'Geen gekke gedachte dat Schiermonnikoog bij Groningen zou horen'

15.06.22
Onlangs wees de Leeuwarder Courant op een storend foutje in een aardrijkskundeboek. Volgens de uitgever Alles-in-1 hoort Schiermonnikoog bij Groningen, evenals Rottumerplaat en Rottumeroog. Dat mochten ze wat het eerstgenoemde eiland betreft wel willen.
Deel bericht

Atlas van Europese Waarden in deze tijd belangrijker dan ooit

20.05.22
Onlangs is de nieuwste Atlas van Europese Waarden gepresenteerd. Deze atlas, waaraan is gewerkt door docenten van Fontys Lerarenopleiding Tilburg en Tilburg University, biedt belangrijke inzichten over de mentaliteit in onze samenleving.
Deel bericht

Rijketeksten.org zet eerste stapjes

20.05.22
Wat zijn rijke teksten, hoe herken je ze en waarom is het belangrijk om ze in het klaslokaal in te zetten? Dit ontdek je op de nieuwe website van de Taalunie: rijketeksten.org. Je vindt hier nu al een dertigtal voorbeelden van rijke teksten, maar we voegen nog tot en met 2024 stelselmatig nieuwe teksten en inspirerende filmpjes toe. De officiële lancering van deze website zal in het najaar gebeuren.
Deel bericht

Nieuwe generatie groene studenten moet leren omgaan met klimaatontkenners

06.05.22
De Nederlandse landbouw moet veranderen, stelt Gert van Dijk bij de Aeres Hogeschool Dronten. Het bedrijfsleven, de wetenschap en de politiek verkondigen een ‘alles is mooi’-scenario, wat een fundamenteel debat over de toekomst van de landbouw in de weg staat. Door de landbouw als een gemeenschappelijk goed te gaan zien, worden publieke waarden centraal gesteld en wordt een maatschappelijk relevante kringlooplandbouw mogelijk.
Deel bericht

Bevlogen leraar die alle landen van de wereld bezocht en aanstekelijk over zijn spannende avonturen vertelde

06.05.22
‘Zo Dirk, ga je weer op vakantie?’ Zijn collega-docenten plaagden Dirk van der Wal maar wat graag. Ze wisten ook wel dat hij geen toerist was, maar een reiziger. En wat voor een. De leraar aardrijkskunde en geschiedenis bezocht alle landen in de wereld.
Deel bericht

Rijkuniversiteit Groningen organiseert Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2022

30.03.22
De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade wordt dit jaar georganiseerd door de astronomen van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Tussen 4 april en 15 mei kunnen alle leerlingen uit 5 havo en 5 en 6 vwo de vragen van de voorronde downloaden van sterrenkunde-olympiade.nl. Op 4, 5 en 6 juli is er voor de beste inzenders een programma met hoorcolleges, werkcolleges, rondleidingen, een planetariumshow, masterclasses...
Deel bericht

Nieuwe les Wereld van Water

23.03.22
Het Watersportverbond lanceert komend jaar samen met Respect Foundation een nieuwe les voor het basisonderwijs: I love water! In deze les staat respect voor het water centraal. Waar vind je allemaal water in jouw omgeving en hoe normaal is het eigenlijk dat er schoon water uit de kraan komt? De les maakt onderdeel uit van het (online) lespakket ‘Wereld van Water’ en is ontwikkeld door het Watersportverbond voor kinderen in groep 6 t/m 8.
Deel bericht

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium voorgedragen voor UNESCO Werelderfgoedlijst

11.12.21
nister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker voordragen voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium is het oudste werkende planetarium ter wereld. Dit nog steeds nauwkeurig werkende model van ons zonnestelsel is tussen 1774 en 1781 vervaardigd door de Friese wolfabrikant en zakenman Eise Eisinga.
Deel bericht

ThiemeMeulenhoff vernieuwt onderwijs met atlas in methode

03.12.21
ThiemeMeulenhoff heeft een nieuwe editie van Alcarta, de jongste atlas van Nederland, uitgebracht. Een atlas met nieuwe en geactualiseerde kaarten en – dat is uniek in het onderwijs – volledig geïntegreerd in het lesmateriaal voor aardrijkskunde en mens & maatschappij in het voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Nieuwe lessen van Toekomstkunde van WWF

20.09.21
Het Wereld Natuur Fonds brengt dit schooljaar wederom nieuwe lessen van Toekomstkunde uit, geschikt voor groep 3 t/m 8 van het basisonderwijs. Als leerkracht heb je de keuze uit meer dan tachtig lessen om duurzaamheid en natuur te behandelen in jouw groep!
Deel bericht

