Minister kiest voor meer regie in aanpak basisvaardigheden leerlingen

12.05.22
Het moet het nieuwe toverwoord worden in het opschroeven van de onderwijskwaliteit: het masterplan van minister Wiersma. Vandaag gaf hij een voorzet van wat dat gaat inhouden.
Deel bericht
(advertentie)

Erika werd vroeger bijna dagelijks gepest, samen met haar pester bezoekt ze nu scholen om haar verhaal te vertellen

18.04.24
Schelden, uitsluiten, buitensluiten, maar ook slaan en schoppen in het fietsenhok. Overmorgen, op 19 april is het de dag tegen pesten. Op die dag besteden veel scholen in Nederland extra aandacht aan het stoppen van pesten. Want het komt altijd en overal voor en de impact kan enorm zijn.
Deel bericht

Estland als voorbeeld om Nederlands onderwijs uit slop te trekken: 'Zelfstandigheid van leraar is hier cruciaal'

18.04.24
Het Nederlandse onderwijs verkeert in zwaar weer. Volgens de onderwijsinspectie scoren steeds meer scholen een onvoldoende. Scholen in Estland doen het juist veel beter. Kunnen wij van hen leren? "De leerling staat hier centraal."
Deel bericht

Hoe bouw ik een school?

18.04.24
De studiedag is bedoeld voor bestuurders, directeuren en locatie- of facilitair managers van onderwijsinstellingen en managers onderwijshuisvesting van gemeenten.
Deel bericht

Landelijke uitbreiding waarschuwing schoolzones in navigatiesystemen

18.04.24
Gemeenten en scholen zoeken naar allerlei manieren om de verkeersveiligheid rond scholen te verbeteren. Aan het begin en einde van een schooldag is het namelijk druk rondom scholen. In 2023 voerde Rijkwaterstaat al een proef uit met waarschuwingen in navigatie-apps voor schoolzones in vijf gemeenten in Nederland.
Deel bericht

1800 nieuwe meldingen van kinkhoest, waaronder vijftig bij baby's

18.04.24
In de eerste twee weken van april zijn 1800 gevallen van kinkhoest gemeld, waaronder vijftig bij baby's. Ook werd het overlijden gemeld van iemand met kinkhoest, die ouder was dan 80 jaar. Volgens het RIVM zijn de aantallen heel hoog in vergelijking met voorgaande jaren, ook vergeleken met de jaren voor de coronapandemie.
Deel bericht

Feest voor de één, dikke pech voor de ander: Bregje en Jimi krijgen middelbare school te horen

18.04.24
Jimi en Bregje zitten allebei in groep 8 in Amsterdam, en dat betekent dat vandaag een spannende dag was: 7676 leerlingen krijgen te horen voor welke middelbare school ze zijn ingeloot. Bij Bregje thuis is het feest: ze komt op haar eerste keuze terecht, Jimi komt op keuze zeven volgend jaar. Maar hij ziet het positief: "Wel gewoon Montessori", want dit jaar was het voor Montessori, vrije en daltonleerlingen nóg spannender.
Deel bericht

Grote groep onvoldoende scholen moet leren van scholen waar het goed gaat

18.04.24
Scholen en opleidingen die de onderwijskwaliteit en basisvaardigheden niet op orde hebben, zouden meer voorbeeld moeten nemen aan scholen waar het wel goed gaat. Daarvoor pleit de Inspectie van het Onderwijs op basis van de bevindingen in de Staat van het Onderwijs 2024. De onderlinge verschillen tu...
Deel bericht

Capaciteitsproblemen zetten kwaliteit onder druk

18.04.24
Staat van het Onderwijs: professionalisering schoolleiders een speerpunt In de Staat van het Onderwijs 2024, die op 17 april werd gepresenteerd, stelt de Onderwijsinspectie dat de ideeën om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren er zijn, dat we ze kennen en ze gebruiken, maar nog lang niet vo...
Deel bericht

Eén op de vijf scholen ondermaats, zelfs inspectie schrikt van resultaten in rapport

18.04.24
Het gaat helemaal niet goed met het Nederlandse onderwijs, blijkt woensdag wederom uit de Staat van het Onderwijs. De Onderwijsinspectie luidt al jaren de noodklok over de kwaliteit van het onderwijs, maar van deze resultaten schrikken zelfs de inspecteurs. De formerende partijen lijken er geen oog voor te hebben. ,,De urgentie mag echt wel een stukje hoger.”
Deel bericht

Kabinet zet stevige aanpak voor beter onderwijs door

18.04.24
Met een aanpak om de basisvaardigheden bij leerlingen en studenten blijvend te verbeteren, structurele aandacht voor hun mentale welzijn en regionale samenwerking om het lerarentekort aan te pakken, blijft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap keihard werken aan beter onderwijs. Dat is...
Deel bericht

Hoe leer je differentiëren?

