Geschiedeniscanon is goed en genuanceerd, maar nog niet volledig: 'Ik mis Kenau'

23.06.20
Genuanceerd, een mijlpaal: de reacties op de nieuwe canon van de Nederlandse geschiedenis zijn vooral positief. Het is goed dat in deze nieuwe versie meer vrouwen staan, vindt directeur Kaouthar Darmoni van Atria, een kennisinstituut voor vrouwengeschiedenis, maar ze mist er nog wel een paar. "Kenau.
Deel bericht

Verzetsheld Anton de Kom eerste Surinamer met plek in Canon van Nederland

22.06.20
De Surinaamse vrijheidsstrijder en verzetsheld Anton de Kom heeft een plek gekregen in de Canon van Nederland. Hij is de eerste Surinamer die deze eer te beurt valt. De herijkte canon is volgens de opstellers diverser en biedt een internationalere blik op Nederland dan de voorgaande versie.
Deel bericht

Dit is de nieuwe Canon van Nederland

22.06.20
Vanmorgen heeft prof. dr. James Kennedy, voorzitter van de commissie Herijking Canon van Nederland, de nieuwe Canon gepresenteerd aan minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven. De bekendmaking van de vernieuwde Canon van Nederland vond plaats tijdens een perspresentatie in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en werd gelivestreamd voor geïnteresseerden.
Deel bericht

James Kennedy presenteert: de nieuwe canon van Nederland

22.06.20
Op de dag dat hij de nieuwe geschiedeniscanon presenteert aan Nederland komt historicus James Kennedy naar De Tussenruimte. Journalist Bas Mesters interviewt deze decaan van het University College Utrecht, die van de minister van onderwijs de opdracht kreeg om de samenstelling van de nieuwe canon in goede banen te leiden.
Deel bericht

Bedenkers van petitie in gesprek met leraar: wat leerden we over racisme en slavernij?

19.06.20
Hoeveel aandacht is er in geschiedenisboeken voor het slavernijverleden, racisme of bijvoorbeeld arbeidsmigratie? Te weinig, vinden Sohna (18) en Lakiescha (19). Ze starten daarom een petitie om racisme verplicht te behandelen op scholen. En ze krijgen daarin steeds meer steun. Inmiddels hebben ongeveer 60.000 mensen de petitie ondertekend.
Deel bericht

Verzetsheld George Maduro opgenomen in Canon Nederlandse geschiedenis

14.05.20
Wat is de overeenkomst tussen verzetsheld George Maduro en stadhouder Willem van Oranje? Ze staan beiden in de Canon van Nederland, dat in vijftig ‘vensters’ een overzicht biedt van de vaderlandse geschiedenis. Het Haags Historisch Museum droeg Maduro voor en toont zijn uniform.
Deel bericht

'De oorlog in 100 foto's' schetst confronterend beeld van jaren '40-'45

04.05.20
Een verzameling foto's die samen een treffend beeld geven van de oorlogsjaren. Inwoners uit het hele land hebben zich de afgelopen maanden gebogen over foto's uit lokale archieven en uit particuliere fotoalbums. Een jury van burgers en deskundigen koos samen de beste, die vandaag bekend worden in het boek 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's'.
Deel bericht

Digitaal videolespakket: Verhalen in Beeld

22.04.20
Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden in Nederland heeft de organisatie van de Nationale Kinderherdenking 4 mei een alternatief programma samengesteld. Inspringend op het thuisonderwijs en de digitale vormen van lesgeven die in een stroomversnelling zijn geraakt, hebben we en videolespakket voor basisscholieren en (thuis)docenten samengesteld: Verhalen in Beeld.
Deel bericht

'Te weinig aandacht op scholen voor genocide Srebrenica'

19.04.20
Tijdens de geschiedenislessen op basisscholen en in het voortgezet onderwijs is er te weinig aandacht voor de genocide die 25 jaar geleden plaatsvond in Srebrenica. Dat zegt historicus Marc van Berkel.
Deel bericht

