Veel basisscholen worstelen met invulling vak wereldoriëntatie

17.01.17

Afgelopen jaren is er veel aandacht uitgegaan naar de vakken taal en rekenen. Het vak wereldoriëntatie heeft hier in veel gevallen onder geleden. Door de maatschappelijke discussie over het onderwijs van de toekomst zijn basisscholen zoekende naar een goede invulling van het vak wereldoriëntatie. De gratis whitepaper “21e eeuwse vaardigheden en wereldoriëntatie, zo doet u dat” geeft antwoord.

De meeste basisscholen geven invulling aan wereldoriëntatie met de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Kennisoverdracht staat meestal in deze lessen centraal. Maar vandaag de dag is dit niet meer voldoende. ‘Kinderen zouden meer aangemoedigd moeten worden om zelf op onderzoek te gaan en om zelf creatieve oplossingen te bedenken voor (maatschappelijke) problemen’, zo concludeert de Onderwijsinspectie begin 2016.

De overheid streeft naar verandering getuige Onderwijs 2032 en de verplichting wetenschap en technologie te doceren vanaf 2020. Bovendien is het SLO druk bezig met de uitwerking van de 21e eeuwse vaardigheden. Anton Bakker, onderwijsadviseur en leerlijnauteur vaardigheden van de wereldoriëntatie-methode Naut Meander Brandaan ziet dat er binnen schoolteams veel discussie is: ‘Je ziet dat scholen met vragen zitten. Bijvoorbeeld of kennisoverdracht nog wel belangrijk is en in welke mate de kinderen vrij gelaten moeten worden en wat de rol van de leerkracht is’.

Scholen zijn dus hard aan het werk om 21e eeuwse vaardigheden en wetenschap en techniek een plek in hun onderwijs te geven. Maar eenvoudig is dat niet: hoe haalbaar is het om letterlijk tientallen nieuwe doelen aan een drukke lesweek toe te voegen? In opdracht van uitgeverij Malmberg heeft Bakker daarom het vijf-taken-model bedacht: ‘Ik ben uitgegaan van situaties die kinderen in hun leven gaan tegenkomen, waarbij ze vele vaardigheden nodig hebben. Met dit model maken we de vaardigheidsdoelen concreet en herkenbaar. Kinderen leren op deze manier de vaardigheden die nodig zijn om resultaten te bereiken’.

Met het vijf-taken-model hebben basisscholen de zekerheid dat ze voldoen aan de nieuw gestelde doelen, zonder dat de lesweek drukker wordt. Om leerkrachten kennis te laten maken met dit nieuwe model, heeft Bakker de whitepaper ‘21e eeuwse vaardigheden en wereldoriëntatie, zo doet u dat’ geschreven. Naast de uitleg van het vijf-taken-model, worden scholen aan de hand van verschillende werkvormen ook geholpen op welke manieren je als school het vak wereldoriëntatie kunt vormgeven.

De whitepaper is gratis op te halen op de NOT (24 januari t/m 28 januari 2017) in de Jaarbeurs in Utrecht op de stand 09.C076 van uitgeverij Malmberg. Ook kunnen scholen hier zien hoe het vijf-taken-model is toegepast in de nieuwe wereldoriëntatie-methode Naut Meander Brandaan van Malmberg.
Deel bericht
(advertentie)

'Geen gekke gedachte dat Schiermonnikoog bij Groningen zou horen'

15.06.22
Onlangs wees de Leeuwarder Courant op een storend foutje in een aardrijkskundeboek. Volgens de uitgever Alles-in-1 hoort Schiermonnikoog bij Groningen, evenals Rottumerplaat en Rottumeroog. Dat mochten ze wat het eerstgenoemde eiland betreft wel willen.
Deel bericht

Atlas van Europese Waarden in deze tijd belangrijker dan ooit

20.05.22
Onlangs is de nieuwste Atlas van Europese Waarden gepresenteerd. Deze atlas, waaraan is gewerkt door docenten van Fontys Lerarenopleiding Tilburg en Tilburg University, biedt belangrijke inzichten over de mentaliteit in onze samenleving.
Deel bericht

