In gesprek over het dark web

22.01.21
Het mysterieuze karakter van het dark web maakt het voor nieuwsgierige jongeren extra aantrekkelijk. Hoe ga je als ouder het gesprek aan met je kinderen over de 'duistere kant' van het internet?
Deel bericht

Sociale media en hun ‘jongerenvriendelijkheid’: een persoonlijke analyse

07.01.21
De content op sociale-mediaplatformen is lang niet altijd geschikt voor jongeren. Nathan Daniels probeerde uit te zoeken hoe (on)geschikt. Het bericht Sociale media en hun ‘jongerenvriendelijkheid’: een persoonlijke analyse verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht

Opinie | Geef een kind een smartphone en je bent het kwijt

30.12.20
De Bewust Digibete Burger heeft het moeilijk met de smartphone van zijn dochter.
Deel bericht

Cyberpesten aanpakken in een snel veranderende wereld

17.12.20
Pesten is iets van alle tijden. Gelukkig zijn er allerlei antipestprogramma’s om vervelend antisociaal gedrag in te dammen en gepeste kinderen meer weerbaar te maken. Maar de wereld verandert snel. Wat maakt een programma ook bij cyberpesten echt succesvol? En welke rol spelen opvoeders?
Deel bericht

Media Ukkie Dagen 2021 – Stappenplan online activiteit organiseren

17.12.20
Als bibliotheek, kinderopvang, opvoedopstelling, of basisschool kun je meedoen aan de Media Ukkie Dagen (26 maart t/m 2 april 2021) door bijvoorbeeld een activiteit te organiseren. Door aan te haken op de campagne zet je mediawijsheid op de kaart en kunnen kinderen volop de kansen van media benutten en blijven de risico’s beperkt.
Deel bericht

Weerbaar zijn tegen nepnieuws en desinformatie begint bij vertrouwen

15.12.20
Netwerk Mediawijsheid organiseerde een digitale netwerksessie, 'Kritisch kijken – nepnieuws en desinformatie', waar zo'n honderd geïnteresseerden nieuwe inzichten opdeden over (het bestrijden van) desinformatie.
Deel bericht

Hoe staat het met onze mentale gezondheid tijdens de coronacrisis?

12.12.20
Veel online mediagebruik kan effect hebben op onze gemoedstoestand. Hoe blijven we in deze tijd digitaal in balans? En waarom ontstaan er juist nu zoveel complottheorieën? Anouk Vermeij, postdoctoraal onderzoeker en Programmacoördinator aan de Tilburg University, legt het uit.
Deel bericht

Wegwijs in informatie, deel 11: Media in de smiezen

08.12.20
Mediathecaris Roeland Smeets schrijft een boekrecensie over het boek Mind over Media van Renee Hobbs, en geeft tips voor het onderwijs.
Deel bericht

De online wereld van jongeren tijdens de pandemie

27.11.20
De online wereld van jongeren is sinds de pandemie flink veranderd. Hoe houdt deze doelgroep zich staande tijdens deze pandemie? Wat zijn de risico’s voor deze doelgroep en waar liggen de kansen? Het bericht De online wereld van jongeren tijdens de pandemie verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht

Onderzoek: Leren kinderen nepnieuws herkennen door het zelf te maken?

25.11.20
Een nieuw onderzoek probeert uit te wijzen of kinderen daadwerkelijk beter worden in het onderscheiden van betrouwbaar nieuws en nepnieuws door het zelf te produceren.
Deel bericht

Wereldwijd onderzoek: digitale vaardigheden sleutelrol bij leren, meedoen en kansen benutten

18.11.20
Uit 110 studies in 64 landen blijkt dat digitale vaardigheden een sleutelrol spelen bij het leren, het participeren en het benutten van kansen door kinderen en jongeren.
Deel bericht

Meest mediawijze klas van Nederland komt uit Schiedam

16.11.20
Ruim 145.000 leerlingen uit groep 7 en 8 speelden een week lang de serious game MediaMasters over de kansen en gevaren van digitale media. Dit zijn de winnaars
Deel bericht

Bitefile: Dit zegt de wetenschap over de rol van kunstmatige intelligentie in het leven van kinderen

13.11.20
Hoe ervaren kinderen kunstmatige intelligentie? Zijn ze zich bewust van de mogelijke risico’s en in welke mate begrijpen ze de werking ervan? Bitescience zocht het uit.  
Deel bericht

Serious game MediaMasters over kansen en gevaren digitale media van start

04.11.20
Donderdag 5 november start de tiende editie van MediaMasters, een unieke serious game over de kansen en gevaren van digitale media, speciaal voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs. MediaMasters wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november).
Deel bericht

The Social Dilemma: Is dit de weg voorwaarts?

02.11.20
De docudrama The Social Dilemma (2020) toont de grote impact die sociale media op ons leven hebben en welke machten daarachter aan het werk zijn. De film laat de kijker achter met een dubbel gevoel. In deze longread neemt Siri Beerends van SETUP je mee in haar kritische analyse.
Deel bericht

Hoe blijf je digitaal in balans in tijden van crisis? 

02.11.20
Midden in een pandemie is het belang van mediawijsheid groter dan ooit. Vrijdag start de Week van de Mediawijsheid. Dit jaar staat de zoektocht naar digitale balans centraal. Hoe blijf je lichamelijk, mentaal en sociaal gezond?
Deel bericht

#WvdM in tijden van corona bij Bibliotheek Noordwest Veluwe

27.10.20
Hoe kun je als bibliotheek aanhaken op de Week van de Mediawijsheid? Kun je in deze onzekere tijd nog wel een activiteit organiseren en hoe doe je dat dan? Inge Snijder is Mediacoach bij de Bibliotheek Noordwest Veluwe en vertelt hoe zij hiermee omgaat. 
Deel bericht

Weerbaar tegen desinformatie | Complottheorie: de aarde is plat

21.10.20
Met casussen uit het beroepsveld biedt het project BeeReal inzicht in de problematiek waar de media-, onderwijs-, zorg- en welzijnsmedewerker in het werkveld mee te maken kan krijgen als het gaat om desinformatie.
Deel bericht

Een Data Detox Kit voor jongeren: hoe ga je bewust om met media?

20.10.20
De Data Detox Kit voor jongeren en Data Detox Kids zijn twee nieuwe producten ontwikkelt door adviesbureau Fers om jongeren bewust met media om te leren gaan.
Deel bericht

Onderzoek: onderwijs digitale geletterdheid is vaak gebrekkig en ongelijk

15.10.20
Europese experts op het gebied van onderwijs en de arbeidsmarkt beschouwen de kwaliteit en doeltreffendheid van onderwijs in digitale vaardigheden als vaak gebrekkig en ongelijk, blijkt uit onderzoek. Het bericht Onderzoek: onderwijs digitale geletterdheid is vaak gebrekkig en ongelijk verscheen eer...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)