Inzending Educatieve Parel 2019 geopend

25.06.19

Wie ontwerpt de beste les en wint de Educatieve Parel 2019? De inzending voor deze educatieve prijs is vanaf vandaag geopend. Het thema is dit jaar 'Macht is kracht', net als voorgaande jaren maatschappelijk relevant, actueel en geschikt voor zoveel mogelijk schoolvakken en leeftijdscategorieën; van aardrijkskunde tot wiskunde en van kleuters tot gymnasiasten. Inzenden kan tot 1 oktober.

Onderwijs speelt een belangrijke rol in de betekenisgeving en duiding van macht in elke denkbare hoedanigheid. De vraag Wie is de baas? (in de klas, de club of het land), de #metoo-discussie, de kracht van het getal, zwaartekracht of de gevolgen van een staatsgreep. Steeds draait het om 'Macht is kracht'.

De Educatieve auteurs van de Auteursbond zetten met deze wedstrijd leermiddelenmakers in de schijnwerpers. Goed lesmateriaal is onontbeerlijk, educatieve auteurs zorgen daarvoor.

Uitreiking
De Educatieve Parel 2019 wordt uitgereikt op zaterdag 9 november tijdens de Dag van de Educatieve Auteur. Aan de prijs is een geldbedrag van € 1000,- verbonden. Meer informatie vind je op educatieveparel.nl.
Deel bericht
(advertentie)

Online filmpjes over Canon van Nederland, geen boekje

14.11.19
In het regeerakkoord was afgesproken dat alle leerlingen van 18 jaar een boekje zouden krijgen over de Canon van Nederland, maar dat gaat niet door. In plaats van een boekje komen er nu online filmpjes.  .
Deel bericht

'In Europa' vanaf 22 december 2019 op tv, online en in de klas

10.11.19
De VPRO trekt samen met Geert Mak opnieuw door Europa en de Europese geschiedenis. De nieuwe serie pakt de draad op waar de vorige eindigde: in 1999.
Deel bericht

Waarom Nederland in de 3de eeuw opeens leegliep

02.11.19
Ergens in de 3de eeuw verlieten de inwoners – alle inwoners, volgens sommigen – opeens het midden en zuiden van wat nu Nederland is. En dat was niet alleen vanwege het water.
Deel bericht

Hele Surinaamse slavenregister online, 'beste bron om slavernij te snappen'

31.10.19
De Surinaamse slavenregisters zijn vanaf vandaag volledig online beschikbaar via de nationale archieven van Nederland en Suriname. Het eerste deel van de registers, over de periode 1851 tot de afschaffing van de slavernij in 1863, verscheen vorig jaar al. Vanaf vandaag zijn ook de documenten van 1830 tot 1851 in te zien.
Deel bericht

Kinderboekenschrijver Rob Ruggenberg overleden

29.10.19
Kinderboekenschrijver Rob Ruggenberg is overleden. Hij was 73 jaar oud. Ruggenberg werkte jarenlang als journalist voor diverse dagbladen. In 2006 stopte hij daarmee, om zich voltijd te gaan richten op het schrijven van jeugdboeken. Hij schreef vooral historische avonturenromans.
Deel bericht

50.000 jaar geleden maakte een Neanderthaler een werktuig dat bestond uit steen en berkenpek

25.10.19
Zo op het eerste gezicht leek het niet eens zo bijzonder: het stukje steen dat een amateur-archeoloog op de Zandmotor – een kunstmatige zandbank voor de Nederlandse kust – aantrof. Maar vervolgonderzoek wijst nu uit dat het om een wetenschappelijke top vondst gaat.
Deel bericht

Dit is het meest 'onverwoestbare' dier op aarde

25.10.19
Dit is niet zomaar een microscopisch organisme. Dit is een beerdiertje, het meest 'onverwoestbare' beestje op aarde. Beerdiertjes, ook wel waterberen genoemd, kunnen dertig jaar lang zonder eten, in vulkanen leven en het vacuüm in de ruimte weerstaan.
Deel bericht

Opinie | Zonder huiswerk leren leerlingen meer

11.10.19
Geschiedenisdocente Lotte van Dongen geeft geen huiswerk meer op. Ze is liever coach dan controleur van de leerlingen.
Deel bericht

Speciale Jeugdjournaal-site over de bevrijding

06.09.19
Vanaf nu kun je op een speciale site van alles lezen en zien over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederland.De bevrijding duurde ongeveer een jaar en was precies 75 jaar geleden. Toen was er geen vrijheid in Nederland, was er nog geen Jeugdjournaal en konden journalisten ook niet schrijven wat ze wilden. Wij wel. Daarom laten we een jaar lang zien hoe Nederland werd bevrijd.
Deel bericht

