Lesmethode wereldoriëntatie uitgeverij Blink onderscheiden met IPON Award

08.02.18
De lesmethode wereldoriëntatie van de educatieve uitgeverij Blink is onderscheiden met de IPON Award 2018. Blink krijgt deze prestigieuze onderwijsprijs voor haar lesmethode Blink Wereld voor het primair onderwijs.
Deel bericht

'Prehistorische mens was al dol op puppy's'

07.02.18
De emotionele band tussen mens en hond gaat veel verder terug dan altijd werd gedacht. Al ruim 14.000 jaar geleden zorgden jagers en verzamelaars voor zieke puppy's, ook als die verder "geen enkel nut dienden".
Deel bericht

Met Duitse scholieren naar het concentratiekamp: 'Zit niet op je mobieltje te pielen'

02.02.18
"Spannend", zegt Joshua (16), van Duitse komaf. Hij kijkt door het hek bij voormalig concentratiekamp Sachsenhausen. "Ik vind het er niet spectaculair uitzien", zegt de Turkse Merdan (15). Hij bijt in een wortel. "In de elfde gaan ze naar Auschwitz!"
Deel bericht

‘Geschiedenisplein meteen een succes’

01.02.18
Hilde van Stelten is voorzitter van de vaksectie geschiedenis op de KSH. Trots als een pauw vertelt ze over het nieuwe leerplein, het geschiedenisplein: ‘Dit leerplein is niet alleen een initiatief van de sectie geschiedenis. Ook de sectie klassieke talen, filosofie, kunstgeschiedenis en kunst algemeen zijn er vanaf de start bij betrokken geweest.'
Deel bericht

Johan van Hulst redde als schooldirecteur honderden Joodse kinderen

28.01.18
De laatste zondag van januari is in Nederland de dag van de Nationale Holocaust Herdenking. Na een stille tocht worden er bij het Auschwitz-monument in het Wertheimpark in Amsterdam toespraken gehouden en kransen gelegd.
Deel bericht

J.P. Coenschool verandert naam om koloniaal verleden

17.01.18
De J.P. Coenschool in de Indische Buurt, vernoemd naar de omstreden zeventiende eeuwse koloniale regent, kondigt een naamswijziging aan. 'De naam past absoluut niet meer bij ons.'
Deel bericht

Waarom steken we vuurwerk af met Oud en Nieuw?

31.12.17
Voor veel Nederlanders is zelf vuurpijlen afsteken als de klok twaalf uur slaat nog altijd heilig. Maar de maatschappelijke weerstand groeit. Waar komt de gewoonte om zelf vuurwerk af te steken met Oud en Nieuw eigenlijk vandaan?
Deel bericht

Plan: elk dorp in Friesland een eigen canon

11.12.17
De geschiedenis van Nederland ligt vast in een canon. Ook Amsterdam en Friesland hebben er één. Een nieuw project zorgt voor een canon in alle 422 Friese dorpen.
Deel bericht

Museum met videogames opent in oude V&D van Zoetermeer

03.12.17
Pacman, Tetris, Space Invaders en nog veel meer andere videogames kunnen gespeeld worden in het Nationaal Videogame Museum, gevestigd in het Stadshart van Zoetermeer.
Deel bericht

Eerlijker kijken naar ons slavernijverleden

03.12.17
De Zwarte Piet-discussie is weer in alle hevigheid losgebarsten. Steeds meer mensen hebben moeite met het ‘zwart’ van Zwarte Piet. Dat dwingt ons om met andere ogen te kijken naar ons culturele erfgoed en ons eigen koloniale verleden.
Deel bericht

Rijksmuseum geen must, scholieren kunnen ook naar andere 'prachtige' musea

13.11.17
Scholieren kunnen behalve naar het Amsterdamse Rijksmuseum ook een bezoek brengen aan een ander museum in Nederland. Minister Van Engelshoven van Cultuur heeft er bij een debat in de Tweede Kamer op gewezen dat er ook andere musea bezocht kunnen worden.
Deel bericht

Junior Fellowship Profielwerkstukprijs havo-vwo

10.11.17
Het Rijksmuseum organiseert ook dit jaar deze wedstrijd. Maak een fantastisch werkstuk, win 1500 euro studiebeurs en een Traineeship. Uiterlijk inleveren 1 februari 2018.
Deel bericht

Deze geschiedenisleraar gebruikt de nieuwe Call of Duty in zijn lessen

03.11.17
Een van de meest populaire computerspellen, Call of Duty, komt vandaag met een nieuwe game. Voor het eerst in tien jaar is het weer een spel dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. En dat is niet alleen leuk voor fanatieke gamers, maar ook voor de geschiedenisles.
Deel bericht

Gamend door het oude Egypte

29.10.17
Geweld en intrige, slangen en krokodillen, allemaal in de hitte en het zand van Egypte: het is de perfecte cocktail voor een Hollywood film. Of voor een game. Assassin’s Creed: Origins brengt de speler terug naar de Egyptische oudheid. Maar Origins is meer dan een game: het brengt spel en wetenschap samen.
Deel bericht

ChristenUnie wil scheppingsverhaal in openbaar onderwijs

19.10.17
Fractieleider Arie Slob van regeringspartij ChristenUnie wil dat op openbare scholen naast de evolutietheorie van Darwin ook het scheppingsverhaal wordt onderwezen. Dat zegt hij in een vraaggesprek met NU.nl.
Deel bericht

'Niet alleen Wilhelmus, ook Fries volkslied in de klas'

11.10.17
Gedeputeerden in Friesland willen dat de Friese basisschoolleerlingen niet alleen les krijgen over het Wilhelmus, maar ook over het Friese volkslied ofwel het Frysk Folksliet.
Deel bericht

Assassin's Creed krijgt een begeleide tour door het oude Egypte voor het onderwijs

28.09.17
Assassin's Creed wordt meer dan ooit de eerste game die leerkrachten op school tijdens hun lessen kunnen gebruiken. Enkele weken geleden riep de KU Leuven al op om beelden uit de games tijdens de lessen godsdienst te gebruiken.
Deel bericht

Kijk rond (360 graden) in de Canon van Nederland

21.09.17
Aanstaande zaterdag opent in het Openluchtmuseum in Arnhem de Canon van Nederland, een overdekte tentoonstelling over de geschiedenis van Nederland, 'van hunebed tot heden'. De vijftig vensters uit de canon zijn verwerkt in tien tijdvakken, zoals de Romeinse tijd, de Tachtigjarige Oorlog en de Gouden Eeuw.
Deel bericht

60 basisscholen testen vanaf vandaag Momento

20.09.17
Begin dit jaar, tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT), kondigden schoolleveranciers en grote uitgeverijen Momento aan; het eerste overkoepelende digitale, vakoverstijgende en methode-onafhankelijke dashboard voor de leerkrachten in het basisonderwijs.
Deel bericht

Thea Beckmanprijs naar Rob Ruggenberg voor Haaieneiland

17.09.17
In Museumpark Archeon is zaterdagochtend de Thea Beckmanprijs 2017 uitgereikt aan schrijver Rob Ruggenberg voor zijn jeugdboek Haaieneiland. Ook de kinderjury koos voor Haaieneiland als beste jeugdboek.
Deel bericht