Rekenkamer twijfelt aan aanpak kansenongelijkheid

15.09.23
Het tegengaan van kansenongelijkheid is al langere tijd een van de speerpunten van het beleid van het ministerie van Onderwijs. Maar of het beleid effect heeft, is volgens de Algemene Rekenkamer allerminst duidelijk.
Deel bericht
(advertentie)

Basisschool waar elf juffen tegelijk vertrokken heeft vacatures al ingevuld

25.06.24
De kinderen op basisschool Passe Partout hebben volgend schooljaar zeer waarschijnlijk allemaal weer een juf of meester. Elf juffen kondigden onlangs hun vertrek aan bij de school uit Zoetermeer. Daar maakten ouders zich grote zorgen over, maar er is veel gereageerd op de openstaande vacatures. Dat meldt het AD.
Deel bericht

Google geeft scholieren nu ook AI-functies: 'Kinderen voorbereiden op de toekomst'

25.06.24
Google richt zich met zijn AI-functies nu ook op het onderwijs. Scholieren en onderwijzers krijgen toegang tot veel functies van zijn chatbot Gemini, en er komen nieuwe tools beschikbaar voor scholen. Een gewaagde stap, omdat de AI-systemen van Google regelmatig onder vuur liggen door de vele fouten.
Deel bericht

Nieuwe aanpak zorgt voor versterking Holocausteducatie

25.06.24
De kennis over de Holocaust onder Nederlanders moet worden verbeterd. Dat is het doel van het Nationaal Plan Versterking Holocausteducatie. Het plan, waarbij meerdere ministeries en de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding betrokken zijn, is gericht op acties in het onderwijs, acties vanui...
Deel bericht

Jongen (18) uit zwemplas gered en gereanimeerd tijdens schoolreisje

24.06.24
Een 18-jarige jongen is maandagochtend uit een waterplas in Volkel gered en gereanimeerd. Dat gebeurde bij BillyBird Park Hemelrijk. De jongen zit volgens de politie op speciaal onderwijs. Hij was met een schoolreisje bij het recreatiepark, dat een grote speeltuin heeft en een zwemplas.
Deel bericht

Geen harde cijfers over economische schade door bezuinigingen op onderwijs, zegt CPB

24.06.24
“Uiteindelijk is het toch een beetje: wat je erin stopt, krijg je eruit” Over de economische schade op de lange termijn door de bezuinigingen op onderwijs en onderzoek van het nieuwe kabinet kun je weinig zeggen, aldus de directeur van het CPB. Hij heeft dan ook weinig vertrouwen in partijen die wel zeggen dat er harde cijfers op te plakken zijn.
Deel bericht

Schattige EK-video van basisschool is hit: 'We weten niet wat ons overkomt'

24.06.24
De leerlingen van basisschool De Diamant uit Someren zijn ineens lokale filmsterren. Een EK-filmpje van de school scoort als een malle op Facebook. De leerlingen van de basisschool playbacken al feestend en hossend op het nummer Oranjebewaarder van Marco Schuitmaker. "We weten niet wat ons overkomt", zegt directeur Willeke Kremers.
Deel bericht

Beveiligingsmaatregelen bij 59 wetenschappers en universiteitsmedewerkers

24.06.24
Tussen november 2022 en december 2023 zijn er bij 59 wetenschappers en stafleden van universiteiten beveiligingsmaatregelen genomen. Die maatregelen varieerden van het weghalen van contactgegevens op websites tot het fysiek verplaatsen van mensen, staat in de Monitor externe intimidatie, haat en bedreiging van wetenschappers.
Deel bericht

E-mailadressen van 60.000 mensen met studieschuld waren korte tijd online in te zien door datalek

24.06.24
De e-mailadressen van 60.000 mensen met een studieschuld waren korte tijd online in te zien door een datalek bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Een ethische hacker ontdekte in de avond van 30 mei het datalek en meldde dit meteen.
Deel bericht

Shaquille gaat al 2 jaar niet naar school: "Angst voor alles wat met school te maken had"

24.06.24
Het aantal kinderen dat thuis zit zonder onderwijs en daarmee niet tot nauwelijks naar school gaat, groeit in de afgelopen jaren. In één jaar tijd groeide het aantal in het voortgezet onderwijs met ongeveer 17 procent, terwijl er ook een heel grote groep is die wel thuiszit, maar bij wie het onbekend is. Shaquille is zo'n thuiszitter. Hij is twee jaar niet naar school geweest door angsten, maar gaat het volgend jaar opnieuw proberen.
Deel bericht

Oekraïense scholen na zomer dicht: 'Mijn moeder zeggen dat is goed, want ik kan goed praten Nederlands'

