Geborgenheid en kleinschaligheid in een groot schoolgebouw

09.12.22

Hoe houden we ons nieuwe schoolgebouw voor maar liefst 2.300 leerlingen kleinschalig en geborgen? En hoe ziet de ideale school eruit? Om deze vragen te beantwoorden, stak het Rodenborch-College, met HEVO als projectmanager, veel aandacht en tijd in de voorbereiding en het ontwerp van de nieuwbouw in Rosmalen.

Marjo van IJzendoorn is rector van het Rodenborch-College Rosmalen. Het college biedt onderwijs in vmbo-t (de t staat voor theoretische leerweg), havo en vwo aan 2.300 leerlingen. In het gebouw werken 210 mensen, waarvan zo’n 170 docenten.

Het Rodenborch-College is onderdeel van de grote scholenkoepel Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs in de provincie Noord-Brabant. Het is tevens een Topsport Talentschool, een tto-school (tweetalig onderwijs) en Technasium. De nieuwbouw bevat naast de school ook twee sporthallen, die buiten schooltijden worden verhuurd aan de gemeente ’s-Hertogenbosch. In de twee hallen kunnen zes klassen tegelijk sporten.

Onderwijs op maat
‘De rode draad in ons concept is dat leerlingen meer op maat onderwijs krijgen, passend bij het tempo waarop ze vakken kunnen volgen. Dat wil zeggen meer modulair en niveaugericht, met meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en vakoverstijgende projecten. Ook wilden we mogelijkheden bieden voor het uitstellen van keuzes. Veel leerlingen hebben aan een jaar brugklas niet genoeg om al te weten hoe ze verder willen. Daarom hebben wij naast brugklassen van één jaar ook verlengde brugklassen van twee jaar, alsmede dakpanklassen vmbo-t-havo en havo-vwo. Omdat we zo’n grote school zijn, kunnen we die grote variatie bieden.’

Vertaling in het gebouw
‘De variatie komt ook terug in de ruimten in het gebouw. Grofweg bestaat 70% van de onderwijstijd uit basislessen; dat is dus klassiek klassikaal onderwijs. De rest is bestemd voor projectonderwijs of andere vormen van persoonlijke ontwikkeling. Daarvoor biedt het gebouw allerlei ruimten waarin leerlingen zelfstandig of in kleine groepen verder kunnen werken. Dat gebeurt op de werkpleinen. Er is dus een grote afwisseling tussen grote en kleine ruimten en tussen de kleine ruimten onderling, waardoor je inderdaad veel meer maatwerk kunt bieden.’

Geborgen en kleinschalig
‘De belangrijkste uitdaging voor de architect was om dit grote gebouw voldoende kleinschaligheid en geborgenheid mee te geven. Het moest warmte uitstralen, zodat iedereen zich er snel thuis zou voelen. Dat is goed gelukt. De werkpleinen zijn bewust wat kleiner gehouden. Daarbij is het gebouw verdeeld in de onder- en bovenbouw met elk zes leerdomeinen. Dat geeft geborgenheid, net als de kleine cabines waar leerlingen graag gebruik van maken. En het gebouw is heel licht en ruim, met veel aandacht voor het binnenklimaat. In coronatijd zat iedereen in de oude gebouwen met de ramen open in de kou te vernikkelen. Hier zorgt de moderne ventilatie voor een aangenaam klimaat. En daar draait het toch om; je wilt dat je docenten en leerlingen in een prettige omgeving kunnen werken en leren.’

Duurzame exploitatie
‘We hebben bij de nieuwbouw goed gekeken naar de toekomstige exploitatiekosten en daarom gekozen voor degelijke duurzame materialen die niet snel hoeven te worden vervangen. Het gebouw is bijna energieneutraal, door goede isolatie, triple glas, ledverlichting, warmtepompen en zonnepanelen. We hebben een groen mossedumdak dat als eerste de regen opvangt. Deze gaat daarna naar de wadi.

