LeesTippers tippen leukste boeken

12.12.18
De leesTippers van Jeugdbieb zijn dertien kinderen die supergraag lezen. Zij vinden het ook leuk om andere kinderen te vertellen over de boeken die zij hebben gelezen.
Deel bericht

Maak kennis met nieuwe lesactiviteiten meertaligheid

05.12.18
Wil je meer doen met meertaligheid in de klas? Samen met docenten ontwikkelde SLO zestien lesactiviteiten waarin op een duidelijke en concrete manier te zien is hoe je als docent meertaligheid in kan zetten in de lespraktijk. Een eerste lesactiviteit is nu verschenen: 'Mijn taal, mijn verhaal'
Deel bericht

Kinderboekenweek 2019: Reis mee!

27.11.18
Op maandag 26 november is in Het Spoorwegmuseum in Utrecht onder toeziend oog van tientallen kinderen bekendgemaakt dat Anna Woltz het Kinderboekenweekgeschenk voor de 65ste Kinderboekenweek schrijft. André Kuipers schrijft het Prentenboek van de Kinderboekenweek met illustraties van Natascha Stenvert. Reis mee! met de Kinderboekenweek 2019, waar voertuigen centraal staan.
Deel bericht

[EduAd] Lezen wordt leuker als je zelf schrijft

19.11.18
Hoe krijg je alle kinderen enthousiast om te lezen? Door ze zelf te laten schrijven. En andersom natuurlijk. In de maandprogramma’s van De Schoolschrijver gaan de leukste kinderboekenschrijvers hiermee met kinderen aan de slag.
Deel bericht

[EduAd] Hoe krijg je alle kinderen enthousiast om te gaan lezen?

15.11.18
Hoe krijg je alle kinderen enthousiast om te lezen? Door ze zelf te laten schrijven. En andersom natuurlijk. In de maandprogramma’s van De Schoolschrijver gaan de leukste kinderboekenschrijvers wekelijks met kinderen aan de slag om hun schrijfmotor aan te zetten en het leesplezier te vergroten.
Deel bericht

Kinderboek De Gorgels in DWDD

13.11.18
Niet alleen de shows van Jochem Myjer zijn een groot succes, ook zijn kinderboeken over 'De Gorgels', geïllustreerd door Rick de Haas, vliegen de winkel uit. De nieuwste in de reeks, 'De Gorgels en het geheim van de Gletsjer', kwam afgelopen week nieuw binnen op nummer 1 in de boeken top 60.
Deel bericht

Taalvaardige kleuter wordt minder snel afgewezen

28.10.18
Afgewezen worden door klasgenootjes begint al op jonge leeftijd. In de kleuterklas valt veertien procent van de kinderen buiten de groep. Op deze leeftijd spelen communicatieve vaardigheden een belangrijke rol bij sociale afwijzing, zo toont onderzoek van Femke van der Wilt aan.
Deel bericht

Doe mee aan de Woordenschat Vlog Challenge met jouw klas!

26.10.18
Van 29 oktober tot en met 2 november organiseert Cito de Week van de Woordenschat, en staan we stil bij het belang van een goede woordenschat als basis voor schoolsucces. Wil jij met jouw klas op een leuke manier aan de slag met woordenschat? Doe dan mee aan de Woordenschat Vlog Challenge!
Deel bericht

Groningse Salome Prins wint spannende schrijfwedstrijd

15.10.18
De winnaar? Het verhaal van Salome Prins (10) uit Groningen. Bijna twintig kinderen uit groep 5, 6, 7 en 8 van de basisschool deden mee aan de schrijfwedstrijd. Zij stuurden een verhaal in van maximaal 750 woorden over de onderwerpen oorlog en vriendschap.
Deel bericht

Certificaat drietaligheid op scholen blijft soms te lang geldig

10.10.18
Bijna een kwart van de drietalige basisscholen in Fryslân doet te weinig aan het vak Fries, bleek onlangs. Van de 73 scholen die volgens de Onderwijsmonitor van de provincie drietalig zijn, hebben zeventien een ontheffing gekregen voor een of meer kerndoelen. Sommige scholen zijn in de loop der jaren minder gaan presteren, aldus Eelke Goodijk, coördinator van het Netwurk 3TS.
Deel bericht

Eigen schoolbibliotheek voor Stapelhof Renesse

09.10.18
Basisschool Het Stapelhof heeft maandag een eigen bibliotheek in gebruik genomen, die begint met ruim 160 nieuwe boeken begint.Het Stapelhof doet mee aan een specifiek programma van bibliotheken, scholen en gemeenten om taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van kinderen te versterken.
Deel bericht

Donald Duck presenteert 'Ducklexie' voor kinderen die moeilijk lezen

05.10.18
Het populaire tijdschrift de Donald Duck komt deze week met een bijzondere uitgave: de Ducklexie Duck. Het tijdschrift is aangepast voor kinderen met dyslexie, maar ook voor kinderen met lees- en spellingproblemen.
Deel bericht

Lampje van Annet Schaap ook bekroond met Gouden Griffel

03.10.18
De prijs voor het beste kinderboek, de Gouden Griffel, gaat naar Annet Schaap met haar boek Lampje. Dat is bekendgemaakt op het Kinderboekenbal in Amsterdam.
Deel bericht

Waarom heeft Nederland zo veel kinderboeken?

30.09.18
Hoewel er door smartphones en social media zeker sprake is van ontlezing onder kinderen, doet het kinderboek het nog steeds erg goed en ook in het buitenland worden onze kinderboeken graag gelezen. Een ode van schrijver Ronald Giphart.
Deel bericht

Mondeling taalvaardige kleuter ligt beter in de groep

30.09.18
Het niveau van mondelinge taalvaardigheid speelt een belangrijke rol in de mate waarin kleuter meedoen in de groep. Voor kleuters met een matige taalvaardigheid dreigt sociale afwijzing. Mondeling taalvaardige kleuters liggen juist beter in de groep.
Deel bericht

Gebarentaal vraagt om erkenning

29.09.18
Zaterdag 29 september is het Werelddovendag. Een mooi moment om eens stil te staan bij de uitblijvende erkenning van de Nederlandse Gebarentaal (NGT).
Deel bericht

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal keert terug op NPO Radio 1

29.09.18
NPO Radio 1 presenteert zaterdag 15 december de 28ste editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal in samenwerking met De Taalstaat, het Genootschap Onze Taal en productiebedrijf Men at Work.
Deel bericht

Prinses Laurentien opent het 2500e KinderzwerfboekStation

28.09.18
De kroon op het werk van Kinderzwerfboek! Op 3 oktober wordt het 2500e KinderzwerfboekStation in De Haagse Sporttuin Schilderswijk geopend door Prinses Laurentien en de 11-jarige Bahar.
Deel bericht

Theo Thijssen-prijs 2018 voor Bibi Dumon Tak

26.09.18
Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft maandag 14 mei besloten de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur 2018 toe te kennen aan Bibi Dumon Tak.
Deel bericht

Een appje tikken vergt grammaticaal inzicht

23.09.18
De korte en snelle berichtjes die tieners uitwisselen op hun telefoon, zouden wel eens kunnen wijzen op een goed ontwikkeld taalbewustzijn.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)