Videoproject Act or React maakt thema’s als shame sexting en online buitensluiten bespreekbaar in de klas

17.03.23
Iemand wordt online gepest of er wordt een seksueel getinte foto verspreid. Wat doe je? Sta jij op tegen kwetsend gedrag online? Netwerk Mediawijsheid en de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) willen met de lancering van videoproject Act or React (gemaakt door Public Cinema) meer bewustzijn creëren voor de impact van gedrag online en prosociaal gedrag stimuleren.
Deel bericht
(advertentie)

Basisscholen kregen in 2022 te weinig geld voor personeel

22.06.24
De minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs heeft in 2022 te weinig geld toegekend voor de personeelskosten van basisscholen en scholen in het speciaal (basis)onderwijs. Tot die conclusie komt de rechtbank Midden-Nederland in een uitspraak die gaat over de wet die de bekostiging van het primaire onderwijs eenvoudiger maakte. De minister moet nu alsnog voorzien in een toereikende bekostiging.
Deel bericht

Van veilig onderkomen naar regulier onderwijs: Oekraïense leerlingen maken de overstap

21.06.24
De Oekraïense school op de Oosterenk in Zwolle sluit na twee jaar haar deuren. De tijdelijke school bood onderwijs aan kinderen uit Oekraïne die vanwege de oorlog hun thuisland moesten ontvluchten. Nu, na een intensieve periode van taalonderwijs en aanpassing, maken de leerlingen de overstap naar reguliere scholen in Zwolle.
Deel bericht

Paul: geen andere koers seksuele voorlichting

21.06.24
'Ik ga niks anders doen dan ik het afgelopen jaar heb gedaan.' Met die woorden wil beoogd staatssecretaris Mariëlle Paul zorgen wegnemen over de tekst uit het coalitieakkoord over seksuele voorlichting. Dat meldt het ANP.
Deel bericht

Rutte kijkt of hij ondanks NAVO-baan nog docent kan blijven

21.06.24
Mark Rutte wil kijken of hij "op de een of andere manier" zijn werk als docent kan blijven voortzetten. Dat zei hij voor het begin van zijn laatste vergadering met het kabinet. Rutte geeft al jaren maatschappijleer op een school in Den Haag.
Deel bericht

'Hackers met een helpdesk'

21.06.24
Toen een cyberattack de Universiteit Maastricht lamlegde, ging er een schok door het Nederlandse onderwijs. Bart van den Heuvel was als inhoudsdeskundige lid van het crisisteam. “Als ik vertel: ‘We werden aangevallen door een criminele organisatie’, dan raakt me dat nog steeds.”
Deel bericht

25.000 museumkaartjes voor Brabantse kids binnen kwartier weg: provincie lapt bij

21.06.24
Struinen tussen de Van Goghs of turen naar abstracte kunst: de provincie wil dat ook kinderen de kans krijgen dat te doen. Met de regeling genaamd Museumschatjes kunnen basisschoolleerlingen van groepen 5 tot en met 8 een gratis museumkaartje krijgen. Deze regeling is zo populair dat de beschikbare 25.000 kaartjes enkele weken geleden binnen een kwartier al weg waren.
Deel bericht

Nieuwe minister wil als eerste de “doorgeschoten internationalisering” aanpakken

21.06.24
De implementatie van de veelbesproken Wet Internationalisering in Balans is zijn eerste belangrijke taak als de nieuwe minister van OCW, zegt Eppo Bruins (NSC). Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer sprak de aanstaande OCW-minister zijn bezorgdheid uit over de “doorgeschoten internationalisering”.
Deel bericht

Prestigieuze onderscheiding voor werkvernieuwer en robot-expert Abbink

21.06.24
Hij begon met het maken van robots voor bedrijven, maar al snel ontdekte hij dat die zelden het probleem oplosten waarvoor ze waren bedoeld. Inmiddels probeert hij de toekomst van werk vorm te geven, samen met een team van ingenieurs, ontwerpers, innovatie-experts en sociale wetenschappers. Voor dat pionierende werk krijg David Abbink van de TU Delft vandaag een Stevinpremie van 1,5 miljoen euro uitgereikt.
Deel bericht

Prestigieuze onderscheiding voor werkvernieuwer en robot-expert Abbink

21.06.24
Hij begon met het maken van robots voor bedrijven, maar al snel ontdekte hij dat die zelden het probleem oplosten waarvoor ze waren bedoeld. Inmiddels probeert hij de toekomst van werk vorm te geven, samen met een team van ingenieurs, ontwerpers, innovatie-experts en sociale wetenschappers. Voor dat pionierende werk krijg David Abbink van de TU Delft vandaag een Stevinpremie van 1,5 miljoen euro uitgereikt.
Deel bericht

Minister van Justitie bezorgd over “universitaire docenten die extremisten omarmen”

