‘Leer ze rekenen’: gratis boek voor onderwijsprofessionals vanaf 15 januari beschikbaar

14.01.22
Op 15 januari wordt tijdens researchED boek het boek ‘Leer ze rekenen’  gelanceerd. Dit boek ondersteunt leraren en schoolleiders uit het basisonderwijs bij het verzorgen van goed reken- en wiskundeonderwijs. ‘Leer ze rekenen’ is mogelijk gemaakt door tien schoolbesturen, het Lerarencollect...
Deel bericht

[EduAd] Hybride rekenonderwijs met Gynzy

13.01.22
Alles wat je nodig hebt om hybride rekenonderwijs te geven bij de opbouw van de methode 'De wereld in getallen 5' vind je vanaf februari bij Gynzy! Zo kun je naast onze digitale leeromgeving ook gebruikmaken van werkboekjes en handleidingen.
Deel bericht

Wiskundedocent werd ontvoerd in Kaboel en vluchtte op truck: ‘Nooit gedacht weer les te kunnen geven’

27.12.21
Hij overleefde in 2017 een ontvoering in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Nu is Önder Akku?ci (32) wiskundedocent op het Johan de Witt gymnasium in Dordrecht. ,,Ik had niet gedacht dat ik ooit nog voor de klas zou staan.’’
Deel bericht

[EduAd] Digitale verwerking met Gynzy

15.11.21
Wil je met één druk op de knop alle lesresultaten van jouw leerlingen bekijken, zonder na te kijken? Dat kan met onze digitale verwerking. De adaptieve verwerking past zich automatisch aan het niveau van jouw leerlingen aan. Probeer Gynzy kosteloos uit en ontdek alle mogelijkheden.
Deel bericht

Oproep NRO: interventies gezocht voor aanpakken leervertragingen in funderend onderwijs

09.11.21
Is je (school)organisaties betrokken bij interventies om vertragingen bij leerlingen, mede als gevolg van corona, terug te dringen? Meld deze dan voor 23 december aan...
Deel bericht

Burgemeester New York wil dat scholen les geven in crypto als bitcoin

09.11.21
Afgelopen week kondigde de burgemeester van Miami, Francis Suarez, aan dat hij de eerste Amerikaanse politicus wordt die zijn volgende salaris volledig in bitcoin (BTC) uitbetaald krijgt. Vervolgens gooide de nieuwe burgemeester van New York, Eric Adams, er nog een schepje bovenop. Hij ontvangt zelfs zijn volgende 3 salarissen in bitcoin.
Deel bericht

Utrechtse Verhaaltjessommen

24.10.21
25 oktober starten diverse Utrechtse basisscholen met een rekenmethode rondom verhaaltjessommen.
Deel bericht

[EduAd] Sommenmaker.nl, als de rekenmethode te weinig oefenstof biedt

22.09.21
Met Sommenmaker.nl kun je als leerkracht of remedial teacher rekenwerkbladen en online oefeningen voor je leerlingen genereren om bepaalde onderdelen extra te laten oefenen als de rekenmethode hier onvoldoende in voorziet. Naar aanleiding van feedback door gebruikers worden de mogelijkheden steeds verder uitgebreid.
Deel bericht

[EduAd] Op zoek naar data met Daan

20.09.21
Met Op zoek naar data met Daan, het nieuwe lesmateriaal van het Centraal Bureau voor de Statistiek, leren kinderen van groep 7 en 8 over statistiek, grafieken, nepnieuws en wat het CBS doet. Zo maken ze kennis met het CBS als betrouwbare informatiebron.
Deel bericht

Grafische rekenmachines (op den duur) overbodig

09.09.21
Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) wil grafische rekenmachines vervangen door functionaliteiten binnen het digitale examensysteem Facet. Dat meldt demissionair onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Persoonlijk | Henk: ‘Ik ben bijna 2 meter en had op mijn vorige school de bijnaam GVR’

