Onderzoek: leerkracht zou best een beetje muzikaler willen zijn

21.06.18
Nederlandse leerkrachten in het basisonderwijs hebben veel talenten, maar aan hun muzikale talent schort het nog wel eens. Ruim een vijfde van de leerkrachten zou muzikaal willen zijn, maar is het niet. Talenten die leerkrachten het beste bij zichzelf herkennen zijn creativiteit (36%) en organiseren (33%).
Deel bericht

Bijensnoeptuintjes bij Noord-Bevelandse scholen

08.06.18
Alle basisscholen in de gemeente Noord-Beveland krijgen een bijenhotel en een bijensnoeptuintje. Stichting Landschapsbeheer Zeeland en de gemeente Noord-Beveland willen op deze manier de wilde bijen te ondersteunen.
Deel bericht

Kabinet trekt knip voor techniek op vmbo

06.06.18
Alle vmbo-scholen krijgen nog dit jaar 1500 euro per leerling in de bovenbouw om het techniekonderwijs te verbeteren. In 2019 wordt dat bedrag verdubbeld naar 3000 euro per leerling. Voor bijscholing van docenten komt 9 miljoen euro beschikbaar.
Deel bericht

Bekendmaking genomineerden TechniekTrofee 2018

03.05.18
De zes genomineerde basisscholen van de TechniekTrofee 2018 zijn bekend: drie genomineerde scholen voor de categorie ‘beste voorbeeld’ van wetenschap- en techniekonderwijs. Plezier, creativiteit en authenticiteit kenmerken volgens de jury de inzendingen van dit jaar. Drie scholen zijn in de race voor het ‘meest inspirerende idee’ van W&T-onderwijs.
Deel bericht

Lights On! Gratis online game en lespakket

17.04.18
Samen met Alliander heeft ThiemeMeulenhoff een speciaal lespakket ontwikkeld voor het natuurkunde-onderwijs. Lights On! Leerlingen leren en ervaren hoe zij in de toekomst met duurzaam opgewekte energie kunnen omgaan. Het pakket is gratis en bestaat uit een online game en een lesplan.
Deel bericht

3 oktober: Grote Wetenschapsdag 2018

12.04.18
Tijdens de Grote Wetenschapsdag gaan basisscholen in heel Nederland aan de slag met wetenschap en technologie in de klas. Elk jaar is er een ander thema.
Deel bericht

Meisjes kiezen meer voor techniek, maar haken halverwege ook nog vaak af

12.04.18
Meisjes op de havo, vwo en mbo kiezen steeds vaker voor een technische richting. Ook op het vmbo en het hoger onderwijs is een lichte stijging te bespeuren van meisjes dat voor een technische opleiding kiest, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.
Deel bericht

Kinderen krijgen buiten les

10.04.18
Kinderen van meer dan 2300 basisscholen gaan dinsdag de klaslokalen uit en krijgen les in de buitenlucht. Ze doen dat tijdens de Nationale Buitenlesdag die Jantje Beton en het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) hebben georganiseerd.
Deel bericht

Volg Beleef de lente. En win een nestkast met webcam voor jouw school.

04.04.18
Via Beleef de lente in de klas kunnen schoolklassen elk moment van de dag live meekijken in vogelnesten. Kinderen zien dingen, die ze anders nooit zouden zien. Daarbij is gratis lesmateriaal beschikbaar en de leerzaamste videoclips om zelf op onderzoek te gaan. Nu maken scholen ook kans om zelf een nestkast met camera te winnen
Deel bericht

Nederlands Twickto wint als enige speelgoedmerk internationale iF Design Gold Award

14.03.18
Twickto is sinds September 2017 verkrijgbaar in Nederland bij vele speelgoedwinkels en online stores, maar wordt ook aangeboden binnen het basisonderwijs en buitenschoolse opvang. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan de uitbreiding van nieuwe thema’s en producten en wordt de verpakkingslijn vernieuwd.
Deel bericht

