Week van Burgerschap: thema 'Het gezin', cruciaal in coronatijd

15.05.20

Burgerschap krijgt een steeds prominentere plek in het onderwijs. Dit domein kent veel verschillende aspecten die allemaal om aandacht vragen. In de Week van Burgerschap, van 18 t/m 22 mei 2020, staat het thema ‘Het gezin’ centraal. Kwink biedt een gratis les voor het basisonderwijs.

Burgerschap en het thema ‘Het gezin’
Burgerschap is een verplicht vak in het onderwijs. Het thema ‘Het gezin’ staat tijdens de Week voor Burgerschap van 18 t/m 22 mei 2020 centraal. Het thema gaat over het eigen gezin van het kind, over wat het daarin meekrijgt aan waarden, normen, ideeën over geloof, overtuigingen en politiek, over de veilige omgeving die thuis voor kinderen moet zijn, over situaties van armoede en verwaarlozing, over opgroeien buiten een gezinssituatie en nog veel meer. Boeiend, uiterst zinvol, maar soms ook een doolhof voor leerkrachten. Daarom helpt Kwintessens met unieke burgerschapslessen, aansluitend bij het thema van de Week voor Burgerschap.

‘Het gezin’: een cruciaal thema dat leerkrachten helpt in coronatijd.
Een van de doelen van burgerschapsonderwijs is: kinderen opvoeden tot verantwoordelijke, zelfstandige burgers die op een succesvolle wijze kunnen meedoen aan onze complexe samenleving. In die opvoeding spelen ouders uiteraard een grote rol. Zeker nu de kinderen ook deels thuis onderwijs krijgen. Meer dan ooit krijgen kinderen normen en waarden van thuis mee. Voor leerkrachten is het belangrijk dat ze meer inzicht krijgen in de thuissituatie van kinderen, zodat ze nóg beter kunnen aansluiten op hun vragen en behoeften. De speciaal ontwikkelde lessen voor de Week voor Burgerschap maken dit mogelijk.

Doel van de lessen
Met deze lessen ontdekken kinderen dat er veel verschillende gezinssituaties zijn. Ze kunnen die vergelijken met hun eigen situatie en ontdekken dat die verschillen vaak de reden zijn voor andere opvattingen. Hiervoor respect krijgen is een belangrijk leerdoel.

De speciale lessen van Kwink voor burgerschap en mensenrechten
De online lesmethode Kwink voor Burgerschap en Mensenrechten biedt gratis materiaal aan voor de Week van Burgerschap. Helemaal afgestemd op het thema ‘Het gezin’. De lessen sluiten aan bij de uitgangspunten en doelstellingen van de initiatiefnemers van deze speciale Week (zie: www.weekvanburgerschap.nl).

Het materiaal van Kwink is bedoeld voor onder-, midden- en bovenbouw en maakt - als zelfstandige module - deel uit van een groter lesprogramma over Burgerschap en Mensenrechten. De lessen bestaan uit animaties, filmpjes en coöperatieve, interactieve werkvormen en zijn opgebouwd volgens een bewezen succesvolle lesopbouw. Ze staan op de open website: www.kwinkvoorburgerschap-en-mensenrechten.nl.
Deel bericht
(advertentie)

ThiemeMeulenhoff en Microsoft integreren lesmethodes in Teams

16.07.20
ThiemeMeulenhoff en Microsoft Education hebben samen een innovatieve oplossing ontwikkeld voor online onderwijs. Leerlingen die voor school digitale lesmethodes volgen van ThiemeMeulenhoff, kunnen dat vanaf nu volledig doen in Microsoft Teams.
Deel bericht

Gamen op de computer? Geef mij maar een goed boek

28.06.20
Het geschreven woord is van alle tijden. Geëvolueerd van kleitabletten tot veer en inkt tot de gedrukte boeken die we vandaag de dag kennen. Het bestuderen van deze eeuwenoude kunst begint al vroeg op school. Op het vmbo, havo en vwo worden allerlei literaire werken voorgeschoteld die niet altijd in de smaak vallen bij leerlingen. Sterker nog, in de leeftijdscategorie van 13 tot 19 jaar
Deel bericht

