Fossielen bevestigen: er was geen ‘oerknal van het leven’

15.03.19
Canadese onderzoekers hebben een nieuwe fossielenvindplaats in de Rocky Mountains ontdekt. De versteende zeedieren die hier in de schalie zitten bieden een kijkje in de allervroegste evolutie van het leven op aarde, en bevestigen dat de ‘Cambrische explosie’ een achterhaald begrip is.
Deel bericht

'Bloedstollende' online expositie over Middelburgse slavenhandel wint landelijke geschiedenisprijs

13.02.19
Feitelijk, informatief, niet sentimenteel en toch bloedstollend. De verhalende website Handelaar in slaven van het Zeeuws Archief in Middelburg heeft de Geschiedenis Online Prijs 2019 gewonnen.Volgens de jury vertelt het archief een belangrijk en controversieel verhaal op een bijzonder meeslepende manier aan de hand van een oud scheepslogboek. De website is een soort online expositie
Deel bericht

Tante Roosje

30.01.19
Deze educatieve site - voor PO en VO - is gebaseerd op het verhaal van de joodse Roosje Glaser zoals beschreven door haar neef Paul Glaser in Dansen met de vijand. Het oorlogsgeheim van tante Roosje. Aan de hand van uniek bronmateriaal komen de leerlingen op een vernieuwende wijze in aanraking met de Shoah.
Deel bericht

We wilden geschiedenis weer interessant maken

29.01.19
Het boek met de titel Vet Oud! De Gouden Eeuw is het vijfde deel van een serie. Elk boek heeft een aantal verhalen over een bepaalde periode uit de geschiedenis. We behandelen thema's als wanneer is iemand een held en wanneer een schurk? Wat weten we van slavernij? En hoe werkt dat tegenwoordig door op onze samenleving? Dat zijn actuele thema's en het is goed dat kinderen daarover nadenken.
Deel bericht

Burgemeester: 'Wij geven verhaal Bram Grisnigt door met scholenproject'

21.01.19
Met het scholenproject wordt de boodschap van Bram Grisnigt uitgedragen. Het project bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst krijgt iedere school een eigen exemplaar van 'De spion van oranje'. Bram is een held uit Hoogerheide die een enorm bijzonder verhaal heeft. Dat boek geeft bovendien mooie handvatten aan de scholen om het verhaal over de oorlog aan te leerlingen te vertellen
Deel bericht

Uit de annalen van 40 jaar computers in de les: Toen Philips nog in computers deed.

01.12.18
In de wintermaanden zullen we regelmatig aandacht besteden aan de oertijd van computers in het onderwijs. Vandaag “Toen Philips nog in computers deed” over de introductie van de PC in het basisonderwijs. Een woensdagochtend in september 1990. De vlaggen bij de Eindhovense basisschool in de Reige...
Deel bericht

Museum op wielen: Verzetsmuseum Junior bezoekt basisscholen

25.11.18
Een museum bezoeken op het schoolplein; dat was mogelijk voor groep 8 van basisschool Samenspel in Zuidoost. In een mobiele uitvoering van het Verzetsmuseum Junior leerden ze over de Tweede Wereldoorlog vanuit vier verschillende perspectieven.Hoewel het Verzetsmuseum in de binnenstad erg populair is, worden daar volgens initiatiefnemer Yuri niet alle kinderen bereikt.
Deel bericht

Onderwijsprijs Groningen gaat naar cbs De Wegwijzer in Bellingwolde

22.11.18
Cbs De Wegwijzer won de prijs met het project '100 Jaar Onderwijs'. Ter gelegenheid van haar eeuwfeest heeft De Wegwijzer een groot project opgezet met onder meer een reünie, de expositie ‘100 Jaar Onderwijs’ en een musical. De school wil cultuur en geschiedenis op deze manier levend houden en doorgeven aan jongeren.
Deel bericht

'Bloembollen planten is leuker dan taalles’ in Lage Zwaluwe

27.10.18
‘Puntjes naar de bovenkant’. Duizenden bloembollen werden woensdagochtend geplant bij het monument van de liniecrossers aan de oever van de Amer in Lage Zwaluwe. Leerlingen van groep 8 van basisschool De Grienden worden op deze manier betrokken bij de herdenking van de liniecrossers.
Deel bericht

