Leidens Ontzet als prentenboek

16.09.21
Als je de ouders bent van echte, kleine Leidenaartjes, dan kun je er eigenlijk niet vroeg genoeg bij zijn. Je moet je Leidse nageslacht natuurlijk zo snel mogelijk het verhaal van Leidens Ontzet leren. Jonina Olij heeft een prentenboek gemaakt om je daarbij te helpen.
Deel bericht

Joodse vrouw (80) wil in gesprek met Urker jongeren die nazikleding droegen

15.09.21
Een Joodse vrouw (80) uit Amsterdam die meerdere concentratiekampen overleefde, wil in gesprek met de Urker jongeren die in nazi-achtige uniformen over straat gingen afgelopen weekend. Ze wil weten wat het groepje bezielde en wil de jongens bijbrengen wat zij en andere mensen hebben meegemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Deel bericht

15 miljoen dollar voor ambitieus project: komen de "olifant-mammoeten" in het Noordpoolgebied er dan toch écht?

15.09.21
Duizenden jaren na het verdwijnen van wolharige mammoeten komen Amerikaanse wetenschappers met een ambitieus project om de dieren opnieuw in het Noordpoolgebied te laten rondlopen. Het project is niet alleen ambitieus, maar voor het eerst ook concreet.
Deel bericht

Historisch archief vertelt hoe leven van tot slaaf gemaakten eruit zag na hun vrijlating

14.09.21
Hoe ging het verder met de tot slaaf gemaakten in Suriname nadat zij in 1863 vrij kwamen? Naar het antwoord op die vraag gaan historici van de Radboud Universiteit op zoek in een nieuw onderzoek, waarvoor vandaag het startsein wordt gegeven. Samen met vrijwilligers hopen de onderzoekers de bevolking van Suriname tussen 1830 en 1950 in kaart te brengen.
Deel bericht

Neanderthaler Krijn, oudste oer-Nederlander, krijgt een gezicht

06.09.21
Niet meer dan een schedelfragment is er van hem bewaard gebleven, maar toch kunnen we hem vanaf vandaag weer in de ogen kijken: de neanderthaler Krijn. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een reconstructie laten maken van onze oudste landgenoot.
Deel bericht

Het verhaal van de beste vriendin van Anne Frank: 'Tot 1940 was alles fantastisch'

04.09.21
Mijn beste vriendin Anne Frank is de eerste Nederlandse bioscoopfilm over Anne Frank. Het scenario is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Hannah Pick-Goslar. Zij en Anne Frank waren hartsvriendinnen vanaf de kleuterschool.
Deel bericht

Willem van Oranje krijgt eigen musical in gloednieuw theater

01.09.21
Deze week zijn de repetities voor de educatieve en muzikale geschiedenisvoorstelling Willem Junior, over het leven van Willem van Oranje, van STENT Producties gestart gegaan. Naast de first cast, Luuk Haaze en Merijn Oerlemans, waren ook de understudies Jeroen Sigterman, Sem van der Hijden en Thijmen de Koeijer voor deze speciale aftrap aanwezig.
Deel bericht

Nederlands Indië | De 'schuldige collectie'

18.08.21
In het hedendaagse (geschiedenis)onderwijs is het koloniale verleden van Nederland een marginaal onderwerp: veel docenten vinden het moeilijk om maatschappelijk gevoelige thema’s zoals slavernij, racisme en uitbuiting met hun leerlingen te bespreken. Jacques Dane over het beeld van de voormalige kolonie Nederlands-Indië op schoolplaten in het Nationaal Onderwijsmuseum.
Deel bericht

Neder-Germaanse Limes derde nieuwe Nederlandse werelderfgoed

27.07.21
Nederland heeft er 3 nieuwe historische wereldiconen bij. Met plaatsing op de Werelderfgoedlijst worden zij toegevoegd aan een selectie gebieden die uniek zijn op de wereld. Voor Nederland zijn de Neder-Germaanse Limes – de voormalige grens van het Romeinse Rijk -, de Koloniën van Weldadigheid en...
Deel bericht

Slavernijverleden vast onderdeel van curriculum

02.07.21
Het slavernijverleden en de doorwerking daarvan moeten vast onderdeel worden van het curriculum in alle onderwijsniveaus en vooral ook in de pedagogische opleidingen. Dat vindt het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden.
Deel bericht

