Den Helder: in de toekomst meer techniek op de basisschool

17.07.19
In het kader van toekomstgericht technisch onderwijs worden vaardigheden zoals samenwerken, creativiteit, kritisch denken en probleem oplossend denken onderwezen. In het nieuwe schooljaar zal er een pilot van start gaan in samenwerking met studenten en docenten van het ROC Kop van Noord-Holland en leraren en leerlingen uit groep 7/8 van de twee Sarkon basisscholen.
Deel bericht

Veel animo bij leerlingen basisscholen voor technieklessen

13.06.19
Groep 7 leerlingen van basisscholen de Omnibus en de Triangel uit Amstelveen hebben gedurende vier weken technieklessen gevolgd op SG Panta Rhei. De animo om aan deze lessen mee te kunnen doen was zo groot, dat de leerlingen een motivatiebrief moesten schrijven. Daaruit zijn twintig leerlingen per school geselecteerd. Dinsdag sloten zij af met een race met zonne-energie auto's.
Deel bericht

Wekelijks lesmateriaal van het Wereld Natuur Fonds: Toekomstkunde

28.05.19
Het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft een nieuw aanbod aan lesmaterialen voor het basisonderwijs: Toekomstkunde. Toekomstkunde is wekelijks terugkerend lesmateriaal voor groep 5 t/m 8 over actuele onderwerpen rondom klimaat, duurzaamheid, natuur en wilde dieren, waarbij kinderen ontdekken wat zij zélf kunnen doen voor een betere toekomst. Kinderen kunnen zelfstandig met het materiaal aan de slag.
Deel bericht

Watersector staat centraal bij Kick-Off Girlsday 2019

05.04.19
Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat Michèle Blom en Dijkgraaf Hetty Klavers openen op 11 april Girlsday 2019 samen met meisjes uit het Bao en het vmbo. Waterbeheer en waterveiligheid vragen in deze tijd om innovatieve technische denkers en doeners en meer meisjes zijn welkom in de watersector. De Kick-off vindt plaats in Rotterdam te midden van alle Nederlandse Dijkwerkers.
Deel bericht

Techniekwedstrijd Rivierengebied van start

09.03.19
Voor de vijftiende keer organiseert de Stichting Techniekwedstrijd Rivierengebied een techniekwedstrijd, met dit jaar ongeveer 20 deelnemende scholen uit de regio. Doel van de wedstrijd is basisschoolleerlingen uit groep 8 te interesseren voor techniek.
Deel bericht

Scholen winnen bijdrage voor groener buitenlokaal

25.02.19
21 Zeeuwse basisscholen hebben 1500 euro gewonnen om op het schoolplein een voedselplek te maken. De scholen sleepten deze prijs in de wacht bij de ontwerpwedstrijd van natuureducatieorganisatie IVN Zeeland, met steun van Jong Leren Eten en de provincie Zeeland. Met een voedselplek kunnen leerlingen buiten leren en ontdekken hoe voedsel groeit.
Deel bericht

Beleef de Lente in de klas

09.02.19
Op 17 februari is het zover. Dan gaat Beleef de Lente 2019 van start in het radioprogramma Vroege Vogels. Wist u dat er speciaal voor leerkrachten van het basisonderwijs een speciale In de klas-pagina staat op de website van Beleef de Lente. Met veel goed en gratis lesmateriaal voor alle groepen en een selectie aan leerzame video's. Bent u een leerkracht, neem graag een kijkje.
Deel bericht

Leerlingen groep 7 en 8 maken kennis met Techniek

26.11.18
Aanstaande dinsdag komen er ruim 300 leerlingen van de basisscholen uit de regio naar het Theda Mansholt College in Delfzijl, om deel te nemen aan het jaarlijks terugkerende evenement Technics4U. Het initiatief voor Technics4U vindt zijn basis in het lokale samenwerkingsverband tussen scholen (basisonderwijs en voortgezet onderwijs).
Deel bericht

Jenaplanschool Heerde apetrots op landelijke prijs

06.11.18
Leerlingen van de Jenaplanschool Heerde krijgen met succes les in wetenschap en technologie; het heeft de school zelfs een prestigieuze, landelijke prijs opgeleverd.de Peter Petersen Prijs 2018. Het beeldje is afgelopen week uitgereikt aan de Jenaplanschool in Heerde tijdens de conferentie van de Nederlandse Jenaplanvereniging, als ‘pareltje’ in het onderwijs.
Deel bericht

