Eisinga Planetarium dient dossier in voor verkrijgen werelderfgoedstatus

19.01.22
Een Nederlandse afvaardiging heeft dinsdag 18 januari in Parijs de stukken ingeleverd die ertoe moeten leiden dat het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker de werelderfgoed status verkrijgt. Het dossier werd door burgemeester Marga Waanders van de gemeente Waadhoeke (waar Franeker onder valt) overhandigd aan Lazare Eloundou, de nieuwe directeur van het UNESCO World Heritage Centre.
Deel bericht

Nieuw onderzoek met moderne technieken: Joodse notaris verraadde adres Anne Frank

17.01.22
Een onderzoeksteam dat het verraad van Anne Frank met moderne technieken analyseerde, komt na 6 jaar met een eerder nauwelijks onderzochte theorie: volgens het team speelde een Joodse notaris uit lijfsbehoud het adres van het Achterhuis door aan de nazi's.
Deel bericht

Rijksmuseum zet meest gedetailleerde foto ooit van De Nachtwacht online

03.01.22
Het Rijksmuseum heeft vanaf vandaag een foto van De Nachtwacht met een zeer hoge resolutie op de website staan. De afbeelding is samengesteld uit 8430 foto's en is 717 gigapixels groot. Volgens het museum is het een van de grootste en meest gedetailleerde afbeeldingen die ooit van een kunstwerk zijn gemaakt.
Deel bericht

3500 jaar oude mummie farao Amenhotep I digitaal 'uitgepakt'

28.12.21
In Egypte is de mummie van farao Amenhotep I voor het eerst 'uitgepakt' om de koninklijke stoffelijke resten in detail te kunnen onderzoeken. Onderzoekers van de universiteit van Caïro pakten de mummie niet letterlijk uit, maar deden dit digitaal. Een 3D-CT-scan onthulde wat er al die jaren verstopt zat achter de doeken en het masker van de mummie.
Deel bericht

Babydino ontdekt: bijna compleet skelet en voor het eerst in 'vogelhouding'

22.12.21
Wetenschappers hebben in China een fossiel van een dinosaurus-ei gevonden. Bijzonder is dat het embryo een bijna compleet skelet heeft. Ook is het de eerste dinosaurus die gevonden is in dezelfde houding als een vogel.
Deel bericht

Amerikaanse basisschoolleerlingen moesten van docent Holocaust naspelen

20.12.21
Leerlingen van een Amerikaanse basisschool kregen van een docent de opdracht de Holocaust na te spelen. Het ging om leerlingen van tussen de acht en negen jaar oud. De schoolleiding heeft de leraar vrijdag met verlof naar huis gestuurd, meldt The Washington Post maandag.
Deel bericht

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium voorgedragen voor UNESCO Werelderfgoedlijst

11.12.21
nister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker voordragen voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium is het oudste werkende planetarium ter wereld. Dit nog steeds nauwkeurig werkende model van ons zonnestelsel is tussen 1774 en 1781 vervaardigd door de Friese wolfabrikant en zakenman Eise Eisinga.
Deel bericht

Reliek van Sint-Nicolaas naar Amsterdamse Nicolaaskerk

05.12.21
Een heilig stukje bot uit - volgens de overlevering - het geraamte van bisschop Nicolaas van Myra wordt vandaag bijgezet in de Nicolaasbasiliek in Amsterdam. "Sint-Nicolaas komt in feite nu pas echt naar Amsterdam", zegt Rob Polet, diaken van de Nicolaasbasiliek. "En hij blijft."
Deel bericht

Geschiedenisdocent van het Jaar: ‘Overgang middelbare school naar universiteit moet beter’

25.11.21
Radboud-alumnus en middelbareschooldocent Marco van Vemde (35) mag zich sinds kort 'Geschiedenisdocent van het Jaar' noemen. Van Vemde wil het gat tussen voortgezet onderwijs en universiteit dichten.
Deel bericht

Marco van Vemde (35) uit Tiel is Geschiedenisdocent van het Jaar: ‘Dit had ik niet aan zien komen’

15.11.21
Marco van Vemde (35), docent van het Lingecollege uit Tiel, is vandaag gekozen tot Geschiedenisdocent van het Jaar. Dat werd vanmiddag bekend gemaakt tijdens de finale van de verkiezing in het Rijksmuseum in Amsterdam.
Deel bericht

