Educatieve website voor lessen over Wilhelmus

28.06.19
De website www.howtowilhelmus.nl kan scholen helpen om eigentijdse lessen over het Nederlandse volkslied te geven. Op de website staat onder andere een documentaire over de tekst van het Wilhelmus. Het docentengedeelte bevat downloadbaar lesmateriaal, extra teksten en opdrachten. Docenten kunnnen met een gratis inlog toegang krijgen tot dit gedeelte.
Deel bericht

Inzending Educatieve Parel 2019 geopend

25.06.19
Wie ontwerpt de beste les en wint de Educatieve Parel 2019? De inzending voor deze educatieve prijs is vanaf vandaag geopend. Het thema is dit jaar 'Macht is kracht', net als voorgaande jaren maatschappelijk relevant, actueel en geschikt voor zoveel mogelijk schoolvakken en leeftijdscategorieën; van aardrijkskunde tot wiskunde en van kleuters tot gymnasiasten. Inzenden kan tot 1 oktober.
Deel bericht

Verzwegen geschiedenis

04.06.19
Over bepaalde cruciale episodes uit de Nederlandse geschiedenis leer je niet of nauwelijks op school. Terwijl iedereen ze zou moeten kennen om een goed gesprek over identiteit, ongelijkheid, racisme en discriminatie te voeren.
Deel bericht

Aangepaste geschiedeniscanon krijgt meer aandacht voor schaduwkanten

01.06.19
Het kabinet laat de Canon van Nederland aanpassen, het overzicht van de nationale geschiedenis. Daarbij wil minister Van Engelshoven dat er vooral gekeken wordt naar de schaduwkanten van de Nederlandse geschiedenis. Ook raadt ze de evaluatiecommissie aan om aandacht te besteden aan "de verhalen en perspectieven van verschillende groepen in de samenleving".
Deel bericht

Stripboek over 'machtig en succesvol hertogdom' Gelre

19.05.19
Het stripboek wordt gratis verspreid onder alle scholen in de gebieden die ooit onder Gelre vielen, van de Bommelerwaard en Roermond tot de Achterhoek en de noordelijke Veluwe - er is zelfs een Duitse vertaling voor de oosterburen. We hebben in Gelderland niet zo'n duidelijke regionale identiteit als Friesland, of de Brabanders, maar we delen wel allemaal die geschiedenis van het hertogdom
Deel bericht

Geschiedenis ontdekken is kinderspel met de app Go Veluwe

17.05.19
Hoofdpersoon in de game is een kind dat in de tijdmachine van Go Veluwe per ongeluk vanuit het verleden naar het heden is geteleporteerd. De speler beleeft op elke locatie een game met Augmented Reality en vertelt de hoofdpersoon over de geschiedenis van die plek. De app is vanaf nu te downloaden en te spelen.
Deel bericht

De ondergang van Johan van Oldenbarnevelt

12.05.19
Vierhonderd jaar geleden werd Johan van Oldenbarnevelt onthoofd, de machtigste politicus van dat moment in de Nederlanden. Deze politieke moord krijgt op verschillende manieren aandacht, onder meer met een boek over zijn spraakmakende proces en executie.
Deel bericht

Hoe hou je de oorlogsgeschiedenis levend voor de jonge generatie?

05.05.19
De herinneringscentra van kampen Westerbork, Amersfoort en Vught gaan op de schop. Ze verbouwen om het verhaal over de Tweede Wereldoorlog aan een jonge generatie te kunnen blijven doorvertellen. Hoe hou je de geschiedenis voor hen levend?
Deel bericht

Chatbot beantwoordt historische vragen aan virtuele Vader des vaderlands

26.04.19
Alle vragen aan Willem van Oranje (1533-1584) kun je vanaf vandaag kwijt op www.chatmetwillem.nl. Op zijn geboortedag, 24 april, komt Willem de Zwijger virtueel tot leven dankzij een slimme educatieve chatbot. Makers Helpr en ThiemeMeulenhoff wekken hiermee onze Oranje-geschiedenis tot leven voor iedereen die interesse heeft in de wortels van ons Koningshuis.
Deel bericht

Weblessen Oorlog in Hoorn

23.04.19
Het project “Oorlog in Hoorn” is een speciale website met daarop ook zes digilessen voor het basisonderwijs. Jongeren van het basisonderwijs gingen er zelf voor aan de slag. De digilessen zijn voor alle scholen in Hoorn gratis te gebruiken. https://www.oorloginhoorn.nl/digilessen/
Deel bericht

