Innovatieve lees-app Booqio speelt in op slechte leesvaardigheid bij jongeren

23.11.22

Wereldwijd rinkelen de alarmbellen bij overheden, scholen, onderwijsprofessionals en ouders. De urgentie is enorm; een kwart van de jongeren is onvoldoende geletterd, en het aantal effectieve methodes om het leesgedrag te verbeteren blijft pijnlijk achter. En dat terwijl we allemaal weten dat lezen belangrijk is voor de ontwikkeling en ontplooiing van jongeren en voor hun persoonlijke groei.

Niet alleen versterkt lezen de empathie en het concentratievermogen; vaardige lezers functioneren beter in de samenleving en vergroten hun kansen op de arbeidsmarkt.

Ontwikkeld door leerkrachten
Een team van direct betrokkenen, vakgenoten en onderwijsprofessionals heeft de handschoen opgepakt. Ze ontwikkelden Booqio, een interactief digitaal platform waarmee leerkrachten in het basis- en middelbaar onderwijs een uiterst effectieve methode in handen hebben om hun leerlingen het plezier in lezen te laten ontdekken en dat als aanvulling kan worden gebruikt op bestaande onderwijsprogramma’s. Jongeren wisselen hun leeservaringen met elkaar uit en motiveren elkaar via korte vlogs in de Booqio-app. Alle boeken waarover gevlogd wordt, komen in de virtuele boekenkast van de klas. De onderwijsinstelling en leerkracht hebben achter de schermen de volledige regie en kunnen de vorderingen per leerling nauwgezet volgen en vaardigheden monitoren.

Van individueel naar klassikaal
Door het maken van vlogs en het gebruik van de Booqio-app ontdekken de leerlingen collectief en individueel dat het lezen van boeken geen nare plicht is, maar juist leuk en sociaal. De app heeft daarnaast ook een gaming aspect in zich. Klassen kunnen ‘tegen elkaar lezen’ om bovenaan de ranking te komen. Oftewel: hoe meer je klas leest, hoe hoger je eindigt. Het wedstrijdelement zorgt ervoor dat leerlingen extra gemotiveerd en gestimuleerd worden om te lezen én te vloggen. Voor de leerkracht is het een waardevolle tool waarmee hij/zij lezen klassikaal boeiend kan maken én houden.

Overweldigend enthousiasme op Web Summit
In Nederland wordt Booqio al succesvol toegepast in meerdere klassen van scholengemeenschap Yuverta. Begin november werd Booqio aan het grote publiek gepresenteerd tijdens de Web Summit 2022 in Lissabon. De EdTech start-up uit Eindhoven was daar onderdeel van de Nederlandse handelsmissie geïnitieerd door RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). De reacties waren unaniem en overweldigend. De wereld maakte enthousiast kennis met deze oplossing: Booqio is het simpele, effectieve en inspirerende antwoord op de actuele, herkenbare en vooral urgente vraag naar meer leesplezier onder jongeren. Niet langer lezen om te leren, maar het plezier van leren om te lezen.

Plannen voor de toekomst
De wereldwijde belangstelling tijdens de Web Summit betekent dat Booqio in de toekomst ook kansen ziet buiten Nederland. Voor de Europese expansie gaat Booqio de komende periode op zoek naar partners en kapitaal.
Deel bericht
(advertentie)

Onderwijs voor kinderen crisisnoodopvang steeds lastiger te organiseren

06.12.22
Het is voor gemeenten steeds ingewikkelder om vluchtelingenkinderen in de crisisnoodopvang onderwijs te geven. Het komt voor dat deze kinderen maanden geen onderwijs krijgen, terwijl dit binnen drie maanden na aankomst in Nederland zou moeten.
Deel bericht

[EduAd] Kerst Special: Zing mee met Ed en Elton

06.12.22
Kinderen zingen graag mee met hun idolen. Daarom gebruiken we bij Blink Engels muziek om ze in beweging te brengen. Zelf ontdekken hoe dit werkt met jouw leerlingen? Doe kosteloos de Christmas Special van Blink Engels!
Deel bericht

Moslimorganisaties doen aangifte tegen Wiersma om 'schenden grondwet'

05.12.22
Honderden moskeeën en islamitische organisaties in Nederland hebben aangifte gedaan tegen minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Dat meldt Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) vandaag.
Deel bericht

Minister Wiersma: ‘Onacceptabel als leerplichtambtenaren op bezoek komen en dreigen met proces-verbaal’

05.12.22
Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, vindt het onacceptabel dat leerplichtambtenaren een bezoekje brengen aan ouders van kinderen die structureel lesuren missen, als gevolg van de problemen die spelen binnen het leerlingenvervoer. Dat heeft de VVD-bewindsman laten weten in zijn beantwoording op Kamervragen, die zijn gesteld door Kamerlid Stephan van Baarle (DENK).
Deel bericht

Gratis leermiddelen basisvaardigheden voor studenten tot 18 jaar

05.12.22
De studieboeken voor de vakken Nederlandse taal, rekenen en burgerschap worden gratis voor mbo-studenten onder de achttien jaar. Dat heeft de Tweede Kamer, op initiatief van Kiki Hagen (D66), besloten.
Deel bericht

