Nieuwe prentenboekenserie rond sociale vaardigheden

10.02.21

Deze week verschenen bij Kwintessens de eerste drie delen van de prentenboekenserie Hoe doe je dat? Deze educatieve prentenboeken helpen leerkrachten en begeleiders in de onderbouw om met de kinderen in gesprek te gaan over gedrag in het dagelijks leven. Daarnaast bevatten de prentenboeken werkvormen om op een speelse manier gedrag te oefenen.

Een kleuterklas blijft in de stormingsfase
Doordat er het hele jaar kinderen instromen het kan zijn dat de groepsdynamiek van de groep af en toe verstoord wordt. De groep komt dan tijdelijk weer in de stormingsfase.
Aandacht voor sociaal-emotioneel leren en hoe met elkaar om te gaan is dan ook juist in deze groepen van groot belang.

Elk prentenboek een ander thema
In de nieuwe serie Hoe doe je dat? komen verschillende (gedrags)situaties aan de orde met behulp van een verhaal, vragen en speelse werkvormen.

Elke titel stelt een ander thema aan de orde. En in elk deel staan specifieke kleutervaardigheden centraal die passen bij het thema.
Dit biedt de leerkracht de kans met de kinderen dieper in te gaan op het onderwerp en deze vaardigheden te oefenen.

Bij elk verhaal horen praktische werkvormen, wat de serie ook geschikt maakt voor het speciaal onderwijs.

In de verhalen is gekozen voor een fictieve dierenwereld. De dieren maken allerlei (sociale) situaties mee die voor jonge kinderen herkenbaar zijn. Door gebruik te maken van dieren met menselijke eigenschappen kunnen kinderen zich op een veilige manier met deze dieren identificeren. In de verhalen vertonen de dieren zowel gewenst als ongewenst gedrag. Zo worden de verschillen tussen gewenst en ongewenst gedrag verduidelijkt en zijn de verhalen
levendig en levensecht. Daarbij is het ook goed om te laten zien dat het niet erg is dat niet alles meteen goed gaat: gelukkig kan en mag je nog veel leren.

Grote en kleurrijke prentenboeken
De boeken zijn rijk geïllustreerd en op een royaal formaat (26 x 21,5 cm), wat het voorlezen vergemakkelijkt.

De redactie van Hoe doe je dat? wordt geadviseerd door Marijne Sammels, orthopedagoog en Kwink-trainer. Zij zorgt mede voor een stevig pedagogisch fundament van de serie.

De prentenboeken worden ondersteund door een website, waarop de downloads te vinden zijn, zoals werkbladen en liedjes.

De eerst drie titels zijn: Zo gaat dat niet!, Vrienden maken en Gevoelens herkennen. Jaarlijks verschijnen er drie nieuwe titels. In 2022 worden de volgende titels verwacht: Ruzie, Uitgestelde aandacht en Samenwerken.

Hoe doe je dat? is een uitgave van Kwintessens, bekend van methodes en andere titels voor het basisonderwijs op het gebied van sociaal-emotioneel leren en levensbeschouwing. De serie is uitermate geschikt als aanvulling op lesmethodes voor sociaal-emotioneel leren, zoals Kwink.
Deel bericht
(advertentie)

[EduAd] Gratis projectthema: De Kinderverkiezingen 2021

23.02.21
Op 17 maart a.s. gaan we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op welke partij zouden kinderen stemmen? Blink Wereld heeft hiervoor een speciaal projectthema ontwikkeld: De kinderverkiezingen. In dit thema van drie lessen vormen de kinderen hun mening over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Ze debatteren over stellingen, doen de Blink-Kinderstemwijzer en stemmen in de laatste les op de politieke partij die het beste bij hen past.
Deel bericht

Nieuw van WWF: handige tips en inspiratie om je school duurzaam te maken

17.02.21
Voor het basisonderwijs heeft het Wereld Natuur Fonds iets nieuws: 5 how-to's vol met praktische tips en educatieve inspiratie om natuur en duurzaamheid echt te laten leven op school!
Deel bericht

Ondersteuning actie voor Kinderboekenweken op Aruba en Curaçao

16.02.21
Op Curaçao en Aruba wordt veel gedaan aan leesbevordering. Levendig Uitgever verzorgt sinds een aantal jaren voor zowel de Siman di Ban Lesa op Curaçao als voor Festival di Buki pa Muchanan op Aruba de kindergeschenkboeken. Beide weken sluiten in 2021 aan bij het Nederlandse thema Wat wil je worden?
Deel bericht

[EduAd] Afscheidsmusicals 2021 groep 8

05.02.21
Een afscheid van groep 8 zonder afscheidsmusical is eigenlijk niet meer voor te stellen. Ook dit jaar hebben producenten van eindmusicals weer hun best gedaan om met een nieuwe musical leerlingen en ouders een onvergetelijke avond te bezorgen aan het einde van dit schooljaar.
Deel bericht

[EduAd] Blink Lezen, leesmethodiek voor groep 4 t/m 8

02.02.21
Blink Lezen is een leesmethodiek voor groep 4 t/m 8 waarin begrijpend lezen (en luisteren en kijken), technisch lezen, vrij lezen en voorlezen zijn gecombineerd. Vraag nu een (online) presentatie aan en krijg drie maanden gratis toegang tot het lesmateriaal in de lesomgeving.
Deel bericht

Een goudvis in de zee: Vol filosofische gedachten van kinderen

02.02.21
Persbericht - Filosofiejuf Fabien van der Ham filosofeerde met tientallen kleuterklassen over vrijheid, denken, tijd, de ruimte, de dood, taal en nog veel meer. Dat leverde een schat aan filosofische gedachten op die niet onderdoen voor de gedachten van bekende grote filosofen. Daarom stopte Van der Ham, die ook schrijver is, de mooiste van deze gedachten in tien voorleesverhalen over Baroe.
Deel bericht

