Nieuw voor basisscholen: virtuele filosofielessen in de klas

14.10.20

Ingezonden mededeling - Wil je graag filosoferen met kinderen, maar weet je niet hoe te beginnen? Een muzikante en ervaren gastdocent ontwikkelde vijf filosofische videolessen. Ze zijn volledig corona-proof: via het digibord krijgt de klas bezoek van muzikant Floor Wittink en kinderfilosoof Fabien van der Ham. In een video van 8 minuten geven zij de filosofieles een vliegende start.

Hoe het werkt
De professionals zorgen voor lesmateriaal en handige tips om het gesprek met kinderen te voeren. Fabien van der Ham: ‘Wij geven de voorzet, je hoeft de bal alleen nog maar in het doel te schieten. En dat doel is natuurlijk: kinderen zelf laten denken zodat ze hun eigen stem ontdekken.’

Opzet van de video’s (5 lessen):
- Muzikant Floor Wittink draagt op betoverende wijze een verhaal van Toon Tellegen voor. Ze begeleidt zichzelf daarbij op piano en saxofoon. De verhalen zijn filosofisch en soms absurdistisch. Ze vertelt zo mooi, dat het voelt als een klein intiem theater.
- Filosoof Fabien van der Ham volgt met een filosofische overpeinzing. Ze stelt bijzondere vragen zoals ‘Hoe weet ik zeker dat ik een mens ben?’ ‘Weet je iets als je droomt?’ ‘Is het raar als je niet van feestjes houdt?’ ‘Is het niet slim om je hele leven onder een steen te blijven zitten?’ ‘Heeft het bestaan van een taart zin?’. Daardoor raken de kinderen in een prettige filosofische verwarring. Er ontstaat ruimte voor nieuwe gedachten.

Na de video kan de leerkracht met de kinderen filosoferen. Daarvoor is lesmateriaal ontwikkeld:

- Vragenblad: met aansluitende filosofische vragen die je kunt stellen aan de kinderen.
- Doeblad: met een creatieve schrijf- of tekenopdracht voor de kinderen.

Extra verdieping: elke les bevat een literatuur- en muziekweetje, over het werk van Toon Tellegen en de componist van de gebruikte muziek.

Kerndoelen
De lessen raken verschillende kerndoelen van het basisonderwijs:
- Oriëntatie op jezelf en de wereld (mens en samenleving)
- Kunstzinnige oriëntatie
- Nederlands mondeling onderwijs
- Nederlands schriftelijk onderwijs

Voor wie?
De lessen zijn te gebruiken van groep 3 t/m 8.

Over het ontstaan van de lesmethode
Deze lesmethode werd speciaal ontwikkeld vanwege de coronacrisis. Tot de lockdown in maart trad Floor Wittink op voor volwassenen met haar vertelconcert ‘Misschien wisten zij alles’ waarin zij de dierenverhalen van Toon Tellegen vertelt en zichzelf daarin begeleidt met klassieke muziek. Omdat Floor door corona niet meer op kon treden, heeft ze van haar voorstelling een digitale belevenis gemaakt. Ze vroeg of Filosovaardig de video's kon gebruiken omdat de verhalen natuurlijk ook populair zijn bij kinderen. Zo ontstond het idee voor de Denkballades.

Over de muzikale verteller
Klassiek saxofonist Floor Wittink speelde in vele projecten, variërend van kamermuziek en symfonische muziek tot muziektheater. In haar vertelconcert ‘Misschien wisten zij alles’ combineert ze de verhalen van Toon Tellegen met klassieke muziek.

Over de educatief ontwikkelaar
Fabien van der Ham is gespecialiseerd in filosoferen met kinderen. Ze schrijft filosofische kinderboeken en ontwikkelt les- en spelmaterialen. Ze vindt het belangrijk dat kinderen zich ontwikkelen tot zelfstandige, onafhankelijke denkers. Dat lukt alleen als ze zich gezien en gehoord voelen. Voor haar eerste spel Praatprikkels ontving zij de Berrie Heesen Prijs. Voor haar laatste spel Denktekenen is ze genomineerd voor de NOT innovatie Prijs 2021.

Over de producent
Uitgeverij Filosovaardig (voorheen Filosofiejuf.nl) geeft materialen, spellen en boeken uit om het zelfstandige denken van kinderen te stimuleren.

