Tentoonstelling Sabi Suriname in Tropenmuseum Junior met een schooljaar verlengd

21.09.23

Tropenmuseum Junior verlengt tentoonstelling Sabi Suriname in het Surinamedepot van Tropenmuseum Junior t/m 1 juli 2024. Sabi Suriname is een oproep om meer te weten te komen over Suriname, de band die Suriname met Nederland heeft en hoe Suriname met de wereld is verbonden. Via gerichte onderwijsprogramma's voor PO en VO.

Vele schoolgroepen en families met kinderen hebben Sabi Suriname in het Surinamedepot van Tropenmuseum Junior bezocht. Sabi betekent zowel weten als kennen. 'Wan no sabi kan tron wan sabi' is een Surinaams gezegde en betekent: 'Een niet-weetje wordt een wel-weetje'. En dat is precies wat er op verdieping min 7 van het museum gebeurt. Sabi Suriname is een oproep om meer te weten te komen over Suriname, de band die Suriname met Nederland heeft en hoe Suriname met de wereld is verbonden. Dat kan nu nog een heel jaar lang tot en met 1 juli 2024 in het Tropenmuseum via gerichte onderwijsprogramma's, de Sabi Suriname Juniortours, Familietours en speciale activiteiten.

In Sabi Suriname komen kinderen en jongeren meer te weten over Suriname, de band met Nederland, de gedeelde koloniale geschiedenis en hoe Suriname met de wereld is verbonden. Kinderen kunnen op een boot door Busi Kondre varen, het Wat is waar?-spel spelen, de Surinaamse keuken ontdekken, boodschappen in de toko doen voor een heerlijk Surinaams gerecht, muziek maken, leren over Surinaamse feestdagen en zich echt wanen in Suriname. Surinamers die een belangrijke rol spelen in Surinaamse geschiedenis vertellen hun verhaal in het verhalenhuis Tori Oso.

Mohammed Babazadeh, theaterregisseur bij Tropenmuseum Junior is verheugd dat nu nog meer kinderen en jongeren zich kunnen onderdompelen in Sabi Suriname: 'Tropenmuseum Junior heeft al sinds 1975 als succesvol kindermuseum vele generaties verwelkomd. Ook nu weer merken we een geweldige belangstelling voor deze tentoonstelling die geheel in het teken van Suriname staat. Niet alleen voor families met kinderen, maar ook voor scholen van primair onderwijs tot en met enthousiaste brugklassers gaat een wereld open.

Ze ervaren nieuwe dingen, hun woordenschat wordt vergroot, maar het is vooral een fijne manier om in een andere setting samen te zijn en samen te leren. We hebben een goed getraind team, dat elke dag vol enthousiasme klaar staat om de schoolklassen te ontvangen. Leren moet leuk zijn. We willen dat de kinderen ervaren, dat je ook lol kan hebben met leren en dat een museumbezoek niet saai hoeft te zijn. We merken ook dat de tentoonstelling resoneert bij studenten van bijvoorbeeld de pedagogische academie.'

Op doordeweekse schooldagen is Sabi Suriname geopend voor scholen.
Deel bericht
(advertentie)

Innovatieve nieuwbouw Coenecoop College Waddinxveen

07.12.23
Het nieuwe Coenecoop College staat symbool voor innovatief onderwijs, duurzaamheid en gemeenschapsbetrokkenheid. Het gebouw heeft een open en lichte uitstraling die ruimte biedt aan diverse leer- en samenwerkingsmethoden.
Deel bericht

Structureel 10,2 miljoen voor programmatische aanpak onderwijshuisvesting

07.12.23
Het ministerie van OCW maakt structureel 10,2 miljoen euro per jaar vrij om een programmatische aanpak onderwijshuisvesting op te zetten. Dit schrijft demissionair minister Paul in haar voortgangsbrief onderwijshuisvesting op 3 december 2023.
Deel bericht

Blog | De sluipende crisis

07.12.23
Het is onwaarschijnlijk teleurstellend dat in Nederland de rechten en belangen van schoolbesturen, schoolleiders, leraren, sectorraden, politici en ministers allemaal zwaarder wegen dan het recht van ieder kind op een hoge kwaliteit onderwijs, schrijft René Kneyber.
Deel bericht

Tekort aan leraren in Zeeland schrikbarend, scholen slaan handen ineen: 'Het gat is gigantisch'

07.12.23
Het tekort aan docenten in het Zeeuwse onderwijs neemt in de nabije toekomst schrikbarende vormen aan. Tot 2030 komen er 320 voltijdsbanen vrij die niet op te vullen zijn met afgestudeerde leraren vanuit de onderwijsopleidingen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het onderwijsveld in Zeeland. De Zeeuwse onderwijsinstellingen slaan nu de handen ineen om naar oplossingen te zoeken.
Deel bericht

Jongens in Afghanistan vrezen lijfstraffen op school

07.12.23
Het falend onderwijssysteem in Afghanistan raakt niet alleen vrouwen, ook jongens hebben te maken met een verminderd toekomstperspectief. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.
Deel bericht

Ouderschap vaker uitgesteld om onzekere toekomst

07.12.23
In Nederland worden steeds minder kinderen geboren. Gemiddeld krijgt een vrouw 1,49 kind, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is lager dan ooit. In 2010 kreeg een vrouw nog gemiddeld 1,79 kind.
Deel bericht

Praktijkverhaal gijzelsoftware: OSG Hengelo

06.12.23
Een hack van het ICT-systeem, waardoor gijzelsoftware kon worden geïnstalleerd en alle servers en gegevens onbereikbaar waren. Dat overkwam OSG Hengelo.
Deel bericht

