Blog | Lessen in het Oekraïens voor Oekraïense kinderen? Het Oudenaardse model

29.06.22
Een katholieke basisschool in Oudenaarde biedt momenteel aan een aantal vluchtelingenkinderen uit Oekraïne 3 dagen onderwijs in het Oekraïens onder begeleiding van Oekraïense leraren en 2 dagen onderwijs in de Nederlandstalige klas. De school gaat duidelijk niet over één na...
Deel bericht

Blog | Door een hoepeltje springen voor de eindtoets?

23.06.22
Het leesonderwijs op de Alan Turingschool in Amsterdam is evidence informed. Toch bleven de resultaten op de eindtoets achter. Tot de school de vraagstelling ging oefenen. Toen haalden 30% meer leerlingen het vereiste niveau. Meet de eindtoets op het gebied van leesvaardigheid de referentieniveaus taal wel voldoende of is het een hoepeltje dat we eind groep 8 landelijk aan onze leerlingen voorhouden?
Deel bericht

Schrijfwedstrijd: Wat betekent de bieb voor jou?

23.06.22
Alle kinderen die heel vaak, misschien wat minder vaak of nooit naar de bieb gaan, kunnen meedoen aan de Schrijfwedstrijd: Wat betekent de bieb voor jou?
Deel bericht

Griffels en Penselen uitgereikt

23.06.22
Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek worden er elk jaar Griffels en Penselen toegekend aan de best geschreven en best geïllustreerde kinderboeken. Het doel hiervan is aandacht vestigen op alle prachtige kinderboeken die in Nederland worden gemaakt en uitgegeven. Voor de zomer worden traditiegetrouw de Zilveren Griffels en Penselen uitgereikt.
Deel bericht

Blog | Waarom leer je op school Standaardnederlands en geen dialect?

21.06.22
Veel jongeren spreken Nederlands met een regionaal accent of een vorm van dialect. Waarom leer je dat dialect niet op school en wordt het zelfs afgekeurd als je het in de klas gebruikt?
Deel bericht

Matilda: The Musical trailer

20.06.22
Sony Pictures Releasing zal Roald Dahl's 'Matilda' the Musical in het Verenigd Koninkrijk uitbrengen in de bioscoop, terwijl streamingdienst Netflix deze musicalfilm in december 2022 online zet.
Deel bericht

Brede steun in de Tweede Kamer voor aanpak basisvaardigheden

16.06.22
Het plan van Minister Wiersma om te werken aan het versterken van de basisvaardigheden in het funderend onderwijs kan op brede steun rekenen van de Tweede Kamer. De urgentie voor gerichte aandacht voor de basisvaardigheden wordt gevoeld. De Kamercommissie Onderwijs was wel verdeeld over wat er wel en niet tot de basis behoort.
Deel bericht

Gouden Boek voor De Zoete Zusjes zoeken een schat

16.06.22
Het kinderboek De Zoete Zusjes zoeken een schat (Kosmos) van Hanneke de Zoete, en met illustraties van Iris Boter, is bekroond met een Gouden Boek. Voor kinderboeken betekent dit dat er meer dan 75.000 exemplaren zijn verkocht.
Deel bericht

Grotere leesvaardigheid bij meer lezen voor eigen plezier en meer vertrouwen in eigen vaardigheid

09.06.22
Leerlingen die vaker voor hun plezier lezen en meer vertrouwen hebben in hun eigen leesvaardigheid, zijn vaardiger in begrijpend lezen dan leerlingen die minder vaak buiten school lezen en minder vertrouwen hebben in hun eigen vaardigheid. Ook meisjes, leerlingen die thuis voornamelijk Nederlands sp...
Deel bericht

Robots houden je bij de les

05.06.22
Met name kinderen met taal- of rekenachterstanden profiteren van robots in het onderwijs. Mirjam de Haas onderzoekt hoe robots kunnen helpen bij het leren van een tweede taal. Mike Ligthart wil het rekenonderwijs verbeteren met sociale robots.
Deel bericht

Winnaar Gouden Poëziemedaille 2022: Rian Visser

01.06.22
Met de gedichtenbundel ‘Alle wensen van de wereld’ kaapt Rian Visser de Gouden Poëziemedaille weg, de prijs voor de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel. Meer dan 105.000 leerlingen gingen aan de slag en kozen hun favoriete gedicht, hun Poëziester.
Deel bericht

