Rekensommen maken en intussen een bal gooien. Leerlingen De Dijk oefenen alvast met ’bewegend leren’

26.05.23
Leren door te bewegen moet veel leuker zijn, denken ze bij basisschool De Dijk in Den Helder. Daarom start de school komend schooljaar met ’bewegend leren’. Leerlingen leren vaardigheden en het automatiseren van sommen of taal, door ondertussen met een bal te gooien of op de grond te stampen.
Deel bericht
(advertentie)

Woedeaanvallen leren beteugelen is hard werken

27.05.23
Dennis Wiersma, de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs belooft beterschap. Hij geeft toe last te hebben van woedeaanvallen en krijgt van zijn eigen partij nog één kans zijn leven te beteren. De belofte komt nadat meerdere klachten van medewerkers en oud- medewerkers naar buiten kwamen. Maar hoe verander je zo’n patroon van woede-uitbarstingen?
Deel bericht

Zo kun je het beste leren voor je eindexamens

27.05.23
Het is bizar. Leerlingen en studenten doen het dagelijks, maar ze krijgen er vaak geen les in. Leren leren is een kunst op zich. Maar hoe pak je dat het beste aan? Onderwijspsycholoog Gino Camp, bijzonder hoogleraar Effectief leren, legt in een korte video uit wat wel en geen effectieve leermethodes zijn.
Deel bericht

Terug naar de middelbare school

27.05.23
Afgelopen maand stond ik weer eens voor de klas. Maar dit keer waren de kiddo’s in mijn klas echter een maatje kleiner dan ik gewend ben: in plaats van een klas universitaire studenten had ik dit keer namelijk een enthousiaste groep scholieren voor me.
Deel bericht

Studenten en schoolleiding Hogeschool Van Hall Larenstein na bezetting nog steeds lijnrecht tegenover elkaar

27.05.23
Er is nog weinig veranderd in de patstelling tussen studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp en de leiding van de onderwijsinstelling. "We hebben een bemiddelaar gevraagd om het contact te herstellen", zegt Jan van Iersel, voorzitter van het college van bestuur. "Maar we hebben nog geen antwoord gehad", zegt hij, doelend op een reactie van de ontevreden studenten.
Deel bericht

Blog | Waarom lezen zo belangrijk is en hoe de school het kan stimuleren

27.05.23
Rineke van Daalen schreef een boek over lezen. Dit boek gaat over lezen op drie middelbare scholen: het Hermann Wesselink College in Amstelveen met havo en vwo, het Mundus College in Amsterdam met vmbo- en praktijkonderwijs en het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam.
Deel bericht

Koning brengt met minister van Onderwijs werkbezoek aan mbo

26.05.23
Zijne Majesteit de Koning brengt op woensdagochtend 7 juni samen met minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een werkbezoek aan het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam. Het werkbezoek staat in het teken van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).
Deel bericht

Zoveel salaris verdienen leraren die nu dreigen te staken

26.05.23
Indien de vakbonden en de Rijksoverheid niet tot een akkoord komen voor 16 juni, duurt de zomervakantie waarschijnlijk langer dan normaal. Zowel de docenten in het primair als in het voortgezet onderwijs eisen een betere verloning en dreigen met een collectieve staking zodra leerlingen terug naar de schoolbanken moeten. Maar hoeveel salaris verdienen deze leraren momenteel?
Deel bericht

Looneis 12%: minister tempert verwachtingen

26.05.23
Onderwijsminister Dennis Wiersma gaat de looneis van 12% van onderwijsvakbonden bespreken met het kabinet, maar hij meldt er direct bij dat hij de verwachtingen hierover wil temperen.
Deel bericht

Subsidie voor het doorontwikkeltraject naar een praktijkgerichte havo

26.05.23
Havo-scholen kunnen tot en met 21 juli 2023 een subsidie aanvragen om vanaf het schooljaar 2023-2024 een praktijkgericht examenprogramma te ontwikkelen en uit te voeren. De subsidie is bedoeld voor havo-scholen of vavo-instellingen die willen deelnemen aan het doorontwikkeltraject naar het praktijkgerichte havo en/of aan de pilot Praktijkroute havo-Educatie.
Deel bericht

Engels wordt basisschoolvak in Marokko

26.05.23
Vanaf het schooljaar 2023-2024 wordt Engels een verplicht vak op alle basisscholen in Marokko. Dat heeft het ministerie van Nationaal Onderwijs, Basis- en Voortgezet Onderwijs en Sport bekendgemaakt.
Deel bericht

