’t Zijn de kleine zinnen die het doen

16.08.17
De laatste maanden sta ik regelmatig even stil bij kleine, vaak niet doordachte boodschappen die we als volwassenen communiceren in onze begeleiding van kinderen (ook tussen de bedrijven door).
Deel bericht

Elke stad zijn eigen kinderkrant

01.08.17
In 2009 richtte Angelique van Tilburg, met succes, in Rotterdam de eerste lokale kinderkrant van Nederland op. Nu wil ze heel Nederland aan de kinderkrant helpen. Het streefjaar is 2020.
Deel bericht

Helemaal de draad kwijt door moeilijke taal

27.07.17
Ruim 2,5 miljoen mensen hebben moeite met lezen en schrijven en het worden er steeds meer. Mede door moeilijk taalgebruik van overheid, instanties en zorginstellingen. Preoperatief consult, wat is dat?'
Deel bericht

Lezen vervangt huiswerk in basisscholen in Florida

24.07.17
Geen huiswerk meer voor 20.000 kinderen in basisscholen in Florida. De directrice van de scholengroep vervangt het traditionele huiswerk door 20 minuten lezen. Volgens de directrice zijn de positieve effecten van (luidop) lezen wetenschappelijk aangetoond en is dat bij het traditionele huiswerk niet of amper het geval.
Deel bericht

Miep Diekmann (1925 - 2017), de 'kenau van de jeugdliteratuur'

11.07.17
Jeugdboekenschrijfster Miep Diekmann is overleden, meldt haar uitgeverij. Diekmann (92) stierf zondag in Scheveningen. Ze produceerde zo'n zeventig kinder- en jeugdboeken, waarvoor de in Assen geboren schrijfster vaak teruggreep op haar eigen jeugdjaren op de Antillen.
Deel bericht

Beleef je favoriete boeken met deze uitstapjes

11.07.17
Avonturen lezen is heerlijk. Maar nog leuker is het om je favoriete verhaal in het echt te beleven. Deze boeken komen tot leven waar je bij staat! Maak een van deze uitstapjes. Bij mooi weer buiten en bij regen lekker binnen.
Deel bericht

Baby leert in eerste half jaar klanken moedertaal

09.07.17
Uit Nederlands-Koreaans onderzoek blijkt dat baby´s nog vóór ze een half jaar oud zijn klanken van elkaar leren te onderscheiden.
Deel bericht

Bussemaker hekelt verschillende diagnoses door sociale afkomst

08.07.17
Kinderen uit welvarende milieus krijgen vaker een dyslexieverklaring, dan kinderen uit minder kapitaalkrachtige gezinnen. Ook maakt het wat uit of Nederlands je eerste taal is: dyslexie wordt dan vaker vastgesteld.
Deel bericht

Petitie Geef Penselen dezelfde status als Griffels

29.06.17
Uitgeverij Lemniscaat is een petitie gestart om het CPNB te vragen ervoor te zorgen dat de Nederlandse en Vlaamse illustratoren op gelijke wijze worden gehonoreerd als hun collega-auteurs.
Deel bericht

BLIKSEM - Nieuw tijdschrift voor kinderen

25.06.17
Sinds kort is BLIKSEM verkrijgbaar, een geïllustreerd magazine voor ´kleine donders´ van vier tot zeven jaar. Het is volgens de makers zo speciaal dat het vraagt om een bijzondere plek in de boekenkast.
Deel bericht

Zilveren Griffels en Penselen 2017 uitgereikt

22.06.17
De Griffeljury heeft gisteren op de MidzomerKinderboekenBorrel in Amsterdam zeven kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de vakprijs voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. De Penseeljury reikte twee Zilveren Penselen en twee Zilveren Paletten uit.
Deel bericht

'Schuld' van Mel Wallis de Vries wint de Prijs van de Jonge Jury

08.06.17
Het is in totaal al de vijfde keer dat Mel Wallis de Vries de prijs in ontvangst neemt, maar ze is er nog steeds hartstikke blij mee. Ook Anouk Saleming viel in de prijzen: haar boek Paradise now won de Jonge Jury Debuutprijs 2017. Bekijk de video.
Deel bericht

[EduAd] De officiële lespakketten kinderboekencampagnes bestellen t/m 9 juni

07.06.17
U kunt tot en met 9 juni 2017 hier uw materialen en lespakketten en materialen voor de beste kinderboekencampagnes voor het schooljaar 2017/2018 bestellen.
Deel bericht

Taalcanon lanceert eerste animatiefilmpje: Hoe leert een kind zijn moedertaal?

04.06.17
Op de Internationale Dag van het Kind, lanceerde het taalcanonteam een animatiefilmpje over kindertaal. Het is het eerste filmpje in een reeks, bedoeld voor het voortgezet onderwijs.
Deel bericht

De Vakantiebieb is weer open

03.06.17
Gratis lezen zonder met boeken te hoeven sjouwen. Wie wil dat nou niet? Download de gratis App Vakantiebieb op een tablet of smartphone en lees heel juni, juli en augustus zonder zorgen (en zonder wifi) het ene na het andere boek.
Deel bericht

Reken- en taalopdrachten met de fidget spinners

31.05.17
Leerkracht Anne Marissen maakt met de fidget spinner rage van de nood een deugd en maakte er rekenopdrachten voor en een compleet pakket aan taal- en rekenopdrachtkaarten voor de onderbouw.
Deel bericht

De Vakantiebieb gaat weer open

31.05.17
Gratis lezen zonder met boeken te hoeven sjouwen. Wie wil dat nou niet? Download de gratis app Vakantiebieb op een tablet of smartphone en lees heel juni, juli en augustus zonder zorgen (en zonder wifi) het ene na het andere boek.
Deel bericht

Dag van de Jonge Jury

29.05.17
Op woensdag 7 juni 2017 vindt de Dag van de Jonge Jury plaats. Een uniek eendaags festival waarin jeugdboeken en auteurs centraal staan. Leerlingen volgen workshops en gaan in gesprek met hun favoriete auteurs.
Deel bericht

Hanna Verboom en Jochem Myjer winnen Hebban Award voor Beste Luisterboek

29.05.17
Actrice Hanna Verboom en cabaretier Jochem Myjer zijn de eerste winnaars van de Hebban Awards voor Beste Luisterboeken van het Jaar. Myjer wordt bekroond voor de luisterversie van zijn eigen populaire kinderboek De Gorgels. Er werden bijna vierduizend stemmen uitgebracht.
Deel bericht

Drietalige scholen goed voor beheersing Nederlandse taal

22.05.17
Nieuw onderzoek naar de meerwaarde van drietalig basisonderwijs, met duidelijk meer aandacht voor Fries en Engels, heeft opnieuw positieve effecten op de beheersing van het Nederlands aangetoond.
Deel bericht