'Niet alleen Wilhelmus, ook Fries volkslied in de klas'

11.10.17
Gedeputeerden in Friesland willen dat de Friese basisschoolleerlingen niet alleen les krijgen over het Wilhelmus, maar ook over het Friese volkslied ofwel het Frysk Folksliet.
Deel bericht

Assassin's Creed krijgt een begeleide tour door het oude Egypte voor het onderwijs

28.09.17
Assassin's Creed wordt meer dan ooit de eerste game die leerkrachten op school tijdens hun lessen kunnen gebruiken. Enkele weken geleden riep de KU Leuven al op om beelden uit de games tijdens de lessen godsdienst te gebruiken.
Deel bericht

Kijk rond (360 graden) in de Canon van Nederland

21.09.17
Aanstaande zaterdag opent in het Openluchtmuseum in Arnhem de Canon van Nederland, een overdekte tentoonstelling over de geschiedenis van Nederland, 'van hunebed tot heden'. De vijftig vensters uit de canon zijn verwerkt in tien tijdvakken, zoals de Romeinse tijd, de Tachtigjarige Oorlog en de Gouden Eeuw.
Deel bericht

60 basisscholen testen vanaf vandaag Momento

20.09.17
Begin dit jaar, tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT), kondigden schoolleveranciers en grote uitgeverijen Momento aan; het eerste overkoepelende digitale, vakoverstijgende en methode-onafhankelijke dashboard voor de leerkrachten in het basisonderwijs.
Deel bericht

Thea Beckmanprijs naar Rob Ruggenberg voor Haaieneiland

17.09.17
In Museumpark Archeon is zaterdagochtend de Thea Beckmanprijs 2017 uitgereikt aan schrijver Rob Ruggenberg voor zijn jeugdboek Haaieneiland. Ook de kinderjury koos voor Haaieneiland als beste jeugdboek.
Deel bericht

Gamen voor de wetenschap

10.09.17
Stel je voor: je wilt iets weten over de geschiedenis, maar in plaats van een boek open te slaan, zet je een VR-bril op. De Tweede Wereldoorlog, de middeleeuwen, of antiek Egypte – het maakt niet uit: met die bril waan jij je in het landschap van welke tijd en welke regio dan ook.
Deel bericht

De ondergang van Pompeï in ongeveer 8 minuten [Animatie]

25.08.17
Op de website Historiek kwam ik de animatie 'Een dag in Pompeii' tegen. Deze animatie toont je in ongeveer acht minuten de ondergang van de Romeinse stad Pompeï aan de voet van de vulkaan de Vesuvius. Door een uitbarsting van de Vesuvius werd de stad Pompei op 24 augustus van het jaar 79 onder...
Deel bericht

Wie heeft het Wilhelmus eigenlijk geschreven..? Weet de computer het..?

23.08.17
De herkomst van de tekst is niet met zekerheid bekend. Hierover bestaan verschillende theorieën. Het Wilhelmus is een geuzenlied en de meeste teksten van geuzenliederen waren anoniem, omdat op het maken van opstandige liederen destijds de doodstraf stond.
Deel bericht

Computer zoekt auteur van het Wilhelmus

20.08.17
Wie dacht dat Filips van Marnix van Sint-Aldegonde (1538-1598) de onomstreden auteur van het Wilhelmus was, heeft het mis. Hoewel de orthodox-gereformeerden dit met veel succes hebben geclaimd, zijn er altijd meerdere kandidaten in omloop geweest voor het auteurschap.
Deel bericht

Entoen.nu vernieuwd

18.08.17
Naast 50 vensters met belangrijke personen, voorwerpen en gebeurtenissen die samen het verhaal van de historische en culturele ontwikkeling van Nederland laten zien, zijn de plaatselijke en regionale canons nu ook onderdeel geworden van entoen.nu. Met de nieuwe functie Mijn Canon heeft iedereen nu de mogelijkheid om via entoen.nu een eigen canon aan te maken.
Deel bericht

Les over Holocaust op school is niet volledig

22.07.17
Middelbare scholieren krijgen geen goede geschiedenislessen over de Holocaust. Zo staat nergens beschreven welke rol Nederlanders speelden bij de Jodenvervolgingen en klopt niet alle informatie. ,,Veel lesmethoden leren jongeren niet kritisch denken.''
Deel bericht

Taalcanon lanceert tweede animatiefilmpje: Hoe sprak de oermens?

02.07.17
Vandaag lanceert het taalcanonteam een animatiefilmpje over de taal van de oermens. Het is het tweede filmpje in een reeks, bedoeld voor het voortgezet onderwijs. De filmpjes geven een korte introductie op een onderwerp uit de taalcanon, en kunnen gebruikt worden als opstapje voor een les over taal in de klas.
Deel bericht

21 Plekken met lesmateriaal en achtergrondinformatie voor je geschiedenislessen

21.06.17
'Geschiedenis' vond ik altijd een geweldig vak om te geven in mijn groep. En.., ook die geschiedenislessen vertoonden een ontwikkeling: van lessen uit de geschiedenismethode met de ouderwetse schoolplaten tot de geschiedenisfilmpjes van de schooltv, de 'geschiedenis'-paden van Jack Nowee en de interactieve 'vensters' op 'EnToen.nu.
Deel bericht

Webquest Sporen van WWll

06.06.17
10 juni 2017 is het weer Bunkerdag. In de aanloop daarnaartoe kunnen leerlingen uit Zeeland, Zuid-Holland, Friesland en Noord-Holland met de webquest Sporen van WWII alles ontdekken over de sporen die de Tweede Wereldoorlog in hun provincie heeft achtergelaten.
Deel bericht

Nominaties Thea Beckmanprijs 2017

03.06.17
De nominaties voor de Thea Beckmanprijs 2017 zijn bekend gemaakt. Dit is de prijs voor het beste historische jeugdboek.
Deel bericht

Lag de bakermat van de mensheid in Europa?

28.05.17
De splitsing tussen de chimpansee en de voorouder van de moderne mens ontstond ongeveer zeven miljoen jaar geleden. In Afrika, zo staat in alle leerboeken. In Griekenland, zegt een groep Europese paleontologen nu op basis van een fossiele kaak.
Deel bericht

Straf voor de hele klas? 'Juf, dat is tegen de Conventie van Genève'

26.05.17
Op 11-jarige leeftijd ben je meestal bezig met buitenspelen of met een fidget spinner, niet met de Conventie van Genève in 1949, toch? De dochter van de Britse auteur Mason Cross dus wel.
Deel bericht

Laatste overlevende Hindenburg: de lucht stond in brand

06.05.17
Werner Doehner keek toe hoe op de grond voorbereidingen werden getroffen voor de landing van de Hindenburg. Het waren de laatste momenten van de overtocht die de 8-jarige Duitser in de zeppelin had gemaakt over de Atlantische Oceaan, samen met zijn ouders, broer en zus.
Deel bericht

Twee interessante schilderijen van Pieter Brueghel de Oude: 'spreekwoorden' en 'kinderspelen'

05.05.17
Op Spreekwoord.nl vind je Nederlandse spreekwoorden, gezegden en citaten. Een totaaloverzicht van wat er zoal op deze site te vinden is, vind je op de sitemap.
Deel bericht

Uitleven in Dinoland

04.05.17
Een skelet opgraven, dino’s echt zien bewegen of aan de slag in het paleolab. Dinoland Zwolle biedt educatief vermaak voor de hele school.
Deel bericht