Opinie | Als kinderen niet duurzamer leren denken, komt er van klimaatbeleid niets terecht

24.12.21
Van de duurzame doelen komt weinig terecht als leerlingen het bestaande economische verdienmodel aangeboden krijgen. Laat ze meedenken over een andere aanpak, met andere waarden, daag ze uit om complexe vraagstukken op te lossen, suggereren Mark Boode, Marije van Bommel en Marlise Achterbergh van Teachers for Climate
Deel bericht

Walvissen in de wind en meer fantastische uitvindingen

04.12.21
De natuur vormt een onuitputtelijke bron van inspiratie voor de mens. Dat laat Walvissen in de wind en meer fantastische uitvindingen uit de natuur zien. Hoewel de informatie over de afgeleide technische vindingen beperkt is, is deze uitgave als inspiratieboek voor kinderen, de wetenschappers van de toekomst, zeker geslaagd.
Deel bericht

In de weer met een lasersnijmachine of VR-bril: TechExplore24 wil kinderen enthousiast maken voor techniek

02.12.21
Het ene groepje leerlingen staat met een VR-bril op ‘vlinders’ te vangen, het andere is heel geconcentreerd in de weer met een lasersnijmachine. Geloof het of niet, hier staan de techneuten van de toekomst. Welkom bij TechExplore24, het project dat Rivierenland-breed leerlingen uit zowel basis- als voortgezet onderwijs enthousiast wil maken voor de technische beroepen.
Deel bericht

WWF: Nieuwe lessen over het regenwoud en 3FM Serious Request

01.12.21
3FM Serious Request komt dit jaar in actie voor WWF en de regenwouden van Zuid-Amerika. Speciaal voor deze actie zijn er nieuwe lessen van Toekomstkunde. Hiermee leren kinderen in groep 3 t/m 8 hoe we het regenwoud kunnen herstellen en beschermen. Het lesmateriaal bestaat uit video's en opdrachten, waarmee in actie komen voor WWF leuk en gemakkelijk wordt.
Deel bericht

Natuur, Wetenschap en Techniekconferentie op vrijdag 19 november 2021

06.10.21
Kom In Beweging! Dat is het thema van de 13e landelijke Natuur, Wetenschap en Techniekconferentie op vrijdag 19 november 2021. Wij hebben niet stilgezeten en hebben samen met ons organisatiecomité een enerverend programma samengesteld. Je kunt rekenen op nieuwe lesideeën waarbij bewegen een rol speelt.
Deel bericht

In de pitstraat van het Hub van Doornecollege leren jongeren met eigen wedstrijdkart weer lol in techniek te krijgen

06.10.21
De pitstraat van de Formule 1 is een plek vol techniek die tot de verbeelding spreekt. Daar hebben ze bij het Hub van Doornecollege in Deurne goed naar gekeken.
Deel bericht

Planet Robot

16.09.21
Op woensdag 30 maart 2022 zal de eerste editie van Planet Robot plaatsvinden op Marinewerf Willemsoord in Den Helder. Planet Robot is een gratis tech-event voor het onderwijs met focus op robotica. Dit evenement komt tot stand door een unieke samenwerking tussen Uitgeverij Instruct, DO-IT, B-Bot.nl, College De Brink, Scholen aan Zee, de Koninklijke Marine en Dutch Robot Games.
Deel bericht

10.000 kinderen krijgen gastles over duurzame ontwikkelingsdoelen

25.08.21
Scholen kunnen zich nu aanmelden om een gastles over duurzame ontwikkelingsdoelen, ook wel SDG's genoemd, te ontvangen! De SDG's zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis.
Deel bericht

Opinie | Geef op school onafhankelijke voorlichting over het klimaat

18.08.21
Basisschoolkinderen van nu zijn rond 2030 klaar met hun opleiding. Heeft die ze voorbereid op klimaatproblemen? Zorg voor onafhankelijke klimaateducatie, aldus René Munsters en Henk Nijhof van vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling.
Deel bericht

Verhoogde baankans dankzij simulatie

21.07.21
Leerlingen in het praktijkonderwijs laten doorstromen naar een garantiebaan. Door simulatoren te regelen voor auto- en vorkheftruckrijden, is het Sjoerd Nicodem gelukt. Hij is leraar op het Schreuder College in Rotterdam. In dit artikel vertellen we zijn verhaal: wat was de bedoeling, hoe heeft hij ...
Deel bericht

