Bewegingsonderwijs voor kleuters: ze bewegen toch al de hele dag?

19.02.24
Vanaf dit schooljaar zijn alle basisscholen verplicht om voor alle kinderen minstens twee lesuren bewegingsonderwijs te verzorgen, in totaal 90 minuten per week. Het advies luidt om 2 x 45 of 3 x 30 minuten te hanteren. En ja, dit geldt óók voor de groepen 1 en 2.
Deel bericht
(advertentie)

Niet geschikt voor kinderogen

26.05.24
Telefoons, tablets, laptops en tv’s zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse huiskamer. Wat is het effect daarvan op onze ogen? Gaan we slechter zien van veel naar een scherm kijken?
Deel bericht

Tijdpad doorstroomtoets en overgang po-vo schooljaar 2024-2025 bekend

26.05.24
Het tijdpad voor volgend schooljaar van de doorstroomtoets en de overgang naar het vo is bekend. Basisscholen geven hun groep 8-leerlingen een voorlopig schooladvies in de periode vanaf 10 tot en met 31 januari 2025.
Deel bericht

Telefoonverbod op school? Niet voor scholieren uit Echt

25.05.24
Een algeheel telefoonverbod op de middelbare school. Sommige scholen volgen dat advies van de overheid, andere scholen kiezen voor de gulden middenweg en werken met een telefoonzak. Zo ook het Collect College in Echt. Tot blijdschap van leerlingen die niet moeten denken aan een totaal verbod.
Deel bericht

Fysiotherapie-opleiding van Avans+ afgekeurd: 20 studenten blijven met waardeloos diploma achter

25.05.24
De opleiding psychosomatische fysiotherapie bij Avans+ kost 20.000 euro. Maar kort voor hun afstuderen krijgen de studenten te horen dat beroepsorganisatie NFP de kwaliteit ondermaats vindt. De opleiding wordt afgekeurd en hun diploma daarmee waardeloos.
Deel bericht

Leraren willen net als zorgpersoneel compensa­tie long covid: ‘Maatschap­pij draaide door over hun rug’

25.05.24
Ook leraren die door long covid hun baan verloren, hebben recht op compensatie van de overheid. Dat schrijft vakbond CNV in een brief aan het kabinet. Volgens de vakbond hebben leraren tijdens de coroperiode onder risicovolle omstandigheden hun werk gedaan. ,,Dat deden ze omdat we dat als maatschappij van hen vroegen. Hen nu aan hun lot overlaten is volkomen unfair.”
Deel bericht

Nabestaanden schietpartij op basisschool klagen Meta en maker Call of Duty aan

25.05.24
De families van slachtoffers van een schietpartij op een basisschool in Uvalde in Texas dagen Meta en de maker van videogame Call of Duty voor de rechter. Ze stellen dat de techgiganten ook verantwoordelijkheid dragen, omdat de tienerschutter gebruikmaakte van hun producten. De nabestaanden hebben ook nog een rechtszaak aangespannen tegen Daniel Defense, de producent van het geweer dat de 18-jarige dader bij de schietpartij gebruikte.
Deel bericht

Blog | Klachtenregen

25.05.24
Het lijkt een sport te zijn geworden om ieder jaar meer klachten in te dienen dan het jaar daarvoor. We zijn pas halverwege de examenperiode en er zijn meer dan 290.000 klachten ingediend (vorig jaar 312.000). Natuurlijk zullen er veel terechte en gegronde klachten zijn, maar nu al meer dan een kwart miljoen?
Deel bericht

Winnaars Kinderjury 2024 bekend

25.05.24
Thomas van Grinsven en Rutger Vink hebben met hun boek De avonturen van Rutger, Thomas en Paco – Het Pretpark met illustraties van Sabine van der Stadt (Billy Bones) de Kinderjury 2024 gewonnen in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar. In de categorie 10 t/m 12 jaar wint Kevin Hassing met zijn boek Mus en kapitein Kwaadbaard en de wraak van de furie met illustraties van Linde Faas (Luitingh-Sijthoff).
Deel bericht

Aan de slag met… de Europese Parlementsverkiezing!