Edwin Rutten trots op 'Joepie de poepie' in Dikke Van Dale

30.05.22
Edwin Rutten is "buitengewoon vereerd" dat 'joepie de poepie' en 'grote grijze geitenbreier' in de De Dikke Van Dale komen te staan. Dat zei hij vanochtend tegen persbureau ANP. Hoofdredacteur van het woordenboek Ton den Boon meldde afgelopen weekend dat de termen een plekje krijgen in de Van Dale omdat ze na al die decennia nog steeds massaal worden gebruikt.
Deel bericht

‘Lezen zorgt voor begrip in de samenleving’

27.05.22
We moeten kinderen het plezier in lezen beter bijbrengen vindt Grietje Braaksma van Boekhandel Broese in Utrecht.
Deel bericht

Guus is de beste voorlezer van het land

26.05.22
Guus is de winnaar van de Nationale Voorleeswedstrijd. Hij/zij kan dus het beste voorlezen volgens de jury. Aan de finale deden 12 kinderen mee. Zij hadden de voorronde in hun provincie gewonnen.
Deel bericht

Kinderen met TOS: ‘Het komt niet door te weinig voorlezen of praten met je kind’

25.05.22
Ongeveer 5 procent van de kinderen heeft vermoedelijk een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Bij kinderen met TOS verloopt de taal- en spraakontwikkeling anders. Vaak heeft dit tot gevolg dat kinderen ook te maken krijgen met andere cognitieve uitdagingen of beperkingen. Wat maakt TOS zo complex en wat kun je als ouder doen?
Deel bericht

Friese lesmethodes en tijdschriften gratis voor scholen

24.05.22
Alle scholen in het (speciaal) primair en voortgezet onderwijs krijgen vanaf volgend schooljaar gratis Fries lesmateriaal aangeboden. In het primair onderwijs gaat het om de digitale methode Spoar 8 en het tijdschrift Tsjil. Scholen in het voortgezet onderwijs krijgen gratis toe-gang tot de digitale lesmethode Searje 36 en ontvangen het tijdschrift LinKk.
Deel bericht

Oekraïense studenten zetten studie voort in veilige omgeving

24.05.22
Nederlands vind je overal. Tenminste, als je maar goed genoeg zoekt – en weet waar je moet zijn. Zo vinden we ook in het veelbesproken Kyiv twee afdelingen neerlandistiek terug: aan de Taras Shevchenko National University of Kyiv én aan de Kyiv National Linguistic University. De Taalunie werkt nauw samen met de twee docenten, assistente en een vijftigtal studenten binnen deze afdelingen.
Deel bericht

Blog | Drongo: over meertaligheid op school en in de klas

23.05.22
De rondborstige burgemeester Bruls van Nijmegen opende het Drongo-symposium over meertaligheid in het onderwijs dat plaatsvond aan de Radboud Universiteit. In Nijmegen worden bijna 200 verschillende talen gesproken wist de burgervader ons te vertellen. Nijmegen heeft zich met Amsterdams...
Deel bericht

De winnaars van de Kinderjury-prijs 2022

23.05.22
Thomas van Grinsven & Rutger Vink hebben met hun boek De magische halsband de Kinderjury 2022 gewonnen in de leeftijdscategorie 6 tot en met 9 jaar. In de categorie 10 tot en met 12 jaar wint Kevin Hassing met Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken. De prijzen werden uitgereikt op de eerste editie van Het Grote Kinderjury Feest dat door CPNB en DPG Media is georganiseerd.
Deel bericht

Rijketeksten.org zet eerste stapjes

20.05.22
Wat zijn rijke teksten, hoe herken je ze en waarom is het belangrijk om ze in het klaslokaal in te zetten? Dit ontdek je op de nieuwe website van de Taalunie: rijketeksten.org. Je vindt hier nu al een dertigtal voorbeelden van rijke teksten, maar we voegen nog tot en met 2024 stelselmatig nieuwe teksten en inspirerende filmpjes toe. De officiële lancering van deze website zal in het najaar gebeuren.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)