Meer vrouwen kiezen voor baan in techniek, maar scholieren keren zich daarvan af

14.06.21
Het aantal vrouwen op de technische arbeidsmarkt neemt voorzichtig toe. Momenteel oefenen 226.000 vrouwen in Nederland een technisch beroep uit, 25.000 meer dan in 2018. De populariteit voor het profiel Natuur en Techniek in het middelbaar onderwijs neemt echter weer af.
Deel bericht

Nieuwe actie van WWF en NPO Zapp tegen plastic

17.05.21
Walvissen hebben net als veel andere zeedieren ontzettend veel last van al het plastic in zee. Dat moet stoppen! Het Wereld Natuur Fonds en NPO Zapp komen daarom samen in actie. Ook scholen kunnen meedoen met Zapp Your Planet Plasticjagers! Er is een gratis actiepakket beschikbaar voor leerkrachten.
Deel bericht

Maakindustrie schreeuwt om technici: Twentse scholen slaan handen ineen

10.05.21
Onze provincie staat historisch bekend om haar maakindustrie. Maar de regio's Twente en Zwolle staan voor een pittige uitdaging. Door de supersnelle ontwikkelingen in de techniek groeit de vraag naar technisch geschoolde mensen. De krapte op de arbeidsmarkt dreigt fors toe te nemen. Maar liefst negentien scholen in het voortgezet onderwijs in Twente slaan daarom de handen ineen.
Deel bericht

'Techniek is een veilige keuze als de profielkeuze te vroeg komt'

07.04.21
Ouders vinden dat hun kinderen vaak te vroeg een profielkeuze moeten maken. Volgens Platform Talent voor Techniek (PTvT) kan het voorlichten van ouders over techniek, wat als een brede richting gezien wordt, de druk op de profielkeuze verlagen.
Deel bericht

Nieuw van WWF: handige tips en inspiratie om je school duurzaam te maken

17.02.21
Voor het basisonderwijs heeft het Wereld Natuur Fonds iets nieuws: 5 how-to's vol met praktische tips en educatieve inspiratie om natuur en duurzaamheid echt te laten leven op school!
Deel bericht

Goirle krijgt carnavalsoptocht in LEGO

02.02.21
Overal zijn de optochten afgelast, maar in Goirle proberen ze er toch nog iets van te maken. Ballefruttersgat organiseert dit jaar een carnavalsoptocht in LEGO. Het is een onverwacht succes. "We hadden gerekend op een wagen of twaalf, maar het zijn er wel veertig", zegt Jan Brekelmans van Stichting Karnaval Ballefruttersgat trots.
Deel bericht

Met verrekijker en pen klaar voor Tuinvogeltelling, 'Leerzaam en vooral erg leuk'

30.01.21
Veel mensen zitten dit weekend voor het raam klaar met verrekijker, pen of tablet, voor de 18e editie van de Nationale Tuinvogeltelling. Die is gisteren al begonnen duurt tot en met morgen. Deelnemers wordt gevraagd om een half uur lang het aantal vogels in hun tuin of balkon te tellen.
Deel bericht

Lezen gaat achteruit, wiskunde en natuurwetenschappen blijven gelijk – VO

18.11.20
De leesvaardigheid van de Nederlandse 15-jarigen is gedaald ten opzichte van 2015, maar het niveau van wiskunde en natuurwetenschappen is gelijk gebleven. Dat is een van de conclusies in het rapport PISA-2018.
Deel bericht

IVN laat nog meer kinderen natuur beleven door overname Natuurschool

31.10.20
IVN Natuureducatie neemt vanaf 29 oktober de Natuurschool over, de organisatie die al 30 jaar kinderen de natuur laat beleven met schoolreisjes en excursies in Noordwijk en Lauwersoog. Met deze overname wordt de continuïteit van de Natuurschool gewaarborgd en kan IVN nog meer kinderen de natuur laten beleven.
Deel bericht

Chemie in de klas

10.10.20
Hoe leer je kinderen iets over wetenschap? Ik ging met mijn pipetjes, peper en heel veel glitter naar de Jonge Onderzoekers om hen te leren hoe je vuil afstoot. En ik kwam met goud glinsterende gympen weer thuis.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)