Docenten uit Assen in kledingstress, maar wel zin in Prinsjesdag
20.09.22
Kingma is een van de twee Assenaren die dit jaar Prinsjesdag in Den Haag van heel dichtbij mag meemaken. Ze noemt het een eer, en neemt de kledingstress meer dan graag voor lief.
Werknemers in het streekvervoer leggen vanaf maandag vijf dagen lang verspreid over het hele land het werk neer vanwege de stukgelopen cao-onderhandelingen. De stakingen kunnen voor veel hinder zorgen. Op voorhand is alleen niet te zeggen wanneer en in welke gebieden.
Het is een vreemde eend in de bijt: de Ida Gerhardt Academie die enige jaren geleden naar Geldermalsen kwam. Er bleek behoorlijk wat mis met landelijke bestuur van de school. Maar het persoonlijke concept werkt uitstekend, vertelt directeur Marije Heitlager.
Een jongen die zaterdagavond heeft gedreigd met een schietpartij op een school in Rijswijk is aangehouden in Wateringen. Dat meldt het lokale persbureau Regio15 en bevestigt de politie desgevraagd.
De schrijver van het gedicht voor de Kinderboekenweek 2023, Pim Lammers, trekt zich terug omdat hij doodsbedreigingen heeft gekregen. Lammers heeft dat laten weten aan de CPNB, de organiserende stichting.
Overwerk is heel normaal onder hbo-docenten. Ze draaien per week 30 procent meer uren dan in hun contract staat, blijkt uit nieuw onderzoek. “Dit is geen ervaren werkdruk, maar onbetaald overwerken”, reageert de AOb.
Minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs is voorstander van een meldplicht die scholen verplicht om cyberaanvallen bij het ministerie van Onderwijs te melden. Dat liet de bewindsman weten in reactie op een motie van de VVD die tijdens een debat over digitalisering in het onderwijs werd ingediend door VVD-Kamerlid El Yassini.
Elk kind moet in het jaar 2030 les krijgen van een bevoegde leraar. Daaraan moet de Nederlandse regering zich committeren. Dat vinden de AOb, Ouders & Onderwijs en Defence for Children.
Het is verstandig om een energielabel voor alle scholen verplicht te stellen. Dit advies staat in het rapport Quickscan kwaliteit onderwijshuisvesting.
De recent gestarte pilot ‘MBO Cultuurkaart mét budget’ verdient om meerdere redenen mbo-brede navolging, vindt CJP-directeur Walter Groenen. Burgerschapsthema’s gaan meer leven binnen en buiten de klas, docenten en studenten kunnen zélf inhoud en vorm geven aan hun culturele ervaringen én de kunst- en cultuursector heeft er met ‘het mbo’ in één klap een heel interessante doelgroep bij.
Vanaf het schooljaar 2021-2022 is elke basisschool in Vlaanderen verplicht om bij het begin van de leerplicht een taalscreening uit te voeren die het niveau van de leerlingen inzake de onderwijstaal nagaat. In opdracht van de Vlaamse regering ontwikkelde het Centrum voor Taal en Onderwijs (Faculteit Letteren – KU Leuven) tijdens het afgelopen schooljaar het screeningsinstrument dat basisscholen moeten gebruiken [...]
Ook in de week van 23 tot en met 29 januari lag het aantal mensen dat met griepachtige verschijnselen naar de huisarts ging onder de epidemische grens van 58 per 100.000. Dit betekent dat de griepepidemie voorbij is.
De UvA-socioloog schreef op 18 januari op het journalistieke platform van de universiteit, Folia, een opiniestuk over dat de woke-cultuur die er op de UvA heerst, de academische vrijheid van zijn faculteit bedreigt. Volgens Buijs is het 'diversiteitsbeleid in de huidige vorm een paard van Troje, waarmee het radicaal 'woke' gedachtegoed de organisatie wordt binnengehaald en in sneltreinvaart wordt genormaliseerd'.
Een bevoegde leerkracht is en blijft de kern van onderwijs in Amsterdam, schrijft de vereniging van Amsterdamse schoolbesturen BBO in een brief aan leraren. Onderwijsminister Dennis Wiersma uitte eerder kritiek op het plan van de vereniging om onbevoegde lesgevers voor de klas te zetten.
Musici, kunstenaars of accountants voor de klas omdat er geen docent is. Vanwege het lerarenkort gebeurt het vaak, zeker in de randstad. In Amsterdam wordt vandaag gedemonstreerd tegen die onbevoegde leraren voor de klas. Maar volgens onderwijskundige Jan van Tartwijk hoeft het niet altijd een probleem te zijn. "Helemaal geen onderwijs is erger."
De Inspectie van het Onderwijs vindt het een slecht idee om ook dit jaar voor de eindexamenkandidaten in het voortgezet onderwijs de lat lager te leggen. Dat laat de inspectie weten aan NRC in reactie op pleidooien om vanwege de gevolgen van de coronacrisis weer soepeler om te gaan met de examens.
De leukste en makkelijkste manier om 21ste eeuwse vaardigheden toe te passen. Aansluitend bij je lessen. De achterblijver wordt nu een held. De alleskunner krijgt eindelijk een uitdaging. Gebruikt door meer dan 20.000 leerkrachten.
Welkom in de wereld van de bakkerij! Dat staat in grote letters op de homepage van het nieuwe online platform www.wereldvandebakkerij.nl. Het platform is een initiatief van de stichting Bakkracht en moet jongeren niet alleen enthousiasmeren voor het bakkersvak, maar hen ook op de juiste route naar de gewenste opleidingen zetten.
Centres of Expertise spelen een belangrijke rol in het praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Driekwart van de lectoren is betrokken bij zo’n Centre. Lectoren besteden zelfs meer dan de helft van hun aanstelling aan deze samenwerkingsverbanden. De Vereniging Hogescholen wil dat Centres of Expertise nog meer betrokken zijn bij hbo-opleidingen.
Bij ouders en leerlingen leven steeds meer zorgen over de eindexamens dit jaar, zeggen organisaties die opkomen voor hun belangen. Volgens hen kampen leerlingen nog steeds met leerachterstanden door de coronalockdowns.
In november was Wiersma samen met een meerderheid van de Kamer tegen het voorstel van het CDA en de PVV. Dat was aan de leraren zelf, vond hij. Maar de minister hoort signalen dat het leraren amper lukt de smartphone eigenstandig uit de klas te weren.