Jongeren en sociale mediaverslaving: op zoek naar antwoorden

18.12.18
Wat is sociale mediaverslaving nu eigenlijk? Hoe serieus moeten we het nemen en hoe ga je er als opvoeder mee om? Freek Zwanenberg en Regina van den Eijnden bieden antwoorden, vanuit de praktijk en de wetenschap.
Deel bericht

Heel Nederland mediawijs: toekomstplannen tijdens de eindejaarsbijeenkomst

12.12.18
Tijdens de feestelijke afsluiting van het jubileumjaar presenteert Mary Berkhout-Nio het nieuwe meerjarenplan: met nieuwe doelgroepen, de oprichting van een wetenschappelijke raad, een nieuwe kernpartner én een nieuwe naam. Op naar 'heel Nederland mediawijs'!
Deel bericht

Kinderen leren van hun helden: Wijs met media omgaan

11.12.18
Tekst en beeld kopiëren, gebruiken of delen: het gebeurt dagelijks. Maar wat mag eigenlijk wel en niet? Zo kwam het lespakket 'Wijs met media omgaan' tot stand.
Deel bericht

HoeZoMediawijs.nl: nieuwe jeugdwebsite over mediawijsheid gelanceerd

10.12.18
Mediawijzer.net lanceert HoeZoMediawijs.nl, een website waarop kinderen vanaf 10 jaar aan de slag kunnen met mediawijze thema’s. De website biedt gevalideerde informatie, educatieve filmpjes en doe-opdrachten. De website is zo ingericht dat kinderen en jongeren zelfstandig kunnen werken, zowel th...
Deel bericht

Slim met MediaChallenge: docent en leerling gaan samen de uitdaging aan

04.12.18
Yola Hopmans reisde met haar collega af naar het Isendoorn College in Zutphen, om daar met docent én leerling mediawijze lessen te ontwikkelen. Benieuwd wat deze uitdaging heeft opgeleverd? Het bericht Slim met MediaChallenge: docent en leerling gaan samen de uitdaging aan verscheen eerst op Mediaw...
Deel bericht

Meest mediawijze klas van Nederland komt uit Rotterdam

30.11.18
Na een spannende strijd zijn de winnaars van MediaMasters 2018 bekend: Groep 8C van KDBS Het Tangram uit Rotterdam is vanaf vandaag de ‘Meest mediawijze klas van Nederland’, bovenbouw 7 van SBO de Toermalijn uit Helmond werd de winnaar van het klassement speciaal onderwijs. Gefeliciteerd! Het be...
Deel bericht

Heb jij het onder de duim? Dit was de Week van de Mediawijsheid 2018

28.11.18
Tijdens de Week van de Mediawijsheid 2018 kon je onder meer je kennis over de online wereld testen en meedoen aan uiteenlopende activiteiten in het land en online. Ook werden verschillende onderzoeken gepubliceerd en was de #WvdM18 in de media goed vertegenwoordigd.
Deel bericht

170.000 basisschoolleerlingen strijden om titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’

16.11.18
Vandaag start MediaMasters 2018: de spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Ruim 170.000 leerlingen uit het hele land staan in de startblokken om de wereld van mediawijsheid te ontdekken.
Deel bericht

Onderzoek wijst uit dat basisschoolkinderen massaal in nepnieuws trappen

15.11.18
Veel basisschoolkinderen zien het verschil niet tussen nepnieuws en echt nieuws. Dat constateren onderzoekers van de universiteiten van Utrecht en Connecticut. Leraren moeten de leerlingen daarin beter trainen, vinden ze.
Deel bericht

Zawadi (18) hackte schoolsysteem: 'Ik kon de opdrachten van leerlingen aanpassen'

14.11.18
3,4 procent van de Nederlandse jongeren is wel eens binnengedrongen in een digitaal schoolsysteem. Hierdoor kunnen in sommige gevallen cijfers worden veranderd, roosters worden aangepast en kan er worden gefraudeerd met afwezigheid.Het hacken van het schoolsysteem Magister, dat op ongeveer 75 procent van de scholen wordt gebruikt, lijkt bijv. een koud kunstje
Deel bericht

Verdwaald in de mediajungle? Zo creëer je waarde voor kinderen

01.11.18
Op 24 oktober vond het Cinekid Industry Forum plaats: 45 sprekers, 15 tafels en een zaal vol internationale mediaprofessionals. Dit zijn de mediawijze hoogtepunten.
Deel bericht

Boek | De kunst van het zoeken kun je leren

29.10.18
Echt goed leren zoeken op internet is een kunst. Maar wel een kunst die je kunt leren. Het boek Slim Zoeken van Maarten Sprenger leert kinderen (maar zeker ook ouders en leerkrachten) beter zoeken op internet. De geheel vernieuwde uitgave is zojuist verschenen…
Deel bericht

‘Luqo Spellenreeks’ wint Gouden Guppy 2018

25.10.18
Tijdens de Cinekid Media Awards 2018 op woensdag 24 oktober is de Gouden Guppy uitgereikt aan Luqo voor de Luqo Spellenreeks. Een spellenplatform dat de digitale wereld verbindt met de fysieke belevingswereld van het kind. Lees meer over de Gouden Guppy en de eervolle vermeldingen.
Deel bericht

Maak leerlingen bewuster van het belang van privacy

18.10.18
Op school doe je er alles aan om informatiebeveiliging en privacy (IBP) goed te regelen zodat je school voldoet aan de privacywetgeving. Maar in hoeverre zijn leerlingen zich bewust van hun privacy? Het is belangrijk om met leerlingen het gesprek aan te gaan over privacy.
Deel bericht

Effectieve mediawijsheidprogramma’s

10.10.18
Er zijn steeds meer mediawijsheidprogramma’s. Hoe weten scholen, leerkrachten en mediacoaches welke het meest effectief is om kinderen mediawijs op te laten groeien? Mediawijzer heeft een checklist gemaakt, die aansluit op de werkwijze en uitgangspunten van de Databank Effectieve Jeugdinterventies (DEJ). Het NJi heeft hier een bijdrage aan geleverd.
Deel bericht

Radio maken met leerlingen: actief aan de slag met mediawijsheid

04.10.18
Wil je op jouw school op een originele manier werken aan mediawijsheid en taaldoelen? Laat leraren op je school radio maken met hun leerlingen. Voor een nieuwe podcastaflevering spraken wij Tjeerd van den Elsen, leraar op basisschool de Vijf Hoeven in Tilburg en Leraar van het jaar 2017.
Deel bericht

Een smartphonevrije school: ja of nee?

26.09.18
Rhea Flohr werkt op een smartphonevrije school. Hoe bevalt dit? En zouden alle scholen dit beleid moeten voeren?
Deel bericht

Opinie | Gebruik smartphone juist wel op school

20.09.18
Doe smartphones op school niet in de ban, maar gebruik ze juist om jongeren iets te leren over de wereld waarin ze opgroeien, stelt mediawetenschapper Rob Leurs voor.
Deel bericht

Pesten op school: hoe creëer je een veilig lesklimaat?

18.09.18
Hogeschool iPabo helpt toekomstige leraren (cyber)pesten aan te pakken. Marjan Koerselman, docent aan de opleiding, vertelt hoe zij te werk gaat. Het bericht Pesten op school: hoe creëer je een veilig lesklimaat? verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht

Boekrecensie: Een gezonde relatie met je smartphone in 30 dagen?

13.09.18
Rhea Flohr las het boek 'Ik maak het uit!' over een gezonde relatie met je smartphone. Ze gaat de 30-dagen-challenge aan, om de relatie met haar eigen smartphone te verbeteren.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)