Buitenlandse studenten in Utrecht vinden onderdak in tuinhuisjes en zolderkamers: 'Ze zijn snel tevreden'

22.06.22
Een pittoresk tuinhuisje te midden van fluitende vogels, een groen grasveldje met madeliefjes, een meterslang grindpad voor de deur: het is niet de typische omgeving waarin je een studentenwoning verwacht. Tóch woont hier de Duitse studente Susanna Spoerl (25).
Deel bericht
(advertentie)

Bewezen effectief is niet altijd de oplossing

06.07.22
Een aanpak is bewezen effectief, dus geschikt? Onderzoeker Sanne van Wetten laat zien dat het niet zo simpel ligt.
Deel bericht

Verrijkte schooldag in achterstandswijken

06.07.22
In het schooljaar 2022-2023 wordt gestart met 45 lokale coalities van gemeenten, scholen en maatschappelijke organisaties om de schooldag te verrijken. Dat staat in het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid.
Deel bericht

HAN moet meer dan dertigduizend euro schadevergoeding betalen aan BMH-student

05.07.22
De HAN is in hoger beroep door de rechtbank gesommeerd om meer dan dertigduizend euro te betalen aan een voormalig student Medische Hulpverlening (BMH). In de eerste jaren van de opleiding BMH is de HAN nalatig geweest in het informeren van aankomende en zittende studenten, oordeelt de rechtbank.
Deel bericht

‘Er zit zóveel kennis achter Gezonde School’

05.07.22
Gezondheidswetenschapper Vivian Kruitwagen is al geruime tijd betrokken bij de Gezonde School-aanpak. Deze is ontwikkeld op basis van recente wetenschappelijke inzichten én praktijkervaring van scholen in het binnen- en buitenland. Vivian legt uit waarom de Gezonde School-aanpak zo succesvol is.
Deel bericht

Filmleraar van het Jaar 2022

05.07.22
De zes regionale jury's hebben hun winnaar gekozen. Allemaal zetten ze film op geheel eigen wijze in in hun les en maken ze kans op de titel Filmleraar van het Jaar 2022. Na de zomer gaat de landelijke verkiezing van start.
Deel bericht

De Special Media Awards: voor een mediawijze en inclusieve samenleving

05.07.22
De Special Media Awards is er voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken voor een leuk online leven voor iedereen. Het bericht De Special Media Awards: voor een mediawijze en inclusieve samenleving verscheen eerst op Netwerk Mediawijsheid.
Deel bericht

Ook Famke Louise verleidt jongeren niet te gaan lezen

05.07.22
Al elf jaar organiseert de Stichting Lezen de campagne 'De Weddenschap'. Leerlingen op het vmbo en mbo gaan een challenge aan met een bekende Nederlander om in een half jaar tijd drie boeken te lezen. Maar de filmpjes die hen hiertoe moeten verleiden werken nauwelijks, onderzocht Jeroen Dera. Hij vertelt erover bij De taalstaat.
Deel bericht

Ministerie lanceert sectorplan COVID-19 funderend onderwijs

05.07.22
Om voorbereid te zijn op een opleving van het coronavirus heeft het ministerie van OCW het sectorplan COVID-19 gelanceerd. Dit sectorplan bevat een leidraad voor schoolbesturen en scholen, zodat zij weten op welk scenario zij zich kunnen voorbereiden en het onderwijs veilig en verantwoord gegeven kan worden.
Deel bericht

Nieuwe aanpak leefbaarheid en veiligheid in wijken

04.07.22
In een aantal gebieden in Nederlandse steden staan de leefbaarheid en veiligheid onder druk. Problemen op het gebied van onderwijs, armoede, gezondheid, werk, wonen en veiligheid stapelen zich op. Het kabinet wil deze problematiek samen met gemeenten en hun lokale partners en bewoners aanpakken. Met...
Deel bericht

Met name schoolkinderen getroffen door blokkade Harlingen

04.07.22
Er zijn veel schoolkinderen bij de mensen die getroffen zijn door de blokkade van de haven van Harlingen, eerder vanochtend. Ze wilden op schoolkamp of werkweek naar Vlieland of Terschelling. De haven van Harlingen is intussen weer open, en de veerboten varen weer.
Deel bericht

