Geborgenheid en kleinschaligheid in een groot schoolgebouw

09.12.22

Hoe houden we ons nieuwe schoolgebouw voor maar liefst 2.300 leerlingen kleinschalig en geborgen? En hoe ziet de ideale school eruit? Om deze vragen te beantwoorden, stak het Rodenborch-College, met HEVO als projectmanager, veel aandacht en tijd in de voorbereiding en het ontwerp van de nieuwbouw in Rosmalen.

Marjo van IJzendoorn is rector van het Rodenborch-College Rosmalen. Het college biedt onderwijs in vmbo-t (de t staat voor theoretische leerweg), havo en vwo aan 2.300 leerlingen. In het gebouw werken 210 mensen, waarvan zo’n 170 docenten.

Het Rodenborch-College is onderdeel van de grote scholenkoepel Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs in de provincie Noord-Brabant. Het is tevens een Topsport Talentschool, een tto-school (tweetalig onderwijs) en Technasium. De nieuwbouw bevat naast de school ook twee sporthallen, die buiten schooltijden worden verhuurd aan de gemeente ’s-Hertogenbosch. In de twee hallen kunnen zes klassen tegelijk sporten.

Onderwijs op maat
‘De rode draad in ons concept is dat leerlingen meer op maat onderwijs krijgen, passend bij het tempo waarop ze vakken kunnen volgen. Dat wil zeggen meer modulair en niveaugericht, met meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en vakoverstijgende projecten. Ook wilden we mogelijkheden bieden voor het uitstellen van keuzes. Veel leerlingen hebben aan een jaar brugklas niet genoeg om al te weten hoe ze verder willen. Daarom hebben wij naast brugklassen van één jaar ook verlengde brugklassen van twee jaar, alsmede dakpanklassen vmbo-t-havo en havo-vwo. Omdat we zo’n grote school zijn, kunnen we die grote variatie bieden.’

Vertaling in het gebouw
‘De variatie komt ook terug in de ruimten in het gebouw. Grofweg bestaat 70% van de onderwijstijd uit basislessen; dat is dus klassiek klassikaal onderwijs. De rest is bestemd voor projectonderwijs of andere vormen van persoonlijke ontwikkeling. Daarvoor biedt het gebouw allerlei ruimten waarin leerlingen zelfstandig of in kleine groepen verder kunnen werken. Dat gebeurt op de werkpleinen. Er is dus een grote afwisseling tussen grote en kleine ruimten en tussen de kleine ruimten onderling, waardoor je inderdaad veel meer maatwerk kunt bieden.’

Geborgen en kleinschalig
‘De belangrijkste uitdaging voor de architect was om dit grote gebouw voldoende kleinschaligheid en geborgenheid mee te geven. Het moest warmte uitstralen, zodat iedereen zich er snel thuis zou voelen. Dat is goed gelukt. De werkpleinen zijn bewust wat kleiner gehouden. Daarbij is het gebouw verdeeld in de onder- en bovenbouw met elk zes leerdomeinen. Dat geeft geborgenheid, net als de kleine cabines waar leerlingen graag gebruik van maken. En het gebouw is heel licht en ruim, met veel aandacht voor het binnenklimaat. In coronatijd zat iedereen in de oude gebouwen met de ramen open in de kou te vernikkelen. Hier zorgt de moderne ventilatie voor een aangenaam klimaat. En daar draait het toch om; je wilt dat je docenten en leerlingen in een prettige omgeving kunnen werken en leren.’

Duurzame exploitatie
‘We hebben bij de nieuwbouw goed gekeken naar de toekomstige exploitatiekosten en daarom gekozen voor degelijke duurzame materialen die niet snel hoeven te worden vervangen. Het gebouw is bijna energieneutraal, door goede isolatie, triple glas, ledverlichting, warmtepompen en zonnepanelen. We hebben een groen mossedumdak dat als eerste de regen opvangt. Deze gaat daarna naar de wadi.

