Metaverse: moet u hier iets mee op school?

19.11.21
De belofte van het metaverse: er komen nieuwe virtuele werelden waarin we bij elkaar samenkomen met nieuwe manieren van interactie. Virtual reality next level. Wat kunt u ermee in het onderwijs? In dit artikel gaan we erop in.
Deel bericht
(advertentie)

Beter onderwijs begint op de pabo: 'Studenten beginnen vaak met een achterstand op taal -en rekenniveau'

19.03.24
Het onderwijs in Nederland staat onder druk. Om het tij te keren ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de lerarenopleidingen, zoals de pabo. "We moeten kwalitatief goede docenten opleiden die de kinderen de bagage geven die ze nodig hebben."
Deel bericht

Toch geen voorrang op TU Delft voor vrouwelijke ruimtevaartstudenten

19.03.24
De TU Delft mag vrouwen die Lucht- en Ruimtevaarttechniek willen gaan studeren niet voortrekken. De Onderwijsinspectie heeft de universiteit teruggefloten. Volgens de inspectie is het plan in strijd met de wet. Op de site van de universiteit is dan ook te lezen dat het beleid daarom "momenteel" niet wordt ingevoerd.
Deel bericht

Meer jongeren dan volwassenen hebben langdurig klachten na corona

18.03.24
Jongeren tot 25 jaar hebben vaker last van long covid dan volwassenen. 5 procent van de jongeren in de leeftijd 12-25 jaar zegt na een corona-infectie nog lang klachten te hebben. Bij mensen van 26 jaar en ouder is dat 3 procent, zegt het RIVM op basis van langlopend gezondheidsonderzoek.
Deel bericht

Oud-cliënt Jason Bhugwandass stelde een rapport samen over de misstanden op de gesloten jeugdzorg

18.03.24
Hij sprak 51 jongeren van de ZIKOS-afdelingen, onder wie Evita. Zij zat vanaf haar vijftiende ruim anderhalf jaar op zo’n afdeling. De twee schoven dinsdagavond aan bij Sophie & Jeroen.
Deel bericht

Studenten Optica en Fotonica mogen straks snoepen van lessen op alle TU’s

18.03.24
De TU’s van Eindhoven, Delft en Twente hebben in samenwerking met PhotonDelta en Optics Netherlands een ‘MasterPlus’-programma in Optica en Fotonica (MPOP) samengesteld, dat in september 2024 live gaat.
Deel bericht

Dit zijn de winnaars van de Duurzame Docent Verkiezing 2024

18.03.24
Amsterdam, 14 maart - “Om jongere generaties voor te bereiden op complexe uitdagingen hebben zij handvatten nodig van duurzame docenten. En die duurzame doeners zetten wij vanavond samen in het zonnetje.” Met deze woorden opende Eline Koopman van Leren voor Morgen de feestelijke uitreiking van de Duurzame Docent Verkiezing 2024.
Deel bericht

Het onderzoek 'Spieken mag niet, maar wel in het ziekenhuis' is de winnaar van de achtste Klokhuis Wetenschapsprijs

18.03.24
Het winnende project is van Ir. Britt Müller en Charlotte Poot. De winnaar werd bekend gemaakt door Klokhuispresentator Janouk Kelderman tijdens het International Science Film Festival in Nijmegen.
Deel bericht

Aanvraag voor Innovatieprogramma Onderwijshuisvesting goedgekeurd

18.03.24
De commissie van het Nationaal Groeifonds heeft de nadere onderbouwing voor de aanvraag van het Innovatieprogramma Onderwijshuisvesting goedgekeurd. De aanvraag werd ingediend door het ministerie van OCW, PO-Raad, VO-raad en VNG op initiatief van schoolorganisaties en gemeenten. Voor het project wordt 483,7 miljoen euro toegekend, waarvan 359,5 miljoen euro voorwaardelijk.
Deel bericht

Italiaanse universiteit blijkt nep: geneeskundediploma's zijn niets waard

18.03.24
Ze betaalden inschrijfgeld, volgden online colleges bij vooraanstaande artsen en liepen stage in echte ziekenhuizen. Toch kwamen zo'n honderd Italiaanse studenten erachter dat hun diploma geneeskunde of verpleegkunde ongeldig is. Nog eens 150 studenten moeten hun studie stopzetten.
Deel bericht

