'Ineens gebruiken ze moeilijke woorden als constructie'

21.02.17
De sluiting van basisschool Het Spectrum was een geluk bij een ongeluk. Dankzij dit verlies kon de Prinses Marijkeschool haar leerlingen kunst - en techniekles bieden.
Deel bericht

Datingsite voor technici en scholen

08.02.17
Het nieuwe Platform ‘Gastlessen, zó geregeld’ brengt professionals uit de technieksector in contact met docenten die graag een gastles willen regelen. De site is een initiatief van TechniekTalent.nu.
Deel bericht

Essense school werft Nederlandse jongeren

28.01.17
Het Don Bosco Mariaberginstituut (DBM) in Essen gaat de concurrentie aan met de West-Brabantse scholen in de jacht op leerlingen in de richtingen techniek en zorg voor vwo, havo en vmbo.
Deel bericht

Capelse basisschool introduceert Lego-steentjes als lesmateriaal

14.01.17
Leren met Lego-steentjes, welk kind wil dat niet? Op openbare basisschool West in Capelle aan den IJssel gebeurt het echt. Niet alleen tijdens rekenen, maar ook bij onder meer taal en natuurkunde.
Deel bericht

Nederlands onderwijs is slechter geworden

06.12.16
De praktische kennis en vaardigheden van 15-jarige kinderen op het gebied van wiskunde, lezen en natuurwetenschappen, is verslechterd.
Deel bericht

Basisschoolleerling minder goed in de exacte vakken (TIMSS-2015)

29.11.16
Nederlandse leerlingen in groep 6 hebben minder goed gepresteerd op een internationale reken- en natuuronderwijstoets dan in de jaren daarvoor. Dit blijkt uit Trends in International Mathematics and Science Study (TIMSS-2015). M.u.v. 2011 laten de Nederlandse prestaties op de TIMSS-toets sinds 1995 een licht dalende trend zien. Leerlingen gingen vooral achteruit in natuur- en scheikunde.
Deel bericht

[EduAd] Oude methodes up-to-date met LesKompas

13.09.16
Zijn je methodes een beetje verouderd? Maar nog geen geld voor nieuwe? Geen probleem. LesKompas houdt ze up-to-date. Met actuele filmpjes en de nieuwste tools, websites en werkbladen. Ook bij nieuwe methoden. Probeer het gratis uit!
Deel bericht

Weinig technische studies, dan krijg je dat: een meidenoverschot

15.08.16
Het nieuwe studiejaar begint. Utrecht telt veel vrouwelijke studenten. Dat met name vrouwen naar de grote stad trekken voor hun studie is slim, zeggen statistici.
Deel bericht

In de tuin en erbuiten: we gaan op vlinderjacht!

01.08.16
Natuur is in trek. Het aantal vogelaars in ons land stijgt, imkercursussen zitten vol met jongeren en ook de vlinder lijkt nu een populariteitsslag te maken.
Deel bericht

Bose laat kinderen zelf een Bluetooth-speaker bouwen

29.06.16
Makers van programmeertools voor kinderen lijken een voorkeur te hebben voor vierkante blokken en kubussen. Dat is ook de vorm waar Bose voor heeft gekozen. Dit systeem is ontworpen om kinderen te leren hoe een speaker werkt.
Deel bericht

Doe (weer) mee aan de olympiades

27.06.16
Vorig schooljaar deden meer dan 65.000 leerlingen mee aan de voorrondes van de bètaolympiades. De winnaars van de olympiades zijn op 27 juni jl. gehuldigd op het ministerie van OCW. De winnaars van de nationale olympiades worden uitgezonden naar de internationale olympiades.
Deel bericht

Meisjes beter in bètavakken dan jongens

24.06.16
Meisjes halen betere cijfers voor exacte vakken dan jongens. Jongens scoren gemiddeld voor alle vakken een 6,8, meisjes een 7. Dat blijkt uit een onderzoek van Qompas, een platform voor studie- en carrièrekeuze, onder 25.000 scholieren uit de derde klas havo en vwo.
Deel bericht

Gratis dig. IVN Slootjesdagen-lespakket

30.05.16
Het leven in de Nederlandse sloot is bijzonder en de natuur is het beste leslokaal. Daarom heeft IVN speciaal voor leerkrachten van het PO het (gratis) IVN Slootjesdagenlespakket ontwikkeld voor lln van groep 1 t/m 8.
Deel bericht

Leer over natuurbescherming in Apple’s lespakketten voor scholieren

23.04.16
Jaja, we zijn nog niet helemaal klaar met alle activiteiten die Apple onderneemt om de Dag van de Aarde onder de aandacht te brengen. Naast reclamespotjes, wallpapers, groene servers zijn er ook lespakketten voor scholieren.
Deel bericht

Is LEGO de toekomst van het basisonderwijs?

11.04.16
Door de snelle technologieën en innovaties is ook het onderwijs steeds vaker in het nieuws. Moet de poppenhoek worden vervangen door een techniekhoek met daarin tablets, robots en arduino's?
Deel bericht

Bètapakket is prima vooropleiding voor alfa-studies

08.04.16
"Het profiel 'cultuur & maatschappij' wordt vooral gekozen door leerlingen die niet slim genoeg zijn voor andere profielen", schreef Trouw eerder
Deel bericht

Neelie Kroes opent Girlsday 2016

06.04.16
StartupDelta Special Envoy Neelie Kroes geeft op donderdag 14 april in aanwezigheid van zestig meisjes het startschot voor Girlsday 2016 tijdens de Salesforce World Tour Amsterdam in de RAI.
Deel bericht

Tip: Bestel nu vlinders en rupsen en verzorg ze in de klas!

31.03.16
Al verschillende keren heb ik met mijn klas genoten van Vlinders en Rupsen in ons lokaal. In de periode maart tot september kun je rupsen, eitjes en poppen bestellen bij de vlinderstichting. Deze ontvang je via de post en kun je daarna samen met de kinderen in de klas verzorgen.
Deel bericht

Girlsday in trek bij scholen en IT-bedrijven

09.02.16
Inmiddels zijn al meer dan 7000 meisjes van meer dan 180 verschillende scholen aangemeld voor GirlsDay2016. Ruim 140 werkgevers en (onderzoeks)instellingen hebben al toegezegd mee te werken aan het evenement.
Deel bericht

Techniek als vliegwiel voor 21st century skills

04.02.16
Steeds meer basisscholen ontdekken techniek. Onze leefwereld bestaat voor 95% uit techniek, dus je kunt hier als school ook niet meer omheen. Onderzoekend leren, talentontwikkeling, samenwerken, maar ook taal, rekenen… alles komt samen in goed techniekonderwijs. Hoe? Bekijk het video-interview van TechniekTalent.nu
Deel bericht