Tweede Kamer plaatst vraagtekens bij ambities masterplan basisvaardigheden

24.05.23
De Tweede Kamer steunt op hoofdlijnen de uitwerking van het masterplan basisvaardigheden, maar plaatst vraagtekens bij de haalbaarheid van de geformuleerde ambities. Ook zijn er zorgen over de druk op de sector. Dit blijkt uit het debat over het curriculum en het masterplan basisvaardigheden van 22 mei.
Deel bericht
(advertentie)

Geen lerarentekort op De Steiger, 'De leukste school om te werken'

19.07.24
Vijf medewerkers vertrekken eind dit schooljaar bij praktijkschool De Steiger in Lelystad. Maar opvolgers zijn al gevonden. Het lerarentekort waar je geregeld iets over hoort, lijkt De Steiger wat minder parten te spelen dan scholen elders. En dat is mede te danken aan de manier waarop er op deze praktijkschool met zo'n 230 leerlingen wordt lesgegeven.
Deel bericht

Conferentie Loopbaanvaardig in de klas

19.07.24
Op dinsdag 5 november 2024 verzorgt prof. dr. Marinka Kuipers de inspiratielezing tijdens de conferentie Loopbaanvaardig in de klas. Tijdens deze conferentie verkennen de deelnemers samen hoe docenten-in-opleiding hun loopbaanbegeleidingsvaardigheden kunnen vergroten.
Deel bericht

Kabinet kent € 40 miljoen toe aan 36 projecten gericht op leven lang ontwikkelen

19.07.24
Het kabinet investeert €40 miljoen in projecten uit de tweede aanvraagronde van de zogeheten LLO-Katalysator uit het Nationaal Groeifonds. De 17 kleine en 19 grote projecten richten zich op regionale samenwerkingen tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs. Specifieke focus ligt hierbij op het om- e...
Deel bericht

Blog | Is er een mooier beroep denkbaar?

19.07.24
Deze week zei een collega in de teamkamer hoe fijn het is om straks na de zomervakantie weer opnieuw te beginnen. Er is geen beroep met zo’n fascinerende wedergeboorte van het vakmanschap als dat van onderwijzer. Onderwijs heeft een prachtige cyclus, waarin je vanaf begin september een jaar op reis gaat met de kinderen, de vier seizoenen doorloopt, een interessant leerplan uitrolt, een band met ze opbouwt en ze begin juli uitzwaait.
Deel bericht

Kennismaking bestuur Vereniging Hogescholen met minister Bruins

19.07.24
Op 16 juli maakte het bestuur van de Vereniging Hogescholen kennis met minister Bruins van OCW. Naast de officiële kennismaking stond ook het beleid voor de komende jaren op de agenda. Daarover overhandigde voorzitter Maurice Limmen een brief aan minister Bruins.
Deel bericht

Anne-Lynn had acht jaar lang dezelfde juf: 'Bij het afscheid zijn een heleboel tranen gevallen'

19.07.24
De leerlingen in het basisonderwijs hebben bijna vakantie. Vaak rijst dan de vraag: welke juf of meester komt er na de vakantie voor de klas te staan? Het antwoord op die vraag was voor Anne-Lynn Scheper uit Zandpol heel simpel: dat was juf Miranda Slomp.
Deel bericht

Personeel en studenten hoger onderwijs dreigen met stakingen om bezuinigingen

18.07.24
Elf vakbonden, werknemers- en studentenorganisaties uit het hoger onderwijs roepen in een gezamenlijke brief op tot een "opstand" tegen de aangekondigde bezuinigingen in het hoofdlijnenakkoord. Zij vragen universiteitsbesturen te weigeren om mee te werken met de kabinetsplannen.
Deel bericht

Eerste afgestudeerden master AI

18.07.24
In juli 2024 rondden de eerste masterstudenten Artificiële intelligentie hun opleiding af door in het openbaar hun thesis te verdedigen. De drie verdedigingen vonden alle drie plaats in Vlaanderen.
Deel bericht

'Film Inside Out 2 maakt puberemoties herkenbaar'

18.07.24
Gisteren ging de film Inside out 2 in Nederland in première. De Pixar-film speelt zich net als in deel 1 voor een groot deel af in het hoofd van het meisje Riley, waarin verschillende typetjes haar emoties uitbeelden. En dat kan helpen bij het begrip voor het puberbrein, zeggen experts.
Deel bericht

Smartphone verdwijnt na de zomer ook uit de basisschoolklas. Hoe nodig is die ingreep?

