Kinderboekenschrijver Pieter Koolwijk wint Gouden Griffel

06.10.21
Schrijver Pieter Koolwijk heeft met zijn boek Gozert de Gouden Griffel gewonnen, de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs voor kinderboeken. Het boek, met illustraties van Linde Faas, gaat over de belevenissen van hoofdpersoon Ties en zijn denkbeeldige vriend Gozert.
Deel bericht

Gebruik kennis academische leerkracht voor oplossen leesprobleem

01.10.21
Academisch geschoolde leerkrachten in het basisonderwijs stromen uit omdat ze hun academische vaardigheden daar te weinig kunnen inzetten. Gebruik de kennis en kunde van deze leerkrachten om de leesproblemen van kinderen tegen te gaan, stelt CDA-Kamerlid René Peters voor.
Deel bericht

Goed onderwijs begint met het lezen van fictie

28.09.21
Leuk dat leesoffensief van boegbeelden en influencers. De echte strijd tegen ontlezing moet in de klas gebeuren, denkt Ewout van der Knaap.
Deel bericht

Sommige ‘coronawoorden’ zullen we weer schrappen uit ons geheugen

19.09.21
Quarantinderen, prettester, coronakuchje; tijdens de coronacrisis kreeg onze taal er een stroom aan nieuwe woorden bij. Hoe slaan we nieuwe woorden op in ons geheugen? En onthouden we ze allemaal even makkelijk?
Deel bericht

Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld Boekenweekauteurs 2022

16.09.21
Zojuist zijn Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld feestelijk uitgeroepen tot auteurs van de Boekenweek van 2022. Ilja Leonard Pfeijffer zal het Boekenweekgeschenk voor zijn rekening nemen en Marieke Lucas Rijneveld schrijft het Boekenweekessay bij het thema Eerste liefde. De 87ste Boekenweek, het traditionele lezersfeest in boekhandels en bibliotheken, vindt plaats van zaterdag 5 t/m zondag 13 maart 2022.
Deel bericht

Leidens Ontzet als prentenboek

16.09.21
Als je de ouders bent van echte, kleine Leidenaartjes, dan kun je er eigenlijk niet vroeg genoeg bij zijn. Je moet je Leidse nageslacht natuurlijk zo snel mogelijk het verhaal van Leidens Ontzet leren. Jonina Olij heeft een prentenboek gemaakt om je daarbij te helpen.
Deel bericht

Taalplan Frysk 2030 moet het Fries structureel plek geven in het onderwijs

13.09.21
"Het wordt een monsterklus", zegt lector Meertaligheid Albert Walsweer over het project Taalplan Frysk 2030. Met dat project wil de provincie Fryslân het Fries eindelijk een goede en structurele plaats in het onderwijs geven.
Deel bericht

Klankcontrast lastig voor baby’s met kans op dyslexie

11.09.21
Lang voordat ze leren lezen, hebben kinderen met dyslexie vaak moeite met het onderscheiden van spraakklanken. Maartje de Klerk van de Universiteit Utrecht onderzocht wat er gebeurt in het vroegste stadium van de taalontwikkeling.
Deel bericht

Week van Lezen en Schrijven: 6 – 12 september

02.09.21
Tyrell Malacia is dit jaar de speciale ambassadeur voor de Week van Lezen en Schrijven. De 22-jarige talentvolle verdediger van Feyenoord, sinds kort ook bij de selectie voor het Nederlands Elftal, wordt daarmee het gezicht van deze jaarlijkse themaweek. Van maandag 6 tot en met zondag 12 september vinden er door het hele land activiteiten plaats om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen.
Deel bericht

Basisscholen in Enschede krijgen eigen bieb: "Meer plezier in lezen en minder laaggeletterdheid"

02.09.21
De leesvaardigheid, maar vooral ook het leesplezier van jonge kinderen in Enschede moet omhoog. Dus trekt de bibliotheek de basisscholen in. Vanaf dit schooljaar krijgen achttien scholen een echte 'bieb' in hun gebouw.
Deel bericht

Opinie | Tien manieren om kinderen aan het lezen te krijgen. Met stip op 1: lezen leer je op school

26.08.21
Leesplezier kweken bij kinderen begint bij veel leesonderwijs, dat met enthousiasme wordt gegeven. Van ouders kun en mag je hierbij niet te veel verwachten.
Deel bericht

Verplichte methodes, voor betere prestaties?

