Vakantielezen 2018 - doorlezen loont!

31.07.18
Ook dit jaar biedt Stichting Lezen met steun van Stichting Kinderpostzegels Nederland het project Vakantielezen aan voor scholen in krimp- en anticipeergebieden. Inmiddels zijn 7500 kinderen blij gemaakt met een Vakantieleestasje. Naar verwachting krijgt het project een vervolg in 2019. Deelname dit jaar is helaas niet meer mogelijk.
Deel bericht

Veendammer kleuter koning te rijk in eigen bibliotheek

26.07.18
Nils uit Veendam is waarschijnlijk de jongste bibliothecaris van het land. Net 5 geworden heeft hij thuis een eigen bibliotheek met meer dan 300 boeken.Toen Nils werd gevraagd wat hij voor zijn verjaardag wilde, wist hij het meteen. Z’n grootste wens was een eigen bibliotheek. Het gaat Nils om de boeken. De kleuter is dol op boeken en is elke week in de bibliotheek in Veendam te vinden.
Deel bericht

Provincie wil prominentere plek voor het Limburgs in het onderwijs

20.07.18
Er moet meer ruimte en aandacht komen in het onderwijs voor het Limburgs, bijvoorbeeld door op peuterspeelzalen Limburgs te spreken en speciale lesprogramma’s te ontwikkelen voor het basis- en voortgezet onderwijs. Dat schrijven de provincie Limburg en de Limburgse streektaalorganisaties in de nota ‘’n Laeve lank Limburgs’.
Deel bericht

Succesvol Drents-Duits taalproject moet vervolg krijgen

19.07.18
De Stenden HS en het Huus van de Taol begonnen in 2015 het project 'Bevordering Drents en Duits in het onderwijs'. Bij een aantal Drentse basisscholen is uitgebreid aandacht besteed aan de Drentse en Duitse taal. Ook zijn diverse basisscholen gekoppeld aan Duitse Grundschulen, zijn er bezoeken over en weer en zijn websites ontwikkeld waar Drents en Duits lesmateriaal te vinden is.
Deel bericht

Hoe veranderen sterke werkwoorden?

15.07.18
“Zeg je het woei of het waaide? En hij joeg of hij jaagde? In het Nederlands is een sterke tendens om sterke of onregelmatige werkwoorden zwak of regelmatig te maken. Dat komt doordat regelmatige werkwoorden vaker voorkomen.
Deel bericht

'Laat je kind ook tijdens de vakantie veel lezen'

15.07.18
Kinderen die tijdens de zomervakantie geen boeken lezen kunnen wel twee leesniveaus terugzakken. Daarom roept de stichting Kinderzwerfboek op om vooral tijdens de zomervakantie boeken te lezen.
Deel bericht

Onderzoeken rekenen-wiskunde en schrijfvaardigheid voor Peil.onderwijs gestart

11.07.18
In maart 2018 zijn twee nieuwe peilingsonderzoeken van start gegaan als onderdeel van Peil.onderwijs: Rekenen-Wiskunde einde (speciaal) basisonderwijs en Schrijfvaardigheid einde (speciaal) basisonderwijs.
Deel bericht

Sprookjes worden al eeuwen aangepast, 'maar de essentie blijft'

10.07.18
Het magische getal zeven staat centraal bij veel sprookjes: van de zevenmijlslaarzen tot Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Niet voor niets riep de Efteling de zevende dag van de zevende maand (7 juli) uit tot de Dag van het Sprookje. Hoe staat het er tegenwoordig eigenlijk met deze vaak oude verhalen voor? NU.nl vroeg het twee deskundigen.
Deel bericht

Minder dan een kwart van de leerlingen vindt lezen erg leuk, wat te doen?

