Zilver voor Revi Gerner in Internationale Natuurkunde Olympiade

18.07.22
Revi Gerner heeft een zilveren medaille veroverd op de Internationale Natuurkunde Olympiade die door Zwitserland online was georganiseerd. Aron, Sibrand en Jeramy behaalden een eervolle vermelding.
Deel bericht

Giga-Groene kinderboekenweek-inspiratiebijeenkomst Friesland

11.07.22
Ook dit jaar organiseren IVN, Keunstwurk/Arcadia en de Bieb een inspiratiemiddag die aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek. Tijdens de inspiratiemiddag krijg je praktische tips en inspirerende workshops om de komende Kinderboekenweek samen met je groep optimaal te beleven. Schrijver Geert Jan Roebers neemt je mee in het thema van de Kinderboekenweek 2022: Gi-Ga-Groen.
Deel bericht

Provinciale bijeenkomsten Gi-Ga-Groene Kinderboekenweek Drenthe

08.07.22
Ook dit jaar organiseren IVN, K&C en de Bibliotheek inspiratiemiddagen die aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek. Tijdens de inspiratiemiddag krijg je praktische tips en inspirerende workshops om de komende Kinderboekenweek samen met je groep optimaal te beleven. Schrijver Geert Jan Roebers neemt je mee in het thema van de Kinderboekenweek 2022: Gi-Ga-Groen.
Deel bericht

ASML betaalt techniekles voor 60.000 kinderen: 'De wereld heeft dit nodig'

23.06.22
Chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven gaat technieklessen betalen voor 60.000 basisschoolkinderen vanaf groep 1 in de Brainportregio in Zuidoost-Brabant. Het bedrijf is zelf ook bij de lessen betrokken. Woensdagmiddag is het startsein gegeven voor de ASML Junior Academy.
Deel bericht

Aandacht nodig voor mbo-vrouwen in bèta, techniek en IT

20.06.22
Al jaren komen er fors minder bètatechnische vrouwen van het mbo dan dat er bètatechnische vrouwen van het hoger onderwijs afkomen. Het aandeel vrouwen is daardoor onder hoogopgeleiden in de techniek veel hoger dan onder middelbaar en lager opgeleiden in de techniek.
Deel bericht

29 juni is het Modderdag

19.06.22
Tijdens ModderDag op 29 juni staat het vrij spelen met de elementen water en zand centraal. Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur. En daarbij mag je vies worden!
Deel bericht

Interview | ‘Hoogwaardig onderwijs met de typische ingenieursaanpak’

06.06.22
In een periode van vijf jaar willen de vier Technische Universiteiten het 4TU.VO platform opzetten; een online onderwijsplatform voor het voortgezet onderwijs (VO) waarin de onderwijskennis van de vier TU’s gebundeld wordt. Middelbare scholieren kunnen via die de digitale lesmodules die erop te vinden zijn, alvast proeven aan het kenmerkend onderzoeken en ontwerpen van het ingenieursonderwijs aan de TU’s.
Deel bericht

Technasium verwelkomt vier nieuwe middelbare scholen

02.06.22
Vanaf komend schooljaar mogen vier middelbare scholen officieel het predicaat Technasium voeren. Havo- en vwo-leerlingen kunnen vanaf dat moment voor het Technasium ook terecht op Minkema College in Woerden, Oranje Nassau College Parkdreef in Zoetermeer, Rodenborch College in Rosmalen en Sint-Maartenscollege in Maastricht.
Deel bericht

Leer kinderen in de schooltuin al omgaan met droogtestress

05.05.22
Met de huidige droogte is het maar de vraag of dat zaadje een slaatje kan worden. Nu is de schooltuin natuurlijk een mooie plek om ook te ervaren dat niet altijd alles lukt, maar we zien natuurlijk veel liever dat kinderen een succeservaring hebben en vol trots die grote zelf geweekte krop sla of zelf geteelde worteltjes mee naar huis kunnen nemen.
Deel bericht

Aanwas technisch onderwijs blijft dalen

02.05.22
Binnen het bètatechnisch onderwijs zet de dalende trend die een aantal jaren geleden is ingezet zich verder voort. Steeds minder jongeren kiezen voor een technisch profiel. De havo en het vwo kennen daarbij de grootste terugloop. Dit blijkt uit de jaarlijkse onderwijsupdate van de Monitor Techniekpact die vandaag is gepubliceerd.
Deel bericht

