test in het buitenland, volgen er maatregelen als quarantaine.
Deel bericht
(advertentie)

Eerste Islamitische middelbare school van Utrecht opent mogelijk in 2023 de deuren

18.10.21
Als het aan Utrechtse ouders ligt, komt er een Islamitische middelbare school in Utrecht. De initiatiefnemers achter Al Amana College Utrecht hebben voldoende handtekeningen opgehaald om bij het Ministerie van Onderwijs in te leveren en mee te dingen naar een plekje in de stad.
Deel bericht

Scholen willen meer tijd om coronageld te besteden, ministerie niet happig

18.10.21
Scholen krijgen dit en volgend schooljaar geld om leerachterstanden die tijdens de coronacrisis zijn ontstaan weg te werken. Verschillende scholen denken erover na om vanwege het lerarentekort langer de tijd te nemen om dit geld uit te geven, zo vertelt de PO-Raad aan NU.nl. Volgens het ministerie van Onderwijs is dat echter niet de bedoeling.
Deel bericht

De genetische en neurobiologische basis van stotteren

17.10.21
Stotteren was lange tijd een ongrijpbaar onderwerp voor de wetenschap. De variatie tussen mensen die stotteren onderling, maar ook binnen een en dezelfde stotteraar is simpelweg te groot voor pasklare antwoorden.
Deel bericht

Zo ga je als opvoeder in gesprek over Squid Game

16.10.21
De Netflix-serie Squid Game is een wereldwijde hit. Ook in Nederland. De harde, maatschappijkritische Zuid-Koreaanse serie is veelbesproken en vindt op allerhande manieren zijn weg naar social media en het echte leven. Ook (te) jonge kijkers worden op deze manier geconfronteerd met de gewelddadige s...
Deel bericht

Ondersteuning bij nieuwkomersonderwijs aan Afghaanse kinderen

16.10.21
Op verschillende locaties in Nederland zijn tijdelijke opvanglocaties voor Afghaanse evacués ingericht. De PO-Raad en LOWAN ondersteunen schoolbesturen en gemeenten bij het organiseren van onderwijs voor kinderen van vluchtelingen. Momenteel gaat dat naast Afghaanse evacués ook om kinderen uit de ...
Deel bericht

Deze klas verzamelde 15 containers aan elektronisch afval

15.10.21
Telefoons met kapotte schermen, laptops die niet meer opladen en tablets die te traag zijn geworden: de berg met elektrische apparaten die niet meer worden gebruikt, wordt iedere dag groter. En dat terwijl die apparaten juist goed gerecycled kunnen worden. Vandaag is de internationale e-waste-dag om mensen daar bewuster van te maken.
Deel bericht

Zo wil Amsterdam de corona-achterstanden op scholen wegwerken

15.10.21
Meer naschoolse opvang, kortere lijntjes naar jeugdzorg en een nieuw ‘onderwijsnetwerk’: zo gaat Amsterdam de 14,6 miljoen euro van het rijk gebruiken om de corona-achterstanden op scholen weg te werken.
Deel bericht

Onderhandelaarsakkoord cao vo: 1,8 procent loonsverhoging

14.10.21
Een structurele loonsverhoging van 1,8 procent: dat is het resultaat dat de vakbonden en werkgevers in het voortgezet onderwijs na lang onderhandelen hebben bereikt. “Het is overduidelijk dat Den Haag nu ook in het voortgezet onderwijs moet investeren”, waarschuwt AOb-bestuurder Jelmer Evers alvast.
Deel bericht

Blog | De vicieuze cirkel van verantwoordelijkheid

14.10.21
Irene zit sinds een week na de zomervakantie ziek thuis, overspannen. Haar directeur had haar vanmiddag gebeld met de vraag wanneer ze weer aan de slag dacht te kunnen. Ze hadden namelijk nog steeds geen invaller voor haar groep gevonden…
Deel bericht

Campagne helpt kinderen met een beperking meespelen

14.10.21
Alle kennis en ervaring over ‘onbeperkt spelen’ verzameld op één website Negen op de tien speelplekken zijn niet klaar voor kinderen met een beperking. Terwijl spelen juist...
Deel bericht

