Bijklussen na pensionering? Pas op voor fiscale domper

28.11.23
Ik ben net 60 geworden en wil na dit schooljaar met pensioen. Wel ben ik van plan om daarna af en toe in te vallen op de basisschool waar ik nu werk. Ik weet hoe hard dat nodig is. Is dat een goed idee, ook fiscaal gezien?
Deel bericht
(advertentie)

Wat is de invloed van de stoplichtmethode op het taakgericht gedrag van leerlingen?

13.10.24
Met de stoplichtmethode kunnen leerkrachten gedragsregels met de kleuren rood, oranje en groen duidelijk maken in de klas. Leerlingen vertonen met die aanpak meer taakgericht en minder storend gedrag. Dit geldt voor leerlingen van verschillende leeftijden en in verschillende onderwijssettings. Het lijkt belangrijk om de stoplichtmethode zorgvuldig te introduceren en te bespreken met de leerlingen.
Deel bericht

Leiden Nationale onderwijsstad 2025

12.10.24
Leiden is vanaf 1 januari 2025 een jaar lang Nationale Onderwijsstad. Stichting Nationale Onderwijsweek, het LEF, Leiden Kennisstad en de gemeente Leiden slaan de handen ineen om een jaar lang de kracht van het Leidse onderwijs zichtbaar te maken.
Deel bericht

Met de beste wil van de wereld was niet met hem samen te werken: docent en TU Delft voor de rechter

12.10.24
Zelfs met de beste wil van de wereld was het voor zijn collega’s onmogelijk om met hem samen te werken. De academicus was niet te bereiken en geregeld onvindbaar, werkte compleet geïsoleerd en beschuldigde zijn hoogleraar en passant van plagiaat. Wat volgde was een arbeidsconflict, dat de TU Delft en de docent uitvochten in de rechtbank.
Deel bericht

Lezen, rekenen en taal na 20 jaar op de schop: 'We moeten het tij keren'

12.10.24
Zelfs met de beste wil van de wereld was het voor zijn collega’s onmogelijk om met hem samen te werken. De academicus was niet te bereiken en geregeld onvindbaar, werkte compleet geïsoleerd en beschuldigde zijn hoogleraar en passant van plagiaat. Wat volgde was een arbeidsconflict, dat de TU Delft en de docent uitvochten in de rechtbank.
Deel bericht

Een vliegende start voor de klas

12.10.24
Drie startende leraren vertellen over hun vliegende start voor de klas. Waarom kozen ze voor het onderwijs? Denken ze over tien jaar nog voor de klas te staan? Om werkelijk een vliegende start te kunnen maken is bescherming van beginners hard nodig.
Deel bericht

Rente op studiefinanciering in 2025 ietsje omhoog

11.10.24
Het rentepercentage volgend jaar op studiefinanciering en studieschulden gaat ietsje omhoog. Voor de meeste studenten wordt het 2,57 procent, tegen 2,56 procent nu. Voor hbo- en universitaire studenten die nog onder het oude stelsel studeerden (voor 2015) en een deel van de mbo-studenten, is de rente gedaald naar 2,21 procent (was 2,95 procent).
Deel bericht

Btg TGO maakt digitale leermaterialen (open) beschikbaar voor mbo-sector

11.10.24
Bedrijfstakgroep Techniek en Gebouwde Omgeving (TGO) van de MBO Raad neemt als eerste btg deel aan een pilot om digitale leermaterialen beschikbaar te maken op één portal. Scholen en bedrijven vinden hier straks alle voor hun belangrijke open, semi-open en commerciële leermaterialen. Deze pilot wordt gerealiseerd in samenwerking met Npuls.
Deel bericht

Antisemitisme in de klas: Hoe docenten het gesprek aangaan

11.10.24
‘We merken de laatste tijd in de gangen dat het woord ‘Jood’ veel vaker als scheldwoord wordt gebruikt. Ook weigeren sommige leerlingen mee te doen in de les wanneer het gaat over de Holocaust.’ Ellen Sterk-Hardeman, docent Engels aan het Zaanlands Lyceum, merkt een toename van antisemitische incidenten op school.
Deel bericht

Spreek jij een woordje Duits? Deze school pakt uit om de taal populairder te maken

