Boekrecensie: Slim zoeken op Internet, hoe ga je om met online informatie?

21.03.19
Zoeken op internet is niet altijd een gemakkelijke opgave. Hoe bepaal je welke zoektermen je moet gebruiken en hoe bepaal je wat bruikbare resultaten zijn? Blogger Rhea Flohr recenseert de geüpdatete versie van het boek 'Slim zoeken op Internet' door Maarten Sprenger.
Deel bericht

Leerlingen worden graag mediawijzer

18.03.19
Nieuw lesmateriaal zorgt voor een hoge toename in bewustwording en kennis als het gaat over de regels die makers en gebruikers beschermen - het auteursrecht. 45% van de leerlingen vindt het belangrijk dat hier op school les over wordt gegeven en 57% wil er graag meer over weten om goed op de hoogte te zijn van de regels.
Deel bericht

Geef de smartphone maar de schuld!

12.03.19
De afleiding van de smartphone zorgt voor verlies van tijd en focus. Hoe voorkom je dat? Blogger Gül legt uit.
Deel bericht

Is mediawijsheid het weerwoord tegen nepnieuws?

11.03.19
Politiek nepnieuws heeft nog geen voeten aan de grond in Nederland, maar commercieel nepnieuws blijkt wel sterk in opkomst. Vandaag start de overheid de campagne ‘Blijf nieuwsgierig. Blijf kritisch’. Hoe kan mediawijsheid een oplossing bieden?
Deel bericht

Mediaopvoeding in de bibliotheek: maak keuzes!

08.03.19
Veel bibliotheken zetten stappen om te professionaliseren op het gebied van mediaopvoeding. Maar waar moet je beginnen, en hoe creëer je draagvlak? Britt van Teijlingen van Probiblio geeft tips. Het bericht Mediaopvoeding in de bibliotheek: maak keuzes! verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht

Er is niets mis met onze tieners

15.02.19
Het afgelopen jaar werd er niet al te best bericht over tieners en hun online gedrag. Is dat wel terecht? "Onderzoeken waardoor je opgelucht kunt ademhalen, halen het nieuws nu eenmaal niet zo gauw." Justine Pardoen behandelt 2 mythes en 2 lessen die we kunnen leren. Het bericht Er is niets mis met...
Deel bericht

Jongeren helpen jongeren met vragen over sexting & grooming

14.02.19
Hoe ga je met jongeren het gesprek aan over onderwerpen als sexting en grooming? Qpido stelde een jongerenredactie samen waarin leden (12-18 jaar) met elkaar in discussie gaan. Het bericht Jongeren helpen jongeren met vragen over sexting & grooming verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht

Mediajungle: het beste van on- en offline in een mediawijs spel

05.02.19
Na het winnen van de Mediawijzer.net Challenge 2017 hebben de makers van de Mediajungle niet stilgezeten. Niels Bloembergen (Reik) vertelt over succes van het mediawijze spel en de toekomstplannen. Het bericht Mediajungle: het beste van on- en offline in een mediawijs spel verscheen eerst op Mediawi...
Deel bericht

Mediawijsheid, digitale geletterdheid en ons leven in media

30.01.19
In dit betoog geeft Mark Deuze, hoogleraar Mediastudies, zijn visie op mediawijsheid. Wat zijn de valkuilen van het vakgebied en wat zijn de belangrijkste bouwstenen?
Deel bericht

De mediawijze route op de NOT 2019

18.01.19
Of je nu naar de NOT 2019 gaat om te netwerken, kennis op te doen of de nieuwste innovaties te ervaren; op gebied van mediawijsheid valt er genoeg te beleven.
Deel bericht

Jongeren en sociale mediaverslaving: op zoek naar antwoorden

18.12.18
Wat is sociale mediaverslaving nu eigenlijk? Hoe serieus moeten we het nemen en hoe ga je er als opvoeder mee om? Freek Zwanenberg en Regina van den Eijnden bieden antwoorden, vanuit de praktijk en de wetenschap.
Deel bericht