Digitaal geschiedenislokaal voor docenten & leerlingen

10.04.19
Het Regionaal Archief Alkmaar bewaart duizenden lokale historische bronnen. Om die bronnen zo goed mogelijk beschikbaar te maken voor het onderwijs (en voor andere geïnteresseerden), lanceert het Archief in april een ‘digitaal geschiedenislokaal’: www.geschiedenislokaalalkmaar.nl. Het eerste thema op de website is de Tweede Wereldoorlog.
Deel bericht

Unieke vondst fossielen in Dakota toont de laatste dag van het dino-tijdperk

07.04.19
Wat gebeurde er op aarde in de uren na de meteorietinslag die 66 miljoen jaar geleden het einde van het dinotijdperk inluidde? Een natuurlijk massagraf in Noord-Dakota biedt voor het eerst een inkijkje in de gebeurtenissen direct na de ramp.
Deel bericht

Nieuwe editie 4 en 5 mei Denkboek

05.04.19
Op 3 april presenteerde Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nat. Comité 4 en 5 mei, het 4 en 5 mei Denkboek 2019 op de Openbare Montessorischool Steigereiland in Amsterdam. Ruim 225.000 leerlingen van groep 7 en 8 ontvangen dit jaar een exemplaar. Met het Denkboek daagt het comité leerlingen uit om na te denken over herdenken en vieren, de Tweede Wereldoorlog, vrijheid en democratie.
Deel bericht

Fossielen bevestigen: er was geen ‘oerknal van het leven’

15.03.19
Canadese onderzoekers hebben een nieuwe fossielenvindplaats in de Rocky Mountains ontdekt. De versteende zeedieren die hier in de schalie zitten bieden een kijkje in de allervroegste evolutie van het leven op aarde, en bevestigen dat de ‘Cambrische explosie’ een achterhaald begrip is.
Deel bericht

'Bloedstollende' online expositie over Middelburgse slavenhandel wint landelijke geschiedenisprijs

13.02.19
Feitelijk, informatief, niet sentimenteel en toch bloedstollend. De verhalende website Handelaar in slaven van het Zeeuws Archief in Middelburg heeft de Geschiedenis Online Prijs 2019 gewonnen.Volgens de jury vertelt het archief een belangrijk en controversieel verhaal op een bijzonder meeslepende manier aan de hand van een oud scheepslogboek. De website is een soort online expositie
Deel bericht

Tante Roosje

30.01.19
Deze educatieve site - voor PO en VO - is gebaseerd op het verhaal van de joodse Roosje Glaser zoals beschreven door haar neef Paul Glaser in Dansen met de vijand. Het oorlogsgeheim van tante Roosje. Aan de hand van uniek bronmateriaal komen de leerlingen op een vernieuwende wijze in aanraking met de Shoah.
Deel bericht

We wilden geschiedenis weer interessant maken

29.01.19
Het boek met de titel Vet Oud! De Gouden Eeuw is het vijfde deel van een serie. Elk boek heeft een aantal verhalen over een bepaalde periode uit de geschiedenis. We behandelen thema's als wanneer is iemand een held en wanneer een schurk? Wat weten we van slavernij? En hoe werkt dat tegenwoordig door op onze samenleving? Dat zijn actuele thema's en het is goed dat kinderen daarover nadenken.
Deel bericht

Burgemeester: 'Wij geven verhaal Bram Grisnigt door met scholenproject'

21.01.19
Met het scholenproject wordt de boodschap van Bram Grisnigt uitgedragen. Het project bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst krijgt iedere school een eigen exemplaar van 'De spion van oranje'. Bram is een held uit Hoogerheide die een enorm bijzonder verhaal heeft. Dat boek geeft bovendien mooie handvatten aan de scholen om het verhaal over de oorlog aan te leerlingen te vertellen
Deel bericht

Uit de annalen van 40 jaar computers in de les: Toen Philips nog in computers deed.

01.12.18
In de wintermaanden zullen we regelmatig aandacht besteden aan de oertijd van computers in het onderwijs. Vandaag “Toen Philips nog in computers deed” over de introductie van de PC in het basisonderwijs. Een woensdagochtend in september 1990. De vlaggen bij de Eindhovense basisschool in de Reige...
Deel bericht

Museum op wielen: Verzetsmuseum Junior bezoekt basisscholen

25.11.18
Een museum bezoeken op het schoolplein; dat was mogelijk voor groep 8 van basisschool Samenspel in Zuidoost. In een mobiele uitvoering van het Verzetsmuseum Junior leerden ze over de Tweede Wereldoorlog vanuit vier verschillende perspectieven.Hoewel het Verzetsmuseum in de binnenstad erg populair is, worden daar volgens initiatiefnemer Yuri niet alle kinderen bereikt.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)