11.08.21
In Nederland doen we er niet aan, in de Verenigde Staten steeds vaker: scholen verplichten om evidence-based lesmethodes te hanteren. Zo legt een groeiend aantal Amerikaanse staten inmiddels wettelijk vast hoe je kinderen moet leren lezen. Te dwingend, of hebben we iets te leren van zo’n top-down aanpak? Hans van Luit (rekenonderwijs), Berend Kamphuis (VERUS) en Kees Vernooy (leesonderwijs) reageren.
Deel bericht

Zomerschool populair: ‘Stevig programma met taal, rekenen en woordenschat’

02.08.21
Even bijscholen in de zomervakantie om corona-achterstanden in te halen? Daar is veel animo voor. In Arnhem waren er zelfs nooit eerder zoveel aanmeldingen voor de Zomerschool als dit jaar. Over twee weken beginnen maar liefst 150 kinderen aan drie weken extra onderwijs. Met veel les in rekenen en taal.
Deel bericht

Blog | ‘Leesplezier’ kun je niet afdwingen

08.07.21
Stop met mopperen over ontlezing, zegt Mark Bakker. Leerlingen maken op hun eigen manier en in hun eigen tempo een literaire ontwikkeling door. Blijf ze daarin begeleiden.
Deel bericht

Het Dikke Alfabetboek gaat (veel) verder dan het ABC

26.06.21
Het alfabet: 26 letters om de klanken van het Nederlands mee op te schrijven. Wat valt daar nou over te vertellen? Nou, heel wat, zo laat taalkundige en illustrator Frank Landsbergen zien in Het Dikke Alfabetboek.
Deel bericht

Gezocht: leraren begrijpend lezen

24.06.21
Veel kinderen hebben moeite met het begrijpen van teksten en vinden begrijpend lezen niet leuk. Aan de Erasmus Universiteit Rotterdam onderzoeken we, rond Nieuwsbegrip als casus, hoe we leerlingen meer kunnen motiveren voor begrijpend lezen.
Deel bericht

Opinie | Ook ‘pulp’ kun je met je leerlingen ontleden

24.06.21
Er onderscheiden zich twee kampen in het debat over ontlezing onder jongeren. Het ene vindt pulp verwerpelijk, het andere telt zijn zegeningen. Dit verlamt het onderwijs.
Deel bericht

Winnaars Kinderjury bekend

23.06.21
In de categorie 6 t/m 9 jaar heeft De Zoete Zusjes zoeken een schat (Kosmos) van Hanneke de Zoete gewonnen. Het leven van een loser: Totaal gesloopt (De Fontein) van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor is de winnaar in de categorie 10 t/m 12 jaar. Tijdens de Stemweek van de Kinderjury van 10 t/m 16 mei hebben kinderen in Nederland massaal gestemd op hun favoriete boek.
Deel bericht

Zilveren Griffels en Penselen 2021 uitgereikt

22.06.21
De Griffel- en de Penseeljury’s trokken afgelopen dagen door het land om kinderboekenauteurs en -illustratoren op hun uitgeverij of online te verrassen met deze prestigieuze kinderboekenprijzen. De Griffeljury heeft elf kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor de best geschreven kinderboeken van het afgelopen jaar.
Deel bericht

Onderzoek | Basiskwaliteit rekenen op orde

02.06.21
Er zijn veel zorgen over de kwaliteit van het onderwijs, vooral over de basisvaardigheden van leerlingen. Wat betreft rekenvaardigheden is de basis op orde. Maar de lat kan hoger.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)