Kees Vernooy beantwoordt tien vragen over laaggeletterdheid en leesonderwijs

17.06.19
Is de motivatie van leerlingen de belangrijkste drijfveer voor goed leesonderwijs (zoals onderstaande ingezonden brief in de Volkskrant suggereert). Er is wetenschappelijke consensus dat gemotiveerde lezers veel betere lezers zijn. Gemotiveerde lezers lezen meer en verwerven een grotere woordenschat...
Deel bericht

[EduAd] Interactieve digibordlessen met kinderboekenschrijvers tijdens de Kinderboekenweek

12.06.19
Geef je klas een onvergetelijke lees- en schrijfmaand! Boek 4 interactieve digibordlessen met bekende kinderboekenschrijvers. Grote leeshonger en veel schrijfplezier. Tip: 4e les in de Kinderboekenweek, met de schrijver live in de klas!
Deel bericht

Zien kleuters het als ze de taalregels snappen?

08.06.19
In mijn vorige blog vertelde ik over een experiment waarin twee groepen kleuters een grammaticale regel leerden. De ene groep kreeg uitleg over de regel en de andere groep niet. Hier lees je of die uitleg uitmaakt voor het leren van de regel.
Deel bericht

Bibliotheek verzorgt taalfeesten op Brede Scholen

03.06.19
Bibliotheek Hardenberg verzorgt Taalfeesten in de gemeente Hardenberg voor de groepen 3 en 4 en voor de oudste peuters en jongste kleuters. Dit jaar in het thema ‘Dit ben ik’. Tijdens het Taalfeest spelen de kinderen met boeken, taal en kunnen ze hun fantasie de vrije loop laten.
Deel bericht

Kinderen niet goed leren lezen is verwaarlozing [column]

02.06.19
Op school zit je om te leren lezen. En nog een paar dingen, maar als je niet goed kunt lezen, wordt het ook nooit wat met al die sociale, communicatieve en digitale vaardigheden die hoogst belangrijk worden geacht in de 21ste eeuw. Dan ben je een gedoemde achterblijver. Het is zorgwekkend dat al dat nuttige, inzicht verschaffende onderzoek de scholen niet bereikt.
Deel bericht

Het dyslectische brein verklaard

26.05.19
Albert Einstein en Leonardo da Vinci hadden dyslexie. Dat is niet zomaar toeval, volgens de auteurs van Dyslexie als kans. Mensen met dyslexie hebben namelijk een andere hersenstructuur. Die zit ze vaak in de weg, maar biedt ook grote voordelen.
Deel bericht

Prijs voor vrijwilligers die kinderen helpen met taal

24.05.19
Masud is 10 jaar en komt uit Ethiopië. Hij woont hier nog niet zo lang en spreekt thuis bijna geen Nederlands. Daarom oefent hij de taal sinds kort met vrijwilliger Jeanette. Masud en Jeanette zijn aan elkaar gekoppeld door de stichting Taal Doet Meer. Die stichting heeft vandaag een Appeltje van Oranje gewonnen. Dat is een prijs voor organisaties die mensen met elkaar in contact brengen.
Deel bericht

Wie wordt op 22 mei de nationale voorleeskampioen van 2019?

19.05.19
Dan wordt voor de zesentwintigste keer de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gehouden. Basisscholen in Nederland hebben opnieuw massaal meegedaan aan de voorrondes. In totaal zijn dit jaar 3.107 schoolkampioenen aangemeld, die zijn geselecteerd uit tienduizenden deelnemers. Hieruit zijn twaalf provinciale winnaars gekomen die volgende week de degens kruisen.
Deel bericht

Leespilot voor zes scholen

15.05.19
Op zes basisscholen in Noordenveld (Dr) is het HOERA project gestart met als doel om kinderen in de groepen 3 en 4 extra te ondersteunen bij het lezen en voorlezen. Er wordt in kleine groepjes gewerkt, per school ligt het accent iets anders in overleg met de onderwijzers. Bij het speciaal onderwijs is er een groep van 10 kinderen uit verschillende groepen, waar elke week wordt voorgelezen.
Deel bericht

Blog | Meerderheid basisscholen heeft lees- en spellingonderwijs niet op orde

02.05.19
Half april 2019 verscheen het rapport ‘DYSLEXIEVERKLARINGEN, Verschillen tussen scholen nader bekeken’ van de Inspectie van het Onderwijs. Dit onderzoek besteedt aandacht aan de toename van het aantal leerlingen met een dyslexieverklaring in het ...
Deel bericht

