'Schoolboekencensuur is ‘absurd’

11.10.21
Kamerleden willen met de minister van Onderwijs in debat over het kuisen van schoolboeken. De minister zegt: daar ga ik niet over.
Deel bericht
(advertentie)

Een bikinitopje verandert in een sok: is het bezwaarlijk dat lesmateriaal wordt gecensureerd?

14.10.21
Is het problematisch dat educatie uitgeverijen op verzoek van reformatorische christenen de lesboeken kuisen? Het Filosofisch elftal van Trouw is er verdeeld over.
Deel bericht

‘Bikini’ is niet de kern van de democratische rechtsstaat

12.10.21
De overheid kan weinig doen tegen zelfcensuur van uitgeverijen, aldus Christa Compas. Geef de docent meer zeggenschap over lesmethodes.
Deel bericht

Nieuw onderwijsspel: Hikes - het spel dat verbindt

11.10.21
Met het spel Hikes oefenen kinderen álle 21- eeuwse vaardigheden! Het is een coöperatief spel dat niet draait om winnen maar om delen. Het draagt daardoor ook bij aan een positieve groepsvorming.
Deel bericht

‘Lesmethoden gekuist onder invloed van reformatorische lobby’

09.10.21
De vier grootste educatieve uitgeverijen van Nederland - Malmberg, Zwijsen, Noordhoff en ThiemeMeulenhoff - censureren hun lesmethodes voor het basisonderwijs om streng christelijke scholen niet te verliezen als klant.
Deel bericht

[EduAd] Een sociale en veilige groep?

05.10.21
Een sociale en veilige groep? Waarin je verstorend gedrag kunt voorkomen? Probeer dé online methode voor sociaal-emotioneel leren uit. Start na de herfstvakantie met een kosteloos proefabonnement tot de kerst! Inclusief lesmateriaal voor de Week van de Mediawijsheid.
Deel bericht

Blog | ‘Talen die de scholen in komen’

05.10.21
Lidy Peters verdient bewondering voor haar boek Talen die de scholen inkomen. Zij is intern begeleider en geeft les in het primair onderwijs. Haar aanbevelingen, suggesties en do’s en dont’s aan haar collega’s, waarvan de meesten te maken hebben met oorspronkelijk anderstalige lee...
Deel bericht

[EduAd] Maak je eigen verhaal met Storytelling

21.09.21
Kinderen maken en vertellen hun eigen (fantasie) verhaal met Rolf Connect Storytelling. Bij dit spel gaan kinderen aan de slag met hun fantasie en creativiteit. Ze kunnen een babbelplaat, boek of film maken.
Deel bericht

[EduAd] Op zoek naar data met Daan

20.09.21
Met Op zoek naar data met Daan, het nieuwe lesmateriaal van het Centraal Bureau voor de Statistiek, leren kinderen van groep 7 en 8 over statistiek, grafieken, nepnieuws en wat het CBS doet. Zo maken ze kennis met het CBS als betrouwbare informatiebron.
Deel bericht

Planet Robot

16.09.21
Op woensdag 30 maart 2022 zal de eerste editie van Planet Robot plaatsvinden op Marinewerf Willemsoord in Den Helder. Planet Robot is een gratis tech-event voor het onderwijs met focus op robotica. Dit evenement komt tot stand door een unieke samenwerking tussen Uitgeverij Instruct, DO-IT, B-Bot.nl, College De Brink, Scholen aan Zee, de Koninklijke Marine en Dutch Robot Games.
Deel bericht

Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld Boekenweekauteurs 2022

16.09.21
Zojuist zijn Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld feestelijk uitgeroepen tot auteurs van de Boekenweek van 2022. Ilja Leonard Pfeijffer zal het Boekenweekgeschenk voor zijn rekening nemen en Marieke Lucas Rijneveld schrijft het Boekenweekessay bij het thema Eerste liefde. De 87ste Boekenweek, het traditionele lezersfeest in boekhandels en bibliotheken, vindt plaats van zaterdag 5 t/m zondag 13 maart 2022.
Deel bericht

