Ophef in Duitsland over voorstel om Engels op basisschool te vervangen door Turks

11.02.19
Heftige debatten over de grens: moeten Duitse basisschoolleerlingen in de toekomst Turkse, Russische of Poolse in plaats van Engelse les krijgen? De voorzitter van de integratie-adviesraad van de Duitse deelstaat NRW pleit ervoor om kinderen op de basisschool bekend te maken met de moedertaal van hun klasgenoten. Een derde van de kinderen daar heeft een migratieachtergrond.
Deel bericht

Studenten vragen aandacht voor onzichtbare TOS

11.02.19
De komende maanden slaan Kentalis, Pento en de Hanzehogeschool Groningen de handen ineen om extra aandacht te vragen voor de – te vaak nog- onzichtbare taalontwikkelingsstoornis (TOS). Zo’n 70 studenten Logopedie bezoeken in februari en maart alle basisscholen in Groningen plus een deel van de kinderopvangsector met een TOS-tas onder het mom ‘Als taal geen feestje is.’
Deel bericht

Whatsappjes tikken goed voor schrijfvaardigheid

10.02.19
Jongeren die op een actieve manier sociale media gebruiken, scoren hoger op schoolse schrijftaken. Maar jongeren die vooral veel berichtjes ontvangen hebben juist een slechtere schrijfvaardigheid. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.
Deel bericht

Wetenschappers waarschuwen: digitaal lezen beklijft minder goed

05.02.19
Wie een lange tekst goed wil onthouden, doet er goed aan om die van papier te lezen.Het blindelings overschakelen van boeken naar Ipads, zoals hier en daar binnen het onderwijs gebeurt, vinden de wetenschappers onverstandig. Ze waarschuwen voor de gevolgen: een leerachterstand en een verminderd vermogen tot kritische reflectie op aangeboden informatie.
Deel bericht

ResearchED 2019 – Kees Vernooij: over het belang van goed leesonderwijs en hoe dat te bereiken

03.02.19
Als deelnemer aan ResearchED moet je keuzes maken. Meer dan vijftig presentaties over innovaties in het onderwijs en daaraan ten grondslag liggend wetenschappelijk onderzoek. Die kan je natuurlijk in zes rondes nooit allemaal bezoeken.
Deel bericht

Bieb debuteert met Voorleesexpress

29.01.19
De bibliotheek heeft een nieuw initiatief opgepakt om kinderen met een taalachterstand te helpen: de VoorleesExpress. De bedoeling van het landelijke idee is om meer kinderen via voorlezen in aanraking te laten komen met de Nederlandse taal. Het aantal kinderen dat het Nederlands niet machtig is, moet daardoor worden teruggedrongen.
Deel bericht

De veelzijdigheid van dyslexie

27.01.19
Nederlandse kinderen met dyslexie ondervinden niet alleen problemen bij het leren lezen en schrijven in hun moedertaal, maar ook in een vreemde taal. Toch gaat het leren van Engels ze iets makkelijker af dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van Ellie van Setten die deze maand promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Deel bericht

Kater Harry staat (in verschillende talen) centraal op Nationale Voorleesdagen

24.01.19
Bijzonder dit jaar is dat drie voorlezers voor het eerst niet alleen in het Nederlands gaan lezen.En dat is belangrijk, vindt schrijfster Saida Benali. Ze las voor in het Arabisch tijdens het Voorleesontbijt, waarmee de Nationale Voorleesdagen beginnen. Als je op zoek gaat naar je roots, kom je al gauw uit bij taal.
Deel bericht

Nederlanders lezen voor tijdens Het Nationale Voorleesontbijt

23.01.19
Vanmorgen zijn De Nationale Voorleesdagen feestelijk van start gegaan met Het Nationale Voorleesontbijt. In bibliotheken, basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven door het hele land werd voorgelezen aan peuters en kleuters uit het Prentenboek van het Jaar 2019 "Een huis voor Harry".
Deel bericht

Schrijvers lezen mee op school

21.01.19
Op ongeveer vijftig scholen gaan vanaf maandag (kinderboeken)schrijvers kinderen helpen met taal. Ruim veertig kinderboekenauteurs verbinden zich een half jaar aan een school om daar het leesplezier en de schrijfvaardigheid van leerlingen te vergroten. De negende editie van dit project, De Schoolschrijver, start maandag op een basisschool in Amsterdam-Noord.
Deel bericht

