Nieuw: Denktekenen, een filosofisch denkspel voor kinderen

18.08.20

Persbericht
Wat is macht? Of vrijheid, je ziel, de tijd, het nu? Een simpel antwoord is op zulke vragen natuurlijk best te geven. Je kijkt gewoon in het woordenboek. Toch wil je kinderen meer leren dan een definitie. Dit soort begrippen hebben namelijk voor iedereen een andere betekenis. Het filosofische denkspel Denktekenen helpt kinderen om op een speelse manier hun eigen antwoorden te vinden.

Het spel is ontwikkeld door Fabien van der Ham. Zij is gespecialiseerd in filosoferen met kinderen. Volgens haar besteden we te weinig aandacht aan het denken van kinderen: “We leren ze vooral wat ze moeten denken en wat sociaal wenselijk is, als een regel die je uit je hoofd moet leren. Het gevaar is dat het kind zich daardoor niet gezien voelt, want hij heeft natuurlijk ook andere ideeën over deze regels.” Daarom ontwikkelde ze het Denktekenen.

Van der Ham: “Het maken van een tekening is een goede start voor een denkgesprek.

Het zorgt ervoor dat alle kinderen rustig de tijd kunnen nemen om over het thema na te denken. Bovendien is het ook voor kinderen die verbaal minder sterk zijn een goede manier om hun ideeën op papier te zetten.

”Tekenen heeft een voordeel ten opzichte van praten, zegt Van der Ham: “Tijdens het tekenen denk je op een andere manier dan als je praat. Als je tekent, werken de rationele linker- en de creatieve rechterhersenhelft samen. Zo kan als het ware ook het wijze onbewuste en je intuïtie meedoen bij het denken.”

Bovendien houden vrijwel alle kinderen van tekenen. Dus de betrokkenheid bij het denkgesprek neemt door de start met een tekenopdracht enorm toe.Na het tekenen kun je verder filosoferen met de denkvragen en de uitspraken van andere kinderen die bij de tekenopdrachten staan. Dat kan een kind alleen doen, maar ook samen. Bijvoorbeeld met vrienden, ouders of de klas.

Alle opdrachtkaartjes zijn prachtig geïllustreerd door illustrator Pieter van Dijken. Hij liet zich inspireren door honderden kindertekeningen. Ze staan bij de tekenopdrachten zodat de kinderen zijn tekeningen kunnen gebruiken als inspiratie. Hij geeft ook een aantal slimme tekentips!

Over de illustrator
Pieter van Dijken maakt illustraties en animaties. “Ik vertel graag verhalen in beelden. Het is een grote uitdaging om een verhaal helemaal zonder woorden te laten zien op zo’n manier dat iedereen het snapt. Kindertekeningen zijn anders dan tekeningen van volwassenen. Er zit een soort wiebeligheid in die je als groot mens niet meer kan maken. De wiebeligheid probeerde ik te maken in de illustraties van Denktekenen. Soms heb ik afgekeken hoe mijn dochter Saartje dingen tekent. Want als het gaat om kindertekeningen dan vraag je natuurlijk een expert.”

Over de educatief ontwikkelaar
Fabien van der Ham is gespecialiseerd in filosoferen met kinderen en ontwikkelt les- en spelmaterialen. “Hoe je denkt is wie je bent. Aandacht voor je denken is aandacht voor jou. Daarom ontwikkel ik educatieve materialen waarbij de aandacht wel móet gaan naar het authentieke en autonome denken van kinderen en dus naar het kind.”

