Enthousiasme, kennisdeling en een persoonlijke aanpak: Phil Bagge over computational thinking en programmeren op school

22.12.16
Leren programmeren is een veelbesproken onderwerp, ook in andere landen. Phil Bagge is een erkend specialist op het gebied van computational thinking en computerwetenschappen binnen het onderwijs in Groot-Brittannië. Chris Schoonens sprak hem over zijn blik op digitale geletterdheid, programmeren e...
Deel bericht

Lesmateriaal internet-privacy-big data

07.12.17
Waag Society, Bits of Freedom en Netwerk Democratie lanceerden onlangs gezamenlijk ‘De Baas Op Internet‘, een nieuw programma voor een jonge doelgroep (10 – 14 jaar) ...
Deel bericht

Meest mediawijze klas van Nederland in Den Haag

28.11.17
Groep 8 van basisschool Statenkwartier uit Den Haag is de ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ en is de winnaar van de zevende editie van de Media Masters Game, Nederlands grootste mediawijsheidproject voor groep 7 en 8.
Deel bericht

Programmerende kinderen op Stadhouder Willem III in Ede zijn slimmer dan de juf

24.11.17
„Wanneer pijltje rechts wordt ingedrukt > schuif in 1 sec. naar x:150 y:55 > als raak ik Sam? dan zend signaal bericht1.” Voor velen is dit geheimtaal, maar niet voor de leerlingen uit de Torengroep, de plusklas van de Stadhouder Willem III-school in Ede.
Deel bericht

VodafoneZiggo lanceert lesprogramma digitale vaardigheden

22.11.17
VodafoneZiggo start tijdens de nationale Week van de Mediawijsheid het interactieve lesprogramma Online Masters.
Deel bericht

Stop met alleen vertellen wat niet mag

21.11.17
Vijfentwintig experts bogen zich onlangs in een expertsessie over de resultaten van het onderzoek Vanzelf Mediawijs? 2017 en de vraag ‘Wat is er nodig om jongeren (van)zelf mediawijzer te laten worden?’.
Deel bericht

Gewoon Mediawijzer in het speciaal onderwijs

19.11.17
Om gemakkelijker en doelgericht te kunnen werken aan mediawijsheid, is de leerlijn Digitale Geletterdheid SO/VSO ontwikkeld. Deze biedt heldere taal voor ‘waar we het nu precies over hebben’, door aandacht te besteden aan de kerndoelen ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en denken als een programmeur.
Deel bericht

Remco Pijpers: 'De digitale generatie bestaat niet'

17.11.17
Jongeren doen hun digitale vaardigheden vooral op in hun vrije tijd, niet op school. Maar helaas laten die vaardigheden nog wel te wensen over, zo blijkt uit de Monitor Jeugd en Media 2017. Scholen kunnen meer doen om leerlingen daarbij te helpen, zegt auteur Remco Pijpers, strategisch adviseur digitale geletterdheid bij Kennisnet.
Deel bericht

150.000 basisschoolleerlingen strijden om titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’

17.11.17
Vandaag start de zevende editie van de interactieve MediaMasters Game: Nederlands grootste mediawijsheidproject voor groep 7 en 8. Ruim 150.000 leerlingen gaan samen met hun leraren en ouders aan de slag met onderwerpen zoals nepnieuws, sociale media, reclame, informatievaardigheden, programmeren, g...
Deel bericht

Monitor Jeugd en Media 2017: minder digitaal vaardig dan gedacht

17.11.17
Jongeren denken vaak dat zij online de weg wel weten en websites prima kunnen beoordelen. In de praktijk blijkt dat zij dit toch minder goed kunnen. Veel jongeren hebben vooral moeite met het zoeken naar betrouwbare informatie op internet. Zo is minder dan de helft van alle leerlingen in staat informatie op websites kritisch te beoordelen.
Deel bericht

Nieuw jeugdboek: WWW.wat?

