Kinderen in Gelderland krijgen stripboek over de geschiedenis van hun provincie

27.10.20
Alle basisscholen in Gelderland krijgen een lespakket met daarin een stripboek over de geschiedenis van de provincie. Volgens de makers van het lespakket weten kinderen te weinig over de geschiedenis van hun provincie. Met het stripboek hopen ze daar verandering in te brengen.
Deel bericht

'De Slag om de Schelde' gaat (toch) in première voor Kerst

26.10.20
De makers van de duurste Nederlandse film in jaren, De Slag om de Schelde, laten de film toch voor de Kerst in première gaan. Een opmerkelijke keuze, omdat er vanwege de coronamaatregelen maximaal dertig bezoekers in een bioscoopzaal mogen zitten. De investering van ruim 14 miljoen euro in de Nederlandstalige film kan met die bezoekersaantallen niet worden terugverdiend.
Deel bericht

‘Niet alleen Franse waarden staan op het spel na aanval op leraar, maar ook Nederlandse’

23.10.20
De brute moord op leraar Samuel Paty slaat ook de Franse ambassadeur in Den Haag even uit het lood. ,,Deze aanslag op onze identiteit gaat heel de vrije wereld aan’’, zegt Luis Vassy.
Deel bericht

Daniel geeft geschiedenisles met 70 Lego-poppetjes

22.10.20
De leerlingen van groep 8 van basisschool De Peppelaer in Haarlem krijgen geschiedenisles aan de hand van Lego-figuren. Hun meester, Daniel Ponsen, is gek van het speelgoed en ook van geschiedenis. Daarom heeft hij de twee gecombineerd en een heuse tijdlijn met meer dan 70 Lego-poppetjes van belangrijke personen uit de geschiedenis nagemaakt.
Deel bericht

Veel vragen bij Nederlandse leraren na onthoofding Franse docent

21.10.20
In Frankrijk is vandaag een landelijke herdenking voor de onthoofde leraar maatschappijleer Samuel Paty. De aanslag door een extremistische moslim heeft ook impact op Nederlandse docenten.
Deel bericht

Niet alles kan meer, in de klas

21.10.20
Na de onthoofding van een Franse geschiedenisleraar zijn Nederlandse docenten onzeker wat nog wél mag. Lotte Tiesing, docent maatschappijleer op het A. Roland Holst College in Hilversum, kon zondagavond moeilijk in slaap komen.
Deel bericht

Massale demonstraties in Frankrijk: 'Lesgeven kan dus je dood worden'

19.10.20
In verschillende Franse steden zijn gisteren tienduizenden demonstranten de straat opgegaan vanwege de onthoofding van een leraar in een voorstand van Parijs. Intussen wil president Emmanuel Macron dat er nog voor het einde van de herfstvakantie strenge beveiliging komt op Franse scholen.
Deel bericht

Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog deze week gratis verspreid in voortgezet onderwijs

07.10.20
Deze week worden zo’n 10.000 Bosatlassen van de Tweede Wereldoorlog uitgereikt aan scholen in het voortgezet onderwijs in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog is een uitgave van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Noordhof Atlasproducties ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid.
Deel bericht

'Waarom zien we eigenlijk alleen mannen en geen vrouwen in geschiedenisboeken?'

29.09.20
Waarom gaat het in de geschiedenisboeken eigenlijk alleen over mannen en niet over vrouwen, vroegen drie klasgenoten een tijd geleden aan leraar Richard Zuiderveld. De docent geschiedenis had geen antwoord op die vraag en besloot in de archieven te duiken. Het resultaat is het kinderboek Powervrouwen, over prominente vrouwen in de geschiedenis, dat vandaag uitkomt.
Deel bericht

Martine Letterie wint Thea Beckmanprijs met Verboden te vliegen

22.09.20
Martine Letterie heeft met haar boek Verboden te vliegen de Thea Beckmanprijs 2020 gewonnen. De prijs werd zaterdag in het openluchtmuseum Archeon in Alphen aan den Rijn uitgereikt.
Deel bericht

Trump: geld TikTok-deal naar 'patriottisch onderwijs'