Rust en vertrouwen
‘Onze schoolvereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) heeft veel ervaring met bouwen. Daarom konden we zelf als opdrachtgever opereren, wel met inzet van extra expertise van binnen de school. Voor het projectmanagement is HEVO ingeschakeld en daar zijn we zeer tevreden over. Niet alleen door de grote deskundigheid van de mensen van HEVO, maar zeker ook door de rust en het vertrouwen dat ze altijd uitstraalden. Dat was belangrijk; bij vlagen was dit proces toch erg spannend.’
Deel bericht
(advertentie)

‘Verplicht energielabel voor alle scholen’

03.02.23
Het is verstandig om een energielabel voor alle scholen verplicht te stellen. Dit advies staat in het rapport Quickscan kwaliteit onderwijshuisvesting.
Deel bericht

MBO Cultuurkaart 'mét budget' belangrijke boost voor burgerschapsonderwijs

03.02.23
De recent gestarte pilot ‘MBO Cultuurkaart mét budget’ verdient om meerdere redenen mbo-brede navolging, vindt CJP-directeur Walter Groenen. Burgerschapsthema’s gaan meer leven binnen en buiten de klas, docenten en studenten kunnen zélf inhoud en vorm geven aan hun culturele ervaringen én de kunst- en cultuursector heeft er met ‘het mbo’ in één klap een heel interessante doelgroep bij.
Deel bericht

Blog | Taalscreening bij kleuters willen we dat?

03.02.23
Vanaf het schooljaar 2021-2022 is elke basisschool in Vlaanderen verplicht om bij het begin van de leerplicht een taalscreening uit te voeren die het niveau van de leerlingen inzake de onderwijstaal nagaat. In opdracht van de Vlaamse regering ontwikkelde het Centrum voor Taal en Onderwijs (Faculteit Letteren – KU Leuven) tijdens het afgelopen schooljaar het screeningsinstrument dat basisscholen moeten gebruiken [...]
Deel bericht

Griepepidemie is voorbij

03.02.23
Ook in de week van 23 tot en met 29 januari lag het aantal mensen dat met griepachtige verschijnselen naar de huisarts ging onder de epidemische grens van 58 per 100.000. Dit betekent dat de griepepidemie voorbij is.
Deel bericht

Kritiek op 'woke-cultuur' blijft leven op UvA: socioloog meldt zich ziek, studenten starten petitie

03.02.23
De UvA-socioloog schreef op 18 januari op het journalistieke platform van de universiteit, Folia, een opiniestuk over dat de woke-cultuur die er op de UvA heerst, de academische vrijheid van zijn faculteit bedreigt. Volgens Buijs is het 'diversiteitsbeleid in de huidige vorm een paard van Troje, waarmee het radicaal 'woke' gedachtegoed de organisatie wordt binnengehaald en in sneltreinvaart wordt genormaliseerd'.
Deel bericht

Amsterdamse schoolbesturen onderschrijven belang van opgeleide leerkrachten

03.02.23
Een bevoegde leerkracht is en blijft de kern van onderwijs in Amsterdam, schrijft de vereniging van Amsterdamse schoolbesturen BBO in een brief aan leraren. Onderwijsminister Dennis Wiersma uitte eerder kritiek op het plan van de vereniging om onbevoegde lesgevers voor de klas te zetten.
Deel bericht

Vaker onbevoegde leraren voor de klas: 'Geen onderwijs is erger'

03.02.23
Musici, kunstenaars of accountants voor de klas omdat er geen docent is. Vanwege het lerarenkort gebeurt het vaak, zeker in de randstad. In Amsterdam wordt vandaag gedemonstreerd tegen die onbevoegde leraren voor de klas. Maar volgens onderwijskundige Jan van Tartwijk hoeft het niet altijd een probleem te zijn. "Helemaal geen onderwijs is erger."
Deel bericht

Inspectie tegen lagere lat examens

03.02.23
De Inspectie van het Onderwijs vindt het een slecht idee om ook dit jaar voor de eindexamenkandidaten in het voortgezet onderwijs de lat lager te leggen. Dat laat de inspectie weten aan NRC in reactie op pleidooien om vanwege de gevolgen van de coronacrisis weer soepeler om te gaan met de examens.
Deel bericht

[EduAd] Online Escape Rooms van Kraak'm

02.02.23
De leukste en makkelijkste manier om 21ste eeuwse vaardigheden toe te passen. Aansluitend bij je lessen. De achterblijver wordt nu een held. De alleskunner krijgt eindelijk een uitdaging. Gebruikt door meer dan 20.000 leerkrachten.
Deel bericht