De Week van de Biologie 2022: 22 t/m 29 mei

02.05.22
Vanwege het grote succes van de voorgaande jaren organiseert het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI) dit jaar de 6e editie van de week van de biologie. Het NIBI vindt het belangrijk dat steeds meer mensen meer weten van biologie. Omdat dat nodig is bij keuzes op gebied van voeding, gezondheid en duurzaamheid en omdat het gewoon leuk en interessant is om meer te weten van het leven op onze planeet.
Deel bericht

Techneuten zijn broodnodig, maar er is geen belangstelling voor technische opleiding

21.04.22
Er is een groot tekort aan technisch opgeleid personeel. Tegelijkertijd daalt de belangstelling voor technische vervolgopleidingen. "We hebben nog steeds veel last van de traditionele overtuiging dat je beter terecht komt met een economische opleiding", zegt Eva Colen van Jet-Net & TechNet.
Deel bericht

Nationale Bijentelling betrekt dit jaar via scholen jeugd bij telling

18.04.22
Op 23 en 24 april vindt weer de Nationale Bijentelling plaats. Het is voor de vijfde keer op rij dat Nederland gevraagd wordt bijen te tellen en zo bij te dragen aan de bescherming van bestuivers. Voor het eerst worden ook klassen van zowel het basis- als voortgezet onderwijs betrokken bij de telling.
Deel bericht

Leerlingen overhandigen adviezen over natuur in Nederland aan minister Van der Wal

15.04.22
Leerlingen van de OBS Piet Mondriaan uit Abcoude hebben vandaag namens tien basisscholen in Nederland een bundel met adviezen over de natuur in Nederland aangeboden aan minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof. De minister nam de adviezen in ontvangst vlak voor het debat in de Tweede Kamer over de inzet van Nederland voor de top over het nieuwe VN-Biodiversiteitsverdrag.
Deel bericht

Waterschorpioen is insect van het jaar, voor de veenmol en het zanddakje

09.04.22
De waterschorpioen is uitgeroepen tot het insect van het jaar. Het beestje kreeg 53 procent van de stemmen in de verkiezing die georganiseerd werd door Taxon Foundation, EIS kenniscentrum Insecten en de Nederlandse Entomologische Vereniging.
Deel bericht

De Week van de Biologie 2022: 22 t/m 29 mei

05.04.22
Van 22 t/m 29 mei vinden er door heel Nederland tal van activiteiten plaats om de biologie in het zonnetje te zetten. En iedereen kan meedoen! Doe met je klas mee aan een educatieve activiteit of een wedstrijd, of spoor ze aan om samen met hun familie op stap te gaan en te genieten van een van de activiteiten.
Deel bericht

Wetenschap is ook voor meisjes!

12.02.22
‘Wetenschap is een mannenwereld.’ ‘Meisjes zijn niet slim genoeg.’ In de wetenschap dwalen nog steeds veel stereotype denkbeelden rond. Tijd dus om het stoffige imago eens even goed af te poetsen! Afgelopen zaterdag vertelde ik live op de radio over mijn leven als vrouwelijke wetenschapper, vanwege ‘Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap’ op 11 februari.
Deel bericht

Opinie | Als kinderen niet duurzamer leren denken, komt er van klimaatbeleid niets terecht

24.12.21
Van de duurzame doelen komt weinig terecht als leerlingen het bestaande economische verdienmodel aangeboden krijgen. Laat ze meedenken over een andere aanpak, met andere waarden, daag ze uit om complexe vraagstukken op te lossen, suggereren Mark Boode, Marije van Bommel en Marlise Achterbergh van Teachers for Climate
Deel bericht

Walvissen in de wind en meer fantastische uitvindingen

04.12.21
De natuur vormt een onuitputtelijke bron van inspiratie voor de mens. Dat laat Walvissen in de wind en meer fantastische uitvindingen uit de natuur zien. Hoewel de informatie over de afgeleide technische vindingen beperkt is, is deze uitgave als inspiratieboek voor kinderen, de wetenschappers van de toekomst, zeker geslaagd.
Deel bericht

In de weer met een lasersnijmachine of VR-bril: TechExplore24 wil kinderen enthousiast maken voor techniek

02.12.21
Het ene groepje leerlingen staat met een VR-bril op ‘vlinders’ te vangen, het andere is heel geconcentreerd in de weer met een lasersnijmachine. Geloof het of niet, hier staan de techneuten van de toekomst. Welkom bij TechExplore24, het project dat Rivierenland-breed leerlingen uit zowel basis- als voortgezet onderwijs enthousiast wil maken voor de technische beroepen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)