Gemiddelde huur studentenkamer nadert de 1000 euro per maand in Amsterdam

09.02.24
Ook in 2023 waren studenten die een kamer vonden in Amsterdam het duurst uit, blijkt uit cijfers van verhuurplatform Kamernet.nl. De gemiddelde huur bedroeg hier vorig jaar 947 euro per maand, terwijl het landelijk gemiddelde op 551 euro lag. Ook het verschil met de gemiddelde huur in andere steden werd een stuk groter.
Deel bericht
(advertentie)

AI in het primair onderwijs

17.03.25
Onderwijsprofessionals gebruiken steeds vaker kunstmatige intelligentie (AI) in het primair onderwijs. Het Arbeidsmarktplatform PO deed een thematische verkenning naar de impact van AI op het werken in het primair onderwijs.
Deel bericht

In 5 stappen naar een effectiever verzuimproces

17.03.25
Verzuimcoördinatie en -registratie zijn niet zuiver administratieve taken. Verzuim kan een signaal zijn dat er iets speelt bij een leerling. Toch wordt verzuimregistratie op veel scholen nog vooral gezien als een administratieve verplichting en niet als een manier om bijvoorbeeld vroegtijdig risico’s te signaleren om zo leerlingen eerder en beter te ondersteunen.
Deel bericht

Krimp dwingt kabinet tot ingreep: studentenaantallen minder bepalend in financiering scholen en universiteiten

17.03.25
Door krimpende studententaantallen dreigt verschraling van het studieaanbod in de regio. Het kabinet ziet zich daarom gedwongen tot een fundamentele ingreep: in de toekomst zijn studentenaantallen niet langer de allesbepalende maatstaf voor financiering. Ook het ‘maatschappelijk belang’ van onderwijs gaat meetellen.
Deel bericht

Opinie | Breng de rust terug in de klas

17.03.25
Een zorgelijk beeld rijst op uit de analyse Gedrag in crisis, die vorige week werd gepubliceerd. De auteurs baseren zich op gegevens uit de zogeheten Pisa-enquête. Nederland scoort belabberd als het gaat om klassikale discipline, van de 81 onderzochte landen belandt het op plek 65. Leerlingen verdienen een serieuze aanpak van dit probleem, dat al te lang sluimert. Leraren, schoolbesturen en ouders: breng de rust terug in de klas.
Deel bericht

In Finland keldert het aantal astmapatiënten, wroeten in de aarde helpt

16.03.25
Finland lijkt een oplossing te hebben gevonden voor het alsmaar stijgende aantal gevallen van astma en allergieën. Om het afweersysteem te trainen, worden kinderen blootgesteld aan bacteriën en schimmels. Dat gebeurt simpelweg door ze structureel in de natuur te laten spelen. Sinds dit als nationaal beleid in 2008 is ingevoerd, keldert het aantal kinderen met chronische aandoeningen.
Deel bericht

Twist en dans mee met ‘Baila bailalaa’ voor de Koningsspelen 2025!

15.03.25
Kinderen voor Kinderen brengt met Baila bailalaa een swingend Koningsspelen-lied voor 2025! Met het thema ‘twist’ laten 150 kinderen in de clip zien hoe je op jouw manier kunt meedoen. Bekijk nu het lied op het YouTube-kanaal van Kinderen voor Kinderen.
Deel bericht

Kabinet wil samenwerking en regie op onderwijsaanbod

15.03.25
Er moet meer samenwerking komen tussen onderwijsinstellingen en landelijke afstemming over het opleidingsaanbod. De ministerraad heeft op voorstel van minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met toezending van zijn beleidsbrief hierover aan de Tweede Kamer. Een van de grootste...
Deel bericht

Praktijkgericht onderzoek in hbo helpt economie steeds beter

14.03.25
De Vereniging Hogescholen (VH) is blij met het positieve oordeel dat het Rathenau Instituut geeft over het praktijkgericht onderzoek aan hogescholen. “Dat hogescholen volgens het Rathenau Instituut daarmee een steeds grotere rol spelen bij de aanpak van maatschappelijke vraagstukken is een mooi compliment,” zegt VH-voorzitter Maurice Limmen.
Deel bericht

Aantal leerlingen VSO met uitstroomprofiel ‘arbeid’ groeit

14.03.25
Steeds meer leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) verlaten de school met een uitstroomprofiel richting arbeid of vervolgonderwijs. Dit blijkt uit de Themarapportage Gespecialiseerd onderwijs van de PO-Raad en Sectorraad GO.
Deel bericht

