Museum Hoge Woerd in Utrecht lanceert lespakket over erfgoed uit de regio

09.09.22
Museum Hoge Woerd lanceert vandaag een lespakket over erfgoed in de Utrechtse wijken Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern en Haarzuilens. Met Echt Gebeurd!, zoals het educatieprogramma heet, wil het museum cultureel erfgoed toegankelijk maken voor leerkrachten en leerlingen van alle basisscholen in de omgeving. Het lespakket is vanaf vandaag gratis en voor iedereen te downloaden via de website van Museum Hoge Woerd.
Deel bericht

Hoe een tijdreizende Romein opduikt in Japanse badhuizen

28.08.22
Op Netflix vind je sinds enkele maanden de serie Thermae Romae Novae. De historica in mij verwachtte er niet veel van, maar in dit blog leg ik je uit waarom deze serie uiteindelijk zeker het kijken waard is!
Deel bericht

Vrije dag voor kinderen op Groningens Ontzet: “Goed idee, maar dan vooraf veel geschiedenislessen”

16.08.22
De oproep van burgemeester Koen Schuiling (VVD) om basisschoolkinderen op Groningens Ontzet een vrije dag te geven kan op positieve geluiden rekenen.“Ik vind het een heel goed idee”, reageert Tim Smit, die veel gastlessen geeft op basisscholen over Groningens Ontzet. “Maar je moet niet alleen basisschoolkinderen een vrije dag geven, ook kinderen in het voortgezet onderwijs moeten vrij krijgen.
Deel bericht

'Besluit Amalia om nu niet bij corps te gaan, gaat in tegen traditie'

10.08.22
Kroonprinses Amalia heeft besloten om dit collegejaar geen lid te worden van het Amsterdamse studentencorps A.S.C./A.V.S.V. Daarmee breekt ze met een langlopende traditie. Haar vader Willem-Alexander, oma Beatrix en overgrootmoeder Juliana waren allemaal lid van een studentenvereniging, net als veel andere Oranjes.
Deel bericht

Serious game MedievalMe: scholieren onderzoeken Middeleeuws handschrift

01.07.22
MedievalMe, een spel waarin scholieren met een augmented reality app zelf onderzoek doen naar een raadselachtig middeleeuws handschrift, kan gerealiseerd worden. Kunsthistoricus Sanne Frequin en vakdidacticus geschiedenis Hanneke Tuithof krijgen financiering van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) om het project te starten.
Deel bericht

Honderd bedrijven geven personeel vrij op 1 juli: 'Keti Koti is belangrijk'

01.07.22
De jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli zou een nationale feestdag moeten worden, vindt de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Volgens Rabin Baldewsingh is het moment daar: "Er is weinig aandacht voor ons slavernijverleden terwijl er eigenlijk zo veel te vertellen is. Ik wil graag dat heel Nederland betrokken is bij deze herdenking, niet alleen de Afro-Caribische gemeenschap."
Deel bericht

Erfgoedpaspoort Atlantikwall voor kinderen

29.06.22
Kinderen tussen de 10 en 14 jaar kunnen aan de hand van zestien bunkers, forten en musea op ontdekkingstocht langs de Atlantikwall in Zuid-Holland plus IJmuiden. Erfgoedhuis Zuid-Holland maakte het educatieve boekje in opdracht van de erfgoedlijn Atlantikwall van de provincie Zuid-Holland.
Deel bericht

‘Nooit meer bezuinigen op salaris leraren’

29.06.22
Ter bestrijding van het lerarentekort besloot minister van Onderwijs Dennis Wiersma onlangs de salarissen in het basisonderwijs met 10 procent te verhogen. Dat kan een effectief middel zijn, zo leert de geschiedenis. In de jaren vijftig had Nederland, net als nu, een nijpend tekort aan leraren.
Deel bericht

Gratis naar Rijksmuseum van Oudheden

28.06.22
Scholen kunnen met ingang van het nieuwe schooljaar 2022-2023 gratis naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Dit geldt voor het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en voor het gehele educatieve aanbod.
Deel bericht

Kinderen enthousiast over Keti Koti Junior: "Vooral de verzetsverhalen raakten me"

25.06.22
De afgelopen dagen hebben de kinderen van zeven verschillende basisscholen zich verdiept in het slavernijverleden. Als afsluiter gingen de scholieren die meededen aan Keti Koti Junior naar een programma in de Q-Factory in Oost, met een quiz, veel dans en nog meer zang. "Mijn stem is vanavond wel schor denk ik."
Deel bericht