26000 gezichten in de klas

06.12.23
[EduAd] Geef 3 lessen over jonge vluchtelingen op zoek naar veiligheid. Kosteloos te gebruiken voor groep 7 en 8. Met indrukwekkende filmpjes. Speciaal voor het digibord.
Deel bericht

Publicatie | Huisvesting speciaal en inclusief onderwijs

06.12.23
Deze publicatie biedt een inkijkje in onze expertise op het gebied van speciaal en inclusief onderwijs. Indien u vragen heeft over uw huisvesting of over het vertalen van uw onderwijskundige visie naar huisvesting, delen wij graag vrijblijvend onze kennis. Samen met u streven we ernaar een duurzame leeromgeving te creëren voor kwetsbare leerlingen.
Deel bericht

Leraar misbruikt zeker 70 kinderen online: celstraf en tbs geëist

06.12.23
Bas G. (45), die twintig jaar lesgaf op een basisschool in Vlijmen, had online seksuele contacten met zeker zeventig kinderen. De leraar uit Vlijmen had maar liefst 439 jonge kinderen in zijn Snapchataccount staan.
Deel bericht

Scholieren voortgezet onderwijs werkten derde kwartaal 11 uur per week

06.12.23
Twee derde van de scholieren van 15 jaar en ouder in het voortgezet onderwijs had een bijbaan in het derde kwartaal van 2023. Zij werkten gemiddeld bijna 11 uur in de week, vaak als vakkenvuller, in de bediening of als keukenhulp. De helft van de scholieren met een bijbaan werkte naar eigen zeggen meestal of altijd ’s avonds.
Deel bericht

Dalende vruchtbaarheid sinds 2010: de rol van opleidingsniveau

06.12.23
Sinds 2010 is het totale vruchtbaarheidscijfer in Nederland gedaald. In hoeverre verschilde deze daling tussen vrouwen van verschillende generaties en opleidingsniveaus? De analyse beperkt zich grotendeels tot in Nederland geboren vrouwen.
Deel bericht

Apple Hardware winterdeals

06.12.23
[EduAd] Ontdek de Apple-bundels tijdens de Apple Hardware winterdeals. Geef leerlingen de hardware die bijdraagt aan hun ontwikkeling. Profiteer nu van onze deals!
Deel bericht

Video | Waarom is de leesvaardigheid van veel jongeren zo verslechterd?

06.12.23
De leesvaardigheid in ons land is sterk gedaald. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek onder vijftien jarige leerlingen in het voortgezet onderwijs. De scores dalen al jaren, maar nog nooit zo sterk als deze keer. Eén op de drie vijftien jarigen dreigt zelfs laaggeletterd school te verlaten. Waar komt dat door?
Deel bericht

Vier jaar cel geëist tegen oud-docent voor jarenlang misbruik leerling

06.12.23
Tegen een 65-jarige oud-docent van het Vista College in Heerlen heeft het Openbaar Ministerie Limburg (OM) vier jaar gevangenisstraf geëist voor ernstige zedenfeiten bij een minderjarige leerling gedurende een langere periode.
Deel bericht

Daling leesvaardigheid zet door, AOb roept op tot Deltaplan

06.12.23
De leesvaardigheid van Nederlandse 15-jarigen gaat steeds sneller achteruit. Met lezen behoort Nederland in het nieuwste Pisa-onderzoek tot de allerlaagst scorende Europese landen. “Als we nu niet met een samenhangend Deltaplan dit immense probleem aanpakken, blijven we in het noodweer zitten”, zegt AOb-bestuurder Thijs Roovers.
Deel bericht

Een sterke onderwijsvisie is de sleutel tot het vormgeven van de toekomst van het onderwijs.

05.12.23
Een sterke onderwijsvisie is de sleutel tot het vormgeven van de toekomst van het onderwijs, of je nu een gemeente vertegenwoordigt of een schoolbestuur leidt. Het is een kompas dat niet alleen de richting aangeeft voor de ontwikkeling van het onderwijs, maar ook samenwerking, maatwerk en gelijke kansen bevordert.
Deel bericht

‘Campus van toekomst huisvest ook de praktijk’

05.12.23
e campus als ontmoetingsplaats zal niet zomaar verdwijnen, is de verwachting in het hoger onderwijs. Het fysieke gehalte van de campus, evenals de inrichting ervan en de rol van technologie en duurzaamheid daarbij, hangt echter af van beleidsmatige keuzes en soms moeilijk te voorspellen ontwikkelingen. Dat blijkt uit het eindrapport van het Future Campus-project van SURF.
Deel bericht

Grote groep 10 tot 12-jarigen twijfelt of journalisten eerlijk hun werk doen

05.12.23
Ruim één op de drie 10 tot 12-jarigen heeft twijfels over de manier waarop journalisten verslag doen van wat er in de wereld gebeurt. Dat blijkt uit een poll die door leerlingen werd ingevuld tijdens MediaMasters, de serious game die door ruim 188.000 leerlingen werd gespeeld tijdens de laatste Week van de Mediawijsheid.
Deel bericht

Promotieonderzoek naar zelfoverschatting van kinderen

05.12.23
Jonge kinderen hebben de neiging om hun vaardigheden, begrip, en kennis te overschatten. Tenminste, dit geldt voor westerse kinderen. In haar proefschrift onderzocht Mengtian Xia de zelfoverschatting van kinderen uit Nederland en China. Zowel Nederlandse als Chinese kinderen overschatten hun prestaties op de meeste taken, wat laat zien dat zelfoverschatting geen uniek westers fenomeen is.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)