20.06.24
“Op het moment dat zelfs docenten op een universiteit de extremisten niet herkennen, maar omarmen, dan hebben we een probleem”, stelt de minister van Justitie Dilan Ye?ilgöz-Zegerius. Ze verwacht dat de ontwikkelingen op universiteiten wordt meegenomen in het dreigingsbeeld terrorisme en extremisme van de NCTV.
Deel bericht

Bedevaart voor moslimkinderen in Deventer: niet naar Mekka maar in eigen school

20.06.24
Terwijl miljoenen moslims in de voorbije maand de hadj naar Mekka beleefden, maakten leerlingen van De Zonnebloem in Deventer vandaag hun eigen pelgrimstocht. Door de school welteverstaan, een zogenoemde mini-hadj. "Als afsluiting van het Offerfeest", zegt directeur Aziz Maskoul van de islamitische basisschool.
Deel bericht

Louisiana verplicht scholen om tien geboden in lokalen op te hangen

20.06.24
De Amerikaanse staat Louisiana heeft een wet aangenomen die scholen verplicht om de tien geboden op te hangen in alle klaslokalen. De Bijbelse leefregels moeten vanaf 2025 duidelijk leesbaar te vinden zijn in alle openbare klassen, van peuterschool tot universiteit.
Deel bericht

Vaccinatiegraad onder schoolkinderen daalt, vooral in grote steden

20.06.24
De vaccinatiegraad onder kinderen vanaf 9 jaar is in 2023 verder gedaald ten opzichte van het jaar ervoor, blijkt uit de jaarrapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zowel het RIVM als demissionair staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid noemt de daling zorgelijk.
Deel bericht

Doek valt mogelijk nog sneller voor basisschool Dronten door massale leegloop

20.06.24
Het is mogelijk al over een paar weken einde verhaal voor basisschool De Zonnewijzer in Dronten. Na de aankondiging dat de school over een jaar zou gaan sluiten is er een massale leegloop ontstaan naar andere scholen. Dat zegt Marc Kammeraad van scholenkoepel SKO, waar De Zonnewijzer onder valt.
Deel bericht

Platform Naar Inclusiever Onderwijs gaat nieuwe fase in

20.06.24
Het platform Naar Inclusiever Onderwijs (NIO), dat gevormd wordt door Verus, VOS/ABB en NCOJ, en de nieuwe vereniging van samenwerkingsverbanden passend onderwijs PO en VO, gaan per 1 augustus 2024 intensief samenwerken. Dat maakten de organisaties bekend tijdens de vierde editie van het congres Naar inclusiever onderwijs [...]
Deel bericht

Winnaars Zilveren Griffels en Penselen 2024 bekend

20.06.24
De Griffels en Penselen zijn de bekendste en belangrijkste juryprijzen voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. De Griffels voor de best geschreven en de Penselen voor de mooist geïllustreerde kinderboeken. De prijzen, verdeeld over verschillende categorieën, dienen als inspiratie en gids voor lezers en voorlezers.
Deel bericht

Scholen in het voortgezet onderwijs doen hun best zittenblijven te beperken, toch lukt dit niet

20.06.24
Scholen in het voortgezet onderwijs proberen op allerlei manieren het zittenblijven te beperken. Ze hebben namelijk twijfels over het nut van een jaar overdoen. Toch blijven er meer leerlingen zitten dan vroeger. Daarom zou het goed zijn als scholen analyseren hoe effectief elk van hun maatregelen i...
Deel bericht

Waarschuwing voor afpersing scholen met gestolen gegevens Iddink-hack

19.06.24
Iddink heeft afgelopen week laten weten dat een aantal scholen een bericht hebben gekregen waarin een poging tot afpersing wordt gedaan. Scholen krijgen een (vals) bericht dat gegevens van de school uit de “Magister database” zijn gedownload. De afzender van het bericht claimt dat de gegevens van de school uit Magister worden gepubliceerd als de school niet betaalt.
Deel bericht

Basisschool weer open nu blijkt dat leerlingen geen gevaar liepen

19.06.24
Basisschool IKC Regenboog in Oss is enorm opgelucht dat leerlingen geen gevaar lopen en dat ook niet hebben gelopen. De politie heeft na onderzoek geconcludeerd dat de dreigende Snapchatberichten van buiten Europa kwamen. "Dat is heel fijn nieuws", reageert Inge Hoogers van scholengroep SAAM.
Deel bericht

Onderhandelingsresultaat bereikt over nieuwe cao hbo

19.06.24
De Vereniging Hogescholen en de vakorganisaties Algemene Onderwijsbond (AOb), FNV Onderwijs & Onderzoek, FvOv en CNV Onderwijs hebben op donderdag 13 juni 2024 een onderhandelingsresultaat bereikt over de nieuwe cao voor de sector hbo met een looptijd van 18 maanden, van 1 juli 2024 tot en met 31 december 2025.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)