'Optellen van breuken - Snapje?' van NTR uitgeroepen tot beste kinderlied

12.02.17
De Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied is vandaag uitgereikt aan het zogenoemde 'Snapje? Optellen van breuken' van de NTR. Doel van de prijs is het stimuleren van het kwalitatieve kinderlied.
Deel bericht

Groningers lanceren nieuwe rekenmethode met Virtual Reality

27.01.17
Noordhoff Uitgevers uit Groningen heeft een nieuwe rekenmethode voor het basisonderwijs ontwikkeld. Creatief communicatiebureau RTRN in Groningen bedacht de promotiecampagne rondom het product. Onderdeel van de campagne is Virtual Reality game De Rekenruimte, een virtuele escape room waarin je je een weg naar buiten rekent.
Deel bericht

Ruimtelijk inzicht is blinde vlek in basisonderwijs

07.12.16
Als je studenten die een exact vak doen vergelijkt met andere studenten, is er één groot verschil: ze scoren een stuk beter op ruimtelijke vaardigheden. Dus als we als maatschappij meer bèta’s nodig hebben, moeten we stimuleren dat kinderen dat ruimtelijk inzicht ontwikkelen.
Deel bericht

Nederlands onderwijs is slechter geworden

06.12.16
De praktische kennis en vaardigheden van 15-jarige kinderen op het gebied van wiskunde, lezen en natuurwetenschappen, is verslechterd.
Deel bericht

'Ezelsbruggetje van het jaar' komt van docente basisschool Oosterhout

24.11.16
Wat is in een grafiek de y-as en wat is de x-as? Dat konden leerlingen van Ingrid Rademakers, docent op basisschool De Touwbaan in Oosterhout, maar moeilijk onthouden. De juf vond dé oplossing.
Deel bericht

Rekenactiviteiten met bladeren

06.10.16
In veel groepen wordt de komende weken over de herfst gewerkt. De herfst is een prachtig thema en biedt ontzettend veel mogelijkheden. Heb je de leuke suggesties van Carolien al gelezen? Met het herfstmateriaal kun je onwijs veel leuke activiteiten bedenken.
Deel bericht

Jaarlijkse po conferentie ECNO: wat werkt echt?

29.09.16
8 november, Taal, lezen en rekenen: wat werkt echt? Gert Gelderblom, Anna Bosman, Marjolein Kool, Jan Berenst, Albert Walsweer, Gert van der Horn, Kees Vernooy, Nineke Kupers, Piers van der Sluis, Aafke Bouwman, Kees Broekhof, An te Selle.
Deel bericht

[EduAd] Gratis proefmaand Oefenweb

05.09.16
Spelenderwijs online rekenen, taal en Engels oefenen? Ruim 300.000 kinderen oefenen dagelijks op school of thuis met Rekentuin, Taalzee en Words&Birds. Dankzij de unieke adaptieve leeromgeving oefenen leerlingen altijd op hun eigen niveau. Zo gaan uitdaging, plezier en succes samen!
Deel bericht

Doe (weer) mee aan de olympiades

27.06.16
Vorig schooljaar deden meer dan 65.000 leerlingen mee aan de voorrondes van de bètaolympiades. De winnaars van de olympiades zijn op 27 juni jl. gehuldigd op het ministerie van OCW. De winnaars van de nationale olympiades worden uitgezonden naar de internationale olympiades.
Deel bericht

Meisjes beter in bètavakken dan jongens

24.06.16
Meisjes halen betere cijfers voor exacte vakken dan jongens. Jongens scoren gemiddeld voor alle vakken een 6,8, meisjes een 7. Dat blijkt uit een onderzoek van Qompas, een platform voor studie- en carrièrekeuze, onder 25.000 scholieren uit de derde klas havo en vwo.
Deel bericht

Rekentoets goed gemaakt door vwo-leerlingen

14.06.16
Vwo-leerlingen hebben de rekentoets dit jaar goed gemaakt. 97% van de leerlingen heeft een cijfer gehaald op de rekentoets waarmee ze het diploma kunnen halen en dan is de laatste herkansingsronde nog niet meegeteld. Dit schooljaar telt de rekentoets op het vwo voor het eerste mee voor het behalen v...
Deel bericht

Rekenspel: cijfers ordenen

20.05.16
Groep 3 werkt de komende weken aan het rekendoel: ‘Getallen tot en met 50 tussen de goede tientallen zetten’. Aangezien wij veel rekendoelen thematisch aanbieden en vooral spelenderwijs werken heb ik een spel gemaakt waarbij ze dit doel oefenen.
Deel bericht

SLO: Rekenspellen in het basisonderwijs

18.04.16
Op de website 'Rekenspellen in het basisonderwijs' vind je allerlei informatie over rekenen en over rekenspellen. Op deze website geeft de SLO spelbeschrijvingen en handreikingen bij spellen voor leerlingen uit alle leerjaren, geselecteerd naar de rekendomeinen. Daarnaast worden spellen beschreven d...
Deel bericht

'Buitenles hoeft niet alleen over natuur te gaan'

13.04.16
De leerlingen van De Piramide in de Utrechtse wijk Zuilen hebben het met hun schoolplein goed voor elkaar. Er is een 'rekenplein' van tien bij tien stoeptegels waarmee je allerlei sommetjes kunt maken.
Deel bericht

Interventie voor betere schoolprestaties erkend

24.03.16
De interventie Samen leren, voor kinderen met een taal- of rekenachterstand, is door de Erkenningscommissie Interventies erkend als goed onderbouwd.
Deel bericht

Resultaten uit eerste 16 praktijkgerichte NRO-onderzoeksprojecten

21.03.16
In 2013 financierde het NRO 16 praktijkgerichte onderzoeksprojecten. Inmiddels zijn de meeste projecten afgerond en hebben resultaten opgeleverd. Daaronder 3 onderzoeken naar didactiek van rekenen/wiskunde.
Deel bericht

De beste rekenmachine-apps voor iPhone en iPad

15.03.16
Vroeger had je op school een elektronische rekenmachine. Tegenwoordig hoeft dat niet meer, omdat op elke iPhone standaard een rekenmachine aanwezig is.
Deel bericht

Máxima: zakgeld is leergeld voor kinderen

15.03.16
"Ik hoop dat kinderen heel goed nadenken als ze geld uitgeven, want een euro kun je maar één keer uitgeven: op is op." Dat zei koningin Máxima in een interview met het NOS Jeugdjournaal op een basisschool in Vleuten, waar ze vanwege de Week van het geld een gastles bijwoonde.
Deel bericht

Leerlingen met rekenproblemen, tussen wal en schip?

18.02.16
Vanuit het Masterplan Dyscalculie worden in maart regionale bijeenkomsten georganiseerd over begeleiding en overdracht van leerlingen met ernstige rekenproblemen. Daarnaast vraagt het project de medewerking van scholen aan een enquête over het gebruik van de protocollen Dyscalculie.
Deel bericht

Slimme leerling profiteert van tablet

05.02.16
Twee Nederlandse universiteiten deden recent onderzoek naar Snappet, een veelgebruikt programma voor reken- en spellingsoefeningen op de basisschool. Wat blijkt: slimme leerlingen maken sprongen met de tablet.
Deel bericht