CO2-meters verplicht in alle scholen

05.12.23
Met een beoogde wijziging van het Bouwbesluit 2012 worden CO2-meters in het gehele funderend onderwijs verplicht gesteld voor alle bestaande gebouwen en nieuwbouw. Dat meldt minister Paul.
Deel bericht
(advertentie)

Twist en dans mee met ‘Baila bailalaa’ voor de Koningsspelen 2025!

15.03.25
Kinderen voor Kinderen brengt met Baila bailalaa een swingend Koningsspelen-lied voor 2025! Met het thema ‘twist’ laten 150 kinderen in de clip zien hoe je op jouw manier kunt meedoen. Bekijk nu het lied op het YouTube-kanaal van Kinderen voor Kinderen.
Deel bericht

Kabinet wil samenwerking en regie op onderwijsaanbod

15.03.25
Er moet meer samenwerking komen tussen onderwijsinstellingen en landelijke afstemming over het opleidingsaanbod. De ministerraad heeft op voorstel van minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met toezending van zijn beleidsbrief hierover aan de Tweede Kamer. Een van de grootste...
Deel bericht

Praktijkgericht onderzoek in hbo helpt economie steeds beter

14.03.25
De Vereniging Hogescholen (VH) is blij met het positieve oordeel dat het Rathenau Instituut geeft over het praktijkgericht onderzoek aan hogescholen. “Dat hogescholen volgens het Rathenau Instituut daarmee een steeds grotere rol spelen bij de aanpak van maatschappelijke vraagstukken is een mooi compliment,” zegt VH-voorzitter Maurice Limmen.
Deel bericht

Aantal leerlingen VSO met uitstroomprofiel ‘arbeid’ groeit

14.03.25
Steeds meer leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) verlaten de school met een uitstroomprofiel richting arbeid of vervolgonderwijs. Dit blijkt uit de Themarapportage Gespecialiseerd onderwijs van de PO-Raad en Sectorraad GO.
Deel bericht

Waarom willen jongeren een vuurwapen? 'Ik wilde mezelf beschermen'

14.03.25
Jongeren onder de achttien jaar die met een vuurwapen op straat lopen, of er zelfs een mee naar school nemen. De politie pakt in toenemende mate minderjarigen met vuurwapens op. Maar waarom willen jongeren een vuurwapen?
Deel bericht

UvA stopt voorlopig samenwerking met Israëlische universiteit

14.03.25
De Universiteit van Amsterdam (UvA) legt voorlopig de internationale uitwisseling van studenten stil met de universiteit in Jeruzalem. De samenwerking met partners uit China en Hongarije wordt 'in de huidige vorm of zonder risicodempende maatregelen' voorlopig ook stopgezet.
Deel bericht

Avans+ raadde verpleegkundigen sterk aan niet zwanger te worden

13.03.25
De Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) haalt in een vernietigend rapport uit naar de Bredase hogeschool Avans+. De kritiek gaat over een project waarmee Indonesische verpleegkundigen aan het werk zijn gegaan bij zorginstellingen in Flevoland en Drenthe.
Deel bericht

Kleuters hameren op oude laptop: 400 kinderen moeten door rook school uit

13.03.25
Een lesje recyclen voor kleuters op basisschool de Boschuil in Eindhoven is dinsdag uitgelopen op een wel heel spannend avontuur. Het hele hoofdgebouw van de school met vierhonderd kinderen moest worden ontruimd, vanwege rookontwikkeling. Die rook kwam uit een oude laptop die de kleuters vakkundig aan het demonteren waren.
Deel bericht

Lezing pro-Israëlische activist Rawan Osman aan de Maastricht University is voortijdig beëindigd

13.03.25
De lezing van de pro-Israëlische activist Rawan Osman woensdagavond aan de Maastricht University is voortijdig beëindigd vanwege protest in en buiten de zaal. Dat bevestigt een woordvoerder van de universiteit aan persbureau ANP na berichtgeving van De Telegraaf.
Deel bericht

Doorstroomtoets heeft effect op schooladviezen: 20.000 leerlingen meer naar gemengde brugklas

13.03.25
De invoering van de doorstroomtoets is goed voor de kansen van kinderen uit groep acht. Dat blijkt uit cijfers die deze site heeft opgevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Achtstegroepers krijgen sinds het schooljaar 2023/2024 vaker een gemengd schooladvies dan daarvoor.
Deel bericht

