Google Earth vernieuwd

21.04.17
Ongetwijfeld heb je het al zo links en rechts gelezen: 'Google Earth' is vernieuwd!! De update is deze week uitgerold en gewoon te bekijken in je browser. Om de nieuwe versie van 'Google Earth' te bekijken is dan weer wel de browser 'Google Chrome' nodig.
Deel bericht

'The 2016 Night Light Map' - de aarde bij nacht door NASA

20.04.17
Onlangs las ik weer eens een interessant artikel over een prachtige online publicatie van de NASA (National Aeronautics and Space Administration - VS):Maps Mania: 'The 2016 Night Light Map'"NASA has released a new composite map of nighttime satellite images of the Earth. The map is made up of the be...
Deel bericht

Nieuw van Jack Nowee: Webpad Limburg

03.02.17
Dit webpad bestaat uit negen 'gewone' opdrachten, vier 'Doe'-opdrachten en een 'Plus'-opdracht. Daarnaast vind je in dit Webpad de TipTile 'Limburg met een gratis werk-/puzzelblad dat je kunt downloaden.
Deel bericht

Veel basisscholen worstelen met invulling vak wereldoriëntatie

17.01.17
Afgelopen jaren is er veel aandacht uitgegaan naar de vakken taal en rekenen. Het vak wereldoriëntatie heeft hier in veel gevallen onder geleden. Door de maatschappelijke discussie over het onderwijs van de toekomst zijn basisscholen zoekende naar een goede invulling van het vak wereldoriëntatie. De gratis whitepaper “21e eeuwse vaardigheden en wereldoriëntatie, zo doet u dat” geeft antwoord.
Deel bericht

Eerste volledig digitale Grote Bosatlas

18.11.16
Vorige week is de 55ste editie van De Grote Bosatlas verschenen bij Noordhoff Uitgevers. Het is de allereerste schoolatlas die, behalve in print, volledig digitaal verschijnt.
Deel bericht

Ad Verbrugge in Trouw: Dreigende chaos in het onderwijs

04.11.16
Ad Verbrugge heeft een uitgebreid interview gegeven aan Trouw over Onderwijs2032 en de reden waarom BON uit de OnderwijsCoöperatie is gestapt.
Deel bericht

Leuk online lesmateriaal bij een aardrijkskundeles over vulkanisme

31.10.16
Onlangs las ik op het weblog 'Maps Mania' het artikel '50 Years of Volcanic Eruptions & Earthquakes'. In dit artikel wordt verwezen naar de interactieve website 'Smithsonian National Museum of Natural History - Global Volcanism Program Eruptions, Earthquakes & Emissions'.
Deel bericht

[EduAd] Oude methodes up-to-date met LesKompas

13.09.16
Zijn je methodes een beetje verouderd? Maar nog geen geld voor nieuwe? Geen probleem. LesKompas houdt ze up-to-date. Met actuele filmpjes en de nieuwste tools, websites en werkbladen. Ook bij nieuwe methoden. Probeer het gratis uit!
Deel bericht

Flitssamenwerking geeft topo-les extra dimensie

27.06.16
Een snel opgezette, online-uitwisseling met een school in Spanje maakt een topo-les heel speciaal, ondervond lerares Ellen Verweij van OBS Prins Willem Alexander. Leerlingen kregen direct antwoord van hun Spaanse leeftijdsgenoten op vragen over de hoofdstad van hun land en het klimaat. Internationaal samenwerken hoeft niet ingewikkeld te zijn, zo blijkt.
Deel bericht

GeoFort beste kindermuseum ter wereld

10.06.16
Afgelopen donderdagavond 9 juni tijdens het jaarlijkse Ecsite (Europese netwerk van science centra en musea) Congres in Graz, Oostenrijk is GeoFort de winnaar geworden van de Children in Museums Award 2016, een prestigieuze internationale prijs.
Deel bericht

Nieuwe les Centrum Mondiaal Onderwijs

25.05.16
Nieuwe les van CMO (Centrum Mondiaal Onderwijs) De tweede les: El Niño over de gevolgen wereldwijd en vooral de honger in Ethiopië. Te gebruiken in de aardrijkskunde-lessen in de onderbouw vwo. Een nieuwe serie lessen over actuele brandende kwesties.
Deel bericht

Hoe vakoverstijgend onderwijs kan slagen

10.05.16
“Er is in het basisonderwijs tijd te kort voor alle vakgebieden die er zijn,” stelt docent natuur en techniek van de Saxion Pabo Gert Talens. Vakoverstijgend werken kan helpen om vakken aan elkaar te knopen.
Deel bericht

Europese primeur: Virtual Reality in het onderwijs

23.04.16
p 9 november a.s. vindt voor de derde keer het professionaliseringsevent voor leraren ‘Leraren maken het verschil! – De Superschool’ plaats in het Beatrixtheater Utrecht.
Deel bericht

Gespot: verhalende aardrijkskundeboeken

28.02.16
Bij het vak aardrijkskunde gaat het vaak over gedeeltes van de wereld, reizen en culturen. Voor geschiedenis ging ik al twee keer op zoek naar verhalende boeken. Klik hier en/of hier om dat te bekijken. Deze keer ging ik op zoek naar verhalende aardrijkskundeboeken. Sommige boeken geven aanleiding o...
Deel bericht

ZieZo Marokko bus

26.01.16
Vanaf maart 2016 reist Tropenmuseum Junior met de doe-tentoonstelling ZieZo Marokko naar basisscholen in Nederland. Zo krijgen scholen die niet in de gelegenheid zijn om het museum te bezoeken toch de kans om ZieZo Marokko mee te maken
Deel bericht

Interessante Yurls gespot! 'Wereldorientatie groep 5-8'

19.01.16
De Yurls 'Wereldoriëntatie groep 5-8' is gemaakt door een juf die blijkbaar haar naam niet wilde noemen, maar wel een fotootje van haarzelf op haar Yurls heeft geplaatst. Hoe dan ook: 'Wereldoriëntatie groep 5-8' is een mooie Yurls en leuk en interessant om te gebruiken als je thematisch werkt bij...
Deel bericht

Oefenen met schaal

11.01.16
De kaartschaal, kortweg vaak schaal, is de verhouding tussen een afstand op de kaart en de overeenkomstige afstand in werkelijkheid. De schaal kan worden weergegeven in een verhouding zoals 1 : 25.000 (maar die klopt niet meer bij vergroting of … lees verder Het bericht Oefenen met schaal vers...
Deel bericht

Groningse kinderen krijgen aardbevingsles

10.12.15
Leerlingen van Groningse basisscholen in het aardbevingsgebied krijgen vanaf volgend jaar aardbevingslessen. De Veiligheidsregio Groningen werkt aan een lespakket over de impact en het ontstaan van bevingen door de aardgaswinning.
Deel bericht

200 jaar topografie met Topotijdreis

28.09.15
(persbericht) Het Kadaster lanceerde tijdens de Esri GIS Conferentie op 24 september 2015 de website Topotijdreis.nl, een website die 200 jaar topografie ontsluit.
Deel bericht

Gespot: 80+ ruimtelessen voor in het PO

26.09.15
"Wat een gave lesideeën! En ook nog heel goed te gebruiken tijdens de Kinderboekenweek dit jaar!" Dat is wat ik dacht toen ik op http://www.ruimtevaartindeklas.nl/lespakketten keek. Er zijn meer dan 80 ruimtelessen te vinden. Ze gaan niet alleen maar over de aarde, de maan en de planeten, m...
Deel bericht