Wetenschap & Technologie Academie 2018

12.12.17
Tijdens de W&T Academie gaan leerkrachten en Pabo-studenten een middag aan de slag met wetenschap & technologie-onderwijs.
Deel bericht

Meisjes willen geen elektricien worden

01.12.17
Het lukt niet meisjes enthousiast te maken voor technische mbo-opleidingen. Bij sommige opleidingen is maar 2 procent vrouw. Daarom zijn er veel te weinig technici.
Deel bericht

Kabinet zet in op dekkend aanbod technisch vmbo

22.11.17
Het kabinet komt met 100 miljoen euro voor onder andere versterking van het technisch vmbo. Dat melden de onderwijsminister Ingrid van Engelshoven en Arie Slob.
Deel bericht

Nobelprijswinnaar Feringa boeit leerlingen in Meppel

15.11.17
Nobelprijswinnaar van de scheikunde professor Ben Feringa doceert normaliter studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Maar vandaag verzorgde hij in schouwburg Ogterop een op maat gesneden lezing voor 500 scheikundeleerlingen uit Meppel en omstreken.
Deel bericht

Wat we kinderen óók moeten leren over technologie

08.11.17
Natuurlijk moeten we kinderen leren hoe ze met technologie om kunnen gaan. Maar het nieuwe curriculum, dat in 2019 klaar moet zijn en waarin digitale geletterdheid een belangrijke rol zal spelen, zou geen Silicon Valley-bijbel moeten zijn.
Deel bericht

Ontdekken, experimenteren, falen: alles mag bij Op de groene Alm

06.11.17
Op het schoolplein van basisschool Op de groene Alm in Utrecht kunnen leeringen dijken bouwen en kanalen graven. En dat is nog maar een van de voorbeelden waarmee de school ontdekkend leren bij leerlingen wil stimuleren.
Deel bericht

Klokhuis Wetenschapsprijs

04.11.17
Na het eten Klokhuis kijken, dat was vaste prik toen ik jong was. En nu mijn onderzoek genomineerd is voor de Klokhuis Wetenschapsprijs maak ik kans om kinderen iets te leren in een Klokhuis aflevering!
Deel bericht

Niet aan te slepen: 'ruimtevrouwen' van Lego

03.11.17
Een dag na het uitbrengen van een nieuwe Lego-serie met vrouwelijke ruimtewetenschappers zijn de poppetjes al het best verkochte speelgoed in de digitale winkel Amazon.
Deel bericht

Een fabriek als klaslokaal

22.10.17
Om het techniekonderwijs beter aan te laten sluiten op de arbeidsmarkt, krijgen leerlingen les in de Duurzaamheidsfabriek. Hier werken ze samen met bedrijven, met leerlingen van andere niveaus en met andere studierichtingen aan duurzame innovaties.
Deel bericht

Robin (26) scoort met Hollandse Lego, 22 jaar geleden bedacht door zijn vader

03.10.17
Een kwart eeuw lang liep Gert-Jan de Wilde met het idee voor Twickto rond, zijn zoon Robin brengt het nu op de markt. Het educatieve speelgoed ligt sinds deze week in honderden speelgoedwinkels.
Deel bericht

60 basisscholen testen vanaf vandaag Momento

20.09.17
Begin dit jaar, tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT), kondigden schoolleveranciers en grote uitgeverijen Momento aan; het eerste overkoepelende digitale, vakoverstijgende en methode-onafhankelijke dashboard voor de leerkrachten in het basisonderwijs.
Deel bericht

Nieuw onderwijs in strijd tegen bètatekort

15.08.17
Op veel plekken in Nederland is een tekort aan technici op (v)mbo-niveau. Door nieuwe didactiek in het bèta- en technologieonderwijs hoopt men deze tekorten te ondervangen. Ook op Hogeschool Utrecht is deze zomer een lectoraat van start gegaan dat onderzoek gaat doen naar curriculumontwikkeling in het technisch onderwijs.
Deel bericht

Elke Friese basisschool start nieuw jaar met robot

11.08.17
Alle 415 basisscholen in Friesland krijgen in het nieuwe schooljaar een robot. De eerste serie wordt 6 september ingepakt en verstuurd.
Deel bericht

Bio-ethiek voor kinderen

21.07.17
“Wanneer kinderen in aanraking worden gebracht met wetenschap dan komt het vaak neer op het doen van natuurkundige proefjes, dat vind ik te beperkt.” Onderzoeker Grégroire Lagger laat kinderen nadenken over grote bio-ethische vraagstukken.
Deel bericht

Hou je vast: robots kruipen op en in ons lichaam

02.07.17
Bij een robot stellen veel mensen zich nog steeds een metalen kopie van een mens voor. Dat beeld moet nodig op de schop. In de toekomst gaan robots steeds meer lijken op kunstmatige organismen.
Deel bericht

Schoolproject 12-jarige gaat viral

16.06.17
De 12-jarige Senne uit Vianen heeft een machine gemaakt die veel waardering oogst op sociale media. Voor een schoolproject maakte hij een robot die in enkele seconden de beroemde rubik's cube op kan lossen.
Deel bericht

Apple laat kinderen met Swift Playgrounds hun speelgoed programmeren

02.06.17
Swift Playgrounds wordt op 5 juni uitgebreid met de mogelijkheid om robots, drones en muziekinstrumenten te programmeren. ?Swift Playgrounds is een iPad-app waarmee kinderen leren programmeren in Apple's programmeertaal Swift.
Deel bericht

Edu-Sign: natuuronderwijs met de Bijbel als basis

24.05.17
Hoe betrek je leerlingen intrinsiek bij het natuur- en techniekonderwijs? En hoe geef je dat op een Bijbels verantwoorde manier vorm? Met deze vragen ging onderwijsbureau Edu-Sign in Sliedrecht aan de slag. Hoe maakt de nieuwe methode ”Wondering the World” het verschil?
Deel bericht

Eerste van 415 robots voor Friese basisscholen uitgereikt

20.05.17
Gedeputeerde Sander de Rouwe overhandigde deze eerste van 415 robots die de komende maanden op alle Friese basisscholen worden uitgereikt. ,,Zo willen we kinderen vertrouwd maken met techniek en ze voorbereiden op de toekomst.’’
Deel bericht

Beleef de Lente in de klas

12.05.17
Beleef de Lente, wie kent het niet? Deze camera’s in vogelnesten van Vogelbescherming Nederland zijn al jaren een groot succes. Maar wist je ook dat je Beleef de Lente in de klas kunt beleven? De dagelijkse clips, tips, weetjes en werkbladen maken het geven van een natuurles op de basisschool appeltje-eitje. Toch te ingewikkeld? Dan bestel je gewoon een gastdocent!
Deel bericht