De Nederlandse kinderserie Kabam! is in New York bekroond met een International Emmy Award. De serie van KRO-NCRV, geproduceerd door het Amsterdamse IJswater Films, won in de categorie Kids: Live-Action.
Nederlandse jongeren weten minder over democratie en burgerschap dan in vergelijkbare landen in Europa. Dat is een van de conclusies uit een internationaal onderzoek. De scholieren scoren hiermee nog lager dan zes jaar geleden, toen zij ook al minder kennis bleken te hebben over dit thema.
De bonden, werkgeverskoepel en het ministerie hebben het plan en hun afspraak voor een pilot om minder lesuren te realiseren verder uitgewerkt. Ze willen daarmee tijd vrij maken voor docenten en voor het verbeteren van de onderwijskwaliteit in het voortgezet onderwijs.
Het percentage vakbondsleden onder werknemers van 15 tot 75 jaar was in 2022 het hoogst in de bedrijfstakken openbaar bestuur (29) en onderwijs (27). Het gemiddelde onder alle werknemers was 16 procent. Dat meldt het CBS op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd door het CBS en TNO.
Inmiddels kent praktisch elke docent ChatGPT. Een aantal jaren geleden leek het nog toekomstmuziek, vorig jaar leek het op een leuke ‘gimmick’ en inmiddels is Kunstmatige Intelligentie (of: AI in afkorting) echt bruikbaar gereedschap geworden. Door de enorm snelle, en deels onverwachte, ontwikkeling van de verschillende ‘Large Language Models’ zoals ChatGPT hebben we [...]
Met de interactieve simulatie Basisschooladvies kunt u zelf ontdekken wat u - bewust én onbewust - meeweegt bij de advisering in groep 8. In hoeverre weegt ú als leraar van groep 8 de leerresultaten mee? En de werkhouding en motivatie, de opleiding van de ouders, of de ondersteuning van thuis?
Zeker, het zou zomaar kunnen dat vwo-scholier Jop de Jong (17) alsnog op een hbo of universiteit belandt. Maar misschien volgt hij wel zijn droom en wordt hij via een mbo horlogemaker. ,,Werken met je handen wordt in Nederland enorm ondergewaardeerd.’’
Op basisschool De Wegwijzer in Heerlen is een nieuw beleid ingevoerd: verjaardagen worden niet meer gevierd met trakteren om de welvaartsverschillen minder zichtbaar te maken. Moeten meer scholen dit voorbeeld volgen?
Leerlingen hebben de achterstanden die ze hebben opgelopen tijdens de coronaperiode nog steeds niet helemaal ingehaald, met name op middelbare scholen. Demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul ziet zelfs dat de onderwijsprestaties in de onderbouw nog wat verder zijn gedaald in het vorige schooljaar. In het basisonderwijs is wel duidelijk verbetering te zien, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.
Leerlingen in het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs scoren net voldoende voor digitale geletterdheid, zo blijkt uit de Monitor basisvaardigheden funderend onderwijs 2023 (pdf). De basisvaardigheden bestaan uit taal, rekenen-wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid. De overheid wil deze vaardigheden de komende jaren verbeteren.
Remco Pijpers komt veel op scholen, vooral basisonderwijs, en ziet hoe die worstelen met digitale technologie. Het ‘meest dierbare’ voor hem in zijn werk is de pedagogische dimensie van digitalisering van onderwijs: ‘Dat wat er in de directe relatie tussen leraar en leerling gebeurt onder invloed van technologie. [...]
Ik ben net 60 geworden en wil na dit schooljaar met pensioen. Wel ben ik van plan om daarna af en toe in te vallen op de basisschool waar ik nu werk. Ik weet hoe hard dat nodig is. Is dat een goed idee, ook fiscaal gezien?
De Inspectie van het Onderwijs zal in 2024 in haar toezicht minder focussen op de schoolbesturen. Dat heeft te maken met een personeelstekort bij de inspectie.
Almeerse schoolbesturen overwegen een vierdaagse schoolweek in te voeren als noodmiddel voor het lerarentekort. De besturen van van Stichting Almere Speciaal, Prisma, ASG, Taalcentrum Almere, Eduvier en SKO willen samen een oplossing vinden.
Het percentage van de kinderen tussen de 6 en 16 jaar dat geen zwemdiploma heeft, is tussen 2018 en 2022 verdubbeld. Dit aandeel was in 2020 door de coronapandemie al toegenomen. Die stijging heeft nu dus verder doorgezet. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.
Studenten in de gedragswetenschappen maken veelvuldig gebruik van aanvullend onderwijs en kunnen duidelijk beargumenteren waarom ze dat doen. Daarnaast dragen ze oplossingen aan die vaak realistisch zijn en goed te implementeren zijn door opleidingen. Dat schrijven onderzoekers Linda Relijveld (VU/EUR), Marleen de Moor (EUR) en Marjolein Camphuijsen (VU).
Het onderwijs is niet gebaat bij een nieuw coalitieakkoord met tijdelijke investeringen en losstaande voornemens. In plaats daarvan zijn focus, structurele bekostiging en lange-termijnambities die kabinetsperioden overstijgen nodig, ook om de hardnekkige problemen in het onderwijs aan te kunnen pakken.
Alle 58 ROC's in Nederland experimenteren met de mogelijkheid om stage te lopen zonder te hoeven solliciteren. Hiermee moet stagediscriminatie worden tegengegaan. De eerste resultaten zijn hoopvol.
In Frankrijk staan zes schoolkinderen terecht omdat ze de terrorist hielpen die leraar Samuel Paty vermoordde. ‘Het leek niet gevaarlijk. Het voelde als een gekkigheid.’
Instagram, TikTok, Snapchat; social media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Maar vooral niet uit dat van de jeugd. Dat begint al op de basisschool. Om zo verstandig mogelijk om te gaan met zaken als privacy en online pesten, werd er een wedstrijd in het leven geroepen waarbij 8400 basisscholen om de titel streden. Groep 8 van de Bernadetteschool in Naaldwijk blijkt de 'meest mediawijze klas van Nederland'.
Een vergissing is zo gemaakt, ook bij het registreren van leerlinggegevens. Maar een klein foutje in het leerlingadministratiesysteem (LAS) heeft soms grote consequenties. Wordt een veld niet of verkeerd gevuld, dan kan dat er bijvoorbeeld toe leiden dat een school minder bekostiging krijgt. LAS-expert Scherry Snel deed meerdere alarmerende ontdekkingen.