Blog | Het hoge aantal dyslexieverklaringen op het havo is nog steeds niet onderzocht

15.04.19
Een interessant onderzoek dat plaatsvond binnen de Staat van het Onderwijs (SVHO) ging over dyslexie. Anna Bosman had gelijk. Veel “dyslexie’ gevallen worden veroorzaakt door slecht lees-spellingsonderwijs, al durft men deze conclusie in de samenvatting van het inspectieonderzoek merkwaardigerwijs niet te trekken.
Deel bericht

[EduAd] Digitale adaptieve verwerking met Gynzy

15.04.19
De verwerkingssoftware van Gynzy maakt adaptief leren in de klas eenvoudig. Gynzy dekt het volledige curriculum. Met opgaven voor elk leerjaar en individueel niveau heeft Gynzy voor ieder wat wils. Probeer het zelf en maak een gratis account aan.
Deel bericht

Lancering website lezeninhetvmbo.nl

12.04.19
Op vrijdag 12 april lanceerden Stichting Lezen en SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling, de nieuwe website lezeninhetvmbo.nl. Dit initiatief van Stichting Lezen en SLO voorziet in een digitale plek waar informatie over leescompetentie en leesmotivatie in het vmbo overzichtelijk bij elkaar staat.
Deel bericht

Vmbo’ers lezen slecht: scholen komen met verplichte leesuren

12.04.19
Tienduizenden vmbo’ers lezen zo slecht dat ze niet begrijpen wat er op papier staat. Middelbare scholen voeren verplichte leeslessen in om hun taalgebruik op te krikken. Ook het mbo volgt. ‘Ze kijken liever een filmpje op YouTube dan dat ze een tekst lezen.’
Deel bericht

Hoe de leraar Nederlands zijn klas aan het lezen krijgt

01.04.19
Hoe doet hij het? Hij citeert: De taak van het onderwijs is om bij leerlingen het verlangen op te wekken om je vrijheid op een volwassen manier op je te nemen. Voegt daar dan aan toe: Het gaat erom dat de leraar de leerling zíét. En dat de leerling weet dat hij gezien wórdt.” En dus reikte hij een meisje met dyslexie het door Floor Rieder geïllustreerde Alice in Wonderland aan.
Deel bericht

Mondelinge taalvaardigheden verdienen meer aandacht

29.03.19
Basisschoolleerlingen in groep acht die op het punt staan naar het voortgezet onderwijs te gaan, bezitten vaak niet het gewenste streefniveau voor mondelinge taalvaardigheden. Hoe alledaags spreken, luisteren en gesprekken voeren ook zijn, op veel basisscholen zijn deze drie expliciete vaardigheden amper in het lesprogramma verankerd.
Deel bericht

Aandacht voor Drentse taal in het basisonderwijs

20.03.19
Met het verhaal ‘Boer Biet in de wietschuur’ opende Geert Woldman woensdag het Drents Veurlezen bij IKC Harm Smeenge. Leerling Loes Nijboer schreef het verhaal voor het project ‘In elk kind zit een verhaal’ van het Huus van de Taol. In de Meertmaond Streektaolmaond organiseert het Huus van de Taol diverse activiteiten om de Drentse taal te promoten.
Deel bericht

Squla en WRTS samen sterk voor woordjes leren

20.03.19
Woordjes stampen, het blijft iets vervelends. Verleidingen als gamen, Instagram of WhatsApp liggen op de loer. Leerplatform WRTS weet als geen ander hoe je woordjes efficiënt en op een eenvoudige manier kunt leren. Sinds vandaag zijn zij samengegaan met Squla, waardoor ze woordjes oefenen nog leuker kunnen maken.
Deel bericht

Landelijke netwerkdag voor taalspecialisten

19.03.19
Netwerkdag op 16 mei gericht op taalspecialisten, met presentaties over actueel afgerond en lopend onderzoek naar verschillende aspecten van het (taal)onderwijs op de basisschool.
Deel bericht

Tien dagen lang taal centraal

19.03.19
Op elk onderwijsniveau is taal het bindende middel. Hoe meer wij dat koesteren en hoe meer wij het leren van talen stimuleren, van jongs af aan, hoe meer begrip we voor elkaar krijgen. Taal maakt het opdoen van een internationale leerervaring mogelijk. Dat kan in kleine stapjes, zoals spelenderwijs in het primair onderwijs, en vervolgens op een steeds hoger niveau.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)