[EduAd] ´Ik wil meer ogen!´ Vraag het Taalverhaal Verhalenboekje aan

08.12.17
Taalverhaal.nu luistert naar de verhalen uit de klas en neemt de wensen van leerkrachten zeer serieus. Onze taal- en spellingmethode ontlast de leerkracht maximaal en stimuleert het plezier van kinderen in taal, en dus ook de opbrengst. In ons verhalenboekje leest u verhalen van vier leerkrachten.
Deel bericht

Ook met de hele klas heeft trainen van leesstrategieën zin

06.12.17
Leerlingen die in de klas hebben geleerd hoe ze leesstrategieën moeten inzetten, blijken beter te scoren op begrijpend lezen, zo wijst onderzoek van de Universiteit Twente uit. Ook op de lange termijn blijven leerlingen ervan profiteren.
Deel bericht

Bovengemiddelde leesscore, toch buiten de internationale top 10 (PIRLS)

06.12.17
Hoe doet Nederland het internationaal gezien op gebied van leesvaardigheid in het basisonderwijs? Bovengemiddeld, zo blijkt uit het PIRLS-onderzoek (Progress in International Reading Literacy Study) waaraan Nederland in 2016 heeft deelgenomen.
Deel bericht

Dyslexie is een hype

05.12.17
Kees Vernooy, prikte tijdens zijn lezing op de iPabo in Amsterdam een aantal hardnekkige mythes door rondom dyslexie en leesvaardigheid van kinderen door. De lector leesvaardigheid aan de Hogeschool Edith Stein hamerde er bij de aanstormende docenten op dat tijd vrijmaken voor kinderen met een leesachterstand ongelooflijk belangrijk is. Ook voor kinderen met dyslexie.
Deel bericht

Hans Hagen: Kinderen van lezende ouders worden zelf goede lezers

03.12.17
Kinderen van lezende ouders hebben vijf keer zoveel kans om goede lezers te worden als andere kinderen. Deze boodschap dragen Hans en Monique Hagen, schrijvers van de boeken van 'Jubelientje', uit als Kinderboekenambassadeurs van Nederland.
Deel bericht

'Om goed Nederlands te leren moet de moedertaal zich blijven ontwikkelen'

03.12.17
Experte Marinella Orioni over de discussie rond de plaats van de moedertaal van meer- en anderstalige kinderen in het onderwijs: 'Voor de kinderen geldt dat een goede beheersing van de thuistaal garant staat voor een goede beheersing van de schooltaal.'
Deel bericht

Sinterklaasboeken met nieuwe Pieten

01.12.17
De Pieten veranderen en de Sinterklaasboeken gaan hierin mee. De leukste Sinterklaasboeken om voor te lezen met Gekleurde Pieten, Witte Pieten of Roetveeg Pieten zetten wij voor jullie op een rij.
Deel bericht

Anderstalige Vlaamse leerlingen mogen moedertaal spreken op school

27.11.17
Leerlingen die thuis een andere taal spreken dan Nederlands, mogen die ook gebruiken op de speelplaats en zelfs in de klas. Dat staat in een nieuwe leidraad waarmee het GO! dit schooljaar aan de slag gaat.
Deel bericht

Congres Rekenen op Taal 2018

26.11.17
Voor het derde jaar op rij presenteren tijdschrift Volgens Bartjens en MeerTaal het congres Rekenen op Taal.
Deel bericht

[EduAd] Maak kinderen sterk met de Schoolschrijver-maand

23.11.17
De Schoolschrijver-maand is gericht op plezier en extra motivatie in het lezen en schrijven van verhalen. Hoe? Door de allerbeste kinderboekenauteurs in te zetten: zij delen schrijfgeheimen en boekentips met de kinderen en maken leerlingen enthousiast voor de magie van taal, een maand lang.
Deel bericht

Filmpje Welk voorbeeld geef jij? Kinderen doen je na

22.11.17
Kinderboekenambassadeurs Monique en Hans Hagen hebben een nieuw filmpje gemaakt om het (voor)lezen te stimuleren: Welk voorbeeld geef jij? Kinderen doen je na.
Deel bericht

Het thema van de Kinderboekenweek 2018 is Vriendschap

15.11.17
Het thema van de Kinderboekenweek 2018 is Vriendschap en het motto is Kom erbij! De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland en vindt volgend jaar plaats van woensdag 3 t/m zondag 14 oktober. Jozua Douglas schrijft het Kinderboekenweekgeschenk en illustratrice Milja Praagman maakt het Prentenboek voor de Kinderboekenweek.
Deel bericht

Jozua Douglas schrijft Kinderboekenweekgeschenk

15.11.17
Jozua Douglas schrijft het Kinderboekenweekgeschenk voor 2018. Het boekje verschijnt volgend jaar als cadeau tijdens de Kinderboekenweek.
Deel bericht

Schrijfmarathon-op-school Amnesty International op 20 november

15.11.17
Op 20 november organiseert Amnesty International een bijzondere aftrap van de Schrijfmarathon op school. Transgenderactivist Jeanette Solstad Remø uit Noorwegen komt die dag naar het Geuzecollege in Vlaardingen.
Deel bericht

Nationale Dyslexie Conferentie

14.11.17
Meer dan 30 prominente sprekers delen op woensdag 21 maart 2018 graag nieuwe wetenschappelijke inzichten, inhoudelijke adviezen en praktische handvatten met u.
Deel bericht

Meer meiden op school, betere leesprestaties jongens

11.11.17
De leesprestaties van jongens zijn beter op een school waar meer meiden zitten. Dat schrijft Margriet van Hek, sociologe aan de Universiteit Utrecht, in het tijdschrift School Effectiveness and School Improvement.
Deel bericht

Provincie Fryslân en scholen gaan over Fries

10.11.17
De rijksoverheid gaat niet van bovenaf bepalen hoe in de provincie Fryslân het vak Fries op de scholen moet worden ingevuld. Dat benadrukt minister Slob.
Deel bericht

Oefen het lezen met computerspel De Zevensprong

10.11.17
Ben je meer een speelkind dan een lezer? Liggen de oefenboekjes van school ongeopend op je te wachten? Verbeter dan je leesniveau met het computerspel De Zevensprong.
Deel bericht

Nederlanders opnieuw de besten in Engels

10.11.17
De Engelse lees- en luistervaardigheden van Nederlanders zijn beter dan die van anderen voor wie het Engels niet de moedertaal is. Voor het tweede jaar op rij is dat de conclusie van een jaarlijks onderzoek van taalonderwijsbureau Education First. Nederland wordt gevolgd door Zweden (2) en Denemarken (3).
Deel bericht

Finaledebat leerlingen basisscholen in Derde Kamer

09.11.17
Op vrijdag 10 november 2017 wordt in de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer voor de veertiende keer het finaledebat gehouden van de Derde Kamer, een gezamenlijk initiatief van de Eerste en Tweede Kamer voor groepen 7 en 8 in het basisonderwijs.
Deel bericht