'Noodsituatie' in kinderopvang, personeelstekort dreigt op te lopen tot 35.000

04.07.22
In het hele land kampen kinderopvangbedrijven met personeelstekorten. In totaal zijn er 4000 medewerkers te weinig en dat aantal dreigt op te lopen tot zo'n 35.000 in 2025. In dat jaar wordt de kinderopvang bijna volledig gratis waardoor nog veel meer ouders hun kind naar een opvang zullen willen sturen.
Deel bericht

In tal van wijken dreigt 1 op 8 jongeren drugscrimineel te worden

04.07.22
Maar liefst 162.000 jongeren in Nederland lopen een groot risico om in de drugscriminaliteit te belanden. In sommige achterstandswijken gaat het om meer dan 1 op de 8 jongeren. "Een aantal groeit door naar de georganiseerde misdaad en raakt betrokken bij liquidaties en afpersing."
Deel bericht

Opinie | ‘Meer les over Europees burgerschap is een buitenkans voor scholen’

04.07.22
Sinds kot moeten scholen zelf een plan maken voor de manier waarop ze burgerschapsonderwijs inrichten. Een buitenkans, vindt scholier Merlijn van Leerzem, want scholieren willen graag meer leren over de Europese Unie.
Deel bericht

Grote frustratie bij scholen en leerlingen radeloos: wet passend onderwijs werkt niet

04.07.22
De Wet passend onderwijs heeft acht jaar na invoering nog steeds niet het gewenste effect in Gelderland. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Het aantal leerlingen dat in onze provincie naar voortgezet speciaal onderwijs (vso) gaat, daalt maar niet. Terwijl dit door de wet juist wel zou moeten.
Deel bericht

Leerlingen speciaal voortgezet onderwijs doen oproep aan boeren: “Blokkeer niet onze busjes”

04.07.22
Leerlingen in het speciaal voortgezet onderwijs doen een nadrukkelijk verzoek aan de boeren om de busjes waarmee zij naar school reizen niet tegen te houden. Voorzitter Elijah Delsink van LBVSO vertelt dat maandag de eindexamens beginnen.
Deel bericht

Landelijke sturing en geen taboes bij bestrijding lerarentekort

02.07.22
Hoe vervelend is het als je steeds vaker naar huis wordt gestuurd omdat er geen leraar is, waardoor je minder tijd kunt besteden aan lezen, rekenen en schrijven. Als er extra werk op je bord komt, omdat je geen collega hebt waar je de taak samen mee kunt oppakken. Of wanneer je vlak voor de zomer be...
Deel bericht

Universiteit Maastricht krijgt gevonden losgeld betaald na hack terug, met dikke winst

02.07.22
Politie en Openbaar Ministerie hebben een deel van het losgeld dat in 2019 door de Universiteit Maastricht aan criminele hackers is betaald, gevonden en cryptovaluta in beslag genomen. Dankzij een gelukkige timing zijn die cryptomunten meer waard geworden, waardoor de universiteit een half miljoen euro ontvangt terwijl destijds 200.000 euro aan losgeld is betaald.
Deel bericht

Serious game MedievalMe: scholieren onderzoeken Middeleeuws handschrift

01.07.22
MedievalMe, een spel waarin scholieren met een augmented reality app zelf onderzoek doen naar een raadselachtig middeleeuws handschrift, kan gerealiseerd worden. Kunsthistoricus Sanne Frequin en vakdidacticus geschiedenis Hanneke Tuithof krijgen financiering van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) om het project te starten.
Deel bericht

Forum voor Democratie wil basisschool starten in Tilburg

01.07.22
Als het aan Forum voor Democratie (FvD) ligt komt er na de zomer een FvD-basisschool in Tilburg. Dat blijkt uit het Initiatievenoverzicht van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) dat vrijdag gepubliceerd is. Forum wil vijf van deze basisscholen, Renaissancescholen genaamd, starten op verschillende plekken in het land.
Deel bericht

Utrechtse scholen overtreden de wet met ouderbijdrage

01.07.22
Acht scholen in Utrecht leggen nog steeds druk op ouders voor een ‘vrijwillige bijdrage’. Dat zegt wethouder Eelco Eerenberg vandaag tegen de Utrechtse gemeenteraad tijdens het vragenuur. Het uitoefenen van die druk is wettelijk verboden.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)