Rijketeksten.org zet eerste stapjes

20.05.22
Wat zijn rijke teksten, hoe herken je ze en waarom is het belangrijk om ze in het klaslokaal in te zetten? Dit ontdek je op de nieuwe website van de Taalunie: rijketeksten.org. Je vindt hier nu al een dertigtal voorbeelden van rijke teksten, maar we voegen nog tot en met 2024 stelselmatig nieuwe teksten en inspirerende filmpjes toe. De officiële lancering van deze website zal in het najaar gebeuren.
Deel bericht

Nationale Kinderherdenking 4 mei

04.05.22
De Nationale Kinderherdenking 4 mei is een interactieve herdenking voor, door en met alle kinderen van 8 tot 14 jaar in Nederland en wordt op 4 mei vanaf het voorplein van Madurodam live uitgezonden.
Deel bericht

Buddy Vedder krijgt rol in musical over Willem van Oranje

02.05.22
Acteur Buddy Vedder gaat het komend seizoen een hoofdrol spelen in de educatieve musical Willem van Oranje, over het leven van de 'Vader des Vaderlands'. Dat heeft producent Giovanni Sturkenboom van STENT maandag bekendgemaakt. Vedder neemt de rol over van Merijn Oerlemans, die de hoofdrol krijgt in de musical Mees Kees op Kamp.
Deel bericht

De Publieke Tribune: Oorlog in de Klas

01.05.22
Op 5 mei is het 77 jaar geleden dat voor Nederland de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. En hoewel het na al die jaren nog altijd een onuitwisbare plek in ons nationaal bewustzijn heeft, is het voor jongeren van nu ook een periode die steeds verder van hen af komt te staan. Aan geschiedenisleraren de schone taak om de herinnering aan de oorlog in de klas in ieder geval levend te houden, maar hoe doe je dat?
Deel bericht

Meer antisemitische incidenten op scholen

25.04.22
Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) maakt zich zorgen over het toenemend aantal antisemitische incidenten op scholen. Bijna altijd betreft het pestgedrag van medeleerlingen richting kinderen van Joodse afkomst.
Deel bericht

Gebarentaal heeft nu ook gebaar voor 'tot slaaf gemaakte'

21.04.22
In de Nederlandse taal worden slaven steeds vaker 'tot slaaf gemaakten' genoemd. Reden om die term ook te introduceren in de Nederlandse gebarentaal (NGT), dacht een dove museumdocente van het Tropenmuseum. Het nieuwe gebaar wordt uitgebeeld in een video die te zien is tijdens de expositie Things that Matter.
Deel bericht

Blog | Rusland terug naar de jaren ’90 en vroeger

09.04.22
Na Lenin, kwam Stalin en na Stalin nu Poetin. Het Poetinisme en de huidige oorlog zal de klok minstens 25 jaar terugzetten, stellen economen en politicologen. Na de val van het communisme volgde het Gorbatsjov/Jeltsintijdperk, tijdens welke de rijke grondstoffen onder een kleine elite v...
Deel bericht

De Vaandeldrager van Rembrandt begint tournee in Friesland

11.03.22
Het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt gaat vanaf mei een jaar lang op tournee langs twaalf musea in alle Nederlandse provincies. Het schilderij uit de Gouden Eeuw wordt “in elk museum in eigen context gepresenteerd” en er komt lesmateriaal over voor het primair en voortgezet onderwijs.
Deel bericht

De Russische Wereld volgens Vladimir Poetin

06.03.22
De afgelopen week heeft duidelijk gemaakt dat Poetin gelooft in zijn eigen visie op de geschiedenis. Wat is Poetins historische visie, wat klopt er wel en niet van, en waarom zit dit hem zo diep dat het in zijn ogen een oorlog rechtvaardigt?
Deel bericht

Aanpassen verplichte lesstof Indonesië duurt jaren, maar onderwijs pakt door

22.02.22
Het gaat minimaal twee jaar duren voordat scholieren als verplichte examenstof moeten weten dat Nederland structureel buitensporig geweld heeft gepleegd en gedoogd tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949). Dat stelt de overheidspartner Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) dinsdag tegenover NU.nl.
Deel bericht

De nieuwe tv-serie ‘Het verhaal van Nederland’ laat ook de zwarte bladzijden uit onze geschiedenis zien