Nu ook workshops filosoferen met kinderen in Zwolle

25.06.20
Filosovaardig geeft workshops aan leerkrachten, ouders en andereopvoeders om hen te leren hoe je filosofische gesprekken met kinderen kuntvoeren. Dit jaar worden er voor het eerst ook vier workshops gegeven in Zwolle.
Deel bericht

[EduAd] Praattoppers, leuke kringgesprekken zonder gedoe

23.06.20
Door elkaar roepen, elkaar niet uit laten praten, boos worden omdat je het niet met een ander eens bent. Dat soort dingen gebeuren bij kringgesprekken. Maar dit kan ook anders. Als je kinderen met praattoppers coacht, leer je ze met spel en humor hoe je op een leuke manier met elkaar kunt praten.
Deel bericht

[EduAd] Blits 2 voor studievaardigheden

22.06.20
Dé populaire methode voor studievaardigheden in groep 5 t/m 8 is vernieuwd, versterkt én verbeterd met de onderdelen mediawijsheid, internetvaardigheden en leren studeren. Wil jij de boeken en software gratis uitproberen? Dat kan!
Deel bericht

Gratis ebook over onderwijsvernieuwing en het brein

07.06.20
Professor Jelle Jolles en docent Thijmen Sprakel brengen een gratis ebook uit over onderwijsvernieuwing en het brein. Jolles & Sprakel slaan de handen ineen om bruggen te slaan tussen de wetenschap en de onderwijspraktijk. Onderwerpen die langskomen zijn: de ontwikkeling van het tienerbrein, de doorgeslagen ADHD-indicatiedrift, 'verjuffing', CITO en veel meer.
Deel bericht

[EduAd] Filosofie draagt bij aan een sterke groep

13.05.20
Met een filosofisch gesprek in de klas versterk je de onderlinge band tussen de kinderen. Elk kind weet wel iets over een thema of heeft een eigen denkstrategie om aan het onderzoek bij te dragen. Tips, technieken en middelen om het gesprek goed te begeleiden vind je bij Filosovaardig!
Deel bericht

[EduAd] Weer naar school! Gratis ideeën.

13.05.20
Hoe is het met de kinderen? Hoe is het met de dynamiek in de groep? Het is belangrijk om de ervaringen van kinderen op een goede manier te bespreken. Praktische handvatten in dit gratis katern van Kwink voor sociaal-emotioneel leren.
Deel bericht

De afscheidsmusical en de coronacrisis

07.05.20
De scholen mogen op 11 mei weer open en dus komt er ruimte om de afscheidsmusical aan het eind van dit schooljaar op te voeren. Het mag duidelijk zijn dat dit niet gaat zoals we dat in voorgaande jaren gewend waren. Er zijn talloze maatregelen van kracht. Dus hoe pak je dat aan? Gelukkig komen producenten van afscheidsmusicals met mogelijke oplossingen en tips.
Deel bericht

Wil je jouw tijd tijdens deze lockdown productief benutten? Probeer dan eens SQUID Learning English

06.05.20
Wil je tijdens de huidige situatie toch het meeste uit je tijd halen nu je thuis zit, maar weet je niet precies waar je je tijd mee moet vullen? Denk dan bijvoorbeeld eens aan het verbeteren van je Engels! En wat nou als we je vertelden dat SQUID een gratis mobiele tool heeft waarmee je regelmatig Engelse oefeningen kunt doen die leuk, boeiend en tegelijkertijd informatief zijn?
Deel bericht

Peiling AVS en PO-Raad: veruit de meeste scholen gaan hele dagen open

06.05.20
Ruim 86 procent van de basisscholen gaat op 11 mei hele dagen open, dat is de tussenstand van een peiling onder ruim duizend schoolleiders en bestuurders van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en de PO-Raad. Het grootste probleem is of er momenteel voldoende leraren beschikbaar zijn.
Deel bericht

Overzicht lopend en te agenderen corona-gerelateerd onderwijsonderzoek, helpt u mee?