Studenten Summa Eindhoven maken prachtboek over oorlog

03.09.19
De verhalen zijn geschreven door eerstejaars MBO-studenten van de opleiding tot sociaal-maatschappelijk dienstverlener. Het boek is in opdracht van de gemeente Eindhoven tot stand gekomen en wordt gratis verspreid onder alle scholen in het basis- en voortgezet onderwijs. Het gaat ook naar alle vestigingen van Vitalis en de Archipel.
Deel bericht

Nieuw: WOII wandeling voor scholen langs ‘oorlogsgebieden’ in Zwolle

29.08.19
Speciaal voor leerlingen uit de hoogste klassen van het BaO en voor klassen van het VO is er een aangepaste versie gemaakt van de ‘Oorlog in Zwolle’ wandeling. Aan de hand van het verhaal van Dolf en Saartje wordt het verhaal van Zwolle in de oorlog voor kinderen en jongeren inzichtelijk gemaakt. Scholen kunnen zich aanmelden via de Stadkamer. https://stadkamer.nl/
Deel bericht

Scholen krijgen lespakket over Slag om de Schelde

28.08.19
Walcherse basisschoolleerlingen verdiepen zich de komende weken in de Slag om de Schelde. Deze militaire operatie rondom de Westerschelde was de grootste op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu, 75 jaar later, krijgen de scholen er een speciaal lespakket over.
Deel bericht

Hoe klonk de taal van Rembrandt?

11.08.19
Ter ere van het Rembrandt-jaar reconstrueerden taalkundigen van het Instituut voor de Nederlandse Taal in Leiden de taal van Rembrandt.
Deel bericht

Nieuw lespakket over Tweede Wereldoorlog

07.08.19
Regio Filmproducties heeft 75 jaar na de bevrijding twee films gemaakt over de oorlog. Dit heeft Jos Korsten (Berlicum) geïnspireerd om daar een lespakket van te maken voor de groepen 7/8 van de basisscholen. Hij vertelt: Zo betrek je de jeugd bij een belangrijk deel van onze geschiedenis, en dat betreft niet alleen de Tweede Wereldoorlog.
Deel bericht

Les over de strijd in Son en Breugel op basisscholen

05.08.19
Veel basisscholieren in Son en Breugel krijgen in de aanloop naar 17 en 18 september les over wat zich tijdens WO2 in eigen dorp heeft afgespeeld.Maar wat er zich in oorlogstijd nu precies in eigen dorp heeft afgespeeld? Die kennis wil nog wel eens ontbreken. Het bracht oud-geschiedenisleraar Hutten ertoe om namens de heemkundekring een lespakket voor de basisscholen te ontwikkelen.
Deel bericht

Educatieve website voor lessen over Wilhelmus

28.06.19
De website www.howtowilhelmus.nl kan scholen helpen om eigentijdse lessen over het Nederlandse volkslied te geven. Op de website staat onder andere een documentaire over de tekst van het Wilhelmus. Het docentengedeelte bevat downloadbaar lesmateriaal, extra teksten en opdrachten. Docenten kunnnen met een gratis inlog toegang krijgen tot dit gedeelte.
Deel bericht

Verzwegen geschiedenis

04.06.19
Over bepaalde cruciale episodes uit de Nederlandse geschiedenis leer je niet of nauwelijks op school. Terwijl iedereen ze zou moeten kennen om een goed gesprek over identiteit, ongelijkheid, racisme en discriminatie te voeren.
Deel bericht

Aangepaste geschiedeniscanon krijgt meer aandacht voor schaduwkanten

01.06.19
Het kabinet laat de Canon van Nederland aanpassen, het overzicht van de nationale geschiedenis. Daarbij wil minister Van Engelshoven dat er vooral gekeken wordt naar de schaduwkanten van de Nederlandse geschiedenis. Ook raadt ze de evaluatiecommissie aan om aandacht te besteden aan "de verhalen en perspectieven van verschillende groepen in de samenleving".
Deel bericht

Stripboek over 'machtig en succesvol hertogdom' Gelre

19.05.19
Het stripboek wordt gratis verspreid onder alle scholen in de gebieden die ooit onder Gelre vielen, van de Bommelerwaard en Roermond tot de Achterhoek en de noordelijke Veluwe - er is zelfs een Duitse vertaling voor de oosterburen. We hebben in Gelderland niet zo'n duidelijke regionale identiteit als Friesland, of de Brabanders, maar we delen wel allemaal die geschiedenis van het hertogdom
Deel bericht

Geschiedenis ontdekken is kinderspel met de app Go Veluwe

17.05.19
Hoofdpersoon in de game is een kind dat in de tijdmachine van Go Veluwe per ongeluk vanuit het verleden naar het heden is geteleporteerd. De speler beleeft op elke locatie een game met Augmented Reality en vertelt de hoofdpersoon over de geschiedenis van die plek. De app is vanaf nu te downloaden en te spelen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)