11.10.24
Schlagermuziek, lederhosen en pretzels: we weten allemaal dat deze typische dingen aan Duitsland gelinkt zijn. Maar kunnen we de taal ook een beetje spreken? Volgens het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) in ieder geval niet voldoende. Reden voor middelbare school Ubbo Emmius in Stadskanaal om donderdag op Dag van de Duitse Taal flink uit te pakken.
Deel bericht

Ruim 91% van alle examenleerlingen geslaagd voor eindexamen

11.10.24
In schooljaar 2023/2024 is het slagingspercentage van alle examenleerlingen in het reguliere voortgezet onderwijs gestegen naar 91,4%. Dat blijkt uit de examenmonitor van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) die staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) vandaag aan de Twee...
Deel bericht

Oud-minister Dennis Wiersma sluit zich aan bij adviesbureau Galan Groep

10.10.24
Oud-minister Dennis Wiersma heeft een jaar na zijn vertrek uit de Haagse politiek zijn comeback gemaakt in de consultancy. Bij Galan Groep is hij benoemd tot adviseur.
Deel bericht

Pubers en emotionele problemen: rol ouders minder groot dan gedacht

10.10.24
Nieuw onderzoek op de Dag van de Mentale Gezondheid: ouders spelen een kleinere rol in de emotionele ontwikkeling van pubers dan tot nu toe werd gedacht. Caspar van Lissa (Tilburg University) ontwikkelde een vernieuwende machine learning techniek om patronen in, en voorspellers van, het gedrag van jongeren te ontdekken.
Deel bericht

Promovenda strijdt met AOb tegen tijdelijke contracten

10.10.24
Je moet opkomen voor mensen in een zwakkere positie, vindt Lotje Siffels. Daarom zit ze namens de AOb in het arbeidsvoorwaardenoverleg van de Radboud Universiteit. Daar verzet ze zich tegen de grote hoeveelheid 0.7-banen.
Deel bericht

Publicatie OESO rapport Education at a Glance 2024

10.10.24
Het jaarlijkse rapport Education at a Glance (EAG) van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bevat gegevens over onder andere de structuur, financiën en prestaties van het onderwijs in de OESO-landen.
Deel bericht

Stijn legt basis voor werken aan studentenwelzijn in Nederland

10.10.24
Het Trimbos-instituut heeft vanuit het programma Stijn een rapport gepubliceerd: ‘Integraal werken aan studentenwelzijn’. Dit is in samenwerking met het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO).
Deel bericht

Oogorganisaties slaan alarm: steeds meer kinderen bijziend door schermen

10.10.24
Ouders doen te weinig om oogproblemen bij hun kinderen te voorkomen. Daarvoor waarschuwen Nederlandse organisaties die zich in zetten voor ooggezondheid in de eerste Nationale Oogweek.
Deel bericht

Scholieren negeren risico's en blijven massaal vapen: 'Kanker kun je ook zonder krijgen’

10.10.24
Terwijl deskundigen zich grote zorgen maken over de opmars van vapen onder jongeren, lijken de gebruikers niet te malen om de ernstige gevolgen ervan. Vier jongeren vertellen over waarom ze vapen, terwijl ze weten hoe ongezond het is. „Wat er moet gebeuren voor ik stop? Dan moet ik eerst heel ziek worden, denk ik.”
Deel bericht

Op de sportiefste basisschool lukt het wél om kinderen genoeg te laten bewegen: 'Springend de tafel van 3 leren'

10.10.24
Kinderen op de basisscholen sporten steeds minder door een tekort aan gymzalen en een vol lesrooster. Een derde van de scholen voldoet niet aan de wettelijke norm van 90 minuten bewegingsonderwijs per week. "Een zorgwekkende trend."
Deel bericht

Seksueel geweld op Marokkaanse scholen: alarmerend rapport

10.10.24
Een recent rapport van de Marokkaanse Onderwijsraad schetst een verontrustend beeld van seksueel geweld op scholen. Naast problemen als overvolle klassen en gebrekkige infrastructuur, blijkt seksueel geweld een wijdverbreid probleem. Zowel tussen leerlingen onderling als door leraren.
Deel bericht

Minder mensen met studieschuld

10.10.24
Begin 2024 hadden ruim 1,6 miljoen studenten en oud-studenten een studieschuld. Na een stijging in de afgelopen jaren was er in 2024 voor het eerst sinds 2011 een lichte daling van het aantal personen met een studieschuld. Als gevolg van de herinvoering van de basisbeurs voor studenten in het hoger onderwijs in studiejaar 2023-2024 hebben minder studenten een lening aangevraagd. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)