01.02.22
De tv-serie Het verhaal van Nederland werpt nieuw licht op bekende en onbekende historische verhalen. ‘We hebben gewaakt voor het opgeheven vingertje, maar we proberen wel om mensen na te laten denken over wat er is gebeurd.’
Deel bericht

School in Tennessee verbiedt bekroond stripboek over Holocaust

27.01.22
Een school in de Amerikaanse staat Tennessee heeft de graphic novel Maus, over de Tweede Wereldoorlog, verboden. Dat melden Amerikaanse media. De directie van de school heeft het boek in de ban gedaan omdat er acht scheldwoorden in staan en een afbeelding van een naakt personage.
Deel bericht

Gemeente bemoeide zich intensief met rel rond nazi-kostuums

24.01.22
"Het gaat ver, maar betaalt zich straks wel uit. Dat tikt de Urker communicatieadviseur Cornelis Vlot in een groeps-chat. De andere leden van de app-groep zijn geschiedenisleraar Maarten Post van het Berechja college, gemeenteambtenaar Fred Brouwer en de gemeentelijke jongerenwerker Alie Snoek.
Deel bericht

Eisinga Planetarium dient dossier in voor verkrijgen werelderfgoedstatus

19.01.22
Een Nederlandse afvaardiging heeft dinsdag 18 januari in Parijs de stukken ingeleverd die ertoe moeten leiden dat het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker de werelderfgoed status verkrijgt. Het dossier werd door burgemeester Marga Waanders van de gemeente Waadhoeke (waar Franeker onder valt) overhandigd aan Lazare Eloundou, de nieuwe directeur van het UNESCO World Heritage Centre.
Deel bericht

Nieuw onderzoek met moderne technieken: Joodse notaris verraadde adres Anne Frank

17.01.22
Een onderzoeksteam dat het verraad van Anne Frank met moderne technieken analyseerde, komt na 6 jaar met een eerder nauwelijks onderzochte theorie: volgens het team speelde een Joodse notaris uit lijfsbehoud het adres van het Achterhuis door aan de nazi's.
Deel bericht

Rijksmuseum zet meest gedetailleerde foto ooit van De Nachtwacht online

03.01.22
Het Rijksmuseum heeft vanaf vandaag een foto van De Nachtwacht met een zeer hoge resolutie op de website staan. De afbeelding is samengesteld uit 8430 foto's en is 717 gigapixels groot. Volgens het museum is het een van de grootste en meest gedetailleerde afbeeldingen die ooit van een kunstwerk zijn gemaakt.
Deel bericht

3500 jaar oude mummie farao Amenhotep I digitaal 'uitgepakt'

28.12.21
In Egypte is de mummie van farao Amenhotep I voor het eerst 'uitgepakt' om de koninklijke stoffelijke resten in detail te kunnen onderzoeken. Onderzoekers van de universiteit van Caïro pakten de mummie niet letterlijk uit, maar deden dit digitaal. Een 3D-CT-scan onthulde wat er al die jaren verstopt zat achter de doeken en het masker van de mummie.
Deel bericht

Babydino ontdekt: bijna compleet skelet en voor het eerst in 'vogelhouding'

22.12.21
Wetenschappers hebben in China een fossiel van een dinosaurus-ei gevonden. Bijzonder is dat het embryo een bijna compleet skelet heeft. Ook is het de eerste dinosaurus die gevonden is in dezelfde houding als een vogel.
Deel bericht

Amerikaanse basisschoolleerlingen moesten van docent Holocaust naspelen

20.12.21
Leerlingen van een Amerikaanse basisschool kregen van een docent de opdracht de Holocaust na te spelen. Het ging om leerlingen van tussen de acht en negen jaar oud. De schoolleiding heeft de leraar vrijdag met verlof naar huis gestuurd, meldt The Washington Post maandag.
Deel bericht

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium voorgedragen voor UNESCO Werelderfgoedlijst

11.12.21
nister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker voordragen voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium is het oudste werkende planetarium ter wereld. Dit nog steeds nauwkeurig werkende model van ons zonnestelsel is tussen 1774 en 1781 vervaardigd door de Friese wolfabrikant en zakenman Eise Eisinga.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)