GLOBE dag 2018

22.02.18
GLOBE Nederland organiseert op 27 maart de jaarlijkse GLOBE dag. Op deze dag vertellen wetenschappers van o.a. UU, RIVM en Wageningen UR hoe middelbare scholieren kunnen bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. 27 maart 2018 Wageningen Universiteit.
Deel bericht

Leerlingen bouwen een 'leger' aan robots

22.02.18
Honderden kinderen in Friesland hebben op school hun eigen robot gebouwd. Die mochten ze vandaag showen op een bijeenkomst. Een heel leger aan robots stond bij elkaar.
Deel bericht

Camera's Beleef de Lente staan aan

18.02.18
Dit jaar volgt www.beleefdelente.nl weer een aantal toppers van vorig jaar. Naast de bosuil, die vaak in februari al eieren heeft, zijn dat de kerkuil, slechtvalk, steenuil, koolmees, ijsvogel en ooievaar. Bovendien is er dit jaar een spectaculaire nieuwe soort van heel dichtbij te bewonderen: de zeearend.
Deel bericht

Scholen gezocht voor gratis nascholing Tinkeren

12.02.18
NEMO is op zoek naar basisscholen met een hoog aantal gewichtenleerlingen om deel te nemen aan het EU-project Tinkeren. Tinkeren is een methodologie waarin elementen van onderzoekend en ontwerpend leren terug komen.
Deel bericht

De Wilde Stad in de klas

09.02.18
De Wilde Stad is een bioscoopfilm die de stad bekijkt vanuit ogen van de vele wilde dieren en planten die er leven. Voor dieren zijn onze straten, tunnels, grachten en gebouwen net zo aantrekkelijk als de wildernis: De stad is natuur. Voor groep 4, 5 en 6 van het basisonderwijs is een lespakket ontwikkeld. Vanaf 1 maart 2018 is de film te zien in de Nederlandse bioscopen.
Deel bericht

Geen juf of meester voor de klas, maar een robot

08.02.18
Steeds meer klassen hebben een robot voor de klas staan. Zo'n robot kan je bijvoorbeeld helpen met sommen maken of hij kan de klas schoonmaken.
Deel bericht

Tiener ontdekt fout in boek over quantummechanica

06.02.18
Een 15-jarige scholier op IJsland heeft een fout ontdekt in een lesboek over quantummechanica. Halfdan Ingi Gunnarsson ontdekte dat de schrijvers twee modellen door elkaar hadden gehaald.
Deel bericht

Grote potentie voor lerarentekort onbenut door beperkte carrièrepaden

29.01.18
40% van de niet-leraren zou in het onderwijs willen werken, blijkt uit het Onderwijsdrijfverenonderzoek dat Motivaction heeft uitgevoerd in opdracht van PBT. Een breder loopbaanperspectief (binnen én buiten het onderwijs) is één van de oplossingen om het leraarschap aantrekkelijker. Door circulaire carrières mogelijk te maken kan dit potentieel worden benut ...
Deel bericht

Jonge wetenschappers (10 jaar) maken een lab-on-a-chip

18.01.18
Op 18 januari laat Pre-U, van de Universiteit Twente, leerlingen (10 jaar oud) bij Micronit Microtechnologies in Enschede methoden toepassen om zelf een lab-on-a-chip te maken waar menig laborant jaloers op zal zijn.
Deel bericht

Tel vogels met de klas

08.01.18
Help ook mee vogels tellen! Op vrijdag 26 januari kunt u met de hele klas aan de slag. Zet de voedertafel klaar op het schoolplein, hang een vetbol op en omcirkel de datum in uw agenda! Tel met de klas een half uurtje, geef uw telling door aan Vogelbescherming en help zo mee met het grootste natuuronderzoek in Nederland: de Nationale Tuinvogeltelling.
Deel bericht

Wetenschap & Technologie Academie 2018

12.12.17
Tijdens de W&T Academie gaan leerkrachten en Pabo-studenten een middag aan de slag met wetenschap & technologie-onderwijs.
Deel bericht

Meisjes willen geen elektricien worden

01.12.17
Het lukt niet meisjes enthousiast te maken voor technische mbo-opleidingen. Bij sommige opleidingen is maar 2 procent vrouw. Daarom zijn er veel te weinig technici.
Deel bericht

Kabinet zet in op dekkend aanbod technisch vmbo

22.11.17
Het kabinet komt met 100 miljoen euro voor onder andere versterking van het technisch vmbo. Dat melden de onderwijsminister Ingrid van Engelshoven en Arie Slob.
Deel bericht

Nobelprijswinnaar Feringa boeit leerlingen in Meppel

15.11.17
Nobelprijswinnaar van de scheikunde professor Ben Feringa doceert normaliter studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Maar vandaag verzorgde hij in schouwburg Ogterop een op maat gesneden lezing voor 500 scheikundeleerlingen uit Meppel en omstreken.
Deel bericht

Wat we kinderen óók moeten leren over technologie

08.11.17
Natuurlijk moeten we kinderen leren hoe ze met technologie om kunnen gaan. Maar het nieuwe curriculum, dat in 2019 klaar moet zijn en waarin digitale geletterdheid een belangrijke rol zal spelen, zou geen Silicon Valley-bijbel moeten zijn.
Deel bericht

Ontdekken, experimenteren, falen: alles mag bij Op de groene Alm

06.11.17
Op het schoolplein van basisschool Op de groene Alm in Utrecht kunnen leeringen dijken bouwen en kanalen graven. En dat is nog maar een van de voorbeelden waarmee de school ontdekkend leren bij leerlingen wil stimuleren.
Deel bericht

Klokhuis Wetenschapsprijs

04.11.17
Na het eten Klokhuis kijken, dat was vaste prik toen ik jong was. En nu mijn onderzoek genomineerd is voor de Klokhuis Wetenschapsprijs maak ik kans om kinderen iets te leren in een Klokhuis aflevering!
Deel bericht

Niet aan te slepen: 'ruimtevrouwen' van Lego

03.11.17
Een dag na het uitbrengen van een nieuwe Lego-serie met vrouwelijke ruimtewetenschappers zijn de poppetjes al het best verkochte speelgoed in de digitale winkel Amazon.
Deel bericht

Een fabriek als klaslokaal

22.10.17
Om het techniekonderwijs beter aan te laten sluiten op de arbeidsmarkt, krijgen leerlingen les in de Duurzaamheidsfabriek. Hier werken ze samen met bedrijven, met leerlingen van andere niveaus en met andere studierichtingen aan duurzame innovaties.
Deel bericht

Robin (26) scoort met Hollandse Lego, 22 jaar geleden bedacht door zijn vader

03.10.17
Een kwart eeuw lang liep Gert-Jan de Wilde met het idee voor Twickto rond, zijn zoon Robin brengt het nu op de markt. Het educatieve speelgoed ligt sinds deze week in honderden speelgoedwinkels.
Deel bericht