Effectief leesonderwijs staat hoog op de agenda, maar die zit boordevol

26.10.21
Lerarenopleiders voor basisonderwijs vinden leesonderwijs van groot belang, en tonen een grote betrokkenheid als het over lezen gaat. Gebrek aan tijd en de invulling van het curriculum maken het echter moeilijk om effectief leesonderwijs te geven. Zo zijn wetenschappelijke inzichten over effectief leesonderwijs te weinig in de curricula vervat, en staat de Nederlandse landelijke kennisbasistoets effectief leesonderwijs in de weg.
Deel bericht
(advertentie)

Aandacht voor slavernijverleden

23.04.24
Het slavernijverleden wordt meegenomen in de lopende curriculumbijstelling. Dat meldt onder andere demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf in een brief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Belang van pedagogiek op school stijgt

23.04.24
Helpen bij de sociaal-emotionele ontwikkeling geeft leraren net iets meer voldoening dan het overdragen van kennis en vaardigheden. Dat blijkt uit onderzoek van het Onderwijsblad. Passend onderwijs, mentaal welbevinden en een veranderende samenleving spelen een rol.
Deel bericht

Verdeeldheid over telefoonverbod op mbo: van 'goed idee' tot 'we zijn geen kleuterklas'

23.04.24
De roep om een mobieltjesverbod op het mbo klinkt steeds harder. De MBO Raad wil nu telefoons uit de klas verbannen. Heeft dat zin? "Ons brein is pas volwassen als we 25 zijn."
Deel bericht

Wel de taken van de leraar, lang niet altijd het salaris

23.04.24
Wel de taken van de leraar, lang niet altijd het salaris Onderwijsassistenten en leraarondersteuners staan regelmatig zelfstandig voor de groep om een leraar te vervangen. Lang niet altijd wordt die extra verantwoordelijk beloond. Terwijl dat volgens de cao wel zou moeten.
Deel bericht

Experts adviseren extra maatregelen tegen mazelen, nieuw OMT bijeengeroepen

23.04.24
Het RIVM heeft een nieuw Outbreak Management Team (OMT) samengesteld vanwege de mazelen. Het OMT benadrukt dat de situatie niet acuut is, maar adviseert de minister van Volksgezondheid en de GGD's wel om aanvullende maatregelen te nemen.
Deel bericht

MBO Raad wil mobieltjes weren uit de klas, belangenorganisatie is kritisch

22.04.24
De MBO Raad wil mobieltjes weren uit de klas op mbo-scholen. Sinds dit jaar geldt op middelbare scholen al een telefoonverbod en de brancheorganisatie pleit voor soortgelijke regels op het mbo, schrijft Trouw. Voorzitter van de MBO Raad Adnan Tekin zegt in de krant dat "we als sector onze verantwoordelijkheid moeten nemen.
Deel bericht

Schokkend: Volendamse jongeren spelen heftig 'wurgspelletje', scholen trekken aan de bel

22.04.24
Volendamse en Edamse jongeren spelen een heftig 'wurgspelletje'. Op middelbare scholen het Don Bosco College en De Triade gaat een schokkend filmpje rond, waarop te zien is hoe een leerling wordt gewurgd en het bewustzijn verliest. De betrokken scholen zijn ‘enorm geschrokken’ van de beelden.
Deel bericht

MBO Raad: doe aangifte bij diplomafraude

22.04.24
SBB en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben alarmerende signalen ontvangen over misstanden in de zorgsector. Minister Dijkgraaf heeft de Tweede Kamer op de hoogte gesteld van deze signalen, die wijzen op fraude met diploma's, Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG's) en beoordelingen van stages in de sectoren Zorg & Welzijn.
Deel bericht

JORTgeschiedenis populair bij leerlingen met meer dan 40 miljoen views

22.04.24
JORTgeschiedenis is een begrip onder leerlingen, die geschiedenis is hun pakket hebben of hebben gehad. De leraar maakte twaalf jaar geleden zijn eerste video en inmiddels staan er 450 op zijn kanaal. Ondertussen geeft hij een klein jaartje les aan het Odulphuslyceum in Tilburg en maakt hij zo nu en dan nog een video.
Deel bericht

Heeft Andrew Tate ook een positief effect? "Voor jongens is het ook een complexe wereld"

