Beleid ruime meerderheid scholen in lijn met afspraken over mobieltjes in de klas
10.02.24
80% van de vo-scholen voert al beleid dat in lijn is met de landelijke afspraken over het gebruik van mobiele telefoons in de klas, die sinds 1 januari van dit jaar officieel gelden. Van de scholen waar dit nog niet voor geldt, geeft 90% aan dat zij dit beleid het komende half jaar gaan realiseren. Dit blijkt uit de nulmeting die het Kohnstamm instituut afgelopen november heeft uitgevoerd rond dit thema.
Ruim 20 jaar is MeesterBaan dé plek waar dagelijks nieuwe vacatures in het primair onderwijs verschijnen. Vind eenvoudig de baan die bij je past, solliciteer moeiteloos en ontvang de nieuwste vacatures direct in je mailbox. Alles geregeld met slechts een paar klikken!
Studenten- en jongerenorganisaties voeren vandaag actie voor verplichte stagevergoedingen. Vorige week liet minister Bruins van Onderwijs weten dat een verplichte vergoeding er voorlopig niet in zit, tot onvrede van de studenten en hun vertegenwoordigers.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) moet meer de regie pakken binnen het complexe stelsel van de ICT-basisinfrastructuur voor het funderend onderwijs. Dat adviseren Highberg en Berenschot op basis van gezamenlijk onderzoek.
In een paar dagen tijd werd de video van professor John Friedman dertig miljoen keer bekeken. John the fired anthro prof is een hit op Tiktok. Zijn boodschap veranderde niet, zijn platform wel. Van universiteit, naar een pleintje naar Tiktok en Youtube.
Het aantal besmettingen met mazelen in Nederland is flink toegenomen. Het totaal ligt nu op 108 gevallen. Dat zijn er 45 meer dan twee weken geleden. Onder meer vier basisscholen en een middelbare school zijn door de ziekte getroffen.
Hoogleraar pedagogiek Orhan Agirdag onderzocht en bevestigt een bekend beeld over de Nederlandse scholen. Er wordt redelijk weinig gepest, leerlingen voelen zich en zijn (gelukkig) relatief veilig. Tot zover het goede nieuws. Want Nederlandse leraren moeten vaak wel lang wachten tot het stil is. Ook ordeverstoringen komen veel vaker voor dan in andere landen.
Het kabinet wil de onderlinge concurrentie in het hoger onderwijs afzwakken. Universiteiten en hogescholen krijgen daartoe een wettelijke plicht tot samenwerking, blijkt uit een brief van onderwijsminister Eppo Bruins. AOb-bestuurder Douwe van der Zweep is bezorgd over de plannen. "Als je als minister bovenop de krimp keihard bezuinigt dan komen opleidingen onder druk."
De erfelijke aanleg voor ADHD overlapt met aanleg voor dyslexie en dyscalculie. Dit gedeelde genetische risico is de reden dat leerlingen met ADHD vaker moeite hebben met lezen, spelling, en rekenen. De studie onder 20.000 Nederlandse kinderen werd geleid door psychologen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam.
Het Centrum Kinderhandel & Mensenhandel (CKM) doet onderzoek naar de wijze waarop criminelen leerlingen proberen te ronselen. Dat meldt minister van Justitie en Veiligheid David van Weel in antwoord op Kamervragen.
Voor de sectoren binnen Techniek en Gebouwde Omgeving (TGO) is op initiatief van de bedrijfstakgroep (btg) TGO een portal ontwikkeld om leermaterialen (open) beschikbaar te stellen. De pilot loopt tot en met juni, maar de portal is nu al voor iedereen toegankelijk.
Kinderen krijgen veel meer suiker binnen dan aanbevolen, en de gevolgen daarvan zijn ook na de kindertijd merkbaar. Uit nieuw onderzoek blijkt dat een hoge suikerconsumptie op jonge leeftijd ook op latere leeftijd problemen geeft.
GOpen geeft scholen in het Gespecialiseerd Onderwijs regie over hun leermateriaal dat past bij de leerdoelen en behoeften van leerlingen. Ons doel: een breed, toegankelijk en duurzaam aanbod voor álle leerlingen in het GO. We gaan aan de slag om samen met scholen, experts en leraren, lesmateriaal te ontwikkelen.
Onderwijsprofessionals gebruiken steeds vaker kunstmatige intelligentie (AI) in het primair onderwijs. Het Arbeidsmarktplatform PO deed een thematische verkenning naar de impact van AI op het werken in het primair onderwijs.
Verzuimcoördinatie en -registratie zijn niet zuiver administratieve taken. Verzuim kan een signaal zijn dat er iets speelt bij een leerling. Toch wordt verzuimregistratie op veel scholen nog vooral gezien als een administratieve verplichting en niet als een manier om bijvoorbeeld vroegtijdig risico’s te signaleren om zo leerlingen eerder en beter te ondersteunen.
Door krimpende studententaantallen dreigt verschraling van het studieaanbod in de regio. Het kabinet ziet zich daarom gedwongen tot een fundamentele ingreep: in de toekomst zijn studentenaantallen niet langer de allesbepalende maatstaf voor financiering. Ook het ‘maatschappelijk belang’ van onderwijs gaat meetellen.
Een zorgelijk beeld rijst op uit de analyse Gedrag in crisis, die vorige week werd gepubliceerd. De auteurs baseren zich op gegevens uit de zogeheten Pisa-enquête. Nederland scoort belabberd als het gaat om klassikale discipline, van de 81 onderzochte landen belandt het op plek 65. Leerlingen verdienen een serieuze aanpak van dit probleem, dat al te lang sluimert. Leraren, schoolbesturen en ouders: breng de rust terug in de klas.
Finland lijkt een oplossing te hebben gevonden voor het alsmaar stijgende aantal gevallen van astma en allergieën. Om het afweersysteem te trainen, worden kinderen blootgesteld aan bacteriën en schimmels. Dat gebeurt simpelweg door ze structureel in de natuur te laten spelen. Sinds dit als nationaal beleid in 2008 is ingevoerd, keldert het aantal kinderen met chronische aandoeningen.
Kinderen voor Kinderen brengt met Baila bailalaa een swingend Koningsspelen-lied voor 2025! Met het thema ‘twist’ laten 150 kinderen in de clip zien hoe je op jouw manier kunt meedoen. Bekijk nu het lied op het YouTube-kanaal van Kinderen voor Kinderen.
Er moet meer samenwerking komen tussen onderwijsinstellingen en landelijke afstemming over het opleidingsaanbod. De ministerraad heeft op voorstel van minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met toezending van zijn beleidsbrief hierover aan de Tweede Kamer. Een van de grootste...
De Vereniging Hogescholen (VH) is blij met het positieve oordeel dat het Rathenau Instituut geeft over het praktijkgericht onderzoek aan hogescholen. “Dat hogescholen volgens het Rathenau Instituut daarmee een steeds grotere rol spelen bij de aanpak van maatschappelijke vraagstukken is een mooi compliment,” zegt VH-voorzitter Maurice Limmen.