Illegale crypto mining-operatie ontdekt in school

05.02.24
Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) heeft twee leidinggevenden van een scholendistrict in de VS aangeklaagd wegens wel heel bijzondere redenen. Deze personen, de assistent-superintendent en de IT-directeur van de scholen, worden ervan beschuldigd een crypto mining-operatie te hebben opgezet binnen de faciliteiten van scholen, waarbij schoolmiddelen en elektriciteit werden gebruikt voor persoonlijk gewin.
Deel bericht
(advertentie)

Meer 15- en 16-jarigen met betaald werk

26.02.24
Het aantal werkende jongeren van 15 tot 27 jaar is in het vierde kwartaal van 2023 met 34 duizend toegenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. 77,9 procent van de jongeren van 15 tot 27 jaar had betaald werk. Vooral de 15- en 16-jarigen gingen in de afgelopen jaren vaker aan het werk.
Deel bericht

KAW combineert appartementen en een basisschool

26.02.24
KAW heeft een hybride gebouw ontworpen met 53 appartementen en een basisschool. Het grote Rotterdamse stadsblok krijgt een vriendelijke uitstraling door de groene baksteen, de zachte plint, de grote ramen, speelse hoekjes en de glijbaan naar buiten. De basisschool is bestemd voor Stichting Epos Onderwijs Rotterdam en is een initiatief van Stichting de Verre Bergen.
Deel bericht

Crowdfunding Belgische youtuber voor Sanda Dia-zaak levert ruim 125.000 euro op

25.02.24
De Belgische youtuber Acid heeft met crowdfunding al meer dan 125.000 euro opgehaald om de boete, de schadevergoeding en proceskosten te kunnen betalen in de Sanda Dia-zaak. Ook gaat hij in hoger beroep tegen de uitspraak waarin hij tot het betalen van een boete en schadevergoeding werd veroordeeld. Dia was bij zijn ontgroening door de studentenclub na twee dagen van ontberingen aan de gevolgen overleden.
Deel bericht

Video | Amsterdamse basisscholen volgen nu een Expeditie 10 les

25.02.24
De koolmees, regenworm en de kauw: allemaal dieren die op ons Expeditie 10 lijstje staan. Expeditie 10 is een initiatief van Vroege Vogels waarbij het idee is dat basisschoolkinderen door heel het land 10 soorten dieren leren te herkennen. Stichting Ecokids, die natuurlessen op basisscholen in Amsterdam verzorgt, biedt daarom nu speciale Expeditie 10 lessen aan. Wij lopen een ochtend mee.
Deel bericht

Opinie | Maak kinderen veerkrachtiger

25.02.24
Woensdag las ik een artikel in Het Parool over de bezorgdheid om suïcide onder jongvolwassenen. Zoals in het artikel werd gequoot: ‘Elke jongere die uit het leven stapt door zelfdoding is een zorgelijk feit.’ De zin die volgde: ‘Jongeren leren op school van alles, maar ze krijgen geen lessen over hoe om te gaan met teleurstellingen in het leven,’ zette mij aan het denken.
Deel bericht

Doe mee met de Maand van de Geschiedenis 2024: ‘Echt nep’!

25.02.24
Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ willen we geschiedenis zo veel mogelijk onder de aandacht brengen bij het grote publiek. Met het thema ‘Echt nep’ plaatsen we dit jaar zaken als propaganda, beeldvorming, nepnieuws en misleiding in historisch perspectief.
Deel bericht

De polarisatie groeit als een gezwel, we rollen bekvechtend richting de afgrond

24.02.24
De grootste crises moeten zich nog aandienen, en we rollen nu al bekvechtend richting de afgrond. Nicolaas Veul vraagt zich af: welke leider grijpt ons bij de kraag?
Deel bericht

Inspectie heeft geen zicht op vierdaagse schoolweek

24.02.24
De Inspectie van het Onderwijs weet niet hoeveel basisscholen een vierdaagse schoolweek hanteren. Volgens de inspectie komt dit doordat scholen niet verplicht zijn dit te melden.
Deel bericht

Belgische scholen azen op leerlingen uit Zeeuws-Vlaanderen

24.02.24
Burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis in Zeeuws-Vlaanderen vindt het 'buiten iedere fatsoensnorm' dat een Belgische onderwijsstichting actief Nederlandse leerlingen werft.
Deel bericht

Zorgen om niet-zindelijke kleuters op basischool: 'Niet de bedoeling dat we luiers verschonen'

