Ieder jaar wordt de Grote Rekendag georganiseerd. Het is een dag voor alle basisscholen in Nederland en Vlaanderen (groep 1 t/m 8) die helemaal in het teken staat van rekenen. En dan niet gewoon in de klas, maar vooral ook daarbuiten. Want rekenen is veel meer dan sommen maken in je werkboek!
PABO-directeur Bosman toetste een lesmethode op ouderwetse leest op basisschool de Witte Vlinder in Arnhem. De methode wordt de 'directe expliciete instructie' genoemd. De resultaten van dit traditioneel cijferen waren zeer goed: in groep vijf leerden kinderen in zes weken de stof waar ze normaal gesproken een heel lesjaar voor nodig hadden.
Met het afschaffen van de rekentoets is natuurlijk niet het probleem van tafel. Wie de rekenregels onvoldoende beheerst, zal aanvullend moeten oefenen. Met of zonder afsluitende toets. Iedereen kan (leren) rekenen.
Kinderen op de basisschool moeten bij het rekenonderwijs gewoon breuken blijven leren, vindt de Tweede Kamer. Het idee om dit onderdeel uit de rekenlessen te schrappen noemt CU-Kamerlid Bruins ’onzalig’. Ook coalitiepartijen VVD, CDA en D66 verwachten dat er door het breukenplan een streep wordt gezet.
Een adviescommissie vindt het lesprogramma overladen en wil in een te herzien curriculum meer aandacht besteden aan rekenen met kansen. 'Dit eruit halen is belachelijk', zegt rekenspecialist Debbie Dussel. Emeritus hoogleraar wiskunde Jan van de Craats vindt het wegvagen van breuken op de basisschool 'volstrekt verwerpelijk'.
Op www.klokrekenen.nl kun je nu ook oefenbladen genereren om specifiek minuten voor en/of over het hele en voor en/of over het halve uur te oefenen. Dus kleinere stapjes voor leerlingen die bij het leren klokkijken moeite hebben met ‘minuten’.
Het Panama-project voor reken-wiskundeonderwijs bestaat 35 jaar! Ter gelegenheid van dit jubileum is een bundel gepubliceerd: Rekenen-wiskunde in de 21e eeuw – Ideeën en achtergronden voor primair onderwijs.
In 2018 werden bouwstenen voor rekenen/wiskunde bedacht door Curriculum.nu en deze zullen wij in maart 2019 met elkaar bespreken tijdens de NRCD, want hier liggen allerlei kansen voor leerkrachten, rekencoördinatoren en schoolleiders om het reken/wiskunde onderwijs te voorzien van verse impulsen. Vrijdag 8 maart 2019, Utrecht.
Kort na elkaar publiceerde de nog piepjonge filosoof Stefan Buijsman twee boeken over ‘de wondere wereld van de wiskunde’: een voor volwassenen en een voor kinderen. Beiden beogen wiskunde aantrekkelijk maken voor een doelgroep die zou worden afgeschrikt door ‘saaie formules’ en ‘ingewikkelde berekeningen’.
Op zaterdag 17 november aanstaande organiseert de LBRT Rekendag. Een inspirerende dag in het teken van rekenen waar iedereen die rekent en inhoudelijk geïnteresseerd is, welkom is.Door concrete doelen te stellen, voldoende tijd aan rekenen te besteden, goed uit te leggen en rekenproblemen tijdig te signaleren, kunnen we iets doen aan rekenproblematiek.
In de Proeftuin Rekenen onderzochten 8 basisscholen hoe zij met behulp van van een overkoepelend dashboard meer maatwerk kunnen bieden aan leerlingen. Bijvoorbeeld bij rekenen in groep 7 en 8? 12 inzichten over het (gaan) werken met een overkoepelend dashboard lees je in dit artikel.
Goed leren rekenen is belangrijk. Op zoek naar extra oefenstof? Sommenmaker.nl is vernieuwd en helpt je nu nog beter bij het maken van aanvullende oefenbladen.
Prowise B.V. maakt bekend dat het Oefenweb, aanbieder van adaptieve onderwijssoftware, overneemt. Met de bundeling van educatieve hard- en software-expertise versterkt Prowise haar producten en diensten voor alle scholen in het basis- en voortgezet onderwijs wereldwijd.
Kinderen die op school meerdere malen per week en gedurende een langere tijd beweegprogramma's volgen, presteren beter met rekenen en wiskunde. Dit blijkt uit een literatuurstudie uitgevoerd door de afdeling sociale geneeskunde van Amsterdam UMC, locatie VUmc samen met 12 internationale experts.
Een internationaal team van wetenschappers, onder meer van de VU in Amsterdam, heeft ruim 1250 genetische varianten ontdekt die bijdragen aan succes op school, met name op het gebied van wiskunde. Er was al eerder een verband gelegd tussen bepaalde mutaties in de genen en het vermogen om te leren, maar in dit nieuwe onderzoek is het bij meer dan een miljoen mensen getest.
In maart 2018 zijn twee nieuwe peilingsonderzoeken van start gegaan als onderdeel van Peil.onderwijs: Rekenen-Wiskunde einde (speciaal) basisonderwijs en Schrijfvaardigheid einde (speciaal) basisonderwijs.
De groep basisschoolkinderen met een verhoogde kans op onderwijsachterstand is in Leiden relatief kleiner dan in heel Nederland. Dat blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door het Urban Data Center Leiden071, een samenwerking van het CBS en de gemeente Leiden.
Lerarentekorten vormen een groot en urgent maatschappelijk probleem. Vooral in het primair onderwijs is de situatie ernstig. Maar ook in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs zijn de tekorten nijpend, vooral voor bepaalde vakken (natuurkunde, scheikunde, rekenen/wiskunde).
Zowel de opgaven, antwoorden en uitwerkingen van de 25e editie W4Kangoeroe staan online. Een dezer dagen kunnen de VO-scholen hun prijzenpakketten al ontvangen. We gaan vandaag beginnen met de BO-scholen. Het inpakken is behoorlijk intensief werk dit jaar, omdat sommige prijzen een nogal 'lastig' formaat hebben om in te pakken, vandaar.
Nederlandse kinderen lezen en rekenen slechter dan twintig jaar geleden en presteren daarin slechter dan hun ouders. Het gemiddelde reken- en taalniveau daalt, terwijl het aantal leerlingen dat echt ondermaats rekent en leest, juist stijgt.