Speciale Jeugdjournaal-site over de bevrijding

06.09.19
Vanaf nu kun je op een speciale site van alles lezen en zien over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederland.De bevrijding duurde ongeveer een jaar en was precies 75 jaar geleden. Toen was er geen vrijheid in Nederland, was er nog geen Jeugdjournaal en konden journalisten ook niet schrijven wat ze wilden. Wij wel. Daarom laten we een jaar lang zien hoe Nederland werd bevrijd.
Deel bericht

[EduAd] Kraak 'm - Online Escape Rooms

03.09.19
Op Kraak 'm vind je "Escape Room"-achtige games. Kinderen vinden het geweldig om de codes te kraken. Samenwerken, creatief denken en andere 21st century skills komen op een speelse manier aan bod. Vraag een gratis account aan!
Deel bericht

Studenten Summa Eindhoven maken prachtboek over oorlog

03.09.19
De verhalen zijn geschreven door eerstejaars MBO-studenten van de opleiding tot sociaal-maatschappelijk dienstverlener. Het boek is in opdracht van de gemeente Eindhoven tot stand gekomen en wordt gratis verspreid onder alle scholen in het basis- en voortgezet onderwijs. Het gaat ook naar alle vestigingen van Vitalis en de Archipel.
Deel bericht

Nieuw: WOII wandeling voor scholen langs ‘oorlogsgebieden’ in Zwolle

29.08.19
Speciaal voor leerlingen uit de hoogste klassen van het BaO en voor klassen van het VO is er een aangepaste versie gemaakt van de ‘Oorlog in Zwolle’ wandeling. Aan de hand van het verhaal van Dolf en Saartje wordt het verhaal van Zwolle in de oorlog voor kinderen en jongeren inzichtelijk gemaakt. Scholen kunnen zich aanmelden via de Stadkamer. https://stadkamer.nl/
Deel bericht

Scholen krijgen lespakket over Slag om de Schelde

28.08.19
Walcherse basisschoolleerlingen verdiepen zich de komende weken in de Slag om de Schelde. Deze militaire operatie rondom de Westerschelde was de grootste op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu, 75 jaar later, krijgen de scholen er een speciaal lespakket over.
Deel bericht

Hoe klonk de taal van Rembrandt?

11.08.19
Ter ere van het Rembrandt-jaar reconstrueerden taalkundigen van het Instituut voor de Nederlandse Taal in Leiden de taal van Rembrandt.
Deel bericht

Nieuw lespakket over Tweede Wereldoorlog

07.08.19
Regio Filmproducties heeft 75 jaar na de bevrijding twee films gemaakt over de oorlog. Dit heeft Jos Korsten (Berlicum) geïnspireerd om daar een lespakket van te maken voor de groepen 7/8 van de basisscholen. Hij vertelt: Zo betrek je de jeugd bij een belangrijk deel van onze geschiedenis, en dat betreft niet alleen de Tweede Wereldoorlog.
Deel bericht

Les over de strijd in Son en Breugel op basisscholen

05.08.19
Veel basisscholieren in Son en Breugel krijgen in de aanloop naar 17 en 18 september les over wat zich tijdens WO2 in eigen dorp heeft afgespeeld.Maar wat er zich in oorlogstijd nu precies in eigen dorp heeft afgespeeld? Die kennis wil nog wel eens ontbreken. Het bracht oud-geschiedenisleraar Hutten ertoe om namens de heemkundekring een lespakket voor de basisscholen te ontwikkelen.
Deel bericht

Educatieve website voor lessen over Wilhelmus

28.06.19
De website www.howtowilhelmus.nl kan scholen helpen om eigentijdse lessen over het Nederlandse volkslied te geven. Op de website staat onder andere een documentaire over de tekst van het Wilhelmus. Het docentengedeelte bevat downloadbaar lesmateriaal, extra teksten en opdrachten. Docenten kunnnen met een gratis inlog toegang krijgen tot dit gedeelte.
Deel bericht

Inzending Educatieve Parel 2019 geopend

25.06.19
Wie ontwerpt de beste les en wint de Educatieve Parel 2019? De inzending voor deze educatieve prijs is vanaf vandaag geopend. Het thema is dit jaar 'Macht is kracht', net als voorgaande jaren maatschappelijk relevant, actueel en geschikt voor zoveel mogelijk schoolvakken en leeftijdscategorieën; van aardrijkskunde tot wiskunde en van kleuters tot gymnasiasten. Inzenden kan tot 1 oktober.
Deel bericht

