Computer zoekt auteur van het Wilhelmus

20.08.17
Wie dacht dat Filips van Marnix van Sint-Aldegonde (1538-1598) de onomstreden auteur van het Wilhelmus was, heeft het mis. Hoewel de orthodox-gereformeerden dit met veel succes hebben geclaimd, zijn er altijd meerdere kandidaten in omloop geweest voor het auteurschap.
Deel bericht

Entoen.nu vernieuwd

18.08.17
Naast 50 vensters met belangrijke personen, voorwerpen en gebeurtenissen die samen het verhaal van de historische en culturele ontwikkeling van Nederland laten zien, zijn de plaatselijke en regionale canons nu ook onderdeel geworden van entoen.nu. Met de nieuwe functie Mijn Canon heeft iedereen nu de mogelijkheid om via entoen.nu een eigen canon aan te maken.
Deel bericht

Les over Holocaust op school is niet volledig

22.07.17
Middelbare scholieren krijgen geen goede geschiedenislessen over de Holocaust. Zo staat nergens beschreven welke rol Nederlanders speelden bij de Jodenvervolgingen en klopt niet alle informatie. ,,Veel lesmethoden leren jongeren niet kritisch denken.''
Deel bericht

Taalcanon lanceert tweede animatiefilmpje: Hoe sprak de oermens?

02.07.17
Vandaag lanceert het taalcanonteam een animatiefilmpje over de taal van de oermens. Het is het tweede filmpje in een reeks, bedoeld voor het voortgezet onderwijs. De filmpjes geven een korte introductie op een onderwerp uit de taalcanon, en kunnen gebruikt worden als opstapje voor een les over taal in de klas.
Deel bericht

21 Plekken met lesmateriaal en achtergrondinformatie voor je geschiedenislessen

21.06.17
'Geschiedenis' vond ik altijd een geweldig vak om te geven in mijn groep. En.., ook die geschiedenislessen vertoonden een ontwikkeling: van lessen uit de geschiedenismethode met de ouderwetse schoolplaten tot de geschiedenisfilmpjes van de schooltv, de 'geschiedenis'-paden van Jack Nowee en de interactieve 'vensters' op 'EnToen.nu.
Deel bericht

Webquest Sporen van WWll

06.06.17
10 juni 2017 is het weer Bunkerdag. In de aanloop daarnaartoe kunnen leerlingen uit Zeeland, Zuid-Holland, Friesland en Noord-Holland met de webquest Sporen van WWII alles ontdekken over de sporen die de Tweede Wereldoorlog in hun provincie heeft achtergelaten.
Deel bericht

Nominaties Thea Beckmanprijs 2017

03.06.17
De nominaties voor de Thea Beckmanprijs 2017 zijn bekend gemaakt. Dit is de prijs voor het beste historische jeugdboek.
Deel bericht

Lag de bakermat van de mensheid in Europa?

28.05.17
De splitsing tussen de chimpansee en de voorouder van de moderne mens ontstond ongeveer zeven miljoen jaar geleden. In Afrika, zo staat in alle leerboeken. In Griekenland, zegt een groep Europese paleontologen nu op basis van een fossiele kaak.
Deel bericht

Straf voor de hele klas? 'Juf, dat is tegen de Conventie van Genève'

26.05.17
Op 11-jarige leeftijd ben je meestal bezig met buitenspelen of met een fidget spinner, niet met de Conventie van Genève in 1949, toch? De dochter van de Britse auteur Mason Cross dus wel.
Deel bericht

Laatste overlevende Hindenburg: de lucht stond in brand

06.05.17
Werner Doehner keek toe hoe op de grond voorbereidingen werden getroffen voor de landing van de Hindenburg. Het waren de laatste momenten van de overtocht die de 8-jarige Duitser in de zeppelin had gemaakt over de Atlantische Oceaan, samen met zijn ouders, broer en zus.
Deel bericht

Twee interessante schilderijen van Pieter Brueghel de Oude: 'spreekwoorden' en 'kinderspelen'

05.05.17
Op Spreekwoord.nl vind je Nederlandse spreekwoorden, gezegden en citaten. Een totaaloverzicht van wat er zoal op deze site te vinden is, vind je op de sitemap.
Deel bericht

Uitleven in Dinoland

04.05.17
Een skelet opgraven, dino’s echt zien bewegen of aan de slag in het paleolab. Dinoland Zwolle biedt educatief vermaak voor de hele school.
Deel bericht

Timo (17) scoort met eigen geschiedenis-app

29.04.17
Wat doe je als je moeite hebt om jaartallen en gebeurtenissen van het vak Geschiedenis uit je hoofd te leren? Timo Noordzee (17), havo-leerling op het Rembrandt College in Veenendaal, bouwde een geschiedenis-app voor zichzelf en scoorde prompt een punt hoger op zijn volgende proefwerk.
Deel bericht

VOC-schip De Rooswijk vertelt na 300 jaar nog steeds een spannend verhaal

18.04.17
Het was 8 januari 1740. Honderden mensen gingen aan boord van het VOC-schip De Rooswijk. Richting Indië vertrokken ze, het schip volgeladen, met kapitein Daniel Ronzieres aan het roer.
Deel bericht

„Leraren mijden Holocaust-onderwijs juist níet”

21.03.17
Er is „absoluut geen sprake van” dat geschiedenisleraren uit vrees voor reacties van hun islamitische leerlingen de lessen over Jodenvervolging uit de weg gaan....
Deel bericht

Germaanse goden in Romeinse tijd

18.03.17
Religie in de oudheid is het thema van de Week van de Klassieken. Maar wat weten we over de goden van de Germaanse bewoners van Nederland aan het begin van onze jaartelling?
Deel bericht

ARTtube op CKplus

11.03.17
Op deze site zijn opgenomen info en video s bij de lopende exposities in Nederlandse en Belgische musea.
Deel bericht

Geschiedenis Leraar van het jaar

09.03.17
Het Rijksmuseum zoekt de geschiedenisleraar van het jaar. Geef jezelf of je collega op voor 31 maart.
Deel bericht

Inspiratiemiddag Middeleeuwen

09.03.17
Museum Catharijneconvent te Utrecht nodigt docenten CKV, Kunstvakken en Geschiedenis uit op 23 maart de docentenmiddag bij te wonen. Gast is Herman Pleij.
Deel bericht

Week van de Klassieken

09.03.17
Van 9 t/m 19 maart vindt de Week van de Klassieken plaats. ??‘Alle goden! Religie in de oudheid’ is het thema van de tiende Week van de Klassieken. Diverse partners organiseren door het hele land activiteiten. Natuurlijk is er op Yurls ook het nodige te vinden over de Klassieken.
Deel bericht