21.09.20
President Donald Trump wil 5 miljard dollar van de bedrijven die betrokken zijn bij de vorming van de nieuwe Amerikaanse tak van filmpjes-app TikTok. Dat geld wil hij steken in 'patriottisch' onderwijs, zo vertelde Trump op een campagnebijeenkomst in Fayetteville (North-Carolina).
Deel bericht

Curaçaose slavenregisters online: 'Ben zo blij, er gaan deuren open'

17.08.20
Het Nationaal Archief zet vandaag de slavenregisters van Curaçao op de website. Daarmee wordt het voor iedereen mogelijk om onderzoek te doen, bijvoorbeeld naar de geschiedenis van voorouders.
Deel bericht

Geschiedeniscanon is goed en genuanceerd, maar nog niet volledig: 'Ik mis Kenau'

23.06.20
Genuanceerd, een mijlpaal: de reacties op de nieuwe canon van de Nederlandse geschiedenis zijn vooral positief. Het is goed dat in deze nieuwe versie meer vrouwen staan, vindt directeur Kaouthar Darmoni van Atria, een kennisinstituut voor vrouwengeschiedenis, maar ze mist er nog wel een paar. "Kenau.
Deel bericht

Verzetsheld Anton de Kom eerste Surinamer met plek in Canon van Nederland

22.06.20
De Surinaamse vrijheidsstrijder en verzetsheld Anton de Kom heeft een plek gekregen in de Canon van Nederland. Hij is de eerste Surinamer die deze eer te beurt valt. De herijkte canon is volgens de opstellers diverser en biedt een internationalere blik op Nederland dan de voorgaande versie.
Deel bericht

Dit is de nieuwe Canon van Nederland

22.06.20
Vanmorgen heeft prof. dr. James Kennedy, voorzitter van de commissie Herijking Canon van Nederland, de nieuwe Canon gepresenteerd aan minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven. De bekendmaking van de vernieuwde Canon van Nederland vond plaats tijdens een perspresentatie in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en werd gelivestreamd voor geïnteresseerden.
Deel bericht

James Kennedy presenteert: de nieuwe canon van Nederland

22.06.20
Op de dag dat hij de nieuwe geschiedeniscanon presenteert aan Nederland komt historicus James Kennedy naar De Tussenruimte. Journalist Bas Mesters interviewt deze decaan van het University College Utrecht, die van de minister van onderwijs de opdracht kreeg om de samenstelling van de nieuwe canon in goede banen te leiden.
Deel bericht

Bedenkers van petitie in gesprek met leraar: wat leerden we over racisme en slavernij?

19.06.20
Hoeveel aandacht is er in geschiedenisboeken voor het slavernijverleden, racisme of bijvoorbeeld arbeidsmigratie? Te weinig, vinden Sohna (18) en Lakiescha (19). Ze starten daarom een petitie om racisme verplicht te behandelen op scholen. En ze krijgen daarin steeds meer steun. Inmiddels hebben ongeveer 60.000 mensen de petitie ondertekend.
Deel bericht

Verzetsheld George Maduro opgenomen in Canon Nederlandse geschiedenis

14.05.20
Wat is de overeenkomst tussen verzetsheld George Maduro en stadhouder Willem van Oranje? Ze staan beiden in de Canon van Nederland, dat in vijftig ‘vensters’ een overzicht biedt van de vaderlandse geschiedenis. Het Haags Historisch Museum droeg Maduro voor en toont zijn uniform.
Deel bericht

'De oorlog in 100 foto's' schetst confronterend beeld van jaren '40-'45

04.05.20
Een verzameling foto's die samen een treffend beeld geven van de oorlogsjaren. Inwoners uit het hele land hebben zich de afgelopen maanden gebogen over foto's uit lokale archieven en uit particuliere fotoalbums. Een jury van burgers en deskundigen koos samen de beste, die vandaag bekend worden in het boek 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's'.
Deel bericht

Digitaal videolespakket: Verhalen in Beeld

22.04.20
Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden in Nederland heeft de organisatie van de Nationale Kinderherdenking 4 mei een alternatief programma samengesteld. Inspringend op het thuisonderwijs en de digitale vormen van lesgeven die in een stroomversnelling zijn geraakt, hebben we en videolespakket voor basisscholieren en (thuis)docenten samengesteld: Verhalen in Beeld.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)