Een goudvis in de zee: Vol filosofische gedachten van kinderen

02.02.21

Persbericht - Filosofiejuf Fabien van der Ham filosofeerde met tientallen kleuterklassen over vrijheid, denken, tijd, de ruimte, de dood, taal en nog veel meer. Dat leverde een schat aan filosofische gedachten op die niet onderdoen voor de gedachten van bekende grote filosofen. Daarom stopte Van der Ham, die ook schrijver is, de mooiste van deze gedachten in tien voorleesverhalen over Baroe.

De tien verhalen over Baroe zijn gebundeld in ‘Een goudvis in de zee’ samen met bijpassende filosofieweetjes. Baroe is kampioen vragen stellen. Of hij nu op een feestje aan het zingen is of aan het zwemmen in een meertje, er dwarrelen altijd vragen door zijn hoofd.

Bijzondere vragen zoals: Was de oerknal alleen? Zie jij wat ik zie? Kan de tijd stilstaan? Baroe vindt het lastig om antwoorden te vinden, maar gelukkig denken zijn vrienden, klasgenoten en familie met hem mee.

Hun gedachten zijn zo verrassend dat je vanzelf zin krijgt om na het voorlezen samen verder te denken.

Elk verhaal van Baroe eindigt met een prachtige en prikkelende illustratie van Natalie Kuypers. Deze illustratie geeft steeds een twist aan het verhaal. Het is leuk om deze twist samen te benoemen. Soms levert deze illustratie je ook een gedachte-experiment. Daarbij kun je dan de volgende vragen stellen: Zou dit waar kunnen zijn? Hoe kan ik dat weten? Wat zouden de gevolgen zijn?

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met vragen waarmee je zelf verder kunt filosoferen. De vragen van Baroe klinken misschien soms gek maar beroemde filosofen als Wittgenstein, Sartre, Aristoteles, Beauvoir, Nussbaum en Hermsen dachten of denken ook over zulke vragen na.

Filosofieweetjes
Om dit te laten zien, worden er na elk verhaal van Baroe een paar bekende en minder bekende ideeën beschreven van filosofen van vroeger en nu. Zo kunnen de kinderen – de kleine filosofen – zien hoe groot hun gedachten zijn.

Voor wie?
De filosofische verhalen uit ‘Een goudvis in de zee’ zijn geschikt voor iedereen die eens op een andere, diepgaande manier met jonge kinderen in gesprek wil gaan, zowel thuis als op school. Dit kan al met kinderen vanaf een jaar of 4.

Over de schrijver
Fabien van der Ham schreef 13 kinderboeken en is behalve schrijfster gespecialiseerd in filosoferen met kinderen. Ze is tevens eigenaar van Filosovaardig en de bijbehorende webshop kinderfilosofie. Fabien is dus schrijver, uitgever en boekhandelaar in één persoon, wat haar soms het gevoel geeft een meervoudig persoonlijkheidscomplex te hebben.

Over de illustrator
Natalie Kuypers is illustrator en woont in Arnhem, waar ze graag door de bossen banjert en vogels probeert te herkennen. Ze leeft zich in een onderwerp in en gaat door tot ze precies dat heeft gevonden wat de essentie verbeeldt.
In het boek ‘Een goudvis in de zee’ zijn de illustraties geknipt uit gekleurd papier. Sommige onderdelen waren bijna te klein om vast te pakken.

Over de uitgever
Uitgeverij Filosovaardig (voorheen Filosofiejuf.nl) geeft materialen, spellen en boeken uit om het zelfstandige denken van kinderen te stimuleren. Voor de eerste uitgave de Praatprikkels wonnen zij de Berrie Heesen Prijs. Het laatste filosofiespel Denktekenen verscheen in september 2020 en is door de vakjury genomineerd voor de NOT Innovatie Award. Ook staan zij op de longlist voor de Renew The Book Innovatie Award 2021.