Rust en vertrouwen
‘Onze schoolvereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) heeft veel ervaring met bouwen. Daarom konden we zelf als opdrachtgever opereren, wel met inzet van extra expertise van binnen de school. Voor het projectmanagement is HEVO ingeschakeld en daar zijn we zeer tevreden over. Niet alleen door de grote deskundigheid van de mensen van HEVO, maar zeker ook door de rust en het vertrouwen dat ze altijd uitstraalden. Dat was belangrijk; bij vlagen was dit proces toch erg spannend.’
Deel bericht
(advertentie)

Lessen tegen pesten

20.04.24
Cyberpesten kun je het beste aanpakken door het bespreekbaar te maken. NEMO Kennislink keek mee bij een voorlichtingsles op een basisschool. “Bijna elke les barst er wel iemand in huilen uit.”
Deel bericht

‘Europapa’ in gebarentaal leren

20.04.24
Wie de afgelopen weken op vrijdag door de gangen van Monterssori Griffensteyn in Zeist heeft gelopen, kon de uptempo beat uit één van de klaslokalen niet missen. De leerlingen van de twee plusklassen waren namelijk aan de slag met de actuele en inclusieve leren leren opdracht ‘Europapa in gebarentaal’, waarbij ze de gebaren leren van de Nederlandse songfestivalinzending ‘Europapa’ van Joost Klein.
Deel bericht

Koningsspelen op veel scholen afgelast: te nat en te koud

19.04.24
Op veel basisscholen gaan de Koningsspelen vrijdag niet door. Er wordt regen voorspeld en daarmee valt de sportieve dag in het water. "Kinderen krijgen het anders hartstikke koud", zegt een organisator. Sommige scholen verplaatsen de activiteiten naar binnen, maar dat kan niet overal omdat de groepen kinderen zo groot zijn.
Deel bericht

Voorrang voor scholen bij elektriciteitsaansluiting

19.04.24
Scholen en andere instellingen met een maatschappelijk belang die een nieuwe elektriciteitsaansluiting nodig hebben, kunnen voorrang krijgen ten opzichte van andere partijen. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt.
Deel bericht

Havo-leerling Cato doet liever mbo-studie en daar denken steeds meer havisten zo over

19.04.24
Het middelbaar beroepsonderwijs wordt steeds populairder onder havo-leerlingen. Vaker dan ooit tevoren kiezen havisten voor een overstap naar het mbo. Dit blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Ook Flevolandse mbo-scholen bevestigen de trend.
Deel bericht

Martijn laat op TikTok zien hoe leuk het is om basisschoolleraar te zijn: ‘Iedere dag is compleet anders’

19.04.24
TikTok leraar Martijn Holsappel heeft inmiddels al meer dan honderdduizend volgers. Op dit moment is slechts één op de acht leraren een man, en Martijn Holsappel (30) is één van hen. Wat drijft hem om voor de klas te staan?
Deel bericht

Na Dijsselbloem wil ook NSC bindende afspraken over blijfkans internationale studenten

19.04.24
NSC wil weten of het mogelijk is om bindende afspraken te maken over het aantal afgestudeerde internationale studenten dat in Nederland blijft werken. Eerder stelde de Eindhovense burgemeester Jeroen Dijsselbloem al voor om het werven van buitenlands talent toe te staan voor opleidingen waarvan twee derde van de alumni in Nederland blijft werken.
Deel bericht

Hechtere samenwerking tussen Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederland op terrein van onderwijs en onderzoek

19.04.24
Achttien onderwijs- en kennisinstellingen uit het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederland gaan hun samenwerking op het gebied van onderwijs, onderzoek en wetenschap verder opbouwen en intensiveren. Zo willen ze onder andere gezamenlijk onderwijsprogramma’s gaan ontwikkelen. De bijzondere sa...
Deel bericht

Erika werd vroeger bijna dagelijks gepest, samen met haar pester bezoekt ze nu scholen om haar verhaal te vertellen

18.04.24
Schelden, uitsluiten, buitensluiten, maar ook slaan en schoppen in het fietsenhok. Overmorgen, op 19 april is het de dag tegen pesten. Op die dag besteden veel scholen in Nederland extra aandacht aan het stoppen van pesten. Want het komt altijd en overal voor en de impact kan enorm zijn.
Deel bericht

Estland als voorbeeld om Nederlands onderwijs uit slop te trekken: 'Zelfstandigheid van leraar is hier cruciaal'

18.04.24
Het Nederlandse onderwijs verkeert in zwaar weer. Volgens de onderwijsinspectie scoren steeds meer scholen een onvoldoende. Scholen in Estland doen het juist veel beter. Kunnen wij van hen leren? "De leerling staat hier centraal."
Deel bericht

Hoe bouw ik een school?