17.04.24
Differentiëren geldt als een van de lastigste kneepjes van het vak. Een reviewstudie maakt duidelijk met welke aanpak (aanstaande) leraren deze vaardigheid het beste onder de knie kunnen krijgen.
Deel bericht

Op basisschool De Schakel loopt de schoollunch gesmeerd

17.04.24
Op basisschool De Schakel in Utrecht maken leraren en vrijwilligers drie keer per week boterhammen voor de schoollunch. Op vrijdag krijgen alle leerlingen een warme groentelunch. “We willen dat de kinderen goed eten, zodat ze beter kunnen leren.”
Deel bericht

Dijkgraaf: ‘Ook in het mbo kun je excelleren’

17.04.24
Excelleren is niet voorbehouden aan universitaire studenten. Ook als mbo-geschoold vakman kun je tot grote hoogten stijgen. Als het aan minister Dijkgraaf ligt kunnen studenten in de toekomst op een mbo-school doorleren tot het meesterniveau.
Deel bericht

Vlaamse leraar die 15-jarig meisje naaktfoto stuurde en werd ontmaskerd door groep studenten, krijgt effectieve celstraf

17.04.24
Een 33-jarige EHBO-leraar uit het Oost-Vlaamse Laarne heeft drie jaar cel - waarvan twee met uitstel - gekregen omdat hij een minderjarig meisje op een school in Koksijde aanzette om naaktbeelden van haarzelf te sturen. Hij stuurde het meisje zélf een beeld van zijn geslachtsdeel, maar werd door medestudenten ontmaskerd.
Deel bericht

Amalia woonde en studeerde door dreiging ruim een jaar in Madrid

16.04.24
Kroonprinses Amalia heeft ruim een jaar in Madrid gewoond en gestudeerd vanwege haar veiligheidssituatie. Dat melden bronnen aan de NOS. Inmiddels woont ze in Amsterdam.
Deel bericht

Klokhuis-lied over armoede wint beste kinderlied

16.04.24
Het lied Weet dat je wat mist, dat je wat mist! heeft de prijs gewonnen voor het Beste Kinderlied. Het nummer komt uit een aflevering van Het Klokhuis en gaat over armoede.
Deel bericht

Toenemende kritiek in de Kamer op selectie in het hoger onderwijs

16.04.24
In de Kamer is er steeds meer kritiek op selectie in het hoger onderwijs. Alleen de VVD blijft expliciet voor selectie; woordvoerder Claire Martens-America vreest voor nivelleringsdrang in de Kamer, zo werd duidelijk in een debat over de toekomstvisie voor het hoger onderwijs. Het debat werd grotendeels gedomineerd door discussies over internationalisering.
Deel bericht

Wederom intimidatie van journalisten door universiteit, nu in Delft

16.04.24
Delta, het onafhankelijke blad van de TU Delft, heeft besloten om een artikel offline te halen na juridische dreigementen door advocaten van een oud-directeur en de TU Delft. De universiteit zou de redacteuren en hoofdredacteur persoonlijke aansprakelijk stellen voor de mogelijke schade. In de Tweede Kamer vraagt men zich ondertussen af of de tegenmacht nog wel werkt bij de TU Delft.
Deel bericht

Persbericht | Ruim 30% leerkrachten ervaart een gebrek aan regie en persoonlijke inbreng

16.04.24
Uit een online poll van Uitgeverij Zwijsen onder 500 leerkrachten van basisscholen blijkt dat zo’n 30% een gebrek aan eigen regie en ruimte voor persoonlijke inbreng ervaart. Er zijn meer issues die het vak van leerkracht potentieel minder aantrekkelijk maken voor toekomstige leerkrachten in het basisonderwijs, zoals de extra taken die voortkomen uit regels en voorschriften.
Deel bericht

Er is steeds meer verzet tegen de toetscultuur op scholen

16.04.24
Nederlandse kinderen zitten al vanaf groep drie in het leerlingvolgsysteem. De toetsen die zij maken, met de eindtoets in groep acht als grote finale, zijn levensbepalend. In onderwijsland groeit het verzet.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)