Meer autonomie en een projectmatige aanpak kunnen leerlingen helpen hun motivatie niet te verliezen, schrijft Winfried van Gool. Het versterken van executieve functies verdient daarbij aandacht.
Onder de naam 'grietenpresentatie jaartje 23' werd vorig jaar binnen het Utrechtsch Studentencorps (USC) een powerpointpresentatie verspreid met de namen, foto's, adressen en telefoonnummers van zo'n dertig leden van de Utrechtse vrouwenstudentenvereniging UVSV, een zogenaamde bangalijst. De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht eisten excuses en legden het corps sancties op, maar trok die deze week al weer in. Ouders van [...]
Leerdoelen, leeruitkomsten, succescriteria, beroepsrollen, lesdoelen… waar werk je mee? Binnen een school of opleiding wordt vaak met meerdere lagen van leerresultaten gewerkt om zo duidelijk te maken wat je moet kennen, kunnen of aantonen. Al snel gaat het om zoveel lagen dat het een Jenga toren van lagen wordt en er problemen ontstaan. Een overladen curriculum, minder constructieve afstemming en weinig ruimte voor eigenaarschap.
Wetenschappers en masterstudenten die toegang hebben tot gevoelige informatie en technologie moeten gescreend worden, vindt onderwijsminister Eppo Bruins. Zo moeten spionage en diefstal van informatie over de Nederlandse veiligheid voorkomen worden.
Omdat er te weinig leraren zijn voor een volledig lesaanbod, had scholenkoepel Hub Noord-Brabant vorig jaar september al een vierdaagse lesweek ingevoerd voor het Stedelijke VSO in Rosmalen. Die noodmaatregel wordt nu opnieuw verlengd.
De manier waarop de vrijeschool Meander in Nijmegen omgaat met seksuele voorlichting zorgt voor grote onrust. Een lesbische lerares zit ‘ziek’ thuis. Tientallen ouders willen op het schoolplein demonstreren om haar een hart onder de riem te steken en de schooldirectie verbiedt dat.
Sinds vanochtend 8.20 uur was er wederom sprake van een grote DDoS-aanval, gericht op verschillende plekken, geografisch verspreid op ons netwerk. Inmiddels is de aanval weer gestopt.
Het percentage mbo-studenten dat zich veilig voelt op school is verder gedaald, van 96 procent in 2014 naar slechts 81 procent in 2023. Dit blijkt uit de Monitor Integrale Veiligheid, die een breder beeld geeft van de veiligheidssituatie op mbo-scholen. Deze ontwikkeling vraagt om gerichte maatregelen om het veiligheidsgevoel onder studenten te herstellen.
Het schooladvies aan het eind van de basisschool is belangrijk voor de verdere schoolloopbaan en de kansen van leerlingen. Door een passend en kansrijk advies krijgen zij de mogelijkheid om zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen. Onderadvisering belemmert juist hun ontwikkeling en de kansen die zij krijgen. Hoe kun je als onderwijsprofessional onderadvisering voorkomen en kansrijk adviseren?
De Onderwijsraad adviseert strengere en uniforme bekwaamheidseisen voor lerarenopleidingen. Dit zorgt ervoor dat aanstaande leraren, ongeacht hun studieroute, beter voorbereid zijn op het geven van goed onderwijs. Landelijke theorietoetsen en praktijkbeoordelingen moeten garanderen dat afgestudeerden aan de gestelde normen voldoen.
Ongeveer een op de tien basisscholen heeft al zeker tien jaar geen bezoek gekregen van de onderwijsinspectie. Inspecteur-generaal Alida Oppers vertelde dat donderdag tijdens een hoorzitting met kritische Tweede Kamerleden. Die wilden weten waarom de inspectie de eerdere norm om elke vier jaar bij scholen langs te gaan jaren achtereen niet heeft gehaald, zoals het programma Nieuwsuur eind vorig jaar ontdekte.
"Van vlees naar plantaardig aanbod noemen we de eiwittransitie, bijna alle instellingen zijn hier nu plannen voor aan het maken", zegt Reint Jan Renes, lector klimaatpsychologie aan de Hogeschool van Amsterdam. Volgens hem zal vlees eten op een hogeschool of universiteit hetzelfde behandeld worden als roken.
Staatssecretaris Mariëlle Paul van OCW verwacht dat meer scholen die daarvoor in aanmerking komen, School en Omgeving-subsidie zullen aanvragen nu de aanvraagprocedure wordt vereenvoudigd.
Wanneer een kind een ouder heeft met een psychische aandoening of een verslaving, heeft dat grote invloed op zijn of haar leven. Deze kinderen hebben meer hulp en begeleiding nodig, ziet Jellinek Utrecht. Krijgen ze die hulp, dan is te voorkomen dat ze later zelf psychische problemen krijgen. Jellinek organiseert begeleiding voor deze kinderen en hun ouders. Of je nu 22 jaar of vier jaar oud bent, praten helpt.
Hackers die zondag probeerden de computersystemen van de TU Eindhoven aan te vallen, werden volgens vicevoorzitter Patrick Groothuis "op heterdaad betrapt". Sinds de aanval is het netwerk offline en is het onderwijs geschrapt. De universiteit wil de systemen maandag weer online zetten.
De Inspectie van het Onderwijs presenteert op woensdag 16 april 2025 het rapport De Staat van het Onderwijs 2025 tijdens het gelijknamige congres. Op deze dag ontvangt de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het rapport van de Inspecteur generaal van het Onderwijs, Alida Oppers.
De examencommissie van de sociale opleidingen heeft een half jaar na een tentamen de resultaten ervan ongeldig verklaard. De docent zou het beoordelingsformulier niet goed hebben ingevuld. De studenten moeten daardoor nu hun propedeuse inleveren – op één student na, die wordt gematst. Vrijdag gingen ze daartegen in beroep.
Veel belangstellenden waren dinsdagmiddag aanwezig bij de rechtbank in Arnhem. De zaak rondom de Arnhemse leraar (35) die wordt verdacht van het verkrachten van een zesjarig meisje en het vervaardigen en verspreiden van kinderporno diende voor het eerst voor de rechter. Hij was zelf niet aanwezig, maar volgens zijn advocaat heeft hij alle feiten bekend. De man zit sinds 7 oktober in voorarrest.
Het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) maakt zich zorgen om het niveau van het muziekleven in Nederland. Steeds meer muziekscholen sluiten hun deuren doordat gemeenten bezuinigen op cultuur. Dat heeft ook gevolgen voor muziekverenigingen en conservatoria. Er worden steeds minder Nederlandse muziekstudenten aangenomen omdat hun niveau te laag is, stelt het LKCA.
Scholen en kinderen worden dit jaar uitgedaagd om een extra draai te geven aan de Koningsspelen. Of het nu gaat om een kleine aanpassing of een grote verandering, serieus of lekker gek, alles wat kinderen nóg meer in beweging brengt, is welkom.
De TU Eindhoven (TU/e) heeft besloten om de tentamens, die zouden beginnen in de week van 20 januari, een week op te schuiven. "We verwachten, met een slag om de arm, dat komende maandag de netwerk gebonden systemen voor studenten weer voldoende beschikbaar zijn", aldus een woordvoerder.