Arend van Dam wint Thea Beckmanprijs

17.09.18
Arend van Dam heeft dit jaar de Thea Beckmanprijs gewonnen voor zijn jeugdroman De reis van Syntax Bosselman.
Deel bericht

Leraren willen meer aandacht voor aanslag op 11 september

12.09.18
Vandaag precies 17 jaar geleden vlogen twee vliegtuigen expres in twee hoge torens in Amerika.Geschiedenisleraren vinden dat er op basis- en middelbare scholen meer lessen moeten komen over wat er toen gebeurde. De meesters en juffen zeggen dat kinderen er nu te weinig over leren, terwijl die aanslag gevolgen had voor de hele wereld.
Deel bericht

Vierhonderd kinderen 'beleven' de Tweede Wereldoorlog in Eerde als in 1944

03.09.18
Tijdens een speciale educatiedag rijden historische militaire voertuigen rond door het dorp en zijn er overal re-enactors te zien, gekleed in Amerikaanse parachutistenuniformen uit die tijd.Aan de dag doen 16 klassen mee.(groepen 7 en 8)Elke schoolklas krijgt een route toegewezen en bezoekt meerdere locaties. De leerlingen horen waargebeurde verhalen over personen die Market Garden echt hebben ..
Deel bericht

Historicus: 'Nederlanders zijn altijd bot en lomp geweest'

18.07.18
Historicus Piet de Rooij is de grondlegger van het Nederlandse geschiedenisonderwijs. Hij wordt niet vrolijk van de discussie over zeehelden of de bemoeienis van de politiek met geschiedenis op scholen. 'We oordelen zonder te begrijpen'.
Deel bericht

‘We praten nog steeds niet over slavernij’

01.07.18
Op 1 juli vieren we Keti Koti, letterlijk het breken van de ketenen. Op die dag in 1863 schafte Nederland officieel de slavernij af in Suriname en op de Antillen.
Deel bericht

'Politiek moet zich niet bemoeien met Nederlandse geschiedenis'

25.06.18
De Tweede Kamer moet zich buiten de discussie over de Canon van Nederland houden. Dat zegt Frits van Oostrom, die in 2006 de samenstelling van de Canon leidde, in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.
Deel bericht

Saga, geschiedenismethode voor het VO, wint Comenius EduMedia Medaille

23.06.18
Op 21 juni 2018 heeft Saga een Comenius EduMedia Medaille ontvangen. De Comenius EduMedia Awards worden jaarlijks uitgereikt door het Duitse Genootschap voor Pedagogiek en Informatie (GPI) en is de meest prestigieuze Europese prijs voor educatieve technologie.
Deel bericht

Na kritiek Buma: ’Geschiedeniscanon nooit bedoeld als vaststaande lijst’

13.06.18
De historische canon, een samenvatting van de vaderlandse geschiedenis die sinds 2009 geldt als leidraad voor het onderwijs, is nooit bedoeld geweest als een vaststaande lijst. Dat stelt onderwijsminister Ingrid van Engelshoven.
Deel bericht

Leerlingen Montessorischool duiken in jeugdjaren opa's en oma's

25.05.18
Er zijn interviews gehouden, spellen gedaan uit vroegere tijden en veel gepraat over hoe ouderen in hun jeugdjaren leefden. Journalist en publicist Marscha van Noesel raakte vorig jaar geïnspireerd door het project 'Leergaloos'. Een in Utrecht opgezet project dat senioren als vrijwilligers bij het basisonderwijs betrekt
Deel bericht

Margreet de Heer presenteert strip “De Slag bij Heiligerlee”

17.05.18
Op 23 mei presenteert Margreet de Heer, maker van de strip “De Slag bij Heiligerlee”, zich in het museum te Heiligerlee. Dit zal gebeuren aansluitend op het Herdenkingsprogramma ter gelegenheid van de viering 450 jaar Slag bij Heiligerlee.
Deel bericht

Namen en Nummers geeft omgekomen joodse inwoners een naam

04.05.18
Je kunt het bijna niet missen. Achter heel veel ramen in de straat hangt een poster met daarop de straatnummers en namen van joodse inwoners die de Holocaust niet hebben overleefd.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)