Waarom steken we vuurwerk af met Oud en Nieuw?

29.12.19
De laatste jaren klinkt er steeds meer kritiek op het afsteken van vuurwerk rond Oud & Nieuw. Waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?
Deel bericht

Canon van Nederland - Zondag met Lubach

16.12.19
Vanaf 2020 wordt de Canon van Nederland verspreid onder jongeren van Nederland: een overzicht van de vijftig belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis.
Deel bericht

Romeinse Rijksgrens genomineerd als Unesco-werelderfgoed

06.12.19
De Neder-Germaanse Limes – de voormalige grens van het Romeinse Rijk – is een uniek en onvervangbaar monument met universele waarde voor de mensheid. Daarom wordt deze grens door Nederland voorgedragen voor plaatsing op de Unesco Werelderfgoedlijst, maakte minister Van Engelshoven (Cultuur) vand...
Deel bericht

Neanderthaler niet uitgestorven door de moderne mens

06.12.19
Lang dachten we dat de confrontatie met de moderne mens de neanderthaler de kop kostte. Hier is alleen nooit archeologisch bewijs voor gevonden. Nieuw onderzoek laat zien dat hun uitsterven waarschijnlijk een natuurlijk verschijnsel was.
Deel bericht

75 jaar geleden kwam Sinterklaas langs op een tank

05.12.19
Het is vandaag pakjesavond! Ook 75 jaar geleden werd Sinterklaas gevierd, maar dat zag er behoorlijk anders uit dan je nu gewend bent. Zo kwam Sinterklaas in Middelburg in de provincie Zeeland aan met een tank!
Deel bericht

Steeds minder interesse in schoolvakken, cijfergemiddelde daalt

02.12.19
De interesse die scholieren gemiddeld hebben in hun schoolvakken en hun gemiddelde cijfer is de afgelopen jaren gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van studieplatform Qompas onder 170.000 scholieren op de havo en het vwo.
Deel bericht

Vreemde rotatie aarde lost mogelijk eeuwenoud klimaatraadsel op

19.11.19
In eerste instantie lijkt het of er sprake was van uitsterven door klimaatverandering: ruim 160 miljoen jaar geleden, tijdens de Jura, kroop, zwom en vloog er een bonte beestenboel rond in de koele, vochtige wouden in wat nu het noordoosten van China is. Maar toen, in een geologisch gezien zeer korte tijd, werd het warmer en droogde het land uit.
Deel bericht

Online filmpjes over Canon van Nederland, geen boekje

14.11.19
In het regeerakkoord was afgesproken dat alle leerlingen van 18 jaar een boekje zouden krijgen over de Canon van Nederland, maar dat gaat niet door. In plaats van een boekje komen er nu online filmpjes.  .
Deel bericht

'In Europa' vanaf 22 december 2019 op tv, online en in de klas

10.11.19
De VPRO trekt samen met Geert Mak opnieuw door Europa en de Europese geschiedenis. De nieuwe serie pakt de draad op waar de vorige eindigde: in 1999.
Deel bericht

Waarom Nederland in de 3de eeuw opeens leegliep

02.11.19
Ergens in de 3de eeuw verlieten de inwoners – alle inwoners, volgens sommigen – opeens het midden en zuiden van wat nu Nederland is. En dat was niet alleen vanwege het water.
Deel bericht

Hele Surinaamse slavenregister online, 'beste bron om slavernij te snappen'

31.10.19
De Surinaamse slavenregisters zijn vanaf vandaag volledig online beschikbaar via de nationale archieven van Nederland en Suriname. Het eerste deel van de registers, over de periode 1851 tot de afschaffing van de slavernij in 1863, verscheen vorig jaar al. Vanaf vandaag zijn ook de documenten van 1830 tot 1851 in te zien.
Deel bericht

Kinderboekenschrijver Rob Ruggenberg overleden

29.10.19
Kinderboekenschrijver Rob Ruggenberg is overleden. Hij was 73 jaar oud. Ruggenberg werkte jarenlang als journalist voor diverse dagbladen. In 2006 stopte hij daarmee, om zich voltijd te gaan richten op het schrijven van jeugdboeken. Hij schreef vooral historische avonturenromans.
Deel bericht

50.000 jaar geleden maakte een Neanderthaler een werktuig dat bestond uit steen en berkenpek

25.10.19
Zo op het eerste gezicht leek het niet eens zo bijzonder: het stukje steen dat een amateur-archeoloog op de Zandmotor – een kunstmatige zandbank voor de Nederlandse kust – aantrof. Maar vervolgonderzoek wijst nu uit dat het om een wetenschappelijke top vondst gaat.
Deel bericht

Dit is het meest 'onverwoestbare' dier op aarde

25.10.19
Dit is niet zomaar een microscopisch organisme. Dit is een beerdiertje, het meest 'onverwoestbare' beestje op aarde. Beerdiertjes, ook wel waterberen genoemd, kunnen dertig jaar lang zonder eten, in vulkanen leven en het vacuüm in de ruimte weerstaan.
Deel bericht

Opinie | Zonder huiswerk leren leerlingen meer

11.10.19
Geschiedenisdocente Lotte van Dongen geeft geen huiswerk meer op. Ze is liever coach dan controleur van de leerlingen.
Deel bericht

Speciale Jeugdjournaal-site over de bevrijding

06.09.19
Vanaf nu kun je op een speciale site van alles lezen en zien over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederland.De bevrijding duurde ongeveer een jaar en was precies 75 jaar geleden. Toen was er geen vrijheid in Nederland, was er nog geen Jeugdjournaal en konden journalisten ook niet schrijven wat ze wilden. Wij wel. Daarom laten we een jaar lang zien hoe Nederland werd bevrijd.
Deel bericht

Studenten Summa Eindhoven maken prachtboek over oorlog

03.09.19
De verhalen zijn geschreven door eerstejaars MBO-studenten van de opleiding tot sociaal-maatschappelijk dienstverlener. Het boek is in opdracht van de gemeente Eindhoven tot stand gekomen en wordt gratis verspreid onder alle scholen in het basis- en voortgezet onderwijs. Het gaat ook naar alle vestigingen van Vitalis en de Archipel.
Deel bericht

Nieuw: WOII wandeling voor scholen langs ‘oorlogsgebieden’ in Zwolle

29.08.19
Speciaal voor leerlingen uit de hoogste klassen van het BaO en voor klassen van het VO is er een aangepaste versie gemaakt van de ‘Oorlog in Zwolle’ wandeling. Aan de hand van het verhaal van Dolf en Saartje wordt het verhaal van Zwolle in de oorlog voor kinderen en jongeren inzichtelijk gemaakt. Scholen kunnen zich aanmelden via de Stadkamer. https://stadkamer.nl/
Deel bericht

Scholen krijgen lespakket over Slag om de Schelde

28.08.19
Walcherse basisschoolleerlingen verdiepen zich de komende weken in de Slag om de Schelde. Deze militaire operatie rondom de Westerschelde was de grootste op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu, 75 jaar later, krijgen de scholen er een speciaal lespakket over.
Deel bericht

Hoe klonk de taal van Rembrandt?

11.08.19
Ter ere van het Rembrandt-jaar reconstrueerden taalkundigen van het Instituut voor de Nederlandse Taal in Leiden de taal van Rembrandt.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)