Lesboek Four Freedoms in de klas

22.01.21
Het lesboek Four Freedoms zit boordevol inspiratie om het gedachtegoed van de Roosevelts een vaste plek te geven in het burgerschapsonderwijs van vandaag. Van groep 6 tot en met de 6e, van het VMBO tot het VWO, bij geschiedenis of maatschappijleer, Nederlands of Engels.
Deel bericht

[EduAd] Inspiratie voor les op afstand

14.01.21
Ben jij nog op zoek naar inspiratie om op afstand les te geven? De Rolf groep helpt je graag met activiteiten voor thuis, tips voor het lesgeven op afstand en andere ondersteuning bij het afstandsonderwijs!
Deel bericht

Uitgeverij promoot ‘het nieuwe lezen’

08.01.21
Blink deelt gratis leesboeken uit aan 10.000 kinderen Zo’n 10.000 kinderen in het basisonderwijs hebben de afgelopen twee maanden een gratis leesboek ontvangen als onderdeel... The post Uitgeverij promoot ‘het nieuwe lezen’ appeared first on Algemene Vereniging Schoolleiders.
Deel bericht

[EduAd] Help je leerlingen lezend de lockdown door met de Wereldbieb van Schoolsupport

03.01.21
Met Wereldbieb heb je (via Basispoort) thuis onbeperkt toegang tot meer dan 650 informatieve e-boeken, voor beginnende lezers t/m groep 8-leerlingen. Maak je keuze: voor €25 leest de hele school t/m 31-01 en voor €95 t/m 31-07.
Deel bericht

[EduAd] Je kunt met Gynzy zowel op school als op afstand lesgeven

03.01.21
Met de digitale verwerking kunnen jouw leerlingen online de adaptieve lessen maken. Ook kun je de (instructie)lessen gebruiken. Pas de lessen aan, neem de lessen op en deel ze met jouw klas. Ontdek het zelf en probeer Gynzy uit!
Deel bericht

[EduAd] Probeer Gynzy gratis

10.12.20
Probeer Gynzy gratis uit en ontdek alle digitale leermiddelen. Je hebt dan tijdelijk toegang tot vele handige tools en kant-en-klare lessen, waarmee je interactief les kan geven op het bord. Daarnaast kun je met de digitale verwerking jouw leerlingen digitaal de adaptieve lesstof laten maken.
Deel bericht

[EduAd] Steeds meer scholen ontdekken Themaplein

09.12.20
Deze scholen bestellen huur- of kooppakketten vol met bij hun thema's passende boeken: informatief én verhalend, fysiek én online. De pakketten worden enthousiast ontvangen! Op www.themaplein.nl ontdek je waarom ook jouw school Themapleinschool moet worden.
Deel bericht

Letterenfonds heeft € 1 miljoen verdeeld onder schrijvers, vertalers en illustratoren

09.12.20
Het Nederlands Letterenfonds heeft inmiddels € 1 miljoen verdeeld als tijdelijke steunmaatregel voor schrijvers, vertalers, graphic novelists en illustratoren. Hiermee zijn 400 makers ondersteund. Volgend jaar zal een nieuw pakket steunmaatregelen in werking treden. De extra ondersteuning is mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW.
Deel bericht

[EduAd] Gratis Mees Kees-lesmateriaal

01.12.20
Ga op een interactieve manier in de klas aan de slag met het nieuwe boek Mees Kees De husselrace. In het boek en het lesmateriaal is er dit keer speciale aandacht voor de dyslectische Sammy. Door het materiaal te downloaden, maak je kans op een gratis boek!
Deel bericht

[EduAd] Een sociaal veilige school in 2021?

30.11.20
Doe mee met Kwink, dé online methode voor sociaal-emotioneel leren (SEL). Inclusief burgerschap en mediawijsheid. Voor groep 1 t/m 8. Praktisch, leuk en altijd actueel. Vraag voor de hele school een gratis proefabonnement Kwink aan; geldig vanaf 4 januari tot en met de voorjaarsvakantie!
Deel bericht

[EduAd] Probeer Gynzy gratis!

30.11.20
Probeer Gynzy gratis uit en ontdek alle digitale leermiddelen. Je hebt dan tijdelijk toegang tot vele handige tools en kant-en-klare lessen, waarmee je interactief les kan geven op het bord. Daarnaast kun je met de digitale verwerking jouw leerlingen digitaal de adaptieve lesstof laten maken.
Deel bericht

Minister van Engelshoven neemt Max Havelaar - de graphic novel in ontvangst

25.11.20
In boekhandel Paagman in Den Haag nam Minister van Engelshoven (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vandaag het eerste exemplaar van Max Havelaar - de graphic novel - in ontvangst uit handen van auteur en voormalig conservator van het Multatuli Huis Jos van Waterschoot.
Deel bericht

ThiemeMeulenhoff gaat samenwerken met toetsenplatform Woots

25.11.20
Vanaf aankomend schooljaar is digitaal toetsen voor klanten van ThiemeMeulenhoff nog eenvoudiger dankzij de nieuwe samenwerking tussen ThiemeMeulenhoff en Woots, het grootste platform voor digitaal toetsen.
Deel bericht

[EduAd] Een vertelconcert als digibordles

16.11.20
Ontvangen jullie door Corona geen kunstenaars, dichters of muzikanten op school? Dan is er dus dit jaar minder aandacht voor kunst & cultuur. Gelukkig kun je met de Denkballades muzikant Floor en filosofiejuf Fabien virtueel in de klas ontvangen. Een digibordles met downloads met aandacht voor literatuur, muziek, filosofie en kunstzinnige vorming.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)