Groningse Salome Prins wint spannende schrijfwedstrijd

15.10.18
De winnaar? Het verhaal van Salome Prins (10) uit Groningen. Bijna twintig kinderen uit groep 5, 6, 7 en 8 van de basisschool deden mee aan de schrijfwedstrijd. Zij stuurden een verhaal in van maximaal 750 woorden over de onderwerpen oorlog en vriendschap.
Deel bericht

[EduAd] Methode-oriëntatiemiddag voortgezet technisch lezen

12.10.18
Op zoek naar een nieuwe methode Voortgezet technisch lezen? Maak inhoudelijk kennis met Estafette 3, Flits, Karakter, Atlantis, Leesplaneet en Station Zuid tijdens de methode-oriëntatiemiddag. En laat je inspireren door kinderboekenauteur Rian Visser!
Deel bericht

Certificaat drietaligheid op scholen blijft soms te lang geldig

10.10.18
Bijna een kwart van de drietalige basisscholen in Fryslân doet te weinig aan het vak Fries, bleek onlangs. Van de 73 scholen die volgens de Onderwijsmonitor van de provincie drietalig zijn, hebben zeventien een ontheffing gekregen voor een of meer kerndoelen. Sommige scholen zijn in de loop der jaren minder gaan presteren, aldus Eelke Goodijk, coördinator van het Netwurk 3TS.
Deel bericht

Eigen schoolbibliotheek voor Stapelhof Renesse

09.10.18
Basisschool Het Stapelhof heeft maandag een eigen bibliotheek in gebruik genomen, die begint met ruim 160 nieuwe boeken begint.Het Stapelhof doet mee aan een specifiek programma van bibliotheken, scholen en gemeenten om taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van kinderen te versterken.
Deel bericht

Donald Duck presenteert 'Ducklexie' voor kinderen die moeilijk lezen

05.10.18
Het populaire tijdschrift de Donald Duck komt deze week met een bijzondere uitgave: de Ducklexie Duck. Het tijdschrift is aangepast voor kinderen met dyslexie, maar ook voor kinderen met lees- en spellingproblemen.
Deel bericht

Lampje van Annet Schaap ook bekroond met Gouden Griffel

03.10.18
De prijs voor het beste kinderboek, de Gouden Griffel, gaat naar Annet Schaap met haar boek Lampje. Dat is bekendgemaakt op het Kinderboekenbal in Amsterdam.
Deel bericht

Waarom heeft Nederland zo veel kinderboeken?

30.09.18
Hoewel er door smartphones en social media zeker sprake is van ontlezing onder kinderen, doet het kinderboek het nog steeds erg goed en ook in het buitenland worden onze kinderboeken graag gelezen. Een ode van schrijver Ronald Giphart.
Deel bericht

Mondeling taalvaardige kleuter ligt beter in de groep

30.09.18
Het niveau van mondelinge taalvaardigheid speelt een belangrijke rol in de mate waarin kleuter meedoen in de groep. Voor kleuters met een matige taalvaardigheid dreigt sociale afwijzing. Mondeling taalvaardige kleuters liggen juist beter in de groep.
Deel bericht

Gebarentaal vraagt om erkenning

29.09.18
Zaterdag 29 september is het Werelddovendag. Een mooi moment om eens stil te staan bij de uitblijvende erkenning van de Nederlandse Gebarentaal (NGT).
Deel bericht

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal keert terug op NPO Radio 1

29.09.18
NPO Radio 1 presenteert zaterdag 15 december de 28ste editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal in samenwerking met De Taalstaat, het Genootschap Onze Taal en productiebedrijf Men at Work.
Deel bericht

Prinses Laurentien opent het 2500e KinderzwerfboekStation

28.09.18
De kroon op het werk van Kinderzwerfboek! Op 3 oktober wordt het 2500e KinderzwerfboekStation in De Haagse Sporttuin Schilderswijk geopend door Prinses Laurentien en de 11-jarige Bahar.
Deel bericht

Theo Thijssen-prijs 2018 voor Bibi Dumon Tak

26.09.18
Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft maandag 14 mei besloten de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur 2018 toe te kennen aan Bibi Dumon Tak.
Deel bericht

Een appje tikken vergt grammaticaal inzicht

23.09.18
De korte en snelle berichtjes die tieners uitwisselen op hun telefoon, zouden wel eens kunnen wijzen op een goed ontwikkeld taalbewustzijn.
Deel bericht

Logopediewetenschapper Ellen Gerrits pleit voor meer aandacht voor TOS

21.09.18
Op 22 september is het WereldTOSdag om aandacht te vragen voor mensen met een taalontwikkelingsstoornis. Kinderen met TOS hebben moeite met taal.
Deel bericht

Fries onderwijs niet goed op meer dan de helft van de scholen

21.09.18
Op meer dan de helft van de scholen is het Fries onderwijs niet goed genoeg. Van de basisscholen heeft slechts 30 procent de plannen klaar. Het voortgezet onderwijs haalt de 40 procent niet.
Deel bericht

Tieners lezen steeds minder boeken

20.09.18
Het aantal tieners dat wekelijks minstens 10 minuten aaneengesloten leest is enorm gedaald, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. In 2006 las nog 65 procent thuis af en toe een boek. In 2016 was dat 40 procent.
Deel bericht

Gouden Penseel voor prentenboek Fabeldieren

19.09.18
Het prentenboek Fabeldieren van illustrator Ludwig Volbeda en auteur Floortje Zwigtman krijgt dit jaar het Gouden Penseel. Die prijs wordt sinds 1973 jaarlijks uitgereikt voor het best geïllustreerde kinderboek.
Deel bericht

De Grote Vriendelijke Podcast

19.09.18
De Grote Vriendelijke Podcast (De GVP) is de eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur. Een initiatief van kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw). Doel van de onafhankelijke podcast is ouders, leerkrachten, mensen uit het boekenvak en andere kinderboekenliefhebbers maandelijks te informeren over en te enthousiasmeren voor de jeugdliteratuur.
Deel bericht

Arend van Dam wint Thea Beckmanprijs

17.09.18
Arend van Dam heeft dit jaar de Thea Beckmanprijs gewonnen voor zijn jeugdroman De reis van Syntax Bosselman.
Deel bericht

Zijn kleuters zich bewust van de taal die ze leren?

16.09.18
Zijn kinderen zich bewust van de talige regels die zij leren? Een aantal eerdere blogs eindigde ik met die cliffhanger. Op die vraag kan ik nu enigszins een antwoord geven, maar daar komt wel weer een nieuwe cliffhanger voor in de plaats.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)