Nieuw platform Wereld van de Bakkerij biedt inspiratie voor jongeren

02.02.23
Welkom in de wereld van de bakkerij! Dat staat in grote letters op de homepage van het nieuwe online platform www.wereldvandebakkerij.nl. Het platform is een initiatief van de stichting Bakkracht en moet jongeren niet alleen enthousiasmeren voor het bakkersvak, maar hen ook op de juiste route naar de gewenste opleidingen zetten.
Deel bericht

Centres of Expertise belangrijke groeibriljanten voor praktijkgericht onderzoek

02.02.23
Centres of Expertise spelen een belangrijke rol in het praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Driekwart van de lectoren is betrokken bij zo’n Centre. Lectoren besteden zelfs meer dan de helft van hun aanstelling aan deze samenwerkingsverbanden. De Vereniging Hogescholen wil dat Centres of Expertise nog meer betrokken zijn bij hbo-opleidingen.
Deel bericht

Steeds meer zorgen bij ouders en leerlingen over niet versoepelen eindexamens

02.02.23
Bij ouders en leerlingen leven steeds meer zorgen over de eindexamens dit jaar, zeggen organisaties die opkomen voor hun belangen. Volgens hen kampen leerlingen nog steeds met leerachterstanden door de coronalockdowns.
Deel bericht

Onderwijsminister sluit smartphoneverbod in de klas niet langer uit

02.02.23
In november was Wiersma samen met een meerderheid van de Kamer tegen het voorstel van het CDA en de PVV. Dat was aan de leraren zelf, vond hij. Maar de minister hoort signalen dat het leraren amper lukt de smartphone eigenstandig uit de klas te weren.
Deel bericht

ChatGPT formuleert onderwijsmotie D66

02.02.23
De Tweede Kamerleden Hind Dekker-Abdulaziz en Paul van Meenen van D66 hebben voor het eerst in de parlementaire geschiedenis een motie ingediend die door de computer is gegenereerd. Zij gebruikten daarvoor de tekstgenerator ChatGPT.
Deel bericht

Leraren tiktokken erop los: 'Het kan het onderwijs echt verder helpen'

02.02.23
Grote kans dat jij ze ook al weleens voorbij hebt zien komen: video’s van leraren op TikTok of andere sociale media. Grappige gebeurtenissen in de klas en uitleg over ingewikkelde onderwerpen. Volgens populaire TikTok-docenten Didem en Jesper zijn de filmpjes niet alleen leuk, maar ook nuttig. "Het kan helpen bij het lerarentekort."
Deel bericht

[EduAd] Kleur op school

02.02.23
Kleur op school biedt alle scholen de mogelijkheid om aandacht te besteden aan levensbeschouwing. Dat gebeurt op een open manier met bronmateriaal vanuit alle levensbeschouwelijke stromingen en godsdiensten. Vraag een gratis proefnummer aan.
Deel bericht

Ruim drie maanden leerachterstand door corona

02.02.23
Kinderen hebben tijdens de coronapandemie een leerachterstand van drie maanden opgelopen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek, waarvoor onder andere naar studies in Nederland is gekeken.
Deel bericht

Minister en leraren kritisch op Amsterdams plan met onbevoegde leerkrachten

02.02.23
Onderwijsminister Dennis Wiersma en Amsterdamse leraren zien geen heil in onderwijsplannen van Amsterdamse scholen. In de hoofdstad komen vanwege het aanhoudende personeelstekort waarschijnlijk steeds meer onbevoegde leraren structureel voor de klas te staan.
Deel bericht

Kamer: stop met steeds nieuwe rekenmachines verplicht stellen op school

02.02.23
De Tweede Kamer vindt dat scholen niet te vaak nieuwe modellen rekenmachines verplicht moeten stellen. De Kamerleden Peters (CDA) en Kwint (SP) dienden daarover vandaag in de Tweede Kamer een motie in. Die kan rekenen op steun van een ruime Kamermeerderheid.
Deel bericht

amer breekt zich het hoofd over internationale studenten: ‘Al die Duitse psychologen hoeven we niet’

01.02.23
Nederland heeft te veel internationale studenten, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Minister Dijkgraaf gaat daarom het aantal nieuwe studenten op Engelstalige opleidingen beperken. Ook komt hij met andere maatregelen. Maar niet alle universiteiten zitten te wachten op een maximum aantal studenten.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)