Rijketeksten.org zet eerste stapjes

20.05.22
Wat zijn rijke teksten, hoe herken je ze en waarom is het belangrijk om ze in het klaslokaal in te zetten? Dit ontdek je op de nieuwe website van de Taalunie: rijketeksten.org. Je vindt hier nu al een dertigtal voorbeelden van rijke teksten, maar we voegen nog tot en met 2024 stelselmatig nieuwe teksten en inspirerende filmpjes toe. De officiële lancering van deze website zal in het najaar gebeuren.
Deel bericht

Nieuwe generatie groene studenten moet leren omgaan met klimaatontkenners

06.05.22
De Nederlandse landbouw moet veranderen, stelt Gert van Dijk bij de Aeres Hogeschool Dronten. Het bedrijfsleven, de wetenschap en de politiek verkondigen een ‘alles is mooi’-scenario, wat een fundamenteel debat over de toekomst van de landbouw in de weg staat. Door de landbouw als een gemeenschappelijk goed te gaan zien, worden publieke waarden centraal gesteld en wordt een maatschappelijk relevante kringlooplandbouw mogelijk.
Deel bericht

Bevlogen leraar die alle landen van de wereld bezocht en aanstekelijk over zijn spannende avonturen vertelde

06.05.22
‘Zo Dirk, ga je weer op vakantie?’ Zijn collega-docenten plaagden Dirk van der Wal maar wat graag. Ze wisten ook wel dat hij geen toerist was, maar een reiziger. En wat voor een. De leraar aardrijkskunde en geschiedenis bezocht alle landen in de wereld.
Deel bericht

Rijkuniversiteit Groningen organiseert Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2022

30.03.22
De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade wordt dit jaar georganiseerd door de astronomen van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Tussen 4 april en 15 mei kunnen alle leerlingen uit 5 havo en 5 en 6 vwo de vragen van de voorronde downloaden van sterrenkunde-olympiade.nl. Op 4, 5 en 6 juli is er voor de beste inzenders een programma met hoorcolleges, werkcolleges, rondleidingen, een planetariumshow, masterclasses...
Deel bericht

Nieuwe les Wereld van Water

23.03.22
Het Watersportverbond lanceert komend jaar samen met Respect Foundation een nieuwe les voor het basisonderwijs: I love water! In deze les staat respect voor het water centraal. Waar vind je allemaal water in jouw omgeving en hoe normaal is het eigenlijk dat er schoon water uit de kraan komt? De les maakt onderdeel uit van het (online) lespakket ‘Wereld van Water’ en is ontwikkeld door het Watersportverbond voor kinderen in groep 6 t/m 8.
Deel bericht

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium voorgedragen voor UNESCO Werelderfgoedlijst

11.12.21
nister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker voordragen voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium is het oudste werkende planetarium ter wereld. Dit nog steeds nauwkeurig werkende model van ons zonnestelsel is tussen 1774 en 1781 vervaardigd door de Friese wolfabrikant en zakenman Eise Eisinga.
Deel bericht

ThiemeMeulenhoff vernieuwt onderwijs met atlas in methode

03.12.21
ThiemeMeulenhoff heeft een nieuwe editie van Alcarta, de jongste atlas van Nederland, uitgebracht. Een atlas met nieuwe en geactualiseerde kaarten en – dat is uniek in het onderwijs – volledig geïntegreerd in het lesmateriaal voor aardrijkskunde en mens & maatschappij in het voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Nieuwe lessen van Toekomstkunde van WWF

20.09.21
Het Wereld Natuur Fonds brengt dit schooljaar wederom nieuwe lessen van Toekomstkunde uit, geschikt voor groep 3 t/m 8 van het basisonderwijs. Als leerkracht heb je de keuze uit meer dan tachtig lessen om duurzaamheid en natuur te behandelen in jouw groep!
Deel bericht

Podium wint Europese onderwijsprijzen

08.07.21
Podium Bureau voor Educatieve Communicatie heeft drie internationale Comenius EduMedia Awards gewonnen voor haar online lesprogramma's over financiële educatie, verkeerseducatie en arbeidsmarktcommunicatie. Het Duitse Genootschap voor Pedagogiek en Informatie reikt deze awards jaarlijks uit aan innovatieve Europese multimediale onderwijsproducten.
Deel bericht

