[EduAd] Meld je aan voor Tools voor lezen

19.01.22
Goed leesonderwijs is noodzakelijk om goede leesvaardigheid te ontwikkelen. Maar welke leesmethode kies je? Tijdens Tools voor lezen op 23 maart krijg je de tools in handen om een gefundeerde keuze te maken. Deelnemen is gratis.
Deel bericht

Prinses Laurentien leest voor tijdens start Nationale Voorleesdagen 2022

18.01.22
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden leest op woensdagochtend 26 januari voor tijdens het Nationale Voorleesontbijt in Integraal Kind Centrum het Duet in Uithoorn. Het Voorleesontbijt is de aftrap van de Nationale Voorleesdagen.
Deel bericht

Boekenweek 2021 verplaatst naar zomer

17.01.22
De Boekenweek 2021 wordt in verband met corona verplaatst naar de zomer. Van 6 tot en met 14 maart is er dus geen Boekenweek, maar het zal wel een week vol boeken worden. De Boekenweek zelf zal in de zomer plaatsvinden wanneer de boekhandels en bibliotheken weer volledig open zijn.
Deel bericht

Filosofisch verhaal voor kinderen vanaf 3 jaar: Hier wacht ik

14.01.22
Persbericht - Hier wacht ik vertelt een vrolijk filosofisch verhaal op rijm voor kinderen vanaf drie jaar van Martine Lejeune (auteur) en Eduard Plancke (illustrator).
Deel bericht

Voorlezen telt! – Wiskundige vragen bij het voorlezen van prentenboeken

12.01.22
Onze gastblogster is Emke Op ’t Eynde. Zij werkt bij het Centrum voor Instructiepsychologie en -technologie van de KU Leuven aan een doctoraatsproject over de kwaliteit van de wiskundige interactie tijdens het voorlezen van prentenboeken. […]
Deel bericht

Leren lezen als je doof bent

28.12.21
Een beginnende lezer leert klanken koppelen aan letters. Maar hoe doe je dat als je moedertaal helemaal geen klanken kent, zoals bij de Nederlandse Gebarentaal? Dat is knap lastig; dove kinderen lopen dan ook een groter risico om laaggeletterd te worden. Goed leesonderwijs kan dit voorkomen.
Deel bericht

Een Australisch duo kinderboekenschrijvers: geliefd, tegendraads, idealistisch en succesvol

14.12.21
Het nieuwe kinderboekenweek-geschenk wordt geschreven door twee Australiërs: Andy Griffiths en Terry Denton. Wie zijn deze succesvolle auteurs die al jaren de lijstjes met bestverkochte kinderboeken domineren?
Deel bericht

Waarom Vlamingen hun taalgebruik wél aanpassen aan Nederlanders

12.12.21
Vlamingen passen zich in hun taalgebruik eerder aan aan Nederlanders, dan andersom. Dat blijkt uit onderzoek van Marc Swerts van Tilburg University. Waarom is dat zo?
Deel bericht

Prinses Laurentien opent de tentoonstelling 'boom roos vis, over leren lezen en leesplezier'

10.12.21
Op donderdag 9 december opende Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden de tentoonstelling 'boom roos vis, over leren lezen en leesplezier' in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht.
Deel bericht

Wetenschappers en onderwijsprofessionals schetsen de voorwaarden voor beter leesonderwijs

08.12.21
Hoe kunnen we van onze leerlingen betere en gemotiveerde lezers maken? Wetenschappers, onderwijsexperts en professionals uit de praktijk schetsen daarvoor een raamwerk in Beter leesonderwijs: van weten naar doen! Het is van belang dat scholen de urgentie onder ogen zien en in actie komen, aldus dit visiestuk. De leden van de Kennistafel effectief Leesonderwijs stellen acties voor.
Deel bericht

De Kinderboekenweek 2022 heeft als thema Gi-ga-groen

08.12.21
Ga mee op avontuur om al het moois van de natuur te zien en te ontdekken wat jij kan doen om haar te helpen! Leer bijzondere dierenweetjes in informatieve boeken, dompel je onder in spannende verhalen over woeste buitenavonturen of verwonder je over prachtige natuurillustraties in prentenboeken. Kom daarna mee naar buiten. De Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen!
Deel bericht

Kinderboekenweekgeschenk 2022 voor 't eerst in buitenlandse handen

06.12.21
Het Kinderboekenweekgeschenk wordt volgend jaar geschreven door de Australiërs Andy Griffiths en Terry Denton, bekend van de reeks De waanzinnige boomhut. Het is voor het eerst in de 68-jarige geschiedenis van de Kinderboekenweek dat een buitenlandse auteur en illustrator het geschenk verzorgen.
Deel bericht

Nieuwe Subsidie Tel mee met Taal beschikbaar

22.11.21
Op 1 januari 2022 start de aanvraagperiode van de subsidieregeling Tel mee met Taal. Scholen en andere organisaties kunnen subsidie aanvragen voor het verminderen en voorkomen...
Deel bericht

[EduAd] Digitale verwerking met Gynzy

15.11.21
Wil je met één druk op de knop alle lesresultaten van jouw leerlingen bekijken, zonder na te kijken? Dat kan met onze digitale verwerking. De adaptieve verwerking past zich automatisch aan het niveau van jouw leerlingen aan. Probeer Gynzy kosteloos uit en ontdek alle mogelijkheden.
Deel bericht

Opinie | Gronings in het lespakket is een verrijking van het schoolprogramma: tweetaligheid is eerder een voordeel dan een nadeel

13.11.21
Toevoeging van het Gronings aan het lespakket op basisscholen draagt bij aan de ontwikkeling van het kind en versterkt de identiteit van Groningen en de Groningers, stellen Martijn Wieling en Goos Gosling Slotegraaf.
Deel bericht

Binnenkort: nieuwe tentoonstelling over leren lezen en leesplezier in Nationaal Onderwijsmuseum

10.11.21
Woensdag 6 oktober maakten museumdirecteur Petra Reijnhoudt en Ludo Stroobants, directeur van Uitgeverij Zwijsen de naam van de grote, nieuwe tentoonstelling in het Nationaal Onderwijsmuseum bekend. ‘Boom roos vis, over leren lezen en leesplezier’ toont het enorme belang van kunnen en blijven lezen aan. De tentoonstelling is vanaf 9 december te zien.
Deel bericht

Oproep NRO: interventies gezocht voor aanpakken leervertragingen in funderend onderwijs

09.11.21
Is je (school)organisaties betrokken bij interventies om vertragingen bij leerlingen, mede als gevolg van corona, terug te dringen? Meld deze dan voor 23 december aan...
Deel bericht

Opinie | ‘Gun me mijn leeslust, weg met die literaire normen’

05.11.21
Lezen was een groot plezier voor Nilah Dönszelmann, totdat normen over literatuur haar boekenplank gingen beïnvloeden
Deel bericht

Opinie | Betrek taalkundigen en anderen bij nieuwe termen voor minderheden

02.11.21
Op dit moment worden we bedolven onder een ratjetoe van nieuwe termen die door verschillende groepen wordt aangedragen. Een groot deel daarvan bestaat uit onvertaald, dan wel klakkeloos vertaald Engels. Dat is slecht voor het basisonderwijs.
Deel bericht

Coronaschade op scholen neemt toe: vmbo’er loopt heel schooljaar achter met lezen

29.10.21
Door het thuiszitten in coronatijd hebben leerlingen vooral in rekenen en Nederlands lezen achterstanden opgelopen. Maar de Engelse woordenschat is juist vooruit gegaan. Leraren denken dat dat komt door alle Engelstalige tv-series die zijn gekeken.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)