Nieuw voor basisscholen: virtuele filosofielessen in de klas

14.10.20

Ingezonden mededeling - Wil je graag filosoferen met kinderen, maar weet je niet hoe te beginnen? Een muzikante en ervaren gastdocent ontwikkelde vijf filosofische videolessen. Ze zijn volledig corona-proof: via het digibord krijgt de klas bezoek van muzikant Floor Wittink en kinderfilosoof Fabien van der Ham. In een video van 8 minuten geven zij de filosofieles een vliegende start.

Hoe het werkt
De professionals zorgen voor lesmateriaal en handige tips om het gesprek met kinderen te voeren. Fabien van der Ham: ‘Wij geven de voorzet, je hoeft de bal alleen nog maar in het doel te schieten. En dat doel is natuurlijk: kinderen zelf laten denken zodat ze hun eigen stem ontdekken.’

Opzet van de video’s (5 lessen):
- Muzikant Floor Wittink draagt op betoverende wijze een verhaal van Toon Tellegen voor. Ze begeleidt zichzelf daarbij op piano en saxofoon. De verhalen zijn filosofisch en soms absurdistisch. Ze vertelt zo mooi, dat het voelt als een klein intiem theater.
- Filosoof Fabien van der Ham volgt met een filosofische overpeinzing. Ze stelt bijzondere vragen zoals ‘Hoe weet ik zeker dat ik een mens ben?’ ‘Weet je iets als je droomt?’ ‘Is het raar als je niet van feestjes houdt?’ ‘Is het niet slim om je hele leven onder een steen te blijven zitten?’ ‘Heeft het bestaan van een taart zin?’. Daardoor raken de kinderen in een prettige filosofische verwarring. Er ontstaat ruimte voor nieuwe gedachten.

Na de video kan de leerkracht met de kinderen filosoferen. Daarvoor is lesmateriaal ontwikkeld:

- Vragenblad: met aansluitende filosofische vragen die je kunt stellen aan de kinderen.
- Doeblad: met een creatieve schrijf- of tekenopdracht voor de kinderen.

Extra verdieping: elke les bevat een literatuur- en muziekweetje, over het werk van Toon Tellegen en de componist van de gebruikte muziek.

Kerndoelen
De lessen raken verschillende kerndoelen van het basisonderwijs:
- Oriëntatie op jezelf en de wereld (mens en samenleving)
- Kunstzinnige oriëntatie
- Nederlands mondeling onderwijs
- Nederlands schriftelijk onderwijs

Voor wie?
De lessen zijn te gebruiken van groep 3 t/m 8.

Over het ontstaan van de lesmethode
Deze lesmethode werd speciaal ontwikkeld vanwege de coronacrisis. Tot de lockdown in maart trad Floor Wittink op voor volwassenen met haar vertelconcert ‘Misschien wisten zij alles’ waarin zij de dierenverhalen van Toon Tellegen vertelt en zichzelf daarin begeleidt met klassieke muziek. Omdat Floor door corona niet meer op kon treden, heeft ze van haar voorstelling een digitale belevenis gemaakt. Ze vroeg of Filosovaardig de video's kon gebruiken omdat de verhalen natuurlijk ook populair zijn bij kinderen. Zo ontstond het idee voor de Denkballades.

Over de muzikale verteller
Klassiek saxofonist Floor Wittink speelde in vele projecten, variërend van kamermuziek en symfonische muziek tot muziektheater. In haar vertelconcert ‘Misschien wisten zij alles’ combineert ze de verhalen van Toon Tellegen met klassieke muziek.

Over de educatief ontwikkelaar
Fabien van der Ham is gespecialiseerd in filosoferen met kinderen. Ze schrijft filosofische kinderboeken en ontwikkelt les- en spelmaterialen. Ze vindt het belangrijk dat kinderen zich ontwikkelen tot zelfstandige, onafhankelijke denkers. Dat lukt alleen als ze zich gezien en gehoord voelen. Voor haar eerste spel Praatprikkels ontving zij de Berrie Heesen Prijs. Voor haar laatste spel Denktekenen is ze genomineerd voor de NOT innovatie Prijs 2021.

Over de producent
Uitgeverij Filosovaardig (voorheen Filosofiejuf.nl) geeft materialen, spellen en boeken uit om het zelfstandige denken van kinderen te stimuleren.