Compleet en relatief ongeschonden Romeins heiligdom ontdekt in Gelderland

20.06.22
In Herwen-Hemeling (gemeente Zevenaar) hebben archeologen een opzienbarende vondst gedaan. Een compleet en relatief ongeschonden Romeins heiligdom vlakbij UNESCO Werelderfgoed Romeinse Limes. Op deze plek hebben meerdere tempels gestaan. Er zijn resten van godenbeelden, reliëfs en beschilderd pleisterwerk gevonden. Bijzonder is de vondst van meerdere complete votiefstenen of wijaltaren, gewijd aan verschillende goden en godinnen.
Deel bericht

Wandelgids leidt langs geschiedenis van het onderwijs

09.06.22
De Amsterdamse emeritus-hoogleraar Sjoerd Karsten (73) schreef de wandelgids Op schoolreisje: wandelliefhebbers worden langs de geschiedenis van het onderwijs gegidst.
Deel bericht

Docent geschiedenis trekt miljoenen euro’s naar onderwijs

25.05.22
Een grotendeels door leraren opgezet plan voor kwaliteitsverbetering in het primair en voortgezet onderwijs krijgt 332 miljoen euro vanuit het Nationaal Groeifonds. Eén van de initiatiefnemers, geschiedenisdocent Jasper Rijpma, legt uit wat Ontwikkelkracht moet gaan doen. “Het leraarschap is nog steeds min of meer een einzelgänger-beroep, dat moet veranderen.”
Deel bericht

25 mei: Bunkerdag

24.05.22
Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Normaal zijn deze fascinerende betonnen kolossen gesloten voor het publiek, maar op Bunkerdag zijn de bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden voor één dag open op 25 mei.
Deel bericht

Rijketeksten.org zet eerste stapjes

20.05.22
Wat zijn rijke teksten, hoe herken je ze en waarom is het belangrijk om ze in het klaslokaal in te zetten? Dit ontdek je op de nieuwe website van de Taalunie: rijketeksten.org. Je vindt hier nu al een dertigtal voorbeelden van rijke teksten, maar we voegen nog tot en met 2024 stelselmatig nieuwe teksten en inspirerende filmpjes toe. De officiële lancering van deze website zal in het najaar gebeuren.
Deel bericht

Nationale Kinderherdenking 4 mei

04.05.22
De Nationale Kinderherdenking 4 mei is een interactieve herdenking voor, door en met alle kinderen van 8 tot 14 jaar in Nederland en wordt op 4 mei vanaf het voorplein van Madurodam live uitgezonden.
Deel bericht

Buddy Vedder krijgt rol in musical over Willem van Oranje

02.05.22
Acteur Buddy Vedder gaat het komend seizoen een hoofdrol spelen in de educatieve musical Willem van Oranje, over het leven van de 'Vader des Vaderlands'. Dat heeft producent Giovanni Sturkenboom van STENT maandag bekendgemaakt. Vedder neemt de rol over van Merijn Oerlemans, die de hoofdrol krijgt in de musical Mees Kees op Kamp.
Deel bericht

De Publieke Tribune: Oorlog in de Klas

01.05.22
Op 5 mei is het 77 jaar geleden dat voor Nederland de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. En hoewel het na al die jaren nog altijd een onuitwisbare plek in ons nationaal bewustzijn heeft, is het voor jongeren van nu ook een periode die steeds verder van hen af komt te staan. Aan geschiedenisleraren de schone taak om de herinnering aan de oorlog in de klas in ieder geval levend te houden, maar hoe doe je dat?
Deel bericht

Meer antisemitische incidenten op scholen

25.04.22
Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) maakt zich zorgen over het toenemend aantal antisemitische incidenten op scholen. Bijna altijd betreft het pestgedrag van medeleerlingen richting kinderen van Joodse afkomst.
Deel bericht

Gebarentaal heeft nu ook gebaar voor 'tot slaaf gemaakte'

21.04.22
In de Nederlandse taal worden slaven steeds vaker 'tot slaaf gemaakten' genoemd. Reden om die term ook te introduceren in de Nederlandse gebarentaal (NGT), dacht een dove museumdocente van het Tropenmuseum. Het nieuwe gebaar wordt uitgebeeld in een video die te zien is tijdens de expositie Things that Matter.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)