VOC-schip De Rooswijk vertelt na 300 jaar nog steeds een spannend verhaal

18.04.17
Het was 8 januari 1740. Honderden mensen gingen aan boord van het VOC-schip De Rooswijk. Richting Indië vertrokken ze, het schip volgeladen, met kapitein Daniel Ronzieres aan het roer.
Deel bericht

„Leraren mijden Holocaust-onderwijs juist níet”

21.03.17
Er is „absoluut geen sprake van” dat geschiedenisleraren uit vrees voor reacties van hun islamitische leerlingen de lessen over Jodenvervolging uit de weg gaan....
Deel bericht

Germaanse goden in Romeinse tijd

18.03.17
Religie in de oudheid is het thema van de Week van de Klassieken. Maar wat weten we over de goden van de Germaanse bewoners van Nederland aan het begin van onze jaartelling?
Deel bericht

ARTtube op CKplus

11.03.17
Op deze site zijn opgenomen info en video s bij de lopende exposities in Nederlandse en Belgische musea.
Deel bericht

Geschiedenis Leraar van het jaar

09.03.17
Het Rijksmuseum zoekt de geschiedenisleraar van het jaar. Geef jezelf of je collega op voor 31 maart.
Deel bericht

Inspiratiemiddag Middeleeuwen

09.03.17
Museum Catharijneconvent te Utrecht nodigt docenten CKV, Kunstvakken en Geschiedenis uit op 23 maart de docentenmiddag bij te wonen. Gast is Herman Pleij.
Deel bericht

Week van de Klassieken

09.03.17
Van 9 t/m 19 maart vindt de Week van de Klassieken plaats. ??‘Alle goden! Religie in de oudheid’ is het thema van de tiende Week van de Klassieken. Diverse partners organiseren door het hele land activiteiten. Natuurlijk is er op Yurls ook het nodige te vinden over de Klassieken.
Deel bericht

Piet Mondriaan site op CKplus

09.02.17
Op CKplus veel informatie en video's over Mondriaan. Niet minder dan 18 (digitale en print) lespakketten- en 16 educatieve video's zijn voor het PO en het VO opgenomen.
Deel bericht

‘Een op de vijf leraren geschiedenis vreest lessen over Holocaust’

07.02.17
Op 24 januari was er in het Paleis der Academiën in Brussel een bijeenkomst ter gelegenheid van Holocaust Remembrance Day. Een van de sprekers in Brussel was Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad.
Deel bericht

1917. Romanovs & Revolutie

06.02.17
Met je klas naar 1917. Romanovs & Revolutie in de Hermitage Amsterdam, een overzicht van de educatieve activiteiten.
Deel bericht

Module schepping en evolutie toegevoegd aan lesmethode Wondering the World

31.01.17
De christelijke natuur- en techniekmethode Wondering the World voor het basisonderwijs is uitge- breid met een module schepping en evolutie. De module is verkrijgbaar bij uitgever Edu-Sign in Sliedrecht.
Deel bericht

Educatie bij De Stijl

18.01.17
De Stijl 100 jaar. Naast heel veel informatie over De Stijl en haar kunstenaars zijn er nu ruim 20 educatieve activiteiten te raadplegen. lessen PO en VO, video 's en eventueel daarbij behorende educatieve activiteiten. Opnieuw hebben we 8 educatieve activiteiten mogen toevoegen.
Deel bericht

Veel basisscholen worstelen met invulling vak wereldoriëntatie

17.01.17
Afgelopen jaren is er veel aandacht uitgegaan naar de vakken taal en rekenen. Het vak wereldoriëntatie heeft hier in veel gevallen onder geleden. Door de maatschappelijke discussie over het onderwijs van de toekomst zijn basisscholen zoekende naar een goede invulling van het vak wereldoriëntatie. De gratis whitepaper “21e eeuwse vaardigheden en wereldoriëntatie, zo doet u dat” geeft antwoord.
Deel bericht

Nieuw op CKplus: Het jaar 1917

10.01.17
Het jaar 1917 in 9 items. Met o.a.100 jaar De Stijl, bekende kunstenaars, de Russische Revolutie en het einde van de Romanovs. Musea verzorgen hierbij exposities en educatieve activiteiten
Deel bericht

Janus, de god van de maand januari

02.01.17
De god wordt afgebeeld met twee gezichten die ieder een andere kant opkijken, één naar de toekomst en één naar het verleden.
Deel bericht

De oliebol, een Nederlandse traktatie

27.12.16
Wie tegenwoordig aan de oliebollenkraam om tien oliekoeken vraagt, krijgt louter een verbaasde blik van de verkoper. Hij verkoopt alleen oliebollen van oliekoeken heeft hij nog nooit gehoord.
Deel bericht

De Duitse familiegeschiedenis van Donald Trump

27.12.16
De grootvader van Donald Trump ontvluchtte Duitsland eind negentiende eeuw als dienstweigeraar en vestigde zich vervolgens in de Verenigde Staten.
Deel bericht

De Kerstman, van Odin tot Santa Claus

20.12.16
De Kerstman is geen bedenksel van Coca-Cola. Hij komt voort uit onze eigen oer-Hollandse Sinterklaas en volgens sommigen kan hij zelfs gezien worden als een soort achter-achterkleinzoon van de Germaanse oppergod Wodan.
Deel bericht

De Goede lezer, Filosoferen over literatuur

17.12.16
  In De goede lezer neemt filosoof Damon Young de lezer mee langs de planken van zijn boekenkast om door te nemen welke deugden een lezer in huis moet hebben.   “Waarom krijgen met name schrijver en boek zoveel aandacht, maar hebben we over het algemeen weinig aandacht voor die andere zi...
Deel bericht

Arrestatie Anne Frank mogelijk niet door verraad

17.12.16
Anne Frank is mogelijk niet verraden, maar met de andere onderduikers in het Achterhuis bij toeval ontdekt. Dat blijkt uit onderzoek door de Anne Frank Stichting.
Deel bericht