Deel bericht
(advertentie)

Tienduizenden mbo'ers nog zonder boeken: 'bang voor een leerachterstand'

15.09.22
Tienduizenden mbo'ers hebben twee weken na de start van het schooljaar nog steeds een groot deel van hun studieboeken niet. Studers.nl, een van de grootste boekenleveranciers voor het mbo, kampt met technische problemen. Sommige studenten wachten daardoor al meer dan een maand op hun bestelling.
Deel bericht

Jip en Janneke zeventig jaar jong: ’Boeken zijn onverminderd populair’

14.09.22
Zeventig jaar geleden verscheen het eerste Jip en Janneke-verhaaltje in de krant. Annie M.G. Schmidt introduceerde de bekendste buurkinderen van Nederland, die nog altijd niet vervelen.
Deel bericht

Inspiratieboek prachtprojecten onderwijs

10.09.22
Inspirerende schoolgebouwen voor leerlingen, studenten en docenten, voor schoolbesturen en gemeenten gebundeld in één boek van HEVO, met alle onderwijstypes. De uitdaging is om huisvesting te creëren die flexibel in gebruik en duurzaam te exploiteren is. Maar nog belangrijker: een gezonde omgeving waarin leerlingen en docenten beter presteren en die wezenlijk bijdraagt aan geluk en welzijn.
Deel bericht

[EduAd] Rolf Connect Actiepakket

30.08.22
Met de Rolf Connect ontwikkelingsmaterialen leg je een koppeling tussen het werken aan doelen zoals taal- en rekenontwikkeling, het omgaan met digitale middelen en het ontwikkelen van 21e-eeuwse vaardigheden. Nu met gratis AR puzzel!
Deel bericht

Wetenschappers Open Universiteit schrijven kinderboek over natuur, klimaat en milieu

26.08.22
Wetenschappers Esther Bakker en Wilfried Ivens, beiden verbonden aan de Open Universiteit, hebben samen het kinderboek 'Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat' geschreven. Het boek, dat verschijnt op 26 augustus 2022, staat vol met weetjes over natuur, klimaat en milieu en past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen!
Deel bericht

Auteur Gerwin van der Werf over zijn roman De Droomfabriek

19.08.22
Hij is gevierd schrijver én docent muziek op een middelbare school. Gerwin van der Werf (1969) vindt het best lastig die twee beroepen uit elkaar te houden. Dat blijkt ook wel uit zijn nieuwste roman De droomfabriek: die speelt zich af op school. ‘Sommige dialogen uit De droomfabriek komen woordelijk uit lessen uit dat rampjaar’
Deel bericht

Elsevier verdient steeds meer aan wetenschappers

09.08.22
RELX, het moederbedrijf van de academische uitgever Elsevier presteert wederom hogere groeicijfers en verdient steeds meer aan data en applicaties voor universiteiten en wetenschappers.
Deel bericht

Overname school-app Magister goedgekeurd, ‘blijft genoeg concurrentie over’

13.07.22
De app is niet zo populair als Instagram, Snapchat of TikTok, maar toch gebruiken zeven tot acht van de tien leerlingen in het voortgezet onderwijs hem. Magister, de 21ste-eeuwse variant van de papieren schoolagenda. Met Iddink krijgt Sanoma Learning ook de app Magister in handen. Een laatste beroep van de concurrentie sneuvelde dinsdag.
Deel bericht

Francine Oomen maakt Hoe Overleef Ik-boek over hoofdpersonages als twintigers

08.07.22
Francine Oomen, bekend van de populaire Hoe Overleef Ik-reeks, gaat een nieuw boek maken in de serie. Daarin bevinden de hoofdpersonages zich niet in de tienerleeftijd, maar worden ze gevolgd als twintigers.
Deel bericht

Philip Hopman wint Max Velthuijs-prijs 2022

08.07.22
Philip Hopman is de winnaar van de Max Velthuijs-prijs 2022! De prijs is de grootste Nederlandse oeuvreprijs voor kinderboekenillustratoren en wordt eens in de drie jaar uitgereikt.
Deel bericht