02.09.21
Henk Vegter (53) is al 22 jaar leraar wiskunde. De laatste dertien jaar werkt hij in het voortgezet speciaal onderwijs (vso), waar hij lesgeeft aan klas 4 vmbo-tl, havo- en vwo-klassen. En daar heeft hij dankzij zijn lengte een bijzondere bijnaam gekregen: de Grote Vriendelijke Reus, GVR.
Deel bericht

Boze vader krijgt Kamer mee in strijd tegen dure rekenmachine op school

18.08.21
Een vader uit Ruurlo is een actie begonnen tegen de steeds weer nieuwe modellen rekenmachines die ouders verplicht voor hun schoolgaande kinderen moeten kopen. Arjen van Gijssel schreef er een brief over aan de Tweede Kamer en een meerderheid van VVD, D66, CDA, SP en GroenLinks vraagt zich nu ook af of het allemaal wel nodig is.
Deel bericht

Verplichte methodes, voor betere prestaties?

11.08.21
In Nederland doen we er niet aan, in de Verenigde Staten steeds vaker: scholen verplichten om evidence-based lesmethodes te hanteren. Zo legt een groeiend aantal Amerikaanse staten inmiddels wettelijk vast hoe je kinderen moet leren lezen. Te dwingend, of hebben we iets te leren van zo’n top-down aanpak? Hans van Luit (rekenonderwijs), Berend Kamphuis (VERUS) en Kees Vernooy (leesonderwijs) reageren.
Deel bericht

Belgen hebben nieuwe olympische held met breiende wiskundelerares van 38

07.08.21
Groots en meeslepend valt het leven van de Belgische Mieke Gorissen zelfs met de meeste verbeeldingskracht niet te noemen. De 38-jarige wiskundelerares uit het Belgische Diepenbeek breit in haar vrije tijd graag sokken en verslindt daarnaast wetenschappelijke boeken. Toch heeft Vlaanderen haar sinds zaterdag in het hart gesloten.
Deel bericht

Zomerschool populair: ‘Stevig programma met taal, rekenen en woordenschat’

02.08.21
Even bijscholen in de zomervakantie om corona-achterstanden in te halen? Daar is veel animo voor. In Arnhem waren er zelfs nooit eerder zoveel aanmeldingen voor de Zomerschool als dit jaar. Over twee weken beginnen maar liefst 150 kinderen aan drie weken extra onderwijs. Met veel les in rekenen en taal.
Deel bericht

Podium en Wijzer in Geldzaken winnen Europese onderwijsprijs

08.07.21
Podium Bureau voor Educatieve Communicatie en Wijzer in geldzaken hebben maandag 5 juli een internationale Comenius EduMedia Award gewonnen voor hun interactieve online lessen over omgaan met geld. Het Duitse Genootschap voor Pedagogiek en Informatie reikt de awards jaarlijks uit aan innovatieve multimediale onderwijsproducten.
Deel bericht

Opinie | Geen middenschool, maar betere leraren. Dát kunnen we leren van Finland

16.06.21
Kansenongelijkheid bestrijd je met radicale kwaliteitsverbetering van het basisonderwijs, stellen Anna Bosman en Sezgin Cihangir. Zo bestrijd je ook het lerarentekort: kijk maar naar Finland.
Deel bericht

Onderzoek | Basiskwaliteit rekenen op orde

02.06.21
Er zijn veel zorgen over de kwaliteit van het onderwijs, vooral over de basisvaardigheden van leerlingen. Wat betreft rekenvaardigheden is de basis op orde. Maar de lat kan hoger.
Deel bericht

6 tips voor het tellen

22.04.21
Lies telt de pizzastukken: “Eén, twee, drie, vier.” Als de juf vraagt hoeveel het er zijn, begint ze echter gewoon opnieuw te tellen. De vraag “Hoeveel zijn er?” lijkt voor Lies louter een signaal om […]
Deel bericht

Opinie | Beter onderwijs kan veel goedkoper

21.04.21
In een boekje uit de reeks de Grondslag (uitgegeven rond 1955) staan ‘opgaven zoals men die redelijkerwijs op een toelatingsexamen voor het V.H. of M.O. zou mogen geven’ en ‘een honderdtal vraagstukjes uit diverse examens’. Een paar voorbeelden:
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)