De leerachterstand die kinderen en jongeren tijdens de coronacrisis hebben opgelopen, moet worden ingehaald. Dit kan door kinderen en jongeren de komende drie jaar meer tijd op school te laten doorbrengen. Het rijk moet hiervoor extra geld aan gemeenten beschikbaar stellen.
Een oud-leraar en een maker van lesmethoden reageren op de ‘spiekbriefjes’ voor thuisjuffen. Hun advies aan de scholen: hou op met die overbodige zaken.
Leerlingen in groep 6 van de basisschool zijn de afgelopen jaren beter gaan rekenen. Op rekenen presteren ze beter dan hun leeftijdgenoten in veel andere landen. Op natuuronderwijs zijn de resultaten stabiel gebleven en scoren de leerlingen gemiddeld. Dat blijkt uit het internationale TIMSS-onderzoe...
Basisschoolleerlingen hebben tijdens de lockdown in maart vertraging opgelopen bij rekenen, spelling en begrijpend lezen. Op Limburgse scholen zijn leerlingen voor begrijpend lezen gemiddeld zelfs achteruit gegaan. Dat blijkt uit onderzoek naar citoscores.
Hoe komen basisscholen tot een keuze voor een nieuwe methode? Waar lopen ze tegenaan, wat gaat er juist goed? En hoe kan het keuzeproces beter ondersteund worden? Dat onderzoekt het Leermiddelen Adviescentrum CLU, in opdracht van de PO-Raad. Het onderzoek loopt nog, maar de onderzoekers delen nu alv...
De Tweede Kamer wil dat de regering bij de curriculumherziening de ‘eerste en hoogste prioriteit geeft aan de basiskennis- en vaardigheden Nederlands, rekenen/wiskunde, Engels en burgerschap’. Een meerderheid stemde in met een motie van D66 en CDA die dit moet regelen.
Genuanceerd, een mijlpaal: de reacties op de nieuwe canon van de Nederlandse geschiedenis zijn vooral positief. Het is goed dat in deze nieuwe versie meer vrouwen staan, vindt directeur Kaouthar Darmoni van Atria, een kennisinstituut voor vrouwengeschiedenis, maar ze mist er nog wel een paar. "Kenau.
De middelbare scholen gaan na de zomervakantie weer helemaal open. "Veel scholieren misten perspectief en liepen een achterstand op. Het is echt een ontzettende opluchting," zegt een blije voorzitter van het LAKS, Pieter Lossie. Uit een peiling die het LAKS hield blijkt dat scholieren hierop zaten te wachten, 69 procent zei dat ze willen dat de scholen weer volledig opengaan.
Onderwijsminister Arie Slob bevestigt nog een keer dat leerlingen hun diploma kunnen behalen 'ongeacht of zij hebben deelgenomen aan de rekentoets en ongeacht een eventueel behaald cijfer'.
In Nederland slagen we er goed in om onze ambities te realiseren van het taal- en rekenniveau dat leerlingen aan het einde van de basisschool minimaal moeten beheersen (1F, het fundamentele niveau). Om goed te kunnen functioneren in de maatschappij, is beheersing van het streefniveau (1S/2F) noodzakelijk. Alleen bij lezen wordt de ambitie van 65 procent gehaald. Dat blijkt uit een peiling van Peil.
Het klopt dat Nederland een middenmoter is in termen van rekenprestaties, maar er gaat een nog veel interessanter verhaal schuil achter de cijfers. Want alhoewel nagenoeg geen enkele leerling onderpresteert, is er ook weinig aandacht voor de sterke rekenaar. Valt daar wat aan te doen?
Tom Braams is onderwijspsycholoog en is bekend van onder andere het Handboek Dyslexie. Hij beantwoordt tijdelijk vragen van leerkrachten en begeleiders over concentratie- en motivatieproblemen, over lezen, rekenen en spellingproblemen via Yurls.
Pabo-studenten die hun rekenvaardigheid willen bijspijkeren stuiten daarbij op 'ondermaatse' bijlesbureautjes. Tegen soms hoge kosten kunnen ze extra oefenmateriaal krijgen, bij dergelijke bedrijfjes. "Er is een wildgroei aan aanbieders en bovendien een verschil in geleverde kwaliteit."
Binnen de universiteit heerst een negatief beeld over de lerarenopleiding, met name binnen de bètafaculteit. Dit zorgt ervoor dat instroom achterblijft en het lerarentekort oploopt. De Universiteit Leiden, Rijksuniversiteit Groningen en de TU Delft hebben onderzocht hoe de instroom in de lerarenopleiding bij de bètavakken, wiskunde, informatica, natuurkunde en scheikunde vergroot kan worden.
De 80-jarige Willem Bouman heeft er een wereldrecord hoofdrekenen bij. Hij heeft als eerste persoon ooit tien getallen van vijf cijfers uitgeschreven als de som van vier kwadraten. "Daar ben ik natuurlijk toch een beetje trots op, op mijn oude dag", zei Bouman na afloop van zijn recordpoging.
We leven in een welvarend land. We hebben veel zaken goed voor elkaar. Onze gezondheidszorg is top en onze boeren zijn een voorbeeld voor de wereld. Het onderwijs in Nederland blijft echter ver achter bij de medische en de agrarische sector. Ons onderwijs is gemiddeld genomen matig en de trend is eerder negatief dan positief. Een blog van Tom Braams.
Het Nederlandse onderwijs staat voor drie grote problemen. De taal- en rekenvaardigheden hollen achteruit, de kansenongelijkheid neemt toe en het lerarentekort is op heel veel scholen een groot probleem. De minister stelt echter een andere prioriteit, namelijk het doorvoer...
"Ik vraag me sterk af of Artikel 23 nog gebruikt wordt op de manier waarop deze bedoeld is." Volgens emeritus hoogleraar Paul Kirschner (Open Universiteit) biedt de vrijheid van onderwijs teveel ruimte voor ondoordachte en niet-onderbouwde onderwijsinnovaties.