Clean2Antarctica

31.10.18
Oproep aan basisschool leerlingen om ideeën aan te dragen om deze met de gehele wereld te delen vanaf het midden van de Zuidpool.
Deel bericht

Scholen in Assen laten kinderen kennismaken met techniek

29.10.18
Vooral in technische beroepen is het voor organisaties lastig om voldoende vakkundig personeel te vinden.Basisschoolleerlingen uit groep 7 in Assen maken in een techniekworkshop van een dagdeel kennis met techniek onder leiding van docenten van CS Vincent van Gogh en het Dr. Nassau College. Van de 800 groep 7 leerlingen in Assen zijn 650 leerlingen aangemeld.
Deel bericht

Zestien gereedschapskisten voor 'coole kids'

19.10.18
Op het Griendencollege werden dinsdag zestien gereedschapskisten uitgedeeld aan basisscholen uit de regio. Een initiatief van het VO, ondersteund door diverse gemeentes, om techniek en techniekonderwijs te promoten. Het initiatief werd gelanceerd onder de naam Regionale Techniekspelen. De bedoeling is dat op de basisscholen een boot ontwikkeld wordt.
Deel bericht

Lauren vliegt met astronaut André Kuipers in helikopter

07.10.18
Lauren van 12 uit Bergschenhoek zal deze dag niet zo snel vergeten. Zo mocht namelijk samen met astronaut André Kuipers in een helikopter vliegen. Ze vlogen van Haarlem naar Heerenveen en bezochten een paar locaties van de 350 die meedoen aan het Weekend van de Wetenschap. Dat deed de astronaut om mensen enthousiast te maken voor wetenschap.
Deel bericht

Boerenorganisatie ZLTO lokt klassen naar de boerderij

04.10.18
De boerenorganisatie ZLTO wil dat Zeeuwse scholieren vaker hun licht opsteken op een boerderij. De ZLTO wil de 198 Zeeuwse basisscholen structureel de mogelijkheid bieden om een boerenbedrijf te bekijken.Dat kan als meer agrariërs zich als 'klasseboeren' aansluiten bij het landelijke platform Boerderijeducatie Nederland.
Deel bericht

Meiden zijn beter in bèta dan jongens, en toch ...

26.09.18
Meiden presteren in het onderwijs gemiddeld iets beter in de bètavakken dan jongens, zo blijkt uit onderzoek naar de schoolwaardering bij 1,6 miljoen leerlingen. De hypothese dat de allerslimste jongens meiden overtroeven, waardoor die meiden toch maar geen bètastudie te volgen, blijkt niet te kloppen.
Deel bericht

Minister Slob denkt na over deelname VSO aan subsidieregeling vmbo techniek

13.09.18
Minister Arie Slob (Onderwijs) gaat kijken of het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) mee kan doen aan de eerste fase van de subsidieregeling vmbo techniek.
Deel bericht

Onderzoek: leerkracht zou best een beetje muzikaler willen zijn

21.06.18
Nederlandse leerkrachten in het basisonderwijs hebben veel talenten, maar aan hun muzikale talent schort het nog wel eens. Ruim een vijfde van de leerkrachten zou muzikaal willen zijn, maar is het niet. Talenten die leerkrachten het beste bij zichzelf herkennen zijn creativiteit (36%) en organiseren (33%).
Deel bericht

Bijensnoeptuintjes bij Noord-Bevelandse scholen

08.06.18
Alle basisscholen in de gemeente Noord-Beveland krijgen een bijenhotel en een bijensnoeptuintje. Stichting Landschapsbeheer Zeeland en de gemeente Noord-Beveland willen op deze manier de wilde bijen te ondersteunen.
Deel bericht

Kabinet trekt knip voor techniek op vmbo

06.06.18
Alle vmbo-scholen krijgen nog dit jaar 1500 euro per leerling in de bovenbouw om het techniekonderwijs te verbeteren. In 2019 wordt dat bedrag verdubbeld naar 3000 euro per leerling. Voor bijscholing van docenten komt 9 miljoen euro beschikbaar.
Deel bericht

Bekendmaking genomineerden TechniekTrofee 2018

03.05.18
De zes genomineerde basisscholen van de TechniekTrofee 2018 zijn bekend: drie genomineerde scholen voor de categorie ‘beste voorbeeld’ van wetenschap- en techniekonderwijs. Plezier, creativiteit en authenticiteit kenmerken volgens de jury de inzendingen van dit jaar. Drie scholen zijn in de race voor het ‘meest inspirerende idee’ van W&T-onderwijs.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)