Nulmeting Normenkader IBP: waar staat het funderend onderwijs met informatiebeveiliging?

14.09.23
Waar staan schoolbesturen in het funderend onderwijs op het gebied van informatiebeveiliging? Zijn zij goed voorbereid op een mogelijke cyberaanval? Of moet er nog een tandje bij? In een onafhankelijk en representatief onderzoek onder 15 schoolbesturen (met samen 80.000 leerlingen) is gekeken waar zij staan ten opzichte van het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy Funderend Onderwijs.
Deel bericht
(advertentie)

Complotdenker Alex Jones moet bezittingen verkopen zodat hij de schadevergoeding kan betalen voor beweringen over schietpartij op een basisschool

15.06.24
Bijna alle bezittingen van complotdenker en mediapersoonlijkheid Alex Jones gaan onder de hamer. Een rechter in Texas besloot vrijdag dat alle eigendommen van Jones moeten worden verkocht zodat hij een zo groot mogelijk deel van de schadevergoeding kan betalen die hem is opgelegd voor zijn beweringen over een schietpartij op een basisschool.
Deel bericht

Is er 'reden tot zorg' na bangalijst op middelbare school?

14.06.24
Is het verspreiden van seksistische of beschadigende informatie een trend aan het worden? In de Utrechtse gemeenteraad vraagt een ruime meerderheid van de partijen zich dat af na het nieuws over een bangalijst op het Leidsche Rijn College. "Hoe vaak gaat dit nog gebeuren?"
Deel bericht

Brutale twaalfjarige confronteert Marokkaanse minister

14.06.24
In Marokko heeft een twaalfjarige jongen tijdens een vragenuurtje de Minister van Onderwijs aan de kaak gesteld over het onderwijssysteem. Het land is al het hele jaar in de ban van ophef over de manier waarop de regering het onderwijs regelt. Correspondent Samira Jadir vertelt erover in Bureau Buitenland.
Deel bericht

Muziek in de Klas is niet alleen leuk, maar ook nog eens goed voor de ontwikkeling van de kinderen.

14.06.24
Vijfduizend dansende, zingende en springende kinderen gingen donderdag helemaal uit hun bol in de Brabanthallen. Tijdens de eerste editie van Sing & Dance UP! mochten schoolkinderen van 9 tot 12 jaar samen genieten van allerlei optredens. Volgens de stichting Méér Muziek in de Klas is muziek niet alleen leuk, maar ook nog eens goed voor de ontwikkeling van de kinderen.
Deel bericht

Blog | Lerarentekort - Kinderen voor Kinderen?

14.06.24
Vooraf: Ik hoop dat dit geen reeks wordt, maar om de een of andere reden schrijf ik weer over hoe wij het lerarentekort kunnen opvangen. Naast de vierdaagse schoolweek, die ik in mijn vorige blog ontleedde als een slecht idee, wordt ook ‘peer teaching’ vaak genoemd als mogelijke oplossing. Hierbij geeft de ene leerling ‘les’ aan de andere.
Deel bericht

NSC vindt langstudeerboete “een van de meer redelijke” maatregelen

14.06.24
“Op de grijsschaal van redelijke versus onredelijke maatregelen, is dit een van de meer redelijke”, zo verdedigde Rosanne Hertzberger (NSC) de langstudeerboete in een Kamerdebat over studentenwelzijn. Daar deed zij wel samen met D66 de oproep aan het hoger onderwijs om studenten die uitvallen vaker op te bellen.
Deel bericht

Achterstandsscores basisscholen 2024 bekend

14.06.24
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de nieuwe achterstandsscores per basisschoolvestiging gepubliceerd. Het gaat om de geaggregeerde onderwijsscores per 1 februari 20204.
Deel bericht

Mariëlle Paul (VVD) van minister naar staatssecretaris op Onderwijs

14.06.24
Na een jaar (demissionair) ministerschap, wordt Mariëlle Paul staatssecretaris. De 57-jarige VVD'er komt in het kabinet-Schoof een trede lager, maar ze blijft wel op hetzelfde ministerie, dat van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Deel bericht

Honderden kinderen maanden zonder leerlingenvervoer

13.06.24
Paniek bij ouders van meer dan 600 kinderen die in vijf Utrechtse gemeentes gebruikmaken van het leerlingenvervoer: zij moeten met spoed op zoek naar een manier om hun kinderen de laatste maanden van het jaar naar school te krijgen.
Deel bericht

Grote impact btw-verhoging op boeken: 'Dit kost het onderwijs miljoenen'

