Neder-Germaanse Limes derde nieuwe Nederlandse werelderfgoed

27.07.21
Nederland heeft er 3 nieuwe historische wereldiconen bij. Met plaatsing op de Werelderfgoedlijst worden zij toegevoegd aan een selectie gebieden die uniek zijn op de wereld. Voor Nederland zijn de Neder-Germaanse Limes – de voormalige grens van het Romeinse Rijk -, de Koloniën van Weldadigheid en...
Deel bericht

Slavernijverleden vast onderdeel van curriculum

02.07.21
Het slavernijverleden en de doorwerking daarvan moeten vast onderdeel worden van het curriculum in alle onderwijsniveaus en vooral ook in de pedagogische opleidingen. Dat vindt het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden.
Deel bericht

'Gerestaureerde Gouden Koets kan ons helpen anders naar het verleden te kijken'

17.06.21
Ruim vijf jaar heeft de restauratie van de Gouden Koets geduurd, maar nu is het klaar. De komende acht maanden kan iedereen die dat wil de koets bekijken in het Amsterdam Museum, waar hij in een glazen behuizing op de binnenplaats tentoongesteld staat.
Deel bericht

Compleet legerkamp uit Tachtigjarige Oorlog blootgelegd in Spijk

03.06.21
"Dit is inderdaad het summum", beaamt archeoloog Eric Norde terwijl hij - zittend op zijn knieën in het zand - met een klein troffeltje een aardewerken pannetje blootlegt. Op de plek waar in Spijk (gemeente Zevenaar) de overnachtingshaven voor schippers moet komen, hebben archeologen een vrijwel compleet legerkamp uit de Tachtigjarige Oorlog aangetroffen. "Dat is echt heel bijzonder."
Deel bericht

Moord op Samuel Paty maakt deel leraren voorzichtiger

03.06.21
Een op de drie docenten geschiedenis en maatschappijleer is sinds de moord op de Franse docent Samuel Paty voorzichtiger geworden in het bespreken van controversiële onderwerpen.
Deel bericht

Lespakket bij film 'De Oost' over Nederlands-Indië: 'Op school nooit over gehad'

14.05.21
Het is de allereerste speelfilm over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog: De Oost, een film van Gouden Kalf-winnaar Jim Taihuttu, is vanaf vandaag te zien. De periode van 1945 tot 1949 in Nederlands-Indië is niet alleen in de filmwereld weinig belicht. Ook in het geschiedenisonderwijs is er volgens de maker te weinig aandacht voor. Voor Taihuttu een belangrijke motivatie om de film te maken.
Deel bericht

Holocaustonderwijs richt zich te veel op burgerschap en te weinig op feiten

05.05.21
Het geschiedenisonderwijs in het Nederlands voortgezet onderwijs en mbo is te vaak gefocust op leren van de Holocaust in plaats van leren over de Holocaust. Dat vertelde HAN-onderzoeker en docent Marc van Berkel in een lezing aan de vooravond van de Dodenherdenking.
Deel bericht

Betty was 9 toen ze zich moest verstoppen voor Duitse soldaten

04.05.21
Het is vandaag 4 mei, de dag van de Dodenherdenking. Speciaal voor het Jeugdjournaal vertelt Betty Metzelaar haar verhaal. Ze is Joods en was pas 9 jaar oud toen ze zich moest verstoppen voor Duitse soldaten.
Deel bericht

Piet Kuijt markeerde stiekem verzetsgraven, vandaag wordt hij geëerd

30.04.21
Verzetslieden die in de Tweede Wereldoorlog op de Waalsdorpervlakte werden geëxecuteerd, hadden voorgoed moeten verdwijnen onder het duinzand in het uitgestrekte natuurgebied. Maar de Duitsers beseften niet dat een Katwijkse helmgrasplanter stiekem de graven markeerde, zodat ze na de oorlog teruggevonden konden worden.
Deel bericht

