Blog | Het hoge aantal dyslexieverklaringen op het havo is nog steeds niet onderzocht

15.04.19
Een interessant onderzoek dat plaatsvond binnen de Staat van het Onderwijs (SVHO) ging over dyslexie. Anna Bosman had gelijk. Veel “dyslexie’ gevallen worden veroorzaakt door slecht lees-spellingsonderwijs, al durft men deze conclusie in de samenvatting van het inspectieonderzoek merkwaardigerwijs niet te trekken.
Deel bericht

[EduAd] Digitale adaptieve verwerking met Gynzy

15.04.19
De verwerkingssoftware van Gynzy maakt adaptief leren in de klas eenvoudig. Gynzy dekt het volledige curriculum. Met opgaven voor elk leerjaar en individueel niveau heeft Gynzy voor ieder wat wils. Probeer het zelf en maak een gratis account aan.
Deel bericht

Lancering website lezeninhetvmbo.nl

12.04.19
Op vrijdag 12 april lanceerden Stichting Lezen en SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling, de nieuwe website lezeninhetvmbo.nl. Dit initiatief van Stichting Lezen en SLO voorziet in een digitale plek waar informatie over leescompetentie en leesmotivatie in het vmbo overzichtelijk bij elkaar staat.
Deel bericht

Vmbo’ers lezen slecht: scholen komen met verplichte leesuren

12.04.19
Tienduizenden vmbo’ers lezen zo slecht dat ze niet begrijpen wat er op papier staat. Middelbare scholen voeren verplichte leeslessen in om hun taalgebruik op te krikken. Ook het mbo volgt. ‘Ze kijken liever een filmpje op YouTube dan dat ze een tekst lezen.’
Deel bericht

Hoe de leraar Nederlands zijn klas aan het lezen krijgt

01.04.19
Hoe doet hij het? Hij citeert: De taak van het onderwijs is om bij leerlingen het verlangen op te wekken om je vrijheid op een volwassen manier op je te nemen. Voegt daar dan aan toe: Het gaat erom dat de leraar de leerling zíét. En dat de leerling weet dat hij gezien wórdt.” En dus reikte hij een meisje met dyslexie het door Floor Rieder geïllustreerde Alice in Wonderland aan.
Deel bericht

Mondelinge taalvaardigheden verdienen meer aandacht

29.03.19
Basisschoolleerlingen in groep acht die op het punt staan naar het voortgezet onderwijs te gaan, bezitten vaak niet het gewenste streefniveau voor mondelinge taalvaardigheden. Hoe alledaags spreken, luisteren en gesprekken voeren ook zijn, op veel basisscholen zijn deze drie expliciete vaardigheden amper in het lesprogramma verankerd.
Deel bericht

[EduAd] Methode Engels Take it easy nu nóg easier!

25.03.19
Met de Take it easy verwerkingssoftware voor groep 5 – 8 heb je snel een helder en duidelijk overzicht van de resultaten van je hele klas. Dit bespaart je veel tijd. Tijd die je aan de begeleiding van je leerlingen kunt besteden. Dit maakt je leven nóg easier!
Deel bericht

Aandacht voor Drentse taal in het basisonderwijs

20.03.19
Met het verhaal ‘Boer Biet in de wietschuur’ opende Geert Woldman woensdag het Drents Veurlezen bij IKC Harm Smeenge. Leerling Loes Nijboer schreef het verhaal voor het project ‘In elk kind zit een verhaal’ van het Huus van de Taol. In de Meertmaond Streektaolmaond organiseert het Huus van de Taol diverse activiteiten om de Drentse taal te promoten.
Deel bericht

Squla en WRTS samen sterk voor woordjes leren

20.03.19
Woordjes stampen, het blijft iets vervelends. Verleidingen als gamen, Instagram of WhatsApp liggen op de loer. Leerplatform WRTS weet als geen ander hoe je woordjes efficiënt en op een eenvoudige manier kunt leren. Sinds vandaag zijn zij samengegaan met Squla, waardoor ze woordjes oefenen nog leuker kunnen maken.
Deel bericht

Landelijke netwerkdag voor taalspecialisten

19.03.19
Netwerkdag op 16 mei gericht op taalspecialisten, met presentaties over actueel afgerond en lopend onderzoek naar verschillende aspecten van het (taal)onderwijs op de basisschool.
Deel bericht

