Lesmethode wereldoriëntatie uitgeverij Blink onderscheiden met IPON Award

08.02.18
De lesmethode wereldoriëntatie van de educatieve uitgeverij Blink is onderscheiden met de IPON Award 2018. Blink krijgt deze prestigieuze onderwijsprijs voor haar lesmethode Blink Wereld voor het primair onderwijs.
Deel bericht

Docent Erik reist de wereld rond om te leren van onderwijs over de grens

04.01.18
Wat kan het Nederlandse onderwijs leren van goede scholen over de grens? Om dat uit te zoeken, maken Erik en Luuk Ex, een leraar en een journalist, in een oud busje een 'Edyssee' van Finland naar Singapore, twee onderwijsuitblinkers. Lees het interview en bekijk de videos hier.
Deel bericht

Alcarta: nieuwe online wereldatlas van ThiemeMeulenhoff

11.11.17
ThiemeMeulenhoff brengt een nieuwe atlas voor het voortgezet onderwijs op de markt: Alcarta. De atlas is ontwikkeld in samenwerking met Westermann Gruppe, Europa’s grootste atlasmaker, Boddaert Geoproducties en het aardrijkskunde-onderwijs.Online voor iedereen gratis toegankelijk.
Deel bericht

Drent schrijft bevingsboek voor kinderen

04.11.17
Schokkend heet het jeugdboek dat Folkert Oldersma schreef over Groningen. Uit boosheid, zegt de voormalige onderwijzer, die in Groningen jarenlang voor de klas stond en tegenwoordig in Annen woont.
Deel bericht

Kinderboek over IJsland wint Glazen Globe 2017

07.10.17
Op OBS De Tuimelaar in Hoogvliet is vrijdag 6 oktober de Glazen Globe voor het beste geografische kinderboek uitgereikt aan schrijfster Alda Berglind Egilsdóttir voor haar boek Hoe je een vulkaan kunt blussen.
Deel bericht

Zelf landkaarten maken voor bijvoorbeeld een aardrijkskundeles [Uitlegfilmpje]

21.09.17
Op LinkedIn kwam ik een berichtje tegen van Theo Peenstra (Hogeschooldocent lerarenopleiding Aardrijkskunde - Hogeschool Windesheim):"Zelf een kaart tekenen voor in je werkstuk? Het is niet zo moeilijk als je je aan een paar duidelijke regels houdt. In deze GeoTV video een instructie over ...
Deel bericht

60 basisscholen testen vanaf vandaag Momento

20.09.17
Begin dit jaar, tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT), kondigden schoolleveranciers en grote uitgeverijen Momento aan; het eerste overkoepelende digitale, vakoverstijgende en methode-onafhankelijke dashboard voor de leerkrachten in het basisonderwijs.
Deel bericht

Versnellingsvraag leidt tot uitgewerkte les in virtual reality

19.09.17
De eerste uitgewerkte virtual reality les voor het primair onderwijs in Nederland, een ‘online wiki’ vol inspiratie en praktische tools om lessen te verrijken met behulp van augmented en virtual reality.
Deel bericht

Compleet vernieuwde Google Earth-app biedt 3D-kaarten en rondleidingen

02.08.17
Dit voorjaar bracht Google het totaal vernieuwde Google Earth uit, maar de iOS-app moest nog bijgewerkt worden. Sinds vandaag staat de compleet vernieuwde iOS-app van Google Earth in de App Store, waardoor je ook op je iPhone en iPad gebruik kunt maken van de nieuwe functies.
Deel bericht

'Tour de France': allerlei 'etappe'-kaarten ('Tour' 2017) en lesmateriaal over de 'Tour'

05.07.17
De 'Tour de France' is afgelopen weekend begonnen, dus misschien dat dit bericht een beetje laat is. Maar er zijn nog heel wat etappes te gaan en Parijs is dus nog ver.
Deel bericht

De Himalaya en de beklimming van de Mount Everest (in 3D!)

17.06.17
Je kunt een virtueel schoolreisje maken naar de Himalaya en de Mount Everest m.b.v. je digitale bord en internet...
Deel bericht

Webquest Sporen van WWll

06.06.17
10 juni 2017 is het weer Bunkerdag. In de aanloop daarnaartoe kunnen leerlingen uit Zeeland, Zuid-Holland, Friesland en Noord-Holland met de webquest Sporen van WWII alles ontdekken over de sporen die de Tweede Wereldoorlog in hun provincie heeft achtergelaten.
Deel bericht

Alles wat je als leerkracht moet weten over de vernieuwde 'Google Earth'

01.05.17
Al eerder blogde ik over de vernieuwde 'Google Earth'. Een prachtige webapp om te gebruiken bij je aardrijkskundelessen op je digibord. Daarom in deze blogpost een overzicht met alles wat je als leerkracht moet weten over de vernieuwde 'Google...
Deel bericht

Google Earth vernieuwd

21.04.17
Ongetwijfeld heb je het al zo links en rechts gelezen: 'Google Earth' is vernieuwd!! De update is deze week uitgerold en gewoon te bekijken in je browser. Om de nieuwe versie van 'Google Earth' te bekijken is dan weer wel de browser 'Google Chrome' nodig.
Deel bericht

'The 2016 Night Light Map' - de aarde bij nacht door NASA

20.04.17
Onlangs las ik weer eens een interessant artikel over een prachtige online publicatie van de NASA (National Aeronautics and Space Administration - VS):Maps Mania: 'The 2016 Night Light Map'"NASA has released a new composite map of nighttime satellite images of the Earth. The map is made up of the be...
Deel bericht

Nieuw van Jack Nowee: Webpad Limburg

03.02.17
Dit webpad bestaat uit negen 'gewone' opdrachten, vier 'Doe'-opdrachten en een 'Plus'-opdracht. Daarnaast vind je in dit Webpad de TipTile 'Limburg met een gratis werk-/puzzelblad dat je kunt downloaden.
Deel bericht

Veel basisscholen worstelen met invulling vak wereldoriëntatie

17.01.17
Afgelopen jaren is er veel aandacht uitgegaan naar de vakken taal en rekenen. Het vak wereldoriëntatie heeft hier in veel gevallen onder geleden. Door de maatschappelijke discussie over het onderwijs van de toekomst zijn basisscholen zoekende naar een goede invulling van het vak wereldoriëntatie. De gratis whitepaper “21e eeuwse vaardigheden en wereldoriëntatie, zo doet u dat” geeft antwoord.
Deel bericht

Eerste volledig digitale Grote Bosatlas

18.11.16
Vorige week is de 55ste editie van De Grote Bosatlas verschenen bij Noordhoff Uitgevers. Het is de allereerste schoolatlas die, behalve in print, volledig digitaal verschijnt.
Deel bericht

Ad Verbrugge in Trouw: Dreigende chaos in het onderwijs

04.11.16
Ad Verbrugge heeft een uitgebreid interview gegeven aan Trouw over Onderwijs2032 en de reden waarom BON uit de OnderwijsCoöperatie is gestapt.
Deel bericht

Leuk online lesmateriaal bij een aardrijkskundeles over vulkanisme

31.10.16
Onlangs las ik op het weblog 'Maps Mania' het artikel '50 Years of Volcanic Eruptions & Earthquakes'. In dit artikel wordt verwezen naar de interactieve website 'Smithsonian National Museum of Natural History - Global Volcanism Program Eruptions, Earthquakes & Emissions'.
Deel bericht