Robin (26) scoort met Hollandse Lego, 22 jaar geleden bedacht door zijn vader

03.10.17
Een kwart eeuw lang liep Gert-Jan de Wilde met het idee voor Twickto rond, zijn zoon Robin brengt het nu op de markt. Het educatieve speelgoed ligt sinds deze week in honderden speelgoedwinkels.
Deel bericht

60 basisscholen testen vanaf vandaag Momento

20.09.17
Begin dit jaar, tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT), kondigden schoolleveranciers en grote uitgeverijen Momento aan; het eerste overkoepelende digitale, vakoverstijgende en methode-onafhankelijke dashboard voor de leerkrachten in het basisonderwijs.
Deel bericht

Nieuw onderwijs in strijd tegen bètatekort

15.08.17
Op veel plekken in Nederland is een tekort aan technici op (v)mbo-niveau. Door nieuwe didactiek in het bèta- en technologieonderwijs hoopt men deze tekorten te ondervangen. Ook op Hogeschool Utrecht is deze zomer een lectoraat van start gegaan dat onderzoek gaat doen naar curriculumontwikkeling in het technisch onderwijs.
Deel bericht

Elke Friese basisschool start nieuw jaar met robot

11.08.17
Alle 415 basisscholen in Friesland krijgen in het nieuwe schooljaar een robot. De eerste serie wordt 6 september ingepakt en verstuurd.
Deel bericht

Bio-ethiek voor kinderen

21.07.17
“Wanneer kinderen in aanraking worden gebracht met wetenschap dan komt het vaak neer op het doen van natuurkundige proefjes, dat vind ik te beperkt.” Onderzoeker Grégroire Lagger laat kinderen nadenken over grote bio-ethische vraagstukken.
Deel bericht

Hou je vast: robots kruipen op en in ons lichaam

02.07.17
Bij een robot stellen veel mensen zich nog steeds een metalen kopie van een mens voor. Dat beeld moet nodig op de schop. In de toekomst gaan robots steeds meer lijken op kunstmatige organismen.
Deel bericht

Schoolproject 12-jarige gaat viral

16.06.17
De 12-jarige Senne uit Vianen heeft een machine gemaakt die veel waardering oogst op sociale media. Voor een schoolproject maakte hij een robot die in enkele seconden de beroemde rubik's cube op kan lossen.
Deel bericht

Apple laat kinderen met Swift Playgrounds hun speelgoed programmeren

02.06.17
Swift Playgrounds wordt op 5 juni uitgebreid met de mogelijkheid om robots, drones en muziekinstrumenten te programmeren. ?Swift Playgrounds is een iPad-app waarmee kinderen leren programmeren in Apple's programmeertaal Swift.
Deel bericht

Edu-Sign: natuuronderwijs met de Bijbel als basis

24.05.17
Hoe betrek je leerlingen intrinsiek bij het natuur- en techniekonderwijs? En hoe geef je dat op een Bijbels verantwoorde manier vorm? Met deze vragen ging onderwijsbureau Edu-Sign in Sliedrecht aan de slag. Hoe maakt de nieuwe methode ”Wondering the World” het verschil?
Deel bericht

Eerste van 415 robots voor Friese basisscholen uitgereikt

20.05.17
Gedeputeerde Sander de Rouwe overhandigde deze eerste van 415 robots die de komende maanden op alle Friese basisscholen worden uitgereikt. ,,Zo willen we kinderen vertrouwd maken met techniek en ze voorbereiden op de toekomst.’’
Deel bericht

Beleef de Lente in de klas

12.05.17
Beleef de Lente, wie kent het niet? Deze camera’s in vogelnesten van Vogelbescherming Nederland zijn al jaren een groot succes. Maar wist je ook dat je Beleef de Lente in de klas kunt beleven? De dagelijkse clips, tips, weetjes en werkbladen maken het geven van een natuurles op de basisschool appeltje-eitje. Toch te ingewikkeld? Dan bestel je gewoon een gastdocent!
Deel bericht

Deze robot geeft onderwijs aan andere robots

11.05.17
Wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld waardoor de ene robot iets uit kan leggen aan de andere robot.
Deel bericht

Natuur en Techniek: niveau in afgelopen jaren gelijk gebleven

01.05.17
De kennis van basisschoolleerlingen op het gebied van biologie en natuurkunde en techniek is ten opzichte van 2010 gelijk gebleven. Dit blijkt uit Peil.Natuur en Techniek, het peilingsonderzoek dat in schooljaar 2015/2016 onder verantwoordelijkheid van de inspectie is uitgevoerd naar de kerndoelen o...
Deel bericht

Girlsday 2017 vindt plaats op donderdag 13 april 2017

06.04.17
Girlsday is een initiatief van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Dit landelijke evenement vindt jaarlijks plaats in april, in 2017 op donderdag 13 april.
Deel bericht

Spoorwegmuseum opent 'Techlab'

06.04.17
Op woensdag 19 april 2017 opent het Spoorwegmuseum het ‘Techlab’. In deze hogeschool voor treintechniek kunnen zowel jong als oud alles over de techniek achter de trein leren.
Deel bericht

Partners Techniekpact willen nationaal akkoord voor menselijk kapitaal

04.04.17
De Taskforce Bouwagenda, de Topsectoren en het Techniekpact hebben het nieuwe kabinet opgeroepen een nationaal akkoord voor menselijk kapitaal te initiëren. Binnen dit akkoord moeten ondernemers, werkenden, overheden en onderwijsinstellingen samen gaan investeren in leren, innoveren en werken.
Deel bericht

Nationale Buitenlesdag 2017

01.03.17
Op Dinsdag 11 april is het weer Nationale Buitenlesdag. Tijdens De Nationale Buitenlesdag gaan kinderen in heel Nederland naar buiten om te leren. Voor een gymles, een tekenles, of om over de natuur te leren. Maar ook taal- en rekenlessen zijn buiten vaak veel leuker dan binnen!
Deel bericht

'Ineens gebruiken ze moeilijke woorden als constructie'

21.02.17
De sluiting van basisschool Het Spectrum was een geluk bij een ongeluk. Dankzij dit verlies kon de Prinses Marijkeschool haar leerlingen kunst - en techniekles bieden.
Deel bericht

Datingsite voor technici en scholen

08.02.17
Het nieuwe Platform ‘Gastlessen, zó geregeld’ brengt professionals uit de technieksector in contact met docenten die graag een gastles willen regelen. De site is een initiatief van TechniekTalent.nu.
Deel bericht

Essense school werft Nederlandse jongeren

28.01.17
Het Don Bosco Mariaberginstituut (DBM) in Essen gaat de concurrentie aan met de West-Brabantse scholen in de jacht op leerlingen in de richtingen techniek en zorg voor vwo, havo en vmbo.
Deel bericht