15.11.17
Dit boek (8+) beschrijft hoe en waarom het internet is ontstaan, wat je op het internet kunt doen en hoe je veilig kunt surfen. Onderwerpen als sexting, cyberpesten, de filter bubble, nepnieuws, piraterij, het versleutelen van een profiel en phishing komen allemaal voorbij.
Deel bericht

Week van de Mediawijsheid

11.11.17
Van 17 tot en met 24 november 2017 vindt de Week van de Mediawijsheid plaats. Het thema luidt: Generatie Media: samen mediawijs.
Deel bericht

Welke competenties ontwikkelen kinderen die meedoen aan de MediaMasters Game?

10.11.17
Met de MediaMasters Game ontdekken leerlingen spelenderwijs hoe ze slim en bewust met (digitale) media kunnen omgaan. Elke speldag ontwikkelen de leerlingen nieuwe competenties. Blogger Gemma legt uit. Het bericht Welke competenties ontwikkelen kinderen die meedoen aan de MediaMasters Game?
Deel bericht

Laat kinderen praten over online privacy

09.11.17
Slim met media lanceerde onlangs een poster over online privacy. Op de poster staan vier vragen die kinderen zichzelf kunnen stellen voordat ze iets online zetten. Bij elke vraag hoort een korte mediales. Groep 6 van de Vullerschool kreeg de eerste poster. Het bericht Laat kinderen praten over onlin...
Deel bericht

Mediawijsheid op het lesrooster: een leuke uitdaging

04.11.17
Op het Antoon Schellenscollege, een onderbouwschool voor het VMBO, wordt het belangrijk gevonden dat leerlingen met een extra hulpvraag zelfredzaam zijn en worden, offline en online. De expertise die de docenten hebben opgebouwd zetten ze in om materiaal geschikt te maken voor deze leerlingen.
Deel bericht

Media Literacy Seminar 2017: de generatiekloof & leren van jongeren

03.11.17
Op donderdag 26 oktober werd het Cinekid Media Literacy Seminar 2017 georganiseerd in samenwerking met Mediawijzer.net. Dit jaar was het thema het overbruggen van de generatiekloof tussen jongeren en ouderen.
Deel bericht

Kindertelefoon nept kinderen met YouTuber

02.11.17
Gio zat in een complot met De Kindertelefoon. Zijn video's over Mandy zijn nep. Kinderen waren geschokt, maar kunnen nu gerust zijn.
Deel bericht

Meisje (15) spoorloos na fatale sexting

31.10.17
Een van meisjes die in februari in Enschede betrokken was bij de fatale verspreiding van een naaktfoto (sexting), blijkt al sinds 13 oktober spoorloos. Dit weekeinde is zij door de politie op de lijst van vermiste personen geplaatst.
Deel bericht

Eén op de drie kinderen kan online z'n gang gaan

30.10.17
Ouders en scholen moeten beter gaan samenwerken zodat jonge kinderen verantwoord online gaan. Nu zit een derde van de kids tussen de 6 en 9 jaar zonder enige vorm van toezicht op het internet, blijkt uit nationaal onderzoek van bureau Qrius.
Deel bericht

Winnaars Cinekid Media Awards bekend

25.10.17
De game Senseless Fairytale heeft woensdagavond op het Cinekid Festival in Amsterdam de Gouden Leeuw gewonnen voor het beste mediaproject. De makers Geoffrey Lillemon en Anita Fontaine wonnen 3000 euro. Nieuw dit jaar is de Gouden Guppy, voor de beste app voor peuters en kleuters. De prijs ging naar YipYip voor hun prentenboek-app Een verre reis.
Deel bericht

Op weg naar de Week van de Mediawijsheid 2017

11.10.17
De achtste Week van de Mediawijsheid staat in het teken van het gesprek en van samen mediawijzer worden. Mediawijsheid leeft breed: thuis, op school én in Den Haag. Maar zit ons werk er dan bijna op? Zeker niet!
Deel bericht