Zilveren Griffels en Penselen 2017 uitgereikt

22.06.17
De Griffeljury heeft gisteren op de MidzomerKinderboekenBorrel in Amsterdam zeven kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de vakprijs voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. De Penseeljury reikte twee Zilveren Penselen en twee Zilveren Paletten uit.
Deel bericht

'Schuld' van Mel Wallis de Vries wint de Prijs van de Jonge Jury

08.06.17
Het is in totaal al de vijfde keer dat Mel Wallis de Vries de prijs in ontvangst neemt, maar ze is er nog steeds hartstikke blij mee. Ook Anouk Saleming viel in de prijzen: haar boek Paradise now won de Jonge Jury Debuutprijs 2017. Bekijk de video.
Deel bericht

[EduAd] De officiële lespakketten kinderboekencampagnes bestellen t/m 9 juni

07.06.17
U kunt tot en met 9 juni 2017 hier uw materialen en lespakketten en materialen voor de beste kinderboekencampagnes voor het schooljaar 2017/2018 bestellen.
Deel bericht

Taalcanon lanceert eerste animatiefilmpje: Hoe leert een kind zijn moedertaal?

04.06.17
Op de Internationale Dag van het Kind, lanceerde het taalcanonteam een animatiefilmpje over kindertaal. Het is het eerste filmpje in een reeks, bedoeld voor het voortgezet onderwijs.
Deel bericht

De Vakantiebieb is weer open

03.06.17
Gratis lezen zonder met boeken te hoeven sjouwen. Wie wil dat nou niet? Download de gratis App Vakantiebieb op een tablet of smartphone en lees heel juni, juli en augustus zonder zorgen (en zonder wifi) het ene na het andere boek.
Deel bericht

Reken- en taalopdrachten met de fidget spinners

31.05.17
Leerkracht Anne Marissen maakt met de fidget spinner rage van de nood een deugd en maakte er rekenopdrachten voor en een compleet pakket aan taal- en rekenopdrachtkaarten voor de onderbouw.
Deel bericht

De Vakantiebieb gaat weer open

31.05.17
Gratis lezen zonder met boeken te hoeven sjouwen. Wie wil dat nou niet? Download de gratis app Vakantiebieb op een tablet of smartphone en lees heel juni, juli en augustus zonder zorgen (en zonder wifi) het ene na het andere boek.
Deel bericht

Dag van de Jonge Jury

29.05.17
Op woensdag 7 juni 2017 vindt de Dag van de Jonge Jury plaats. Een uniek eendaags festival waarin jeugdboeken en auteurs centraal staan. Leerlingen volgen workshops en gaan in gesprek met hun favoriete auteurs.
Deel bericht

Hanna Verboom en Jochem Myjer winnen Hebban Award voor Beste Luisterboek

29.05.17
Actrice Hanna Verboom en cabaretier Jochem Myjer zijn de eerste winnaars van de Hebban Awards voor Beste Luisterboeken van het Jaar. Myjer wordt bekroond voor de luisterversie van zijn eigen populaire kinderboek De Gorgels. Er werden bijna vierduizend stemmen uitgebracht.
Deel bericht

Drietalige scholen goed voor beheersing Nederlandse taal

22.05.17
Nieuw onderzoek naar de meerwaarde van drietalig basisonderwijs, met duidelijk meer aandacht voor Fries en Engels, heeft opnieuw positieve effecten op de beheersing van het Nederlands aangetoond.
Deel bericht

Beste leraar Nederlands heeft even 'geen woorden en leestekens'

20.05.17
De titel Beste Leraar Nederlands gaat dit jaar voor het eerst naar België. Tamara Stojákovic geeft les aan het Atheneum MXM in Merksem en mag zichzelf een jaar lang de allerbeste docent Nederlands noemen. Het is de vierde keer dat de prijs is uitgereikt.
Deel bericht

Eva Koning is Voorleeskampioen 2017

18.05.17
Eva Koning uit Prinsenbeek (Noord-Brabant) is de beste voorlezer van 2017. Zij won vandaag de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Eva las voor uit Spinder van Simon van der Geest.
Deel bericht

Conferentie Motiverend leesonderwijs

18.05.17
Uitnodiging Conferentie Motiverend lezen Onderwijspraktijk en wetenschap in wisselwerking Woensdag 4 oktober 2017
Deel bericht

‘Met grammatica kun je verder terugkijken in de geschiedenis van taal’

14.05.17
Wereldwijd worden er zo’n 6000 talen gesproken, verdeeld over ruim 400 taalfamilies. Een kwart van die taalfamilies bevindt zich op één continent: Zuid-Amerika. Pieter Muysken, hoogleraar Taalwetenschap in Nijmegen, blikt deze week in zijn afscheidsrede terug op veertig jaar onderzoek naar deze talen.
Deel bericht

Scholieren kraken 'dramatisch' examen Nederlands af met memes

11.05.17
Kritiek op eindexamens is niets nieuws, maar op de eerste dag maakt het vwo-examen Nederlands meteen wel erg veel los. Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kwamen natuurlijk veel klachten binnen, maar de de vwo'ers stortten zich vooral op sociale media om hun frustratie kwijt te raken.
Deel bericht

Nominaties Prijs van de Jonge Jury bekend

09.05.17
Wie ontvangt dit jaar de Prijs van de Jonge Jury? Vandaag zijn de drie nominaties bekend gemaakt. De winnaar wordt op 7 juni bekend gemaakt tijdens de Dag van de Jonge Jury.
Deel bericht

De positie van het Nederlands voor het eerst in kaart gebracht

09.05.17
Het Nederlands blijft veruit de voornaamste voertaal in Nederland en Vlaanderen. Dat blijkt uit de ‘Staat van het Nederlands’, het eerste omvangrijke wetenschappelijke onderzoek naar de positie van het Nederlands.
Deel bericht

Het Kinderboekenweekgeschenk voor 2017 is Kattensoep

09.05.17
Het Kinderboekenweekgeschenk voor 2017 is Kattensoep geschreven door Janneke Schotveld en geïllustreerd door Annet Schaap. Boeli logeert met zijn kat Obama bij zijn opa. Er is iets vreemds aan de hand in opa’s buurt: er verdwijnen katten. Samen met opa’s buurmeisje Lucy probeert Boeli het mysterie op te lossen.
Deel bericht

Annie M.G. Schmidt-week 2017

04.05.17
Op woensdag 10 mei gaat de Annie M.G. Schmidt-week 2017 van start. Tot en met 20 mei, de geboortedag van Annie, staan Jip en Janneke centraal.
Deel bericht

'Inhoud verhaal voor kinderen belangrijker dan vertelvorm'

03.05.17
Voor kinderen maak het niet uit of ze uit een digitaal of een papieren boek lezen. Wetenschappers van de NYU Steinhardt School of Culture, Education, and Human Development concluderen dat de inhoud veel belangrijker is.
Deel bericht