18.04.24
De studiedag is bedoeld voor bestuurders, directeuren en locatie- of facilitair managers van onderwijsinstellingen en managers onderwijshuisvesting van gemeenten.
Deel bericht

Landelijke uitbreiding waarschuwing schoolzones in navigatiesystemen

18.04.24
Gemeenten en scholen zoeken naar allerlei manieren om de verkeersveiligheid rond scholen te verbeteren. Aan het begin en einde van een schooldag is het namelijk druk rondom scholen. In 2023 voerde Rijkwaterstaat al een proef uit met waarschuwingen in navigatie-apps voor schoolzones in vijf gemeenten in Nederland.
Deel bericht

1800 nieuwe meldingen van kinkhoest, waaronder vijftig bij baby's

18.04.24
In de eerste twee weken van april zijn 1800 gevallen van kinkhoest gemeld, waaronder vijftig bij baby's. Ook werd het overlijden gemeld van iemand met kinkhoest, die ouder was dan 80 jaar. Volgens het RIVM zijn de aantallen heel hoog in vergelijking met voorgaande jaren, ook vergeleken met de jaren voor de coronapandemie.
Deel bericht

Feest voor de één, dikke pech voor de ander: Bregje en Jimi krijgen middelbare school te horen

18.04.24
Jimi en Bregje zitten allebei in groep 8 in Amsterdam, en dat betekent dat vandaag een spannende dag was: 7676 leerlingen krijgen te horen voor welke middelbare school ze zijn ingeloot. Bij Bregje thuis is het feest: ze komt op haar eerste keuze terecht, Jimi komt op keuze zeven volgend jaar. Maar hij ziet het positief: "Wel gewoon Montessori", want dit jaar was het voor Montessori, vrije en daltonleerlingen nóg spannender.
Deel bericht

Grote groep onvoldoende scholen moet leren van scholen waar het goed gaat

18.04.24
Scholen en opleidingen die de onderwijskwaliteit en basisvaardigheden niet op orde hebben, zouden meer voorbeeld moeten nemen aan scholen waar het wel goed gaat. Daarvoor pleit de Inspectie van het Onderwijs op basis van de bevindingen in de Staat van het Onderwijs 2024. De onderlinge verschillen tu...
Deel bericht

Capaciteitsproblemen zetten kwaliteit onder druk

18.04.24
Staat van het Onderwijs: professionalisering schoolleiders een speerpunt In de Staat van het Onderwijs 2024, die op 17 april werd gepresenteerd, stelt de Onderwijsinspectie dat de ideeën om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren er zijn, dat we ze kennen en ze gebruiken, maar nog lang niet vo...
Deel bericht

Eén op de vijf scholen ondermaats, zelfs inspectie schrikt van resultaten in rapport

18.04.24
Het gaat helemaal niet goed met het Nederlandse onderwijs, blijkt woensdag wederom uit de Staat van het Onderwijs. De Onderwijsinspectie luidt al jaren de noodklok over de kwaliteit van het onderwijs, maar van deze resultaten schrikken zelfs de inspecteurs. De formerende partijen lijken er geen oog voor te hebben. ,,De urgentie mag echt wel een stukje hoger.”
Deel bericht

Kabinet zet stevige aanpak voor beter onderwijs door

18.04.24
Met een aanpak om de basisvaardigheden bij leerlingen en studenten blijvend te verbeteren, structurele aandacht voor hun mentale welzijn en regionale samenwerking om het lerarentekort aan te pakken, blijft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap keihard werken aan beter onderwijs. Dat is...
Deel bericht

Hoe leer je differentiëren?

17.04.24
Differentiëren geldt als een van de lastigste kneepjes van het vak. Een reviewstudie maakt duidelijk met welke aanpak (aanstaande) leraren deze vaardigheid het beste onder de knie kunnen krijgen.
Deel bericht

Op basisschool De Schakel loopt de schoollunch gesmeerd

17.04.24
Op basisschool De Schakel in Utrecht maken leraren en vrijwilligers drie keer per week boterhammen voor de schoollunch. Op vrijdag krijgen alle leerlingen een warme groentelunch. “We willen dat de kinderen goed eten, zodat ze beter kunnen leren.”
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)