Heel Nederland mediawijs: toekomstplannen tijdens de eindejaarsbijeenkomst

12.12.18
Tijdens de feestelijke afsluiting van het jubileumjaar presenteert Mary Berkhout-Nio het nieuwe meerjarenplan: met nieuwe doelgroepen, de oprichting van een wetenschappelijke raad, een nieuwe kernpartner én een nieuwe naam. Op naar 'heel Nederland mediawijs'!
Deel bericht

Kinderen leren van hun helden: Wijs met media omgaan

11.12.18
Tekst en beeld kopiëren, gebruiken of delen: het gebeurt dagelijks. Maar wat mag eigenlijk wel en niet? Zo kwam het lespakket 'Wijs met media omgaan' tot stand.
Deel bericht

HoeZoMediawijs.nl: nieuwe jeugdwebsite over mediawijsheid gelanceerd

10.12.18
Mediawijzer.net lanceert HoeZoMediawijs.nl, een website waarop kinderen vanaf 10 jaar aan de slag kunnen met mediawijze thema’s. De website biedt gevalideerde informatie, educatieve filmpjes en doe-opdrachten. De website is zo ingericht dat kinderen en jongeren zelfstandig kunnen werken, zowel th...
Deel bericht

Slim met MediaChallenge: docent en leerling gaan samen de uitdaging aan

04.12.18
Yola Hopmans reisde met haar collega af naar het Isendoorn College in Zutphen, om daar met docent én leerling mediawijze lessen te ontwikkelen. Benieuwd wat deze uitdaging heeft opgeleverd? Het bericht Slim met MediaChallenge: docent en leerling gaan samen de uitdaging aan verscheen eerst op Mediaw...
Deel bericht

Meest mediawijze klas van Nederland komt uit Rotterdam

30.11.18
Na een spannende strijd zijn de winnaars van MediaMasters 2018 bekend: Groep 8C van KDBS Het Tangram uit Rotterdam is vanaf vandaag de ‘Meest mediawijze klas van Nederland’, bovenbouw 7 van SBO de Toermalijn uit Helmond werd de winnaar van het klassement speciaal onderwijs. Gefeliciteerd! Het be...
Deel bericht

Heb jij het onder de duim? Dit was de Week van de Mediawijsheid 2018

28.11.18
Tijdens de Week van de Mediawijsheid 2018 kon je onder meer je kennis over de online wereld testen en meedoen aan uiteenlopende activiteiten in het land en online. Ook werden verschillende onderzoeken gepubliceerd en was de #WvdM18 in de media goed vertegenwoordigd.
Deel bericht

170.000 basisschoolleerlingen strijden om titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’

16.11.18
Vandaag start MediaMasters 2018: de spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Ruim 170.000 leerlingen uit het hele land staan in de startblokken om de wereld van mediawijsheid te ontdekken.
Deel bericht

Onderzoek wijst uit dat basisschoolkinderen massaal in nepnieuws trappen

15.11.18
Veel basisschoolkinderen zien het verschil niet tussen nepnieuws en echt nieuws. Dat constateren onderzoekers van de universiteiten van Utrecht en Connecticut. Leraren moeten de leerlingen daarin beter trainen, vinden ze.
Deel bericht

Zawadi (18) hackte schoolsysteem: 'Ik kon de opdrachten van leerlingen aanpassen'

14.11.18
3,4 procent van de Nederlandse jongeren is wel eens binnengedrongen in een digitaal schoolsysteem. Hierdoor kunnen in sommige gevallen cijfers worden veranderd, roosters worden aangepast en kan er worden gefraudeerd met afwezigheid.Het hacken van het schoolsysteem Magister, dat op ongeveer 75 procent van de scholen wordt gebruikt, lijkt bijv. een koud kunstje
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)