Inzending Educatieve Parel 2019 geopend

25.06.19

Wie ontwerpt de beste les en wint de Educatieve Parel 2019? De inzending voor deze educatieve prijs is vanaf vandaag geopend. Het thema is dit jaar 'Macht is kracht', net als voorgaande jaren maatschappelijk relevant, actueel en geschikt voor zoveel mogelijk schoolvakken en leeftijdscategorieën; van aardrijkskunde tot wiskunde en van kleuters tot gymnasiasten. Inzenden kan tot 1 oktober.

Onderwijs speelt een belangrijke rol in de betekenisgeving en duiding van macht in elke denkbare hoedanigheid. De vraag Wie is de baas? (in de klas, de club of het land), de #metoo-discussie, de kracht van het getal, zwaartekracht of de gevolgen van een staatsgreep. Steeds draait het om 'Macht is kracht'.

De Educatieve auteurs van de Auteursbond zetten met deze wedstrijd leermiddelenmakers in de schijnwerpers. Goed lesmateriaal is onontbeerlijk, educatieve auteurs zorgen daarvoor.

Uitreiking
De Educatieve Parel 2019 wordt uitgereikt op zaterdag 9 november tijdens de Dag van de Educatieve Auteur. Aan de prijs is een geldbedrag van € 1000,- verbonden. Meer informatie vind je op educatieveparel.nl.
Deel bericht
(advertentie)

Hoe klonk de taal van Rembrandt?

11.08.19
Ter ere van het Rembrandt-jaar reconstrueerden taalkundigen van het Instituut voor de Nederlandse Taal in Leiden de taal van Rembrandt.
Deel bericht

Hoe kun je meer talen betrekken in het onderwijs?

21.07.19
Europese scholen krijgen steeds meer te maken met meertalige leerlingen. Het inzetten van meer talen in de klas biedt voordelen voor alle leerlingen, volgens een eerste praktijkstudie in Friesland en Luxemburg.
Deel bericht

Woordjes leren met een robot

14.07.19
Een robot in de klas biedt voordelen bij het leren van een tweede taal. Zo kunnen kinderen extra oefenen in een taal naar keuze en op hun eigen niveau. Maar voorlopig is deze taak voor de robot nog te complex. Dit concludeert Rianne van den Berghe, die er onlangs op promoveerde aan de Universiteit Utrecht.
Deel bericht

Jeugdboek Stinkend rijk biedt gelukslessen

09.07.19
Donovan is stinkend rijk maar hij is niet gelukkig. Huh? Kan dat? In het kinderboek Stinkend rijk kun je lezen hoe dat zit. Door dit grappige avontuur ga je vanzelf nadenken over geluk. Een ideaal boek dus om voor te lezen en met de kinderen van gedachten te wisselen over de ingrediënten van geluk. Zeker als je daarbij de gratis 18 gelukslessen gebruikt.
Deel bericht

Bieb Vlissingen en scholen binden strijd aan met de vakantieleesdip

06.07.19
Met vakantielezen kunnen Vlissingse schoolkinderen voorkomen dat hun leesniveau gezakt is na de zomervakantie. Leerlingen die naar groep 4 of groep 5 gaan, krijgen een vakantieleestasje met twee leenboeken, een taalspelboekje, een samenleesboek, een vakantiebiebkaart, een flyer met tips voor ouders en een stempelkaart. Elk in de zomervakantie gelezen boek levert kinderen een stempel op.
Deel bericht

Hardenberg: 'Leesmaatjes biedt grote meerwaarde'

05.07.19
Bij De Opstap, de school op het terrein van het AZC, is donderdagochtend het eerste project Leesmaatjes feestelijk afgesloten. Een project dat werd opgezet door OpStap leerkracht Mirjam Meilink, waarbij leerlingen van De Opstap lezen met een maatje van De MarsWeijde. 'Het was een groot succes en is ‘zeker voor herhaling vatbaar,’ aldus de initiatiefneemster.
Deel bericht

Hoge emotionele kwaliteit in de kleuterklas werkt door in de verdere schoolloopbaan van leerlingen

04.07.19
In een kleuterklas met een hoge emotionele kwaliteit functioneren leerlingen ook in hun latere schoolloopbaan op een hoger sociaal-emotioneel niveau. Dat komt vooral tot uiting in hun werkhouding, gedrag en beheersing van impulsen. Ook leidt een hoog taalaanbod tot een gunstigere cognitieve ontwikkeling bij doelgroepleerlingen: van belang bij bestrijding van onderwijsachterstanden.
Deel bericht

Digitale geletterdheid in het taalonderwijs: zo brengt u ze samen

21.06.19
Het is nog niet definitief, maar de kans is groot dat er binnenkort kerndoelen voor digitale geletterdheid worden vastgesteld. Het thema zal een vaste plek moeten krijgen in het onderwijs. Hoe kunnen scholen dat doen? Het devies: begin bij de basis en integreer digitale geletterdheid in het taalonde...
Deel bericht

[EduAd] Kinderboekenweek? Geef je klas een onvergetelijke lees- en schrijfmaand!

