Welke Kamerleden hebben krijt aan hun vingers?

26.04.17
De Commissie OCW bestaat uit vijfentwintig Kamerleden. Zestien daarvan houden zich bezig met de onderscheiden onderwijstaakgebieden PO, VO, SO/Passend Onderwijs, MBO en Leraren en zij zijn voor deze onderwerpen voor hun partij “deskundig” en woordvoerder. Onder hen, sinds 23 maart, twaalf nieuwk...
Deel bericht

In gesprek over de Staat van het Onderwijs

24.04.17
Al 200 jaar schrijft de Inspectie van het Onderwijs een Staat van het Onderwijs. Het heeft een diverse reeks rapporten opgeleverd. Het is prachtig te zien bij de tentoonstelling in het Nationale Onderwijsmuseum.
Deel bericht

Onderwijs2032 uitgekleed: curriculumvernieuwing heet nu herijking

24.04.17
Er waren tijdens de kamerbehandeling van onderwijs2032 maar twee opties: meedenken met een gestript #onderwijs2032 of er mee stoppen en opnieuw beginnen opnieuw en gewoon verder gaan met curriculumonderhoud.
Deel bericht

Waar moet je op letten bij concentratie problemen

24.04.17
Ze blijven komen, de vragen over concentratie problemen. Echter, deze vragen worden met rasse schreden ingehaald door vragen over faalangst. Wat is er toch aan de hand dat kinderen steeds jonger worden doorverwezen met dit soort problemen?
Deel bericht

Kleine kinderen kunnen wel al abstract denken – Piaget had ongelijk!

23.04.17
Wat als, ‘wat als?’ geen grap was, maar de basis voor de denkontwikkeling? István ziet donkere streepjes op de muur waar er voor het slapengaan geen waren.
Deel bericht

Google Earth vernieuwd

21.04.17
Ongetwijfeld heb je het al zo links en rechts gelezen: 'Google Earth' is vernieuwd!! De update is deze week uitgerold en gewoon te bekijken in je browser. Om de nieuwe versie van 'Google Earth' te bekijken is dan weer wel de browser 'Google Chrome' nodig.
Deel bericht

Verklein de tweedeling

20.04.17
De inspectie signaleerde kansenongelijkheid voor kinderen in het onderwijs, deze kansenongelijkheid is één van de oorzaken van een mogelijke tweedeling in de maatschappij. Helaas moet ik bekennen dat ik mee heb gewerkt aan het vergroten van deze tweedeling. Naast inspecteur ben ik namelijk ook oud...
Deel bericht

'The 2016 Night Light Map' - de aarde bij nacht door NASA

20.04.17
Onlangs las ik weer eens een interessant artikel over een prachtige online publicatie van de NASA (National Aeronautics and Space Administration - VS):Maps Mania: 'The 2016 Night Light Map'"NASA has released a new composite map of nighttime satellite images of the Earth. The map is made up of the be...
Deel bericht

Rumoer stoort de taalverwerving, maar een dutje helpt, en andere taalweetjes

19.04.17
Het wordt een kleine traditie, taalweetjes verzamelen in een blog. De volgende vier weetjes vond ik relevant voor het kleuteronderwijs, soms meteen, soms als blik op de toekomst.
Deel bericht

Escaperooms Koningsdag en WOII voor PO en VO

18.04.17
Opgesloten worden in een kamer en proberen daaruit te ontsnappen, dat is wat een escaperoom is. Meester Henk ging aan de slag met dit gegeven en kwam met een nieuw format op Yurls. Meester Henk heeft sinds de lancering niet stil gezeten. Ondertussen zijn er 5 escaperooms: Lente (PO) Koningsdag (PO) ...
Deel bericht

Computational Thinking in een onderzoekend leren project

18.04.17
De afgelopen dagen heb ik nagedacht over hoe je computational thinking kunt integreren binnen een concreet project rondom onderzoekend leren. Daarbij wilde ik als uitgangspunt het artikel van Weintrop et al (2016) nemen dat een voorstel doet om computational thinking te integreren binnen science. Di...
Deel bericht

Nieuwe brochure Kennisnet: 'Onderwijs en auteursrecht, wat mogen scholen wel en niet?'

18.04.17
Er is onlangs een nieuwe brochure verschenen van Kennisnet, de VO-Raad en de PO-Raad:'Onderwijs en auteursrecht, wat mogen scholen wel en niet?'"Mag je volgens het auteursrecht als leraar eigen leermaterialen online delen? Mogen leerlingen teksten van internet gebruiken voor een werkstuk?
Deel bericht

Maak een Bibberspiraal m.b.v. de Micro:bit

17.04.17
Een bibberspiraal is een spel waarbij het de bedoeling is om een ring om een draad voort te bewegen tot aan de andere kant. Als de speler met de ring de draad aanraakt, gaat er een zoemer af en moet de speler opnieuw beginnen.Met behulp van de Micro:bit (beschreven in artikel 228 op deze site) ...
Deel bericht

Hoorzitting Onderwijs2032: Tussen ideologie en wetenschap?

17.04.17
In de eerste hoorzitting over curriculumherziening (lees Onderwijs2032) ging het eigenlijk niet zo zeer over curriculumherziening, maar uiteindelijk over de vraag: gaan we voor een ideologie of voor wat de wetenschap ons leert over lerenprocessen?
Deel bericht

Gespot via de website 'Maps Mania': vijf interessante, mooie interactieve en informatieve wereldkaarten

16.04.17
Wonderbaarlijk wat men tegenwoordig allemaal kan met landkaarten (wereld) op het internet! Via de website 'Maps Mania' spotte ik vier websites met interactieve kaarten waarop je kunt inzoomen, enz.
Deel bericht

Toezicht op leerplicht

14.04.17
In het primair onderwijs doen we momenteel een pilot schoolbezoeken met het thema leerplicht. Dit schooljaar voeren we onderzoek uit in vier steden. Het doel van deze pilot is om te ontdekken hoe we het toezicht op de leerplichtwet zo efficiënt en effectief mogelijk kunnen inzetten.
Deel bericht

Koningsdag op Yurls: werkboekjes, webpaden, escaperoom, liedjes, apps

14.04.17
Op Yurls Koningsdag vind je leuke materialen die je in de aanloop naar Koningsdag kunt gebruiken in de klas. Een kleine greep: Werkboekje Koningsspelen Na de Koningsspelen even ontspannen met puzzels. Werkboekje voor kleuters 12 werkbladen. Webpaden Internetopdrachten van Jack Nowee voor groep 1 t/m...
Deel bericht

4 Portals met (les)materiaal t.b.v. Koningsdag en de Koningsspelen 2017

14.04.17
Besteed je dit jaar in je groep aandacht aan 'Koningsdag' en doet jouw school mee aan de 'Koningspelen', dan vind je op de onderstaande vier portals (les)materiaal over Koningsdag.
Deel bericht

Hoe gebruik je het gratis videobewerkingsprogramma van YouTube?

13.04.17
Wist je dat je jouw zelfgemaakte uitlegfilmpjes die je wellicht op jouw eigen 'YouTube'-kanaal plaatst ook op 'YouTube' kunt bewerken ...?
Deel bericht

Placemat Paasontbijt, Denksleutelles, Paaseierenrace en meer Pasen

11.04.17
Op Yurls Pasen vind je internetopdrachten, werkboekjes, een quiz, online spelletjes, kleurplaten, knutsels en video’s. Misschien vind je de volgende nieuwe downloads interessant: Placemat Paasontbijt Voor school en thuis. Denksleutelles Pasen Geschikt om de Hogere Orde Denkvaardigheden (HOD’...
Deel bericht