De bibliotheek saai? Echt niet! MediaQuest: een interactieve tabletgame

22.12.16
De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) wil kinderen en jongeren op een aansprekende manier begeleiden in hun mediagebruik. MediaQuest is een interactieve tabletgame over mediawijsheid, bedoeld voor kinderen uit groep 8 van de basisschool en jongeren uit de brugklas.
Het bericht De bibliotheek saai?...
Deel bericht

Op weg naar de Week van de Mediawijsheid 2017

11.10.17
De achtste Week van de Mediawijsheid staat in het teken van het gesprek en van samen mediawijzer worden. Mediawijsheid leeft breed: thuis, op school én in Den Haag. Maar zit ons werk er dan bijna op? Zeker niet!
Deel bericht

Samen Digiwijzer: steun voor scholen op gebied van digitale geletterdheid

10.10.17
De Codeweek 2017 werd afgetrapt met de presentatie van het plan ‘Samen Digiwijzer’. CodePact, Mediawijzer.net en Kennisnet willen een 'Circle of Support' vormen en scholen helpen structureel aandacht te geven aan digitale geletterdheid.
Deel bericht

Wat zeggen jouw muisklikken en likes over je? De macht van big data en algoritmen

07.10.17
Welke activiteiten we ook ondernemen in de digitale wereld, we laten allemaal digitale sporen na. Aan de hand van het digitale profiel dat daarmee ontstaat, kan je gedrag worden voorspeld en zelfs worden beïnvloed. Hoe erg is dat?
Deel bericht

Nieuw: toolkit sexting van L.O.V.E Online

27.09.17
Vandaag introduceren Soa Aids Nederland en Bureau Jeugd en Media samen met Rutgers en anderen L.O.V.E Online. Een toolkit voor het praktijkonderwijs en vmbo over sexting, grooming en online veiligheid.
Deel bericht

19-jarige Bavelse tiener verdacht van verkrachting van en seks-chats met jonge meisjes

13.09.17
Een 19-jarige jongen uit Bavel staat centraal in een omvangrijke zedenzaak. De scholier, die al drieënhalve maand vastzit, zou via chats naaktfoto’s hebben opgeëist bij tientallen jonge meisjes.
Deel bericht

Week van de Mediawijsheid 2017 – Generatie Media: samen mediawijs

06.09.17
Mediawijzer.net organiseert voor de achtste keer de Week van de Mediawijsheid, dit jaar van 17 tot en met 24 november 2017. Het thema luidt Generatie Media: samen mediawijs.
Deel bericht

Facebook in de klas werkt niet

04.09.17
Leerlingen uit het digitale tijdperk kunnen niet beter multitasken, blijkt uit onderzoek. Omgaan met mobiele telefoons in de klas is een zoektocht.
Deel bericht

Kind aan de smartphone? Zes tips om daar als ouder mee om te gaan

22.08.17
Prille pubers zijn (nog) niet in staat om weerstand te bieden aan de eindeloze mogelijkheden die zo'n zalige smartphone biedt, zeggen deskundigen. Kind aan de smartphone? Maak meteen afspraken over het gebruik. En wees een moreel kompas. Zes tips voor ouders van kinderen met een smartphone.
Deel bericht

Mag iedereen jou online volgen? Veiliginternetten.nl vergroot bewustzijn privacy met campagne

21.08.17
Op 21 augustus 2017 lanceert Veiliginternetten.nl de campagne ‘Je deelt meer dan je weet: Wat doe jij voor je online privacy?’ om internetgebruikers bewust te maken over hun privacy en deze te vergroten.
Deel bericht

Uitreiking Cinekid Media Awards op 25 oktober 2017

11.08.17
Op 25 oktober 2017 worden tijdens het 31ste Cinekid Festival voor het eerst de Cinekid Media Awards uitgereikt. De mogelijkheid om media voor de verschillende categorieën in te zenden, is inmiddels van start gegaan. De deadline voor aanmeldingen is 15 september.
Deel bericht

Enthousiasme, kennisdeling en een persoonlijke aanpak: Phil Bagge over computational thinking en programmeren op school