Deel bericht
(advertentie)

[EduAd] Gratis kennismakingspakket Filosoferen met kinderen

24.09.20
'Ik vind filosoferen leuk, want nu gaat het eens niet over wat de juf of meester vindt, maar wat wij vinden,' aldus Sajad. Dat alleen al is een reden om te gaan filosoferen met kinderen. Maar hoe pak je dat aan? Met het gratis kennismakingspakket van Filosovaardig ontvang je handige tips en tools.
Deel bericht

[EduAd] Methodeoriëntatiemiddag Tools voor rekenen

24.09.20
Rekenonderwijs is een belangrijke pijler van de dagelijkse lespraktijk. Er zijn verschillende rekenmethoden op de markt, die hun eigen insteek kiezen en accenten leggen. Het is van belang om een methode te kiezen die goed aansluit bij de doelstellingen van je school en de persoonlijke voorkeuren van jou en je collega's.
Deel bericht

Lessen Toekomstkunde nu ook voor groep 3 en 4

23.09.20
Het Wereld Natuur Fonds brengt sinds september 2019 wekelijks lesmateriaal uit voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs onder de naam Toekomstkunde. Nieuw dit schooljaar is een aanbod voor groep 3 en 4: Toekomstkunde Junior. Leerkrachten kunnen ieder kwartaal een set met 5 lessen over Nederlandse natuur en duurzaamheid downloaden. De eerste herfst-lessen zijn nu gratis beschikbaar.
Deel bericht

Online onderwijsaanbieder Squala breidt uit naar Duitsland

17.09.20
Futurewhiz, het moederbedrijf van online oefenprogramma Squla, krijgt er zo’n zeven miljoen potentiële klantjes bij. Het bedrijf gaat uitbreiden in Duitsland, waardoor miljoenen kinderen via het platform toegang krijgen tot online lesstof. Een ongekende groei in coronatijd.
Deel bericht

[EduAd] Gratis katern Week Tegen Pesten

16.09.20
Gratis katern voor elke dag van de Week Tegen Pesten met speelse en zinvolle werkvormen. I.s.m. de Stichting School en Veiligheid. Over de kracht van een veilige groep. Dé doelstelling van Kwink voor sociaal-emotioneel leren. Enthousiast? Probeer Kwink gratis uit in de hele school!
Deel bericht

Scholen kopen commerciële coronatests

08.09.20
Schoolbesturen in Groningen en Drenthe kopen commerciële coronatests. Ze vinden de uitslag van de GGD te lang duren.
Deel bericht

[EduAd] Energizers Gouden weken

31.08.20
Speelse en coöperatieve activiteiten voor het ondersteunen van de groepsvorming. Gratis van de makers van Kwink, dé methode voor sociaal-emotioneel leren. Geschikt voor alle basisonderwijs scholen! Enthousiast geworden? Probeer een gratis proefabonnement uit voor de hele school tot de herfstvakantie!
Deel bericht

[EduAd] Welkom terug namens de Rolf groep!

31.08.20
Bezoek onze webshop met mooi ontwikkelingsmateriaal, slimme lesmethodes, toekomstgerichte ICT-middelen en hip meubilair! Of download gratis voor je klas 'Dit ben ik', of lees hoe je nog voor 18 september de subsidie aanvraagt om leerachterstanden door corona weg te werken.
Deel bericht

Vanaf 7 september weer nieuwe lessen Toekomstkunde

27.08.20
Afgelopen schooljaar introduceerde het Wereld Natuur Fonds (WWF) het lesaanbod Toekomstkunde: gratis actuele lessen voor het basisonderwijs over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren voor het basisonderwijs. Vanaf 7 september verschijnen er weer wekelijks nieuwe lessen.
Deel bericht

[EduAd] Met Schrijver in beeld bekende schrijvers op bezoek in jouw klas

25.08.20
Met schrijver in beeld stimuleer je kinderen op een eenvoudige en leuke manier om te lezen. Met deze gratis video's en kant-en-klare lessen kan je via het digibord aan de slag wanneer het jou uitkomt.
Deel bericht

Meester Sander uit Meppel brengt boek uit over onderwijs voor de onderbouw

21.08.20
Het leven van Sander Gordijn is allesbehalve saai. Naast zijn online activiteiten, opnemen van uitzendingen voor KindPunt Meppel en de introductie van de beweegvloer, die leerlingen stimuleert om te bewegen, kan hij een nieuwe mijlpaal aan zijn carrière toevoegen: een boek.
Deel bericht

