Uit de annalen van 40 jaar computers in de les: Toen Philips nog in computers deed.

01.12.18
In de wintermaanden zullen we regelmatig aandacht besteden aan de oertijd van computers in het onderwijs. Vandaag “Toen Philips nog in computers deed” over de introductie van de PC in het basisonderwijs. Een woensdagochtend in september 1990. De vlaggen bij de Eindhovense basisschool in de Reige...
Deel bericht

Museum op wielen: Verzetsmuseum Junior bezoekt basisscholen

25.11.18
Een museum bezoeken op het schoolplein; dat was mogelijk voor groep 8 van basisschool Samenspel in Zuidoost. In een mobiele uitvoering van het Verzetsmuseum Junior leerden ze over de Tweede Wereldoorlog vanuit vier verschillende perspectieven.Hoewel het Verzetsmuseum in de binnenstad erg populair is, worden daar volgens initiatiefnemer Yuri niet alle kinderen bereikt.
Deel bericht

Onderwijsprijs Groningen gaat naar cbs De Wegwijzer in Bellingwolde

22.11.18
Cbs De Wegwijzer won de prijs met het project '100 Jaar Onderwijs'. Ter gelegenheid van haar eeuwfeest heeft De Wegwijzer een groot project opgezet met onder meer een reünie, de expositie ‘100 Jaar Onderwijs’ en een musical. De school wil cultuur en geschiedenis op deze manier levend houden en doorgeven aan jongeren.
Deel bericht

'Bloembollen planten is leuker dan taalles’ in Lage Zwaluwe

27.10.18
‘Puntjes naar de bovenkant’. Duizenden bloembollen werden woensdagochtend geplant bij het monument van de liniecrossers aan de oever van de Amer in Lage Zwaluwe. Leerlingen van groep 8 van basisschool De Grienden worden op deze manier betrokken bij de herdenking van de liniecrossers.
Deel bericht

Arend van Dam wint Thea Beckmanprijs

17.09.18
Arend van Dam heeft dit jaar de Thea Beckmanprijs gewonnen voor zijn jeugdroman De reis van Syntax Bosselman.
Deel bericht

Leraren willen meer aandacht voor aanslag op 11 september

12.09.18
Vandaag precies 17 jaar geleden vlogen twee vliegtuigen expres in twee hoge torens in Amerika.Geschiedenisleraren vinden dat er op basis- en middelbare scholen meer lessen moeten komen over wat er toen gebeurde. De meesters en juffen zeggen dat kinderen er nu te weinig over leren, terwijl die aanslag gevolgen had voor de hele wereld.
Deel bericht

Vierhonderd kinderen 'beleven' de Tweede Wereldoorlog in Eerde als in 1944

03.09.18
Tijdens een speciale educatiedag rijden historische militaire voertuigen rond door het dorp en zijn er overal re-enactors te zien, gekleed in Amerikaanse parachutistenuniformen uit die tijd.Aan de dag doen 16 klassen mee.(groepen 7 en 8)Elke schoolklas krijgt een route toegewezen en bezoekt meerdere locaties. De leerlingen horen waargebeurde verhalen over personen die Market Garden echt hebben ..
Deel bericht

Historicus: 'Nederlanders zijn altijd bot en lomp geweest'

18.07.18
Historicus Piet de Rooij is de grondlegger van het Nederlandse geschiedenisonderwijs. Hij wordt niet vrolijk van de discussie over zeehelden of de bemoeienis van de politiek met geschiedenis op scholen. 'We oordelen zonder te begrijpen'.
Deel bericht

‘We praten nog steeds niet over slavernij’

01.07.18
Op 1 juli vieren we Keti Koti, letterlijk het breken van de ketenen. Op die dag in 1863 schafte Nederland officieel de slavernij af in Suriname en op de Antillen.
Deel bericht

'Politiek moet zich niet bemoeien met Nederlandse geschiedenis'

25.06.18
De Tweede Kamer moet zich buiten de discussie over de Canon van Nederland houden. Dat zegt Frits van Oostrom, die in 2006 de samenstelling van de Canon leidde, in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.
Deel bericht

