Lesboek Four Freedoms in de klas

22.01.21
Het lesboek Four Freedoms zit boordevol inspiratie om het gedachtegoed van de Roosevelts een vaste plek te geven in het burgerschapsonderwijs van vandaag. Van groep 6 tot en met de 6e, van het VMBO tot het VWO, bij geschiedenis of maatschappijleer, Nederlands of Engels.
Deel bericht

‘Hugo de Groot, de musical’ brengt eerste single uit op streaming media

15.01.21
Hugo de Groot – de musical vertelt het verhaal van één van de grootste denkers die ons land ooit gekend heeft. Hij heeft gestreden voor verdraagzaamheid en vrijheid, thema’s die relevanter zijn dan ooit. Dit terwijl men hem enkel herinnerd aan zijn ontsnapping uit Slot Loevestein in de boekenkist.
Deel bericht

Van de film De Slag om de Schelde kun je leren

31.12.20
De film De Slag om de Schelde wordt verpakt in een nationaal lespakket voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Jongeren leren van Zeeuwse Teuntje en Marinus hoe je in een oorlog soms móet kiezen.
Deel bericht

Ivanka Trump prijst lessen over Joodse geschiedenis Marokko

18.12.20
Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president Donald Trump, juicht het toe dat er op Marokkaanse basisscholen les gegeven gaat worden over de Joods-Marokkaanse geschiedenis. Marokko is hiermee het eerste land in de Arabische wereld dat dit soort lessen gaat aanbieden.
Deel bericht

Minister van Engelshoven neemt Max Havelaar - de graphic novel in ontvangst

25.11.20
In boekhandel Paagman in Den Haag nam Minister van Engelshoven (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vandaag het eerste exemplaar van Max Havelaar - de graphic novel - in ontvangst uit handen van auteur en voormalig conservator van het Multatuli Huis Jos van Waterschoot.
Deel bericht

Vlog 'Anne Frank' wint Europese internetprijzen

20.11.20
Het Anne Frank videodagboek, dat sinds maart op YouTube staat, heeft twee Europese internetprijzen gewonnen. De vijftiendelige videoserie won bij de Lovie Awards de zilveren juryprijs en de publieksprijs voor Video: Entertainment en Sport.
Deel bericht

Onderzoek PO-Raad: keuze nieuwe lesmethode roept vaak fundamentele vragen op

12.11.20
Hoe komen basisscholen tot een keuze voor een nieuwe methode? Waar lopen ze tegenaan, wat gaat er juist goed? En hoe kan het keuzeproces beter ondersteund worden? Dat onderzoekt het Leermiddelen Adviescentrum CLU, in opdracht van de PO-Raad. Het onderzoek loopt nog, maar de onderzoekers delen nu alv...
Deel bericht

Rutte: alle leraren moeten alle spotprenten kunnen laten zien

06.11.20
Premier Rutte nam in zijn wekelijkse persconferentie ruim het woord om te reageren op de ondergedoken leraren van scholen in Rotterdam en Den Bosch. Zij worden bedreigd omdat zij in hun lessen spotprenten lieten zien over moslimextremisme en de profeet Mohammed.
Deel bericht

Docent duikt onder om cartoon in klas

05.11.20
Vijf jaar lang hing er een cartoon in de klas in Rotterdam. Maandag eisten leerlingen verwijdering. De docent is nu ondergedoken.
Deel bericht

Rotterdamse docent bedreigd om spotprent; politie neemt maatregelen

03.11.20
Een docent van het Emmauscollege in Rotterdam-Oosterflank is bedreigd nadat een foto van een spotprent die in een van de lokalen heeft gehangen, viral ging op Instagram. Dat meldt de politie.
Deel bericht

Marcouch begrijpt angst door onthoofding docent: ‘Je moet deze onderwerpen behandelen in de les. Juist nu’