Tien dagen lang taal centraal

19.03.19
Op elk onderwijsniveau is taal het bindende middel. Hoe meer wij dat koesteren en hoe meer wij het leren van talen stimuleren, van jongs af aan, hoe meer begrip we voor elkaar krijgen. Taal maakt het opdoen van een internationale leerervaring mogelijk. Dat kan in kleine stapjes, zoals spelenderwijs in het primair onderwijs, en vervolgens op een steeds hoger niveau.
Deel bericht

1700 leerlingen starten deze week met nieuw leermiddel

11.03.19
Deze week starten 1700 leerlingen van ruim zestig middelbare scholen en roc’s met een splinternieuw, online leermiddel voor Nederlands, Engels en rekenen: Numo. Numo verschijnt 1 augustus officieel op de markt. Docenten kunnen zich nog aanmelden om met hun klas mee te doen aan de proefperiode.
Deel bericht

Taaltalent Lot Snijders Blok speurt ook in haar laatste promotiejaar nog naar taal- en spraakgenen

10.03.19
De laatste maanden waren druk voor promovendus Lot Snijders Blok, die speurt naar genen die betrokken zijn bij taal- en spraakproblemen. Onlangs publiceerde ze met collega’s een artikel over het tot nu toe onbekende gen CHD3.
Deel bericht

Hotch de voorleeshond oordeelt niet als Floris zich verspreekt

08.03.19
(+video) Floris Hulzink (9) zit in een hoekje van de bibliotheek in Aalten op de bank met voorleescoach Gerrie Pols. Floris leest voor uit De Kleine Grijze Wolf en heeft soms moeite met woorden, maar dat vindt voorleeshond Hotch niet erg. Een voorleeshond is een speciaal getrainde hond, die rustig blijft rond kinderen en een poot op een boek legt waaruit hij wil voorgelezen worden.
Deel bericht

Project Taalrijk leert basisschoolkinderen uit Losser creatief schrijven

04.03.19
De toekomstige sterren in creatief schrijven en dichten komen uit Losser. Vanuit het project Taalrijk is daar op twaalf basisscholen een doorlopende leerlijn ontwikkeld, voor kinderen vanaf groep een tot en met groep acht. De leerlijn is een van de onderdelen van het project TaalRijk. Dit alles met het doel de taal van de kinderen rijker te maken.
Deel bericht

‘We kunnen meertaligheid nog beter benutten’

24.02.19
21 februari was de Dag van de Moedertaal. Wat is het belang van je moedertaal? En wat als je met meerdere talen opgroeit? Lisa Cheng, hoogleraar Algemene Taalwetenschap aan de Universiteit Leiden, ziet graag dat Europeanen meertaligheid omarmen. ‘Eigenlijk zijn we al heel meertalig.’
Deel bericht

Ophef in Duitsland over voorstel om Engels op basisschool te vervangen door Turks

11.02.19
Heftige debatten over de grens: moeten Duitse basisschoolleerlingen in de toekomst Turkse, Russische of Poolse in plaats van Engelse les krijgen? De voorzitter van de integratie-adviesraad van de Duitse deelstaat NRW pleit ervoor om kinderen op de basisschool bekend te maken met de moedertaal van hun klasgenoten. Een derde van de kinderen daar heeft een migratieachtergrond.
Deel bericht

Studenten vragen aandacht voor onzichtbare TOS

11.02.19
De komende maanden slaan Kentalis, Pento en de Hanzehogeschool Groningen de handen ineen om extra aandacht te vragen voor de – te vaak nog- onzichtbare taalontwikkelingsstoornis (TOS). Zo’n 70 studenten Logopedie bezoeken in februari en maart alle basisscholen in Groningen plus een deel van de kinderopvangsector met een TOS-tas onder het mom ‘Als taal geen feestje is.’
Deel bericht

Whatsappjes tikken goed voor schrijfvaardigheid

10.02.19
Jongeren die op een actieve manier sociale media gebruiken, scoren hoger op schoolse schrijftaken. Maar jongeren die vooral veel berichtjes ontvangen hebben juist een slechtere schrijfvaardigheid. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.
Deel bericht

Wetenschappers waarschuwen: digitaal lezen beklijft minder goed

05.02.19
Wie een lange tekst goed wil onthouden, doet er goed aan om die van papier te lezen.Het blindelings overschakelen van boeken naar Ipads, zoals hier en daar binnen het onderwijs gebeurt, vinden de wetenschappers onverstandig. Ze waarschuwen voor de gevolgen: een leerachterstand en een verminderd vermogen tot kritische reflectie op aangeboden informatie.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)