Zilveren Griffels en Penselen uitgereikt

20.06.18
De Griffeljury heeft vanmiddag op de MidzomerKinderboekenBorrel in Amsterdam tien kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. De Penseeljury reikte acht Zilveren Penselen uit.
Deel bericht

[EduAd] Taalverhaal.nu, complete taal- en spellingmethode voor groep 4 t/m 8

15.06.18
De complete taal- en spellingmethode voor groep 4 t/m 8 waarin verhalen centraal staan. En verhalen werken! Met boeken of volledig digitaal, een heldere lesopbouw en structuur, 21e eeuwse vaardigheden. De enige methode die alle kerndoelen dekt.
Deel bericht

[EduAd] Tools voor voortgezet technisch lezen

15.06.18
Voortgezet technisch lezen is cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen. Ga jij over één nacht ijs bij de keuze voor een leesmethode? (Onder)vind jouw leesmethode op 14 of 21 november tijdens de Tools voor voortgezet technisch lezen. En ontvang tools om gefundeerde keuzes te maken!
Deel bericht

Kinderboekenambassade geopend

11.06.18
In Den Haag is een kinderboekenambassade geopend. Dat gebeurde tijdens het Kinderboekenfestival dat zondag achter het centraal station in Den Haag werd gehouden.
Deel bericht

Den Haag krijgt Kinderboekenambassade

07.06.18
Zondag 10 juni krijgt Den Haag een nieuwe ambassade: de Kinderboekenambassade. Tijdens het gratis festival de Kinderboekenparade op 10 juni zal deze in het Kinderboekenmuseum in Den Haag geopend worden. Vanaf deze locatie zullen Kinderboekenambassadeurs Hans & Monique Hagen het belang van (voor)lezen onder de aandacht brengen.
Deel bericht

Conferentie Begrijpend lezen en 21ste-eeuwse vaardigheden

04.06.18
In de 21ste eeuw wordt een beroep gedaan op kritisch denken, het kunnen verwerken van complexe informatie en het kunnen omgaan met nieuwe media en technologie. Ook het taal-en leesonderwijs zal zich hieraan aanpassen. Op veler verzoek hebben wij de conferentie Begrijpend lezen en 21ste-eeuwse vaardigheden georganiseerd op d.d. 26 september 2018.
Deel bericht

Het beste kindergedicht komt uit Groningen

04.06.18
Sarina Boskamp uit Groningen heeft zondagmiddag de hoofdprijs van de landelijke dichtwedstrijd Kinderen & Poëzie op haar naam geschreven. De kinderjury waardeerde haar gedicht als beste.
Deel bericht

Niet grammaticaal, maar toch correct?

03.06.18
Naast optische en auditieve illusies, heb je ook grammaticale illusies. Daarbij líjkt een zin weliswaar correct, maar is hij dat toch niet.
Deel bericht

Voor alle scholen ligt er nu een taalplan voor lessen in Fries

31.05.18
In tweeëneenhalf jaar tijd heeft de provincie voor alle scholen een profiel vastgesteld. Om de ongeveer drieënhalf jaar wordt dat bijgesteld richting het einddoel. Voor 47 procent van de 428 aangeschreven basisscholen geldt dat ze een A- of B- profiel hebben. Op het A-niveau voldoen ze aan alle kerndoelen. Voor ‘B’ geldt alleen een ontheffing voor schrijven.
Deel bericht

Voor alle scholen ligt er nu een taalplan voor lessen in Fries

31.05.18
Uiterlijk in 2030 moeten alle scholen in het basis- en voortgezet onderwijs voldoen aan alle kerndoelen die voor de les Fries gelden, zoals praten, luisteren, lezen, schrijven en taalbeschouwing.
Deel bericht

Basisschool De Poolster in Nieuw-Buinen: Voorbeeldschool van de Verteltas

30.05.18
OBS De Poolster in Nieuw-Buinen geldt als voorbeeldschool en kreeg maandagmiddag als eerste van 6800 basisscholen het officiële keurmerk. Glimmend van trots keken ze toe, de Verteltasmoeders. Wat er in zo’n Verteltas zit? Alles wat een kind spelenderwijs kan uitdagen om te vertellen en zijn woordenschat te vergroten.
Deel bericht

Gezinsgerichte aanpak stimuleert taalontwikkeling peuters

28.05.18
In de vroege woordenschatontwikkeling spelen zowel cognitieve en sociale vaardigheden als omgevingsfactoren een rol spelen. Vooral gezinsgerichte programma’s, gericht op het stimuleren van de ouderbetrokkenheid, bevorderen de woordenschatontwikkeling bevorderen.
Deel bericht

Voor het eerst Donald Duck voor blinde kinderen

24.05.18
Blinde en slechtziende kinderen kunnen vanaf donderdag kennismaken met de avonturen van Donald Duck in een speciale uitgave van het weekblad.
Deel bericht

Helpt Nederlands-Friese bagage bij het leren van Engels?

20.05.18
Kinderen die van jongs af aan opgroeien met Nederlands en Fries, hebben niet per se voordeel van hun tweetaligheid bij het leren van het Engels. Dat blijkt uit onderzoek van Mirjam Günther-van der Meij.
Deel bericht

Gemeenten moeten alle kinderen met dyslexie helpen

18.05.18
Gemeenten moeten de zorg betalen voor alle kinderen met dyslexie en niet – zoals ze nu doen – alleen voor kinderen met ernstige dyslexie. Dat kan de consequentie zijn van een uitspraak van de Rechtbank Overijssel.Deze stelt nu dat dyslexie een psychisch probleem is en wijst erop dat de Jeugdwet voorschrijft dat gemeenten kinderen met psychische problemen moeten helpen.
Deel bericht

De Schrijverscentrale genomineerd voor prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award 2019

17.05.18
De Auteursbond heeft De Schrijverscentrale (voorheen Schrijvers School Samenleving) voorgedragen als Nederlandse inzending voor de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award 2019, ook wel de Nobelprijs voor de Kinderliteratuur, in de categorie leesbevorderende instelling.
Deel bericht

Wie wint de Prijs van de Jonge Jury 2018?

08.05.18
Drie nominaties voor de Prijs van de Jonge Jury zijn bekend gemaakt. Wie wint er op 6 juni, tijdens de Dag van de Jonge Jury, deze felbegeerde prijs? Is dat Natasza Tardio, Mel Wallis de Vries of Rob Ruggenberg?
Deel bericht

Een Houten Schooltas met verhalen voor alle Drentse scholen

29.04.18
Twaalf voorwerpen uit de twaalf Drentse gemeenten gebundeld in twaalf verhalen. Binnenkort krijgen alle scholen in Drenthe dit cadeau toegestuurd in een Houten Schooltas, omdat de voorleeswedstrijd 25 jaar bestaat. We wilden iets bijzonders maken voor alle basisscholen in Drenthe, vertelt kinderboekenschrijver Chris Vegter
Deel bericht

[EduAd] Take it easy is de meest gebruikte methode Engels voor groep 1 t/m 8

18.04.18
Take it easy is de meest gebruikte methode Engels voor groep 1 t/m 8. En dat is niet voor niets! Engels leren was nog nooit zo easy. Met boeken of volledig digitaal, met native Engels sprekende co-teachers en altijd actueel. Go safe & easy, met Take it easy. Vraag kosteloos een zichtzending aan!
Deel bericht

Een huis voor Harry verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019

18.04.18
Een huis voor Harry van Leo Timmers (Querido) is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019. Het prentenboek zal centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen, die in de ochtend van woensdag 23 januari 2019 landelijk worden gestart met Het Nationaal Voorleesontbijt.
Deel bericht