24.02.24
Kinderen die naar groep 1 gaan, zijn steeds minder vaak zindelijk. Dat stellen basisschoolleraren tegenover NH en ook bekkenfysiotherapeut Ineke de Gee-de Ridder ziet dat er toenemende problemen zijn op dit gebied. "Vroeger speelde dit probleem veel minder." Het goede nieuws is dat de oplossingen voorhanden zijn.
Deel bericht

Woezel en Pip krijgen een eigen pretpark in Brabant

23.02.24
Het moet een avonturen- en vakantiepark worden rondom de twee hondjes Woezel en Pip. En het bedrijf achter die twee kinderhelden heeft een plek in Brabant voor zo'n park op het oog. Waar precies is nog niet duidelijk. "Maar we willen dat mensen Woezel en Pip ook in het echt kunnen ontmoeten."
Deel bericht

Warm pleidooi voor tweetaligheid

23.02.24
Op Tilburg University is Engels de standaardtaal. Wie daar moeite mee heeft, werd de laatste jaren weggezet als nationalist. AOb-vertegenwoordiger Wim Dubbink neemt het op voor medewerkers die Nederlands willen spreken aan de universiteit.
Deel bericht

CPB: ‘Niet alles kan, scherpe keuzes nodig’

23.02.24
Onder andere op het gebied van onderwijs moet de regering komende jaren scherpe financiële keuzes maken. 'Niet alles kan, en zeker niet tegelijk', benadrukt het CPB.
Deel bericht

Zing Nederlands met me: een muzikale impuls voor de taalontwikkeling

23.02.24
‘Elke leerkracht die vandaag gezongen heeft in de klas, mag zichzelf op de schouder kloppen. Jij hebt een essentiële bijdrage geleverd aan de taalontwikkeling van je leerlingen.’ Dit mooie compliment was onlangs te lezen in een opiniestuk van muziekdocente Ellen Bothof in NRC. Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Welke ‘bijvangst’ brengt een muzikaal intermezzo met zich mee?
Deel bericht

Agressie tegen Vlaams onderwijspersoneel neemt maar liefst met de helft toe: vijf leerkrachten langer dan honderd dagen thuis

23.02.24
In 2023 waren er 78 geregistreerde arbeidsongevallen door agressie tegen onderwijspersoneel. Dat is een stijging van vijftig procent tegenover de 52 gevallen in 2022. Vlaams parlementslid Karolien Grosemans (N-VA) vroeg die cijfers op bij minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Grosemans pleit voor nultolerantie en uitsluiting bij dergelijke feiten.
Deel bericht

Video | Geef nieuwkomersleerlingen ook in het vervolgonderwijs de aandacht die ze verdienen

22.02.24
De situatie in het nieuwkomersonderwijs is in Vlaanderen en Nederland recent heel precair geworden. De grote toestroom aan vluchtelingen, onder meer door de oorlog in Oekraïne, zorgde voor een exponentiële groei van het nieuwkomersonderwijs.
Deel bericht

DUO legt te hoge ov-boetes op, meent rechter

22.02.24
Studenten krijgen al jarenlang te hoge boetes als ze hun ov-kaart niet op tijd stopzetten. Studiefinancier DUO heeft nog niets veranderd na een bijna twee jaar oude uitspraak van de rechter.
Deel bericht

Deze mbo'ers trekken internationale aandacht met hun omgebouwde trekker

22.02.24
Zes Apeldoornse mbo-studenten landbouwtechniek hebben met hun schoolproject internationale aandacht getrokken. Ze bouwden een dieseltrekker om tot een machine zonder CO2-uitstoot. De fabrikant uit India wilde graag weten hóe ze dat in Apeldoorn toch doen.
Deel bericht

Robin koos na de havo bewust voor de bouw: ‘Ik doe wat ik leuk vind’

22.02.24
Robin (17) uit Vorden koos na zijn havo-opleiding bewust voor de bouw. Nadat hij wat klusjes bij vrienden had gedaan en wat metselwerk had verricht in het vakantiehuis van zijn ouders, vond hij een bijbaan bij een timmerfabriek. “Ik wist in havo 3 al dat ik een praktische mbo-opleiding wilde doen.”
Deel bericht

Column | ‘Bijna elke week is er themaweek, tijd voor de Nationale Niksweek!’

22.02.24
Jos Verveen schrijft als meester Jos gastcolumns voor De Havenloods over zijn avonturen in het basisonderwijs. Deze aflevering gaat over de enorme hoeveelheid themaweken en -dagen die worden uitgestort over het onderwijs.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)