Podium wint Europese onderwijsprijzen

08.07.21
Podium Bureau voor Educatieve Communicatie heeft drie internationale Comenius EduMedia Awards gewonnen voor haar online lesprogramma's over financiële educatie, verkeerseducatie en arbeidsmarktcommunicatie. Het Duitse Genootschap voor Pedagogiek en Informatie reikt deze awards jaarlijks uit aan innovatieve Europese multimediale onderwijsproducten.
Deel bericht

Onderzoek PO-Raad: keuze nieuwe lesmethode roept vaak fundamentele vragen op

12.11.20
Hoe komen basisscholen tot een keuze voor een nieuwe methode? Waar lopen ze tegenaan, wat gaat er juist goed? En hoe kan het keuzeproces beter ondersteund worden? Dat onderzoekt het Leermiddelen Adviescentrum CLU, in opdracht van de PO-Raad. Het onderzoek loopt nog, maar de onderzoekers delen nu alv...
Deel bericht

Supermarkt zet steden verkeerd op de kaart: waarom is topografie zo lastig?

23.07.20
Nu we massaal in Nederland vakantie vieren leren we ons land wat beter kennen. Toch blijft het lastig om alle dorpen en steden op de kaart aan te wijzen. De makers van een poster voor supermarkt Jumbo gingen de mist in met Amerongen en Rhenen, deze steden werden aan de verkeerde kant van de rivier op de kaart gezet. Waarom vinden we topografie zo lastig?
Deel bericht

Lerarencollectief tutorials

16.04.20
Tips en trucs die je kunt gebruiken om afstandsonderwijs een kwalitatieve duw in de rug te geven. Met korte tutorials van collega-leraren en gerenommeerde onderwijsprofs biedt het Lerarencollectief jullie de helpende hand. De nieuwste tutorial is van Andre Gilara. Welke vragen kan je stellen, welke modellen kan je gebruiken voor de samenhang en hoe kan je zaakvakken aan elkaar koppelen.
Deel bericht

Kinderen sturen post naar hulpverleners Australië

13.01.20
Met de nieuwste les Toekomstkunde worden kinderen op Nederlandse basisscholen opgeroepen om brandweerlieden en koala-verzorgers in Australië een hart onder de riem te steken doormiddel van een zelfgemaakt kaartje.
Deel bericht

Steeds minder interesse in schoolvakken, cijfergemiddelde daalt

02.12.19
De interesse die scholieren gemiddeld hebben in hun schoolvakken en hun gemiddelde cijfer is de afgelopen jaren gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van studieplatform Qompas onder 170.000 scholieren op de havo en het vwo.
Deel bericht

Vreemde rotatie aarde lost mogelijk eeuwenoud klimaatraadsel op

19.11.19
In eerste instantie lijkt het of er sprake was van uitsterven door klimaatverandering: ruim 160 miljoen jaar geleden, tijdens de Jura, kroop, zwom en vloog er een bonte beestenboel rond in de koele, vochtige wouden in wat nu het noordoosten van China is. Maar toen, in een geologisch gezien zeer korte tijd, werd het warmer en droogde het land uit.
Deel bericht

Nieuw: De Bosatlas van de duurzaamheid

17.10.19
Donderdag 17 oktober verschijnt De Bosatlas van de duurzaamheid; SER-voorzitter Mariëtte Hamer neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Aan de hand van kaarten, infographics en foto’s toont de atlas hoe groot de invloed van de mens op de aarde altijd al was en hoe snel die verder toeneemt.
Deel bericht

Inzending Educatieve Parel 2019 geopend

25.06.19
Wie ontwerpt de beste les en wint de Educatieve Parel 2019? De inzending voor deze educatieve prijs is vanaf vandaag geopend. Het thema is dit jaar 'Macht is kracht', net als voorgaande jaren maatschappelijk relevant, actueel en geschikt voor zoveel mogelijk schoolvakken en leeftijdscategorieën; van aardrijkskunde tot wiskunde en van kleuters tot gymnasiasten. Inzenden kan tot 1 oktober.
Deel bericht

Schoolboeken nemen loopje met waarheid

24.06.19
De voorscreening leverde veel feitelijke onjuistheden opEen verbazingwekkend voorbeeld is een tekening van vaten gif in een akker met daarnaast een trekker.' De begeleidende tekst vermeldt dat het steeds lastiger is om schoon drinkwater te vinden in Europa.Ook veel gezien: 'Hoe groter de stal, hoe minder ruimte voor dieren. Foto's van oude legbatterijen voor kippen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)