Blog | Over de ‘Revolusie’ en de bekendheid van Multatuli in Indonesië

29.10.21
Bonnie Tryana was een jaar of twaalf toen hij in de boekenkast van zijn grootvader een boek ontdekte met de titel Max Havelaar.  Zijn opa was Nederlands georiënteerd en sprak ook vloeiend Nederlands. Het was de eerste kennismaking van Bonnie met de Nederlandse literatuur...
Deel bericht

'Geschiedenis van Nederlands-Indië is geschiedenis van heel Nederland'

26.10.21
In Nederland is er weinig besef van wat zich allemaal heeft afgespeeld in het voormalige Nederlands-Indië. Zowel jongere als oudere generaties weten er te weinig van af. Dat zei oud-minister Bussemaker van OCW in het radioprogramma Nieuws en Co.
Deel bericht

Leidens Ontzet als prentenboek

16.09.21
Als je de ouders bent van echte, kleine Leidenaartjes, dan kun je er eigenlijk niet vroeg genoeg bij zijn. Je moet je Leidse nageslacht natuurlijk zo snel mogelijk het verhaal van Leidens Ontzet leren. Jonina Olij heeft een prentenboek gemaakt om je daarbij te helpen.
Deel bericht

Joodse vrouw (80) wil in gesprek met Urker jongeren die nazikleding droegen

15.09.21
Een Joodse vrouw (80) uit Amsterdam die meerdere concentratiekampen overleefde, wil in gesprek met de Urker jongeren die in nazi-achtige uniformen over straat gingen afgelopen weekend. Ze wil weten wat het groepje bezielde en wil de jongens bijbrengen wat zij en andere mensen hebben meegemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Deel bericht

15 miljoen dollar voor ambitieus project: komen de "olifant-mammoeten" in het Noordpoolgebied er dan toch écht?

15.09.21
Duizenden jaren na het verdwijnen van wolharige mammoeten komen Amerikaanse wetenschappers met een ambitieus project om de dieren opnieuw in het Noordpoolgebied te laten rondlopen. Het project is niet alleen ambitieus, maar voor het eerst ook concreet.
Deel bericht

Historisch archief vertelt hoe leven van tot slaaf gemaakten eruit zag na hun vrijlating

14.09.21
Hoe ging het verder met de tot slaaf gemaakten in Suriname nadat zij in 1863 vrij kwamen? Naar het antwoord op die vraag gaan historici van de Radboud Universiteit op zoek in een nieuw onderzoek, waarvoor vandaag het startsein wordt gegeven. Samen met vrijwilligers hopen de onderzoekers de bevolking van Suriname tussen 1830 en 1950 in kaart te brengen.
Deel bericht

Neanderthaler Krijn, oudste oer-Nederlander, krijgt een gezicht

06.09.21
Niet meer dan een schedelfragment is er van hem bewaard gebleven, maar toch kunnen we hem vanaf vandaag weer in de ogen kijken: de neanderthaler Krijn. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een reconstructie laten maken van onze oudste landgenoot.
Deel bericht

Het verhaal van de beste vriendin van Anne Frank: 'Tot 1940 was alles fantastisch'

04.09.21
Mijn beste vriendin Anne Frank is de eerste Nederlandse bioscoopfilm over Anne Frank. Het scenario is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Hannah Pick-Goslar. Zij en Anne Frank waren hartsvriendinnen vanaf de kleuterschool.
Deel bericht

Willem van Oranje krijgt eigen musical in gloednieuw theater

01.09.21
Deze week zijn de repetities voor de educatieve en muzikale geschiedenisvoorstelling Willem Junior, over het leven van Willem van Oranje, van STENT Producties gestart gegaan. Naast de first cast, Luuk Haaze en Merijn Oerlemans, waren ook de understudies Jeroen Sigterman, Sem van der Hijden en Thijmen de Koeijer voor deze speciale aftrap aanwezig.
Deel bericht

Nederlands Indië | De 'schuldige collectie'

18.08.21
In het hedendaagse (geschiedenis)onderwijs is het koloniale verleden van Nederland een marginaal onderwerp: veel docenten vinden het moeilijk om maatschappelijk gevoelige thema’s zoals slavernij, racisme en uitbuiting met hun leerlingen te bespreken. Jacques Dane over het beeld van de voormalige kolonie Nederlands-Indië op schoolplaten in het Nationaal Onderwijsmuseum.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)