‘Zakdoekje leggen, hoe ging dat ook alweer?’ - Scholieren ontmoeten kleuters

21.01.23
Als leerling van het VMBO kun je op het Merletcollege Grave verschillende studierichtingen kiezen. Er zijn tien profielen en daarbinnen zijn er nog keuzevakken. De leerlingen van ‘Dienstverlening en Producten’ leerjaar 3 bezochten donderdag 12 januari de kleutergroep van basisschool De Raamdonk in Grave.
Deel bericht
(advertentie)

TU Delft hoogst geklasseerde universiteit van Nederland op wereldranglijst

27.09.23
Op een wereldranglijst van het Britse tijdschrift Times Higher Education is de TU Delft gestegen van de 70e naar de 48e plaats. Daarmee behoort een Nederlandse universiteit voor het eerst sinds 2016 tot de beste 50 universiteiten van de wereld.
Deel bericht

Rector weg na ongewenst gedrag op Radboud Universiteit

27.09.23
Rector magnificus Han van Krieken van de Nijmeegse Radboud Universiteit vertrekt vervroegd bij de universiteit. Dat maakt de universitaire instelling woensdag bekend. Van Krieken, die per direct zijn functie neerlegt, kwam deze week onder vuur te liggen door berichten over ongewenst gedrag.
Deel bericht

Raad van State: kabinet schrapt kwaliteitsbekostiging te lichtzinnig

27.09.23
Zeker nu er veel geluiden zijn voor alternatieve vormen van hoger onderwijsbekostiging, zou het verstandig zijn om de kwaliteitsafspraken te evalueren. Die evaluatie kan worden gebruikt bij toekomstige discussies over prestatiebekostiging in het hoger onderwijs. Dit zegt de Raad van State, die ook vindt dat de rechten van de medezeggenschap onvoldoende zijn uitgewerkt.
Deel bericht

Welke rol speelt zelfevaluatie bij betekenisvol toetsen?

27.09.23
Het ontwerpen van betekenisvolle toetsing is een studie en een vak op zich. En toch ook een vaardigheid die we in alle lagen van het onderwijs verwachten van docenten. De meningen én de wetenschap verschillen over wat een toetsactiviteit betekenisvol maakt.
Deel bericht

Lespakket Week van het Nederlands

27.09.23
Van 30 september tot 7 oktober 2023 vindt de negende editie van de Week van het Nederlands plaats: een samenwerking van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Taalunie. Voor het eerst voorziet de Week van het Nederlands ook in een speciaal lespakket dat tijdens de Week kan worden ingezet in de klas.
Deel bericht

Neerwaartse spiraal bedreigt talenvakken

27.09.23
De talenstudies trekken steeds minder studenten. Dat geldt niet alleen voor Frans en Duits, maar ook voor het kernvak Nederlands. Als niemand meer een taal studeert, droogt de aanwas van nieuwe leraren op. “Het is echt crisis nu.”
Deel bericht

‘Kennis van zwaktes ChatGPT helpt voorkomen van fraude bij schrijfopdrachten’

27.09.23
Voor mogelijke fraude door het gebruik van taalmodellen zoals ChatGPT bij schrijfopdrachten is geen makkelijke oplossing, schrijven onderzoekers van de Universiteit van Tilburg. Docenten kunnen schrijfopdrachten echter wel zodanig ontwerpen dat de kans op fraude kleiner wordt. Kennis van de kwaliteiten en zwaktes van taalmodellen lijkt hen daarbij flink te kunnen helpen.
Deel bericht

NS onderzoekt financiële prikkels om studenten uit de spits te weren

26.09.23
Eerdere initiatieven om studenten uit de spits te weren hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd, voornamelijk omdat onderwijsinstellingen onvoldoende hebben meegewerkt. Daarom is de NS nu bezig met het onderzoeken van verschillende financiële prikkels om studenten alsnog buitenom de spits te laten reizen.
Deel bericht

Scholen krijgen extra week voor toets in verband met carnaval

26.09.23
Scholen in het primair onderwijs krijgen voortaan drie in plaats van twee weken de tijd om de doorstroomtoets af te nemen. Door de extra week kunnen leerlingen meedoen aan "belangrijke culturele tradities" als carnaval.
Deel bericht

Kunststudent plaatst eigen werk langs de kunstroute ArtZuid: "Een soort van protestactie"

26.09.23
Een vreemde eend in de bijt tijdens het laatste weekend van de beeldententoonstelling ArtZuid in Oud-Zuid. Want tussen de werken van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland stond daar opeens het beeld 'Neo Fountain', in het holst van de nacht neergezet door kunststudent Jessica Kuhn (23). " Het idee is dat als je een willekeurig object in een kunstomgeving brengt, het ineens als kunst wordt erkend."
Deel bericht