Onderzoek PO-Raad: keuze nieuwe lesmethode roept vaak fundamentele vragen op

12.11.20
Hoe komen basisscholen tot een keuze voor een nieuwe methode? Waar lopen ze tegenaan, wat gaat er juist goed? En hoe kan het keuzeproces beter ondersteund worden? Dat onderzoekt het Leermiddelen Adviescentrum CLU, in opdracht van de PO-Raad. Het onderzoek loopt nog, maar de onderzoekers delen nu alv...
Deel bericht

Supermarkt zet steden verkeerd op de kaart: waarom is topografie zo lastig?

23.07.20
Nu we massaal in Nederland vakantie vieren leren we ons land wat beter kennen. Toch blijft het lastig om alle dorpen en steden op de kaart aan te wijzen. De makers van een poster voor supermarkt Jumbo gingen de mist in met Amerongen en Rhenen, deze steden werden aan de verkeerde kant van de rivier op de kaart gezet. Waarom vinden we topografie zo lastig?
Deel bericht

Lerarencollectief tutorials

16.04.20
Tips en trucs die je kunt gebruiken om afstandsonderwijs een kwalitatieve duw in de rug te geven. Met korte tutorials van collega-leraren en gerenommeerde onderwijsprofs biedt het Lerarencollectief jullie de helpende hand. De nieuwste tutorial is van Andre Gilara. Welke vragen kan je stellen, welke modellen kan je gebruiken voor de samenhang en hoe kan je zaakvakken aan elkaar koppelen.
Deel bericht

Kinderen sturen post naar hulpverleners Australië

13.01.20
Met de nieuwste les Toekomstkunde worden kinderen op Nederlandse basisscholen opgeroepen om brandweerlieden en koala-verzorgers in Australië een hart onder de riem te steken doormiddel van een zelfgemaakt kaartje.
Deel bericht

Steeds minder interesse in schoolvakken, cijfergemiddelde daalt

02.12.19
De interesse die scholieren gemiddeld hebben in hun schoolvakken en hun gemiddelde cijfer is de afgelopen jaren gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van studieplatform Qompas onder 170.000 scholieren op de havo en het vwo.
Deel bericht

Vreemde rotatie aarde lost mogelijk eeuwenoud klimaatraadsel op

19.11.19
In eerste instantie lijkt het of er sprake was van uitsterven door klimaatverandering: ruim 160 miljoen jaar geleden, tijdens de Jura, kroop, zwom en vloog er een bonte beestenboel rond in de koele, vochtige wouden in wat nu het noordoosten van China is. Maar toen, in een geologisch gezien zeer korte tijd, werd het warmer en droogde het land uit.
Deel bericht

Nieuw: De Bosatlas van de duurzaamheid

17.10.19
Donderdag 17 oktober verschijnt De Bosatlas van de duurzaamheid; SER-voorzitter Mariëtte Hamer neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Aan de hand van kaarten, infographics en foto’s toont de atlas hoe groot de invloed van de mens op de aarde altijd al was en hoe snel die verder toeneemt.
Deel bericht

Inzending Educatieve Parel 2019 geopend

25.06.19
Wie ontwerpt de beste les en wint de Educatieve Parel 2019? De inzending voor deze educatieve prijs is vanaf vandaag geopend. Het thema is dit jaar 'Macht is kracht', net als voorgaande jaren maatschappelijk relevant, actueel en geschikt voor zoveel mogelijk schoolvakken en leeftijdscategorieën; van aardrijkskunde tot wiskunde en van kleuters tot gymnasiasten. Inzenden kan tot 1 oktober.
Deel bericht

Schoolboeken nemen loopje met waarheid

24.06.19
De voorscreening leverde veel feitelijke onjuistheden opEen verbazingwekkend voorbeeld is een tekening van vaten gif in een akker met daarnaast een trekker.' De begeleidende tekst vermeldt dat het steeds lastiger is om schoon drinkwater te vinden in Europa.Ook veel gezien: 'Hoe groter de stal, hoe minder ruimte voor dieren. Foto's van oude legbatterijen voor kippen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)