Omtzigt inspireert Vlaamse Christendemocraten om buitenlandse studenten te weren

07.02.24
Vlaamse christendemocraten willen het aantal internationale geneeskundestudenten beperken om meer ruimte te laten voor Vlaamse studenten. Het is één van de voorstellen van CD&V om het huisartsentekort aan te pakken. Deze plannen zijn deels geïnspireerd door Pieter Omtzigt, zegt de partijvoorzitter Sammy Mahdi.
Deel bericht
(advertentie)

‘Pas op dat quantum de digitale kloof niet vergroot’

03.03.24
Sophie Hermans bouwt mee aan wat een van de grootste uitvindingen van deze eeuw zou kunnen worden: het quantuminternet. "Dit gaat een enorme impact hebben op de hele maatschappij."
Deel bericht

‘Oekraïense taal en cultuur geen taak van Nederlandse scholen’

02.03.24
Het is niet de taak van het formele bekostigde onderwijs om Oekraïense kinderen die in Nederland op school zitten verbinding te laten houden met hun eigen taal en cultuur. Dat benadrukt minister Paul
Deel bericht

De Onderwijsinspectie stelt wanbeheer vast op de TU Delft

01.03.24
De zorg voor medewerkers en de omgang met betrokkenen binnen de TU Delft wordt in ernstige mate verwaarloosd, oordeelt de Onderwijsinspectie. Er is veel sociale onveiligheid op de Delftse universiteit in de vorm van uitsluiting, seksisme, integriteitsschendingen, roddelen, racisme, en pesten - in het bijzonder bij vrouwen.
Deel bericht

Europapa van Joost Klein nu al best bekeken Eurovisie 2024-inzending op YouTube

01.03.24
Na het onthullen van zijn liedje voor het Eurovisiesongfestival, gaat Joost Klein als een speer op grote platformen zoals YouTube en Spotify. 'Europapa' is binnen een dag al de best bekeken Eurovisie 2024-inzending op YouTube.
Deel bericht

Subsidie techniek voor gehele vmbo

01.03.24
De subsidieregeling voor sterk techniekonderwijs wordt verbreed naar het techniekonderwijs in het gehele vmbo. Dat meldt minister Paul.
Deel bericht

Kabinet maakt excuses voor indirecte discriminatie bij controles op de uitwonendenbeurs

01.03.24
Er is sprake geweest van indirecte discriminatie bij de controles van DUO op de uitwonendenbeurs voor studenten. Studenten die in buurten met een hoog aantal inwoners met een migratieachtergrond woonden, hadden een grotere kans om gecontroleerd te worden. Dat schrijft minister Dijkgraaf van Onderwij...
Deel bericht

Amerikaanse overheid kan bij e-mail van Nederlandse overheden en kritieke bedrijven

01.03.24
Nederlandse overheden, zogenoemde "vitale" bedrijven, scholen en in mindere mate zorginstellingen besteden hun maildiensten op grote schaal uit aan Amerikaanse bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS naar het cloudgebruik van ruim 20.000 bedrijven, organisaties en overheden.
Deel bericht

Als man voor de kleuterklas? Voor Daniël is het een bewuste keuze: 'Ligt mij veel meer dan bovenbouw'

01.03.24
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil meer mannelijke docenten op basisscholen. Bij een man voor de klas, wordt al snel aan de bovenbouw gedacht, maar Daniël Baarslag kiest voor de kleuterklas. "Ben de enige man voor deze jonge groep."
Deel bericht

Blog | We bevinden ons al jaren in een leescrisis. Effectief leesonderwijs biedt de oplossing.