Midden-Groningen viert succes scholenprogramma met opening Zuiderkroon

14.10.21
In Midden-Groningen schieten de grote multifunctionele schoolgebouwen als paddenstoelen uit de grond. Kindcentrum De Zuiderkroon in Hoogezand is de zevende in korte tijd. In het gebouw zitten 450 leerlingen die gebruik kunnen maken van een eigen keuken, technieklokaal en een dubbele gymzaal voorzien van de nieuwste snufjes zoals een digitale speelwand.
Deel bericht

Opinie | De vrijheid van onderwijs heeft de verschillen in Nederland alleen maar vergroot

14.10.21
Thorbecke was tegen, maar de vrijheid om eigen scholen te stichten kwam er toch. De historie laat zien dat dit de verschillen tussen groepen alleen maar heeft aangewakkerd, aldus Carel Verhoef.
Deel bericht

Raad van State zet streep door aanvraag islamitische Al Amana-school in Veenendaal, school doet nieuwe poging

14.10.21
De Raad van State heeft besloten dat de gemeente Veenendaal niet hoeft mee te werken aan de vestiging van een islamitische basisschool in Veenendaal. Er waren meerdere aanvragen van de Stichting Al Amana Scholen bij de gemeente ingediend om een islamitische basisschool op te nemen in het plan voor scholen in de periode 2021-2023.
Deel bericht

Een bikinitopje verandert in een sok: is het bezwaarlijk dat lesmateriaal wordt gecensureerd?

14.10.21
Is het problematisch dat educatie uitgeverijen op verzoek van reformatorische christenen de lesboeken kuisen? Het Filosofisch elftal van Trouw is er verdeeld over.
Deel bericht

Vmbo-jongens balen van verzorging, meisjes van natuurkunde

13.10.21
Jongens op het vmbo vinden over het algemeen verzorging, dans, drama en Frans geen leuke vakken. Voor veel meisjes zijn natuurkunde, rekenen, aardrijkskunde en geschiedenis impopulair.
Deel bericht

Piet Hein Eek is tv-docent in Dream School: ‘Baan bij een bank is niet beter dan werk met je handen’

13.10.21
an het populaire tv-programma Dream School had Piet Hein Eek nog nooit gehoord. Toch is de bekende meubelontwerper een van de gastdocenten die meedoen aan het vijfde seizoen dat momenteel te zien is. ,,Als ik één leerling kan motiveren iets met zijn handen te doen, is het voor mij al geslaagd.”
Deel bericht

Gebarentolk Irma Sluis gaat kinderprogramma maken

13.10.21
Gebarentolk Irma Sluis gaat samen met radio-dj Igmar Felicia het eerste Nederlandse televisieprogramma met en voor doven en slechthorenden maken. Het is het presentatiedebuut van de gebarentolk, die bekend werd door de coronapersconferenties. Het programma start op 13 november op NPO Zapp, heeft omroep KRO-NCRV bekendgemaakt.
Deel bericht

Kansenongelijkheid bestrijden met hogere verwachtingen

13.10.21
Verwachtingen over studenten worden vaak onbewust gevormd door docenten, maar hebben veel invloed op de resultaten van studenten. Dat vertelde Lia Voerman, lector Didactiek bij de Hogeschool Rotterdam, vorige week tijdens haar openbare les.
Deel bericht

Dit zijn de filmpremières van Cinekid Festival 2021

13.10.21
Het programma van Cinekid Festival staat weer boordevol (wereld)premières die je niet mag missen! We zetten de films die jij hier voor het eerst kan zien op een rij.
Deel bericht

Basisschool kan niet verbouwen door overvol stroomnetwerk

13.10.21
Door het huidige stroomtekort in de provincie moet basisschool de Havenrakkers in Broek in Waterland misschien wel jaren wachten voordat ze kunnen beginnen met de gewenste nieuwbouw. Volgens Openbaar Primair Onderwijs (OPSPOOR) kan netbeheerder Liander geen stroompunt verzorgen voor het noodgebouw waar de kinderen les moeten krijgen tijdens de verbouwing.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)