Dagboek Anne Frank hertaald in eenvoudig Nederlands

22.04.21
Van Het Achterhuis, het dagboek van Anne Frank, is woensdag een versie verschenen specifiek bedoeld voor kinderen tussen de 10 en de 15 jaar die moeite hebben met lezen. ‘Juist voor hen is het belangrijk dat dit wereldberoemde boek beschikbaar is.’
Deel bericht

Opgeknapte replica van VOC-schip Amsterdam terug bij het Scheepvaartmuseum

16.04.21
Het VOC-schip Amsterdam ligt na zeven maanden afwezigheid weer op zijn plek aan de steiger van het Scheepvaartmuseum. De replica van de Oost-Indiëvaarder was in groot onderhoud en dat was ook wel nodig, want het schip was zo lek als een mandje.
Deel bericht

Kaan (11) vertelt het oorlogsverhaal van meneer Bosman (87)

09.04.21
De Tweede Wereldoorlog is lang geleden en er blijven steeds minder mensen over die het zelf hebben meegemaakt. Om te zorgen dat hun verhalen blijven bestaan, is er een speciale verhalendag.
Deel bericht

Nationale Kinderherdenking 4 mei 2021 gaat ondanks corona door

06.04.21
De Nationale Kinderherdenking 4 mei (NKH) en alle herdenkingsactiviteiten in aanloop hiernaar gaan dit jaar door. De Verhalendag op 8 april geeft hiervoor het startsein. Die dag delen vijf sprekers, waaronder Frits Barend, in Madurodam hun familiegeschiedenis met kinderen.
Deel bericht

Voor het eerst in zestig jaar tijd weer Dode Zeerollen aangetroffen in Israël

16.03.21
Archeologen hebben in Israël onderdelen van de Dode Zeerollen gevonden. Het is voor het eerst in circa zestig jaar tijd dat in het land weer onderdelen van de tweeduizend jaar oude Bijbelse documenten zijn gevonden.
Deel bericht

Februaristaking: het enige massale protest tegen Jodenvervolging in Europa

25.02.21
In Amsterdam wordt donderdag de Februaristaking herdacht. Tachtig jaar geleden vond in en rond de hoofdstad de grootste massale openlijke verzetsactie van Europese burgers tegen de Jodenvervolging plaats. Wat gebeurde er precies op 25 en 26 februari 1941?
Deel bericht

Betrek videogames over de Tweede Wereldoorlog in de les

12.02.21
Spelenderwijs kunnen gamers heel wat te weten komen over de Tweede Wereldoorlog. Toch is het beeld dat wordt geschetst in videogames over de oorlog vaak erg eenzijdig, ziet promovendus en fervent gamer Pieter Van den Heede.
Deel bericht

Hoekstra: ‘Openbare scholen hebben moeite met les over Holocaust’

10.02.21
CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra stelt dat er openbare scholen zijn die moeite hebben met onderwijs over de Holocaust. Dat zei hij in de talkshow M in een discussie over ouderverklaringen tegen seksuele diversiteit op reformatorische scholen.
Deel bericht

Lesboek Four Freedoms in de klas

22.01.21
Het lesboek Four Freedoms zit boordevol inspiratie om het gedachtegoed van de Roosevelts een vaste plek te geven in het burgerschapsonderwijs van vandaag. Van groep 6 tot en met de 6e, van het VMBO tot het VWO, bij geschiedenis of maatschappijleer, Nederlands of Engels.
Deel bericht

‘Hugo de Groot, de musical’ brengt eerste single uit op streaming media

15.01.21
Hugo de Groot – de musical vertelt het verhaal van één van de grootste denkers die ons land ooit gekend heeft. Hij heeft gestreden voor verdraagzaamheid en vrijheid, thema’s die relevanter zijn dan ooit. Dit terwijl men hem enkel herinnerd aan zijn ontsnapping uit Slot Loevestein in de boekenkist.
Deel bericht

Van de film De Slag om de Schelde kun je leren

31.12.20
De film De Slag om de Schelde wordt verpakt in een nationaal lespakket voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Jongeren leren van Zeeuwse Teuntje en Marinus hoe je in een oorlog soms móet kiezen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)