Checklists en instructiehulpmiddelen op nieuwe website voor techniekdocenten

13.03.18
Handige checklists voor een veilig technieklokaal, instructiekaarten om bij machines te hangen en informatie over wet- en regelgeving. Techniekdocenten, instructeurs, afdelingsleiders en directies vinden op de nieuwe website Veiligepraktijklokalen.nl/techniek informatie en tools om het onderwijs veiliger en gezonder te maken. Niet alleen voor de docent, maar ook voor de leerlingen.
Deel bericht

TechniekTrofee 2018

06.03.18
Met een goed idee voor Wetenschap & Techniekonderwijs kunt u € 2.500 winnen om uw idee uit te voeren. Deze Inspiratieprijs gaat naar de basisschool met het meest inspirerende idee voor wetenschap- en techniekonderwijs.
Deel bericht

GLOBE dag 2018

22.02.18
GLOBE Nederland organiseert op 27 maart de jaarlijkse GLOBE dag. Op deze dag vertellen wetenschappers van o.a. UU, RIVM en Wageningen UR hoe middelbare scholieren kunnen bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. 27 maart 2018 Wageningen Universiteit.
Deel bericht

Leerlingen bouwen een 'leger' aan robots

22.02.18
Honderden kinderen in Friesland hebben op school hun eigen robot gebouwd. Die mochten ze vandaag showen op een bijeenkomst. Een heel leger aan robots stond bij elkaar.
Deel bericht

Camera's Beleef de Lente staan aan

18.02.18
Dit jaar volgt www.beleefdelente.nl weer een aantal toppers van vorig jaar. Naast de bosuil, die vaak in februari al eieren heeft, zijn dat de kerkuil, slechtvalk, steenuil, koolmees, ijsvogel en ooievaar. Bovendien is er dit jaar een spectaculaire nieuwe soort van heel dichtbij te bewonderen: de zeearend.
Deel bericht

Scholen gezocht voor gratis nascholing Tinkeren

12.02.18
NEMO is op zoek naar basisscholen met een hoog aantal gewichtenleerlingen om deel te nemen aan het EU-project Tinkeren. Tinkeren is een methodologie waarin elementen van onderzoekend en ontwerpend leren terug komen.
Deel bericht

De Wilde Stad in de klas

09.02.18
De Wilde Stad is een bioscoopfilm die de stad bekijkt vanuit ogen van de vele wilde dieren en planten die er leven. Voor dieren zijn onze straten, tunnels, grachten en gebouwen net zo aantrekkelijk als de wildernis: De stad is natuur. Voor groep 4, 5 en 6 van het basisonderwijs is een lespakket ontwikkeld. Vanaf 1 maart 2018 is de film te zien in de Nederlandse bioscopen.
Deel bericht

Geen juf of meester voor de klas, maar een robot

08.02.18
Steeds meer klassen hebben een robot voor de klas staan. Zo'n robot kan je bijvoorbeeld helpen met sommen maken of hij kan de klas schoonmaken.
Deel bericht

Tiener ontdekt fout in boek over quantummechanica

06.02.18
Een 15-jarige scholier op IJsland heeft een fout ontdekt in een lesboek over quantummechanica. Halfdan Ingi Gunnarsson ontdekte dat de schrijvers twee modellen door elkaar hadden gehaald.
Deel bericht

Grote potentie voor lerarentekort onbenut door beperkte carrièrepaden

29.01.18
40% van de niet-leraren zou in het onderwijs willen werken, blijkt uit het Onderwijsdrijfverenonderzoek dat Motivaction heeft uitgevoerd in opdracht van PBT. Een breder loopbaanperspectief (binnen én buiten het onderwijs) is één van de oplossingen om het leraarschap aantrekkelijker. Door circulaire carrières mogelijk te maken kan dit potentieel worden benut ...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)