Plan: elk dorp in Friesland een eigen canon

11.12.17
De geschiedenis van Nederland ligt vast in een canon. Ook Amsterdam en Friesland hebben er één. Een nieuw project zorgt voor een canon in alle 422 Friese dorpen.
Deel bericht

Museum met videogames opent in oude V&D van Zoetermeer

03.12.17
Pacman, Tetris, Space Invaders en nog veel meer andere videogames kunnen gespeeld worden in het Nationaal Videogame Museum, gevestigd in het Stadshart van Zoetermeer.
Deel bericht

Eerlijker kijken naar ons slavernijverleden

03.12.17
De Zwarte Piet-discussie is weer in alle hevigheid losgebarsten. Steeds meer mensen hebben moeite met het ‘zwart’ van Zwarte Piet. Dat dwingt ons om met andere ogen te kijken naar ons culturele erfgoed en ons eigen koloniale verleden.
Deel bericht

Rijksmuseum geen must, scholieren kunnen ook naar andere 'prachtige' musea

13.11.17
Scholieren kunnen behalve naar het Amsterdamse Rijksmuseum ook een bezoek brengen aan een ander museum in Nederland. Minister Van Engelshoven van Cultuur heeft er bij een debat in de Tweede Kamer op gewezen dat er ook andere musea bezocht kunnen worden.
Deel bericht

Junior Fellowship Profielwerkstukprijs havo-vwo

10.11.17
Het Rijksmuseum organiseert ook dit jaar deze wedstrijd. Maak een fantastisch werkstuk, win 1500 euro studiebeurs en een Traineeship. Uiterlijk inleveren 1 februari 2018.
Deel bericht

Deze geschiedenisleraar gebruikt de nieuwe Call of Duty in zijn lessen

03.11.17
Een van de meest populaire computerspellen, Call of Duty, komt vandaag met een nieuwe game. Voor het eerst in tien jaar is het weer een spel dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. En dat is niet alleen leuk voor fanatieke gamers, maar ook voor de geschiedenisles.
Deel bericht

Gamend door het oude Egypte

29.10.17
Geweld en intrige, slangen en krokodillen, allemaal in de hitte en het zand van Egypte: het is de perfecte cocktail voor een Hollywood film. Of voor een game. Assassin’s Creed: Origins brengt de speler terug naar de Egyptische oudheid. Maar Origins is meer dan een game: het brengt spel en wetenschap samen.
Deel bericht

ChristenUnie wil scheppingsverhaal in openbaar onderwijs

19.10.17
Fractieleider Arie Slob van regeringspartij ChristenUnie wil dat op openbare scholen naast de evolutietheorie van Darwin ook het scheppingsverhaal wordt onderwezen. Dat zegt hij in een vraaggesprek met NU.nl.
Deel bericht

'Niet alleen Wilhelmus, ook Fries volkslied in de klas'

11.10.17
Gedeputeerden in Friesland willen dat de Friese basisschoolleerlingen niet alleen les krijgen over het Wilhelmus, maar ook over het Friese volkslied ofwel het Frysk Folksliet.
Deel bericht

Assassin's Creed krijgt een begeleide tour door het oude Egypte voor het onderwijs

28.09.17
Assassin's Creed wordt meer dan ooit de eerste game die leerkrachten op school tijdens hun lessen kunnen gebruiken. Enkele weken geleden riep de KU Leuven al op om beelden uit de games tijdens de lessen godsdienst te gebruiken.
Deel bericht

Kijk rond (360 graden) in de Canon van Nederland

21.09.17
Aanstaande zaterdag opent in het Openluchtmuseum in Arnhem de Canon van Nederland, een overdekte tentoonstelling over de geschiedenis van Nederland, 'van hunebed tot heden'. De vijftig vensters uit de canon zijn verwerkt in tien tijdvakken, zoals de Romeinse tijd, de Tachtigjarige Oorlog en de Gouden Eeuw.
Deel bericht

60 basisscholen testen vanaf vandaag Momento

20.09.17
Begin dit jaar, tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT), kondigden schoolleveranciers en grote uitgeverijen Momento aan; het eerste overkoepelende digitale, vakoverstijgende en methode-onafhankelijke dashboard voor de leerkrachten in het basisonderwijs.
Deel bericht

Thea Beckmanprijs naar Rob Ruggenberg voor Haaieneiland

17.09.17
In Museumpark Archeon is zaterdagochtend de Thea Beckmanprijs 2017 uitgereikt aan schrijver Rob Ruggenberg voor zijn jeugdboek Haaieneiland. Ook de kinderjury koos voor Haaieneiland als beste jeugdboek.
Deel bericht

Gamen voor de wetenschap

10.09.17
Stel je voor: je wilt iets weten over de geschiedenis, maar in plaats van een boek open te slaan, zet je een VR-bril op. De Tweede Wereldoorlog, de middeleeuwen, of antiek Egypte – het maakt niet uit: met die bril waan jij je in het landschap van welke tijd en welke regio dan ook.
Deel bericht

De ondergang van Pompeï in ongeveer 8 minuten [Animatie]

25.08.17
Op de website Historiek kwam ik de animatie 'Een dag in Pompeii' tegen. Deze animatie toont je in ongeveer acht minuten de ondergang van de Romeinse stad Pompeï aan de voet van de vulkaan de Vesuvius. Door een uitbarsting van de Vesuvius werd de stad Pompei op 24 augustus van het jaar 79 onder...
Deel bericht

Wie heeft het Wilhelmus eigenlijk geschreven..? Weet de computer het..?

23.08.17
De herkomst van de tekst is niet met zekerheid bekend. Hierover bestaan verschillende theorieën. Het Wilhelmus is een geuzenlied en de meeste teksten van geuzenliederen waren anoniem, omdat op het maken van opstandige liederen destijds de doodstraf stond.
Deel bericht

Computer zoekt auteur van het Wilhelmus

20.08.17
Wie dacht dat Filips van Marnix van Sint-Aldegonde (1538-1598) de onomstreden auteur van het Wilhelmus was, heeft het mis. Hoewel de orthodox-gereformeerden dit met veel succes hebben geclaimd, zijn er altijd meerdere kandidaten in omloop geweest voor het auteurschap.
Deel bericht

Entoen.nu vernieuwd

18.08.17
Naast 50 vensters met belangrijke personen, voorwerpen en gebeurtenissen die samen het verhaal van de historische en culturele ontwikkeling van Nederland laten zien, zijn de plaatselijke en regionale canons nu ook onderdeel geworden van entoen.nu. Met de nieuwe functie Mijn Canon heeft iedereen nu de mogelijkheid om via entoen.nu een eigen canon aan te maken.
Deel bericht

Les over Holocaust op school is niet volledig

22.07.17
Middelbare scholieren krijgen geen goede geschiedenislessen over de Holocaust. Zo staat nergens beschreven welke rol Nederlanders speelden bij de Jodenvervolgingen en klopt niet alle informatie. ,,Veel lesmethoden leren jongeren niet kritisch denken.''
Deel bericht

Taalcanon lanceert tweede animatiefilmpje: Hoe sprak de oermens?

02.07.17
Vandaag lanceert het taalcanonteam een animatiefilmpje over de taal van de oermens. Het is het tweede filmpje in een reeks, bedoeld voor het voortgezet onderwijs. De filmpjes geven een korte introductie op een onderwerp uit de taalcanon, en kunnen gebruikt worden als opstapje voor een les over taal in de klas.
Deel bericht