#WvdM: Hoe zeg je online sorry? SETUP en Bibliotheek Utrecht ontdekken het

22.10.21
Hoe kun je als bibliotheek of organisatie aanhaken op de Week van de Mediawijsheid? Andrea Rhodenborgh werkzaam bij Medialab SETUP vertelt hoe zij meedoen aan de #WvdM. Tijdens de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november) vinden door het hele land activiteiten plaats. Van groot tot klein en voor...
Deel bericht

Een nieuwe website voor en door het netwerk: zo kwam-ie tot stand

21.10.21
Netwerkmediawijsheid.nl is dé plek voor netwerkpartners, onderzoekers, professionals, journalisten, beleidsmakers en politici die willen weten hoe Netwerk Mediawijsheid aan een mediawijs Nederland werkt. Het bericht Een nieuwe website voor en door het netwerk: zo kwam-ie tot stand verscheen eerst o...
Deel bericht

Mediamasters 2021 start op 4 november

20.10.21
MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media. Strijd tijdens de Week van de Mediawijsheid van 4 t/m 12 november 2021 tegen duizenden klassen om de titel 'meest mediawijze klas van Nederland'.
Deel bericht

Zo ga je als opvoeder in gesprek over Squid Game

16.10.21
De Netflix-serie Squid Game is een wereldwijde hit. Ook in Nederland. De harde, maatschappijkritische Zuid-Koreaanse serie is veelbesproken en vindt op allerhande manieren zijn weg naar social media en het echte leven. Ook (te) jonge kijkers worden op deze manier geconfronteerd met de gewelddadige s...
Deel bericht

Verslag netwerksessie: Hoe gaan we om met TikTok en dataverzameling door sociale media?

14.10.21
De jeugd zit steeds meer op TikTok. Hoe vergroten we het bewustzijn over de risico’s op gebied van privacy? Daarover ging de netwerksessie op 8 oktober 2021
Deel bericht

Facebook neemt maatregelen om tieners te beschermen, critici niet overtuigd

11.10.21
In reactie op de beschuldigingen tegen Facebook dat zijn platforms schadelijk zijn voor kinderen, komt het bedrijf met maatregelen. Een reeks nieuwe functies is volgens het bedrijf gericht op het welzijn van tieners. Maar details over de plannen ontbreken en experts denken dat de maatregelen weinig verschil zullen maken.
Deel bericht

Squid Game nagespeeld op de basisschool: ‘Ouders realiseren zich niet wat de impact is’

11.10.21
De Zuid-Koreaanse Netflixserie Squid Game staat al weken op nummer één in de lijst met best bekeken series. Ook onder basisschoolleerlingen is de serie - eigenlijk voor 16 jaar en ouder - razend populair, vaak tot groot ongenoegen van ouders en leerkrachten. ,,Ik vraag me af ouders zich realiseren wat de impact kan zijn.”
Deel bericht

'Meneer X is een pedo': scholen worstelen met sociale media

30.09.21
Leerlingen die docenten en elkaar beledigen via een anoniem Instagram-account. Bij het Winkler Prins in Veendam liep het uit de hand en deed het bestuur van de school aangifte van laster. Het is een incident, maar veel meer scholen worstelen met dit soort accounts.
Deel bericht

Dit is hoe buitensluiten op sociale media eruit kan zien

29.09.21
Klaartje Schüngel van SocialmediaIMPAKT schrijft over online buitensluiten, een vorm van cyberpesten die voorkomt op sociale media. Het bericht Dit is hoe buitensluiten op sociale media eruit kan zien verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht

VR-bril moet leerlingen weerbaar maken tegen shame-sexting

17.09.21
Een nieuw programma moet kinderen weerbaar maken tegen shame-sexting. Tien procent van alle leerlingen van groep 7 of 8 in het basisonderwijs heeft namelijk weleens een sexy foto van zichzelf naar iemand anders gestuurd, met alle gevolgen van dien.
Deel bericht

Chinese tieners mogen nog maar drie uur per week online gamen

30.08.21
China legt online gamen voor kinderen en tieners verder aan banden. Volgens de nieuwe regels mogen minderjarigen alleen nog spelen op vrijdag, zaterdag, zondag en op feestdagen tussen 20.00 tot 21.00 uur. De maatregel is volgens staatspersbureau Xinhua onder meer bedoeld om gameverslaving tegen te gaan.
Deel bericht

Fabels over gameverslaving en geweld ontkracht: 'Gamen is juist goed voor je'

25.08.21
Het lichtpuntje in donkere coronatijden was voor veel jongeren het flikkerende scherm dat hun opmars in Fortnite volgt. Intussen zit immers een hele generatie massaal aan het onlinevertier: bijna 90 procent van de kinderen uit de lagere school gamet regelmatig. Maar maken videospelletjes agressief, lui of dom? Zijn ze verslavend? Of maken ze onze kinderen vingervlug en slim?
Deel bericht

Opinie | Scholen, aarzel niet tegengif te bieden aan desinformatie uit rechts-radicale hoek

23.08.21
Docenten en schoolleiders zijn te voorzichtig geworden, uit vrees voor het meldpunt linkse indoctrinatie of kritiek van corona- en klimaatontkenners. Onderwijs moet leerlingen juist helpen goed en verkeerd te leren onderscheiden.
Deel bericht

De geheime knop om er goed uit te zien in Zoom

21.08.21
‘Touch up my appearance’. Met een druk op de knop zie je er een stuk frisser uit in Zoom. Een handige oplossing of nieuw probleem?
Deel bericht

Deze nieuwe Pabo-minor leert je lesgeven over film en mediawijsheid

19.08.21
Netwerk Filmeducatie introduceert een nieuwe minor over film en mediawijsheid. In dit interview lees je meer over de totstandkoming.
Deel bericht

Corona heeft ons nog afhankelijker gemaakt van digitale technologie

13.08.21
Van werken via Teams of Zoom, het bezorgen van een pakketje of boodschappen, tot algoritmes die voorspellen of je besmet bent met het coronavirus. Door de pandemie heeft digitalisering een vlucht genomen, betoogt filosoof en senior wetenschapper bij de WRR Haroon Sheikh. Eerst als redding, maar inmiddels wordt ook de afhankelijkheid zichtbaar.
Deel bericht

Wat social media doen met het brein van leerlingen..

21.07.21
Social media zijn fantastisch, zeker voor leerlingen. Maar diezelfde social media verstoren vaak de noodzakelijke aandacht én echte pauzes tijdens onderwijs en huiswerk. Gevolg: een brokkelbrein en negatieve invloed op leren. Het boek -Van brokkelbrein naar focus - is praktijkgids voor docenten over aandacht, social media en het brein. Vol met onderbouwing en praktische tips.
Deel bericht

12 x nieuw mediawijsheid-onderzoek

16.07.21
De database van de Wetenschappelijke Raad groeit. Peter Wiegman bespreekt 12 nieuw toegevoegde onderzoeken. Welke kennis bieden zij? Het bericht 12 x nieuw mediawijsheid-onderzoek verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht

Nederland en Vlaanderen binden met EDMO-project de strijd aan tegen desinformatie

05.07.21
Nederlandse en Vlaamse partners binden met het EDMO-project samen de strijd aan tegen de verspreiding van desinformatie.
Deel bericht

Derde landelijke editie Special Media Awards zoekt mediamakers voor award-uitreiking

01.07.21
De Special Media Awards 2021-uitreiking, voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken, vindt plaats op 5 november.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)