Leidens Ontzet als prentenboek

16.09.21
Als je de ouders bent van echte, kleine Leidenaartjes, dan kun je er eigenlijk niet vroeg genoeg bij zijn. Je moet je Leidse nageslacht natuurlijk zo snel mogelijk het verhaal van Leidens Ontzet leren. Jonina Olij heeft een prentenboek gemaakt om je daarbij te helpen.
Deel bericht

Duizenden leerlingen zonder schoolboeken door leveringsproblemen bij Van Dijk

04.09.21
Duizenden leerlingen zitten kort voor of zelfs na aanvang van de eerste lessen van dit schooljaar zonder boeken. De reden: Van Dijk Educatie, de grootste leverancier van schoolboeken in Nederland, kampt met personeelstekort, en daardoor zijn de leveringen vertraagd. Op social media regent het klachten.
Deel bericht

[EduAd] Probeer Kwink, de online methode voor sociaal-emotioneel leren, gratis uit tot de herfstvakantie

31.08.21
Een sociale en veilige groep? Waarin je verstorend gedrag kunt voorkomen? Probeer dé online methode voor sociaal-emotioneel leren uit. Gratis tot de herfstvakantie! Je krijgt direct praktische adviezen voor in je klas tijdens de Gouden Weken. Meer dan 1000 scholen gebruiken Kwink.
Deel bericht

[EduAd] Hardware Back2school deals

31.08.21
Met de Hardware Back2school deals koop je snel en voordelig hoogwaardige producten voor een superscherpe prijs: Chromebooks, laptops, desktops, iPads en Macbooks. Alles wat jij, jouw leerlingen en collega's nodig hebben om samen te kunnen werken en leren.
Deel bericht

Een cv maken met een cv generator

23.08.21
Succesvol solliciteren op een openstaande vacature in de onderwijswereld is niet altijd even makkelijk. Veel kandidaten, veel verschillende cv’s die er allemaal vrij standaard uitzien. En het is juist de bedoeling dat je de aandacht trekt van je potentiële werkgever.
Deel bericht

Verplichte methodes, voor betere prestaties?

11.08.21
In Nederland doen we er niet aan, in de Verenigde Staten steeds vaker: scholen verplichten om evidence-based lesmethodes te hanteren. Zo legt een groeiend aantal Amerikaanse staten inmiddels wettelijk vast hoe je kinderen moet leren lezen. Te dwingend, of hebben we iets te leren van zo’n top-down aanpak? Hans van Luit (rekenonderwijs), Berend Kamphuis (VERUS) en Kees Vernooy (leesonderwijs) reageren.
Deel bericht

Wat social media doen met het brein van leerlingen..

21.07.21
Social media zijn fantastisch, zeker voor leerlingen. Maar diezelfde social media verstoren vaak de noodzakelijke aandacht én echte pauzes tijdens onderwijs en huiswerk. Gevolg: een brokkelbrein en negatieve invloed op leren. Het boek -Van brokkelbrein naar focus - is praktijkgids voor docenten over aandacht, social media en het brein. Vol met onderbouwing en praktische tips.
Deel bericht

Innovatieve nieuwe manier van bewegend leren met FuzeField

13.07.21
De enthousiaste startup FuzeField heeft deze zomer hun innovatie op het gebied van bewegend leren gelanceerd: FuzeField. Het FuzeField is een interactieve, drukgevoelige beweegvloer die educatie, bewegen en gamen combineert, zo ontstaat een heel nieuwe manier van bewegend leren: Fuzen.
Deel bericht

Podium wint Europese onderwijsprijzen

08.07.21
Podium Bureau voor Educatieve Communicatie heeft drie internationale Comenius EduMedia Awards gewonnen voor haar online lesprogramma's over financiële educatie, verkeerseducatie en arbeidsmarktcommunicatie. Het Duitse Genootschap voor Pedagogiek en Informatie reikt deze awards jaarlijks uit aan innovatieve Europese multimediale onderwijsproducten.
Deel bericht

Het Dikke Alfabetboek gaat (veel) verder dan het ABC

26.06.21
Het alfabet: 26 letters om de klanken van het Nederlands mee op te schrijven. Wat valt daar nou over te vertellen? Nou, heel wat, zo laat taalkundige en illustrator Frank Landsbergen zien in Het Dikke Alfabetboek.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)