Beginnende leraren niet bekend met effectieve leerstrategieën

04.12.22
Met slimme leerstrategieën kunnen leerlingen en studenten betere resultaten behalen. Maar onder beginnende Vlaamse leraren blijken daarover veel misvattingen te bestaan. Tijd om de leraar te leren slim te leren.
Deel bericht

“De beste manier om te leren is door zelf les te geven”

04.12.22
“Ik heb in mijn les tachtig professoren die de colleges verzorgen en maar een student en dat ben ik”, aldus Jean-Charles Cailliez op de conferentie van EAPRIL. In zijn reverse classroom geven de studenten hém les. “Om dat te kunnen doen moet je de studenten vertrouwen en zij moeten jou vertrouwen.”
Deel bericht

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

03.12.22
Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken. Maar wat is dan precies zo’n misstand? Het vaststellen van die definitie hangt af van ‘politieke keuzes’, waarschuwt de landsadvocaat.
Deel bericht

Scholieren ervaren steeds meer druk

03.12.22
Een groeiende groep scholieren heeft last van stress en prestatiedruk. Leraren zien het met lede ogen aan. „We blijven maar stimuleren. Het is één grote rat race. Dat voelen ze.”
Deel bericht

Blog | Voormalig onderwijsinspecteur lucht zijn hart met adviezen aan minister Dennis Wiersma

02.12.22
De afgelopen 12 jaar heb ik onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het basisonderwijs, vooral in Noord-Brabant. Daarbij werd ik wetenschappelijk begeleid door emeritus hoogleraar prof. Dr. Cor Aarnoutse aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. De onderzoeken vonden plaats bij 5 schoolsoorten: [...]
Deel bericht

Verzuim geoorloofd als busje niet komt

02.12.22
Als een leerling te laat komt of helemaal niet naar school kan doordat er geen leerlingenvervoer is, dan is een bezoek van de leerplichtambtenaar niet aan de orde. Dat meldt minister Wiersma.
Deel bericht

Agrarische studenten hebben interculturele vaardigheden nodig

02.12.22
“De agrarische sector is ontzettend internationaal”, vertelt Hinno Bel van Aeres Hogescholen. Met een minor over interculturaliteit en projecten in onder andere Myanmar en Vietnam ondersteunt hij het internationale agrarische onderwijs.
Deel bericht

Gemeente mag straks nieuwe snackbar bij scholen verbieden

02.12.22
Gemeenten krijgen de wettelijke bevoegdheid de vestiging van nieuwe fastfoodrestaurants of snackbars in een wijk of bij een school te verbieden. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Van Ooijen (preventie) aan de Tweede Kamer, waarover het kabinet morgen moet beslissen.
Deel bericht

Eerste Eindhovense jongerencentrum in school loopt als een tierelier

02.12.22
Als eerste Jongerencentrum in Eindhoven opent Pitstop een locatie binnen in een school. Het Stedelijk College Eindhoven (SCE) op de Broodberglaan heeft de primeur. De leerlingen zijn super enthousiast
Deel bericht

Koningin Máxima praat met internationale studenten in Den Haag

02.12.22
Koningin Máxima is donderdag in gesprek gegaan met internationale studenten. Dat deed ze tijdens een bezoek aan Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs. De organisatie focust zich op primair en voortgezet onderwijs, mbo, hoger onderwijs en onderzoek, en volwasseneneducatie. Nuffic bestaat dit jaar zeventig jaar.
Deel bericht

We vieren massaal Sinterklaas, maar de sint bezuinigt wel

02.12.22
Traditiegetrouw vieren bijna alle Brabanders dit jaar weer gewoon pakjesavond. Maar door de stijgende prijzen ziet dat er voor sommigen dit jaar wat minder feestelijk uit.
Deel bericht

Voortijdig schoolverlaters; geslacht, leeftijd en herkomst

01.12.22
Deze tabel bevat gegevens over de jaarlijkse aanwas van voortijdig schoolverlaters vanuit het voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en voortgezet algemeen volwassenenonderwijs naar geslacht, leeftijd, herkomstland, geboorteland (ouders) en onderwijssoort.
Deel bericht

Zorgen over welbevinden examenlichting vmbo’ers

01.12.22
Onder docenten en schoolleiders bestaan grote zorgen over de huidige vierdejaars vmbo’ers, die nog altijd sterk kampen met de gevolgen van de coronacrisis. Er zijn nadrukkelijk zorgen over hun sociaal-emotioneel welbevinden en persoonlijke ontwikkeling. (Extra) maatregelen rondom het centrale examen 2023 zouden voor deze groep leerlingen gewenst zijn.
Deel bericht

Gratis eten op basisscholen door armoede

01.12.22
Vijfhonderd basisscholieren van de Archipel Scholen op Walcheren krijgen iedere dag gratis lunch. Enkele scholen krijgen zelfs twee keer per week warm eten. Volgens bestuurder Henk Zielstra is het hard nodig, omdat de armoede toeneemt. "Het heeft resultaat, want we zien een totaal ander kind als het goed eet."
Deel bericht

Grote stroom aan nieuwe leerlingen op internationale scholen levert problemen op

01.12.22
De problemen op ISK-scholen lopen erg op. Deze scholen geven les aan kinderen die nieuw zijn in Nederland, maar daar zijn er sinds de komst van Oekraïense vluchtelingen en de toename van asielzoekers veel meer van.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)