18.07.24
Na de zomervakantie verdwijnen ook op basisscholen en in het speciaal onderwijs de mobieltjes uit de klas. Hoe noodzakelijk is die maatregel? En waarom vraagt de smartwatch juist op de basisschool extra aandacht?
Deel bericht

Bangladesh sluit alle scholen na golf van politiek geweld

18.07.24
Bangladesh heeft scholen voor onbepaalde tijd gesloten na een golf van politiek geweld, waarbij dinsdag zeker zes studenten om het leven kwamen. Paramilitairen zijn gemobiliseerd om de orde te handhaven.
Deel bericht

Overijssel wil dat kinderen in winter met veiligheidshesje naar school fietsen

18.07.24
Als het aan Provinciale Staten van Overijssel ligt, gaan kinderen tussen de herfstvakantie en de voorjaarsvakantie een veiligheidshesje dragen als ze naar school fietsen. Het voorstel van de SGP is met een overgrote meerderheid aangenomen.
Deel bericht

Universiteiten bezorgd over bezuinigingen: vacaturestop en uitstel nieuwbouw

17.07.24
Op de universiteiten is veel onrust over bezuinigingsplannen van het nieuwe kabinet. De punten uit het hoofdlijnenakkoord zijn nog niet uitgewerkt, maar sommige universiteiten willen daar niet op wachten, blijkt uit een rondgang van de NOS. Zo wordt er op sommige plekken "kritisch gekeken" naar vacatures, of de bouw van nieuwe universiteitsgebouwen uitgesteld.
Deel bericht

Wat kunnen we van Ierland leren om de leesvaardigheid van onze leerlingen te verbeteren?

17.07.24
De gemiddelde score voor leesvaardigheid bij Vlaamse 15-jarigen daalt ongeveer even snel bij leerlingen zonder migratieachtergrond als bij leerlingen met een eerste-generatie-migratieachtergrond. Dat blijkt uit cijfers die VRT NWS opvroeg bij onderzoekers van de UGent. Maar hoe kunnen we de leesvaardigheid voor alle leerlingen verhogen? Daarvoor kijken we misschien best eens naar Ierland.
Deel bericht

Eindhoven krijgt 275 miljoen euro voor opleidingen chipsector

17.07.24
Het kabinet stelt de regio Eindhoven 275 miljoen euro in het vooruitzicht om mensen op te leiden voor werk in de microchipsector, melden ministers Dirk Beljaarts (Economische Zaken) en Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Delft maakt aanspraak op 43 miljoen euro, Twente op 72 miljoen euro en Groningen op 29 miljoen euro.
Deel bericht

Sommige basisscholen verdwijnen deze zomervakantie: “We hebben even met z’n allen gehuild”

17.07.24
Met de zomervakantie in zicht komt ook het einde van een aantal Friese basisscholen dichterbij. 't Kompas in Peazens beleefde onlangs de laatste schooldag. "We hebben even met z'n allen gehuild."
Deel bericht

Subsidie lerarentekorten G5

17.07.24
Mooi nieuws  voor de aanpak van de lerarentekorten in de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere (G5): de minister heeft de subsidie voor de uitvoering van de convenanten (noodplannen) verlengd tot eind 2025. Deze subsidie is hard nodig om het toenemende personeelstekort in de G...
Deel bericht

OM wil voor 'roofdier dat op zoek was naar jonge meisjes' celstraf en beroepsverbod

17.07.24
Een 44-jarige oud-docent uit Assen hangt voor online ontucht en poging tot grooming (online kinderlokken) een celstraf van drie jaar boven het hoofd. Een jaar daarvan is voorwaardelijk. Daarnaast vindt de officier van justitie een beroepsverbod van zeven jaar in het lesgeven aan minderjarigen noodzakelijk.
Deel bericht

Subsidie statushouders voor de klas

17.07.24
Vanaf 1 augustus 2024 (tot 27 september) kunnen ook schoolbesturen in het primair onderwijs subsidie aanvragen als zij een ondersteuningsprogramma aanbieden aan een statushouder die voor de klas wil staan. Bovendien is de subsidie nu ook beschikbaar voor Oekraïense ontheemden, zowel in het primair ...
Deel bericht

Grote toename leerlingen sinds 7 oktober in Joods Bijzonder Onderwijs in Amsterdam

17.07.24
Het Joods Bijzonder Onderwijs (JBO) in Amsterdam ziet sinds 7 oktober een grote instroom van nieuwe leerlingen. Na de aanslagen in Israël voelen veel kinderen zich niet meer veilig op reguliere scholen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)