22.04.24
De controversiële Britse influencer Andrew Tate is enorm populair onder met name jonge mannen, maar Tate heeft een keerzijde. Hij zit inmiddels vast op verdenking van seksueel geweld. Hoe kan het toch dat deze influencer een enorme fanbase heeft? "Voor jongens is dit ook een complexe wereld. Zij zijn ook op zoek naar voorbeelden", zegt psycholoog Thijs Launspach in het nieuwe AT5-jongerenprogramma Nu Zijn Wij.
Deel bericht

Cyberpesten gaat altijd en overal door

21.04.24
Cyberpesten kan altijd door blijven gaan en eeuwige sporen achterlaten op het internet. Net als bij offline pesten kunnen de gevolgen voor het slachtoffer verstrekkend zijn.
Deel bericht

Bangalijsten met honderden volgers op Telegram, advocaten eisen actie van OM

20.04.24
Het Openbaar Ministerie moet de chat-app Telegram dwingen om zogeheten bangalijsten te verwijderen. Dat vinden het kenniscentrum voor online misbruik OffLimits en advocaten van slachtoffers van mensen die op de lijsten staan. Ze doen "een dringend beroep" op demissionair Justitieminister Yesilgöz om actie te ondernemen.
Deel bericht

Lessen tegen pesten

20.04.24
Cyberpesten kun je het beste aanpakken door het bespreekbaar te maken. NEMO Kennislink keek mee bij een voorlichtingsles op een basisschool. “Bijna elke les barst er wel iemand in huilen uit.”
Deel bericht

‘Europapa’ in gebarentaal leren

20.04.24
Wie de afgelopen weken op vrijdag door de gangen van Monterssori Griffensteyn in Zeist heeft gelopen, kon de uptempo beat uit één van de klaslokalen niet missen. De leerlingen van de twee plusklassen waren namelijk aan de slag met de actuele en inclusieve leren leren opdracht ‘Europapa in gebarentaal’, waarbij ze de gebaren leren van de Nederlandse songfestivalinzending ‘Europapa’ van Joost Klein.
Deel bericht

Koningsspelen op veel scholen afgelast: te nat en te koud

19.04.24
Op veel basisscholen gaan de Koningsspelen vrijdag niet door. Er wordt regen voorspeld en daarmee valt de sportieve dag in het water. "Kinderen krijgen het anders hartstikke koud", zegt een organisator. Sommige scholen verplaatsen de activiteiten naar binnen, maar dat kan niet overal omdat de groepen kinderen zo groot zijn.
Deel bericht

Voorrang voor scholen bij elektriciteitsaansluiting

19.04.24
Scholen en andere instellingen met een maatschappelijk belang die een nieuwe elektriciteitsaansluiting nodig hebben, kunnen voorrang krijgen ten opzichte van andere partijen. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt.
Deel bericht

Havo-leerling Cato doet liever mbo-studie en daar denken steeds meer havisten zo over

19.04.24
Het middelbaar beroepsonderwijs wordt steeds populairder onder havo-leerlingen. Vaker dan ooit tevoren kiezen havisten voor een overstap naar het mbo. Dit blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Ook Flevolandse mbo-scholen bevestigen de trend.
Deel bericht

Martijn laat op TikTok zien hoe leuk het is om basisschoolleraar te zijn: ‘Iedere dag is compleet anders’

19.04.24
TikTok leraar Martijn Holsappel heeft inmiddels al meer dan honderdduizend volgers. Op dit moment is slechts één op de acht leraren een man, en Martijn Holsappel (30) is één van hen. Wat drijft hem om voor de klas te staan?
Deel bericht

Na Dijsselbloem wil ook NSC bindende afspraken over blijfkans internationale studenten

19.04.24
NSC wil weten of het mogelijk is om bindende afspraken te maken over het aantal afgestudeerde internationale studenten dat in Nederland blijft werken. Eerder stelde de Eindhovense burgemeester Jeroen Dijsselbloem al voor om het werven van buitenlands talent toe te staan voor opleidingen waarvan twee derde van de alumni in Nederland blijft werken.
Deel bericht

Hechtere samenwerking tussen Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederland op terrein van onderwijs en onderzoek

19.04.24
Achttien onderwijs- en kennisinstellingen uit het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederland gaan hun samenwerking op het gebied van onderwijs, onderzoek en wetenschap verder opbouwen en intensiveren. Zo willen ze onder andere gezamenlijk onderwijsprogramma’s gaan ontwikkelen. De bijzondere sa...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)