Rechterhersenhelft ook belangrijk bij het leren van een nieuwe taal

17.10.17
Bij het leren van een vreemde taal blijken er andere neurale processen actief te zijn dan eerder was aangetoond. Een Leids onderzoeksteam ontdekte parallelle maar afzonderlijke bijdragen van de hippocampus en het taalcentrum van Broca in de linkerhersenhelft. Ook de rechterhersenhelft blijkt een belangrijke rol te spelen.
Deel bericht

De bibliotheek op school helpt een hand(je)

14.10.17
Hoe samenwerking Openbare Bibliotheek en school het lezen stimuleert Het gaat goed met het kinderboek! Een dag voordat de jaarlijkse Kinderboekenweek van start ging, werden in de pers juichende cijfers gepubliceerd. Volgens brancheorganisatie KVB Boekwerk werden vorig jaar ruim tien miljoen kinderbo...
Deel bericht

Les in meer dan drie talen uitgebreid in Fries basisonderwijs

14.10.17
Het onderzoek naar 'translanguaging' op basisscholen wordt uitgebreid. Naast drietalige scholen komen de komende vier jaar ook 'gewone' scholen aan bod. De Portugese onderzoekster Joana Duarte maakte dat vrijdag bekend op een conferentie van talencentrum Mercator in Leeuwarden.
Deel bericht

Eerste Stripmaker des Vaderlands wil strips op de boekenlijst

13.10.17
Margreet de Heer is vanavond gekozen tot eerste Stripmaker des Vaderlands. Wat ze de komende drie jaar gaat doen? ,,Strips op de literatuurlijst van de middelbare school proberen te krijgen.”
Deel bericht

De Schoolschrijver voorgedragen voor Astrid Lindgren Memorial Award

12.10.17
Stichting De Schoolschrijver is voorgedragen als Nederlandse inzending voor de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2018. Deze prijs is de belangrijkste internationale onderscheiding in de kinderliteratuur en wordt ook wel de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur genoemd. De nominatie is vanmiddag 12 oktober officieel bekend gemaakt tijdens de Frankfurter Buchmesse.
Deel bericht

[EduAd] Methode Engels: Take it easy voor groep 1 t/m 8

09.10.17
Deze bewezen methode wordt met veel enthousiasme gebruikt door meer dan 3.000 scholen. Samen met leerkrachten ontwikkelt ThiemeMeulenhoff doorlopend vernieuwingen voor deze methode Engels voor groep 1 tot en met 8. Gratis proefabonnement.
Deel bericht

Steeds meer Britse beroemdheden schrijven kinderboeken; en niet iedereen is daar blij mee

09.10.17
Nadiya Hussain kan geweldige taarten bakken en Clare Balding is een uitmuntende sportverslaggeefster, maar zijn ze als kinderboekenschrijvers goed genoeg om een hoofdrol te spelen bij de Britse editie van Wereldboekendag?
Deel bericht

Hoe voordelig is tweetaligheid?

08.10.17
Kinderen die met twee talen opgroeien, hebben minder cognitief voordeel dan gedacht. Dat blijkt uit recent promotieonderzoek van Evelyn Bosma van de Universiteit van Amsterdam. Zij onderzocht kinderen die opgroeien met Nederlands en Fries.
Deel bericht

Conferentie Het schoolvak Nederlands: 24 en 25 november

08.10.17
De HSN-conferentie is een jaarlijkse conferentie over het onderwijs Nederlands op alle niveaus: primair en secundair onderwijs, beroepsonderwijs, hoger onderwijs, Nederlands voor anderstaligen. U kunt kiezen uit zeker tachtig presentaties.
Deel bericht

Kinderboek over IJsland wint Glazen Globe 2017

07.10.17
Op OBS De Tuimelaar in Hoogvliet is vrijdag 6 oktober de Glazen Globe voor het beste geografische kinderboek uitgereikt aan schrijfster Alda Berglind Egilsdóttir voor haar boek Hoe je een vulkaan kunt blussen.
Deel bericht