Minister Bruins wil nog geen verplichte stagevergoeding, vreest daling aantal plekken

13.03.25
Studenten krijgen de komende jaren geen recht op een wettelijke financiële vergoeding voor hun stage. Minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Onderwijs (OCW) vreest dat een verplichte vergoeding leidt tot minder stageplekken, vooral bij kleine bedrijven en zelfstandigen.
Deel bericht

Boekenweek van start, leesvaardigheid jongeren blijft zorgenkindje

12.03.25
Deze week wordt voor de negentigste keer de Boekenweek gehouden. De promotieweek van het boek waarin schrijvers door het land toeren, je bij aankoop van een boek het Boekenweekgeschenk krijgt en het roemruchte Boekenbal wordt gehouden.
Deel bericht

Amerikaans ministerie van Onderwijs ontslaat bijna de helft van het personeel

12.03.25
Het totale personeelsbestand krimpt van 4.133 medewerkers toen Donald Trump aantrad als president naar 2.183 medewerkers. De bedoeling is dat het ministerie uiteindelijk helemaal opgeheven wordt.
Deel bericht

Lezing van de pro-Israëlische Rawan Osman aan de Radboud Universiteit verstoord

12.03.25
De geboren Syrische was lang antisemiet, maar werd uiteindelijk zionist. Sinds de aanslag van 7 oktober 2023 spreekt ze zich publiekelijk uit voor Israël. Recent gaf ze een speech voor de Verenigde Naties waarin ze stelde dat Israël niet de hoofdschuldige is aan de situatie in Gaza, maar een aantal andere Arabische landen en Hamas.
Deel bericht

Openbare scholen dempen segregatie

12.03.25
In grote steden hebben openbare en ook protestants-christelijke basisscholen een meer evenredige samenstelling dan andere scholen. Daarmee dempen ze segregatie, in tegenstelling tot met name algemeen bijzondere scholen die segregatie juist versterken.
Deel bericht

Nederlandse klassen zijn rumoerig, terwijl rust leidt tot betere leerprestaties

12.03.25
In Nederlandse klassen in het voortgezet onderwijs is het rumoeriger dan in andere landen. Internationaal gezien scoort Nederland opvallend laag. De Vlaamse hoogleraar pedagogiek Orhan Agirdag deed er onderzoek naar en noemt het zelfs een "structurele gedragscrisis".
Deel bericht

Doug Lemov bezoekt OBS De Vogelenzang in Spijkenisse & Congres ‘Van Goed naar Goud’

12.03.25
Spijkenisse – Op dinsdag 25 maart 2025 krijgt OBS De Vogelenzang in Spijkenisse bijzonder bezoek. Doug Lemov, de Amerikaanse onderwijsexpert en grondlegger van de Uncommon Schools-methode, komt naar Nederland om met eigen ogen te zien hoe deze methode hier wordt toegepast.
Deel bericht

Wat is het effect van vingertellen op getalbegrip, leren optellen en aftrekken, en rekenautomatisering in de onder- en middenbouw?

11.03.25
Vingertellen expliciet stimuleren in de onderbouw om rekentaken op te lossen is effectief voor het getalbegrip en (de automatisering van) optel- en aftrekvaardigheden van leerlingen. In loop van de tijd is vingertellen in de middenbouw daarvoor niet meer effectief. Het gebruik van de vingers sluit dan niet meer aan bij de verwachte rekenontwikkeling. Het laat zien dat de leerlingen de overstap naar het mentale rekenen nog niet hebben gemaakt.
Deel bericht

Filmleraar van het jaar werkt op Geleense basisschool

11.03.25
Nichel Janssen is op het Film Festival Rotterdam uitgeroepen tot Filmleraar van het jaar 2024/2025. Volgens de vakjury liet Nichel zien dat filmonderwijs mogelijk is op elk niveau. Nichel is leraar speciaal basisonderwijs. Hij geeft les aan groep 7/8 van SBO de Diamant in Geleen.
Deel bericht

Drieduizend demonstranten bij start estafettestaking in Leiden: ‘Doe het niet’

11.03.25
Zo’n drieduizend demonstranten stonden vanochtend op de Leidse Garenmarkt om de politiek wéér te laten weten dat ze de bezuiniging op het hoger onderwijs moeten terugdraaien. Leiden trapte daarmee een reeks stakingen door het hele land af. “Het is zo belangrijk om een collectief signaal af te geven.”
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)