13.06.24
Het nieuwe kabinet heeft voorgenomen om de btw op boeken naar 21% te verhogen. Dit raakt zowel scholieren als scholen die nu minder kunnen investeren in hun onderwijs. Rafke Hagenaars van het LAKS en Miray Özügüzel van JOB MBO legden in De Nieuws BV uit wat de impact is van deze maatregel.
Deel bericht

Handreiking AI voor scholen

13.06.24
Artificial intelligence is een veelzijdige en ingrijpende technologie die alle lagen van het onderwijs kan raken. Dit stelt scholen voor nieuwe uitdagingen. Deze handreiking helpt scholen om tot bewuste en verantwoorde keuzes over de inzet van AI te komen.
Deel bericht

Obesitas bestrijden begint in de schoolkantine

13.06.24
Nederlanders worden steeds zwaarder: de helft van de volwassenen heeft inmiddels matig of ernstig overgewicht. De overheid kijkt naar de scholen om kinderen weer gezonder te leren eten, maar het vergt een lange adem. ‘Ze halen zo vier croissantjes voor een euro bij de supermarkt.’
Deel bericht

Doorstroomtoets: minder vwo-adviezen, maar kansarme kinderen scoren hoger

13.06.24
Het idee daarachter is dat voor kinderen bij wie de toets hoger uitvalt dan het schooladvies, dat advies nog omhoog kan worden bijgesteld en ze nog voldoende tijd hebben om zich in te schrijven op de juiste school of de juiste klas.
Deel bericht

Coalitie wil meer meesters op de basisschool, is pabo opsplitsen de oplossing?

13.06.24
Het tekort aan meesters is al jaren een hoofdpijndossier in het basisonderwijs. Ook de nieuwe coalitie houdt zich bezig met de vraag: hoe krijgen we meer mannen voor de klas? Met het opsplitsen van de pabo denken de partijen het antwoord te hebben, maar medewerkers in het basisonderwijs zijn sceptisch over het plan.
Deel bericht

Ouders vrezen voor pesterijen door sluiting van 'speciale' basisschool De Vogelveste

13.06.24
Meerdere ouders hebben grote zorgen over het lot van hun kinderen op basisschool De Vogelveste in Lelystad. De school voor speciaal onderwijs zou deze zomer de deuren moeten sluiten vanwege een afnemend aantal leerlingen. Het plan is om de overgebleven 20 kinderen vooral onder te brengen op reguliere scholen, in speciale klassen.
Deel bericht

Geen verbod op onbetaalde stages

13.06.24
"Het is wederom duidelijk geworden dat studentenwelzijn onderaan de prioriteitenlijst staat van de politiek", zegt voorzitter van JOBmbo Miray Özügüzel. Daarmee reageert ze op de motie voor een verbod op onbetaalde stages die gisteren is verworpen door de Tweede Kamer.
Deel bericht

Leermiddelen: het móét goed en voordelig

13.06.24
“Uitgeverijen bieden werkboeken niet meer los aan, maar alleen als pakket. Dit zorgt voor een extreme stijging van de kosten.” Het is één van de kritiekpunten die naar voren komt uit een peiling die gehouden is onder ruim 2500 schoolleiders, leraren, schoolbestuurders en andere onderwijsprofes...
Deel bericht

Hoger onderwijs beklaagt zich bij Tweede Kamer over internationaliseringswet

12.06.24
Universiteiten, hogescholen en vakbonden luiden de noodklok over de impact van de nieuwe internationaliseringswet. Voorafgaand aan een rondetafelbijeenkomst in de Tweede Kamer dringen zij aan op maatwerk en langere overgangstermijnen. Anders dreigen onnodige ontslagrondes, betogen ze.
Deel bericht

Oud-Kamerlid ChristenUnie voor NSC minister van Onderwijs

12.06.24
Eppo Bruins, tot 2021 Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, wordt namens NSC minister van Onderwijs in het kabinet-Schoof. Dat bevestigen Haagse bronnen. Hij is de eerste nieuwe bewindspersoon die bekend wordt, die van een andere partij lid is dan de coalitiepartijen.
Deel bericht

Bangalijst op Leidsche Rijn College, school doet aangifte

12.06.24
Het Leidsche Rijn College (LRC) in Utrecht heeft aangifte gedaan, nadat een zogenoemde bangalijst rond is gestuurd in appgroepen van leerlingen van 5 vwo. Drie leerlingen zijn door de school kort geschorst, twee van hen zijn inmiddels weer welkom. Een derde leerling zit nog thuis.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)