Website bouwen? Klik en klaar

03.05.12
Op een van onze laatste ambassadeursdagen gaf Peter Wessel van Kennisnet een workshop over tools waarmee je op een eenvoudige manier websites kan bouwen. Hij noemde de volgende drie mogelijkheden:
- yola.com
- weebly.com
- wix.com
Ik heb zijn workshop met veel interesse gevolgd. En in de week er...
Deel bericht

Schaf de plusgroepen in het basisonderwijs af

27.05.17
Als leerkracht en begeleiders van kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong proberen we het zo goed mogelijk doen: we bedenken uitdagende activiteiten, gaan in op interesse voor lezen en rekenen, stimuleren een groeimindset, betrekken ouders bij de ontwikkeling van hun kind, stellen vragen in de hogere denkorde en denken Outside the Box.
Deel bericht

Ramadan Quiz en werkboekjes

26.05.17
Op Yurls Ramadan vind je werkboekjes, video’s, spelletjes, liedjes, kleurplaten, knutsels en informatie voor het maken van een werkstuk of het houden van een spreekbeurt. Het werkboekje is uitgebreid met achtergrondinformatie over de Ramadan. Nieuw is de quiz. De antwoorden op de vragen zijn t...
Deel bericht

Gezond vertrouwen

24.05.17
Onlangs was ik op een congres voor toezichthouders en daar woonde ik een workshop bij over vertrouwen. Ik merkte dat dit de essentie van ons inspectiewerk raakt. Vertrouwen speelt een belangrijke rol in de afwegingen die we maken als inspecteur. Een van de workshops ging hierover. Waarop baseren we ...
Deel bericht

BON wil alternatief voor de Onderwijscoöperatie

23.05.17
Er is een nieuw initiatief van Beter Onderwijs Nederland (BON) waarin leraren volgens BON werkelijk participeren. Het gaat om de Onderwijs Alliantie Nederland (OAN) die een alternatief moet vormen voor de Onderwijscoöperatie (OC). Samen met Leraren in Actie, de vakbond die ...
Deel bericht

Boosheid is een noodzaak

22.05.17
Al jaren staan hulpvragen over boze kinderen met stip bovenaan de lijst met hulpvragen. En het lijkt wel alsof er ieder jaar meer boze kinderen bij komen en dat ze ook steeds jonger worden.
Deel bericht

De combinatie van politieke ‘waardering’ en werkdruk is uitgewerkt

22.05.17
Dat de werkdruk in het onderwijs hoog is, behoeft inmiddels geen discussie meer. Al jaren geven docenten op allerlei verschillende manieren aan dat het water hen aan de lippen staat. Over oplossingen wordt ook al heel lang gesproken. Wat kunnen we in het onderwijs nu toch doen aan die enorme werkdru...
Deel bericht

App checkt of een foto bewerkt is

22.05.17
Met de app Check-mate kun je bewerkingen in foto's opsporen. De app is bedacht door HKU-studenten voor hun afstudeerproject. Ze willen meer "relativering" en "het idee van perfectie ontkrachten".
Deel bericht

Fidget Spinners

21.05.17
Je hebt het waarschijnlijk al wel meegekregen: de nieuwste rage van dit moment is de Fidget Spinner! Een draaischijfje dat je tussen jouw vingers kunt laten draaien.
Deel bericht

Zomerscholen: gesubsidieerde vercommercialisering?

20.05.17
Jaarlijks doen 45.000 leerlingen in het VO het jaar over. Dat is met zo’n €300 miljoen aan kosten een dure operatie. Staatssecretaris Dekker kwam daarom met een maatregel in de strijd tegen zittenblijvers: hij trekt vanaf de zomer van 2016 €9 miljoen uit om zogeheten zomerscholen te financieren.
Deel bericht

Tijdelijk toegevoegde experts

19.05.17
“Al geruime tijd voordat de inspectie langs zou komen, sprak onze directeur ons erop aan dat we onze administratie in orde moesten maken. Natuurlijk deden we dat braaf. Vervolgens kwam de inspecteur langs en vroeg niet naar mijn administratie. Had ik het daarom helemaal in orde gemaakt?
Deel bericht

Wat je moet weten over de ‘blue whale challenge’

19.05.17
Gekken heb je overal, en broodjes aap geven het leven smaak. Soms komt zoiets samen op een akelige manier. Zo kunnen we de zogenaamde 'blue whale challenge' duiden. Een hoax die een oorsprong heeft, maar verder vooral de sensatiezucht voedt.
Deel bericht

Alles over werkwoorden

18.05.17
Meester Frank heeft een nieuwe pagina aan zijn toch al rijk gevulde Yurls toegevoegd: alles over werkwoorden. Je vindt hier een stappenplan werkwoordspelling, uitlegvideo’s, verwijzingen naar websites waar leerlingen online kunnen oefenen en nog veel meer. Alles over werkwoorden Meester Frank ...
Deel bericht

Mees mijmert

17.05.17
Mijmeringen van een onderwijzer over zijn vak en alles wat daarmee te maken heeft.
Deel bericht

Educatief twitteren in school kan ook

17.05.17
In 2013 overleed ten gevolge van een auto-ongeluk de jonge acteur Paul Walker, bekend van The Fast and the Furious films. Via een Twitteroproep werd aan fans gevraagd als eerbetoon aan Paul in kolonne door Rotterdam te rijden. Dat leverde 190.000 retweets op.
Deel bericht

Word-sjabloon om eigen flashcards te maken

17.05.17
Sjablonen voor het maken van eigen flashcards nu in de webshop van ICT-ideeFlashcards zijn kaartjes die gebruikt worden als leerhulp. Op de voorkant van die kaartjes wordt steeds een woord, een vraag of definitie genoteerd en op de achterkant het antwoord. 
Deel bericht

Een reflectie: Hoe ver mag je als ouder gaan?

17.05.17
Hoe ver (letterlijk!) mag je als ouder gaan wanneer je je kinderen naar school brengt? Welke al dan niet denkbeeldige lijn wordt er voor ouders getrokken?
Deel bericht

'82 mogelijkheden voor kinderen om zelf te leren programmeren' en nog meer...

16.05.17
Leer je jouw leerlingen programmeren of heb je plannen om te beginnen met jouw leerlingen te leren programmeren? Dan moet je een kijken op de website Gamewizards.nl. Hier vind je 82 apps en websites waarmee je direct aan de slag kunt!
Deel bericht

3 Interactieve wereldkaarten over wereldwijde cyberaanvallen in realtime

14.05.17
Afgelopen vrijdagmiddag begon een grootscheepse cyberaanval met gijzelsoftware (ransomware). Die gijzelsofware was door criminelen gejat van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA1).
Deel bericht

Met 'Free Online Image Editor': maak en bewerk je eenvoudig en gratis afbeeldingen

12.05.17
Om plaatjes voor mijn blog te maken, te bewerken (bijvoorbeeld van tekst voorzien), te vergroten, te verkleinen of van twee of meer afbeeldingen één nieuwe afbeelding te maken gebruik ik 'Online Image Editor'. 'Online Image Editor' is een gratis en eenvoudig te bedienen online webapp. J...
Deel bericht

Informatie over de ‘choking game’ (het wurgspel)

12.05.17
Met regelmaat duikt het weer op: kinderen en tieners spelen een of andere variant van het spel waarbij ze flauwvallen. De omstanders vinden dat grappig. Een filmpje wordt gemaakt en online gezet. Hierdoor komen andere kinderen ook weer op een idee. Omdat er dodelijke slachtoffers vallen, is het goed...
Deel bericht