10.07.18
Het leesplezier van Nederlandse leerlingen daalt, net als hun leesvaardigheid. Scholen en bibliotheken zetten kinderboekenschrijvers in, of een voorleeshond.
Deel bericht

Nieuw hulpmiddel voor docenten Nederlands als tweede taal

06.07.18
Utrechtse taalwetenschappers hebben een hulpmiddel ontwikkeld voor docenten die Nederlands als tweede taal onderwijzen (NT2-docenten). Nieuwkomers die Nederlands leren lopen niet alleen tegen ‘algemene’ moeilijkheden van onze taal aan, maar ook tegen problemen die ‘moedertaalspecifiek’ zijn.
Deel bericht

Susan Smit roept kinderen op om kinderzwerfboeken te lezen

30.06.18
Met een grote koffer vol kinderzwerfboeken werd schrijfster en BookSpot ambassadeur Susan Smit met gejuich ontvangen op basisschool De Kinderboom te Amsterdam. Zij las voor in groep 4 uit Dolfje Weerwolfje en deelde aan ieder kind een kinderzwerfboek uit. Meer dan 160 blije kinderen gingen naar huis met een leuk boek. Dit stimuleert hen om in de zomervakantie boeken te blijven lezen.
Deel bericht

[EduAd] Taalverhaal.nu, complete taal- en spellingmethode voor groep 4 t/m 8

28.06.18
De complete taal- en spellingmethode voor groep 4 t/m 8 waarin verhalen centraal staan. En verhalen werken! Met boeken of volledig digitaal, een heldere lesopbouw en structuur, 21e eeuwse vaardigheden. De enige methode die alle kerndoelen dekt.
Deel bericht

Prijs van de Nederlandse Kinderjury bekend

27.06.18
Volgens 25.000 stemmende kinderen in Nederland zijn De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen (Terra-Lannoo) van Andy Griffiths en Terry Denton, vertaald door Edward van de Vendel en Het leven van een loser 11 – Drie keer niks (De Fontein) van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor, de winnaars van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2018.
Deel bericht

Zilveren Griffels en Penselen uitgereikt

20.06.18
De Griffeljury heeft vanmiddag op de MidzomerKinderboekenBorrel in Amsterdam tien kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. De Penseeljury reikte acht Zilveren Penselen uit.
Deel bericht

Kinderboekenambassade geopend

11.06.18
In Den Haag is een kinderboekenambassade geopend. Dat gebeurde tijdens het Kinderboekenfestival dat zondag achter het centraal station in Den Haag werd gehouden.
Deel bericht

Den Haag krijgt Kinderboekenambassade

07.06.18
Zondag 10 juni krijgt Den Haag een nieuwe ambassade: de Kinderboekenambassade. Tijdens het gratis festival de Kinderboekenparade op 10 juni zal deze in het Kinderboekenmuseum in Den Haag geopend worden. Vanaf deze locatie zullen Kinderboekenambassadeurs Hans & Monique Hagen het belang van (voor)lezen onder de aandacht brengen.
Deel bericht

Conferentie Begrijpend lezen en 21ste-eeuwse vaardigheden

04.06.18
In de 21ste eeuw wordt een beroep gedaan op kritisch denken, het kunnen verwerken van complexe informatie en het kunnen omgaan met nieuwe media en technologie. Ook het taal-en leesonderwijs zal zich hieraan aanpassen. Op veler verzoek hebben wij de conferentie Begrijpend lezen en 21ste-eeuwse vaardigheden georganiseerd op d.d. 26 september 2018.
Deel bericht

Het beste kindergedicht komt uit Groningen

04.06.18
Sarina Boskamp uit Groningen heeft zondagmiddag de hoofdprijs van de landelijke dichtwedstrijd Kinderen & Poëzie op haar naam geschreven. De kinderjury waardeerde haar gedicht als beste.
Deel bericht

Niet grammaticaal, maar toch correct?

03.06.18
Naast optische en auditieve illusies, heb je ook grammaticale illusies. Daarbij líjkt een zin weliswaar correct, maar is hij dat toch niet.
Deel bericht

Voor alle scholen ligt er nu een taalplan voor lessen in Fries

31.05.18
In tweeëneenhalf jaar tijd heeft de provincie voor alle scholen een profiel vastgesteld. Om de ongeveer drieënhalf jaar wordt dat bijgesteld richting het einddoel. Voor 47 procent van de 428 aangeschreven basisscholen geldt dat ze een A- of B- profiel hebben. Op het A-niveau voldoen ze aan alle kerndoelen. Voor ‘B’ geldt alleen een ontheffing voor schrijven.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)