20.06.19
Boek 4 interactieve digibordlessen met bekende kinderboekenschrijvers. Tip: 4e les in de Kinderboekenweek, met de schrijver live in de klas!
Deel bericht

Kees Vernooy beantwoordt tien vragen over laaggeletterdheid en leesonderwijs

17.06.19
Is de motivatie van leerlingen de belangrijkste drijfveer voor goed leesonderwijs (zoals onderstaande ingezonden brief in de Volkskrant suggereert). Er is wetenschappelijke consensus dat gemotiveerde lezers veel betere lezers zijn. Gemotiveerde lezers lezen meer en verwerven een grotere woordenschat...
Deel bericht

[EduAd] Interactieve digibordlessen met kinderboekenschrijvers tijdens de Kinderboekenweek

12.06.19
Geef je klas een onvergetelijke lees- en schrijfmaand! Boek 4 interactieve digibordlessen met bekende kinderboekenschrijvers. Grote leeshonger en veel schrijfplezier. Tip: 4e les in de Kinderboekenweek, met de schrijver live in de klas!
Deel bericht

Zien kleuters het als ze de taalregels snappen?

08.06.19
In mijn vorige blog vertelde ik over een experiment waarin twee groepen kleuters een grammaticale regel leerden. De ene groep kreeg uitleg over de regel en de andere groep niet. Hier lees je of die uitleg uitmaakt voor het leren van de regel.
Deel bericht

Bibliotheek verzorgt taalfeesten op Brede Scholen

03.06.19
Bibliotheek Hardenberg verzorgt Taalfeesten in de gemeente Hardenberg voor de groepen 3 en 4 en voor de oudste peuters en jongste kleuters. Dit jaar in het thema ‘Dit ben ik’. Tijdens het Taalfeest spelen de kinderen met boeken, taal en kunnen ze hun fantasie de vrije loop laten.
Deel bericht

Kinderen niet goed leren lezen is verwaarlozing [column]

02.06.19
Op school zit je om te leren lezen. En nog een paar dingen, maar als je niet goed kunt lezen, wordt het ook nooit wat met al die sociale, communicatieve en digitale vaardigheden die hoogst belangrijk worden geacht in de 21ste eeuw. Dan ben je een gedoemde achterblijver. Het is zorgwekkend dat al dat nuttige, inzicht verschaffende onderzoek de scholen niet bereikt.
Deel bericht

Het dyslectische brein verklaard

26.05.19
Albert Einstein en Leonardo da Vinci hadden dyslexie. Dat is niet zomaar toeval, volgens de auteurs van Dyslexie als kans. Mensen met dyslexie hebben namelijk een andere hersenstructuur. Die zit ze vaak in de weg, maar biedt ook grote voordelen.
Deel bericht

Prijs voor vrijwilligers die kinderen helpen met taal

24.05.19
Masud is 10 jaar en komt uit Ethiopië. Hij woont hier nog niet zo lang en spreekt thuis bijna geen Nederlands. Daarom oefent hij de taal sinds kort met vrijwilliger Jeanette. Masud en Jeanette zijn aan elkaar gekoppeld door de stichting Taal Doet Meer. Die stichting heeft vandaag een Appeltje van Oranje gewonnen. Dat is een prijs voor organisaties die mensen met elkaar in contact brengen.
Deel bericht

Wie wordt op 22 mei de nationale voorleeskampioen van 2019?

19.05.19
Dan wordt voor de zesentwintigste keer de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gehouden. Basisscholen in Nederland hebben opnieuw massaal meegedaan aan de voorrondes. In totaal zijn dit jaar 3.107 schoolkampioenen aangemeld, die zijn geselecteerd uit tienduizenden deelnemers. Hieruit zijn twaalf provinciale winnaars gekomen die volgende week de degens kruisen.
Deel bericht

Leespilot voor zes scholen

15.05.19
Op zes basisscholen in Noordenveld (Dr) is het HOERA project gestart met als doel om kinderen in de groepen 3 en 4 extra te ondersteunen bij het lezen en voorlezen. Er wordt in kleine groepjes gewerkt, per school ligt het accent iets anders in overleg met de onderwijzers. Bij het speciaal onderwijs is er een groep van 10 kinderen uit verschillende groepen, waar elke week wordt voorgelezen.
Deel bericht

Blog | Meerderheid basisscholen heeft lees- en spellingonderwijs niet op orde

02.05.19
Half april 2019 verscheen het rapport ‘DYSLEXIEVERKLARINGEN, Verschillen tussen scholen nader bekeken’ van de Inspectie van het Onderwijs. Dit onderzoek besteedt aandacht aan de toename van het aantal leerlingen met een dyslexieverklaring in het ...
Deel bericht

Blog | Het hoge aantal dyslexieverklaringen op het havo is nog steeds niet onderzocht

15.04.19
Een interessant onderzoek dat plaatsvond binnen de Staat van het Onderwijs (SVHO) ging over dyslexie. Anna Bosman had gelijk. Veel “dyslexie’ gevallen worden veroorzaakt door slecht lees-spellingsonderwijs, al durft men deze conclusie in de samenvatting van het inspectieonderzoek merkwaardigerwijs niet te trekken.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)