Lerarencollectief tutorials

16.04.20
Tips en trucs die je kunt gebruiken om afstandsonderwijs een kwalitatieve duw in de rug te geven. Met korte tutorials van collega-leraren en gerenommeerde onderwijsprofs biedt het Lerarencollectief jullie de helpende hand. De nieuwste tutorial is van Andre Gilara. Welke vragen kan je stellen, welke modellen kan je gebruiken voor de samenhang en hoe kan je zaakvakken aan elkaar koppelen.
Deel bericht

Pandemieën horen erbij – en bepalen vaak genoeg de loop van de wereldgeschiedenis

09.04.20
Pandemieën hebben meer dan eens een hoofdrol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Soms met grote gevolgen. ‘Epidemieën leggen zwakten in onze samenlevingen bloot.’
Deel bericht

Zoeken naar prehistorische grafheuvels vanuit je luie stoel

06.04.20
Op zoek naar eeuwenoude grafheuvels, karrensporen of prehistorische akkers op de Utrechtse Heuvelrug: daar hoef je vanaf vandaag je huis niet meer voor uit. In het project Erfgoed Gezocht kan iedereen op digitale hoogtekaarten meespeuren naar zulke overblijfselen uit een ver verleden.
Deel bericht

'Anne Frank' vlogt over tijd in Achterhuis in nieuwe YouTube-serie

31.03.20
Wat als Anne Frank voor haar 13e verjaardag een camera had gekregen in plaats van een dagboek? Met die gedachte maakte de Anne Frank Stichting de YouTube-serie het Anne Frank Videodagboek. Daarin schrijft Anne niet, maar vlogt ze over de periode in het Achterhuis. De eerste aflevering staat vandaag online.
Deel bericht

Game-oproep RamVrie! (= Helemaal Vrij)

30.03.20
Team RamVrie! heeft de VRIJHEIDSkwartetGAME RamVrie! ontwikkeld. Naast de werelden thuis en school, leven kinderen en jongeren in de werelden van internet, sport, muziek, televisie en cultuur. Wat betekent vrijheid voor hun idolen?
Deel bericht

‘De brief voor de koning’ is nu een Netflix-serie

20.03.20
Tonke Dragts (89) bijna zestig jaar oude bestseller De brief voor de koning is vanaf vrijdag 20 maart wereldwijd te zien op Netflix. ‘Als ik jonger was geweest, had ik het jullie veel moeilijker gemaakt.’
Deel bericht

Slavernij en kolonialisme prominent in schoolboeken

28.02.20
Lesmethoden over geschiedenis in het voortgezet onderwijs besteden veel aandacht aan slavernij en kolonialisme. Dat concludeert het Historisch Nieuwsblad op basis van eigen onderzoek. Aan het slavernijverleden wordt zelfs twee keer zo veel ruimte gegeven als aan de Holocaust.
Deel bericht

De ideale canon is een bewegende canon

18.02.20
Eén plek voor een nationaal historisch museum: is dat van deze tijd? Een canon is juist veranderlijk.
Deel bericht

Nog een mensensoort ontdekt in ons DNA

13.02.20
We kennen allemaal de neanderthaler, een uitgestorven mensensoort die voor een heel klein percentage in ons DNA zit. Wetenschappers hebben nu bewijs gevonden dat er nóg zo'n mensensoort in ons voortleeft. Overblijfselen van dit menstype zijn mogelijk nog niet gevonden.
Deel bericht

De grootste misverstanden over de Vikingen

01.02.20
Bij Vikingen denken we aan woeste Scandinaviërs die plunderend door West-Europa voeren. Dit klopt, maar toch ook weer niet. Het boek Wij Vikingen geeft de laatste inzichten over de Vikingen en wat hun relatie was met Nederland.
Deel bericht

Vernietigingskamp Sobibór heeft nu een gezicht

28.01.20
In Duitsland zijn onbekende foto's gepubliceerd van het nazi-vernietigingskamp Sobibór. Dat is bijzonder, want tot nu toe waren er maar twee foto's van dit kamp bekend.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)