02.11.20
De moord op docent maatschappijleer Samuel Paty bracht een schok teweeg in onderwijsland. Ahmed Marcouch – burgemeester van Arnhem en voormalig docent maatschappijleer- strijdt al jaren tegen radicalisering op scholen en probeert docenten hierbij te ondersteunen. ‘Je hoeft de koran niet van buiten te kennen.’
Deel bericht

Een foto van Paty, de vlag halfstok: zo herdenken scholen vermoorde Franse docent

02.11.20
De herfstvakantie in Frankrijk is voorbij. En dat betekent dat vandaag voor het eerst sinds de moord op docent Samuel Paty de scholen daar weer open zijn. Op de Franse scholen werd de moord herdacht.
Deel bericht

Minuut stilte of vlag halfstok op Nederlandse scholen om vermoorde Franse docent te herdenken

30.10.20
Nederlandse scholen herdenken maandag de vermoorde Franse docent Samuel Paty. Ze houden een minuut stilte, hangen de vlag halfstok of praten met de leerlingen over het belang van de vrijheid van meningsuiting.
Deel bericht

Gezamenlijke verklaring van onderwijsbesturen over moord op Franse docent

27.10.20
Met ontzetting en afschuw hebben de besturen die aangesloten zijn bij Verus, de VO-raad, de PO-Raad, VOS/ABB, VGS, VBS en ISBO kennisgenomen van de onthoofding van de Franse docent en collega Samuel Paty. Zijn inzet voor en zijn geloof in de democratische rechtsstaat heeft hij met de dood moeten bek...
Deel bericht

Je suis professeur

27.10.20
Ook Nederland werd opgeschrikt door de moord op Samuel Paty die Frankrijk schokte. Samuel Paty was leraar geschiedenis aan het Collège de Bois d’Aulne bij Parijs en gaf zijn jaarlijkse lessenserie over burgerschap. Het ging over vrijheid van meningsuiting.
Deel bericht

Kinderen in Gelderland krijgen stripboek over de geschiedenis van hun provincie

27.10.20
Alle basisscholen in Gelderland krijgen een lespakket met daarin een stripboek over de geschiedenis van de provincie. Volgens de makers van het lespakket weten kinderen te weinig over de geschiedenis van hun provincie. Met het stripboek hopen ze daar verandering in te brengen.
Deel bericht

'De Slag om de Schelde' gaat (toch) in première voor Kerst

26.10.20
De makers van de duurste Nederlandse film in jaren, De Slag om de Schelde, laten de film toch voor de Kerst in première gaan. Een opmerkelijke keuze, omdat er vanwege de coronamaatregelen maximaal dertig bezoekers in een bioscoopzaal mogen zitten. De investering van ruim 14 miljoen euro in de Nederlandstalige film kan met die bezoekersaantallen niet worden terugverdiend.
Deel bericht

‘Niet alleen Franse waarden staan op het spel na aanval op leraar, maar ook Nederlandse’

23.10.20
De brute moord op leraar Samuel Paty slaat ook de Franse ambassadeur in Den Haag even uit het lood. ,,Deze aanslag op onze identiteit gaat heel de vrije wereld aan’’, zegt Luis Vassy.
Deel bericht

Daniel geeft geschiedenisles met 70 Lego-poppetjes

22.10.20
De leerlingen van groep 8 van basisschool De Peppelaer in Haarlem krijgen geschiedenisles aan de hand van Lego-figuren. Hun meester, Daniel Ponsen, is gek van het speelgoed en ook van geschiedenis. Daarom heeft hij de twee gecombineerd en een heuse tijdlijn met meer dan 70 Lego-poppetjes van belangrijke personen uit de geschiedenis nagemaakt.
Deel bericht

Veel vragen bij Nederlandse leraren na onthoofding Franse docent

21.10.20
In Frankrijk is vandaag een landelijke herdenking voor de onthoofde leraar maatschappijleer Samuel Paty. De aanslag door een extremistische moslim heeft ook impact op Nederlandse docenten.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)