Wat social media doen met het brein van leerlingen..

21.07.21
Social media zijn fantastisch, zeker voor leerlingen. Maar diezelfde social media verstoren vaak de noodzakelijke aandacht én echte pauzes tijdens onderwijs en huiswerk. Gevolg: een brokkelbrein en negatieve invloed op leren. Het boek -Van brokkelbrein naar focus - is praktijkgids voor docenten over aandacht, social media en het brein. Vol met onderbouwing en praktische tips.
Deel bericht

12 x nieuw mediawijsheid-onderzoek

16.07.21
De database van de Wetenschappelijke Raad groeit. Peter Wiegman bespreekt 12 nieuw toegevoegde onderzoeken. Welke kennis bieden zij? Het bericht 12 x nieuw mediawijsheid-onderzoek verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht

Nederland en Vlaanderen binden met EDMO-project de strijd aan tegen desinformatie

05.07.21
Nederlandse en Vlaamse partners binden met het EDMO-project samen de strijd aan tegen de verspreiding van desinformatie.
Deel bericht

Derde landelijke editie Special Media Awards zoekt mediamakers voor award-uitreiking

01.07.21
De Special Media Awards 2021-uitreiking, voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken, vindt plaats op 5 november.
Deel bericht

Ongewenste beelden gaan viraal. Wat te doen?

28.06.21
Een leerling die stiekem de les filmt, precies op het moment dat een docent boos voor de klas staat. Privéfoto’s van een klasgenoot die op TikTok of in een WhatsApp-groep worden geplaatst. Zulke beelden kunnen razendsnel rondgaan via social media en het slachtoffer kan hier nog jaren last van heb...
Deel bericht

De evolutie van protesten in het sociale-mediatijdperk

21.06.21
Wat is de invloed van (sociale) media op protesten? Teddie Meijer doet verslag over het online Mediacollege ‘Protest en media: één jaar na #BLM’.
Deel bericht

Dit is de staat van het onderzoek naar mediawijsheid in Nederland

16.06.21
Wat is de staat van onze kennis over mediawijsheid? Jeroen Jansz en Sanne Opree brengen het onderzoek naar mediawijsheid in kaart. Het bericht Dit is de staat van het onderzoek naar mediawijsheid in Nederland verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht

‘Misschien moet ik Instagram niet op mijn telefoon hebben’

05.06.21
Met name jongeren zijn niet meer weg te slaan van sociale media. Dag in dag uit zitten ze uren op Whatsapp en Instagram. Waar de één geïnspireerd raakt door een post, wordt een ander juist jaloers. Zijn jongeren ongelukkiger door sociale media?
Deel bericht

Pesten: kun je dat tegengaan met een Bullying Game?

04.06.21
“Met onze game helpen we jongeren met een leeruitdaging om pesten en cyberpesten te herkennen en er zelf geen slachtoffer van te worden,” vertellen Saxion-studenten Max Bischoff en Kevin Sens over de Bullying Game, die ze met hun projectgroep maakten.
Deel bericht

ROC Noorderpoort biedt lessenreeks digitaal burgerschap: “Urgentie is duidelijk en iedereen denkt actief mee”

20.05.21
ROC Noorderpoort is al sinds 2016 bezig met het thema burgerschap. Zij zijn nu het eerste ROC die een complete lessenreeks digitaal burgerschap heeft ontwikkeld. We spreken met practor Chris Holman, al jaren een drijvende kracht rond het thema, en met projectleider Marlies Blaauw. Welke weg leggen z...
Deel bericht

De effecten van filters op je zelfbeeld

29.04.21
Veel apps maken gebruik van filters waarmee je je uiterlijk kan aanpassen. Soms onschuldig, maar wat is het effect hiervan op je zelfbeeld, of op dat van kinderen?
Deel bericht

Deepfakevideo’s: een vloek of een zegen? 

20.04.21
Op 24 maart hield Netwerk Mediawijsheid een online netwerksessie over synthetische media met de vraag: 'Wat leren we jongeren over deepfakevideo's?'
Deel bericht

Basisschool de Blauwe Lijn zet in op digitale geletterdheid

15.04.21
Ilse Godtschalk van Mediawegwijs en schooldirecteur van De Blauwe Lijn Els Ranzijn geven in dit artikel hun kijk op digitale geletterdheid in het onderwijs.
Deel bericht

‘Digitale geletterdheid met spoed in curriculum’

07.04.21
Aan het curriculum van het primair en voortgezet onderwijs moet met spoed digitale geletterdheid worden toegevoegd. Dat adviseert de Cyber Security Raad (CSR).
Deel bericht

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet: dit waren de Media Ukkie Dagen 2021

07.04.21
De Media Ukkie Dagen 2021 zitten erop! Netwerk Mediawijsheid blikt terug op een geslaagde campagneweek, met alle hoogtepunten op een rij.
Deel bericht

Alliantie Digitaal Samenleven brengt de digitale drempels van inclusie in beeld

06.04.21
Duizenden kinderen en kwetsbare groepen hebben niet de middelen of kennis om digitaal mee te kunnen doen. Met het initiatief #AllemaalDigitaal brengt de Alliantie Digitaal Samenleven de drempels van digitale inclusie in beeld.
Deel bericht

Van spaarvarkens tot geldezels: jongeren en online geldzaken

22.03.21
Van nieuwe sneakers tot uitgaven in een game of app: jongeren worden online continu verleid om aankopen te doen. En betalen doe je tegenwoordig met een druk op de knop. Toch is er een grote groep jongeren met onvoldoende financiële vaardigheden. Hoe kun je hen als professional helpen?
Deel bericht

Gebruik TikTok vervijfvoudigd – Het sociale mediagebruik onder jongeren in 2020

23.02.21
De nieuwste trends en ontwikkelingen in het sociale mediagebruik onder jongeren afgeleid uit het Nationale Social Media onderzoek van Newcom.
Deel bericht

Maak mediagebruik kind bespreekbaar

16.02.21
Veel ouders twijfelen aan de mediavaardigheden van hun kinderen. Toch geven ouders aan relatief weinig te doen aan actieve mediaopvoeding. Dat blijkt uit de Monitor Mediagebruik 7 – 12 jaar. Met Mediamatties nemen ouder & kind een kijkje in elkaars online wereld.
Deel bericht

Consumentenbond wil actie tegen 'schending consumentenrechten' door TikTok

16.02.21
De Consumentenbond heeft samen met andere Europese consumentenorganisaties een klacht ingediend tegen de Chinese video-app TikTok. De app zou gebruikers misleiden en kinderen onvoldoende bescherming bieden tegen ongepaste inhoud en reclames. Daartegen moeten toezichthouders optreden, vinden de organisaties.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)