Bergen op Zoom: Negen basisscholen krijgen eigen bibliotheek

13.01.19
Negen Bergse basisscholen krijgen vanaf het schooljaar 2019-2020 een bibliotheek op school. Daarmee komt het aantal scholen waar het project 'De bieb op school' is uitgerold op zestien. Met het initiatief moet laaggeletterdheid worden bestreden. Het taalniveau van leerlingen die van de basisschool af komen is in 25 procent van de gevallen niet hoog genoeg.
Deel bericht

'Scholen moeten toe naar een meertalige aanpak'

11.01.19
De manier waarop scholen omgaan met leerlingen met een migratieachtergrond, verschilt enorm binnen Europa. De universiteiten van Helsinki, Gent en Utrecht pleitten tijdens een congres in Rotterdam voor een meertalig perspectief waarbij docenten meer gebruikmaken van de taaldiversiteit in de klas.
Deel bericht

Basisscholen Oldambt brengen kerstbezoek aan Grundschule Bunde

24.12.18
Leerlingen van groep 6 van obs Drieborg en obs Houwingaham (Bad Nieuweschans) zijn vrijdag op bezoek geweest bij hun Duitse leeftijdsgenootjes van de Grundschule in Bunde. De kinderen van obs Drieborg hebben wekelijks Duitse les van ‘Duitse juf’ Franzis Pranger-Wiese. Daarnaast doen beide scholen mee aan het EDR-project Vroege buurtaal
Deel bericht

LeesTippers tippen leukste boeken

12.12.18
De leesTippers van Jeugdbieb zijn dertien kinderen die supergraag lezen. Zij vinden het ook leuk om andere kinderen te vertellen over de boeken die zij hebben gelezen.
Deel bericht

Maak kennis met nieuwe lesactiviteiten meertaligheid

05.12.18
Wil je meer doen met meertaligheid in de klas? Samen met docenten ontwikkelde SLO zestien lesactiviteiten waarin op een duidelijke en concrete manier te zien is hoe je als docent meertaligheid in kan zetten in de lespraktijk. Een eerste lesactiviteit is nu verschenen: 'Mijn taal, mijn verhaal'
Deel bericht

Kinderboekenweek 2019: Reis mee!

27.11.18
Op maandag 26 november is in Het Spoorwegmuseum in Utrecht onder toeziend oog van tientallen kinderen bekendgemaakt dat Anna Woltz het Kinderboekenweekgeschenk voor de 65ste Kinderboekenweek schrijft. André Kuipers schrijft het Prentenboek van de Kinderboekenweek met illustraties van Natascha Stenvert. Reis mee! met de Kinderboekenweek 2019, waar voertuigen centraal staan.
Deel bericht

Kinderboek De Gorgels in DWDD

13.11.18
Niet alleen de shows van Jochem Myjer zijn een groot succes, ook zijn kinderboeken over 'De Gorgels', geïllustreerd door Rick de Haas, vliegen de winkel uit. De nieuwste in de reeks, 'De Gorgels en het geheim van de Gletsjer', kwam afgelopen week nieuw binnen op nummer 1 in de boeken top 60.
Deel bericht

Taalvaardige kleuter wordt minder snel afgewezen

28.10.18
Afgewezen worden door klasgenootjes begint al op jonge leeftijd. In de kleuterklas valt veertien procent van de kinderen buiten de groep. Op deze leeftijd spelen communicatieve vaardigheden een belangrijke rol bij sociale afwijzing, zo toont onderzoek van Femke van der Wilt aan.
Deel bericht

Doe mee aan de Woordenschat Vlog Challenge met jouw klas!

26.10.18
Van 29 oktober tot en met 2 november organiseert Cito de Week van de Woordenschat, en staan we stil bij het belang van een goede woordenschat als basis voor schoolsucces. Wil jij met jouw klas op een leuke manier aan de slag met woordenschat? Doe dan mee aan de Woordenschat Vlog Challenge!
Deel bericht

Groningse Salome Prins wint spannende schrijfwedstrijd

15.10.18
De winnaar? Het verhaal van Salome Prins (10) uit Groningen. Bijna twintig kinderen uit groep 5, 6, 7 en 8 van de basisschool deden mee aan de schrijfwedstrijd. Zij stuurden een verhaal in van maximaal 750 woorden over de onderwerpen oorlog en vriendschap.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)