24.05.24
Deze Aan de slag met…– gaat over de Europese Parlementsverkiezing die op donderdag 6 juni plaatsvindt. In aanloop naar deze verkiezing heeft ProDemos lesmateriaal ontwikkeld over de Europese Unie dat geschikt is voor de bovenbouw van het primair onderwijs, zoals een EU-schoolplaat die we hebben gemaakt met SchoolTV.
Deel bericht

Nederlandse studenten bij beste van Europa, als ze meer keuzetijd krijgen

24.05.24
Als Nederlandse studenten langer de tijd krijgen om hun studie af te ronden, presteren ze ver boven het Europese gemiddelde. Vanwege de verplichte vroege keuze voor een examenprofiel in het voortgezet onderwijs, blijken veel studenten tijdens hun vervolgopleiding te stoppen, te switchen of een tussenjaar te nemen.
Deel bericht

Sticker moet imago mbo opkrikken: 'Zonder vakmensen zijn we nergens'

24.05.24
Onze maatschappij draait voor zestig procent op mbo'ers. De waardering voor hen laat vaak te wensen over, vindt de 23-jarige Jorn Nieuwenhuis die daar graag verandering in wil brengen. Hij doet de koksopleiding bij het mboRijnland en heeft samen met studiegenoten een sticker bedacht voor op producten waar een mbo'er aan heeft meegewerkt.
Deel bericht

Leerling (17) in klas misbruikt door docent, hij ontkent: 'Alles verzonnen'

24.05.24
Tegen de 44-jarige docent R.L. uit Tilburg is donderdag voor de rechtbank in Den Bosch twintig maanden cel geëist voor het seksueel misbruiken van een 17-jarige leerlinge. Dat gebeurde vorig jaar maart toen de man nog les gaf op het Koning Willem I-college in Den Bosch. De docent ontkent dat hij ooit seks met haar heeft gehad.
Deel bericht

Video | De Letterdoes: een gezonde school 'all inclusive'

24.05.24
In 2015 ging de proefperiode van de Gezonde Basisscholen van de Toekomst van start, met als doel gezondheid en gezond gedrag integraal te maken binnen het basisonderwijs. Wetenschappelijk onderzoek door de Universiteit Maastricht heeft nu aangetoond dat de aanpak effectief is, met verbeteringen in BMI, buikomvang, voedingspatronen en welbevinden van de leerlingen.
Deel bericht

‘Bewezen effectief onderwijs? Wat betekent dat eigenlijk?’

24.05.24
De nieuwe coalitiepartijen willen het onderwijs herstellen met onderwijsmethodes die ‘bewezen effectief’ zijn. Ze zouden er echter goed aan doen om niet te stellig te zijn over de beloften van zulke ‘bewezen effectieve aanpakken’, schrijft Fontys-lector Rutger van de Sande. “Het ontbreekt aan onderzoeksbevindingen om pleidooien in die richting te ondersteunen.
Deel bericht

UvA-demonstranten voor de rechter, Spaanse student krijgt maand cel

24.05.24
Zeven betogers stonden vandaag voor de rechter omdat zij twee weken geleden tijdens een pro-Palestijns protest op de Universiteit van Amsterdam geweld tegen de politie zouden hebben gebruikt. Niet alle zaken werden meteen afgerond.
Deel bericht

Funderend onderwijs moet bijna half miljard inleveren

24.05.24
Het beoogde rechtse kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB gaat voor bijna een half miljard euro bezuinigen op het primair en voortgezet onderwijs. Dat blijkt uit de budgettaire bijlage bij het hoofdlijnenakkoord.
Deel bericht

Week van de Opvoeding 7 tot en met 13 oktober 2024

23.05.24
In 2024 organiseert het Nederlands Jeugdinstituut van 7 tot en met 13 oktober weer de Week van de Opvoeding. De Week draait om ontmoeting en uitwisseling van kennis met, voor en door ouders, medeopvoeders en professionals. Dit jaar is het thema 'Opvoedhelden'. Dit zijn medeopvoeders die een belangrijke rol spelen voor een kind, jongere of ouder.
Deel bericht

‘Sociale veiligheid hoger onderwijs vergt onafhankelijk meldpunt’

23.05.24
Studenten hebben vaak weinig vertrouwen in de onafhankelijkheid van ombudsfunctionarissen en klachtencommissies. Daarom moet elke hoger-onderwijsinstelling een centraal, onafhankelijk klachtenloket hebben voor meldingen van sociale onveiligheid. Dat schrijven het ECIO, Stichting Time Out en het ISO in een handreiking. Ze benadrukken het belang van een instellingsbrede aanpak en bepleiten het oprichten van safe spaces.
Deel bericht

Kamerprijzen weer gestegen in studentensteden

23.05.24
De huurprijzen in studentensteden zijn gestegen. De prijzen van kamers en appartementen voor studenten stegen afgelopen jaar met respectievelijk 5,1 procent en 1,9 procent. Dat blijkt uit een rapportage van verhuurplatform Kamernet.
Deel bericht

Discriminatie studenten met migratieachtergrond door DUO groter dan gedacht

23.05.24
Studenten met een migratieachtergrond zijn inderdaad indirect gediscrimineerd door de algoritmes van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dat blijkt uit onafhankelijk vervolgonderzoek in opdracht van de onderwijsorganisatie. Die discriminatie was waarschijnlijk groter dan gedacht.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)