Waarom willen jongeren een vuurwapen? 'Ik wilde mezelf beschermen'

14.03.25
Jongeren onder de achttien jaar die met een vuurwapen op straat lopen, of er zelfs een mee naar school nemen. De politie pakt in toenemende mate minderjarigen met vuurwapens op. Maar waarom willen jongeren een vuurwapen?
Deel bericht

UvA stopt voorlopig samenwerking met Israëlische universiteit

14.03.25
De Universiteit van Amsterdam (UvA) legt voorlopig de internationale uitwisseling van studenten stil met de universiteit in Jeruzalem. De samenwerking met partners uit China en Hongarije wordt 'in de huidige vorm of zonder risicodempende maatregelen' voorlopig ook stopgezet.
Deel bericht

Avans+ raadde verpleegkundigen sterk aan niet zwanger te worden

13.03.25
De Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) haalt in een vernietigend rapport uit naar de Bredase hogeschool Avans+. De kritiek gaat over een project waarmee Indonesische verpleegkundigen aan het werk zijn gegaan bij zorginstellingen in Flevoland en Drenthe.
Deel bericht

Kleuters hameren op oude laptop: 400 kinderen moeten door rook school uit

13.03.25
Een lesje recyclen voor kleuters op basisschool de Boschuil in Eindhoven is dinsdag uitgelopen op een wel heel spannend avontuur. Het hele hoofdgebouw van de school met vierhonderd kinderen moest worden ontruimd, vanwege rookontwikkeling. Die rook kwam uit een oude laptop die de kleuters vakkundig aan het demonteren waren.
Deel bericht

Lezing pro-Israëlische activist Rawan Osman aan de Maastricht University is voortijdig beëindigd

13.03.25
De lezing van de pro-Israëlische activist Rawan Osman woensdagavond aan de Maastricht University is voortijdig beëindigd vanwege protest in en buiten de zaal. Dat bevestigt een woordvoerder van de universiteit aan persbureau ANP na berichtgeving van De Telegraaf.
Deel bericht

Doorstroomtoets heeft effect op schooladviezen: 20.000 leerlingen meer naar gemengde brugklas

13.03.25
De invoering van de doorstroomtoets is goed voor de kansen van kinderen uit groep acht. Dat blijkt uit cijfers die deze site heeft opgevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Achtstegroepers krijgen sinds het schooljaar 2023/2024 vaker een gemengd schooladvies dan daarvoor.
Deel bericht

Minister Bruins wil nog geen verplichte stagevergoeding, vreest daling aantal plekken

13.03.25
Studenten krijgen de komende jaren geen recht op een wettelijke financiële vergoeding voor hun stage. Minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Onderwijs (OCW) vreest dat een verplichte vergoeding leidt tot minder stageplekken, vooral bij kleine bedrijven en zelfstandigen.
Deel bericht

Boekenweek van start, leesvaardigheid jongeren blijft zorgenkindje

12.03.25
Deze week wordt voor de negentigste keer de Boekenweek gehouden. De promotieweek van het boek waarin schrijvers door het land toeren, je bij aankoop van een boek het Boekenweekgeschenk krijgt en het roemruchte Boekenbal wordt gehouden.
Deel bericht

Amerikaans ministerie van Onderwijs ontslaat bijna de helft van het personeel

12.03.25
Het totale personeelsbestand krimpt van 4.133 medewerkers toen Donald Trump aantrad als president naar 2.183 medewerkers. De bedoeling is dat het ministerie uiteindelijk helemaal opgeheven wordt.
Deel bericht

Lezing van de pro-Israëlische Rawan Osman aan de Radboud Universiteit verstoord

12.03.25
De geboren Syrische was lang antisemiet, maar werd uiteindelijk zionist. Sinds de aanslag van 7 oktober 2023 spreekt ze zich publiekelijk uit voor Israël. Recent gaf ze een speech voor de Verenigde Naties waarin ze stelde dat Israël niet de hoofdschuldige is aan de situatie in Gaza, maar een aantal andere Arabische landen en Hamas.
Deel bericht

Openbare scholen dempen segregatie

12.03.25
In grote steden hebben openbare en ook protestants-christelijke basisscholen een meer evenredige samenstelling dan andere scholen. Daarmee dempen ze segregatie, in tegenstelling tot met name algemeen bijzondere scholen die segregatie juist versterken.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)