01.05.20
De coronacrisis heeft veel impact op het onderwijs. Op dit moment is het nog te vroeg om alle gevolgen te overzien en te onderzoeken, maar er komen natuurlijk al veel vragen op in het veld. Op verschillende plaatsen worden/zijn daarom al onderzoeken gestart naar de korte- en lange termijn invloed van de coronacrisis op het onderwijs en het afstandsonderwijs.
Deel bericht

Uitgevers stellen gratis lesmateriaal tot einde schooljaar beschikbaar

29.04.20
Ook nu de scholen (gedeeltelijk) open gaan, blijft het digitale materiaal tot het einde van het schooljaar gratis beschikbaar. Dit is besloten door de brancheorganisatie GEU van uitgevers en educatie dienstverleners. Educatieve uitgevers van leermiddelen stelden vanwege de corona-crisis tijdelijk digitaal lesmateriaal voor po, vo en mbo gratis beschikbaar aan alle scholen die eerder enkel de papieren lesmethode gebruikten.
Deel bericht

Legionella: bij herstart scholen waterleidingen doorspoelen!

25.04.20
Het is nodig om net als aan het einde van een vakantieperiode voor de herstart van de scholen na de corona-lockdown de waterleidingen in de gebouwen door te spoelen. Dit om besmetting met de legionellabacterie te voorkomen.
Deel bericht

[EduAd] De afscheidsmusicals groep 8 2020

23.04.20
Producenten van afscheidsmusicals hebben hun uiterste best gedaan om leerkrachten, leerlingen van groep 8 en hun ouders een onvergetelijke avond te bezorgen met een spetterende eindmusical.
Deel bericht

[EduAd] Nieuwe schriften in 60 thema's

20.04.20
Leren schrijven en rekenen zijn belangrijke stappen in de ontwikkeling van kinderen. Ze zijn ongelooflijk trots op hun eerste, zelfgeschreven woordjes en sommen. En die schrijven ze natuurlijk het liefst in een leuk, hip schrift.
Deel bericht

[EduAd] Thuis positief communiceren. Hoe doe je dat?

20.04.20
Ouders en kinderen zitten al een paar weken op elkaars lip. Dat vraagt veel van iedereen. Je wilt de sfeer goed houden en op een positieve manier met elkaar blijven omgaan. De Kwink-thuislessen sluiten daar bij aan. Ga direct, zonder inlog naar Kwink!
Deel bericht

Leraren in Actie: scholen moeten dicht blijven

19.04.20
Lerarenvakbond Leraren in Actie (LIA) maakt zich grote zorgen over de gezondheid van het onderwijspersoneel als na de meivakantie de scholen (gedeeltelijk of gefaseerd) weer open zouden gaan. Wegens deze zorgen vindt de vakbond dat de scholen na mei dicht moeten blijven.
Deel bericht

Gesloten scholen: ‘Kansenongelijkheid tussen leerlingen zal toenemen’

11.04.20
Thuis lessen volgen tijdens de coronacrisis is voor een grote groep leerlingen een behoorlijke uitdaging. Zij beschikken niet over een geschikte studeerplek, computer, internetverbinding en/of ouders die kunnen helpen. Socioloog Thijs Bol vreest voor de gevolgen op de langere termijn.
Deel bericht

Prioriteren leerdoelen

07.04.20
Bij het verzorgen van onderwijs op afstand kan het lastig zijn het volledige onderwijsprogramma te verzorgen. Daarom hebben PO-Raad, OCW, SLO en educatieve uitgevers in afstemming gewerkt aan verschillende handvatten om hierin keuzes te maken.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)