22.12.16
Leren programmeren is een veelbesproken onderwerp, ook in andere landen. Phil Bagge is een erkend specialist op het gebied van computational thinking en computerwetenschappen binnen het onderwijs in Groot-Brittannië. Chris Schoonens sprak hem over zijn blik op digitale geletterdheid, programmeren e...
Deel bericht

Eindejaarsbijeenkomst Mediawijzer.net 2016: jongeren als ervaringsdeskundigen

20.12.16
Op woensdag 14 december vond de Eindejaarsbijeenkomst van Mediawijzer.net plaats in het Top 2000 Café in Beeld en Geluid. Om het jaar 2016 feestelijk af te sluiten, was er een mooi middagprogramma samengesteld waarbij verschillende sprekers aan het woord kwamen. Het bericht Eindejaarsbijeenkomst Me...
Deel bericht

In gesprek over mediaopvoeding: conversatiestarters voor professionals en ouders

15.12.16
Ouders delen graag ervaringen over omgaan met de beeldschermtijd van hun kind en zijn ook geïnteresseerd in de positieve effecten van gamen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de conversatiestarters die zijn ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl met Bureau Jeugd en Media. Het bericht In gespr...
Deel bericht

Prijzen en speciale vermeldingen Aanmoedigingsprijs Stimuleringsregeling 2016 bekend!

14.12.16
Tijdens de feestelijke Eindejaarsbijeenkomst van Mediawijzer.net, die plaatsvond op woensdag 14 december in het Top 2000 café in Beeld en Geluid, zijn de winnaars van de aanmoedigingsprijzen én de speciale vermeldingen binnen de Stimuleringsregeling 2016 bekendgemaakt. Het bericht Prijzen en spec...
Deel bericht

Vanzelf Mediawijs? Een verkennend onderzoek naar mediagebruik jongeren

14.12.16
Het onderzoek 'Vanzelf Mediawijs?' is in opdracht van Mediawijzer.net uitgevoerd door onderzoekers Marrije Prins en Sophie Geelen en Kantar Public. Het richt zich op jongeren in de leeftijd van 12 tot 15 jaar. Het bericht Vanzelf Mediawijs? Een verkennend onderzoek naar mediagebruik jongeren versche...
Deel bericht

Mediawijsheid en de openbare bibliotheek: van warenhuis naar wegwijzer tot werkplaats

08.12.16
De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft een visiestuk over mediawijsheid uitgebracht voor de periode 2016-2018. In het stuk worden de ambities en doelstellingen voor mediawijsheid benoemd, uitgaande van drie rollen voor de openbare bibliotheek: die van warenhuis, wegwijzer en werkplaats. Het bericht M...
Deel bericht

Het YouTube tijdperk: van dagboek tot carrière

07.12.16
In oktober is de nieuwe tentoonstelling ‘Let’s YouTube’ in Beeld en Geluid in Hilversum met een groot feest geopend. Let’s YouTube laat jongeren de impact van YouTube op hun dagelijks leven ontdekken. Ook krijgen ze een kijkje in het leven van bekende YouTubers en kunnen ze vooral veel zelf...
Deel bericht

Bestrijd nepnieuws met stoomcursus mediawijsheid

01.12.16
We raken almaar verder verwijderd van waar nieuwsmedia uiteindelijk voor zijn bedoeld: inzichtelijk maken wat er in onze omgeving en de wereld om ons heen speelt. Het bericht Bestrijd nepnieuws met stoomcursus mediawijsheid verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht

Hoe benut je als mediawijsheid professional de kansen van (sociale) media?

30.11.16
Tijdens het Symposium Mediaopvoeding van Hogeschool Windesheim op 24 november werd duidelijk dat de professionals in de zaal op zoek waren naar manieren om de kansen die media bieden in te zetten in hun werk met kinderen en jongeren. Lees het verslag. Het bericht Hoe benut je als mediawijsheid prof...
Deel bericht

Feit, Fake of Filter? Dit was de #WvdM16

29.11.16
Met o.a. ruim 100 activiteiten door het hele land was de Week van de Mediawijsheid 2016 een groot succes. Bekijk de hoogtepunten. Het bericht Feit, Fake of Filter? Dit was de #WvdM16 verscheen eerst op Mediawijzer.net.
Deel bericht