Saga, geschiedenismethode voor het VO, wint Comenius EduMedia Medaille

23.06.18
Op 21 juni 2018 heeft Saga een Comenius EduMedia Medaille ontvangen. De Comenius EduMedia Awards worden jaarlijks uitgereikt door het Duitse Genootschap voor Pedagogiek en Informatie (GPI) en is de meest prestigieuze Europese prijs voor educatieve technologie.
Deel bericht

Na kritiek Buma: ’Geschiedeniscanon nooit bedoeld als vaststaande lijst’

13.06.18
De historische canon, een samenvatting van de vaderlandse geschiedenis die sinds 2009 geldt als leidraad voor het onderwijs, is nooit bedoeld geweest als een vaststaande lijst. Dat stelt onderwijsminister Ingrid van Engelshoven.
Deel bericht

Leerlingen Montessorischool duiken in jeugdjaren opa's en oma's

25.05.18
Er zijn interviews gehouden, spellen gedaan uit vroegere tijden en veel gepraat over hoe ouderen in hun jeugdjaren leefden. Journalist en publicist Marscha van Noesel raakte vorig jaar geïnspireerd door het project 'Leergaloos'. Een in Utrecht opgezet project dat senioren als vrijwilligers bij het basisonderwijs betrekt
Deel bericht

Margreet de Heer presenteert strip “De Slag bij Heiligerlee”

17.05.18
Op 23 mei presenteert Margreet de Heer, maker van de strip “De Slag bij Heiligerlee”, zich in het museum te Heiligerlee. Dit zal gebeuren aansluitend op het Herdenkingsprogramma ter gelegenheid van de viering 450 jaar Slag bij Heiligerlee.
Deel bericht

Namen en Nummers geeft omgekomen joodse inwoners een naam

04.05.18
Je kunt het bijna niet missen. Achter heel veel ramen in de straat hangt een poster met daarop de straatnummers en namen van joodse inwoners die de Holocaust niet hebben overleefd.
Deel bericht

Voor sommige Duitsers hier in Castricum hoefde die oorlog ook niet

01.05.18
Woensdag: De leerlingen van groep 7 van de Visser 't Hooftschool vertoonden hun zelf gemaakte filmpjes over de WO2 in de Corsobioscoop. In elke film stond iemand centraal die zelf de oorlog heeft meegemaakt.Ze leerden ook heel andere dingen van het project: hoe je met i-movie werkt en wanneer je een goede cameraman bent en je eigen film presenteert voor een grote groep.
Deel bericht

450 jaar Tachtigjarige Oorlog

24.04.18
Wat veel mensen niet beseffen is dat ons land tijdens de Tachtigjarige Oorlog ontstond. Het is de geboorte van Nederland. De oorlog begon als een strijd om geloof en tegen de macht van de Spanjaarden, maar het mondde uit in onafhankelijkheid. Genoeg reden om een jaar lang terug te blikken.
Deel bericht

Tentoonstelling ‘De Onderduikkinderen van Tante Zus’

22.04.18
Het Museon in Den Haag opent op 25 april de verzetstentoonstelling ‘De onderduikkinderen van ‘Tante Zus’, over de Haagse schilderes en verzetsheldin Ru Paré. Zij zag in 1942 dat haar Joodse vrienden en hun gezinnen steeds verder in het nauw kwamen. Ze besloot hen te helpen met het vinden van onderduikadressen voor hun kinderen. De tentoonstelling is te zien tot en met 16 september
Deel bericht

Was Berend Botje eigenlijk een Drentse edelman die voor Rusland streed?

19.03.18
Een dobberend beertje met een zeemuts schuin op zijn hoofd. Zo stellen veel mensen zich Berend Botje uit het bekende kinderliedje voor. Niet als een onverschrokken Drentse edelman die zijn geboorteplaats Zuidlaren ontvlucht om voor de Russen te gaan vechten.
Deel bericht

Als het maar niet te Joods wordt

16.03.18
Het lijkt wel of de Jodenvervolging wordt gekaapt door niet-Joden voor politieke doeleinden. Anne Frank wordt tot in den treure gebruikt (misbruikt) om hedendaagse problematiek aan te kaarten. Je hoeft haar naam maar te noemen of je krijgt aandacht. Maar het gaat allang niet meer om wat zij heeft meegemaakt, om haar specifieke geschiedenis, ...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)