23.06.24
Ze gaan naar speciale klassen of scholen, die voor hen werden opgericht vanwege de oorlog in hun land. Maar na de zomer is dat voorbij. Dan gaan Oekraïense kinderen in Nederland naar reguliere scholen.
Deel bericht

Groeiende groep Amsterdamse kinderen gaat niet naar school, vooral zorgen over mbo-studenten

22.06.24
In Amsterdam gaan steeds meer kinderen niet naar school. Dat blijkt uit een rapport van de gemeente over leerplichtigen in de stad. Deze groep 'thuiszitters' nam het afgelopen schooljaar met bijna 50 procent toe.
Deel bericht

Schoolbestuur neemt voorgenomen besluit tot sluiting islamitische basisschool Alhambraa Roermond

22.06.24
Het schoolbestuur Stichting Islamitische Educatie Zuid-Oost Nederland (IEZO) heeft het voorgenomen besluit genomen om de islamitische basisschool Alhambraa, gelegen in de Roermondse wijk Hoogvonderen, te sluiten per 1 augustus 2024. Te weinig leerlingen, onvoldoende bevoegde leerkrachten en onvoldoende zicht op verbetering van de onderwijskwaliteit hebben geleid tot dit voorgenomen besluit.
Deel bericht

Basisscholen kregen in 2022 te weinig geld voor personeel

22.06.24
De minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs heeft in 2022 te weinig geld toegekend voor de personeelskosten van basisscholen en scholen in het speciaal (basis)onderwijs. Tot die conclusie komt de rechtbank Midden-Nederland in een uitspraak die gaat over de wet die de bekostiging van het primaire onderwijs eenvoudiger maakte. De minister moet nu alsnog voorzien in een toereikende bekostiging.
Deel bericht

Van veilig onderkomen naar regulier onderwijs: Oekraïense leerlingen maken de overstap

21.06.24
De Oekraïense school op de Oosterenk in Zwolle sluit na twee jaar haar deuren. De tijdelijke school bood onderwijs aan kinderen uit Oekraïne die vanwege de oorlog hun thuisland moesten ontvluchten. Nu, na een intensieve periode van taalonderwijs en aanpassing, maken de leerlingen de overstap naar reguliere scholen in Zwolle.
Deel bericht

Paul: geen andere koers seksuele voorlichting

21.06.24
'Ik ga niks anders doen dan ik het afgelopen jaar heb gedaan.' Met die woorden wil beoogd staatssecretaris Mariëlle Paul zorgen wegnemen over de tekst uit het coalitieakkoord over seksuele voorlichting. Dat meldt het ANP.
Deel bericht

Rutte kijkt of hij ondanks NAVO-baan nog docent kan blijven

21.06.24
Mark Rutte wil kijken of hij "op de een of andere manier" zijn werk als docent kan blijven voortzetten. Dat zei hij voor het begin van zijn laatste vergadering met het kabinet. Rutte geeft al jaren maatschappijleer op een school in Den Haag.
Deel bericht

'Hackers met een helpdesk'

21.06.24
Toen een cyberattack de Universiteit Maastricht lamlegde, ging er een schok door het Nederlandse onderwijs. Bart van den Heuvel was als inhoudsdeskundige lid van het crisisteam. “Als ik vertel: ‘We werden aangevallen door een criminele organisatie’, dan raakt me dat nog steeds.”
Deel bericht

25.000 museumkaartjes voor Brabantse kids binnen kwartier weg: provincie lapt bij

21.06.24
Struinen tussen de Van Goghs of turen naar abstracte kunst: de provincie wil dat ook kinderen de kans krijgen dat te doen. Met de regeling genaamd Museumschatjes kunnen basisschoolleerlingen van groepen 5 tot en met 8 een gratis museumkaartje krijgen. Deze regeling is zo populair dat de beschikbare 25.000 kaartjes enkele weken geleden binnen een kwartier al weg waren.
Deel bericht

Nieuwe minister wil als eerste de “doorgeschoten internationalisering” aanpakken

21.06.24
De implementatie van de veelbesproken Wet Internationalisering in Balans is zijn eerste belangrijke taak als de nieuwe minister van OCW, zegt Eppo Bruins (NSC). Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer sprak de aanstaande OCW-minister zijn bezorgdheid uit over de “doorgeschoten internationalisering”.
Deel bericht

Prestigieuze onderscheiding voor werkvernieuwer en robot-expert Abbink

21.06.24
Hij begon met het maken van robots voor bedrijven, maar al snel ontdekte hij dat die zelden het probleem oplosten waarvoor ze waren bedoeld. Inmiddels probeert hij de toekomst van werk vorm te geven, samen met een team van ingenieurs, ontwerpers, innovatie-experts en sociale wetenschappers. Voor dat pionierende werk krijg David Abbink van de TU Delft vandaag een Stevinpremie van 1,5 miljoen euro uitgereikt.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)