'Geef het goede voorbeeld op sociale media'

20.03.18
Menig onderwijsbestuurder mijdt sociale media. De tijd ontbreekt, zo luidt het argument. Dave Ensberg-Kleijkers kan niet zonder. Hij vertelt erover in de nieuwe Kennisnet-podcast.
Deel bericht

Videodiensten moeten kinderen beschermen tegen gewelddadige porno

15.03.18
Online videodiensten hebben de verantwoordelijkheid om kinderen actief te beschermen tegen schadelijke inhoud. Die conclusie trekt het Commissariaat voor de Media uit een uitspraak van de rechter.
Deel bericht

De expertcoach mediaopvoeding als centraal aanspreekpunt binnen organisaties

15.03.18
Stel: je wilt binnen een school, bibliotheek, zorginstelling of andere organisatie aan de slag met mediaopvoeding en mediawijsheid. Hoe pak je dit handig aan? In gesprek met Helprich ten Heuw (Hogeschool Windesheim) over de nieuwe cursus Expertcoach Mediaopvoeding. Het bericht De expertcoach mediao...
Deel bericht

Media Ukkie Dagen 2018

15.03.18
Mediawijzer.net organiseert dit jaar voor de zevende keer de Media Ukkie Dagen. Dit keer met als thema: Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?
Deel bericht

Koopgedrag helft kinderen beïnvloed door vlogs

12.03.18
De helft van de kinderen in groep 5 tot en met 8 van de basisschool laat zijn koopgedrag beïnvloeden door vlogs waarin ze het product hebben gezien. Een op de zes kinderen zegt zelfs dat dat heel vaak voorkomt, meldt het platform Wijzer in Geldzaken op basis van onderzoek van Kantar Public.
Deel bericht

Facebook start campagne: hoe herken je nepnieuws?

05.03.18
Deze week verschijnen er op Facebook advertenties, afkomstig van het platform zelf, waarin tips worden gegeven om nepnieuws te herkennen. Dit alles met als doel om de 'mediawijsheid' van gebruikers te verbeteren, schrijft het bedrijf.
Deel bericht

Mediamultitasking veroorzaakt aandachtsproblemen

09.02.18
Jongeren die meerdere media tegelijkertijd gebruiken, kunnen meer last krijgen van aandachts- en slaapproblemen. Dit blijkt uit het proefschrift van Winneke van der Schuur, die op 22 februari promoveert op dit onderwerp.
Deel bericht

Pesten 3.0: Fake apps

08.02.18
Met fake apps kun je jouw identiteit of locatie veranderen en je anders voordoen dan wie of waar je bent. Hier kan flink misbruik van worden gemaakt. Dit artikel geeft voorbeelden van de mogelijkheden van deze apps en tips over wat je kunt doen tegen online pesten. Het bericht Pesten 3.0: Fake apps...
Deel bericht

‘Sociale media zijn slecht voor gezondheid, kinderen, relaties en democratie’

08.02.18
Oud-medewerkers van Facebook en Google willen actie tegen verslavende sociale media.
Deel bericht

Tieners zitten minder vaak op Facebook

29.01.18
Steeds minder tieners kijken op Facebook, terwijl het gebruik onder oudere leeftijdsgroepen niet stijgt. Het is voor het eerst dat het totale gebruik van Facebook in Nederland stagneert in het jaarlijkse onderzoek naar sociale media van researchbureau Newcom.
Deel bericht

Mediawijsheid integreren in de klas een struikelblok?

19.01.18
Kinderen van nu weten niet beter dan dat zij opgroeien met technologie: thuis, op straat en op school zijn digitale media niet meer weg te denken. Maar dat wil niet zeggen dat kinderen ook daadwerkelijk mediawijs zijn. Wanneer is een kind mediawijs?
Deel bericht

Zelf nepnieuws maken om het daarna beter te herkennen - dat lijkt te werken

15.01.18
"De zomervakantie wordt ingekort", "Netflix verwijdert helft series", "Voedsel McDonalds vermindert het zicht". Het is nepnieuws, bedacht door een groep vwo-leerlingen uit Bilthoven. Ze vormen een trollenleger dat binnen een uur de verzinsels zoveel mogelijk moet verspreiden.
Deel bericht

Media Ukkie Dagen 2018

14.01.18
Met de Media Ukkie Dagen vraagt Mediawijzer.net jaarlijks aandacht van ouders en (professionele) opvoeders voor het belang van mediaopvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. In 2018 vinden de Media Ukkie Dagen plaats van vrijdag 6 april tot en met vrijdag 13 april.
Deel bericht

Hoe word je als leraar mediawijzer?

12.01.18
Ruim 45% van de leerkrachten die afgelopen editie meededen aan de MediaMasters Game gaven na afloop aan interesse te hebben in bijscholing over mediawijze onderwerpen. Om aan deze behoefte tegemoet te komen, en hen zelf de tijdrovende zoektocht te besparen, gingen we op zoek naar beschikbaar lesmate...
Deel bericht

Zijn media ook ergens goed voor?

11.01.18
Zorgen over mediagebruik door kinderen zijn er genoeg. Daarom is er voor ouders nu de MediaDiamant: een soort schijf van vijf voor de mediaopvoeding.
Deel bericht

10 tips voor een goed digitaal leven

10.01.18
Media in het algemeen en digitale media in het bijzonder zijn onvermijdelijk en onmisbaar. Wat we in en met media doen heeft gevolgen voor de werkelijkheid offline. Dat geeft ons macht. De vraag is nu wat we met deze communicatiemacht en de daarbij horende verantwoordelijkheid gaan doen.
Deel bericht

Aandeelhouders tegen Apple: doe meer tegen smartphoneverslaving

08.01.18
"Apple moet ouders meer opties geven zodat ze het smartphonegebruik van hun kinderen zo goed mogelijk kunnen controleren." Dat schrijven twee aandeelhouders in een open brief aan de raad van commissarissen van het miljardenbedrijf.
Deel bericht

Ukkies & media: loze vulling of ideale hulp in de opvoeding?

15.12.17
Vaak wordt er gezegd: ‘Baby’s tot anderhalf jaar oud geen media’. Maar is dat echt de juiste oplossing? Of is het helemaal niet zo erg, media gebruiken op jonge leeftijd? Peter Nikken belicht beide kanten van de discussie in zijn blogartikel.
Deel bericht

Lesmateriaal internet-privacy-big data

07.12.17
Waag Society, Bits of Freedom en Netwerk Democratie lanceerden onlangs gezamenlijk ‘De Baas Op Internet‘, een nieuw programma voor een jonge doelgroep (10 – 14 jaar) ...
Deel bericht

Meest mediawijze klas van Nederland in Den Haag

28.11.17
Groep 8 van basisschool Statenkwartier uit Den Haag is de ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ en is de winnaar van de zevende editie van de Media Masters Game, Nederlands grootste mediawijsheidproject voor groep 7 en 8.
Deel bericht