Meer informatie
Mail voor nadere informatie of een interview aanvraag met Floor Wittink of Fabien van der Ham naar info@filosovaardig.nl of bel 06-48064402.

Sneak preview
Bekijk een sneak preview via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=MODjXE5eyWc Of zoek op YouTube naar Denkballades.

Titelinformatie
Titel: Denkballades – vijf filosofische videolessen
Producent: Filosovaardig.nl
EAN: 7423607975985
Prijs: € 55,00
Verschenen: 1 oktober 2020
Deel bericht
(advertentie)

[EduAd] Inspiratie voor les op afstand

14.01.21
Ben jij nog op zoek naar inspiratie om op afstand les te geven? De Rolf groep helpt je graag met activiteiten voor thuis, tips voor het lesgeven op afstand en andere ondersteuning bij het afstandsonderwijs!
Deel bericht

Uitgeverij promoot ‘het nieuwe lezen’

08.01.21
Blink deelt gratis leesboeken uit aan 10.000 kinderen Zo’n 10.000 kinderen in het basisonderwijs hebben de afgelopen twee maanden een gratis leesboek ontvangen als onderdeel... The post Uitgeverij promoot ‘het nieuwe lezen’ appeared first on Algemene Vereniging Schoolleiders.
Deel bericht

[EduAd] Help je leerlingen lezend de lockdown door met de Wereldbieb van Schoolsupport

03.01.21
Met Wereldbieb heb je (via Basispoort) thuis onbeperkt toegang tot meer dan 650 informatieve e-boeken, voor beginnende lezers t/m groep 8-leerlingen. Maak je keuze: voor €25 leest de hele school t/m 31-01 en voor €95 t/m 31-07.
Deel bericht

[EduAd] Je kunt met Gynzy zowel op school als op afstand lesgeven

03.01.21
Met de digitale verwerking kunnen jouw leerlingen online de adaptieve lessen maken. Ook kun je de (instructie)lessen gebruiken. Pas de lessen aan, neem de lessen op en deel ze met jouw klas. Ontdek het zelf en probeer Gynzy uit!
Deel bericht

[EduAd] Probeer Gynzy gratis

10.12.20
Probeer Gynzy gratis uit en ontdek alle digitale leermiddelen. Je hebt dan tijdelijk toegang tot vele handige tools en kant-en-klare lessen, waarmee je interactief les kan geven op het bord. Daarnaast kun je met de digitale verwerking jouw leerlingen digitaal de adaptieve lesstof laten maken.
Deel bericht

[EduAd] Steeds meer scholen ontdekken Themaplein

09.12.20
Deze scholen bestellen huur- of kooppakketten vol met bij hun thema's passende boeken: informatief én verhalend, fysiek én online. De pakketten worden enthousiast ontvangen! Op www.themaplein.nl ontdek je waarom ook jouw school Themapleinschool moet worden.
Deel bericht

Letterenfonds heeft € 1 miljoen verdeeld onder schrijvers, vertalers en illustratoren

09.12.20
Het Nederlands Letterenfonds heeft inmiddels € 1 miljoen verdeeld als tijdelijke steunmaatregel voor schrijvers, vertalers, graphic novelists en illustratoren. Hiermee zijn 400 makers ondersteund. Volgend jaar zal een nieuw pakket steunmaatregelen in werking treden. De extra ondersteuning is mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW.
Deel bericht

[EduAd] Gratis Mees Kees-lesmateriaal

01.12.20
Ga op een interactieve manier in de klas aan de slag met het nieuwe boek Mees Kees De husselrace. In het boek en het lesmateriaal is er dit keer speciale aandacht voor de dyslectische Sammy. Door het materiaal te downloaden, maak je kans op een gratis boek!
Deel bericht

[EduAd] Een sociaal veilige school in 2021?

30.11.20
Doe mee met Kwink, dé online methode voor sociaal-emotioneel leren (SEL). Inclusief burgerschap en mediawijsheid. Voor groep 1 t/m 8. Praktisch, leuk en altijd actueel. Vraag voor de hele school een gratis proefabonnement Kwink aan; geldig vanaf 4 januari tot en met de voorjaarsvakantie!
Deel bericht

[EduAd] Probeer Gynzy gratis!