Adaptief leren

01.07.22
Wat is adaptief leren exact? Hoe wordt het gebruikt? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe start je zelf met een adaptieve leeromgeving? De whitepaper adaptief leren is speciaal gemaakt voor docenten die lesgeven in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Een super handig document voor de innovatieve docent die meer wil doen met adaptief leren, maar nog niet precies weet waar te beginnen.
Deel bericht

'Geen gekke gedachte dat Schiermonnikoog bij Groningen zou horen'

15.06.22
Onlangs wees de Leeuwarder Courant op een storend foutje in een aardrijkskundeboek. Volgens de uitgever Alles-in-1 hoort Schiermonnikoog bij Groningen, evenals Rottumerplaat en Rottumeroog. Dat mochten ze wat het eerstgenoemde eiland betreft wel willen.
Deel bericht

Wandelgids leidt langs geschiedenis van het onderwijs

09.06.22
De Amsterdamse emeritus-hoogleraar Sjoerd Karsten (73) schreef de wandelgids Op schoolreisje: wandelliefhebbers worden langs de geschiedenis van het onderwijs gegidst.
Deel bericht

Blog | Het mag (moet) wat kosten

29.05.22
De rode kaart die het RED-Team Onderwijs onlangs voor het LiFo-systeem van Malmberg, Noordhoff en ThiemeMeulenhoff uitreikte, kwam op een actueel moment. In deze periode doen veel basisscholen de bestelling voor volgend jaar. En nu blijken veranderingen van leermiddelen nog ...
Deel bericht

Friese lesmethodes en tijdschriften gratis voor scholen

24.05.22
Alle scholen in het (speciaal) primair en voortgezet onderwijs krijgen vanaf volgend schooljaar gratis Fries lesmateriaal aangeboden. In het primair onderwijs gaat het om de digitale methode Spoar 8 en het tijdschrift Tsjil. Scholen in het voortgezet onderwijs krijgen gratis toe-gang tot de digitale lesmethode Searje 36 en ontvangen het tijdschrift LinKk.
Deel bericht

Opinie | Docenten gekneveld door papierverslindend verkoopsysteem van grote uitgeverijen

16.05.22
Kleine uitgeverijen van schoolmethoden worden uit de markt gewerkt door de grootste drie bedrijven. Die binden schoolleiders en leerkrachten via een licenties voor jaren aan zich. Heel slecht voor het onderwijs.
Deel bericht

Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls staat centraal bij Nederland Leest

11.05.22
Het boek Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls staat in november centraal tijdens de leesbevorderingsactie Nederland Leest. De bedoeling van het jaarlijkse evenement is dat zoveel mogelijk mensen hetzelfde boek lezen en daarover met elkaar in gesprek gaan.
Deel bericht

Week van Burgerschap 2022: 16 t/m 20 mei

21.04.22
Met de Week van Burgerschap willen wij leerkrachten inspireren tijd te besteden aan burgerschap in de klas. Zo kunnen zij onderzoeken wat past bij hun school of klas. Elk jaar staat een ander thema centraal. Het thema voor 2022 is: technologie en gezondheid.
Deel bericht

'Terra Ultima' wint Woutertje Pieterse Prijs voor beste kinderboek

02.04.22
De Woutertje Pieterse Prijs voor het beste kinderboek gaat dit jaar naar Terra Ultima, van illustrator Raoul Deleo en ontdekkingsreiziger Noah J. Stern. Dat is bekendgemaakt in een speciale uitzending van De Taalstaat op NPO Radio 1, De Kindertaalstaat. De winnaars ontvangen een bedrag van 15.000 euro.
Deel bericht

Nationaal Onderwijslab gaat innovatieve digitale toepassingen ontwikkelen

29.03.22
Er is circa 80 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van een Nationaal Onderwijslab waarin scholen, samen met uitgeverijen en ICT-experts, werken aan innovatieve digitale toepassingen die aansluiten op het nieuwe curriculum voor het po en vo.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)