01.03.24
Emeritus hoogleraar Cor Aarnoutse werd onlangs geinterviewd in de Volkskrant over de problemen rond begrijpend lezen. In het interview was geen aandacht voor het technisch lezen. Recent Amerikaans onderzoek toont aan dat de belangrijkste knelpunten bij begrijpend lezen volgens de leraren zijn dat 71% van de leerlingen beschikt over een onvoldoende woordenschat om de tekst te begrijpen en 68% van de leerlingen [...]
Deel bericht

Academische vrijheid in Nederland verslechtert verder

01.03.24
Het hiërarchische universitaire bestuur, flexibele contracten, de externe financiering van onderzoek en intimidatie van wetenschappers zorgen voor een verslechtering van de academische vrijheid in Nederland. Griekenland, Polen en Hongarije doen het nog slechter, maar dan volgt Nederland, blijkt uit een nieuwe monitor van het Europese Parlement.
Deel bericht

Online Escape Rooms

01.03.24
[EduAd] De leukste en makkelijkste manier om 21ste eeuwse vaardigheden toe te passen. Aansluitend bij je lessen. De achterblijver wordt nu een held. De alleskunner krijgt eindelijk een uitdaging. Gebruikt door meer dan 20.000 leerkrachten. Nieuw: methodekoppelingen!
Deel bericht

Motie voor meer mannen

01.03.24
De ChristenUnie in de Tweede Kamer komt met een motie waarin de regering wordt opgeroepen om meer mannen voor de klas te krijgen. De motie komt van Kamerlid Don Ceder, die zich hier al langere tijd hard voor maakt.
Deel bericht

Verkiezing Onderwijsboek van het Jaar 2023

29.02.24
In 2023 verschenen weer veel interessante, relevante en waardevolle onderwijsboeken. Welk boek was voor jou het meest van meerwaarde? Wat vond jij hét onderwijsboek van 2023? De LBBO organiseert opnieuw de Verkiezing van het Onderwijsboek van het Jaar. Stem ook!
Deel bericht

Willy Wonka-beleving blijkt gigantische flop: woedende ouders eisen geld terug

29.02.24
Wat een prachtige themabeleving had moeten worden, is uitgelopen op een triest tafereel met woedende klanten. In de Schotse stad Glasgow opende afgelopen weekend de attractie Willy's Chocolate Experience, geïnspireerd op Willy Wonka en Charlie and the Chocolate Factory. De initiatiefnemers beloofden een magische wereld vol fantasierijke decors en speciale effecten.
Deel bericht

Levensbeschouwing | Hemel en Aarde

29.02.24
[EduAd] Van alle dingen die je leert op de basisschool, is leren wie je bent en hoe je je verhoudt ten opzichte de wereld om je heen, het belangrijkst. Dat kan met lessen levensbeschouwing van Hemel en Aarde. Probeer een proefles!
Deel bericht

Blog | Leren van meerkeuzetoetsen?

29.02.24
De Amerikaanse komiek Rodney Dangerfield was bekend om zijn uitspraak ‘Ik krijg geen respect.’ Meestal gevolgd door iets als: “Mijn hond blijft blaffen bij de voordeur. Hij wil niet naar buiten. Hij wil dat ik wegga.” Zo is het ook met meerkeuzevragen (MK-vragen). Ze krijgen geen respect.
Deel bericht

VN slaan alarm over wereldwijde lerarentekorten en roepen op tot actie

29.02.24
Zorg voor concurrerende salarissen, regel inspraak van leraren op onderwijsbeleid, stop met het geven van korte contracten en bescherm de professionele autonomie van docenten. Daarvoor pleiten de Verenigde Naties (VN), die lidstaten oproepen tot actie vanwege de wereldwijde lerarentekorten.
Deel bericht

Voorlezen als tandenpoetsen

29.02.24
Kunnen gedragswetenschappers bijdragen aan de effectiviteit van ouderprogramma’s? Ja, zegt het NRO, dat het Pageturner-programma als kansrijke interventie selecteerde.
Deel bericht

Afscheidscadeau | Mijn schooltijd 2016-2024

29.02.24
[EduAd] Afscheidscadeau voor groep 8. Een prachtig aandenken met het wereldnieuws, hypes en sport uit hun acht basisschooljaren. Voor- en achter in het boek is ruimte voor eigen foto’s en herinneringen!
Deel bericht

Een gereedschapskist van hout maken bereid MBO studenten voor op toekomst in de bouw

29.02.24
In een lokaal van het ROC van Twente in Almelo wordt druk getimmerd, geschuurd en gezaagd. Veertien entree-studenten van mbo-opleidingen uit heel het land hebben de opdracht goed begrepen: Maak een gereedschapskist van hout en plaats je voor de prestigieuze finale van de Skills Heroes: "Het lijkt wel de Olympische Spelen"
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)