Rumoer stoort de taalverwerving, maar een dutje helpt, en andere taalweetjes

19.04.17
Het wordt een kleine traditie, taalweetjes verzamelen in een blog. De volgende vier weetjes vond ik relevant voor het kleuteronderwijs, soms meteen, soms als blik op de toekomst.
Deel bericht

Lees jezelf naar buiten

11.04.17
Wat is het heerlijk om zonder jas naar buiten te gaan. De bloemen zijn weer gaan bloeien, de bomen krijgen groene blaadjes. De natuur is weer wakker geworden. Heb jij al lammetjes geaaid of kuikentjes gezien? Lees jezelf naar buiten met deze fijne boeken.
Deel bericht

Woutertje Pieterse Prijs voor Stella: ster van de zee

09.04.17
Het prentenboek Stella: ster van de zee is bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs. Het boek gaat over een visser die een meisje opvist uit de zee en haar mee naar huis neemt. Maar na een tijdje blijkt ze een reuzin te zijn.
Deel bericht

Hans en Monique Hagen nieuwe Kinderboekenambassadeurs

06.04.17
Vanaf vandaag heeft Nederland weer een nieuwe Kinderboekenambassadeur. En niet één maar zelfs twee: Hans en Monique Hagen. Zij volgen samen Jan Paul Schutten op, die afgelopen twee jaar de eervolle functie had.
Deel bericht

Wie ben ik? Wie is de ander? Dat leer je door te filosoferen

05.04.17
Kinderen hebben een hoop vragen. Zo veel dat het soms ook wel eens vermoeiend is. Vaak vinden ouders die vragen ook leuk. Ze kunnen deze beantwoorden met hun kennis. Het beantwoorden van vragen vinden veel mensen zo belangrijk dat het de basis van het Nederlandse onderwijssysteem is geworden. Het doel is dan eigenlijk het doen verdwijnen van vragen.
Deel bericht

[EduAd] Gratis proefmaand Oefenweb

04.04.17
Spelenderwijs online rekenen, taal en Engels oefenen? Ruim 315.000 kinderen oefenen dagelijks op school of thuis met Rekentuin, Taalzee en Words&Birds. Nu gratis uitproberen.
Deel bericht

Boeken om over na te denken

04.04.17
April de Maand van de Filosofie. Filosoferen is anders tegen de wereld aankijken, vragen stellen, zelf blijven nadenken. Kinderen zijn vaak de beste filosofen, en je kunt ook met boeken goed filosoferen. Lees je mee?
Deel bericht

Ervaar hoe adaptieve software uw taken als leerkracht verlichten

29.03.17
U herkent het vast wel: u onderschrijft de doelstellingen van passend en gepersonaliseerd onderwijs, maar komt er in de dagelijkse praktijk te weinig aan toe. Enkele zorgleerlingen in uw klas vragen zoveel begeleiding, dat u handen te kort komt om andere leerlingen voldoende te bedienen. Door het vele nakijkwerk heeft u nauwelijks tijd voor het bedenken en organiseren van extra activiteiten die uw onderwijs versterken.
Deel bericht

Aleid Truijens: 'Het gaat beroerd met de leesvaardigheid van onze jongeren'

26.03.17
Je gaat pas beter lezen als je veel leest, zo simpel is het.
Deel bericht

Ik Wil Een Prentenboek van start op 7 april

24.03.17
Ik Wil Een Prentenboek! wil het plezier in het voorlezen vergroten en mooi uitgevoerde boeken met spannende en verrassende verhalen delen. Ieder jaar zal er een opnieuw uitgegeven prentenboekklassieker verschijnen voor slechts 2 euro. ?Dit jaar start de actie op vrijdag 7 april met het prentenboek De Gruffalo.
Deel bericht

ECNO Najaarsconferentie Taal, lezen en rekenen: wat werkt echt

23.03.17
Op donderdag 16 november 2017 organiseert het ECNO de jaarlijkse conferentie voor het primair onderwijs. Het thema dit jaar is: Taal, lezen en rekenen: wat werkt echt? Jelle Jolles, Karin van de Mortel, Anneke Smits, Kees Vernooy, Marcel Schmeier, Gert Rijlaarsdam e.a.
Deel bericht

‘Migrantenkind kan op school niet zonder zijn moedertaal’

20.03.17
Kinderen van asielzoekers die eerst Nederlands leren, en dan pas de rest? Dat is een recept voor achterstand, zegt de taaldidacticus.
Deel bericht

Interventie BoekStart/BoekenPret goed onderbouwd

16.03.17
BoekStart/BoekenPret is door de Erkenningscommissie Jeugdinterventies beoordeeld als goed onderbouwd. Het programma wil het lezen van kinderen tussen 0 en 6 jaar bevorderen waardoor de taalontwikkeling en het leesgedrag wordt gestimuleerd.
Deel bericht

[EduAd] Probeer Taalverhaal.nu gratis

14.03.17
Leer woorden in de context van een verhaal. Kies uit diverse belevingsgerichte werkvormen. Krijg per leerling een uniek plan op maat. Filosofeer en ontdek de wereld met Bas Haring. Nog niet overtuigd? Probeer Taalverhaal.nu gratis!
Deel bericht

[EduAd] Breng de actualiteit in uw klas met Kidsweek in de klas

13.03.17
Kidsweek in de Klas is dé actuele methode voor begrijpend lezen voor het basisonderwijs. Met Kidsweek vinden uw leerlingen begrijpend lezen weer leuk en heeft u weer lees- en leergierige kinderen in de klas.
Deel bericht

Griezelboeken voor de Kinderboekenweek

12.03.17
Spoken, zombies, skeletten en weerwolven: de Kinderboekenweek 2017 laat je rillen! Griezelen is het thema van het leesfeest dat jaarlijks in oktober gevierd wordt. De kerntitels zijn bekend en Leesplein maakte alvast een lijst met heerlijk griezelige boeken.
Deel bericht

Themalijst Kinderboekenweek 2017

11.03.17
In voorbereiding op de Kinderboekenweek van dit jaar, heeft Leesplein een selectie gemaakt van griezelige en enge boeken.
Deel bericht

‘Luistervinken helpt migrantenjongeren taal leren’

08.03.17
Marokkaanse kleuters lijken minder geneigd dan Vlaamse jongeren op school heimelijk gesprekken mee te volgen. ‘Nochtans scherpt dat het taalgevoel aan.’
Deel bericht

Stemmen voor de Kinderjury 2017

08.03.17
De Selectie voor de Kinderjury is een afbakening van alle titels die verschenen zijn in het jaar voorafgaand aan de campagne De Nederlandse Kinderjury 2017.
Deel bericht

Lees over politiek en democratie

07.03.17
Volgende week zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Alle volwassenen mogen kiezen wat voor regering zij willen in Nederland. Wat zou jij doen, als je de baas was?
Deel bericht