Studenten bouwen internationaal gewilde waterstoftrekker

18.03.24
Studenten van Aventus in Apeldoorn hebben wereldwijd aandacht getrokken met hun baanbrekende project: het ombouwen van een dieseltractor naar een CO2-neutrale machine. De studenten werden uitgenodigd door een Indiase fabrikant om te vertellen over hun technologie.
Deel bericht

Mila woont met haar pasgeboren baby in een auto in Amsterdam Noord, urgentieverklaring afgewezen

18.03.24
Mila (27) is dakloos en woont al een aantal jaar in haar auto. Vorig jaar werd ze onverwacht zwanger en vroeg ze bij de gemeente urgentie aan om voorrang te krijgen voor een sociale huurwoning. Dat verzoek werd afgewezen en inmiddels leeft ze al twee maanden met haar pasgeboren baby in haar auto. Ze parkeert elke avond ergens in Noord: "Ik doe 's nachts geen oog dicht."
Deel bericht

Lezen met een TikTok-brein

17.03.24
Het is slecht gesteld met de leesvaardigheid van Nederlandse jongeren. Tegelijkertijd zijn jongeren de afgelopen vijf jaar meer boeken gaan lezen. Hoe staat het met de ontlezing in Nederland?
Deel bericht

HAN voert kritieke taaltoets in voor eerstejaarsstudenten pabo

16.03.24
Volgend studiejaar moeten eerstejaars pabostudenten op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) een taaltoets doen. Slagen zij hier niet voor, dan mogen ze de opleiding niet voortzetten. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Deel bericht

Duurzaamste docent Nederland komt uit Salland: “Fantastisch initiatief”

16.03.24
Tessa Hoogeland uit Deventer en Hester van der Schee uit Middel, oprichters van Terrawijs, hebben gisteravond de ‘Duurzame Docent Verkiezing 2024’ gewonnen. Terrawijs is een toekomstige basisschool in Deventer waarbij de aarde en collectief welzijn centraal staan.
Deel bericht

Bijna alle leraren zijn bezorgd over kwaliteit van het onderwijs: 'De halve groep krijgt logopedie'

16.03.24
9 op de 10 leraren maken zich zorgen over de staat van het onderwijs. Docenten hebben te veel taken en er zijn veel verschillende ideeën over hoe het anders moet, zeggen ze. Ook wijzen ze naar leerlingen, die te weinig concentratie en basiskennis hebben.
Deel bericht

Ouders Utrechtse studentes gaan aangifte doen om 'grietenpresentatie'

16.03.24
Ouders van de vrouwelijke studenten die op een zogenoemde bangalijst van het Utrechtsch Studenten Corps staan gaan aangifte doen. Dat staat in een verklaring van de ouders die advocaat Ina Brouwer naar buiten heeft gebracht. Hoeveel ouders van de dertig genoemde studentes zich bij de aangifte aansluiten, is nog onduidelijk.
Deel bericht

Mag school ongevaccineerde leerling weigeren?

16.03.24
Mogen scholen leerlingen weigeren als die niet zijn gevaccineerd? Deze vraag is weer relevant nu de vaccinatiegraad afneemt en er in Eindhoven een uitbraak van mazelen is.
Deel bericht

Kind doodt konijnen en cavia's op kinderboerderij

16.03.24
Een jongen in de basisschoolleeftijd heeft eerder deze week meerdere dieren op een kinderboerderij in Hoek van Holland gedood. Waarom hij dat deed is niet bekend. De jongen kwam wel vaker op de boerderij, altijd onder toezicht. Deze keer was dat niet zo en ging het mis.
Deel bericht

Ongevaccineerde kinderen niet geweigerd bij opvang na mazelenuitbraak

16.03.24
Veertien jonge kinderen in Eindhoven en omgeving zijn in korte tijd besmet met de mazelen. Allemaal waren ze niet gevaccineerd. Hoewel de GGD Zuidoost-Brabant spreekt van een uitbraak, worden er bij kinderopvangcentra in de regio geen extra maatregelen genomen. Ze kunnen en willen geen ongevaccineerde kinderen weigeren, omdat er in ons land geen vaccinatieplicht bestaat.
Deel bericht

Vier baby's dood door kinkhoest, gezondheidsdiensten waarschuwen voor lage vaccinatiegraad

15.03.24
Bij het RIVM zijn de afgelopen zes weken vier meldingen binnengekomen van baby's die zijn overleden aan kinkhoest. Gemiddeld overlijden er één tot twee baby's per jaar aan kinkhoest. In 1963 overleden er voor het laatst meer dan vier baby's aan kinkhoest. Toen waren het er zes.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)