Trek salaris basisonderwijs naar dat van voortgezet onderwijs
24.07.18
Men tovert nu verkorte opleidingen uit de hoge hoed: over kwaliteit gesproken! Het wordt echt tijd om de werkdruk te verminderen. Stop met de methode onafhankelijke toetsen. Stop met 'Passend onderwijs' en trek het salaris op naar het niveau van het voortgezet onderwijs. Die maatregelen hadden jaren geleden genomen moeten worden, nu zitten we met de handen in het haar.
Wat gebeurt er als de samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs niet langer wettelijk verplicht worden? Als scholen zelf mogen uitzoeken in welke samenwerkingsvorm ze passend onderwijs realiseren? Minister Slob zegt geen nee. Maar hij vindt het absoluut nog te vroeg om ja te zeggen. Wacht eerst maar de evaluatie af.
De komende maanden slaan Kentalis, Pento en de Hanzehogeschool Groningen de handen ineen om extra aandacht te vragen voor de – te vaak nog- onzichtbare taalontwikkelingsstoornis (TOS). Zo’n 70 studenten Logopedie bezoeken in februari en maart alle basisscholen in Groningen plus een deel van de kinderopvangsector met een TOS-tas onder het mom ‘Als taal geen feestje is.’
Laat de betrokken leraar en zorgverlener direct regelen wat een leerling nodig heeft en ga daarná kijken of dit past in de afspraken. Zo zou passend onderwijs er volgens verschillende Kamerleden uit moeten zien. De bureaucratie waarbij alles van tevoren eerst in orde moet zijn, is één van de de grootste ergernissen in de scholen, naast werkdruk en personeelstekort.
Het debat tussen minister Slob en de Tweede Kamer over Passend Onderwijs was in veel opzichten een tussenstation: op 21 februari spreekt de Kamercommissie Onderwijs met de ministers De Jonge en Slob over de afstemming onderwijs – jeugd (en de stand van zaken rondom thuiszitters). De Tweede Kamerleden kijken uit naar de evaluatie van Passend Onderwijs.
CNV Onderwijs heeft afgelopen week een enquête uitgezet onder alle leden in het po, vo en mbo. Uit het onderzoek blijkt dat passend onderwijs alleen maar verliezers kent. 91% van de respondenten antwoorden ontkennend op de vraag: Ik kan elke leerling voldoende aandacht geven! Er zijn teveel grote klassen, teveel leerlingen die zorg nodig hebben en er is te weinig ondersteuning.
Elf middelbare schoolbesturen dreigen tonnen te moeten bezuinigen, doordat ze opdraaien voor zorg in de klas voor leerlingen die in een gesloten jeugdinrichting zaten. Een rechtszaak tegen het ministerie van Onderwijs moet ze uit de brand helpen. ‘Onze leerlingen mogen niet de dupe worden van een fout.’
Minister Slob vindt de maatregelen van de PO-Raad en VO-raad voor onafhankelijk(er) toezicht bij samenwerkingsverbanden 'een goede inzet'. Wel wil hij nadere afspraken maken over het tijdspad waarbinnen resultaten moeten zijn behaald en over de wijze van monitoring.
Er zijn tot nu toe 3100 ervaringen verzameld op het online ‘vertelpunt’ waar iedereen zijn verhaal kwijt kan over passend onderwijs. Dat staat in een brief van onderwijsminister Arie Slob aan de Tweede Kamer. Leerlingen, ouders en professionals in en rondom de school kunnen hun ervaringen delen over situaties die te maken hebben met (passend) onderwijs.
Dove kinderen in de klas, gewoon tussen kinderen die wel kunnen horen, dat kan best. Basisschool De Bolster kreeg voor haar aanpak het officiële predicaat ‘excellent’. In groep 8 hebben acht dove kinderen les, op de hele Bolster 22.De eerste drie dove leerlingen van de Bolster zitten inmiddels al op het VO en volgens directeur Maaike Lauwerijssen gaat het hen goed.
Is uw werk veranderd door passend onderwijs? Heeft u een positieve of negatieve ervaring rond passend onderwijs die u wilt delen? Op vertelpunt.nl/ocw kunt u uw ervaring delen met minister Slob en met andere betrokkenen bij passend onderwijs in uw regio.
Het lijkt wel alsof een leerling niet meer meetelt als er geen etiket op geplakt zit. Alsof ouders er trots op zijn. “Mijn kind heeft ADHD”. “Oja, de mijne ook, de oudste. En de jongste is autistisch”. Ik durf niet meer hardop te zeggen dat ik drie kinderen heb met in totaal 4 etiketten. Ik ...
GroenLinks en SP hebben in de Tweede Kamer schriftelijke vragen gesteld aan minister Slob over initiatieven die zich richten op het bieden van passend onderwijs. In één van de vragen wordt expliciet gevraagd of het mogelijk is om het Culemborgse initiatief Linawijs de benodigde experimenteerruimte te bieden en kwalitatief onderzoek hiernaar te ondersteunen.
Speciale basisscholen hebben er het afgelopen jaar ruim tweeduizend leerlingen bijgekregen. Dat staat haaks op de Wet passend onderwijs, die bedoeld is om juist meer zorgleerlingen in reguliere klassen te houden.Vooral leerlingen met gedragsproblemen kunnen ze niet meer in de klas houden.
Op de Borgmanschool in Groningen geven leraren de training ‘Ik leer leren’. Met deze training ontdekken leerlingen hun eigen manier van leren, zoals het overwinnen van faalangst.
Jeugdhulpverleners en leerkrachten moeten nauwer samenwerken aan de ontwikkeling van kinderen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bij elkaar brengen van onderwijs, zorg en jeugdhulp en het maken van niet-vrijblijvende lokale afspraken.
Bestuurders en beleidsmakers zijn vaak op zoek naar de ideale omvang van hun scholen. Zij willen verantwoord inspelen op ontwikkelingen, zoals leerlingenkrimp en passend onderwijs. En zij willen het eigen karakter en de eigen identiteit behouden. Maar is er een ideale schaal? Is schaalvergroting een onvermijdelijke trend of zijn er alternatieven?
De Algemene Ledenvergadering van de VO-raad nam een aantal maatregelen om de governance van passend onderwijs te verbeteren, waaronder het instellen van onafhankelijk toezicht. De VO-raad gaat de leden die participeren in samenwerkingsverbanden met hoge, niet-verantwoorde reserves hierop aanspreken.
Samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs zagen hun eigen vermogen vorig jaar groeien naar 238 miljoen euro. Hoe groot zijn de financiële reserves in je eigen regio? Een kleine 32 miljoen euro hielden de 152 samenwerkingsverbanden in het primair en voortgezet onderwijs vorig jaar over onder de streep. Tweederde daarvan bleef in het voortgezet onderwijs op de plank liggen.
Hij is daar op uitnodiging van schooldirecteur Jeanette van Loo van Het Vlot/De Ichtus. Slob komt praten met leerkrachten en kinderen. Van Loo werkt aan de opzet van passend onderwijs voor kinderen op alle niveaus, ook aan meerbegaafden. Zoekend naar mogelijkheden voor een subsidie om leerkrachten bij te scholen, riep ze Slob te hulp.
Passend onderwijs is een wens die je niet waar kunt maken. Met dat bericht opende de Verus-nieuwsbrief half juni. Edwin Schrik, coördinator leerlingondersteuning bij Greijdanus in Zwolle, mailde meteen: Kom eens bij ons langs. Greijdanus wil 98% van alle leerlingen opvangen. Vorig jaar deed Greijdanus één verwijzing, dit jaar verwacht Schrik geen enkele verwijzing naar het SO.