[EduAd] Extra reken- en taaloefeningen? Probeer Oefenweb kosteloos

06.10.17
Benut de voordelen van een online oefenprogramma. Oefenweb biedt je toegang tot 75.000+ reken- en taalopgaven en is 100% adaptief! Zonder extra instructie direct aan de slag met Rekentuin, Taalzee of Words&Birds. Probeer gratis.
Deel bericht

'Kinderboeken scoren door stimulerende ouder en hoge kwaliteit'

04.10.17
De verkoop van kinderboeken zit in de lift. Vorig jaar gingen er ruim 10 miljoen boeken over de toonbank, 10 procent meer dan in 2015. Hoe weet het 'ouderwetse' boek zo populair te blijven in een tijd van tablets en vlogs?
Deel bericht

Gouden griffel voor Naar het noorden van Koos Meinderts

04.10.17
De Gouden Griffel, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, gaat naar Koos Meinderts voor zijn kinderboek Naar het noorden. Meinderts ontving de Griffel tijdens de opening van de Kinderboekenweek op Het Knikkende Knieën Kinderboekenbal in de Stadsschouwburg Amsterdam.
Deel bericht

Kinderboeken steeds populairder

03.10.17
Kinderboeken zijn steeds populairder. Vorig jaar werden er ruim 10 miljoen kinderboeken verkocht, ruim 10 procent meer dan het jaar ervoor. In 2012 was het aandeel kinderboeken in de totale boekenverkoop 21 procent; vorig jaar was dat gestegen naar 25 procent. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie KVB Boekwerk.
Deel bericht

Nederlandse kinderen leren minder vaak tweede taal dan Europese leeftijdgenoten

27.09.17
42,9% van de Nederlandse kinderen leert voor het tiende levensjaar een tweede taal op school. Daarmee blijft Nederland nogal achter bij het Europese gemiddelde van 84,3%, zo blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor statistiek.
Deel bericht

Christelijke scholen tegen griezelige Kinderboekenweek

27.09.17
Christelijke basisscholen hekelen het thema van de Kinderboekenweek 'Gruwelijk eng', die volgende week woensdag begint. Ze vinden dat het kinderen onnodig bang maakt en dat boeken over geesten en spoken niet bij het geloof passen.
Deel bericht

Kinderboekenschrijvers massaal weg bij Querido Kind

26.09.17
Zo'n dertig kinderboekenschrijvers stappen op bij hun uitgeverij Querido Kind. De schrijvers, onder wie Guus Kuijer, Anna Woltz en Toon Tellegen, zijn solidair met de redactie die was vertrokken na een conflict over de toekomst van de uitgeverij.
Deel bericht

Kinderboekenweek, de downloads en internetopdrachten

23.09.17
Voor de Kinderboekenweek hebben we al onze downloads en internetopdrachten verzameld op Internetwijzer Basisonderwijs, dus de werkboekjes, Eduboeken, de quiz, lesbrieven, webpaden, Escaperoom, digilessen Rian Visser, deurhangers en nog veel meer.
Deel bericht

Tip voor de Kinderboekenweek: schrijven door toeval

22.09.17
Heb jij al inspiratie voor de Kinderboekenweek in je klas? Doe mee met kinderboekenschrijver Janneke Schotveld en ervaar hoe je aan de hand van het toeval een verhaal kan verzinnen. Kidsweek in de Klas ontwikkelde samen met De Schoolschrijver deze inspirerende les op het gebied van creatief schrijven. En jij kunt hem voor je klas downloaden.
Deel bericht

Gouden Penseel voor Martijn van der Linden en Gulden Palet voor Mattias de Leeuw

20.09.17
De Penseeljury heeft in het Rijksmuseum het prentenboek Tangramkat van illustrator Martijn van der Linden (Lemniscaat) bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek dat het afgelopen jaar in Nederland is uitgegeven.
Deel bericht