Prinses Laurentien prijst extra aandacht voor basisvaardigheden op Deurnese scholen

26.05.23
Tijdens een studiemiddag van scholengemeenschap IVO Deurne en het Willibrord Gymnasium werd woensdag in Cultuurcentrum Deurne gesproken over de 3,8 miljoen euro die in het Deurnese onderwijs wordt ingezet om basisvaardigheden van scholieren zoals taal en rekenen te verbeteren.
Deel bericht

'Ondanks voedselsteun op scholen nog steeds kinderen met honger in de klas'

26.05.23
Veel kinderen zitten nog steeds met een lege maag in de klas, ondanks voedselsteunmaatregelen van het kabinet. Dat zei Nicole van Batenburg van het Rode Kruis in het NOS Radio 1 Journaal. "We kunnen veel kinderen helpen, maar zien ook dat heel veel kinderen buiten de boot vallen."
Deel bericht

Open huis Vindicat: 'Laten zien dat Stadjers en studenten naast elkaar kunnen leven'

26.05.23
Wat bij binnenkomst opvalt is de sterke bierlucht die in het gebouw hangt. ‘Nee, die krijgen we er niet meer uit’, vertelt rector Adriaan Zoetmulder. ‘Het pand staat hier sinds 2014 en zoals je merkt wordt het redelijk doorleefd, dus de bierlucht hoort zeker bij onze vereniging.’
Deel bericht

Izabella (4) vergeten in bus na schoolreisje: ‘Niemand had het door’

26.05.23
Een meisje van 4 jaar oud uit Eindhoven is donderdag na haar schoolreisje in Uden vergeten in de bus. Het kind was in slaap gevallen en niemand had door dat ze nog in de bus zat, toen de chauffeur naar Helvoirt reed om een andere groep op te halen. Na een paar minuten werd het kind plotseling vermist.
Deel bericht

Onderwijsinspectie tegen plannen Wiersma weekendscholen

26.05.23
Minister Dennis Wiersma van primair en voortgezet onderwijs streeft ernaar weekendscholen die zogeheten ‘extremistische ideeën’ verspreiden te kunnen sluiten. Hoewel Wiersma de onderwijsinspectie wil betrekken bij het toezicht op deze scholen, is de inspectie tegen zijn plan.
Deel bericht

PvdA wil verplichte seksuele voorlichting van basisschool tot universiteit

26.05.23
Als het aan de PvdA ligt, zullen universiteiten het initiatief van de Universiteit Maastricht volgen door een verplicht curriculum seksuele voorlichting in te voeren. Hoewel minister Dijkgraaf niet zo ver wil gaan, kondigt hij wel de oprichting van een regieorgaan aan en zullen de rechten van studenten met betrekking tot seksuele veiligheid beter worden beschreven.
Deel bericht

Hoe scholen om zouden moeten gaan met online bedreigingen: 'Het lijkt wel een challenge ...'

26.05.23
Het lijkt online dreigementen te regenen aan het adres van scholen. Bijna 20 scholen in Amsterdam hebben ermee te maken en verschillende sloten daarom hun deuren al. Wat is verstandig om te doen als schoolleider? "Sluiten is echt een grote stap."
Deel bericht

Docenten niet akkoord met loonbod: 'Hiermee kunnen we de rekeningen niet meer betalen'

26.05.23
Op het Haagse Segbroek College zijn donderdagmiddag handtekeningen overhandigd van leraren uit het voortgezet- en basisonderwijs aan Minister van Basis- en Secundair Onderwijs Dennis Wiersma. Er wordt actie gevoerd voor meer salaris. Het huidige loonbod van het kabinet van vijf procent is volgens de actievoerders onvoldoende. 'We eisen twaalf procent verhoging.'
Deel bericht

De Nationale Voorleeskampioen 2023 is Danischa Bah (12) uit Middelburg

26.05.23
De dertigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door Danischa Bah uit Middelburg van basisschool Cypressenhof. Danischa mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2023 noemen. In TivoliVredenburg (Utrecht) las zij voor uit Serafina en de zwarte mantel van Robert Beatty.
Deel bericht

Onderwijs eist 12 procent loonsverhoging – anders staking in september

26.05.23
De AOb en de collega-vakbonden leggen vandaag voor primair en voortgezet onderwijs een looneis van 12 procent neer bij het kabinet. Als er op 16 juni geen goed bod ligt voor verhoging van de lonen, volgen er stakingen in september.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)