'Gerestaureerde Gouden Koets kan ons helpen anders naar het verleden te kijken'

17.06.21
Ruim vijf jaar heeft de restauratie van de Gouden Koets geduurd, maar nu is het klaar. De komende acht maanden kan iedereen die dat wil de koets bekijken in het Amsterdam Museum, waar hij in een glazen behuizing op de binnenplaats tentoongesteld staat.
Deel bericht

Compleet legerkamp uit Tachtigjarige Oorlog blootgelegd in Spijk

03.06.21
"Dit is inderdaad het summum", beaamt archeoloog Eric Norde terwijl hij - zittend op zijn knieën in het zand - met een klein troffeltje een aardewerken pannetje blootlegt. Op de plek waar in Spijk (gemeente Zevenaar) de overnachtingshaven voor schippers moet komen, hebben archeologen een vrijwel compleet legerkamp uit de Tachtigjarige Oorlog aangetroffen. "Dat is echt heel bijzonder."
Deel bericht

Moord op Samuel Paty maakt deel leraren voorzichtiger

03.06.21
Een op de drie docenten geschiedenis en maatschappijleer is sinds de moord op de Franse docent Samuel Paty voorzichtiger geworden in het bespreken van controversiële onderwerpen.
Deel bericht

Lespakket bij film 'De Oost' over Nederlands-Indië: 'Op school nooit over gehad'

14.05.21
Het is de allereerste speelfilm over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog: De Oost, een film van Gouden Kalf-winnaar Jim Taihuttu, is vanaf vandaag te zien. De periode van 1945 tot 1949 in Nederlands-Indië is niet alleen in de filmwereld weinig belicht. Ook in het geschiedenisonderwijs is er volgens de maker te weinig aandacht voor. Voor Taihuttu een belangrijke motivatie om de film te maken.
Deel bericht

Holocaustonderwijs richt zich te veel op burgerschap en te weinig op feiten

05.05.21
Het geschiedenisonderwijs in het Nederlands voortgezet onderwijs en mbo is te vaak gefocust op leren van de Holocaust in plaats van leren over de Holocaust. Dat vertelde HAN-onderzoeker en docent Marc van Berkel in een lezing aan de vooravond van de Dodenherdenking.
Deel bericht

Betty was 9 toen ze zich moest verstoppen voor Duitse soldaten

04.05.21
Het is vandaag 4 mei, de dag van de Dodenherdenking. Speciaal voor het Jeugdjournaal vertelt Betty Metzelaar haar verhaal. Ze is Joods en was pas 9 jaar oud toen ze zich moest verstoppen voor Duitse soldaten.
Deel bericht

Piet Kuijt markeerde stiekem verzetsgraven, vandaag wordt hij geëerd

30.04.21
Verzetslieden die in de Tweede Wereldoorlog op de Waalsdorpervlakte werden geëxecuteerd, hadden voorgoed moeten verdwijnen onder het duinzand in het uitgestrekte natuurgebied. Maar de Duitsers beseften niet dat een Katwijkse helmgrasplanter stiekem de graven markeerde, zodat ze na de oorlog teruggevonden konden worden.
Deel bericht

Dagboek Anne Frank hertaald in eenvoudig Nederlands

22.04.21
Van Het Achterhuis, het dagboek van Anne Frank, is woensdag een versie verschenen specifiek bedoeld voor kinderen tussen de 10 en de 15 jaar die moeite hebben met lezen. ‘Juist voor hen is het belangrijk dat dit wereldberoemde boek beschikbaar is.’
Deel bericht

Opgeknapte replica van VOC-schip Amsterdam terug bij het Scheepvaartmuseum

16.04.21
Het VOC-schip Amsterdam ligt na zeven maanden afwezigheid weer op zijn plek aan de steiger van het Scheepvaartmuseum. De replica van de Oost-Indiëvaarder was in groot onderhoud en dat was ook wel nodig, want het schip was zo lek als een mandje.
Deel bericht

Kaan (11) vertelt het oorlogsverhaal van meneer Bosman (87)

09.04.21
De Tweede Wereldoorlog is lang geleden en er blijven steeds minder mensen over die het zelf hebben meegemaakt. Om te zorgen dat hun verhalen blijven bestaan, is er een speciale verhalendag.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)