Meer informatie
Mail voor nadere informatie of een interview aanvraag met Floor Wittink of Fabien van der Ham naar info@filosovaardig.nl of bel 06-48064402.

Sneak preview
Bekijk een sneak preview via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=MODjXE5eyWc Of zoek op YouTube naar Denkballades.

Titelinformatie
Titel: Denkballades – vijf filosofische videolessen
Producent: Filosovaardig.nl
EAN: 7423607975985
Prijs: € 55,00
Verschenen: 1 oktober 2020
Deel bericht
(advertentie)

SpaarWijs leert vmbo’ers verstandig met geld omgaan

23.10.20
De Amsterdamse promovenda Aisa Amagir heeft het programma SpaarWijs ontwikkeld. Met dit programma kunnen vmbo-leerlingen hun geldzaken beter leren begrijpen, beheren en plannen.
Deel bericht

[EduAd] De Kwink-hoek is gericht op het sociaal-emotioneel leren van kinderen in de onderbouw

13.10.20
De bouwhoek, de huishoek, de letterhoek… Allemaal bekend. Nieuw is de Kwink-hoek! Speciaal gericht op het sociaal-emotioneel leren van kinderen in de onderbouw. Ook geschikt voor scholen die (nog) geen abonnement hebben op Kwink.
Deel bericht

[EduAd] Online methodeoriëntatiemiddag Tools voor rekenen

12.10.20
Rekenonderwijs is een belangrijke pijler van de dagelijkse lespraktijk. Er zijn verschillende rekenmethoden op de markt, die hun eigen insteek kiezen en accenten leggen. Het is van belang om een methode te kiezen die goed aansluit bij de doelstellingen van je school en de persoonlijke voorkeuren van jou en je collega's.
Deel bericht

Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog deze week gratis verspreid in voortgezet onderwijs

07.10.20
Deze week worden zo’n 10.000 Bosatlassen van de Tweede Wereldoorlog uitgereikt aan scholen in het voortgezet onderwijs in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog is een uitgave van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Noordhof Atlasproducties ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid.
Deel bericht

[EduAd] Gratis kennismakingspakket Filosoferen met kinderen

29.09.20
'Ik vind filosoferen leuk, want nu gaat het eens niet over wat de juf of meester vindt, maar wat wij vinden,' aldus Sajad. Dat alleen al is een reden om te gaan filosoferen met kinderen. Maar hoe pak je dat aan? Met het gratis kennismakingspakket van Filosovaardig ontvang je handige tips en tools.
Deel bericht

Kerstmusicals 2020

28.09.20
Op Musical op School vind je kerstmusicals van alle belangrijke producenten van schoolmusicals. Musicals gebaseerd op het kerstverhaal en musicals met een mooi thema dat past bij Kerstmis.
Deel bericht

[EduAd] Methodeoriëntatiemiddag Tools voor rekenen

28.09.20
Rekenonderwijs is een belangrijke pijler van de dagelijkse lespraktijk. Er zijn verschillende rekenmethoden op de markt, die hun eigen insteek kiezen en accenten leggen. Het is van belang om een methode te kiezen die goed aansluit bij de doelstellingen van je school en de persoonlijke voorkeuren van jou en je collega's.
Deel bericht

Lessen Toekomstkunde nu ook voor groep 3 en 4

23.09.20
Het Wereld Natuur Fonds brengt sinds september 2019 wekelijks lesmateriaal uit voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs onder de naam Toekomstkunde. Nieuw dit schooljaar is een aanbod voor groep 3 en 4: Toekomstkunde Junior. Leerkrachten kunnen ieder kwartaal een set met 5 lessen over Nederlandse natuur en duurzaamheid downloaden. De eerste herfst-lessen zijn nu gratis beschikbaar.
Deel bericht

Online onderwijsaanbieder Squala breidt uit naar Duitsland

17.09.20
Futurewhiz, het moederbedrijf van online oefenprogramma Squla, krijgt er zo’n zeven miljoen potentiële klantjes bij. Het bedrijf gaat uitbreiden in Duitsland, waardoor miljoenen kinderen via het platform toegang krijgen tot online lesstof. Een ongekende groei in coronatijd.
Deel bericht

Scholen kopen commerciële coronatests

08.09.20
Schoolbesturen in Groningen en Drenthe kopen commerciële coronatests. Ze vinden de uitslag van de GGD te lang duren.
Deel bericht