ThiemeMeulenhoff en Microsoft integreren lesmethodes in Teams

16.07.20
ThiemeMeulenhoff en Microsoft Education hebben samen een innovatieve oplossing ontwikkeld voor online onderwijs. Leerlingen die voor school digitale lesmethodes volgen van ThiemeMeulenhoff, kunnen dat vanaf nu volledig doen in Microsoft Teams.
Deel bericht

Gamen op de computer? Geef mij maar een goed boek

28.06.20
Het geschreven woord is van alle tijden. Geëvolueerd van kleitabletten tot veer en inkt tot de gedrukte boeken die we vandaag de dag kennen. Het bestuderen van deze eeuwenoude kunst begint al vroeg op school. Op het vmbo, havo en vwo worden allerlei literaire werken voorgeschoteld die niet altijd in de smaak vallen bij leerlingen. Sterker nog, in de leeftijdscategorie van 13 tot 19 jaar
Deel bericht

Nu ook workshops filosoferen met kinderen in Zwolle

25.06.20
Filosovaardig geeft workshops aan leerkrachten, ouders en andereopvoeders om hen te leren hoe je filosofische gesprekken met kinderen kuntvoeren. Dit jaar worden er voor het eerst ook vier workshops gegeven in Zwolle.
Deel bericht

[EduAd] Praattoppers, leuke kringgesprekken zonder gedoe

23.06.20
Door elkaar roepen, elkaar niet uit laten praten, boos worden omdat je het niet met een ander eens bent. Dat soort dingen gebeuren bij kringgesprekken. Maar dit kan ook anders. Als je kinderen met praattoppers coacht, leer je ze met spel en humor hoe je op een leuke manier met elkaar kunt praten.
Deel bericht

[EduAd] Blits 2 voor studievaardigheden

22.06.20
Dé populaire methode voor studievaardigheden in groep 5 t/m 8 is vernieuwd, versterkt én verbeterd met de onderdelen mediawijsheid, internetvaardigheden en leren studeren. Wil jij de boeken en software gratis uitproberen? Dat kan!
Deel bericht

Gratis ebook over onderwijsvernieuwing en het brein

07.06.20
Professor Jelle Jolles en docent Thijmen Sprakel brengen een gratis ebook uit over onderwijsvernieuwing en het brein. Jolles & Sprakel slaan de handen ineen om bruggen te slaan tussen de wetenschap en de onderwijspraktijk. Onderwerpen die langskomen zijn: de ontwikkeling van het tienerbrein, de doorgeslagen ADHD-indicatiedrift, 'verjuffing', CITO en veel meer.
Deel bericht

Week van Burgerschap: thema 'Het gezin', cruciaal in coronatijd

15.05.20
Burgerschap krijgt een steeds prominentere plek in het onderwijs. Dit domein kent veel verschillende aspecten die allemaal om aandacht vragen. In de Week van Burgerschap, van 18 t/m 22 mei 2020, staat het thema ‘Het gezin’ centraal. Kwink biedt een gratis les voor het basisonderwijs.
Deel bericht

[EduAd] Filosofie draagt bij aan een sterke groep

13.05.20
Met een filosofisch gesprek in de klas versterk je de onderlinge band tussen de kinderen. Elk kind weet wel iets over een thema of heeft een eigen denkstrategie om aan het onderzoek bij te dragen. Tips, technieken en middelen om het gesprek goed te begeleiden vind je bij Filosovaardig!
Deel bericht

De afscheidsmusical en de coronacrisis

07.05.20
De scholen mogen op 11 mei weer open en dus komt er ruimte om de afscheidsmusical aan het eind van dit schooljaar op te voeren. Het mag duidelijk zijn dat dit niet gaat zoals we dat in voorgaande jaren gewend waren. Er zijn talloze maatregelen van kracht. Dus hoe pak je dat aan? Gelukkig komen producenten van afscheidsmusicals met mogelijke oplossingen en tips.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)