30.11.20
Probeer Gynzy gratis uit en ontdek alle digitale leermiddelen. Je hebt dan tijdelijk toegang tot vele handige tools en kant-en-klare lessen, waarmee je interactief les kan geven op het bord. Daarnaast kun je met de digitale verwerking jouw leerlingen digitaal de adaptieve lesstof laten maken.
Deel bericht

Minister van Engelshoven neemt Max Havelaar - de graphic novel in ontvangst

25.11.20
In boekhandel Paagman in Den Haag nam Minister van Engelshoven (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vandaag het eerste exemplaar van Max Havelaar - de graphic novel - in ontvangst uit handen van auteur en voormalig conservator van het Multatuli Huis Jos van Waterschoot.
Deel bericht

ThiemeMeulenhoff gaat samenwerken met toetsenplatform Woots

25.11.20
Vanaf aankomend schooljaar is digitaal toetsen voor klanten van ThiemeMeulenhoff nog eenvoudiger dankzij de nieuwe samenwerking tussen ThiemeMeulenhoff en Woots, het grootste platform voor digitaal toetsen.
Deel bericht

[EduAd] Een vertelconcert als digibordles

16.11.20
Ontvangen jullie door Corona geen kunstenaars, dichters of muzikanten op school? Dan is er dus dit jaar minder aandacht voor kunst & cultuur. Gelukkig kun je met de Denkballades muzikant Floor en filosofiejuf Fabien virtueel in de klas ontvangen. Een digibordles met downloads met aandacht voor literatuur, muziek, filosofie en kunstzinnige vorming.
Deel bericht

Basicly verwelkomt Heutink ICT als implementatiepartner

13.11.20
Basicly mag vanaf november 2020 Heutink ICT haar preferred implementatiepartner noemen. Met deze nauwe samenwerking bundelen beide organisaties hun krachten om primair en voortgezet onderwijs te ondersteunen bij de volledige borging van digitale geletterdheid in hun onderwijs.
Deel bericht

Samengevat, een onmisbare examenbundel

10.11.20
Zeg nou zelf, 2020 is wel een heel apart schooljaar voor je geweest. Je hebt in het voorjaar een tijdje vanuit huis moeten leren. Geen docent die je in de klas vertelde wat je nu moest behandelen. Alles kwam aan op je eigen discipline en de mogelijkheden van je school om online onderwijs aan te bieden.
Deel bericht

[EduAd] Gratis kennismakingspakket Filosoferen met kinderen

04.11.20
'Ik vind filosoferen leuk, want nu gaat het eens niet over wat de juf of meester vindt, maar wat wij vinden,' aldus Sajad. Dat alleen al is een reden om te gaan filosoferen met kinderen. Maar hoe pak je dat aan? Met het gratis kennismakingspakket van Filosovaardig ontvang je handige tips en tools.
Deel bericht

Een jaar uit het ­leven van een basisschooldirecteur

26.10.20
Basisschooldirecteur Cordula Rooijendijk hield een jaar lang een dagboek bij van haar belevenissen als schoolleider van Montessorischool De Amstel, een school met een zeer diverse...
Deel bericht

SpaarWijs leert vmbo’ers verstandig met geld omgaan

23.10.20
De Amsterdamse promovenda Aisa Amagir heeft het programma SpaarWijs ontwikkeld. Met dit programma kunnen vmbo-leerlingen hun geldzaken beter leren begrijpen, beheren en plannen.
Deel bericht

[EduAd] De Kwink-hoek is gericht op het sociaal-emotioneel leren van kinderen in de onderbouw

13.10.20
De bouwhoek, de huishoek, de letterhoek… Allemaal bekend. Nieuw is de Kwink-hoek! Speciaal gericht op het sociaal-emotioneel leren van kinderen in de onderbouw. Ook geschikt voor scholen die (nog) geen abonnement hebben op Kwink.
Deel bericht

Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog deze week gratis verspreid in voortgezet onderwijs

07.10.20
Deze week worden zo’n 10.000 Bosatlassen van de Tweede Wereldoorlog uitgereikt aan scholen in het voortgezet onderwijs in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog is een uitgave van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Noordhof Atlasproducties ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)