Enthousiasme, kennisdeling en een persoonlijke aanpak: Phil Bagge over computational thinking en programmeren op school

22.12.16
Leren programmeren is een veelbesproken onderwerp, ook in andere landen. Phil Bagge is een erkend specialist op het gebied van computational thinking en computerwetenschappen binnen het onderwijs in Groot-Brittannië. Chris Schoonens sprak hem over zijn blik op digitale geletterdheid, programmeren e...
Deel bericht

Mediamultitasking veroorzaakt aandachtsproblemen

09.02.18
Jongeren die meerdere media tegelijkertijd gebruiken, kunnen meer last krijgen van aandachts- en slaapproblemen. Dit blijkt uit het proefschrift van Winneke van der Schuur, die op 22 februari promoveert op dit onderwerp.
Deel bericht

Pesten 3.0: Fake apps

08.02.18
Met fake apps kun je jouw identiteit of locatie veranderen en je anders voordoen dan wie of waar je bent. Hier kan flink misbruik van worden gemaakt. Dit artikel geeft voorbeelden van de mogelijkheden van deze apps en tips over wat je kunt doen tegen online pesten. Het bericht Pesten 3.0: Fake apps...
Deel bericht

‘Sociale media zijn slecht voor gezondheid, kinderen, relaties en democratie’

08.02.18
Oud-medewerkers van Facebook en Google willen actie tegen verslavende sociale media.
Deel bericht

Tieners zitten minder vaak op Facebook

29.01.18
Steeds minder tieners kijken op Facebook, terwijl het gebruik onder oudere leeftijdsgroepen niet stijgt. Het is voor het eerst dat het totale gebruik van Facebook in Nederland stagneert in het jaarlijkse onderzoek naar sociale media van researchbureau Newcom.
Deel bericht

Mediawijsheid integreren in de klas een struikelblok?

19.01.18
Kinderen van nu weten niet beter dan dat zij opgroeien met technologie: thuis, op straat en op school zijn digitale media niet meer weg te denken. Maar dat wil niet zeggen dat kinderen ook daadwerkelijk mediawijs zijn. Wanneer is een kind mediawijs?
Deel bericht

Zelf nepnieuws maken om het daarna beter te herkennen - dat lijkt te werken

15.01.18
"De zomervakantie wordt ingekort", "Netflix verwijdert helft series", "Voedsel McDonalds vermindert het zicht". Het is nepnieuws, bedacht door een groep vwo-leerlingen uit Bilthoven. Ze vormen een trollenleger dat binnen een uur de verzinsels zoveel mogelijk moet verspreiden.
Deel bericht

Media Ukkie Dagen 2018

14.01.18
Met de Media Ukkie Dagen vraagt Mediawijzer.net jaarlijks aandacht van ouders en (professionele) opvoeders voor het belang van mediaopvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. In 2018 vinden de Media Ukkie Dagen plaats van vrijdag 6 april tot en met vrijdag 13 april.
Deel bericht

Hoe word je als leraar mediawijzer?

12.01.18
Ruim 45% van de leerkrachten die afgelopen editie meededen aan de MediaMasters Game gaven na afloop aan interesse te hebben in bijscholing over mediawijze onderwerpen. Om aan deze behoefte tegemoet te komen, en hen zelf de tijdrovende zoektocht te besparen, gingen we op zoek naar beschikbaar lesmate...
Deel bericht

Zijn media ook ergens goed voor?

11.01.18
Zorgen over mediagebruik door kinderen zijn er genoeg. Daarom is er voor ouders nu de MediaDiamant: een soort schijf van vijf voor de mediaopvoeding.
Deel bericht

10 tips voor een goed digitaal leven

10.01.18
Media in het algemeen en digitale media in het bijzonder zijn onvermijdelijk en onmisbaar. Wat we in en met media doen heeft gevolgen voor de werkelijkheid offline. Dat geeft ons macht. De vraag is nu wat we met deze communicatiemacht en de daarbij horende verantwoordelijkheid gaan doen.
Deel bericht

Aandeelhouders tegen Apple: doe meer tegen smartphoneverslaving

08.01.18
"Apple moet ouders meer opties geven zodat ze het smartphonegebruik van hun kinderen zo goed mogelijk kunnen controleren." Dat schrijven twee aandeelhouders in een open brief aan de raad van commissarissen van het miljardenbedrijf.
Deel bericht

Ukkies & media: loze vulling of ideale hulp in de opvoeding?

15.12.17
Vaak wordt er gezegd: ‘Baby’s tot anderhalf jaar oud geen media’. Maar is dat echt de juiste oplossing? Of is het helemaal niet zo erg, media gebruiken op jonge leeftijd? Peter Nikken belicht beide kanten van de discussie in zijn blogartikel.
Deel bericht

Lesmateriaal internet-privacy-big data

07.12.17
Waag Society, Bits of Freedom en Netwerk Democratie lanceerden onlangs gezamenlijk ‘De Baas Op Internet‘, een nieuw programma voor een jonge doelgroep (10 – 14 jaar) ...
Deel bericht

Meest mediawijze klas van Nederland in Den Haag

28.11.17
Groep 8 van basisschool Statenkwartier uit Den Haag is de ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ en is de winnaar van de zevende editie van de Media Masters Game, Nederlands grootste mediawijsheidproject voor groep 7 en 8.
Deel bericht

Programmerende kinderen op Stadhouder Willem III in Ede zijn slimmer dan de juf

24.11.17
„Wanneer pijltje rechts wordt ingedrukt > schuif in 1 sec. naar x:150 y:55 > als raak ik Sam? dan zend signaal bericht1.” Voor velen is dit geheimtaal, maar niet voor de leerlingen uit de Torengroep, de plusklas van de Stadhouder Willem III-school in Ede.
Deel bericht

VodafoneZiggo lanceert lesprogramma digitale vaardigheden

22.11.17
VodafoneZiggo start tijdens de nationale Week van de Mediawijsheid het interactieve lesprogramma Online Masters.
Deel bericht

Stop met alleen vertellen wat niet mag

21.11.17
Vijfentwintig experts bogen zich onlangs in een expertsessie over de resultaten van het onderzoek Vanzelf Mediawijs? 2017 en de vraag ‘Wat is er nodig om jongeren (van)zelf mediawijzer te laten worden?’.
Deel bericht

Gewoon Mediawijzer in het speciaal onderwijs

19.11.17
Om gemakkelijker en doelgericht te kunnen werken aan mediawijsheid, is de leerlijn Digitale Geletterdheid SO/VSO ontwikkeld. Deze biedt heldere taal voor ‘waar we het nu precies over hebben’, door aandacht te besteden aan de kerndoelen ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en denken als een programmeur.
Deel bericht

Remco Pijpers: 'De digitale generatie bestaat niet'

17.11.17
Jongeren doen hun digitale vaardigheden vooral op in hun vrije tijd, niet op school. Maar helaas laten die vaardigheden nog wel te wensen over, zo blijkt uit de Monitor Jeugd en Media 2017. Scholen kunnen meer doen om leerlingen daarbij te helpen, zegt auteur Remco Pijpers, strategisch adviseur digitale geletterdheid bij Kennisnet.
Deel bericht

150.000 basisschoolleerlingen strijden om titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’

17.11.17
Vandaag start de zevende editie van de interactieve MediaMasters Game: Nederlands grootste mediawijsheidproject voor groep 7 en 8. Ruim 150.000 leerlingen gaan samen met hun leraren en ouders aan de slag met onderwerpen zoals nepnieuws, sociale media, reclame, informatievaardigheden, programmeren, g...
Deel bericht