Tentoonstelling ‘De Onderduikkinderen van Tante Zus’

22.04.18
Het Museon in Den Haag opent op 25 april de verzetstentoonstelling ‘De onderduikkinderen van ‘Tante Zus’, over de Haagse schilderes en verzetsheldin Ru Paré. Zij zag in 1942 dat haar Joodse vrienden en hun gezinnen steeds verder in het nauw kwamen. Ze besloot hen te helpen met het vinden van onderduikadressen voor hun kinderen. De tentoonstelling is te zien tot en met 16 september
Deel bericht

Was Berend Botje eigenlijk een Drentse edelman die voor Rusland streed?

19.03.18
Een dobberend beertje met een zeemuts schuin op zijn hoofd. Zo stellen veel mensen zich Berend Botje uit het bekende kinderliedje voor. Niet als een onverschrokken Drentse edelman die zijn geboorteplaats Zuidlaren ontvlucht om voor de Russen te gaan vechten.
Deel bericht

Als het maar niet te Joods wordt

16.03.18
Het lijkt wel of de Jodenvervolging wordt gekaapt door niet-Joden voor politieke doeleinden. Anne Frank wordt tot in den treure gebruikt (misbruikt) om hedendaagse problematiek aan te kaarten. Je hoeft haar naam maar te noemen of je krijgt aandacht. Maar het gaat allang niet meer om wat zij heeft meegemaakt, om haar specifieke geschiedenis, ...
Deel bericht

Nieuwe historische contexten havo/vwo

16.03.18
Het vak geschiedenis krijgt in de bovenbouw van havo en vwo nieuwe historische contexten. Deze gelden vanaf examencohort 2019-2020. Het College voor Toetsing en Examens (CvTE) heeft dit besloten, op advies van de door het CvTE ingestelde syllabuscommissie.
Deel bericht

Nieuw boek vestigt aandacht op 'blinde vlek' Watergeuzen-historie

11.03.18
Nog altijd is de faam van de Watergeuzen nauw verbonden met de verovering van Den Briel, op 1 april 1572. De overwinning wordt jaarlijks gevierd in het Zuid-Hollandse stadje, 'In naam van Oranje doe open de poort' zijn gevleugelde woorden en wie kent niet het rijmpje over Alva en zijn bril?
Deel bericht

Waarom heeft februari eigenlijk maar 28 dagen?

28.02.18
Zo'n vraag die je altijd hebt gehad, maar nooit hebt gesteld: waarom telt februari maar 28 (of soms 29) dagen? Het heeft te maken met de stand van de zon, de winter en de ego's van een paar Romeinse keizers.
Deel bericht

Lesmethode wereldoriëntatie uitgeverij Blink onderscheiden met IPON Award

08.02.18
De lesmethode wereldoriëntatie van de educatieve uitgeverij Blink is onderscheiden met de IPON Award 2018. Blink krijgt deze prestigieuze onderwijsprijs voor haar lesmethode Blink Wereld voor het primair onderwijs.
Deel bericht

'Prehistorische mens was al dol op puppy's'

07.02.18
De emotionele band tussen mens en hond gaat veel verder terug dan altijd werd gedacht. Al ruim 14.000 jaar geleden zorgden jagers en verzamelaars voor zieke puppy's, ook als die verder "geen enkel nut dienden".
Deel bericht

Met Duitse scholieren naar het concentratiekamp: 'Zit niet op je mobieltje te pielen'

02.02.18
"Spannend", zegt Joshua (16), van Duitse komaf. Hij kijkt door het hek bij voormalig concentratiekamp Sachsenhausen. "Ik vind het er niet spectaculair uitzien", zegt de Turkse Merdan (15). Hij bijt in een wortel. "In de elfde gaan ze naar Auschwitz!"
Deel bericht

‘Geschiedenisplein meteen een succes’

01.02.18
Hilde van Stelten is voorzitter van de vaksectie geschiedenis op de KSH. Trots als een pauw vertelt ze over het nieuwe leerplein, het geschiedenisplein: ‘Dit leerplein is niet alleen een initiatief van de sectie geschiedenis. Ook de sectie klassieke talen, filosofie, kunstgeschiedenis en kunst algemeen zijn er vanaf de start bij betrokken geweest.'
Deel bericht

Johan van Hulst redde als schooldirecteur honderden Joodse kinderen

28.01.18
De laatste zondag van januari is in Nederland de dag van de Nationale Holocaust Herdenking. Na een stille tocht worden er bij het Auschwitz-monument in het Wertheimpark in Amsterdam toespraken gehouden en kransen gelegd.
Deel bericht

J.P. Coenschool verandert naam om koloniaal verleden

17.01.18
De J.P. Coenschool in de Indische Buurt, vernoemd naar de omstreden zeventiende eeuwse koloniale regent, kondigt een naamswijziging aan. 'De naam past absoluut niet meer bij ons.'
Deel bericht

Waarom steken we vuurwerk af met Oud en Nieuw?

31.12.17
Voor veel Nederlanders is zelf vuurpijlen afsteken als de klok twaalf uur slaat nog altijd heilig. Maar de maatschappelijke weerstand groeit. Waar komt de gewoonte om zelf vuurwerk af te steken met Oud en Nieuw eigenlijk vandaan?
Deel bericht

Plan: elk dorp in Friesland een eigen canon

11.12.17
De geschiedenis van Nederland ligt vast in een canon. Ook Amsterdam en Friesland hebben er één. Een nieuw project zorgt voor een canon in alle 422 Friese dorpen.
Deel bericht

Museum met videogames opent in oude V&D van Zoetermeer

03.12.17
Pacman, Tetris, Space Invaders en nog veel meer andere videogames kunnen gespeeld worden in het Nationaal Videogame Museum, gevestigd in het Stadshart van Zoetermeer.
Deel bericht

Eerlijker kijken naar ons slavernijverleden

03.12.17
De Zwarte Piet-discussie is weer in alle hevigheid losgebarsten. Steeds meer mensen hebben moeite met het ‘zwart’ van Zwarte Piet. Dat dwingt ons om met andere ogen te kijken naar ons culturele erfgoed en ons eigen koloniale verleden.
Deel bericht

Rijksmuseum geen must, scholieren kunnen ook naar andere 'prachtige' musea

13.11.17
Scholieren kunnen behalve naar het Amsterdamse Rijksmuseum ook een bezoek brengen aan een ander museum in Nederland. Minister Van Engelshoven van Cultuur heeft er bij een debat in de Tweede Kamer op gewezen dat er ook andere musea bezocht kunnen worden.
Deel bericht

Junior Fellowship Profielwerkstukprijs havo-vwo

10.11.17
Het Rijksmuseum organiseert ook dit jaar deze wedstrijd. Maak een fantastisch werkstuk, win 1500 euro studiebeurs en een Traineeship. Uiterlijk inleveren 1 februari 2018.
Deel bericht

Deze geschiedenisleraar gebruikt de nieuwe Call of Duty in zijn lessen

03.11.17
Een van de meest populaire computerspellen, Call of Duty, komt vandaag met een nieuwe game. Voor het eerst in tien jaar is het weer een spel dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. En dat is niet alleen leuk voor fanatieke gamers, maar ook voor de geschiedenisles.
Deel bericht

Gamend door het oude Egypte

29.10.17
Geweld en intrige, slangen en krokodillen, allemaal in de hitte en het zand van Egypte: het is de perfecte cocktail voor een Hollywood film. Of voor een game. Assassin’s Creed: Origins brengt de speler terug naar de Egyptische oudheid. Maar Origins is meer dan een game: het brengt spel en wetenschap samen.
Deel bericht