Gossip Girl-accounts op TikTok: adviezen voor scholen

26.09.23
Scholen zijn mikpunt van roddelaccounts op TikTok, op grote schaal zo lijkt het. Via anonieme accounts, die veelal de naam Gossip Girl bevatten, worden leerlingen opgeroepen roddels te melden over leerlingen en leraren die al dan niet bij naam of initialen worden genoemd. De namen van de roddelaars staan er niet bij, omdat de beheerder de roddels een-op-een anoniem doorzet. Wat kunnen scholen doen?
Deel bericht

Audio | Krijgen mbo-stagiairs eerlijk betaald?

26.09.23
Nederlandse mbo-studenten lopen vergeleken met het buitenland lang stage en doen dat relatief vaak onbetaald, blijkt uit internationaal onderzoek. Is dat wel eerlijk en zo nee, kan het anders?
Deel bericht

Eerste deel gegevens kijkglas 3 voor vangnetbepaling gepubliceerd

26.09.23
DUO heeft het eerste deel van de overzichten gepubliceerd waarmee kan worden bepaald of er sprake is van een meer dan evenredige groei in leerlingenaantallen in de periode februari t/m mei in vergelijking met de vijf maanden daarvoor. De overzichten gaan zowel over deze vergelijkingsperiodes in 2021-2022 als 2022-2023.
Deel bericht

De magie van voorlezen bij De Nationale Voorleeswedstrijd

26.09.23
De start van een nieuw schooljaar, betekent ook een start van een nieuwe editie van De Nationale Voorleeswedstrijd. Stichting Lezen organiseert deze leesbevorderingscampagne dit jaar voor de 31e keer voor de groepen 7 en 8 van de basisschool en werkt daarbij samen met de Bibliotheken.
Deel bericht

Zij-instromers om lerarentekort te verhelpen: "Ik kwam binnen en dacht, dit is wat ik wil doen"

26.09.23
Het schooljaar is al in volle gang. Veel Amsterdamse schoolbesturen hebben geprobeerd om alle klassen van leraren te voorzien, maar merken dat het lerarentekort gelijk is aan afgelopen schooljaar. Daarom wil de gemeente het onderwijs aantrekkelijker maken voor onder andere zij-instromers. Desirée van den Anker is zij-instromer. In Amsterdam Informeert lopen we met haar mee en vertelt zij hoe het is om voor de klas te staan.
Deel bericht

Onderwijsinspectie: meer toezicht, sancties geen doel op zich

26.09.23
De Onderwijsinspectie is aan het uitbreiden en wil in 2024 vaker een bezoek brengen aan scholen. Sancties opleggen is “niet waar het om te doen is” schrijft inspecteur-generaal Alida Oppers in het jaarplan van de inspectie.
Deel bericht

Rutte niet voor de klas?

26.09.23
Nederland moet niet gek opkijken als Mark Rutte straks toch níet voor de klas gaat staan. Hoewel hij altijd zei na zijn premierschap leraar te worden, sluit hij nu ‘iets internationaals’ toch niet uit.
Deel bericht

Expertisepunt digitale geletterdheid in het najaar gelanceerd

25.09.23
In het najaar van 2023 wordt het Expertisepunt digitale geletterdheid gelanceerd. Het Expertisepunt brengt vraag en aanbod bij elkaar rondom digitale geletterdheid voor het primair, voortgezet en gespecialiseerd onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en voor (leraren)opleidingen. Het ministerie van OCW heeft Kennisnet en SLO gevraagd om het Expertisepunt op te zetten.
Deel bericht

Met AI gemaakte naaktfoto's van tientallen meisjes uit Spaans dorp verspreid

24.09.23
Van een groot aantal meisjes uit het Spaanse dorp Almendralejo zijn naaktfoto's verspreid op sociale media, die zijn gegenereerd met kunstmatige intelligentie.
Deel bericht

Hoe kunnen leerkrachten leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs leren om correcte zinnen te formuleren in schrijfopdrachten?

24.09.23
Wanneer de leerkracht expliciete instructie geeft in zinsbouw, leren leerlingen beter om correcte zinnen te formuleren in schrijfopdrachten. Daarnaast is het zinvol om aspecten van grammaticaonderwijs te integreren in het schrijfonderwijs. Leerlingen die dit geïntegreerde onderwijs hebben gevolgd, boeken meer vooruitgang in zinnen formuleren tijdens schrijven van teksten dan leerlingen [...]
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)