Vanaf 7 september weer nieuwe lessen Toekomstkunde

27.08.20
Afgelopen schooljaar introduceerde het Wereld Natuur Fonds (WWF) het lesaanbod Toekomstkunde: gratis actuele lessen voor het basisonderwijs over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren voor het basisonderwijs. Vanaf 7 september verschijnen er weer wekelijks nieuwe lessen.
Deel bericht

[EduAd] Met Schrijver in beeld bekende schrijvers op bezoek in jouw klas

25.08.20
Met schrijver in beeld stimuleer je kinderen op een eenvoudige en leuke manier om te lezen. Met deze gratis video's en kant-en-klare lessen kan je via het digibord aan de slag wanneer het jou uitkomt.
Deel bericht

Meester Sander uit Meppel brengt boek uit over onderwijs voor de onderbouw

21.08.20
Het leven van Sander Gordijn is allesbehalve saai. Naast zijn online activiteiten, opnemen van uitzendingen voor KindPunt Meppel en de introductie van de beweegvloer, die leerlingen stimuleert om te bewegen, kan hij een nieuwe mijlpaal aan zijn carrière toevoegen: een boek.
Deel bericht

Nieuw: Denktekenen, een filosofisch denkspel voor kinderen

18.08.20
Persbericht Wat is macht? Of vrijheid, je ziel, de tijd, het nu? Een simpel antwoord is op zulke vragen natuurlijk best te geven. Je kijkt gewoon in het woordenboek. Toch wil je kinderen meer leren dan een definitie. Dit soort begrippen hebben namelijk voor iedereen een andere betekenis. Het filosofische denkspel Denktekenen helpt kinderen om op een speelse manier hun eigen antwoorden te vinden.
Deel bericht

ThiemeMeulenhoff en Microsoft integreren lesmethodes in Teams

16.07.20
ThiemeMeulenhoff en Microsoft Education hebben samen een innovatieve oplossing ontwikkeld voor online onderwijs. Leerlingen die voor school digitale lesmethodes volgen van ThiemeMeulenhoff, kunnen dat vanaf nu volledig doen in Microsoft Teams.
Deel bericht

Gamen op de computer? Geef mij maar een goed boek

28.06.20
Het geschreven woord is van alle tijden. Geëvolueerd van kleitabletten tot veer en inkt tot de gedrukte boeken die we vandaag de dag kennen. Het bestuderen van deze eeuwenoude kunst begint al vroeg op school. Op het vmbo, havo en vwo worden allerlei literaire werken voorgeschoteld die niet altijd in de smaak vallen bij leerlingen. Sterker nog, in de leeftijdscategorie van 13 tot 19 jaar
Deel bericht

Nu ook workshops filosoferen met kinderen in Zwolle

25.06.20
Filosovaardig geeft workshops aan leerkrachten, ouders en andereopvoeders om hen te leren hoe je filosofische gesprekken met kinderen kuntvoeren. Dit jaar worden er voor het eerst ook vier workshops gegeven in Zwolle.
Deel bericht

[EduAd] Praattoppers, leuke kringgesprekken zonder gedoe

23.06.20
Door elkaar roepen, elkaar niet uit laten praten, boos worden omdat je het niet met een ander eens bent. Dat soort dingen gebeuren bij kringgesprekken. Maar dit kan ook anders. Als je kinderen met praattoppers coacht, leer je ze met spel en humor hoe je op een leuke manier met elkaar kunt praten.
Deel bericht

[EduAd] Blits 2 voor studievaardigheden

22.06.20
Dé populaire methode voor studievaardigheden in groep 5 t/m 8 is vernieuwd, versterkt én verbeterd met de onderdelen mediawijsheid, internetvaardigheden en leren studeren. Wil jij de boeken en software gratis uitproberen? Dat kan!
Deel bericht

Gratis ebook over onderwijsvernieuwing en het brein

07.06.20
Professor Jelle Jolles en docent Thijmen Sprakel brengen een gratis ebook uit over onderwijsvernieuwing en het brein. Jolles & Sprakel slaan de handen ineen om bruggen te slaan tussen de wetenschap en de onderwijspraktijk. Onderwerpen die langskomen zijn: de ontwikkeling van het tienerbrein, de doorgeslagen ADHD-indicatiedrift, 'verjuffing', CITO en veel meer.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)