Verzwegen geschiedenis

04.06.19
Over bepaalde cruciale episodes uit de Nederlandse geschiedenis leer je niet of nauwelijks op school. Terwijl iedereen ze zou moeten kennen om een goed gesprek over identiteit, ongelijkheid, racisme en discriminatie te voeren.
Deel bericht

Aangepaste geschiedeniscanon krijgt meer aandacht voor schaduwkanten

01.06.19
Het kabinet laat de Canon van Nederland aanpassen, het overzicht van de nationale geschiedenis. Daarbij wil minister Van Engelshoven dat er vooral gekeken wordt naar de schaduwkanten van de Nederlandse geschiedenis. Ook raadt ze de evaluatiecommissie aan om aandacht te besteden aan "de verhalen en perspectieven van verschillende groepen in de samenleving".
Deel bericht

Stripboek over 'machtig en succesvol hertogdom' Gelre

19.05.19
Het stripboek wordt gratis verspreid onder alle scholen in de gebieden die ooit onder Gelre vielen, van de Bommelerwaard en Roermond tot de Achterhoek en de noordelijke Veluwe - er is zelfs een Duitse vertaling voor de oosterburen. We hebben in Gelderland niet zo'n duidelijke regionale identiteit als Friesland, of de Brabanders, maar we delen wel allemaal die geschiedenis van het hertogdom
Deel bericht

Geschiedenis ontdekken is kinderspel met de app Go Veluwe

17.05.19
Hoofdpersoon in de game is een kind dat in de tijdmachine van Go Veluwe per ongeluk vanuit het verleden naar het heden is geteleporteerd. De speler beleeft op elke locatie een game met Augmented Reality en vertelt de hoofdpersoon over de geschiedenis van die plek. De app is vanaf nu te downloaden en te spelen.
Deel bericht

De ondergang van Johan van Oldenbarnevelt

12.05.19
Vierhonderd jaar geleden werd Johan van Oldenbarnevelt onthoofd, de machtigste politicus van dat moment in de Nederlanden. Deze politieke moord krijgt op verschillende manieren aandacht, onder meer met een boek over zijn spraakmakende proces en executie.
Deel bericht

Hoe hou je de oorlogsgeschiedenis levend voor de jonge generatie?

05.05.19
De herinneringscentra van kampen Westerbork, Amersfoort en Vught gaan op de schop. Ze verbouwen om het verhaal over de Tweede Wereldoorlog aan een jonge generatie te kunnen blijven doorvertellen. Hoe hou je de geschiedenis voor hen levend?
Deel bericht

Chatbot beantwoordt historische vragen aan virtuele Vader des vaderlands

26.04.19
Alle vragen aan Willem van Oranje (1533-1584) kun je vanaf vandaag kwijt op www.chatmetwillem.nl. Op zijn geboortedag, 24 april, komt Willem de Zwijger virtueel tot leven dankzij een slimme educatieve chatbot. Makers Helpr en ThiemeMeulenhoff wekken hiermee onze Oranje-geschiedenis tot leven voor iedereen die interesse heeft in de wortels van ons Koningshuis.
Deel bericht

Weblessen Oorlog in Hoorn

23.04.19
Het project “Oorlog in Hoorn” is een speciale website met daarop ook zes digilessen voor het basisonderwijs. Jongeren van het basisonderwijs gingen er zelf voor aan de slag. De digilessen zijn voor alle scholen in Hoorn gratis te gebruiken. https://www.oorloginhoorn.nl/digilessen/
Deel bericht

Digitaal geschiedenislokaal voor docenten & leerlingen

10.04.19
Het Regionaal Archief Alkmaar bewaart duizenden lokale historische bronnen. Om die bronnen zo goed mogelijk beschikbaar te maken voor het onderwijs (en voor andere geïnteresseerden), lanceert het Archief in april een ‘digitaal geschiedenislokaal’: www.geschiedenislokaalalkmaar.nl. Het eerste thema op de website is de Tweede Wereldoorlog.
Deel bericht

Unieke vondst fossielen in Dakota toont de laatste dag van het dino-tijdperk

07.04.19
Wat gebeurde er op aarde in de uren na de meteorietinslag die 66 miljoen jaar geleden het einde van het dinotijdperk inluidde? Een natuurlijk massagraf in Noord-Dakota biedt voor het eerst een inkijkje in de gebeurtenissen direct na de ramp.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)