Opgeknapte replica van VOC-schip Amsterdam terug bij het Scheepvaartmuseum

16.04.21
Het VOC-schip Amsterdam ligt na zeven maanden afwezigheid weer op zijn plek aan de steiger van het Scheepvaartmuseum. De replica van de Oost-Indiëvaarder was in groot onderhoud en dat was ook wel nodig, want het schip was zo lek als een mandje.
Deel bericht

Kaan (11) vertelt het oorlogsverhaal van meneer Bosman (87)

09.04.21
De Tweede Wereldoorlog is lang geleden en er blijven steeds minder mensen over die het zelf hebben meegemaakt. Om te zorgen dat hun verhalen blijven bestaan, is er een speciale verhalendag.
Deel bericht

Nationale Kinderherdenking 4 mei 2021 gaat ondanks corona door

06.04.21
De Nationale Kinderherdenking 4 mei (NKH) en alle herdenkingsactiviteiten in aanloop hiernaar gaan dit jaar door. De Verhalendag op 8 april geeft hiervoor het startsein. Die dag delen vijf sprekers, waaronder Frits Barend, in Madurodam hun familiegeschiedenis met kinderen.
Deel bericht

Voor het eerst in zestig jaar tijd weer Dode Zeerollen aangetroffen in Israël

16.03.21
Archeologen hebben in Israël onderdelen van de Dode Zeerollen gevonden. Het is voor het eerst in circa zestig jaar tijd dat in het land weer onderdelen van de tweeduizend jaar oude Bijbelse documenten zijn gevonden.
Deel bericht

Februaristaking: het enige massale protest tegen Jodenvervolging in Europa

25.02.21
In Amsterdam wordt donderdag de Februaristaking herdacht. Tachtig jaar geleden vond in en rond de hoofdstad de grootste massale openlijke verzetsactie van Europese burgers tegen de Jodenvervolging plaats. Wat gebeurde er precies op 25 en 26 februari 1941?
Deel bericht

Betrek videogames over de Tweede Wereldoorlog in de les

12.02.21
Spelenderwijs kunnen gamers heel wat te weten komen over de Tweede Wereldoorlog. Toch is het beeld dat wordt geschetst in videogames over de oorlog vaak erg eenzijdig, ziet promovendus en fervent gamer Pieter Van den Heede.
Deel bericht

Hoekstra: ‘Openbare scholen hebben moeite met les over Holocaust’

10.02.21
CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra stelt dat er openbare scholen zijn die moeite hebben met onderwijs over de Holocaust. Dat zei hij in de talkshow M in een discussie over ouderverklaringen tegen seksuele diversiteit op reformatorische scholen.
Deel bericht

Lesboek Four Freedoms in de klas

22.01.21
Het lesboek Four Freedoms zit boordevol inspiratie om het gedachtegoed van de Roosevelts een vaste plek te geven in het burgerschapsonderwijs van vandaag. Van groep 6 tot en met de 6e, van het VMBO tot het VWO, bij geschiedenis of maatschappijleer, Nederlands of Engels.
Deel bericht

‘Hugo de Groot, de musical’ brengt eerste single uit op streaming media

15.01.21
Hugo de Groot – de musical vertelt het verhaal van één van de grootste denkers die ons land ooit gekend heeft. Hij heeft gestreden voor verdraagzaamheid en vrijheid, thema’s die relevanter zijn dan ooit. Dit terwijl men hem enkel herinnerd aan zijn ontsnapping uit Slot Loevestein in de boekenkist.
Deel bericht

Van de film De Slag om de Schelde kun je leren

31.12.20
De film De Slag om de Schelde wordt verpakt in een nationaal lespakket voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Jongeren leren van Zeeuwse Teuntje en Marinus hoe je in een oorlog soms móet kiezen.
Deel bericht

Ivanka Trump prijst lessen over Joodse geschiedenis Marokko

18.12.20
Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president Donald Trump, juicht het toe dat er op Marokkaanse basisscholen les gegeven gaat worden over de Joods-Marokkaanse geschiedenis. Marokko is hiermee het eerste land in de Arabische wereld dat dit soort lessen gaat aanbieden.
Deel bericht

Minister van Engelshoven neemt Max Havelaar - de graphic novel in ontvangst

25.11.20
In boekhandel Paagman in Den Haag nam Minister van Engelshoven (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vandaag het eerste exemplaar van Max Havelaar - de graphic novel - in ontvangst uit handen van auteur en voormalig conservator van het Multatuli Huis Jos van Waterschoot.
Deel bericht

Vlog 'Anne Frank' wint Europese internetprijzen

20.11.20
Het Anne Frank videodagboek, dat sinds maart op YouTube staat, heeft twee Europese internetprijzen gewonnen. De vijftiendelige videoserie won bij de Lovie Awards de zilveren juryprijs en de publieksprijs voor Video: Entertainment en Sport.
Deel bericht

Onderzoek PO-Raad: keuze nieuwe lesmethode roept vaak fundamentele vragen op

12.11.20
Hoe komen basisscholen tot een keuze voor een nieuwe methode? Waar lopen ze tegenaan, wat gaat er juist goed? En hoe kan het keuzeproces beter ondersteund worden? Dat onderzoekt het Leermiddelen Adviescentrum CLU, in opdracht van de PO-Raad. Het onderzoek loopt nog, maar de onderzoekers delen nu alv...
Deel bericht

Rutte: alle leraren moeten alle spotprenten kunnen laten zien

06.11.20
Premier Rutte nam in zijn wekelijkse persconferentie ruim het woord om te reageren op de ondergedoken leraren van scholen in Rotterdam en Den Bosch. Zij worden bedreigd omdat zij in hun lessen spotprenten lieten zien over moslimextremisme en de profeet Mohammed.
Deel bericht

Docent duikt onder om cartoon in klas

05.11.20
Vijf jaar lang hing er een cartoon in de klas in Rotterdam. Maandag eisten leerlingen verwijdering. De docent is nu ondergedoken.
Deel bericht

Rotterdamse docent bedreigd om spotprent; politie neemt maatregelen

03.11.20
Een docent van het Emmauscollege in Rotterdam-Oosterflank is bedreigd nadat een foto van een spotprent die in een van de lokalen heeft gehangen, viral ging op Instagram. Dat meldt de politie.
Deel bericht

Marcouch begrijpt angst door onthoofding docent: ‘Je moet deze onderwerpen behandelen in de les. Juist nu’

02.11.20
De moord op docent maatschappijleer Samuel Paty bracht een schok teweeg in onderwijsland. Ahmed Marcouch – burgemeester van Arnhem en voormalig docent maatschappijleer- strijdt al jaren tegen radicalisering op scholen en probeert docenten hierbij te ondersteunen. ‘Je hoeft de koran niet van buiten te kennen.’
Deel bericht

Een foto van Paty, de vlag halfstok: zo herdenken scholen vermoorde Franse docent

02.11.20
De herfstvakantie in Frankrijk is voorbij. En dat betekent dat vandaag voor het eerst sinds de moord op docent Samuel Paty de scholen daar weer open zijn. Op de Franse scholen werd de moord herdacht.
Deel bericht

Minuut stilte of vlag halfstok op Nederlandse scholen om vermoorde Franse docent te herdenken

30.10.20
Nederlandse scholen herdenken maandag de vermoorde Franse docent Samuel Paty. Ze houden een minuut stilte, hangen de vlag halfstok of praten met de leerlingen over het belang van de vrijheid van meningsuiting.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)